Greselile parintilor in educatia copilului. Parintii romani sunt prost educati si inconstienti (fam3)

greseli in educatia copiilor, parintii romani inconstienti si prost educati, mancare adapost copii nevoi primare, copii fericiti educatie reala,ceicunoi.wordpress.comDupă asigurarea nevoilor primare ale unui copil (adăpost, hrană – de preferat fără “otravă modernă” în ea, şi apă – de preferat nepoluată), cel mai important lucru pe care trebuie să îl primească un copil este educaţia. Un copil bine ghiftuit, care are tot ce-i trebuie, dar este prost educat, va ajunge cel mai probabil un om rău sau “neutru” pentru societatea în care trăim (să fii neutru/indiferent este de asemena ceva rău). Însă un copil care are o educaţie foarte bună, va ajunge un om bun chiar dacă nu a beneficiat de o copilărie prea bogată în privinţa lucrurilor materiale (hrană, adăpost, jucării, haine etc). Detalii despre părinţii români şi greşelile pe care le fac în educaţia copiilor citiţi în continuare:

ATENŢIE: Aceste sfaturi pe care le veţi citi mai jos reprezintă părerea mea proprie şi personală. Ele vor trebui trecute prin filtrul propriei voastre gândiri, şi voi şi numai voi sunteţi responsabili de ce aţi înţeles şi cum aţi aplicat ce aţi citit aici. Nu pot fi făcut responsabil dacă nu ştiu ce s-a întâmplat pentru că aţi interpretat greşit ce am scris aici, sau aţi aplicat ceva de aici fără să gândiţi şi să analizaţi şi voi înainte. Asta ca să nu avem vorbe la proces :). Aşa. Acum:

Eu cred că foarte mulţi părinţi români au înţeles greşit ce înseamnă să creşti un copil. De fapt, totul pleacă de la faptul că, din păcate, cei mai mulţi părinţi NU SE GÂNDESC la ce înseamnă să creşti un copil, ci îl fac şi îl cresc pur şi simplu, din “inerţie”, mergând pe succesiunea vieţii umane “ne-am găsit -> ne-am iubit -> ne-am căsătorit -> am făcut un copil” fără să raţionalizeze şi să se gândeacă prea mult la aceste lucruri. Mulţi părinţi consideră că dacă are copilu’ ce să mănânce şi e dat şi la şcoală, totul e perfect (“Mi-am făcut datoria de părinte, sunt împlinit. Dacă intră şi la facultate – sunt Dumnezeu!” – ce mai contează că şcoala românească e la pământ şi total ineficientă sau chiar distrugătoare în educaţia copilului; ce mai contează că facultăţile din România sunt un dezastru şi o batjocură).

Educaţia reală este cel mai important element din viața unui copil. Ce înseamnă educaţie pe bune citiţi pe scurt AICI.

Update 1 ( adăugare 10 ian 2014) în urma unui comentariu primit din America: Bineînțeles că NU DOAR părinții români au probleme în educația copiilor, și bineînțeles că acest text NU susține că părinții români sunt cei mai proști părinți de pe planetă sau chestii de genul acesta. Problema cu creșterea copiilor e globală. Însă eu pe acest blog mă ocup în special de România și poporul român. De aceea am pus în titlu ”părinții români”. Textul e scris în română, este dedicat părinților români, dar este perfect valabil oriunde pe planetă apar problemele explicate în continuare.

Update 2 (adăugare 10 ian 2014): Bineînțeles că NU este vorba de TOȚI părinții din România (credeam că e clar acest lucru, dar se pare că nu e). Acest text se referă la niște GREȘELI și doar la părinții care fac acele greșeli! NU la toți părinții, NU la toți românii, NU la toți oamenii. Însă TOATĂ LUMEA poate învăța din acest text:

Cele mai mari greşeli ale părinţilor în educaţia copilului:

1. Prima greşeală este să faci copii din “inerţie”, fără să gândeşti, pe principiul “Îmi doresc FOARTE mult un copil” – instinct biologic pur (de regulă matern). Nu toată lumea care are copii ar trebui să aibă copii. Omul are două părţi – una biologică şi una raţional-umană. Din punct de vedere biologic, al speciei biologice homo-sapiens, din punct de vedere al omului-animal, într-adevăr ar trebui ca oamenii să facă într-una copii (perpetuarea speciei). De aceea există acel sentiment de neîmplinire mai ales la femei, dacă nu au făcut copii. Şi de aceea femeile vor copii – este pur şi simplu vorba de un instinct biologic foarte puternic. Însă din punct de vedere raţional-uman, “făcutul de copii” trebuie bine analizat. Nu toată lumea are ce căuta să crească un copil. Văd asta în fiecare zi în Bucureşti pe stradă. Faptul că ai făcut un copil fără să gândeşti bine înainte, este una dintre principalele cauze ale problemelor pe care le ai în prezentm ca părinte legat de creşterea şi educarea acestuia. Din păcate (sau nu) instinctele biologice materne ce ţin de procreerea speciei sunt foarte foarte puternice – uneori nu pot fi înlăturate nici cu trilioane de argumente valabile raţionale.

2. A doua greşeală este să nu realizezi că nu te pricepi să creşti un copil aşa cum ar trebui. Dacă părinţii români ar realiza acest lucru, că nu prea se pricep la treaba asta, ar fi foarte bine. Pentru că în momentul acela ar putea să-şi dea seama că este nevoie să-şi îmbunătăţească metodele de creştere a copilului, şi ar căuta “ajutor” extern – sfaturi de la oameni mai pricepuţi în domeniul educaţiei, alimentaţiei şi creşterii în general a copiilor. Dacă ar realiza că nu prea se pricep să crească un copil, şi că modul în care îl creşti de mic este foarte important, părinţii români ar citi şi s-ar informa mai mult despre acest subiect (pe internet, în cărţi, de la anumite persoane etc – dar atenţie! faceţi selecţie! nu orice e scris pe internet sau într-o revistă este valabil. Contează foarte mult CINE dă sfaturi. Nu consideraţi că doctorii sunt Dumnezei!). Un prim pas în creşterea copilului tău este să te informezi. Să citeşti mai mult. Asta este, ai făcut copil, acu’ învaţă să îl creşti! Cititul este cea mai rapidă metodă de aflare a cât mai multor informaţii. Nu te lăsa prins în cretinităţile care droghează creiere de pe internet și te fac doar să pierzi timpul, ci foloseşte şi avantajele pe care internetul le oferă (şi anume bogăţia de informaţii, care trebuie însă selectate).

3. Să consideri că şcoala este suficientă pentru educaţia copilului. Şcoala românească este în prezent (sfârşitul anului 2012) UN DEZASTRU. Să îţi dai copilul la şcoală şi să te bazezi pe şcoala şi profesorii de acolo că ţi-l vor educa bine, este una dintre cele mai mari greşeli pe care le poate face un părinte. Și este o greșeală pe care o fac cei mai mulți părinți români după părerea mea. Din păcate foarte mulţi părinţi români sunt needucaţi la rândul lor, deci…cum să participe şi ei la actul de educare? Aşa că…îşi dau copilu’ la şcoală şi ce-o ieşi o ieşi…de regulă rezultă un copil cu un potenţial distrus, pentru că nu a fost descoperit şi/sau valorificat nici de către părinți și nici de către școală. Update: cei care pot face faţă psihic adevărului sunt invitaţi să citească şi articolul de aici: Şcoala nu are nici o legatura cu educatia, cu invatamantul. Scopul scolii nu este sa-ti invete puradelu’, ci sa-i distruga independenta si gandirea critica, fapt pentru care scoala este unul din cele mai periculoase lucruri din societatea umană.

4. Lipsa unei educaţii adevărate din partea părinţilor – legate de bună creştere, comportament în societate, moralitate, relaţia cu cei din jur, înţelegerea lumii în care trăim,  realitatea înconjurătoare – New World Order, importanţa cititului, importanţa deprinderii unor abilităţi etc. Cum pot nişte părinţi care nu cunosc lucrurile astea să îi înveţe pe copiii lor despre aşa ceva? Din păcate sunt mulţi părinţi români care nu au ei o educaţie corectă…cum să educe ei nişte copii? Rămâne responsabilitatea pe capul “școlii”…care ştim cât de dezastru este.

5. Over-protectiveness. O atitudine exagerat de protectivă. Să ai grijă de copilul tău este normal şi indicat. Însă nu trebuie depăşite anumite limite, pentru că îi îngrădești dezvoltarea personală şi îl va afecta mai târziu. Astfel, iată prin ce cred eu că se manifestă o atitudine exagerat de protectivă a părinților, următoarele chestii fiind greșeli în educarea copilului:

-să nu laşi copilul în tabere-excursii cu clasa

-să nu laşi copilul-adolescent afară decât până la ora 8 seara (strict, de fiecare dată, fără excepţie)

-să nu laşi adolescentul să se întâlnească cu prietenii la ei acasă sau în altă parte (aici trebuie analizat în funcţie de fiecare situaţie – cine sunt prietenii, unde se merge, cât alcool e inclus în preţ etc)

-să nu laşi copilul mic să se joace în nisip sau în bălţi pentru că vezi-doamne sunt locuri prea murdare (şi sistemul imunitar al lui cum vrei să se dezvolte? sau pentru tine ca părinte e mai important să ai mai puţine rufe de spălat?)

-să îndopi copilul cu pastile şi antibiotice de la primul strănut – foarte grav

-să nu implici copilul încă de mic în treburile casei – să îi speli tu vasele, să îi faci tu patul etc

-să nu laşi copilul la calculator mai mult de 0 oră-două pe zi – este o greşeală pentru că pe calculator-internet se pot învăţa o grămadă de lucruri utile şi importante (depinde şi ce face pe calculator şi atenţie şi la suprasolicitarea ochilor…)

-să cumperi săpunuri anti-bacteriene şi geluri de spălat pe mâini anti-microbiene pentru copil şi să îl obligi să le folosească pentru ca nu cumva să se îmbolnăvească vreun pic. Dacă nu se va îmbolnăvi vreun pic, copilul va avea un sistem imunitar distrus. Sistemul imunitar se dezvoltă prin practică – prin lupta propriu-zisă cu boli uşoare (bacterii, microbi, germeni, viruşi etc), apoi cu boli puţin mai grele. Săpunurile şi gelurile anti-bacteriene creează aşa numiţii “super-bugs”, adică bacterii/microbi/germeni care sunt foarte rezistenţi la antibiotice şi de care nu mai scapi niciodată;

-să duci copilu’ la doctor cum a tuşit un pic;

-să ridici copilu’ mic de pe jos imediat după ce s-a împiedicat – greşeală pe care o fac foarte mulţi părinţi. Lăsaţi copilul să se ridice singur şi nu mai disperaţi că s-a împiedicat! Din cauza disperării părinţilor plâng cei mai mulţi copii când se împiedică şi cad. Calmaţi-vă şi lăsaţi-l să se ridice singur dacă vreţi să aveţi o viaţă cu mai puţine bocete de copil şi dacă vreţi un copil care să ajungă să fie în stare să se descurce şi singur; (update 16 ian 2014: asta nu înseamnă să stai departe de copilul tău când plânge după dragostea ta – detalii AICI)

-să dai cu o grămadă de soluţii şi chimicale pe rănile-juliturile copiilor. E suficient SPIRT (alcool medicinal) ca să speli un pic zona de jeg-praf-murdărie. În rest, lăsaţi sistemul de autoregenerare al organismului să funcţioneze! Va face coajă şi se va repara singur, fără ajutorul nu ştiu căror creme, chimicale, pastile, soluţii. Puneţi doar un pansament/plasture sau ceva şi gata.

6. Hrănirea copilului într-un mod greşit din punct de vedere al momentelor din zi, al modului de a ingera hrana, al cantităţii ingerate şi al gunoaielor mâncate şi/sau băute (mâncarea otravă din supermarket). Aici e mai mult de scris, o să fac un text separat despre ce înseamnă o viaţă sănătoasă. Până atunci urmăriți următorul reportaj video: Gunoiul pe care îl mâncăm zilnic. (Update: am făcut textul despre Viață sănătoasă – click!). De citit și asta: Malnutriție națională – un articol FOARTE IMPORTANT mai ales pentru femei însărcinate, părinți, dar și pentru orice om care vrea să fie sănătos. De citit integral chiar dacă are termeni precum ”puitoare”, „boraci”, „fătătoare”!

7. Considerarea că toţi oamenii sunt la fel. Din cauză că mulţi părinţi români, la fel ca mulţi români care nu sunt părinţi şi la fel ca foarte mulţi oameni de pe planetă, consideră că oamenii sunt la fel şi nu realizează că oamenii sunt în acelaşi timp şi DIFERIŢI, aplică pe copiii lor exact aceleaşi practici pe care le aplică şi pe ei. Deci foarte mulţi părinţi reacţionează greşit în multe situaţii (conştient sau inconştient), de genul asta:

“Când pe mine mă doare capul iau antinevralgic, deci când îl doare capul şi pe copilul meu de 9 ani, îi dau un antinevralgic”.

SAU

“Eu, care sunt adult, mănânc mâncare dasta şi dasta şi dasta. Îmi place, e bună. Acelaşi lucru îi voi da şi copilului” (nu mai contează că în primii ani de viaţă este foarte foarte important să nu mănânci otravă de chimicale şi alte porcării, pentru că eşti în creştere şi dezvoltare…)

SAU

“Credinţa populară şi chiar doctorii spun că e bine să doarmă după amiaza copilul. Deci nu mă interesează că ţie nu ţi-e somn deloc, eşti plin de energie şi vrei să faci mişcare/să alergi, te vei pune imediat în pat şi vei dormi! Or else!” (în loc să lase copilul să facă ce-i dictează sănătos organismul –  să zburde). Aceeaşi chestie se întâmplă cu mâncarea. “Haide că ţi-am pus să mănânci ficăţei de pui prăjiţi în ulei cancerigen. Vino să mănânci că au fier şi e bun la creştere!” Şi părinţii insistă de multe ori ca ai lor copii să mănânce tot felu’ de gunoi, doar pentru că cineva recomandă sau pentru că li se pare lor că este “bun”, chiar dacă poate copilul vomită când vede aşa ceva, sau pur şi simplu organismul nu-i cere de mâncare atunci.

8. Insistarea să mănânce copilul chiar dacă nu vrea şi nu îi este foame şi nici poftă, şi alergarea după copil să mănânce. Părinţi: organismul cere de mâncare singur când îi este foame. NU mai fiţi disperaţi să vă ghiftuiţi copiii dacă ei nu vor să mănânce. O să mănânce când are nevoie organismul şi cât are nevoie. Organismul copilului nu este identic cu al vostru. Fiecare individ uman are propriul metabolism, care e mai lent sau mai rapid, care are nevoie de mai multă sau mai puţină hrană. NU mai fiţi disperaţi în legătură cu mâncarea! Nu o să moară de foame! Staţi liniştiţi! NU mai alergaţi după copii cu linguriţa să le daţi în gură până la 20 de ani. (nu am scris “0” din greşeală)

9.  Insistarea ca al tău copil să doarmă după amiaza chiar dacă el vrea să alerge. Părinţi, nu mai obligaţi copiii să doarmă după amiază dacă organismul lor le spune “sunt plin de energie şi vreau să o consum alergând!”. Încercaţi voi să dormiţi după ce v-aţi sculat dintr-un somn de 10 ore şi tocmai aţi băut 5 căni de cafea. Aveţi chef de somn? NU. Aceeaşi lipsă de chef de somn o au cei mai mulţi copii după amiaza. Lăsaţi-i să doarmă când le cere organismul pentru că e obosit…

10. Trimiterea copilului în tabere/excursii chiar dacă nu vrea. “E bine să înscrii copilul la tot felul de activităţi, ca să înveţe chestii, să socializeze cu alţi copii, să-şi facă prieteni bla bla bla”…este ce gândesc părinţii. Şi aşa şi este. Însă trebuie să-l convingi pe copil că o să-i placă. Dacă nu l-ai convins, nu are niciun sens să-l trimiţi undeva unde el NU vrea. Dacă nu vrea şi nu vrea şi eventual plânge că nu vrea, toată experienţa va fi mai mult traumatizantă pentru el decât educativă. Nu toţi copiii sunt la fel! Nu toţi oamenii sunt la fel!

11. Neimplicarea copilului încă de mic în treburile casei.  Copilul trebuie învăţat şi obişnuit încă de mic (de când are suficient creier să priceapă ce îi spui şi de când îşi poate deja coordona membrele eficient), să îşi spele singur vasele, să îşi facă singur curat în cameră, să îşi facă singur patul, să ducă gunoiul, să ajute la alte treburi în casă. Din cauza neimplicării copiilor în treburile casei, foarte multe mame ajung un fel de sclavi ai familiei, care se ocupă de toate muncile din gospodărie. Neimplicarea copilului în treburile casei, creşte şansele ca acesta să ajungă o persoană leneşă, nemuncitoare, trântor.

Update 16 ian 2014: Greșeala 12a: Să nu realizezi cât de importantă este sănătatea copilului. Aveți grijă de sănătatea copilului încă de când e mic! Citiți și aflați ce înseamnă o Viață sănătoasă – click! și protejați copiii de otrăvurile și proastele obiceiuri ale lumii în care trăim! Atenție la chimicalele care intră în corpul copilului în diferite moduri. Noi oamenii preluăm chimicale nocive în corp din: poluare atmosferică, apă poluată, mâncare otravă, detergenți (alternativă: bicarbonat sau nuci de săpun), creme de corp (înfrumusețare, plajă etc), produse înfrumusețare, produse igienă, produse curățenie etc etc etc. Copiii mai preiau chimicale si din SCUTECELE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ din supermarket. Am găsit o alternativă la treaba asta aici: Avantajele scutecelor refolosibile din bumbac (via adelle.ro).

12. Să nu cauţi să însănătoşeşti copilul mai întâi cu chestii naturiste (plante, ceaiuri, creme naturale pe bune, alimente – lămâie, miere etc), în funcţie de problema pe care o are, este o altă greşeală pe care o fac părinţii. NU mai apelaţi în secunda doi la doctor. Doctorii nu sunt Dumnezei. Există pe lumea asta o infinitate de alternative la chimicalele pe care le băgăm în noi sub formă de pastile. Mai citiţi pe net (nu pe un singur site – consultaţi mai multe surse) şi dacă plodul nu este într-o stare gravă ci este “doar un pic bolnăvior”, încercaţi întâi “leacuri băbeşti” şi abia apoi băgaţi-l pe pastile şi abia când e grav rău apelaţi la otrava numită antibiotice, şi asta doar după consultarea medicului care le ştie pe toate, că doar E DOCTOR! :)

13. Să îţi minţi copilul. Este o mare greşeală pe care o fac foarte foarte mulţi părinţi. Copilul nu trebuie minţit niciodată. Copilul trebuie semi-păcălit, semi-fraierit atunci când chiar e nevoie, nu tot timpul din 5 în 5 minute, doar ca să scapi tu mai uşor şi să facă ce vrei tu. În orice caz, copilul nu trebuie minţit NICIODATĂ. Se va prinde că îl minţi chiar dacă e mic şi nu va mai avea încredere în ce îi spui niciodată. Nu cred că vrei asta…

14. Să crezi că copilul tău este tâmp la cap pentru că este mic. Copiii sunt foarte inteligenţi. De foarte multe ori se întâmplă ca foarte mulţi părinţi să discute cu copilul lor ca şi cum ar avea 2 luni, deşi el a ajuns de mult la vârsta de 5 ani şi pricepe tot ce se întâmplă în jurul lui. Oamenii ăştia care vin la copilul deja măricel şi îi vorbesc ca şi cum ar fi un plod cretin, sunt respinşi de cele mai multe ori de copil, pentru că e un fel de jignire la adresa lui. Copiilor le trebuie prezentate informaţii din ce în ce mai inteligente încă de mici. Am auzit despre un copil care la 7 luni, înainte să înveţe să meargă, ştia să îţi aducă cifra pe care i-o ziceai, de la 1 la 10, de pe frigider, unde erau lipite cu magnet. Nu subestimaţi inteligenţa şi capacitatea de înţelegere a copiilor! Nu îi trataţi şi nu le vorbiţi ca şi cum ar fi retardaţi mintal, doar pentru ca sunt mult mai mici ca tine!

15. Să nu înveţi copilul de mic să fie darnic şi bun cu ceilalţi oameni. Copilul trebuie să devină de mic ALTRUIST. Să îi pese de mic de cei din jurul lui, nu doar de părinţi sau fraţi, nu doar de familia lărgită, nu doar de colegi, ci şi de ceilalţi oameni, chiar dacă nu are nicio legătură directă cu ei. Aţi văzut câţi copii se bat pe jucării în parcuri? De ce ajung copiii atât de posesivi şi egoişti în legătură cu bunurile lor? Pentru că nu au fost învăţaţi să fie altruişti încă de mici. Cine să-i înveţe?

16. Să nu descoperi şi să nu susţii  “talentul” /  “darul” şi potenţialul copilului tău. Acest lucru îi va distruge întreaga viaţă. 

Eu cred aşa: există pe lumea asta două categorii de copii: copii care se nasc cu un talent într-un anumit domeniu, şi copii care nu au acest “noroc” (sau har de la Dumnezeu, spuneţi-i cum vreţi) care să se vadă foarte repede.

La cei care moştenesc un talent, o apropiere puternică faţă de un anumit domeniu, o anumită activitate (desen / “şurubăreală” / matematică / fizică / informatică / înot etc etc etc) se va vedea acest lucru încă din primii ani de viaţă! TREBUIE DOAR SĂ AIBĂ PĂRINŢI DESTUL DE ÎNTREGI LA CAP CARE SĂ VADĂ ACEST TALENT , această pricepere, această tendinţă sau dorinţă puternică a copilului de a face ceva anume. Părinţii care au un copil ce manifestă un anumit “talent”  / o anumită pricepere, sunt cei mai norocoşi. Pentru că ştiu încă de când e mic copilul, spre ce domeniu ar trebui să se îndrepte în viaţă. În acea activitate va performa cel mai bine şi va fi cel mai fericit. Pentru că asta simte el să facă şi asta îi va plăcea să facă tot restul vieţii. Dacă părinţii nu vor vedea acest potenţial al copilului şi nu îl vor susţine, potenţialul copilului va fi distrus şi copilul va ajunge să facă altceva în viaţă şi nu va fi niciodată fericit în legătură cu ceea ce face.

Aici vă pot da două exemple:

A. Exemplu pozitiv: Un nepot de-al meu manifesta de când s-a născut o apropiere faţă de apă. De fiecare dată când i se făcea baie cu duşul sau în orice alt fel, îi plăcea la nebunie şi îşi ţinea singur respiraţia atunci când avea duşul în cap, încă de la vârsta de 1 lună. De asemenea, dacă îi intra puţină apă în gură sau nas, o sufla afară fără niciun stres şi fără nicio problemă. Nu a plâns niciodată atunci când era spălat. Îi plăcea. (nu acelaşi lucru se poate spune despre alţi copii…). Pentru că a avut părinţi suficient de inteligenţi încât să observe acest lucru şi să-şi dea seama că s-ar putea să aibă “un talent” sau ceva în legătură cu asta, au hotărât că vor susţine această activitate în viaţa lui. Au mers de multe ori la mare, unde pe la 2 ani copilul iubea să fie aruncat în sus pentru ca el să se scufunde singur pe sub apă. De pe la 3 ani se arunca singur de la trambulină în apă, se scufunda singur 1,5 metri şi aducea de pe fundul piscinei o jucărie aruncată special acolo. Acum copilul este dat la lecţii de înot. Rămâne de văzut ce va mai face în continuare.

B. Exemplu negativ: Un alt exemplu este despre o mamă pe care nu o cunosc, dar despre care mi-am dat seama că NU a fost în stare să vadă “talentul” copilului ei de a “şurubări” (copilului îi plăcea să se joace cu şurubelniţe, să desfacă şuruburi, să desfacă aparate electrice şi să umble, să vadă şi să descopere ce e acolo). Am asistat într-un autobuz (transport public din Bucureşti) la o discuţie dintre două mame, în care una îi povestea celeilalte: “A adus bărbati-miu acasă cuptorul cu microunde abia cumpărat de la supermarket, l-a pus pe masă pe acolo, şi îl văd pe ăsta micu’ al meu că în 5 minute era deja acolo cu şurubelniţa umbla la el să îl desfacă să vadă ce e înăuntru. L-am gonit imediat <pleacă mă de acolo că e nou, vrei să-l strici deja?> … Tot timpul face aşa, se bagă să-mi desfacă toate electronicele din casă, mi le strică pe toate”. Atât de idioată era acea mamă. Îmi pare rău, n-am putut să mă abţin. Săracul copil simţea în interior nevoia de a face chestia asta, pentru că ăsta era “talentul” / “darul” lui şi voia să vadă mai mult, să descopere mai mult, să cunoască mai mult. Dar parcă tot timpul părinţii, şcoala, familia şi societatea îţi dau în cap şi te pun la pământ. Cât de greu era ca părinte să-i găseşti acelui copil nişte electronice stricate sau semi-stricate sau un calculator vechi sau ceva la care să şurubărească toată ziua? Vă daţi seama ce ar fi putut să ajungă acel copil, dacă i-ar fi fost susţinută această apropiere de electronice încă de mic? Câţi copii sunt interesaţi să ştie cum funcţionează pe interior un calculator? Aproape toţi vor doar să se joace pe unul. Când rar apare un copilaş care vrea mai mult de atât… să-i dăm în cap este cel mai grav lucru pe care l-am putea face. Din acest motiv şi din multe altele explicate aici, consider că titlul acestui text este perfect corect:  Părinţii români sunt prost educaţi şi inconştienţi.

A doua categorie de copii (raportat la talent) este cea care conţine copii care nu manifestă încă de mici un talent, o apropiere faţă de ceva anume. Părinţii acestor copii trebuie să prezinte copilului cât mai multe activităţi de pe această lume, încă de mic, pentru a vedea dacă ajunge să îl atragă vreuna în mod deosebit. Poate aveţi “noroc” şi atracţia/priceperea apare un pic mai târziu, o dată cu conştientizarea de către copil a existenţei acelei activităţi pe această lume. De exemplu îl duceţi să înveţe ski şi descoperiţi că învaţă atât de repede, este atât de bun la ski şi îi place atât de mult, încât puteţi hotărî să îl susţineţi în această direcţie (dacă şi el vrea). Există şanse ca atracţia faţă de o anumită activitate să apară şi mai târziu. Dacă nu apare, şi copilul este deja mai mare, şi încă nu prea îi place nimic, sau îi plac toate câte puţin, trebuie să îi spuneţi un lucru: “Caută continuu! Încearcă în fiecare zi să identifici ceea ce ţi-ar plăcea cel mai mult să faci în viaţă. Nu abandona această căutare niciodată.” Uneori “talentele” pot apărea şi după pubertate când au loc schimbări majore în organismul copilului.

O altă împărţire a copiilor este făcută de un profesor genial pe nume Florian Colceag, care se ocupă de copiii supradotaţi din România. Împărţirea se referă la copii vizuali (spaţiali) şi copii secvenţiali. Urmăriţi cele două videoclipuri de mai jos pentru a înţelege câte puţin din comportamentul copiilor şi a deduce cum trebuie să vă abordaţi propriul copil. Mult mai multe videoclipuri super importante şi interesante despre educaţia copilului găsiţi căutând pe youtube “Florian Colceag” sau “Florian Colceag  parenting”. Până atunci, urmăriţi-le pe acestea două:

Alte detalii despre activitatea profesorului Florian Colceag găsiţi pe siteul supradotaţi.ro

Continuăm cu alte greşeli ale părinţilor:

17. Să crezi că dacă al tău copil este fericit şi zâmbitor (ca cel din poza de sus de tot), este suficient… ai făcut tot ce trebuia. “E fericit copilu’ – e perfect!”. GREŞIT! NU e perfect deloc. Copiii nu au nevoie doar să fie fericiţi. Copiii au nevoie să fie educaţi. Aici este veşnicul conflict (care este o mare problemă pentru poporul român) – războiul dintre binele de acum, din prezent, pe termen scurt, şi binele din viitor, pe termen lung. Atunci când copilul este fericit ca cel din poza de mai sus, lui îi este bine ACUM, în prezent, pe termen scurt şi foarte scurt. El habar n-are ce-l aşteaptă în viaţă, însă părinţii pot să bănuiască şi să facă ceva în legătură cu asta încă de acum. Copilul poate să depăşească şi 100 de ani de viaţă. Este mult mai importantă viaţa lui de 100 de ani decât momentul ACUM. Copilului trebuie să îi fie bine ŞI ÎN VIITOR! Mai ales în viitor... Iar în viitor, când va fi mai mare, nu va mai ajunge aşa uşor să fie atât de fericit. O jucărie nouă NU va mai fi suficientă ca să îl facă fericit. Va avea nevoie de altceva. Va avea nevoie în primul rând să fie în stare să se descurce singur în această lume mizeră în care trăim. Şi ca să fie în stare să se descurce în viaţa pe care urmează să o trăiască, ARE NEVOIE ÎN PRIMUL RÂND DE EDUCAŢIE!!! Dar o educaţie reală! Degeaba este copilul tău “fericit”. Dacă nu îi asiguri de pe acum o educaţie reală despre lumea în care l-ai adus şi în care va creşte, despre cum funcţionează lucrurile din jurul lui, despre cum trebuie să înveţe să se descurce singur şi să facă faţă situaţiilor mai grele, fericirea aceasta trecătoare de copil va dispărea foarte repede şi se va trezi pe la 20 de ani într-o lume pe care nu o înţelege şi în care nu se poate adapta suficient de bine încât să fie fericit şi mai târziu. Părinţilor ar trebui să le pese mai mult de fericirea copilului din viitor, decât de fericirea lui de acum. Foarte mulţi părinţi cred că dacă i-au oferit copilului un adăpost, hrană, iubire şi l-au dat la şcoala românească să fie educat este suficient. Dacă e şi fericit (râde)…atunci e totul perfect, nu mai am nimic de făcut. Mare greşeală să crezi aşa ceva…

Un exemplu negativ aici ar fi părinţii cărora le e milă de copilul lor, că “uite ce plânge săracul, nu îi place”, şi refuză să îi facă cu forţa un bine pentru viaţa lui viitoare, doar pentru că copilul plânge ACUM. Ştiu părinţi care aveau copil cu probleme de vedere la un ochi şi trebuiau să îl oblige pe copil să ţină nu știu câte ore pe zi un plasture opac pe ochiul bun, pentru a-şi forţa ochiul “bleg” să-şi revină. Copilul, desigur, plângea, pentru că nu mai vedea la fel de clar şi se împiedica des. Iar părinţii, în loc să realizeze că EI ŞTIU MAI BINE decât copilul de 3 ani ce e bine pentru viitorul lui, şi să-l oblige să poarte acel plasture atât cât trebuia pe zi, ca să-și repare vederea, lor li se făcea milă de el că “plânge săracu şi vrea să îşi dea jos plasturele”, şi îl lăsau să îşi dea jos plasturele şi tratau cu superficialitate această problemă. Când copilul va ajunge adolescent şi va fi orb de un ochi, atunci va veni răsplata inconştienţei părinţilor, când tânărul va veni la părinţi şi îi va întreba “De ce nu m-aţi obligat să port plasturele când eram mic? Acum aş fi putut să văd cu ambii ochi…” …..

18. Să fii atât de idiot și inconștient ca părinte încât să-ți ții copilul în mașină într-un mod greșit. (update: asta este greșeala care mă enervează cel mai mult, pentru că e printre cele mai grave și este repetată la infinit de foarte mulți părinți, deși este foarte ușor de evitat – doar să-ți pese! De aceea și tonul cel mai dur…).

Foarte mulți părinți își transportă copilul cu mașina, cu diferite ocazii, în diferite locuri. Foarte foarte mulți părinți români  își țin copilul GREȘIT în mașină. Văd asta în fiecare zi în mașinile din București. Sunt două lucruri care trebuie discutate:

A. De ce este important unde stă copilul? Pentru că, în funcție de unde și cum stă copilul în mașină, acesta VA MURI sau VA SUPRAVIEȚUI în caz de accident. Aici intervine argumentul cretin, idiot, infect, jalnic și penibil al părinților – ceva de genul ”nu nu, că eu conduc foarte bine!” sau ”nu nu, nu e nicio problemă, că merg încet și am grijă”. Atât de idioți sunt foarte mulți părinți români încât au impresia că un accident de mașină se poate face doar din vina lor. Într-un accident de mașină sunt implicate tot timpul cel puțin două entități: mașina respectivă + un stâlp/un copac/un zid/asfaltul/un câmp etc (atunci când are loc un accident din vina șoferului) SAU mașina respectivă + O ALTĂ MAȘINĂ – caz în care poate fi vina ta, a celui care conduci, sau VINA ALTCUIVA CARE CONDUCE ÎN ACELAȘI TIMP PRIN ACEEAȘI ZONĂ. Românii trebuie să înțeleagă: NU SUNTEȚI SINGURI ÎN TRAFIC!!! Sunteți dumneavoastră și ÎNCĂ VREO CÂTEVA MILIOANE DE MAȘINI. ORICÂT DE BUN ȘOFER AI FI, ESTE POSIBIL CA UN ȘOFER CARE CONDUCE PROST și/sau  INCONȘTIENT DIN JURUL TĂU SĂ INTRE ÎN MAȘINA TA ȘI SĂ TE OMOARE. PE TINE ȘI PE COPILUL TĂU adcă este prost așezat în mașină! Știați că există șoferi în România care nu știu să scrie și să citească? (vezi bercea mondialu’, prietenul criminalului Băsescu – update: de ce am zis ”criminalul Băsescu” am explicat AICI). În jurul nostru, în trafic, există o grămadă de idioți cretini. Cât de idiot cretin să fii ȘI TU, ca părinte, să ignori acest lucru și să pleci la drum cu copilu’ în mașină fără să te gândești nici măcar o secundă cât de periculos este traficul din România? Cum să îți așezi copilul mic pe scaunul mortului? (adică ăla din dreapta șoferului) Cât de nebun și inconștient să fii? Acest lucru se întâmplă din două motive: a.foarte foarte mulți părinți români sunt needucați și deci distruși mental (update: detalii aici: Distrugerea mentală premeditată)  ȘI  b.foarte mulți români funcționează pe un principiu greșit: ”las’ că nu mi se întâmplă mie…” BA DA, ȚI SE ÎNTÂMPLĂ, IDIOTULE! Probabil țoți cei care au murit în accidente de mașină din cauza lor (lipsă centură, viteză pe polei, alcool etc) au mers pe acest principiu cretin: ”Las’ că nu mi se întâmplă mie!” Eh, uite că ți s-a întâmplat! Și la fel se poate întâmpla ORICUI nu conștientizează pericolul și nu ia măsuri pentru a-l evita.

B. A doua chestie importantă este UNDE TREBUIE SĂ STEA COPILUL ÎN MAȘINĂ ȘI UNDE SĂ NU STEA. Iată concluziile mele:

Ca să nu moară la un posibil accident, copilul trebuie SĂ NU STEA PE LOCUL MORTULUI! (adică pe locul din dreapta față, adică din dreapta șoferului); dacă stă pe locul mortului, copilul va muri!; de asemenea, copilul trebuie SĂ NU STEA PE BANCHETA DIN SPATE, APLECAT PESTE SCAUNELE DIN FAȚĂ (poziția preferată a copiilor)! Dacă va sta așa, copilul VA MURI, pentru că va zbura prin parbriz și-și va sparge creierii de asfalt. Până la cel puțin 10 ani, copilul se ține NUMAI ÎN SCAUN SPECIAL (ceva detalii  AICI). Dacă aveți copii prea mari pentru scaun special, adică peste 10 ani, aceștia vor fi legați în centurile de siguranță ale mașinii, pe unul din locurile de pe bancheta din spate. Dacă aveți copii până în 10 ani (pentru care teoretic s-ar găsi scaun auto special), dar voi NU aveți scaun special din diferite motive (lipsă de bani, inconștiență, prostie etc), atunci NU TRANSPORTAȚI COPILUL CU MAȘINA!!! Asta e, ați făcut copil, acu’ aveți grijă de el ca lumea! NU transportați copilul de până în 10 ani în mașină dacă nu aveți scaun special! Nici măcar ținut în brațe nu este în siguranță (la un accident îți zboară din mâini imediat!). Dacă aveți copil suficient de înalt/mare încât centura de siguranță să nu îl rupă la propriu în caz de accident, atunci copilul va fi transportat obligatoriu cu centură de siguranță, pe bancheta din spate. NU PUNEȚI NICIODATĂ COPILUL PE LOCUL MORTULUI! INDIFERENT CÂTE CENTURI DE SIGURANȚĂ I-AȚI PUS, INDIFERENT CÂTE AIRBAG-URI ARE MAȘINA, INDIFERENT CÂT DE ȘMECHERI VĂ CONSIDERAȚI LA VOLAN ŞI INDIFERENT CÂT SE MILOGEŞTE COPILUL CĂ VREA ȘI EL SĂ STEA ÎN FAȚĂ! NU DEGEABA SE CHEAMĂ LOCUL MORTULUI! NU LĂSAȚI NICIODATĂ COPILUL APLECAT PESTE BANCHETELE DIN FAȚĂ (poziția preferată a copiilor puși în spate). VA MURI!

Repet: nu interesează pe nimeni cât de Schumacher ești la volan. TOT TIMPUL există șanse ca un nebun (și e plin de nebuni în țara asta) să intre cu mașina în mașina ta care circulă perfect regulamentar. Dacă vei avea copiii bine așezați și asigurați în mașină (scaun special sau centură pe locurile din spate), vor supraviețui, dacă însă îi lași ”că le place și lor” să stea pe locul mortului sau aplecați între scaunele din față, atunci copiii vor muri. Dar nicio grijă – puteți face oricând alții.

P.s. la partea cu accidentele de mașină: Degeaba faci o mie de cruci și o mie de rugăciuni înainte să pleci la drum. Dacă nu faci TOT CE ȚINE DE TINE, Dumnezeu nu se bagă. Să-ți așezi copiii corect în mașină ține de tine! Nu te salvează niciun Dumnezeu dacă tu ești perfect ignorant și inconștient legat de siguranța copiilor tăi când pleci de acasă cu mașina.

Mai multe detalii despre această problemă găsiţi în textul dedicat AICI.

Continuăm cu alte greșeli ale părinților:

19. Să îți jignești propriul copil, să nu îi apreciezi reușitele așa cum ar trebui, să îl descurajezi, să nu îl stimulezi în a face bine – toate aceste chestii distrug copilul. Jignindu-l și vorbindu-i urât fie va ajunge și el să nutrească sentimente negative ca și tine, să vorbească urât ca și tine, fie se va retrage undeva în adâncul minții și inimii și va fi marcat pe viață de o copilărie nefericită de care tu ca părinte ești vinovat;

20. Să menții în casă o atmosferă de tensiune/certuri/țipete/rele/sentimente negative/ură/violență fizică și/sau verbală și/sau psihică etc – din cauza acestor lucruri se va întâmpla același lucru explicat mai sus – copilul fie va ajunge să se comporte ca cei din jurul lui (copii ”absorb” (rețin) și aplică  lucrurile pe care le văd în jurul lor), fie va ajunge să se retragă singur într-un univers numai al lui și să se izoleze de cei din jur (și sunt sigur că nu te-ai bucura foarte mult dacă se întâmplă asta).

21. Să treci strada cu copilul pe roșu. Să nu-l înveți să respecte încă de mic regulile de circulație. În primii ani de viață, copiii învață prin imitare a ceea ce văd la cei din jur, mai ales prin imitarea a ceea ce văd la părinți și frați. Deci dacă tu ești părinte și traversezi de mână (sau nu) cu copilul tău pe culoarea roșie a semaforului, copilul va repeta acest lucru când va fi singur și va muri călcat de o mașină. E simplu… E dur, dar e simplu. (ăsta e un alt lucru pe care îl văd în București aproape în fiecare zi)

22. Să nu insiști ca al tău copil să se spele pe dinți cel puțin dimineața și seara (preferabil ar fi după fiecare masă mai consistentă) – dacă nu îi dezvolți încă de mic obiceiul spălatului pe dinți, va ajunge mai târziu să aibă carii, tartru, va ajunge să piardă dinți și să îl coste mulți bani ca să îi repare etc. Pe scurt, din cauza lipsei unei educații in ceea ce privește  igiena dentară, copilul va avea de suferit mai târziu. Când sunt mici, copiii nu înțeleg multe dintre lucrurile pe care părinții le cer de la ei, și de multe ori se opun. Însă când este vorba despre ceva care sigur e bun pentru copilul tău, de exemplu spălatul pe dinți măcar de 2-3 ori pe zi, copilul trebuie obligat să facă treaba asta chiar dacă se smiorcăie că nu vrea. Explicaţi-i de ce e important şi poate va înţelege. Repet ce am spus şi undeva mai sus: nu vă consideraţi copilul un retardat mintal care nu pricepe ce îi spui doar pt ca are 5 ani. Copiii sunt inteligenţi, trataţi-i ca atare! (Update: Mențiune – spălatul pe dinți e important pentru că ajută la eliminarea din cavitatea bucală, dintre dinți și de pe dinți a CHIMICALELOR pe care le-am băgat în gură din mâncarea otravă pe care o cumpărăm de la supermaket. Recomand aruncarea pastelor de dinți care conțin la rândul lor otravă (fluor) și folosirea pastelor de dinți naturale, precum cele de la Vivanatura ce se găsesc în orice Plafar – unele sunt chiar 100% naturale și pot fi înghițite fără problemă)

23. Să promiți ceva copilului sau să îi spui că vei face nu știu ce, sau vei merge nu știu unde cu el, sau îi vei cumpăra nu știu ce jucărie, și să nu te ții de promisiune. Este o greșeală pe care o fac foarte foarte mulți părinți, mai ales față de copii cât sunt mici. Repet: nu vă mai subestimați copiii! Doar pentru că sunt mici nu înseamnă că sunt tâmpi la cap. Deja de la câțiva ani, vor sesiza minciunile voastre și vor vedea că îi aburiți. Nu vă mințiți copilul! Nu le promiteți chestii dacă nu vă veți ține de cuvânt! Copilul nu va mai avea încredere în părinți și așa va face și el în viață – va spune că va face ceva și nu-și va ține cuvântul. Treburile astea se “învaţă” în familie.

24. Să laşi copilul de capul lui la TV. Impactul TV asupra copilului este cam acelaşi cu cel care are loc asupra unui adult, doar că, probabil, mai grav. Pe scurt, privitul la TV înseamnă – distrugerea ochilor, îndobitocirea creierului – la propriu, distrugerea spiritului critic, schimbarea percepţiei asupra realităţii, manipularea, inducerea unor concluzii eronate, impunerea credinţei că anormalul este normal, crearea unor false valori, menţinerea individului într-o apatie veşnică etc. Câteva detalii despre asta AICI.

25. Să laşi copilul de capul lui pe internet. Pentru detalii citiţi asta: Avantaje – dezavantaje internet (p2): Pericolele internetului. Probleme, riscuri     şi asta:    Avantaje si dezavantaje Facebook – spionaj, date personale, virusi, sex, divort, comunicare, jocuri.

Update 11 ian 2014: Greşeala 26 (adăugată în urma unui comentariu primit): Să nu citeşti copilului încă de mic. De la cărţi uşoare, cu poveşti, până la chestii mai complicate (odată cu înaintarea în vârstă). Auzitul cuvintelor şi limbii române de către copil îl va ajuta să înveţe mai uşor, mai rapid şi CORECT limba română (scris și vorbit) şi să-şi dezvolte vocabularul. În plus, va afla din cărţi o grămadă de lucruri noi şi poate se va obişnui să citească şi pe cont propriu când va fi mai mare (mulţi copii din ziua de azi nu suportă cititul). Gândindu-ne la ce am mai spus în acest articol, şi anume că cei mici absorb tot ce se întâmplă în jurul lor (chiar de la vârste foarte fragede – câteva luni), e bine să le citiţi copiilor chiar dacă aveţi impresia că nu pricep nimic pentru că sunt prea mici. Creierul lor pricepe şi absoarbe informaţie. Cred că e importantă şi dispoziţia în care citiţi copilului. Dacă faceţi asta doar pentru că TREBUIE şi vreţi să scăpaţi cât mai repede de “corvoada cititului”, copilul va simţi această energie negativă şi nu-i bine. Deci citiţi-i cu un ton frumos, cu plăcere şi bucurie, cu bună dispoziţie. Atunci când copilul poate vorbi, adaptaţi cărţile pe care i le citiţi în funcţie de ce spune el că-i place cel mai mult. Încercaţi uneori să-l stimulaţi să citească şi el, ca să se obişnuiască cu cititul de mic (“haide, citim o pagină eu, o pagină tu, da?”).

Alte sfaturi pentru părinţi găsiţi și aici: Schimbarea paradigmelor în care trăiesc românii şi copii lor.

Citiți și: 

14 feb 2014: Parintii permisivi din Suedia au dat nastere unei generatii de monstri? Ce se intampla cu copiii lasati sa faca tot ce vor – de la prabusirea disciplinei in scoli pana la suicid

Succes şi fiţi părinţi buni!

Emilian, 5 oct 2012, ceicunoi.wordpress.com – un blog educativ despre comportamentul uman

Update 11 ian 2014: Mulțumesc celor care au dat Share acestui articol (detalii despre efectul distribuirii acestui articol AICI). Am nevoie de ajutorul tuturor în Campania 1 leu pe care am lansat-o de curând. Detalii pe www.campania1leu.wordpress.com. Mulțumesc anticipat!

190 responses to “Greselile parintilor in educatia copilului. Parintii romani sunt prost educati si inconstienti (fam3)

  1. Ce parere ai ca la gradinite se invata despre europa, steagul national si alte chestii ?
    Imi amintesc ca nazismul facea ceva de genul asta, cand copii trebuiau sa fie patrioti de la o varsta mica. Oricum inconstientii au fost de acord cu asta. Prost informat = victima viitoare. Cei de acum promit si au dat cred, ajutorul in bani pentru mame. Mamele vor confunda ajutorul banesc cu bunatatea (care nu exista, cel putin pentru unii), politicienilor. M-am gandit sa postesc in alt topic al tau urmatoarele, dar fiind vorba de educatie, o voi face acum. Cei care nu au vazut filmul Matrix, nu cititi mai jos (las mai multe linii sa nu va scape ochii peste scrisul de mai jos) sau o puteti face, oricum e vorba de educatie.
    ——————————-
    ——————————-
    ——————————–
    ——————————–
    ———————————
    In film, dupa cum stiti, oamenii erau crescuti de mici intr-o lume artificiala, cu, corpurile
    prinse si folosite in scopul robotitilor ca energie. Dar oamenii erau fericiti, cu mintea intr-o lume virtuala. Parerea mea ca unii s-au bagat de buna voie, majoritatea nu. Melodia de sfarsit spune “Wake up !” Romanii in schimb stiu ca traiesc intr-o lume artificiala daca gandesc (altii nu o fac) ca altii au grija si/sau gandesc pentru ei si ii educa. Altii au trecut de partea intunericului (indiferent cine este acela), de buna voie.
    Au ajuns sa traieasca ca robotii, rumegand ideiile de la tv, care oricum nu dau educatie, ci doar crime, violuri. Fiind eu la o scoala privata la meseria de asistent medical generalist stiu foarte bine ca familia educa, nu scoala (ca in filmele americane cand profesorul se imbraca ca elevii ca sa fie de al lor mi se pare o prostie, dar la noi nu am vazut inca). Nu mai spun ca suntem indemnati sa plecam afara. Educatia din familie sau educatia scolara (nu confundati ca parintii care sar cu gura ca : “Ce fac invatatorii, nu imi educa copilul” ?) ar trebui sa ne indemne sa stam numai aici !

    • Si ce parere aveti ca la scoala se face fizica si chimie? Va dati seama, daca mai tarziu ajung sa faca o noua generatie de bombe atomice? Unii fac chiar informatica, ca sa invete cum se fac virusi si bombe logice…

      • Este foarte bine ca se fac aceste materii. Ele pot ajuta omenirea foarte mult. Sigur, la fel de bine pot face si rau, insa ORICE lucru de pe planeta poate fi folosit ca arma. Ar insemna sa tinem toti oameni in custi de frica sa nu devina criminali. Exista pe lumea asta oameni buni, care nu vor omorî oricate cunostinte de chmie-fizică au și oameni rai, care vor omorî chiar si cu un simplu bolovan. Deci e o problema gresit pusa.

      • Vai de capul lor saracii, ei in masa nici un amarit de BAC nu reusesc sa treaca iar tu te gindesti la noua generatie de arme nucleare, hihi,
        ASTA sa fie problema lor! :)

    • Intentia ta este buna, Robert, insa sloganul folosit face parte din gunoiul gindirii neo-liberale sau DUHUL TIMPULUI care ne-a timpit si efectiv distrus creierul incepind cu anii 70-80( europa libera vocea de cacat a americii, trai parazitar(cine isi poate permite), blugi, sex, ciunga si roc-an roll, gindire si actiuni de care creierul colectiv al nostru al tuturor este imbibat si care ACUM ii aduce pe parinti la exasperare si ii face sa-si smulga parul din cap . Aceeasi parinti sunt surprinsi si se uita ca tembelii “la poarta noua” cum de acest sistem liberal de educatie ATIT DE INDRAGIT DE EI SI DE GENERATIA LOR “liberal sex” nu functioneaza si cu copiii lor neintelegind si nefacind intotdeauna conexiunea ca parintii lor de fapt nu au pus botul la timpeniile pseudoeducationale debitate din occident si i-au crescut in spirit traditional-conservativ-sanatos si constructiv tipic romanesc sau est european.

      Toti cunoastem multi parinti tineri in jurul nostru care nu au nici un habar despre cresterea copiilor si a caror odrasle sunt pe droguri, au 20 de ani si sunt tot in clasa a 9-a…etc…dezastre totale!

      ABSOLUT TOTUL INCEPE CU PARINTII, EI SUNT DE VINA!..deoarece cuplurile conservative reusesc sa scoata copii de calitate chiar si in mijlocul iadului societal, scoala-jaf, sau cartiere de rahat, saracie..si cu totii cunoastem si asemenea situatii.

    • Si asta o poate face scoala. Sursa raului din scoala este subminarea autoritatii profesorului care este acuzat ca e comunist daca cere elevilor sa fie disciplinati si sa-si faca temele.Iar parintii cred ca ,avand un stil mai exigent profesorul atenteaza la personalitatea copilului.Treziti-va , dragi parinti;incercati sa va evaluati copilul obiectiv si sa eliminati tonul tolerant care dauneaza copiilor.Scoala ii invata sa gandeasca pe elevi ,nu teoriile acestea noi care s-au dovedit deja a fi foarte daunatoare.Si profesorii au copii,ar trebui sa vi-i faceti prieteni pe profesori,nu dusmani, ceea ce este in detrimentul copiilor.

  2. Daca parintii, ca si majoritatea cred a populatiei nu stiu sa aprecieze critica sau unele sfaturi, ce sa mai zic despre educatia care o dau copiilor. Un exemplu de persoana “model” ar fi de exemplu :
    Am intrebat pe ocazii (site de licitatii despre un produs urmatoarele) :
    Buna ziua, costa 99,99 sau 100. Mai degraba puneati fix 100. Ca sfat, daca vreti, acesta este altceva, dar nu pret psihologic.
    (Mi s-a raspuns in felul urmator, in doi peri)
    ok …ignorati pretul afisat. Ptr dvs va fi 100. stima
    (O asemenea persoana daca are copii, vai de Romania. I-am trimis mesajul de mai jos, persoana in cauza oricum avea discutia pe privat, nu pe fata)
    Bun, atunci se pare, ca majoritatea populatiei si nu a poporului roman, nu stiti sa apreciati un sfat sau o critica. Stima !!!

    • 99,99 este intr-adevar pret psihologic – folosit adica pentru semi-manipulare. Se foloseste pretul psihologic pentru ca sunt persoane atat de……incat daca vad pretul 99.99 sunt de acord sa cumpere, iar daca vad 100 nu mai vor sa cumpere ca li se pare prea mult… desi diferenta e doar de 0.01 lei :). Deci e o ciudatenie toata faza – e o problema mare si la consumatori, care nu stiu sa traduca mental pretul de 98 lei in “ah, deci este 100 de lei”, dar e o problema si la cei care pun in vanzare, pentru ca fraieresc subtil clientii sa cumpere. Oh well. Tine tot de educatie. Totul tine de educatie. Fenomenul poate fi eradicat dinspre consumator mai degraba decat dinspre vanzator.

      • “Dar nicio grijă – puteți face oricând alții.”
        Buna asta !
        Vecina mea cu copilul cu probleme de respiratie, cand sotul nu este acasa, ii vorbeste urat copilului. Sau uneori ii spune :
        “Sufla, sufla, sufla idiotule”. Este vecina care dadea drumul la aspirator dimineata si indiferent daca lucreaza dimineata sau dupa-amiaza, il scoala pe copil la 7 dimineata in fiecare zi si ii da mancare. De parca copilul trebuie sculat asa !

  3. Pingback: Schimbari necesare la poporul român. Abordari si atitudini importante pentru români. Schimbarea comportamentului (edu5) | CE-I CU NOI?

  4. Multumesc mult pentru videoclipurile cu profesorii. La scoala ne-au dat un test sa vada cine este vizual si cine invata mai mult din cuvinte. Si eu si fratele invatam mai mult cu ajutorul imaginilor sau cel putin daca multe imagini anatomice nu sunt, o prezentare buna si la obiect la scoala, tot te face sa vizualizezi. As mai adauga faptul ca cei care fac misto la scoala si nu invata, nu vad cum parintii i-ar putea invata ceva pozitiv. Ce crezi, profesorii reprezinta cel mai bine o scoala (imaginea ei) sau elevii ? Eu cred ca mai degraba profesorii. Fiindca daca numai unul din scoala invata si restul din scoala nu (o idee ipotetica), asta inseamna ca scoala este proasta ? Apropo, nu cred ca notele arata adevarata valoare a unui elev. Lucrarile trec si unii nu se vor mai intoarce la cunostintele acelea, decat daca este nevoit.

    • Teoretic niste educatori-invatatori-profesori de calitate pot face lucruri foarte bune cu si pentru elevii dintr-o scoala indiferent cat de educati de parinti sunt elevii acasa. Insa intr-adevar, daca se intorc acasa intr-un mediu ostil si rau famat…e mai greu sa-i inveti chestii. Deci pentru o scoala, si eu tot profesorii cred ca sunt mai reprezentativi. Dar in romania nici profesorii nu sunt educati. Si nici nu ai cu cine sa ii schimbi. O mare problema o reprezinta acel modul psiho-pedagogic care se face in facultati, si care iti da dreptul sa fii profesori in gimnaziu si liceu. Pai modulul ala e o batjocura de cele mai multe ori, si studentii nu invata nimic despre ce inseamna pe bune sa fii profesor. Cum sa se duca ei pe urma sa educe niste copii sa devina oameni? Invatamantul romanesc este la pamant, dar poate fi “revergorat” daca se doreste sincer de undeva de sus (din guvern) (nu cred ca se doreste :) ). Nici eu nu cred ca notele arata adevarata valoare. Trebuie sa definesti intai ce inseamna valoarea. E complicat si aici, pe planeta exista multiple sisteme de notare cu plusuri si minusuri – in America de ex exista A B C D E şi Faild. In singapore cica au sistem f smecher de invatamant. Cauta pe net.

  5. Pingback: POZE Plantare impadurire 18 noiembrie 2012 Viitor Plus Padurea copiilor Poroschia (eco17) | CE-I CU NOI?

    • Aveti in mare parte dreptate, dar tonul pe care ati ales sa faceti cunoscute aceste descoperiri nu este unul placut. Uitati un pic ca si parintii sunt suflete si au si ei sensibilitate (ca orice parinte) si nu cred ca jignind pe cineva chiar ajuti persoana respectiva. Daca vreti faceti o scoala a parintilor, dar nu cu atitudinea si tonul de mai sus. Fiecare e idiot intr-un fel sau altul. Nimeni nu a descoperit formula secreta de a creste copii. Nimeni nu e scutit de greseli. Ne straduim cu totii ca parinti, chiar si cel idiot, in idiotenia lui crede ca se straduieste. A curs si va curge multa cerneala, dar repet nimeni nu a descoperit formula secreta de crestere a copiilor.

      • Da, am folosit acest ton pentru că mă deranjează pana la enervare inconştienţa părinţilor de care am vorbit în text. Deci in mod inevitabil am fost mai dur cu ei. De asemenea, există în principiu 2 căi de convingere pe cineva că ceea ce face e greşit + inca una pe care am descoperit-o de curând. Există vorba bună, cu zăhărelul, cu “te rog frumos” cu “să fie totul bine si e totul roz” etc şi o metoda mai dură, care sa scoata in evidenta RAUL facut si SA MUSTRE (metoda aplicată de mine în acest text). Nimeni nu stie care metoda ar functiona mai bine. Depinde de la om la om. Eu cred ca daca ii spui omului frumos, te asculta, dar imediat dupa, uita complet ce i-ai spus, pentru că din cauza tonului “civilizat”, nu părea nimic important sau grav, asa ca nu contează. Pe de alta parte, tonul dur folosit de mine scoate in evidenta RAUL GRAV pe care parintii il fac si ii MUSTRA, pentru ca asta merita. Mai departe, daca vor sa inteleaga ca gresesc si sa schimbe ceva in comportamentul lor, sa fie sanatosi! Dacă nu, asta e!

        Am scris despre cele 2 metode in textul meu mai vechi de aici:

        https://ceicunoi.wordpress.com/2011/08/12/doua-abordari-in-schimbarea-cuiva-i2/

        În ultimul timp am inteles ca pentru a convinge cu adevarat un om e nevoie sa folosesti o chestie numita “persuasiune” (detalii pe blogul discerne.wordpress.com). Din pacate inca nu o stapanesc perfect asa ca inca nu o folosesc. Textul cu greselile parintilor este scris pe vremea cand inca nici nu auzisem de persuasiune, si nu stau sa il modific acum. Fiecare sa se opreasca asupra ce crede ca este mai important – FORMA (modul in care am scris eu, enervarile mele, frustrarile mele, injuraturile mele, jignirile mele spuneti-le cum vreti) sau asupra FONDULUI problemei (adica problemele reale ale parintilor inconştienti din ziua de azi, probleme care trebuie remediat, pentru binele copiilor).

        Bineinteles ca oamenii NU sunt in stare sa accepte cand gresesc si sa fie mustrati. Că ii deranjeaza psihic la ego. Eu zic ca ar fi timpul sa invete! Daca vrem o societatea mai buna…

        Bineinteles ca nimeni nu are formula secreta de a creste copii. Dar macar la lucrurile banale, evidente, SIMPLU DE APLICAT (cum ar fi tinerea copilului in masina într-un mod corect) … cand vezi parinti carora le zici cu frumosu “stiti, nu e bine sa tineti copilul acolo, ca la un accident riscati sa moara” şi ii vezi ca ignora perfect ce le zici si continua sa isi tina copilul pe locul mortului fara centura, cum sa te mai porti cu manusi cu astfel de oameni. Eu dacă apuc să le zic ceva acestor părinţi, pe stradă, când îi văd în maşină cu copilul pe locul mortului le zic simplu “Nu prea vă iubiţi copilul, aşa-i? De ce vreti sa-l omorati in accident de masina?”. Din punctul meu de vedere, foarte multi parinti ar trebui decazuti din drepturile parintesti pentru foarte multele tratamente, comportamente, si riscuri pe care le aduc asupra propriilor copii. Din pacate insa…n-ar avea cine sa le creasca copiii, asa ca raman pe mana lor. Saracii copii…

        Exista scoli de parenting, exista informatie GRAMADA pe internet. Tot ce trebuie facut este ca parintii sa citeasca si sa invete cum sa isi creasca copiii. DAR CÂŢI FAC ASTA? Mult prea puţini! Cei mai multi n-ar citi si n-ar misca un bat ca sa schimbe ceva in comportamentul lor obisnuit. De făcut copii e uşor… de crescut e mai greu. Cei mai mulţi nici nu gândesc vreun pic când fac copilul, când îl hrănesc, când îl cresc, ci o fac pur şi simplu din inerţie. Totul pentru că sunt la rândul lor NEEDUCAŢI în privinţa creşterii unui copil.

        Ar trebui nişte cursuri obligatorii şi serioase de parenting pentru toţi indivizii de peste 18 ani. Sau macar pentru cei care vor sa se casatoreasca. Să n-ai voie sa te casatoresti pana cand nu ai absolvit un curs de parenting – pus la dispoziţie GRATUIT de catre STAT, pentru ca parintii sa stie sa-şi crească copiii. Pana atunci… parintii merg pe principiul “nu-mi spui tu cum sa-mi cresc copiii şi nu mă mai jigni!”. PERFECT!

      • Ma bucur ca cineva a spus exact ce am gandit eu cand am citit articolul. Articolul e foarte bun, doar ca tonul nu e potrivit asta ma face sa gandesc ca nici persoana care l-a scris nu a gasit elixirul vietii si problemelor unei familii.

      • :)) Ma bucur ca “articolul e foarte bun”, dar iar ajungem la forma, care e “nepotrivita”, dar nimeni nu da exemple concrete ce e nepotrivit si cum ar fi trebuit scris altfel :) Eu nu am parte de problemele mentionate in text, pentru ca nu am o familie, copii etc. O gramada insa dintre ele le-am trait ca si copil. Abia acum le inteleg ca au fost greseli facute de parinti. Si dasta le-am si explicat, pe intelesul oricui, prin acest articol. Despre ton am mai explicat in alte comentarii, nu este pt ca sunt frustrat de propriile probleme (pe care nu le am la acest capitol) ci e pt ca nu suport nedreptatea din societatea romaneasca. E posibil ca unele persoane deranjate de ton sa se simta cu musca pe caciula, si de aici gasirea nodului in papura “articolul are un ton urat”. Oh well.

      • Eram convinsa ca autorul studiului nu are copii. Am mai citit recent si alt articol in Dilema Veche, la fel de inversunat (cu ton mai potrivit, daca tot s-a facut observatia asta). Oamenii sunt diferiti si nu se pot aplica aceleasi sfaturi la puzderia de copii care in acest moment respira pe Glob. De ce ar fi parintii romani inconstienti si indolenti fata de alte natii?! Vad totusi o rata a criminalitatii destul de buna comparata cu a altora si mai vad si o rata a somajului in randul tinerilor mai buna decat cea din Franta,spre exemplu. Si suntem alfabetizati multumitor fata de cum eram in 1950 sau in 1800. Asadar, la nivel de mase, nu vad unde e marea problema. Un copil mestereste si nu e incurajat. Va deveni oare doctor in filologie si va pastra nostalgia surubului? Nu, va ajunge muncitor si, daca va dori cu adevarat, isi va folosi abilitatile. Un copil nu plange cand face baie. Majoritatea copiilor nu plang, e in instinctul lor de fosti inotatori in lichidul amniotic. Va castiga Jocurile Olimpice? Ramane de vazut, dar poate ca i-ar fi placut si sa dezmembreze calculatoare, dar parintii n-au avut timp si rabdare pt asta, ocupati fiind cu inotul. Educatia care e asa simplist prezentata e aproape aleatorie. Constat in fiecare zi ca plec cu niste premize care sunt rasturnate pana seara si abia are 2 ani copilul meu, deja anticipez ce haos va aduce adolescenta. Si asa e normal sa fie. Nu suntem masini programate dupa reteta (“daca vin laudele cand trebuie si cum trebuie, copilul va reusi”), intervin atatea necunoscute!! Societatea in ansamblu are nevoie si de surubari ratati sau nu, cu nostalgii sau fara, precum si de inotatori ratati sau nu. Din tot discursul autorului, nu inteleg decat o posibila copilarie nefericita iar cine, ca adult, inca gandeste asa despre propria copilarie, nu poate fi decat limitat si egoist. Nu mai judecati parintii din ratb pana nu ii veti avea pe cei proprii si atunci va veti egasi pe alte liste ale rusinii deoarece, sa fim seriosi, nimeni nu e perfect!

      • Nu are absolut nicio relevanta daca am copii sau nu. Asta este intrebarea pe care o pun toti parintii atunci cand nu au argumente. Ti-o baga in fata paia cu ”Da tu ai copii? Ah, pai daca n-ai copii atunci să taci din gură că habar n-ai!” Perfect! :) Iarăși problema de TON. ÎNVĂȚAȚI SĂ APRECIAȚI CONȚINUTUL/INFORMAȚIA dintr-un material citit!!! E mai important conținutul decât forma!

        Nu se pot aplica aceleasi sfaturi? Unii parinti trebuie sa isi tina copilul pe locul mortului, altul nu? Unii parinti trebuie sa isi vaccineze copiii cu otrava, altii nu? Unii parinti trebuie sa ii abandoneze pe copii la TV, altii nu? Unii parinti trebuie sa isi minta copiii, altii nu? Majoritatea sfaturilor/sugestiilor din articol sunt universal valabile. Bineinteles ca toata lumea isi creste copilul usor diferit, in functie de o gramada de lucruri (copil, context material, educatia parintilor, ajutor de la rude etc). Insa chestiile BANALE si simplu de facut prezentate in acest articol sunt universal valabile si pot fi facute foarte usor de ORICE parinte. Nu am zis niciodata ca parintii romani sunt mai buni sau mai rai ca alte natii. Am adaugat aceasta mentiune la inceputul textului.

        Nu am oferit o reteta! Am oferit niste idei pe care parintii sa le analizeze si sa vada daca merita sa fie aplicate si daca le pot aplica sau nu in familia lor. Nu am zis niciodata chestii de genul ”daca vin laudele cand trebuie si cum trebuie, copilul va reusi”.

        Societate are nevoie de potentiale susținute si DEZVOLTATE, nu de ratati.

        De ce intelegi doar o posibila copilarie nefericita? Doar pentru ca sunt multi parinti care fac multe greseli? Și parintii mei au facut o gramada de greseli, inclusiv din cele povestite in articol, dar tot am avut o copilarie fericita. INSA FERICIREA DIN COPILARIE NU ESTE TOTUL! IMPORTANT ESTE CA PARINTII SA ISI EDUCE COPILUL INCAT SA SE DESCURCE IN LUMEA DURA IN CARE TRAIM. Asta e cel mai important.

        Bineinteles ca nimeni nu e perfect si ca toti facem greseli. Asta ar insemna sa nu mai comenteze nimeni nimic nimanui? Sa fim seriosi! Nu trebuie sa fiu un sfant impecabil ca sa pot sa ofer parintilor niste idei prin care sa-și imbunatateasca felul de a-și crește copiii! Fiecare sa preia din acest text lucrurile care i se par utile. Daca unii prefera sa se blocheze in ”tonul dur” ”vai, generalizari” ”de ce te iei de romani?”, in loc sa puna accent pe CONTINUT si problemele reliefate… sa fie sanatosi!

      • … va felicit pentru replica … sincer … cred, de asemenea, ca nu esti cu nimic mai bun si nici nu va fi primita bine invatatura ta daca jignesti in felul asta … si, totodata, arata nivelul propriu de educatie …

  6. Pingback: Cum functioneaza creierul unui copil. Mintea umana si potentialul omului. Comparatie cu internet WWW VIDEO (edu7) | CE-I CU NOI?

  7. Pingback: Cum sa te ajuti PE TINE din viitor. Gandirea pe termen scurt si lung. Binele din prezent si binele din viitor (edu18) | CE-I CU NOI?

  8. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. Pericol, violenta, crize, panica, imoralitate. Contextul schimba comportamentul (edu19) | CE-I CU NOI?

  9. Aseara a venit in vizita la unchi (a ramas in locul lor), copilul “familiei model”, care s-a mutat de aici, de deasupra mea. Ti-am mai povestit mai demult treaba cu aspiratorul… E obisnuit de mic sa se scoale automat de la 6 dimineata. Nu are nici 5 ani. Asta este viitorul Romaniei, daca nu suntem atenti. Apropo, ii da copilului cafea si ciocolata des. Pana oboseala se va aduna si familia, care nu, nu este vreo minoritate sau familie denaturata (doar ca cum spunea bunica, copilul creste ca o buruiana salbatica), de fapt asta si lipsa de respect pentru vecinii din bloc, ii face denaturati…si vor da vina pe medici.

    • Iti recomand sa scrii la calculator un text, politicos, si cu liniuta sa explici tot ce crezi ca fac gresit acei oameni, fie in relatie cu vecinii, fie in cresterea copilului, si cu minime explicatii de ce este gresit. Fara sa te semnezi sau ceva. Apoi, printeaza foaia si pune-o in cutia lor postala. Vezi ce se intampla…

    • da, stiu de cazul de care ziceai. Eh…parinti si parinti. Toata lumea face copii, nu toata lumea stie sa ii creasca. Eu as face cumva, ca stat, niste cursuri obligatorii pe care sa trebuiasca sa le absolvi ca sa ai dreptul de a face copii…

  10. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  11. Azi am vazut cea mai tare faza din viata mea, care arata cat de terminati si abrutizati mintal sunt unii parinti. O mama tanara avea o fetita in jur de 4 ani si un baiat in jur de 2 ani. Baiatul era la vreo 4 metri de ea si si-a bagat capul in gaura de aerisire de la subsolul blocului cu 4 etaje. Ei toti stateau afara, dar baiatul cred ca vroia sa evadeze din lumea Romaniei, in lumea subsolului cu gandaci si sobolani :)
    O leptospiroză, ceva, la pachet ?

  12. Si pe masa o durea undeva. Copilul si-a scos singur capul. Capul era mai mic decat gaura, binenteles. La ce sa te astepti de la o mama cu norma redusa, la cap.

    • eh…ti s-a parut tie mai grav pentru ca esti in domeniu medical si probabil cat vezi o gaura daia iti vin in minte vreo 45 de boli :). In rest…cate chestii de genul asta nu faceam si noi cand eram mici… Cumva trebuie sa invete copilul despre lumea inconjuratoare, si cel mai bine se invata prin propria experienta. Acu, ca parinte, nu stiu daca l-as fi lasat cu capul CHIAR acolo, dar de undeva tot trebuie pornit cu dezvoltarea propriului sistem imunitar.

      • Eu as mai adauga doar sa iti inveti copilul sa se iubeasca si sa se placa asa cum e, pentru ca un copil care nu stie cum sa se iubeasca pe el insusi nu va putea sa iubeasca nimic si pe nimeni si, cu toate eforturile pe care le va face de-a lungul vietii va trai cu un vulcan de ura (auto)distructiva in suflet pe care o va denumi in fel si chip, nestiind macar ce il macina si-i saboteaza fiecare gest, fiecare respiratie. Sau va avea nevoie de ani si ani de terapie pentru a putea sa faca, eventual, vreodata, pace cu el insusi si cu lumea.

      • Pai si daca ajunge un om rau pentru societate, care nu doar ca nu contribuie la binele societatii, dar mai face si rau, cum sa se iubeasca asa cum e? Are motive sa se iubeasca? E bine sa se iubeasca asa cum e? Sau e mai important sa se schimbe? Deci zic eu ca in primul rand copilul sa ajunga un om BUN – benefic societatii, si atunci se va putea iubi linistit, pentru ca se va uita la el si la ceea ce face si va putea dormi linistit noaptea ca a pus si el umaru la perpetuarea unui stat/popor/unei societati. Atunci se poate iubi fara probleme, ca are si de ce :) Iar pentru ca un copil sa ajunga bun conteaza GENELE biologice si EDUCATIA. De citit si textul asta:

        De ce sunt oamenii diferiti si cat de important este sa intelegem acest lucru. Oamenii sunt la fel (edu21)

  13. Pingback: Cum si unde trebuie sa stea copilul in masina. Scaun auto special bebelusi. Cum tinem copiii mici in autoturism (edu37) | CE-I CU NOI?

  14. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. | Supravietuitorul blog

  15. Pingback: Review on Romania – situatia dezastruoasa a României in prezent, anul 2013, probleme economie, ecologie, politica si societate (pol119) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  16. Pingback: Interviu prezentare VIDEO profesorul Florian Colceag despre rostul omului in viata si multe alte lucruri interesante (edu71) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

    • Autorul acestui articol e putin cam pe langa. Încercând sa fie in trend (adica nedorind sa dea impresia unui parinte- daca-o fi – modern si open mind, da de multe ori cu bata-n balta. Mentionez cateva perle:
      1) e normal sa-ti lasi copilul sa se joace in balti murdare. Nimic mai neadevarat. Chiar nu este indicat. Aici nu mai e vorba despre bacterii banale ci de forme foare grave de boala pe care le poate face. Aici la orase, pe aspfalt vezi tot felul de (scuzati-mi expresia) flegme pe trotoare care mai de care mai scarboase. Un copil care sta cu mainile in balti sau alte mizerii poate duce apoi mainile in nas ( mai periculos decat daca le-ar duce in gura, pentru ca prin saliva, germenii ajung in stomac, majoritatea fiind anihilati de sucul gastric si mai apoi cei care mai scapa ajung in intestine, unde in mod normal exista o flora bacteriana benefica, proprie fiecarui organism). Dupa cum spuneam scobitul in nas cu mana murdara poate duce la forme f grave. Este normal ca parinte sa-ti protejezi copilul de baltile murdare. In trecut copiii erau hraniti altfel, cu mancare mai naturala, nu erau vaccinati cu atatea porcarii, de aceea sistemul lor imunitar era mai eficient.
      2) ´´Copilul nu trebuie mintit niciodata dar trebuie semi-fraierit¨ ‘ stimabile semi-fraierit e inseamna tot pacalit (mintit). Uneori se impune o mica minciuna. Altfel nu fac in anumite momente ceea ce trebuie facut (nu pentru ca vrea parintele) ci pentru ca este bine pentru el.
      3) m-a intrigat aprecierea acestui ‘ganditor’ care a scris articolul la adresa acelei mame care nu a permis copilului ei sa umble la cuptorul de microunde cu surubelnita. Pai stimabile, genialule, ce doreai sa faca? Sa-I dea cumva si o mana de ajutor? Nu toti copiii inteleg de vorba buna. Asa dupa cum noi nu semanam unul cu altul. In momentul cand, desi I s-a explicat copilului ca nu este bine sa faca un anumit lucru si de ce anume nu este bine, dar acel copil persista in greseala, incerci sa-l faci pe alte cai sa inteleaga ca unele lucruri nu sunt de joaca. Pe langa faptul ca poate strica un aparat electrocasnic destul de scump, PRIMEAZA SIGURANTA copilului. Acel aparat poate fi conectat la o priza, deci este in joc viata copilului. Prefer sa tip la copil daca nu intelege ca-si pune viata-n pericol, decat sa stau sa incerc sa-i explic a n-spea oara niste chestii care poate pe el il amuza.
      Stii cum spunea Caragiale frecvent: amice esti idiot.. asa-i

      • 1. Pai sistemul imunitar exact asa se formeaza – prin confruntarea cu mici răni/probleme/boli/raceli etc. Dacă tu il ferești de absolut tot ce poți, el cum isi mai face sistem imunitar? Tot timpul ma intreb cum traiau oamenii pe vremuri fara sapunuri anti-bacteriene etc, toata ziua cu mainile in pamant etc. Nu stiu, cred ca aveam puteri magice pe care noi astazi nu le mai avem. Noi astazi trebuie sa ne bagam copiii intr-o bila de protecție din care sa nu iasa vreodata micutii de ei.

        2. In cazul celor mai multi parinti, mintirea copiilor este o REGULA. Doar prin EXCEPTIE trebuie sa aiba loc acea semi-pacaleala. Stimabilă, Semi-fraierit NU înseamna obligatoriu pacalit/mintit. Poate insemna CONVINS INTR-UN MOD INTELIGENT. Iti dau un exemplu simplu: ”mami, sufla nasu in batista ca sa scoatem mucii” copilu de un an jumate: ”NU VREAU NU VREAU NU VREAU!!!”. Asa ca mama aceea l-a convins sa se joace dea-a ”facut abur pe oglinda din baie cu aer suflat doar pe nas” si-0uite asa au iesit si mucii si tot ce trebuie.

        3. Am explicat foarte frumos in articol ce trebuie sa faca parintii in astfel de cazuri: SA SUSTINA/DEZVOLTE POTENTIALUL/INCLINATIA COPILULUI. In cazul electronicelor, sa-i dea pe mana zeci de aparate stricate NEBAGATE in priza (logic) cu care sa se joace toata ziua, sa surubareasca sa faca ce vrea. N-ati priceput ce am explicat acolo, asta e.

        4. Stiu ca v-a atins la punct sensibil acest text si ca v-ati simtit cu musca pe caciula citindu-l. Nu e vina autorului. Decat sa ”injurati” autorul, mai bine modificati comportamentele gresite in raport cu copilul. O sa va simtiti mult mai bine.

  17. Pingback: Lectii gratuite pentru parinti – cum sa-ti cresti copilul. Cursuri meditatii lumea parintilor – despre educarea si cresterea copiilor (edu77) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  18. Pingback: Furtuna, ploaie si vijelie in Bucuresti – umbrele rupte aruncate pe strada peste tot pe jos. Cate ceva despre societatea romaneasca si comportamentul romanilor (edu78) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  19. Initial mi s-a parut un text cam deplasat.. dupa care au inceput sa imi apara tot felul de scene care m-au lasat masca de-a lungul timpului, si atunci mi-am dat seama ca nu ai exagerat deloc. Din fericire, mama a stiut sa ma educe , si stiu si eu la randul meu cum sa ma comport cu fata mea.

    Eram asta vara la plaja ,cu familia , si langa noi stateau doua pitipoance,cu copiii lor. Bineinteles ca erau ocupate sa barfeasca si sa stea cu tigara in coltu gurii, nimic altceva, in timp ce eu ma chinuiam sa fac un castel , si fiica mea, care are 2 ani , se amuza copios suindu-se pe el.

    Ce m-a frapat pe mine a fost momentul in care una dintre doamne su-a strigat copilul, si cand acesta nu a bagat-o in seama, a tipat in gura mare : Nu vrei sa mananci o ciocolata? Vino, ca ai deschis doza de pepsi si se duce acidul … copilul nu avea mai mult de 6 ani..Trist , frate.

    • Da, majoritatea parintilor isi indoapa copii cu astfel de otravuri moderne gustoase, pentru ca la randul lor se indoapa si pe ei, neconsiderand ca e ceva gresit. Cine sa ii invete, scoala? Primaria? Guvernul? Pai cand va fi cineva de la conducerea statului interesat de binele poporului, da, astfel de lucruri vor fi cunoscute, insa pana atunci, ramane informarea pe cont propriu. Iar oamenii nu foarte educati si nici foarte inteligenti, nu se informeaza mai mult decat “mi-e foame => bag ceva in gura, simplu” :) Si oamenii astia fac copii, si copiii ajung ca ei si tot asa. Cel mai important e ca oamenii inteligenti si de buna credinta sa isi creasca bine copiii lor, si chiar SA FACA COPIII pentru a pastra un echilibru intre normalitate si cretinitate :)

      Textele mele pot parea deplasate din 2 principale motive:
      1.vocabularul cam acid/dur – este reactia mea interioara la atata nedreptate din jur + este un mod prin care subliniez GRAVITATEA lucrurilor despre care vorbesc
      2.neintelegerea problemelor sau aspectelor prezentate. Sunt multe informatii pe care oamenii nu le stiu, multe adevaruri pe care oamenii nu le cunosc, iar cand se intalnesc BRUSC cu ele au un soc, o repulsie, o reactie de a respinge acel adevar, doar pentru ca e contrar cu ce stiau ei pana atunci :)

      Ideea e ca eu vorbesc destul de direct si concret si la subiect, despre probleme reale, importante si relevante pentru viata noastra pe acest Pamant si in aceasta tara. Pe mine nu ma intereseaza sa creez opere literare sau ceva de genul, ci sa transmit informatii (pe care eu le consider adevarate si relevante) catre publicul larg, sau catre anumite categorii de oameni. Daca oamenii citesc cu mintea deschisa, si se mai informeaza si prin alte parti pentru a verifica informatia, daca o mai trec si prin propriul filtru al gandirii etc…zic eu ca pot afla lucruri interesante pe aici. :) Ms pt vizita si comentariu. Spor si citeste si despre vaccinuri (ca ai copil de 2 ani):

      https://ceicunoi.wordpress.com/2013/01/19/vaccinuri-pt-copii-o-minciuna-afacerea-profitabila-vaccinarea-copiilor-nu-va-vaccinati-copiii-coruptia-din-spatele-industriei-medicale-si-farmaceuti

      • Nu . La partea cu vaccinurile nu sunt de acord . Sunt farmacista si eu zic ca am studiat substantele destul de bine . Schemele obligatorii de vaccinare sunt importante ! Nu cred ca ar fii mai bine daca s-ar ivi o pandemie de rubeola/rujeola. Intr-adevar , in vaccinuri exista virusul respectiv, dar este intr- forma inactiva, ca sa ii produca organismului o prima reactie la intalnirea cu acesta, iar cand da de virusul activ, sa poata raspunde mai repede si mai eficient. Celelalte substante din continut sunt diluanti, lubrefianti, izotonizanti, conservanti etc, pe care ii gasesti si in paine… Asta nu inseamna ca ii bag copilului pe gat absolut tot ce apare pe piata, sa fac experimente pe el. Dar m-am documentat si i-am facut o serie de vaccinuri necesare.. Ai vazut cati oameni mor de rotavirus ?!

      • Okay. Ce mi-ai spus mai sus este teoria care se invata in facultatile de medicina, unde se invata “medicina clasica”, aia care a dus în prezent la existenţa a 4 farmacii diferite burduşite cu medicamente, una langa alta pe o distanta de 20 de metri (am filmat eu astazi in Cartierul Militari din Bucuresti). Tre sa ne scoatem din cap iluzia ca pastila reprezinta o evolutie tehnologică în contracararea bolilor. Nu este nici pe departe. Trebuie sa invatam ca una este teoria şi alta practica (realitatea) in lumea reala in care traim. Teoretic politicinii NU fură şi nu au voie sa fure, practic FURA DE RUP. Asta este doar un exemplu pe care ar trebui sa il constientizam cu totii. Teoria in medicina spune ca pastilele, medicamentele, vaccinurile SUNT BUNE DE TE LINGI PE DEGETE (MAI VREAU!). Realitatea este că aceste lucruri ne distrug sănătatea. Asta este părerea mea personala, concluzia la care am ajuns pana acum. Legat de vaccinuri, in ce sens ai studiat substantele? Ai citit prospectul, ai vazut ce substante contine TEORETIC si ai citit despre ele, te-ai documentat CITIND? Sau ai facut analize de laborator pe serul din vaccin care se introduce in corp? Cate analize de laborator ai facut, pe cate tipuri de vaccinuri? Dacă ai verificat prin analiză de laborator toate vaccinurile care se ofera copiilor şi adulţilor şi continutul lor coincide cu prospectul/reteta/teoria, si substantele continute intr-adevar NU dauneaza sanatatii, PERFECT! Insa pe vaccinuri nu e nevoie sa te contrazici cu mine, eu nu sunt doctor sau ceva de genul, citeste ce spune doctorita care a studiat schemele de vaccinare din ANGLIA – “patria democratiei”, să vezi acolo câte chestii nasoale sunt. Şi e vorba de ANGLIA…la care ne uitam cu toţii cu respect… (nu?) Uite link:

        Vaccinuri pt copii – o minciuna! Afacerea profitabila ” Vaccinarea copiilor “. Nu va vaccinati copiii! Coruptia din spatele industriei medicale si farmaceutice (s22)

        Citeşte, studiază mai mult şi convinge-te.

        De asemenea, dacă vaccinurile au doar scopul de a ajuta omul, cum explici ca Bill Gates, care da milioane de dolari pentru crearea de noi vaccinuri şi aplicarea lor pe oameni din diferite parti ale globului, recunoaste intr-o prezentare că prin “noi vaccinuri, sistemul de sănătate, planificare familială etc vom reusi SĂ REDUCEM POPULAŢIA GLOBULUI cu vreo 10-15%” ? :) Uite videoclipul la link-ul urmator:

        Cum adica vaccinurile contribuie la reducerea numarului populatiei? Parca vaccinurile ne ajutau sa traim mai bine, mai mult si mai sanatos…

        Vezi tu… lucrurile nu sunt mereu asa cum par sa fie. Totul trebuie analizat in context. Teoria e teorie, realitatea e realitate. Teoria e pentru tinut oamenii adormiti in iluzia ca traiesc intr-o societate libera, normala, in care lucrurile se desfasoara in beneficiul oamenilor si popoarelor, cand de fapt oamenii sunt sclavi moderni in slujba celor care conduc lumea, si ei nici macar nu realizează acest lucru. :)

        Astep reactia ta in urma citirii informatiei despre vaccinuri si in urma spuselor lui Bill Gates. Mersi.

      • Nu,nu,nu. Eu am vorbit despre schema nationala care se face obligatoriu , nu prostiile alea anti HPV si anti gripale. Cu alea nu sunt nici eu de acodr, si sunt perfect constienta ca vaccinul anti HPV, de ex, duce la sterilitate , de aceea eu nu mi l-am facut, si nici nu i-l voi face copilului meu . Eu ma refer la clasicul DTP (diftero-tetano-pertusis ) pe care si tu, la randul tau l-ai facut . De cate ori ai calcat intr-un cui ruginit ? mie mi s-a intamplat, nu am fost un copil exemplu. Si nu m-a dus mama fuga la spital sa imi faca iar zeci de mii de injectii , si uite ca nu am facut tetanos. Nu incuraja oamenii sa nu faca vaccinurile care sunt necesarre , nu avem nevoie de epidemii de boli ale copilariei si TBC . De ce TBc-ul este o boala invinsa in Anglia ? Pentru ca au avut grija sa vaccineze copiii cand trebuie. La noi inca e o problema mare ,si asta datorita parintilor neglijenti sau care cred ca ai lor copii pot lupta singuri cu astfel de boli cumplite .. Am citit si eu teoria lui Gates acum ceva vreme , si sunt de aocrd cu el. Exista locuri pe glob unde populatia este muuult prea mare pentru zona geografica respectiva , si atunci oamenii se duc si fac campanii unde ii vaccineaza pentru holera, pentru hpv, si multe alte minuni . sunt perfect constienta ca acele vaccinuri au si alt efect , asta nu inseamna ca ii eutanasiaza , partea cu sterilitatea mi se pare logica. Oricum se inmultesc intr-un ritm rapid . Daca ar avea parte de educatia necesara , in domeniul igienei si cel sexual , cred ca s-ar schimba multe . Dar e prea multa bataie de cap, nu-i asa ?

      • Deci cumva, indirect, ai raspuns la intrebari: NU exista certitudine legat de ce se afla in vaccinuri, si DA, vaccinurile FAC, PE ASCUNS, SI ALTCEVA IN AFARA DE lucrurile bune care ni se promit. Cine ne da dreptul sa sterilizam mase intregi de oameni, fie ei foarte saraci si fara “educatie sexuala”? De ce sa nu sterilizam toate femeile din Romania? Vai, dar asa ceva e nepermis. In africa insa e permis? Asta este solutia maxima si suprema a omenirii pentru incalzirea globala si incetinirea epuizarii resurselor? STERILIZAREA (castrarea chimica) a oamenilor, cu efecte INEVITABILE asupra sanatatii si longevitatii vietii? Sa fim seriosi. Asta este doar o crima la adresa umanitatii. In Occidentul civilizat pe care il pupam toti in fund SE ARUNCA jumatate din mancarea produsa. Hai sa incepem de acolo daca avem probleme cu hrana. SUA si EUROPA POLUEAZA DE RUP. Hai sa incepem de acolo daca vrem sa nu mai avem probleme cu incalzirea globala! Este totul doar de fatada! VACCINURILE sunt in realitate “moartea”! Inclusiv cele din schemele obligatorii! Ai citit textul de la link-ul trimis? Acolo se vorbeste DE SCHEME NATIONALE OBLIGATORII si ascunderea adevarului in fata publicului britanic… Daca TBCul este invins in anglia si la noi nu, explicatia nu e obligatoriu – vaccinul salvator! Eu am facut vaccinuri obligatorii pentru ca eram mic si tamp si parintii mei nu foarte informati. Dar macar erau vaccinuri romanesti, si facute intr-un sistem care sustinea nasterea si procreerea, nu intr-un sistem colonial de distrugere si exploatare ca cel in care ne aflam acum. Deci am mai multa incredere in vaccinurile care mi-au fost facute mie, decat cele care se fac acum copiilor, importate de la marile mega companii producatoare de vaccinuri in occident, patronate de masoni si evrei. Nu trai in iluzia ca in Africa se pot pune in vaccinuri, PE ASCUNS, si alte elemente, pentru scopuri ascunse, iar la noi in Europa nu se face exact la fel. Se face si la noi, dar nu neaparat cu aceleasi scopuri (sterilizare) ci altele – distrugerea imunitatii, limitarea duratei de viata, distrugerea sanatatii, impotenta etc etc etc.

  20. Apreciez munca de documentare si expunere folosite aici.In multe ai dreptate,mai ales in faptul ca multi sunt parintii care nu au ei un minimum de educatie.Sunt insa multe carti exceptionale din care poti invata,sa te educi si sa educi.Ramane sa alegi calitatea.Ma gandisem chiar sa dau share articolului tau,dar m-am razgandit.Cu tot respectul,l-ai presarat cu prea mult “nu” si ai ales un limbaj care in loc sa educe, mie imi ridica intrebarea daca te-ai gandit,dincolo de bunele intentii,daca esti calificat sa faci educatie.

    • :) Bineinteles ca sunt multe carti din care poti invata. Asta recomand si eu peste tot: CITITUL! INFORMAREA! Dar nu din reviste de genul “ONE” sau “Mamica” sau siteuri precum “copilul.ro” (care ofera iluzia ca acolo este adevarul absolut) etc. Sigur, ramane sa alegi calitatea, cum ai zis si tu. Eu pe acest blog personal mi-am exprimat o opinie personala. Ai spus ca “in multe am dreptate”, deci in restul n-am dreptate. Da-mi te rog cateva exemple din textul meu de mai sus unde nu am dreptate. Si explica-mi te rog ce inseamna ca am presarat textul cu prea mult “nu”? Am scris termenul “nu” de prea multe ori? :) Explica te rog mai detaliat ca sa iti pot raspunde calumea. Legat de limbaj… care e limbajul care educa si care e limbajul care nu educa? Limbajul (FORMA prin care exprimi o informatie) e mai important sau INFORMATIA IN SINE? N-ar fi o idee sa ne intereseze in primul rand informatia transmisa? Sau limbajul ales de mine e chiar in halul in care nu poate fi citit. Zi-mi concret ce te-a deranjat, de ce te-ai razgandit si nu ai mai dat share, ca sa ma pot apara in cunostinta de cauza. Mersi. P.s.: Ce il face pe un om “calificat sa faca educatie”? :)

  21. Un articol desi bun, e scris intr-un mod “violent” , agresiv si ofensator. A da sfaturi este totusi o arta . Conteaza atat ce zici cat si cum o zici.

    • Bine bine, dar eu nu detin acea arta. Ce sa-i faci, nu toti suntem artisti. Si atunci ce fac, tac? :) Cei care nu stiu sa faca o arta superba si o opera literara din a da sfaturi, sa taca! Asa? :) Da, daca as vrea sa ii manipulez pe cei care imi citesc textele poate as aplica tehnice de persuasiune si tot felul de alte metode prin care poti influenta prin scris persoanele. Prefer sa mentin deocamdata stilul direct care iti spune verde in fata problemele. Dacă există cititori care nu pot face fata adevarului/realitatii, nu e problema la mine, ci la ei. De asemenea, explicarea lucrurilor DIRECT, “violent, agresiv si ofensator” subliniaza gravitatea actiunilor pe care unii (multi) oameni le fac. Apropo, da-mi un exemplu de ceva ofensator din text si zi-mi cum ai fi scris tu in locul meu, ca sa vorbim despre ceva concret. Repet ce am mai scris cuiva intr-un comentariu: CAND OR SA INVETE OAMENII SA APRECIEZE MAI MULT FONDUL (continutul, informatia propriu zisa, adevarul, reliefarea realitatii grave etc) DECAT FORMA (modul in care este transmisa informatia)? Ehe…

  22. Vis-a-vis de vaccinuri as avea de facut niste precizari: 1. Este vorba de schema RECOMANDATA si nicidecum obligatorie! 2. Doamna care sustine ca s-a documentat, stie de exemplu ca in componenta vaccinului de la 2 luni ( infanrix hexa) sunt doua antibiotice? 3. Se stie ca distanta ca si timp dintre vaccinuri tb sa fie de macar 30 de zile…acum nu se mai respecta acest aspect din moment ce un vaccin combinat contine chiar si 6 tulpini. 4. De ce ar tb sa face un vaccin pentru o boala eradicata cum este de ex poliomelita? Ultimile cazuri de poliomelita de la noi din tara au fost inregistrate in 1996 si au fost cauzate de vaccin si nu de virus.
    Cat despre articol, ar mai fi ceva f important: copiii trebuie lasati, indemnati si incurajati sa se joace! Din pacate copiii din ziua de azi nu stiu sa se joace!

    • Multumesc pentru detaliile despre vaccinuri. Da, e teoretic recomandata, teoretic parintii pot refuza vaccinurile, dar…cati stiu ca o pot face si cati refuza? Cei mai multi merg pe mana doctorului, stie el ce e mai bine ca daia e doctor. Ehh. Legat de joaca, da, pe langa relaxare, destindere si “bonding”, prin joaca se pot invata si deprinde o gramada de chestii utile vietii, la fel ca la felinele salbatice sau chiar si domestice – prin joc invata sa vaneze, sa-si foloseasca membrele, sa alerge etc. Asa si copiii, prin joc invata o gramada de lucruri, dar…depinde de joaca. Joaca intre copii, in aer liber, cu multa imagiatie si creativitate la mijloc e ok, joaca pe tableta de unul singur nu mai e ok. Cam ce spuneai si tu – copiii de azi nu mai stiu sa se joace, dar nici societatea nu le ofera un cadru prea bun pentru asta…

  23. Draga Emilian, iti inteleg frustratia (mai ales in privinta copiilor in masina) si sper ca toti oamenii care-ti citesc articolul vor aprecia munca si pasiunea pe care ai pus-o in a’l redacta. Am crescut in Romania socialista, cu parinti foarte educati, de familie buna si cu bani. In ciuda avantajelor pe care le-am avut din nastere, ca marea majoritate a parintilor Romani m-au tratat intotdeauna ca “sub-om”, fara sa realizeze niciodata ca de fapt eram un “mic om”. Am fost foarte suprinsa, odata ajunsa in vest ca adult, sa aflu ca am un IQ de 140 – parintii mei incercasera sa ma interneze la Spitalul 9 cind aveam 16 ani pentru ca nu stiau ce probleme am ca nu sint fericita cind ei imi dadusera “totul” (din fericire pentru mine bunul doctor a murit de infarct inainte de internare). Experienta insa nu a fot negativa, pentru ca observindu-mi parintii am invatat enorm in legatura cu ce sa fac, si mai ales ce sa nu fac in rolul meu de partener si parinte mai tirziu. Cred ca majoritatea parintilor isi iubesc copiii si ar fi foarte insultati daca li s-ar arata diferitele moduri in care isi ranesc si inhiba copiii in loc sa-i ajute. De aceea rolul Dvs., Emilian ca educator al parintilor (aveti cursuri, workshop-uri pentru ei?) este “priceless” . BTW, Romania does not have the monopoly on bad parents and parenting. Sadly, examples abound from all over the world, encompassing all cultures and religions. Keep up the good work and sorry for any mistakes in Romanian…
    Ruxandra

    • Hello si multumesc de comentariu! Ai scris foarte bine in romana si iti voi raspunde tot in romana (daca ai putut citi si intelege articolul inseamna ca stapanesti inca limba romana foarte bine). Frustrarea mea nu pleaca dintr-o copilarie nefericita sau traumatica sau ceva de genul acesta. Frustrarea mea nu prea a frustrare, pentru ca eu de fapt sunt calm si nu ma streseaza chestiile astea, ci doar ma semi-enerveaza inconştienţa părinţilor. Exista o gramada de lucruri pe lumea asta care pot fi facute FOARTE USOR pentru a-ţi imbunatati viata si a imbunatati mersul societatii. Dar cand vad conationali de-ai mei ca NICI MACAR PE ALEA BANAL DE USOARE NU LE FAC… (de exemplu sa nu iti tii copilul pe locul mortului) imi vine mie sa mor de inconstienta lor si de cat de nemernic este sistemul politic-administrativ-social care permite astfel de chestii. Ce vina au copiii care mor in accident de masina din cauza ca parintii nu i-au pus in scaun special? Saraci…singura vina e ca au nimerit intr-o familie cu parinti inconstienti si intr-o tara cu conducatori politici infractori. Asta ma enerveaza, ca desi sunt lucruri USOR de facut, nici macar alea nu sunt facute. Si din acest motiv le-am explicat prin acest articol. Poate o parte dintre parintii si viitorii parinti care au citit acest text, se vor comporta mai conştient şi mai intelept cu copiii lor.

      Faptul ca parintii tai erau “educati” in sensul acordat de societate, nu inseamna ca erau si educati in privinta educatiei reale si a lucrurilor relevante privind aceasta lume si crescutul de copii. Deşi erau educati (scoli/facultati) nu si-au dat seama ca e posibil ca al lor copil sa se nasca “supradotat”. Poate nici nu se auzise de asa ceva prin Romania acelor ani. Deci nu e neaparat vina lor, dar reflecta foarte bine care sunt reprecusiunile faptului ca PARINTII NU SUNT INFORMATI privind cresterea de copii. De aceea eu ca primar/ministru/prim ministru/presedinte/parlamentar/orice, as propune absolvirea unor cursuri de parenting INAINTE de a te casatorii. Pe care daca nu le faci, sa nu ai voie sa te casatoresti (chiar daca poti face copii si fara asta). Sau curs obligatoriu de parenting pentru eliberarea certificatului de nastere al copilului… Ceva de genul asta, incat toti cei care ajung parinti si vor sa creasca copilul sa INVETE (sau macar sa afle) LUCRURILE ESENTIALE PRIVIND CRESTEREA COPIILOR.

      Cazul tau se poate repeta din pacate in Romania zilelor noastre. Cati romani au auzit de copii supradotati, de IQ, de cerinţe speciale de învăţare şi adaptare etc? Păi nu mulţi… Este foarte bine ca ai putut invata din ce au facut parintii si ca acum esti o persoana mai buna, o mama mai buna. Toata lumea trebuie sa faca asa. Din pacate insa, din cauza inconstientei parintilor de multe ori au loc tragedii si copii nevinovati mor (motiv pentru “frustrarea mea”) si nu mai apuca, deci, sa invete nimic din greselile parintilor. Deci parintii trebuie ajutati sau fortati sa nu mai faca greseli care se pot transforma in tragedii.

      Sigur ca majoritatea parintilor isi iubesc copii, DAR ASTA NU ESTE SUFICIENT. Copilul nu va ajunge un om bun pentru societate, care sa se descurce pe cont propriu, doar cu IUBIRE de dimineata, la pranz si seara. E nevoie si de EDUCATIE. Dupa ce ai facut copilul, cel mai important este cum te comporti langa el, ce se intampla in jurul lui (pentru ca absoarbe ca un burete tot ce se intampla in jur) si EDUCATIA pe care i-o dai TU ca parinte, şi pe care i-o da SCOALA sau STRADA etc. Parintii trebuie sa INVETE SA IŞI CREASCĂ COPIII cum trebuie. E tot ce imi doresc la acest capitol. Şi cel mai bine pot invata CITIND sau la cursuri speciale sau chiar in SCOLI si FACULTATI (curs de parenting obligatoriu la liceu sau in facultate). Sunt o gramada de filme pe youtube cu Florian COlceag tinand prelegeri de Parenting. Cate vizualizari au? Putine… Oamenii nu sunt interesati sa invete sa-şi creasca copiii. Oamenii ii cresc din “inertie”, asa cum ii duce capul mai bine. Din pacate…

      Bineinteles ca parintii se simt insultati cand citesc texte care ii mustra, pentru ca se stiu cu musca pe caciula. Din acest motiv se si ataca si nu mai dau Share la articol :). Dar spre binele lor si spre binele copiilor lor, mai bine ar zice “da, uite aici greşesc, aici şi aici. Hai să îndrept chestiile astea…” in loc sa concluzioneze la sfarsitul articolelor precum cel scris de mine: “Ia uite cat tupeu pe baiatul asta, ce urat a zis de mine! Cine se crede el? Nu ma inveti tu pe mine sa imi cresc copiii, BĂ! Ia să dau eu X cu mouse-ul la fereastra sau sa-i zic vreo doua intr-un comentariu!” :)

      Din fericire insa foarte multi oameni care au citit articolul l-au apreciat si au trimis si mai departe (peste 5000 de distribuiri pe Facebook pana acum – probabil asa a ajuns articolul si la tine in America).

      Nu ma consider un educator al parintilor. Sunt o simpla persoana care a inteles anumite chestii relevante si care le-a publicat pe net ca sa ajunga si altii la ele si sa le foloseasca in viata. In felul asta vom avea familii mai “sanatoase” şi o societate mai buna. Nu am cursuri sau workshopuri pentru parinti, nu am nicio specializare in acest domeniu. DAR ESTE INFORMATIE GRAMADA PE INTERNET. Orice parinte care vrea sa se imbunatateasca in a fi parinte, sa inceapa cu filmele lui Florian Colceag de pe youtube (trebuie cautat “curs parenting”).

      Ai dreptate in ce ai spus in engleza. O sa adaug si eu aceasta mentiune la sfarsitul articolului. Mersi! :)

      Mai e de mentionat faptul ca pe langa problemele care pot fi rezolvate de catre parinti (unele usor, altele mai greu), copilul se mai confrunta in viata si cu probleme ce nu pot fi rezolvate de parinti. Probleme de SISTEM. Probleme ale societatii, pe care parintii nu le pot rezolva. Din acest motiv trebuie luptat si pentru schimbarea Sistemului putred in care suntem tinuti premeditat. Asta incerc cu blogul Ce-i cu noi?

      Multumesc pentru vizita si SPOR! Nu uita de unde ai plecat niciodata si invata-ţi copiii despre cine au fost stramosii romanilor:

      https://ceicunoi.wordpress.com/2013/06/08/istoria-adevarata-a-romaniei-dacii-sunt-primii-oameni-care-au-populat-europa-romanii-sunt-daci-nu-romani-dacia-e-romania-si-romania-e-dacia-edu48/

  24. MERITA CITIT si RECITIT si DIFUZAT!
    Articol de f.buna calitate, scris simplu dar atat de obiectiv despre o tema dramatica in Romania! Multumesc!

  25. Foarte interesant Subiectul dezbaterii de aici!
    Dar trebuie sa recunsc ca ma doare!
    Trebuie, de asemenea, sa atrag atentia ca este generalizat si exagerat!!!!

    De cand au devenit Romanii niste “prosti educatori”? Mi se pare ca se cam generalizeaza si consecinta duce la o reala inrautatire a calitatii Romanului si Educatiei vlastarelor si communitatii Romanesti,in general.Iar vorba rea se duce ca vantul ,imprastiind noroiul peste Romanul care este mult deasupra altor natii,ca educatie !

    M-am nascut,in Romania,intr-o familie cu sapte copii ,parintii mei erau tarani asezati si cu respect pentru educatie.Cei sapte ani de acasa mi-au insotit pasii in lume si nu mi-a fost rusine cu Obarsia si Educatia mea ;totdeauna am spus-o in gura mare cine sunt si de unde vin! Plecata dintr-o tara unde Modestia era la innaltime,am invatat greu lectia westului in care “educatia”se manifesta fatis printr-o aratare catre sine cu o lovitura a pumnului in propriul piept,al vorbitorului strain “Eu sunt cel mai…”(destept,sau interesant,sau …exemplele vi le puteti imagina si dumneavoastra,singuri”!

    Un exemplu simplu dar edificator: Mi-au dat lacrimile cand o colega de serviciu m-a rugat sa-i “Speluiesc” * un cuvant in Engleza,limba ei materna!(eu fiind aici de scurta vreme si inca “nu ma multumeam cu Engleza mea” !(* a spelui=a scrie cuvantul corect,litera cu litera).Modestia si educatia mea de Roman erau la calcaiul unei persoane care nu putea scrie corect in limba materna ,dar afirma ca “este cea mai…”! SI ACEST LUCRU MA RANEA!!!CREDEAM CA ISI BATE JOC DE MINE !Am inteles ca nu era deloc adevarat!Colega mea de serviciu avea nevoie de un ajutor real:NU STIA SA SE EXPRIME CORECT IN LIMBA EI MATERNA!

    Mi-a venit si mie “mintea la cap” si mi-am spus ca nu e drept sa ne auto-demolam, era de ajuns ca incercau altii sa o faca! Am dovedit in acea situatie,dar si in altele ca ,”eu eram cea mai educata” si ca doar modestia,si “educatia celor sapte ani de acasa” ma tineau “in umbra”,caci nu se potriveau aici! Am aratat ,fara sa vreau,ca Romanul este CEL MAI EDUCAT: ,cunoaste “Omenia”, Harnicia”, “Dedicatia”, Devotamentul si Motivatia de a face totul si mai bine,inclusiv avand abilitatea sa communice in cateva limbi straine cu interlocutorii lor,straini, CHIAR LA EI ACASA!! Copii nostri au o morala solida,si i-au intrecut pe ceilalti,straini de educatia Romaneasca, sunt Modele pentru ei,(chiar daca uneori gelozia isi spune cuvantul-adica ce,ei,”romanii sa fie mai presus de noi..?”)

    DAR ACESTA ESTE UN ADEVAR RECUNOSCUT IN LUME! DOAR NOI CONTRAZICEM REALITATEA SI NE AUTO-DEMOLAM”!!!
    PENTRU CE ??????
    DE CE?????

    P.S. Din dragoste pentru Romania,Romani si Educatia Romaneasca sugerez revederea exprimarii ideii si reformularea titlului acestui Blog.A se considera noile conditii de educatie a romanului cu influentele moderne ale schimbarilor socio-economice si politice prin care trecem! Este un lucru general acceptat faptul ca La nivel GLOBAL s-au produs si se produc schimbari negative.TOATE TARILE si Communitatile sufera consecintele acestor schimbari,fara exceptii,inclusiv NOI!!

    Sa nu ne lasam atrasi intr-o cursa negativa impotriva noastra insine!
    Cine denigreaza ,se denigreaza intai pe sine insusi!
    Generalizarea este nociva si se intoarce ca un bumerang impotrica celui care o face!

    Cu Respect si Speranta in reformularea si Imbunatatirea Propriei Imagini in Communicarile si Contactele noastre pentru Cunoasterea reala si Recunoasterea Romanului si Educatiei sale in context International!

    NIMENI NU ARE DREPTUL SA VORBEASCA IN NUMELE UNUI POPOR DENIGRANDU-L!!

    Daca nu putem spune un cuvant frumos despre noi insine,ce asteptam de la altii?

    Anica Ioanas,MBA
    USA
    09 Ianuarie,2014

    • Am adaugat mentiune la inceputul textului, cu verde, despre generalizare.

      NU AM AUTO-DEMOLAT poporul roman deloc! Am vorbit despre niste greșeli si despre oameni care fac acele greseli si care nu misca nici macar un bat sa le indrepte pe viitor. Cat de greu e sa iti asezi copilul corect in masina? TEXTUL ESTE VALABIL PENTRU ORICE POPOR. Dar pentru ca eu sunt roman si scriu in romana, ma adresez parintilor romani. Asta nu inseamna ca greselile exista DOAR la romani. Din contra!

      Eu stiu ca romanii sunt mult mai buni ca majoritatea occidentalilor, mai ales pe probleme de etica, morala, bun simt, harnicie etc. Eu stiu aceasta realitate si nu consider ca am contrazis-o prin acest text. Am explicat ca textul este pentru orice parinti de pe planeta care fac aceste greseli sau care se confrunta cu situatii asemanatoare celor prezentate in text.

      Repet: NU AM VORBIT IN NUMELE UNUI POPOR! NU AM DENIGRAT NICIUN POPOR!

      Sunt o gramada de cuvinte frumoase despre romani si Romania pe acest blog. Cititi!

    • Anica, noi am fost invatati sa stam cu privirea in pamant, sa nu indraznim sa ne laudam singuri ca nu e politicos, pe aici lumea invata sa se aprecieze.
      Unde in State esti? Eu sunt aproape de Chicago.

      • Da, asa am fost invatati si asa suntem invatati sa credem: ca romanii sunt cei mai idioti, cei mai prosti, cei mai naspa. Dar acest text NU FACE ACEST LUCRU. Acest text reliefeaza niste greseli pe care le fac toti parintii de pe planeta. Doar ca eu ma adresez in romana, parintilor romani, pentru ca de ei imi pasa in primul rand. Asta nu inseamna ca pe la alte popoare situatia e mai roza. Din contra.

      • Este adevarat ca am fost invatati sa stam cu privirea in pamint si am invatat sa-i asteptam si pe americani sa vina, iar acum ca au venit din ’89, realizam ca ei de fapt nu au venit ca eliberatori ci ca colonizatori. Emigrantii reprezinta o resursa pentru ei in urma “scuturarii” tarii de resurse, oamenii fiind poate cea mai importanta dintre ele.
        Parerea mea este ca nu are rost sa compare ce este “pe aici” cu Romania. Nu uita ca tu ca si cei 5 milione de romani(parca) reprezinti un tribut platit de colonii americii(tribute creat mai mult sau mai putin cu participarea ta la acest process). Tu toata vlaga ta de viata ACOLO ti-o lasi, nu in Romania, si stiu ca partial este optiunea ta, dar determinata de ce conditii? si ca incheiere, chiar daca te vei intoarce in Romania la pensie cum o fac unii, nu vei fi decit o extensie a consumatorului American care-si va cheltui banii tot in acelasi MALL al LOR! Adica oricum ai da-o banii tot la EI AJUNG!

    • @Anica
      Felicitari pentru comentariu si pentru performantzele din USA….Faci parte dintr-o multime de romani care isi reprezinta tzara cu cinste. In primii ani e imigratie e greu sa-ti dai seama de superioritatea romanilor fatza de americani (in sensul bun si nu arogant), care porneste atat din valorile crestine cu care am fost educati acasa, cat si din calitatea invatamantului romanesc de alta data (din fericire se mai mentin niste ramasitze, niste oameni care se incapatzaneaza sa-si faca meseria cum trebuie etc). Un alt factor ar fi ca noi am fost crescuti sanatos si nu intr-o societate consumerista. Noi apreciem banul pentru ca muncim pentru ei si nu cheltuim pe carti de credit, noi cheltuim bani reali, nu bani de plastic….
      Dupa un an doi, in functie de contactele pe care le ai, incepi sa intelegi. Chestia cu “speluitul” este generala la ei si nu e de mirare avand in vedere stilul lor de invatamant si faptul ca nu pun pret pe carte, ci pe bani si succes (au alte valori decat noi romanii). Multi romani au trecut prin aceleasi experientze cu speluitul. Mie mi-ar fi rusine, dar lor nu! Ma rog, discutia s-ar putea lungi.
      Ceea ce mi se pare jalnic pentru noi ca natzie este ca noi venim la ei “cu palaria in mana” si umili….iar ei isi permit sa aiba aere de superioritate doar pentru ca ei sunt gazdele si noi oaspetii. Urmaresc discutii pe yahoo news in care, daca un imigrant isi exprima o nemultumire fatza de sistemul lor penibil, imediat este trimis inapoi acasa, asa ca….este un cerc vicios.
      Si felicitari pentru modestie. Chiar daca nu mai este la moda (sanchi), ramane o calitate a oamenilor de valoare si a celor care vor sa se autoperfectioneze mereu!

      • @Gabriela
        “Faci parte dintr-o multime de romani care isi reprezinta tzara cu cinste.”
        A-ti REPREZENTA tara poate fi comparata de ex acum cu olimpicii romani de la Soci( daca mai este vreunul), adica plecind undeva si intorcindu-te cu victorii(un MBA, ceva, o facultate, un grad de civilizatie mai ridicat, maniere alese ivatate la Londra de ex) si aplicind ceea ce ai invatat LA TINE IN TARA, dar imediat, nu cind ajungi la pensie si deja esti supt de energie si vlaga pe altarul salvarii capitalismului lor de rahat si a dolarului lor tiparit EFECTIV DIN AER!

        Asta inseamna sa-ti reprezinti tara, nu sa le corectezi spelling-ul deoarece noi am invatat mecanica invatarii unei limbi, ortografia, ortoepia , sintactica si gramatica in general, aspecte ale limbii care la ei nu se invata si nu reprezinta o prioritate, ca multe altele din scoli.

        Oricum faptul ca nu va intoarceti ESTE INTRUTOTUL JUSTIFICAT, deoarece, te intrebi oare la ce sa te intorci? Romania care v-a dat o educatie solida si mai ales Completa NU mai exista, acum a ramas doar o colonie regionala condusa de administratori alesi din vest si supusi total regimurilor occidentale care au colonizat Romania si care administreaza, chiar foarte efficient planul lor care-I in plina desfasurare.
        Educatia NU mai este o prioritate nici in Romania. Ce a ramas ca fiind bun este cauzat de o inertie REZIDUALA, deoarece asa e omul la noi, nu-l schimbi cu una cu doua…ci de abia cu trei deci mai dureaza pina cind PLATFORMA BOLOGNIA se va simti in toata “splendoarea” ei Totul porneste de la regimul de tara colonizata dupa MODEL NOU – Cititi care sunt directiile de dezvoltare a unei colonii (despre India, China, etc dupa o lunga perioada sub britanici si veti intelege mai clar).
        cheers! and….no hard feelings :)

    • Nu are absolut nicio relevanta. Asta este intrebarea pe care o pun toti parintii atunci cand nu au argumente. Ti-o baga in fata paia cu ”Da tu ai copii? Ah, pai daca n-ai copii atunci să taci din gură că habar n-ai!” Perfect! :)

  26. Perfect spus … indiferent de ton, acesta este adevarul … romanii au pierdut pe drum educatia reala … si, sincer, este pacat …

  27. Noi suntem din Romania si suntem prosti, needucati, neinformati si adaugati tot ce va mai trece prin minte. Nimic mai neadevarat si nici o strategie mai proasta decat asta! Cum poti sa ai pretentia ca esti un parinte preocupat de educatia copilului tau cand prima ta grija publica este sa dai cu tine de pamant si cu toti cei din jurul tau. Mi se pare jignitor sa emiti o asemenea absurditate pe un site public si sa mai ceri si share-uri. Mi se pare dureros sa generalizezi.

    Traiesc impreuna cu familia mea intr-o tara civilizata unde am avut oportunitatea sa cunosc oameni din diverse colturi ale lumii. Majoritatea oamenilor pe care i-am cunoscut sunt parinti. Fiecare isi creste copiii combinand “bagajul” “de acasa” (din tara de unde a venit) cu metodele locale. Am cunoscut mamici din germania, india, mexic, franta, polonia, rusia, canada, japonia, peru, etc. In timp ce toata lumea incearca sa faca ce-i mai bine pentru copilul/copiii din dotare si incearca sa se informeze cat mai mult nu am auzit pe nimeni sa spuna “in tara mea oamenii sunt needucati si prosti!”, NICIODATA. Si da, as putea spune ca indienii si asiaticii sunt nespalati (da, sunt, majoritatea celor pe care i-am cunoscut eu nu toti! Nu am fost in tara lor si nu i-am cunoscut pe toti!; mexicanii sunt crescuti cam pe la ferme si rromii nostri le fac concurenta… majoritatii celor pe care i-am cunoscut eu…).

    Ce incerc sa spun? Incerc sa spun ca in orice tara exista bune si rele, nici un loc pe Pamant nu este perfect. Romanii nu-s nici mai prosti si nici mai destepti decat altii, sunt oameni la fel ca ceilalti. Comparand copiii din Romania crescuti in timpul comunismului (generatia mea, de exemplu) pot spune ca suntem mult mai educati decat multi occidentali si vorbesc de “cei 7 ani de-acasa”, de cultura generala, de bun simt, de nutritie, de curatenie etc. Diferenta majora dintre noi si ei? Noi am fost invatati sa plecam capul pentru orice in timp ce lor li s-a spus ca sunt stelari. De ce? Pentru ca atunci cand gandesti pozitiv despre tine se vede in toate aspectele vietii tale.

    Acum… despre parenting. O meserie grea, poate cea mai grea din lume si poate cea mai consumatoare de resurse emotionale, spirituale, intelectuale si materiale. Sa fii parinte este mult mai complex decat sa citesti pe internet. Sa fii parinte e o parte din ce-au fost mama si tata, bunicii si strabunicii, este ceea ce ai trait tu – copilul acum parinte, este ceea ce ai citit si sunt filmele pe care le-ai vazut. Pana si vecina care isi batea copilul cu batatorul fiindca a mazgalit peretii cat a stat incuiat in casa ieri pana a venit tata de la serviciu… are o influenta asupra skill-urilor tale de parinte.

    Da, citesti pe internet dar sa nu uitam ca in zilele noastre multa lume paralela cu realitatea isi da cu parerea pe internet si chiar cartile nu pot fi intotdeauna luate ca atare (de exemplu fiul lui Dr. Spock s-a sinucis… cum poti sa mai iei de bune parerile lui ca si educator? ). Mda, deci informatia trebuie filtrata si verificata.

    Cat despre lunga lista de exemple despre asa da si asa nu… fiecare copil este diferit si nu exista o formula matematica sa iti cresti copilul. Un parinte educat si interesat de copilul lui (si am cunoscut slava Domnului multi asemenea parinti in Romania) isi urmareste copilul, se informeaza si isi asculta instinctele.

    Niciodata nu uitati ca ridicatul in slavi nu e benefic dar nici autoschingiuirea emotionala in public nu este. Eu voluntariez la scoala copiilor mei si am avut ocazia sa cunosc multi copii. Ieri, am plecat de-acolo bolnava de nervi: o fetita cu ochi albastri ca azurul este tinuta intr-o nestiinta crunta de catre parintii ei. La 5 ani nu recunoaste obiecte comune, nu poate sa vorbeasca in fraze, este mult sub nivelul clasei. De 3 luni lucrez cu ea o data pe saptamana… niciodata nu isi mai aminteste nimic din ce a invatat in trecut. In fiecare saptamana primeste acasa o “carticica” in care li se explica parintilor ce a invatat copilul, cum trebuie sa repete si informatia ca atare. Evident, nu se intampla asa. Copilul miroase a tigari, are hainele murdare si cred ca are intelectul dezvoltat la nivelul unui copil de 2 ani. Nu traieste in Romania si poate ca banii sunt o problema a parintilor dar… aici sistemul social este unul foarte bine pus la punct si problemele materiale pot fi evitate foarte delicat. Lipsa de educatie si interes a parintilor isi spune insa cuvantul

    Suntem romani mandri si demni cu nimic mai prejos decat altii!

    • Nu am spus niciodata ca ”Noi suntem din Romania si suntem prosti, needucati, neinformati”. Ati inteles gresit textul.

      Am facut o adaugare cu verde la inceputul textului legata de generalizare. Keep calm!

      Bineinteles ca tot ce se intampla in jurul nostru contribuie la modelarea noastra și a copiilor nostri.

      Bineinteles ca sa fii parinte e complicat si nu inseamna sa citesti de pe net si atat. Cand am zis eu altfel?

      Bineinteles ca informatia trebuie filtrata.

      Cand am zis eu ca exista o formula matematica universal valabila pentru TOTI copiii? Niciodata. Eu mi-am exprimat parerea legat de ce NU ar trebui facut si ce ar putea fi facut. Fiecare face cum crede.

      Parintii care se simt cu musca pe caciula ar putea sa se maturizeze si in loc sa se atace si sa blameze acest articol pentru ca i-a ”schingiuit emotional in public”, ar putea sa reactioneze de genul ”intr-adevar, uite, aici gresesc si eu, si aici si aici. Hai de maine sa nu mai fac asta, mai ales ca multe dintre schimbari sunt BANALE, SIMPLE si FOARTE USOR DE FACUT”

      Felicitari ca faci voluntariat!

      Bineinteles ca poporul roman e de trilioane de ori mai bun decat muuuulte altele. Dar eu nu am vorbit nimic de poporul roman aici, si nici de romani. Eu am vorbit de parintii romani care fac greseli, unele foarte grave. Am adaugat mentiune despre generalizare la inceputul textului. Mersi pt comentariu. Spor!

      • 1. “Parintii romani sunt prost educati si inconstienti ” – titul articolului dumneavoastra… in caz ca ati uitat de unde ati inceput.

        2. in plus, nu e nevoie sa folositi anumite cuvinte ca sa sugerati ceva… recititi textul dumneavoastra. Nu stiu care va este intentia dar ati reusit sa faceti de doi bani parintii din Romania, dumneavoastra fiind singurul (sau, ma rog, printre putinii, priceputi).

        3. Sunt un om care si-a dat lucrarea de licenta in psihologia si educatia copilului, in plus am si eu doi copii. Credeti-ma ca stiu ce fac si unde gresesc in relatia cu copiii mei si in educatia lor. Nu este absolut deloc nevoie sa ma simt schingiuita public de catre dumneavoastra. Insa, ce faceti dumneavoastra nu este constructiv absolut deloc. Textul este lung si plicticos, nu ofera solutii ci doar balacareala. Daca vreti sa educati publicul ati putea incepe citind niste strategii de educatie, leadership si un studiu aprofundat de psihologie a copilului si familiei (banuiesc ca nu aveti habar ca exista asemenea materii de studiat la scoala… dar exista, va spun eu) insa v-ar lua prea multi ani din viata (stiu si asta) asa ca… daca tot aveti initiative mergeti la Ministerul Sanatatii sau Educatiei sau amandoua (nu mai stiu cum sunt organizate acum in Romania) si cereti initierea unui program de educatie a parintilor.

        Facut ca la carte un asemenea program va evalua (stiintific, nu dupa ureche) problemele copiilor, ale parintilor si va cauta solutiile cele mai pertinente de a imbunatati situatia. Lamentarile pe bloguri nu sunt constructive… sincer, mai constructiv ar fi ceva de genul: copilul meu nu manaca legume si uite asa l-am convins. NIMENI nu invata pentru ca e pus jos si/sau jignit iar solutiile dumneavoastra sunt discutabile oricum.

        Nu am scris sa fac pe desteapta pentru ca nu sunt. Am scris pentru ca am vazut cum e la altii si… nu, romanii nu sunt “cei mai” dar nici nu e cazul de “numai in Romania se intampla” sau “Parintii romani sunt prost educati si inconstienti”.

      • 1. am explicat in mai multe comentarii de ce in titlu se gaseste expresia “parintii romani”. Pentru ca de ei imi pasa in primul rand, cu ei vorbesc, lor ma adresez, pe ei vor sa ii ajut sa nu mai faca greselile explicate. TEXTUL ESTE PERFECT VALABIL PENTRU ORICE PARINTE DIN ORICE COLT AL LUMII DE ORICE NATIONALITATE, care face greselile explicate.

        2. Parintii in loc sa se simta de 2 bani, sa indrepte ce gresesc daca se simt cu musca pe caciula. Ce, aveau impresia parintii ca sunt Dumnezei in cresterea copiilor? Nu ii pupa in fund destul toate site-uri dedicate copilasilor si mamicilor si bebelusilor si “micutilor”. Sa le mai spuna cineva si adevarul ala dur, zic, chiar daca e dur. Traim intr-o lume dura… Iar mie nu imi place sa invelim rahatul in ceva frumos mirositor si dragut. (scuzati termenul “rahat” – preventiv)

        3. Pentru mine, in ziua de azi, o lucrare de licenta in nu stiu ce materie NU INSEAMNA NIMIC. Mai ales în Romania. Astfel de argumente aduc oamenii ca sa ii faca pe cei din jur sa le acorde incredere. Incredere in autoritate: “ah, ăla ştie mă, că uite câte studii a făcut, ia sa-l ascultăm şi să-l credem pe cuvânt”. NU, multumesc! Citeste despre increderea orbeasca in diferite “autorităti” aici:

        Exemple de comportamente care denota distrugerea mentala a românilor. Reactia gresita a oamenilor in diferite situatii. Societatea romaneasca distrusa la cap (edu75)

        “Textul este lung si plicticos, nu ofera solutii ci doar balacareala.” – este părerea dvs, cu care nu sunt de acord, dar pe care o respect. Nici cei peste 7000 de oameni care au distribuit mai departe acest text prietenilor nu cred ca au aceeasi parere…

        Daca aveti aceste idei nemaipomenite, de ce nu le puneti dvs in practica, mai ales ca aveti studii in domeniu. Mergeti la minister si faceti ce mi-ati spus mie sa faceti. De ce sa fac eu si nu dvs? Apropo> sa va asteptati la cele mai proaste reactii din partea Ministerului la orice propunere de bine ati avea. Asta ca fapt divers, ca sa nu traiti o deziluzie. Este incredibil ca inca mai exista adulti romani care au incredere in institutii publice conduse de INFRACTORI, precum institutiile importante din Romania… Ministerul sanatatii ofera vaccinuri toxice copiilor, ministerul educatiei a distrus educatia de un trilion de ori mai buna de pe vremea lui Ceausescu. Dvs inca mai aveti asteptari de la oamenii care ne conduc azi? Wow.

        Nu consider ca acest text e o lamentare, consider ca ofera o gramada de sfaturi utile usor aplicabile de catre parintii deschisi la minte, dispusi sa miste un bat pentru binele copilului lor. Sigur ca va simtiti prost citind textul, daca ati recunoscut greselile mentionate. Asta e, mai bine indreptati greselile decat sa incercati din rasputeri sa demonstrati ca textul nu are dreptate si este doar o lamentare care nu trebuie bagata in seama (stiu, ar fi mai usor asa si mai confortabil; nu insa si util).

        Sa spun “copilul meu nu mananca legume” ar fi mai convingator? :))))) De ce? Sunt miliarde de copii pe planeta, miliarde de parinti si miliarde de situatii, cazuri si exemple. Pe care le alegem? Eu zic sa incepem cu logica. E bine sa stea copilul pe locul mortului sau nu?

        Tot ce au de facut parintii ca sa nu se mai simta prost in urma citirii acestui text este sa indrepte greselile pe care stiu ca le fac. Atata tot. Unele dintre ele sunt banal de indreptat. Si daca vor indrepta acele greseli (sau macar o parte din ele) se vor simti chiar mai bine decat inaintea citirii acestui text. Si copiii lor o vor duce mai bine.

        Niciodata nu am zis ca romanii sunt “cei mai”, luati lucrurile prea personal, m-am plictisit deja de cate ori am explicat chestia asta la acest text. Unde am zis eu vreodata “numai in romania se intampla”. Nu am zis nicaieri, pentru ca bineinteles ca greselile se intalnesc peste tot pe planeta. Parintii romani sunt in continuare prost educati si inconstienti. E la îndemana lor sa schimbe acest lucru, iar eu le-am oferit prin acest text cateva idei.

        Si eu sunt un idiot imbecil cand bag in gura dulciuri nocive dar gustoase. Sunt constient ca e o greseala si ca trebuie sa o schimb, dar nu ma atac, desi sunt, la propriu, un idiot LA ACEST CAPITOL. Succes!

      • in orice activitate , educati sau needucati,majoritatea oamenilor nu vor sa recunoasca nici macar in sinea lor cea mai mica greseala . Mi se pare cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca un om pt afi eficient.Ce daca ai o varsta ce daca ai bani si ai acces la multele scoli si cursuri posibile si imposibile .Cum ramane cu vorba aia din batrani ,,omul cat traieste invata,, recunoaste ca ai gresit recunoaste ca nu stii logic este si imposibil sa le stii pe toate . Sau omul cu scoala facuta pe bani ,cu functie de conducere care iti impune legi si reguli total gresite Doar in virtutea functiei si a propriului orgoliu.Asta e o chestie general valabila in sistemul romanesc de azi .S ar putea spune ca am deviat de la subiect dar de sus in jos in ordine ierarhica ne conduc niste oameni total nepregatiti si nepotriviti care impun regula asta cu ,, eu sunt cel mai….Totul se leaga ganditi va putin

      • TOTUL are legatura cu cine ne conduce… de acolo pleaca de fapt toate problemele noastre, inclusiv greselile parintilor evidentiate in acest text…Multe dintre ele s-ar rezolva daca am avea o conducere adevarata, de patrioti. De ex daca s-ar da amenzi non stop părinţilor care îşi transportă copii de 3 ani în picioare pe locul mortului s-ar rezolva imediat problema. Dar nimănui nu-i pasa, acolo sus, de binele nostru. Ei au alte interese. Vezi textul asta:

        Romania 2014: peste 100 de probleme – o singura cauza. Am fost colonizati, suntem sclavi moderni si traim intr-un sistem de exploatare ascuns. Constientizarea adevarului dur e prima etapa in salvarea Romaniei (nom)

  28. FOARTE ADEVARAT TOT CE SA SCRIS.TINETI-O TOT ASA.POATE UNI OAMENI CARE SUNT CU ADEVARAT INCONSTIENTI SE VOR TREZI LA REALITATE.DIN PACATE CUM SA SCRIS SI MAI SUS NU DOAR CEI CU O SITU.ATIE FINANCIARA MAI REA GRESESC IN EDUCATIA COPIILOR.EU CUNOSC MULTE CAZURI ALE UNOR OAMENI CU VENITURI DESTUL DE MARI DAR DIN PACATE EDUCATIA COPIILOR LASA DE DORIT IN MULTE FELURI.

  29. Emilian eu nu as lasa copilul la calculator, 1-2 ore este deja prea mult. De Craciun multi copii au primit tablete, o fetita a iesit la geam sa faca poze cu tableta la ursari si capre, unuia sa I se faca rau cand a vazut-o cum se apleca cu ea in afara geamului. Copiii nu merita tablete pentru ca nu stiu sa aprecieze inca un lucru atat de scump. Un copil invata din carti, jocuri educative, etc. Stiu sa fiu si autoritara si partenera unui copil de joaca. Asa mi-am crescut fratiorul cand a ramas fara mama. Din diverse motive a trebuit sa plec de acasa cand el avea 8 ani si ghici pentru cine are respect si consideratie si acum.

    • Da, asa este, cu calculatorul e cu 2 taisuri treaba si fiecare trebuie sa puna in balanta – pe de o parte este important pentru ca poate afla si invata chestii utile pe calculator/internet, pe de alta parte strica ochii daca sta prea mult. Daca copilul vrea doar sa se joace, da, nu merita sa stea nici 2 ore :) Eu ma refeream la calculator desktop/laptop, nu tableta. Tabletele sunt si mai periculoase. Se folosesc la distanta si mai mica fata de ochi (deci distrug ochii mai mult) si in plus sunt localizate prin satelit in mod constant. Stiu si eu copii de 5 ani care vor cadou de la Mos Craciun tablete si parinti care le cumpara, “ca sa fie fericit copilul”. Sa faca fericit copilul, prin cadouri si tot ce-și doreste copilul, e parca scopul suprem al majoritatii parintilor. Pacat ca e insuficient si ca ai lor copii vor vrea din ce in ce mai multe cadouri, mai scumpe, mai sofisticate.

  30. Mi se pare foarte interesanta justificarea ta extralunga la un comentariu care acuza tonul nepotrivit. Spuneai asa:
    „Bineinteles ca oamenii NU sunt in stare sa accepte cand gresesc si sa fie mustrati. Că ii deranjeaza psihic la ego. Eu zic ca ar fi timpul sa invete! Daca vrem o societatea mai buna…”

    1. in primul rand chiar TU nu esti in stare sa accepti ca gresesti si sa fii mustrat. Pentru ca da, gresesti cu acest ton si cu aceasta atitudine. Gresesti chiar si cu niste idei si exprimari.
    Daca voiai cu articolul asta doar sa te bati pe spate cu altii care deja stiau lucrurile astea atunci articolul e complet inutil,
    iar pe cei care comit greseli de educatie sau de comportament cu copiii lor doar i-ai pus in opozitie si le-ai spus in fata ca sunt niste tampiti.

    2. „daca vrem o societate mai buna”? E foarte tare ca tocmai tu invoci asta. Asa te gandeai tu sa contribui, dand cu parul?
    Daca vrei o societate mai buna ar trebui sa incepi chiar tu, bloggerul, exprimandu-te constructiv si avand ca scop ca parintii cretini care isi trateaza plozii ca pe niste retardati – sunt cuvinte de-ale tale – sa foloseasca articolul drept un reper si un punct de plecare in a-si modifica stilul de educare a copiilor.

    Ai irosit mii de semne in word si mii de biti de internet sa scrii ceva doar ca sa iti versi supararea si frustrarea ca e plin de tampiti in jurul tau care nu detin adevarurile simple pe care le detii tu.
    Si ai dreptate, chiar e plin de tampiti si multa lume nu mai suporta sa vada tampiti in general, dar un lucru imi e foarte limpede si ar trebui sa iti fie si tie:
    la agresivitate, nervi sau inversunare vei obtine inapoi fix acelasi lucru, chiar si atunci cand dreptatea e de partea ta.

    Si inca ceva: ai perorat in articol despre cei care uita ca toti copiii sunt diferiti si ca nu trebuie aplicate tipare etc
    Culmea e ca tu insuti uiti asta. Cu totii suntem diferiti, lumea nu se imparte in cei care detin maretele tale adevaruri si restul de imbecili care nu stiu nimic.
    Cu discursul tau autosuficient ai reusit sa nu realizezi absolut nimic. Este doar de vanitate si amor propriu.
    Uita-te la comentarii: toate se impart intre cei care stiau deja lucrurile astea si eu refulat odata cu tine de nervi si cei care iti acuza discursul frustrat si lipsit de valente constructive.
    Oamenii se educa si se formeaza si ei tot precum copiii. Cat de straniu este ca vorbesti cu mandrie despre educatia copiilor fara sa ai habar ca demontezi principii de baza ale notiunii de educatie prin insusi articolul tau.

    • NU ma intereseaza sa ma bat pe spate cu nimeni, nu i-am facut pe parinti timpiti, nu le-am spus oamenilor in fata sunteti tampiti! Le-am spus in fata ce gresesc. Daca isi recunosc greseala, sa o indrepte sau sa faca ce vor, sa fie sanatosi! Am explicat deja de suficiente ori in alte comentarii ce e cu tonul, cine vrea sa ramana blocat pe ton si sa ignore informatia din materia sa fie iarasi sanatos. Daca tu consideri ca am dat cu parul, sa fii sanatos. Eu consider ca am spus niste chestii pe fata si direct, un fel de dus rece daca vrei, care din cand in cand e binevenit. Nimeni nu spune oamenilor in fata chestii de genul asta pentru ca se tem de reactiile negative (care au aparut si aici, doar ca eu nu ma tem de ele). Am contribuit la societate prin evidentierea unor greseli care pot fi indreptate FOARTE usor (cel putin majoritatea dintre ele) si care nu depind de bani, timp sau alte chestii complicate, ci majoritate depinde de CONSTIENTIZAREA COMPORTAMENTULUI GRESIT si neaplicarea lui pe viitor.

      Da, “parintii cretini care isi trateaza plozii ca pe niste retardati” este un citat din acest text. Plod inseamna copil, retardat inseamna retardat iar cretin inseamna printre altele “lipsit de inteligenta” “om prost”. Dupa parerea mea, parintii care iti trateaza copiii ca pe niste retardati sunt lipsiti de inteligenta si prosti, bineinteles – LA ACEST CAPITOL! (educarea copilului), ca nu vorbesc despre altceva, ca nu ii cunosc. Deci, care e problema? Chiar si acesti oameni pot folosi informatiile din articol pentru a imbunatati ceva la comportamentul lor. Daca sunt dispusi sa treaca peste ego, mandrie, ”vai ce urat a vorbit” bla bla bla si sa faca ceva util pentru binele lor, familiei lor si copiilor lor.

      Consider ca mi-am folosit timpul constructiv si faptul ca peste 6000 de persoane au distribuit mai departe articolul, si deci au apreciat ceva din el, inseamna ca nu am irosit caractere word si biti de internet degeaba.

      Ai dreptate ca sunt sanse multe ca “la agresivitate, nervi sau inversunare vei obtine inapoi fix acelasi lucru, chiar si atunci cand dreptatea e de partea ta”. Dar asta se intampla in lumea anormala in care traim noi acum, in care oamenii pun accent mai mult pe modul in care le este livrata o informatie decat pe informatia in sine… Oricum, eu nu mi-am asumat un rol de GURU in educatie sau ceva de genul niciodata! Pur si simplu am exprimat niste idei. Si nu ma intereseaza ca TOTI oamenii de planeta sa fie de acord cu ideile mele. Oamenii care nu pot trece peste limbajul mai dur, sa fie sanatosi! Textul e mai ales pentru cei care pot pune accent mai mult pe continut decat pe forma.

      Daca asta este un text dur, mult prea dur pentru internet, inseamna ca ne-am obisnuit sa traim intr-o lume iluzorie in care totul este bine si frumos. Ei bine, lumea din jur nu e deloc roza, si cu cat vom realiza mai repede gravitatea lucrurilor pe care le facem si gravitatea lucrurilor din jurul nostru, cu atat mai bine.

      Ce legatura are partea cu “suntem toti diferiti” si “lumea nu se imparte doar intre cei care detin adevarurile si imbecili” UH? Cnd am zis eu ca sunt doua tabere sau ceva? Cand am zis eu IATA RETETA UNIVERSAL VALABILA FARA SA MODIFICAM NIMIC FARA SA GANDIM INGHITITI-O CU OCHII INCHISI! ?!

      Comentariile sunt irelevante. NU stim ce au gandit toti cei care au citit textul, ci doar cei care au lasat un comentariu. Si mai sunt cei care au dat mai departe textul si asa a ajuns si la tine. Iar dintre cei care au lasat comentarii, cele negative nu erau acuzatoare privind ”discursul frustrat si lipsit de valente constructive” ci se refereau la ton si duritate, despre care m-am saturat sa tot explic.

      Puteam sa scriu textul meticulos si prin metode manipulatorii din persuasiune, ca sa ”fraieresc” pe toata lumea care il citeste sa aplice ce a citit. Poate la un moment dat o sa aleg sa aplic principii de persuasiune, dar acum nu am stat, pentru ca dureaza mai mult si nu am timp la discretie de investit in asta.

      Dacă tre sa invesim noi timp voluntar si neplatit ca sa stam cu ”lingurita” sa educam adultii precum pe copii, pentru CHESTII BANALE SI USOR DE FĂCUT PRECUM PUSU COPILULUI CORECT IN MASINA, inseamna ca poate am innebunit cu totii.

      Cum ai transmite tu aceste informatii parintilor, ca sa fie totul roz si frumos si sa le aplice? Crezi ca daca ii rogi frumos se vor schimba? Te invit sa iei acest articol, scoate ce vrei, modifica ce vrei, da-i ce titlu vrei si posteaza-l undeva. Singura pretentie pe care o am e sa mentionezi sursa originala. Vezi ce reactie ai de la parinti…

      Chiar sunt curios care sunt ”principiile de baza ale notiunii de educatie” pe care le-am demontat cu acest articol. Suna interesant. Cine a zis ca principiile alea sunt sfinte?

  31. ok, mai un sfat treb notat, mergeti cu ingerasii vostrii la biserica la Dumnezeu macar duminica, va garantez ca nici la 2 luni nici la 1 an nu se plictisesc, se obisnuiesc cu biserica,invata sa traiasca adevarat si mai tarziu vor lua viata in piept mult mai usor, mai intelept, vor trece pest greutati si ispite mai usor s vor trage si pe altii dupa ei, chiar daca vor mai calca pe cai ndorite mai tarziu tot la ce ai primit in copilarie de la parinti se intorc, degeaba ii duci la 15 ani si le explici ce da si nu pt ca nu au in inima si minte ceva ce trebuia sait cand inima era curata de copil

    • Asta este exact cum ai spune “nu ma inveti tu pe mine cum sa imi cresc copiii!” – ceea ce este o cretinitate. De ce nu, esti Dumnezeu pe Pamant? Nimeni nu este! ORICINE poate oferi sfaturi! TOTI suntem datori sa le analizam cu propriul creier. Daca nu ai gasit nimic util la acest text pt familia ta, imi cer scuze ca ai pierdut degeaba timpul pe aici.

  32. un articol bun, interesant insa ce nu am inteles de ce sunt criticati in special parintii romani. Consider ca poti fi un parinte bun si daca esti roman, sau poti fi de alta nationalitate si sa nu sti sa iti educi copilul cum trebuie.

  33. Va felicit pentru optiunea de a nu avea copii. Desi banuiesc ca meritul dvs e relativ redus si aceasta situatie fericita se datoreaza in mare masura selectiei naturale.

    • 1. Cand am zis eu vreodata ca nu am copii sau ca nu vreau copii si ce relevanta are fata de GRESELILE care se intampla deja IN PREZENT in familiile deja existente in ROMANIA?

      2. Daca faza cu selectia naturala e o jignire subtila perfect neargummentata ar fi trebuit in mod normal sa iti interzic acest comentariu, dar treaca de la mine.

  34. da foarte adevarat tot cee ce este scris aici si din pacate multi parinti se uita urat pe strada la tine daca iti cade copilul iar tu nu te repezi sa-l ridici ci il lasi sa se descurce;din pacate da asta este nivelul de educatie al parintilor (zero)

    • da, aşa este, parintii care isi ridica imediat copilul de jos la orice impiedicare si sar pe el AOLEO ce-ai patit, esti bine, da sa vad, te-ai julit, te doare, AOLEO etc, se vor uita tot timpul ciudat poate chiar acuzator la “parintii aia nebuni” care nu isi iubesc copilul si nu si-l ridica de pe jos cand se impiedica :) Ehe. Cand o sa “cada” copilul pe la 25 de ani, tot la mami si tati o sa vina sa ceara ajutor. Celălalt, care s-a ridicat singur de mic, are mai multe sanse sa se descurce singur cand va fi mare… Dar daca ii invatam prost de mici…cum ii cresti asa ii ai. Bineinteles ca atunci cand zici “parintilor” te referi la “multi parinti” – asta ca sa nu se isterizeze oamenii ca e generalizare bla bla. Da, multi parinti sunt prost educati. Asta e adevarul si oricand vrem sa reconstruim ceva trebuie sa plecam de la adevar, oricat de dur ar fi el.

    • Nu are nicio relevanta, am mai scris si in alt comentariu. Cititi tot textul, adaugarile de la inceput si comentariile, poate deja am mai raspuns la unele intrebari.

      • Deci nu sunteți părinte. Atunci sunteți pediatru? Educator de vreun nivel sau altul? Psiholog? Specialist în puericultură?

        Cum adică nu are nicio relevanță? Dacă nu sunteți nimic din cele de mai sus, atunci cu ce autoritate vă permiteți să dați atât de peremptoriu sfaturile (foarte multe dintre ele proaste) pe care le dați? Iar dezvinovățirea de la început (părere proprie, nu vă luați după mine, gândiți cu capul vostru etc.) nu are nicio valoare sau efect, după cum o arată cele 7K+ like-uri pe Facebook.

        Vedeți, exact asta e problema pe care vă place să credeți că o combateți, în timp ce, de fapt, contribuiți copios la ea: îngroșarea ignoranței în rândul românilor. Părerile personale, dovezile anecdotice, referințele de pe amintotdeaunadreptate.com nu țin locul unei pregătiri sistematice și experienței directe într-un domeniu oarecare.

        În speța de față se par că nu aveți nici experiență directă, nici pregărire academică – singurele două situații care pot aviza și autoriza o opinie. Cu alte cuvinte, lipsit de aceste două puncte de vedere, vă situați de facto la apogeul ignoranței în domeniu, ceea ce devine imediat aparent în aceea că articolul dvs. este o succesiune de truisme, semidoctism și opinii de-a dreptul stranii. Dimensiunea acestei ignoranțe este certificată dincolo de orice dubiu de acest ultim “nu are nicio relevanță” – pentru semidocți, amatori și ignoranți, nimic nu are nicio relevanță, în afara opiniei proprii, indiferent de originea ei.

        Ce vă face să credeți că, în aceste condiții, vă pricepeți la copii? Dați-mi voie să răspund tot eu: numai o ignoranță eclatantă, fără îndoială în mai mult de un singur domeniu.

        Toate astea nu schimbă faptul trist că mulți români sunt de-o ignoranță atât de profundă încât n-au ajuns nici la faza în care să-și știe selecta sursele de informare după criteriul autorității în domeniu (adică, iată, precum copii, cred tot ceea ce le vâră pe gât oricine). Vă felicit pentru contribuția la sporirea acesteia. Prin adăugarea cele proprii.

      • Exact ce spuneam, cine nu reprezinta o “autoritate” SĂ TACĂ! :))))) Aoleo.

        Da, de cele mai multe ori asa este, “Părerile personale, dovezile anecdotice, referințele de pe amintotdeaunadreptate.com nu țin locul unei pregătiri sistematice și experienței directe într-un domeniu oarecare.” Doar ca se intampla uneori ca niste PARERI ale unor oameni simpli, fara pregatire in domeniu, sa fie de o mie de ori mai bune decat cele ale anumitor “specialisti”, oameni cu carte, invatati, cu diplome ( :)) ), pe scurt, parerile “autoritatii” pe care suntem invatati inca de mici sa o ascultam orbeste :). Ehh. Si sigur ca atunci cand autoritatea e contrazisa de cineva care nu reprezinta o “autoritate” => “VAI, dar cum şi-a permis sa vorbeasca?!?!”

        Mentalitati de genul “experiența directă şi pregărirea academică – singurele două situații care pot aviza și autoriza o opinie” sunt cele care contribuie mult la mentinerea Romaniei in situatia in care se afla. Repet, cititi textul cu Exemple de comportamente care denota distrugere mentala – pasajul despre autoritati. Apropo, cine a zis ca nu am experienta directa sau pregatire academica? Nu ca ar conta, dar asa, ca idee.

        “Criteriul autoritatii in domeniu” – PERFECT! INCREDERE MAXIMA IN AUTORITATE! Nu, MULTUMESC! Am inteles opinia dvs, cred ca au inteles-o si ceilalti cititori, eu ma voi opri aici cu raspunsurile ca devine non-sensic sa continuam. Spor si… incredere maxima si orbeasca placuta in continuare!

  35. Ce simplu e sa judeci pe altii! Si totusi ce penibil sa incepi sa critici parinti – asta e traim intr-s lume ieftina , in care lucrurile se judeca la suprafata . Fiecare parinte stie ce e mai bun pentru copilul lui, asa cum fiecare copil este diferit. Cum isi permite autorul acestui articol sa isi dea cu parerea inclusiv la “tratamentul cu antibiotice”?!!! Pai sunt cazuri si cazuri, nu sare nimeni cu antibioticul pe copil de drag, dar si daca nu i-l dai cand trebuie poate fi fatal, desteptule!
    Nu ma intereseaza ca-i parerea ta in acest articol e o parere ERONATA ,ma dezgusta tot ce ai scris!

    Si da, pana nu seti parinte NU AI DREPTUL sa judeci un alt parinte!

    • uuu, “desteptule!” :)))) Mai reciteste o data fraza cu antibioticele de la mine din text si o sa vezi ca e ce spui si tu. Dar oamenii cand se ataca… Nu am judecat, am subliniat greseli si comportamente gresite si am oferit idei pentru a fi indreptate. De ce e penibil sa critici parinti? Ei sunt Dumnezeu si nu avem voie sa il criticam pe Dumnezeu, sau de ce? :) Parintii sunt sfinti, nu indrazniti sa spuneti vreodata ceva de rau de sfinti. E ca aia cu “sa nu vorbiti de rau preotii” si multi preoti profita de prea multa bunatate si prea multul bun simt si prea multa prostie a oamenilor – care nu le comenteaza nimic, si profita preotii si-si fac vile si-si iau masini pe banii castigati in biserica. Sa nu cumva sa indraznim sa zicem vreodata ceva de parinti. Doamne fereste!

      Doamne fereste, a indraznit autorul acestui articol sa vorbeasca de antibiotice?!?!? BLASFEMIE!

      Exact ce au mai spus si altii inaintea ta: “DACA NU ESTI PARINTE, ATUNCI SA NU VORBESTI DESPRE COPII!” PERFECT! Ce cretinitate. Oh well.

  36. “Doar ca se intampla uneori ca niste PARERI ale unor oameni simpli, fara pregatire in domeniu, sa fie de o mie de ori mai bune decat cele ale anumitor “specialisti”, oameni cu carte, invatati, cu diplome ( :)) )” Nu, nu se întâmplă niciodată, nu mai dezinformați lumea, decât dacă acei “specialiști” sunt niște incompetenți cu diplome măsluite – o situație mult prea frecventă în România, iar acei “oameni simpli” și-au luat soarta în mâini și au citit surse de autoritate (adică nu orice elucubrații “de pe net”), parcurgând practic de capul lor, ca autodidacți, traseul unui specialist.

    Nu vă prefaceți că nu înțelegeți: e vorba de autoritatea științifică, consecință a validării prin metoda științifică, instrumentul cel mai bun pe care-l avem la dispoziție actualmente în investigarea oricărui adevăr obiectiv. Nu de “autoritate” în sensul teoriei conspirației, la care nu mă mir că faceți un apel subtil (recursul la “conspirația lor – autoritatea – împotriva noastră” este o marcă tipică a ignoranței lipsite de argumente).

    Spuneți-mi, vă rog, ce altceva poate conferi autoritate de expert într-un domeniu oarecare în afară de experiența directă şi pregărirea academică, pe care le incriminați (culmea!) în stagnarea României (într-un ev mediu intelectual, aș adăuga)? Prin ce alte mijloace se poate atinge apogeul priceperii în acel domeniu? Nu este o întrebare retorică! Aștept răspuns, laolaltă cu unii dintre cititorii dumneavoastră (care nu sunt atât de proști precum credeți, nu vă ascundeți după ei).

    Sunt acum convins că nu aveți experiență directă sau pregătire academică solidă, probabil în niciun domeniu, pentru că individul care le obține câștigă o apreciere și un respect adânc pentru ele, trăsături care dvs. dovediți cu prisosință că vă lipsesc. Desigur, ne aflăm pe Internet, iar dvs. puteți deacum minți liniștit că sunteți doctor în orice. Însă abilitățile dialectice slabe și logica sucită la care faceți apel nu prea mai lasă loc dubiului.

    Sper că faceți pe prostul (i.e., nu sunteți, în realitate) atunci când încheiați urându-mi “încredere maximă și orbească plăcută în continuare”. Ce legătură are asta cu ceea ce am spus eu? Cu faptul că v-am scos la rampă chestionându-vă compentența în chestiunea de față? Niciuna, efectuați doar o diversiune defensivă foarte transparentă. Și foarte jalnică. Urmată, cel mai probabil, de ștergerea comentariilor, pentru că așa dialoghează un om inteligent care mai și dă lecții altora.

    “Non-sensic” în sensul că-mi pierd vremea? Pot fi de acord. Este într-adevăr recomandabil să vă opriți înainte de a vă face complet de râs, în propria casă virtuală.

    • Nu am incriminat experiența directă şi pregărirea academică. Nu cred ca cititorii mei sunt prosti (de unde ati scos-o pasta?) E clar ca nu ne intelegem, de aceea am spus ca nu are rost sa mai continuam. Poate sunt eu prea subtil pt dvs, poate nu cititi calumea ce scriu sau nu puteti intelege, poate sunteti prea atacata ca sa mai puteti accepta ceva, poate cititi ce scriu si intelegeti ce vreti/ce va convine in loc sa intelegeti ce am zis eu etc. Nu conteaza. Nu ati inteles nici macar ideea de baza: NU TREBUIE SA FII O AUTORITATE CA SA POTI DA SFATURI! Daca vreti sa pricepeti chestia asta bine, daca, nu, luati un iatagan si eliminati orice concurenta fara diplome va iese in fata :) Pana acum am postat TOATE comentariile pe care le-ati lasat, dar vad ca incepeti deja cu jigniri aiurea, iar jignirile aiurea nu sunt acceptate pe acest blog. Eu zic sa ne oprim aici. Succes!

    • @sunamuya
      De cand si pana cand avem nevoie de diplome universitare ca se ne aducam copiii? Sau ca sa ne dam cu parerea intr-un domeniu atat de banal? Da, banal! Asta nu inseamna ca educatia copiilor este banala….dar s-a facut de mii de ani doar dupa principii de bun-simt imbinate cu cele zece porunci sau cum a fost de la grup la grup si de la religie la religie.
      Acuma avem nevoie se studii si diplome universitare? Am mai auzit una….nu m-ar mira sa fie vreun nou plan al NOM….Doamne, fereste!
      Din punctul meu de vedere, Emilian greseste ca va permite sa aberati pe blogul lui. Este un blog personal! Nu este site-ul Primariei de la Cracanatii din Deal…si nici nu sunt pareri impuse colectivitatii, ca sa faceti atata dizidentza pe aici…

  37. Initial nu am vrut sa imi pierd timpul raspunzandu-va insa din pacate mult prea multi oameni va citesc si va pot lua articolul drept unul informat, ceea ce nu este cazul. In afara de cateva puncte unde ati emis opinii arhicunoscute si de bun simt in rest nu ati facut decat o demonstratie vis-à-vis de cat de neinformat sunteti si cat de putin stapaniti limba romana.
    Nu ma astept sa imi publicati comentariul, dumneavoastra nu suportati nici criticile si nici opiniile diametral opuse insa eu asa vad cele ce spuneti dumneavoastra:
    1. “Omul are două părţi – una biologică şi una raţional-umană.” – omul nu are doua parti (partile corpului uman sunt mai multe: maini, picioare, trunchi si cap – le-am invatat la anatomie prin clasa a 5-a); dumneavoastra vorbiti despre fizicul si psihicul uman care sunt doar doua nivele diferite de existenta umana care interfera si se influenteaza reciproc. Daca ati fi atat de bine informat pe cat pretindeti ati sti ca nevoia de reproducere este in egala masura masura fiziologica si psihologica si se manifesta la ambele sexe, asa cum sustineti dumneavoastra, probabil nu in egala masura. De accord cu dumneavoastra ca un copil este o responsabilitate foarte mare, dincolo de instinctul de procreere, si ca o asemenea decizie trebuie luata cu foarte multa responsibilitate. Din pacate pentru demersul dumneavoastra multi dintre cei care vor citi acest text, o vor face DUPA CE AU LUAT DECIZIA. Deci, punctul 1 – FAIL.

    2. Ca sa intelegi ca gresesti si unde anume trebuie sa fii informat (asa cum sustineti si dumneavoastra) numai ca asa cum tot dumneavoastra sustineti este foarte important si CINE informeaza. Tendinta oamenilor, in general, este de a cauta la prieteni/rude si nu surse de informatie verificata.

    3. Sunt de accord cu dumneavoastra ca scoala nu trebuie sa fie singura sursa de educatie pentru copii. Parintii trebuie sa fie implicati in educatia copiiilor mai mult decat scoala. Insa nu se intampla asa si, din pacate, nu doar lipsa de educatie a parintilor este cauza mai sunt si lipsa de timp, lipsa de interes, lipsa de vointa, afectiuni psihice (stress, depresie, etc), boli fiziologice si lista poate continua. Dumneavoastra presupuneti niste lucruri fara sa fiti cu adevarat informat. Ma intreb daca stiti ce inseamna sa iti doresti sa petreci timp cu copilul dar sa nu poti pentru ca esti parinte singur si pur si simplu nu ai cum sa te imparti intre toate responsabilitatile. Eu traiesc aceasta experienta zi de zi, serviciul sotului meu presupune foarte mult timp departe de casa, eu sunt o mama singura care incearca sa acopere toate nevoile fizice si emotionale ale copiiilor si am alaturi pe tatal copiilor care asigura nevoile financiare si parte din nevoile emotionale ale familiei noastre. Stiu ca este gresit dar in acelasi timp sunt lucruri pe care nu le putem schimba momentan oricat am incerca. Si, din pacate pentru dumneavoastra, nu ma simt nici mai rau nici mai bine cititndu-va randurile doar va admir lipsa de tact, informatie, cultura si sensibilitate.

    4. Aici repetati ideile de mai sus (punctele 2 si 3). Da, oamenii trebuie sa invete sa se auto-educe. Am inteles asta de prima data.

    5. Protectia puiului este un instinct cu care ne nastem (pana si cainele meu de 6 luni protejeaza un pui mai mic decat el) si nimeni nu a reusit pana acum sa stabileasca foarte clar de unde pana unde este protectie si unde ea devine exagerare. Si stiti de ce? Pentru ca nimeni nu a reusit sa defineasca normalul pana acum. Asa ca, pe cat as vrea sa fiu de accord cu dumneavoastra (eu am crescut niste copii foarte independenti si siguri pe ei) pot sa va spun ca sfaturile dumneavoastra sunt relative si nici macar orientative in functie de nevoile fiecarui copil si ale fiecarui parinte. EU nu mi-as lasa copiii afara cat vor ei si unde vor ei nu de alta dar in caz ca nu ati auzit copiii nesupravegheati sunt deseori vicitime ale abuzurilor sexuale, ale dealerilor de droguri etc. Daca pentru dumneavoastra a va expune copiii la niste riscuri gratuite inseamna educatie… ce pot spune Succes! Ah, si as vrea un link spre un articol (stiintific!) care sa sustina ideea dumneavoastra ca sapunurile si gelurile antibacteriene creeaza rezistenta la antibiotic. Nu sunt un fan al produselor antibacteriene in general merg pe produse de curatare “green” sau bio/organic dar mi-ati starnit curiozitatea cu aceasta afirmatie si chiar sunt curioasa cat de mult ati citit pe tema asta fiindca tot vorbim de informare.

    6. “Hranirea copilului” se cheama “alimentatie” si din pacate atata vreme cat nu va hraniti copilul/copiii cu produse din gradina dumneavoastra in care nu ati stropit cu chimicale si ati folosit seminte organice puteti sa aberati pe aceasta tema cat vreti ca nu veti oferi solutii reale. Da, eu am inceput déjà sa imi construiesc gradina proprie si da, am studiat toate posibilitatile si da, de 5 ani copiii mei mananca organic/bio. Asta insa nu imi da dreptul sa critic parintii care nu isi permit sa faca ce fac eu. Sunt convinsa ca orice parinte constiincios face tot ceea ce ii sta in putere sa ofere copilului ce e mai bun insa uneori nu se poate sa faca totul asa cum “trebuie”. Este rautacios si nedemn sa lovesti un parinte in felul asta.

    7. “Considerarea că toţi oamenii sunt la fel.” Expresia asta este de-a dreptul dureroasa, domnule. Ciopartiti limba romana intr-un mod incredibil, ma mir ca nu striga de durere. Sa consideri ca toti oamenii sunt la fel este intr-adevar o greseala, dar este una pe care o faceti chiar si dumneavoastra deci ar trebui sa fiti un pic mai putin dur sis a va autoanalizati mai mult.

    8. “Insistarea” nu este un cuvant in limba romana. A insista sa iti culci copilul la pranz este un obicei bun pentru copil. Ce nu stiti dumneavoastra este ca atunci cand copilul este foarte oboist nu se duce sa se aseze in pat sa se linisteasca ci incepe sa sara, devine “hyper” cum spun americanii. Paradoxal sau nu atunci cand copilul are mai multa energie decat poate duce are, de fapt, nevoie de somn. Dar, iarasi sustineti o parere de-a dumneavoastra complet nedocumentata.

    9. Nu sunt un fan al activitatilor cu forta insa mi s-a intamplat de multe ori sa intampin refuzuri initiale ale copiiilor vis-à-vis de anumite activitati pentru ca mai apoi sa declare ca “I had the best time ever!” adica s-au distrat nemaipomenit. Intr-adevar cu forta nu merge insa o discutie civilizata poate face minuni.

    10. Incerc sa ma stapanesc in a va recomanda sa consultati o carte de gramatica a limbii romane… Copilul trebuie implicat in treburile gospodaresti in masura in care este interesat si dispus sa faca asta. Fortat sa le faca este la fel de neproductiv ca si trimisul in tabara cu forta.

    11. “sa crezi ca copilul tau este tamp la cap” – Dumnezeule ce exprimare!!!. De acord totusi, copiii sunt foarte inteligenti si extrem de receptivi iar parintii ar trebui sa stimuleze asta si nu sa inhibe calitatile acestea.

    12. Plantele – tocmai pentru ca sunt foarte eficiente pot si periculoase. Sunt un supporter al medicine alternative insa nu facuta acasa cu leacuri invatate de la bunica sau de pe internet ci mers la un medic specializat.
    13. Minciuna este intr-adevar o greseala cu implicatii majore in dezvoltarea psihica a copilului. Deci, de acord, un mare NU.
    14.

    15. Exista un concept de spatiu personal care este foarte mult folosit in educatia copiiilor americani (bine, cei de care se ocupa cineva cu adevarat). Principiul este ca fiecare din noi avem nevoie de un spatiu propriu (de obicei lungimea bratului) in care alegem sa primim sau nu oameni. Atata vreme cat cei din jur ii respecta spatial personal copilul este incurajat sa fie politicos, sa isi imparta jucariile etc. Atunci cand spatiul nu ii este respectat copilul poate sa refuse sa isi imparta jucariile si poate stabili limite de genul “nu vreau sa ma joc cu tine”. Da fii generos si extrovert sunt niste calitati intr-adevar dar se pot foarte usor intoarce impotriva ta daca nu poti stabili niste limite. Deci… punctul 15 un sfat dat cu intentii bune dar nedocumentat.

    16. Este adevarat ca un copil talentat trebuie sustinut si ajutat sa se dezvolte insa nu stiu daca “vanatoarea” de talent este neaparat necesara. Asa cum nu cred ca un numar prea mare de activitati pentru un copil este necesar. Eu cred ca toti copiii trebuie sa se joace; daca au un talent va fi descoperit cu siguranta. Iar faptul ca unui copil ii place sa surubaiasca nu are ca solutie cumparatul unor aparate stricate. In caz ca nu stiati, niciodata un aparat care nu functioneaza nu va fi interesant. La ce bun sa desfaci un radio care nu merge?? Cum poti sti ca cum ar fi aratat daca mergea? Dumneavoastra ati fost vreodata copil???!!! Ah, si inotul ar trebui sa fie o activitate de baza pentru orice copil, nu doar pentru cei talentati pentru aportul de sanatate pe care il aduce – asta asa fiindca l-ati mentionat.

    17. Cred ca ati inteles gresit cum e cu fericirea copiiilor: un copil care nu are limite este tot timpul nefericit. De ce? Pentru ca este dezorientat. Pentru ca, practic, I se impune sa fie sef iar sa fii sef este extrem de greu. Un copil needucat plange si se frustreaza continuu. Zambetul pe fata copilului este semn ca se simte in siguranta, ca are incredere in cei ce se ingrijesc de el si ca ESTE EDUCAT! Asadar, la capitolul asta ati putea citi mai multa psihologie a copilului (v-o recomand pe Irina Petrea a scris o carte extraordinara “Si tu poti fi supernanny”). Cat despre faptul ca orice copil trebuie educat si invatat… total de accord!

    18. Siguranta copilului in masina a fost un subiect extrem de frustrant si pentru mine pe vremea cand eram in Romania. Intr-adevar, multi oameni nu inteleg importanta sigurantei copilului in masina insa ideile dumneavoastra spuse intr-un mod mai civilizat s-ar putea sa se faca auzite. Modul in care puneti problema nu o sa schimbe nimic. Va garantez.

    19. Intr-adevar suntem cei care ne punem jos au ne ridicam copiii pe culmile gloriei si totul depinde de atitudinea noastra in diverse momente. Din pacate, instinctive cu totii repetam ceea ce am primit de la parintii nostril; foarte rar “lantul” este rupt si asta nu este o problema care se rezolva prin citit este ceva mult mai profund care se ascunde in inconstientul nostru (psihicul uman are trei nivele: constient, subconstient si inconstient) deci informarea imbunatateste situatia dar nu o rezolva in totalitate.

    20. Atmosfera din casa nu este un lucru tocmai usor de controlat, din pacate sunt multi prea multi factori de influenta ca sa poata fi reprosat parintilor. Iarasi, sunt lucruri care pot fi schimbate insa e imposibil sa ai control total asupra situatiilor conflictuale. In plus, conflictele nu au intotdeauna efecte negative iar copiii trebuie sa invete si cum se gestioneaza asemenea situatii. Deci, este sanatos pentru copii sa fie expusi la situatii conflictuale dar nu continuu si nu de orice natura.

    21. Copiii trebuie sa invete sa respecte regulile in general, cu atat mai mult pe cele de circulatie. De accord cu punctual 21.

    22. Igiena dentara este la fel de importanta ca si igiena in general insa, la fel ca si mancarea este important si ce fel de produse folosesti pentru curatarea dintilor. Pasta de dinti cu fluor s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine pe termen lung.

    23. Repetati punctul 13. O promisiune netinuta este minciuna.

    24. Si 25. Televizorul si internetul pot fi utile si educative in functie de varsta copilului. Nu trebuie contat pee le ca si baby sitters.

    Si ca sa va raspund la mesajul anterior:
    – Nu pot sa fac demersuri in Romania pentru ca sunt la 8.000km distanta. Este imposibil de aici sa pot schimba ce se intampla in Romania. Insa, atat cat am putut am incercat sa ajut cunostintele si prietenii de acolo in situatii limita si surprinzator am si reusit.
    – Eu nu ma simt lovita de cuvintele si afirmatiile dumneavoastra insa dumneavoastra nu realizati cat de mult rau puteti face postand idei si sfaturi fara sa fi studiat si altceva decat opiniile de pe internet.
    – Faptul ca dumneavoastra aruncati la gunoi 4 ani de studii din viata mea fara ca macar sa ma cunoasteti nu demonstreaza decat ca nu aveti o educatie prea inalta nici academica si nici de zi cu zi deci, inca o data, anulati articolul postat aici.
    – Faptul ca textul dumneavoastra nu ofera solutii v-a mai fost semnalat si de alte persoane (da, am citit si celelalte comentarii) insa dumneavoastra nu incercati sa intelegeti ce va spun persoanele cu o educatie putin mai avansata preferati sa faceti o baie de popularitate in share-uri. Iarasi un mod de a anula ceea ce ati scris. Din pacate nu puteti sustine o discutie la un nivel mai sus de limbajul de cartier.
    – Sfaturile dumneavoastra ar fi utile daca ar fi si documentate. Simplul fapt ca v-ati trezit de dimineata cu senzatia ca sunteti atotstiutor si v-ati hotarat sa va expuneti ideile pe internet nu inseamna ca ele trebuie luate ca atare. Din pacate probabilitatea ca multi dintre cei care au dat share sa nu fi citit ce ati scris este extreme de mare si la fel de mare este ca cei ce au citit sa fie sub nivelul dumneavoastra de educatie deci… va doresc eficienta maxima!

    – Sunt cateva modele consacrate de determinare a schimbarii comportamentului (cel mai cunoscut in caz ca v-am starnit curiozitatea este Precede – Proceed); fiecare dintre aceste modele folosesc metode mai mult sau mai putin eficiente de schimbare a comportamentului. Nici una din aceste medote nu presupune ca subiectul (persoana care trebuie sa isi schimbe comportamentul) sa fie facuta sa se simta vinovata sau sa se simta prost.

    – Daca v-ati plictisit de cate ori ati explicat anumite lucruri poate ar trebui sa intelegeti ce faceti gresit. Pana la urma despre asta este articolul dumneavoastra, nu?

    Cat despre crescutul copiiilor, asa cum spuneam am citit carti, articole, am ascultat pe mama, prietenele mai experimentate, am intrebat, am vazut emisiuni la televizor si am ajuns la urmatoarele concluzii: nu exista o formula care sa garanteze un copil educat. Copiii sunt extreme de inteligenti si inteligenta lor trebuie folosita in educatie, blandetea si rabdarea dau rezultate fantastice iar duritatea si mai ales bataia trebuie complet eliminate; copiii trebuiesc observati si intelesi iar solutiile de educatie trebuiesc adoptate in functie de personalitatea si nevoile copilului; alimentatia are un effect fantastic asupra psihicului, iubirea este ingredientul principal in educatie. Restul sunt detalii.
    P.S. mai cititi inca o data ce ati scris, cititi ca si cum ati citi prima data.

    • Ah, imi cer scuze pentru greselile gramaticale din textul de mai sus, parte din ele sunt din cauza functiei autocorect iar alta parte din cauza vitezei pentru ca mai am si alte lucruri de terminat astazi.
      As vrea sa va mai spun atat: 20 de minute de citit copiilor pe zi au un efect benefic asupra dezvoltarii lor psihologice si educatiei academice. De ce dumneavoastra, fiind atat de educat si interesat de bunastarea copiilor nu ati facut o asemenea recomandare?
      Multumesc!
      RM

      • Aveti dreptate, cititul e foarte important. Am uitat de el cand am scris textul. Am adaugat acum la nr 26 in text. Multumesc.

    • Foarte lung raspuns, am citit prima parte si un pic din restul si m-am convins ca nu are rost sa il citesc pana la capat. L-am postat dar nu l-am citit si nici nu stau sa va raspund. Sunteti blocata pe chestii de forma mai importante decat chestii de fond si nu imi pierd timpul cu asa ceva. Cand am zis vreodata ca sunt Dumnezeul gramaticii sau ca pe acest site se vorbeste PERFECT romaneste? In rest, multe chestii despre care am mai raspuns in alte comentarii etc. Nu am timp de pierdut. Fiecare sa ia ce e bun din articol si sa aplice ce crede dupa propriul creier. Am specificat treaba asta inca de la inceput.

    • @Mihaela
      Am citit articolul lui Emilian si am apucat sa rasfoiesc cateva comentarii, printre care pe al dumitale (de fapt cateva din ele).
      Ma deranjeaza mesajele prin care incerci sa-l desfiintzezi cu cea gramatica romana (sigur, si eu o pretuiesc si iubesc limba romana, dar incerc sa nu pun carul inaintea boilor). Omul asta scrie enorm…deci scrie si in graba, cred ca de felul lui vorbeste repede, gandeste repede (intuiesc, pentru ca nu-l cunosc l-am descoperit online aici si consider asta o revelatie) si incearca se exprime cat mai mult. Face asta in folosul nostru. Dintre toate blogurile pe care am intrat, acesta imi place cel mai mult PRIN SINCERITATE, PRIN DORINTZA DE A INFORMA, DE A OFERI…iar sa incerci sa-l desfiintzezi pe criterii de corectitudine gramaticala…mi se pare cam mult. Cu atat mai mult cu cat, am sesizat si eu mici greseli, dar fatza de ce si cum se scrie pe internet in ziua de azi, sunt mici, infime….eu ma ofer sa i le semnalez personal, fara sa ma dau mare lingvista, pentru ca pe viitor el sa stie si sa scrie si mai correct (sa crape de ciuda carcotasii!) ;)
      Ai folosit acest blog (altul in locul lui nu ti-ar fi postat nici un comentariu defavorabil lui, ceea ce dovedeste ca omul are caracter si chiar vrea sa informeze pe blogul lui, chit ca il deranjeaza criticile) pentru a te impauna cu studiile si cunostintzele despre psihologia si educatia copilului. Eu personal am o parere extrem de proasta (din experientele personale, desigur!) despre cei care se lauda si nu lasa faptele sa vorbeasca pentru ei. Pe laudele altora, eu am luat destule tzepe aici, prin N. America…pentru ca eu am luat reclama de buna…ca ceea ce se oferea era de fapt mult sub calitatea reclamei, am constatat ulterior pe pielea mea si pe banii mei. Deci…pe mine personal nu m-ai convins. M-ai convins insa ca ai destule frustrari legate de faptul ca nu-ti sunt recunoscute competentzele (in anonimatul asta de pe internet) si nu ti-a comandat Emilian un articol documentat despre educatia copiilor…
      In contextul de mai sus ma intreb cum au reusit oamenii in general si romanii in special, sa-si educe copiii, de mii de ani, fara specialiste ca dumneata? Se vede treaba ca de aia aparem asa de necivilizati si abia coborati din copac…n-am stiut principiile educatiei stiintifice!
      Ce mai dovedeste comentariul dumitale: RAUTATE! Trebuie pus la punct Emilian si injosit cu orice pret. Trebuie sa-si stie lungul nasului, cum ca n-are nici o calitate si competentza sa se exprime despre educatie, nu poate sa se exprime in general in limba romana pentru ca nu o satapaneste…etc….etc…
      Eu personal ma simt mult mai apropiata de el in ideea ca de aia ne-a dat Dumnezeu creier, ca sa-l folosim sa judecam si singuri si sa nu asteptam de la specialisti….cum noi romanii nu prea am avut specialisti mii de ani, iata ca am supravietuit totusi si suntem o natie mult mai sanatoasa decat altele….Mai ales ca nu ne-am lasat manipulati de specialisti…parerea mea!
      Acest blog si multe altele, este unul personal, de opinie, nu este unul al profesionistilor in educatia copilului sau altceva…omul si-a exprimat parerea intr-un domeniu, a spus de la inceput ca este parerea lui personala. Dumneata puteai sa-i demontezi punct cu punct parerea, dar ai trecut la faza de a desfiintza omul, ceea ce este impardonabil si nu te recomanda nicicum in a fi vreo intelectuala cum te pretinzi sau vreun pedagog nemaipomenit (poate unul de scoala noua?!).
      Si ca sa inchei cu intelepciunea populara la care ma raportez mai mereu (dand dovada de primitivism si lipsa de educatie superioara, cum au mai dat unii de inteles pe aici), cred ca deviza dumitale pe acest forum a fost “lauda-ma gura, ca ti-oi da friptura”…sper ca friptura aceea sa fie bio, sa nu-ti faca rau!
      Imi pare rau ca a trebuit sa folosesc un ton de mahala (dar deh, ne adaptam…) dar comentariul la care mi-am atasat acest raspuns cerea imperios un astfel de ton….tocmai din cauza inaltimii ametzitoare de la care a fost scris….

      • Doar o mentiune legat de greselile gramaticale: nici n-am mai stat sa raspund la chestia asta. In mod civilizat greselile gramaticale e de bun simt sa i le sesizezi omului in particular, nu in public, dar fiecare dupa cum crede. Eu daca vreau sa indrept pe cineva gramatical ii trimit mail sau il iau deoparte si ii spun. M-as simti prost sa comentez asa ceva, mai ales ca e legat de FORMA, in public. But that’s just me. Apoi, pe acest blog daca va sta cineva sa caute va observa ca nu prea sunt greseli gramaticale. Alea care imi scapa in text sunt de multe ori chestii pe care le accept eu pentru ca imi usureaza exprimarea. Apoi alea pe care pe bune nu le-am constientizat ca fiind greseli gramaticale, cred ca sunt sub 1% pe acest blog. Ca exercitiu, ia cautati sa vedeti cati oameni scriu pe net cu diacritice in articole… Eu doar in comentarii nu mai stau sa pun, ca sa fiu mai rapid. Ai intuit corect faza cu scrisul repede si exprimarea cat mai multor informatii in cat mai mult timp. Eu nu pun pret pe forma atat de mult ca pe fond. De aceea nici nu prea imi pasa asa mult ca se mai strecoara cuvinte inventate sau trunchiate uneori, atata timp cat nu e o regula si nici nu se repeta des. Oh well.

  38. Nu sunt de acord cu faptul ca nu toate familiile ar trebui sa aiba copii. Este dreptul nostru(in special al femeilor) de a avea copii, indiferent de pregatirea noastra educationala si indiferent de nivelul de educatiei pe care il putem oferi. Apoi o alta mare greseala e aceea ca trebuie spalate cu spirt ranile micutilor! FALS! Alcoolul sanitar nu se foloseste pentru dezinfectarea plagilor(rani deschise). Cel mai indicat este sa aplicati betadina sau simpla spalare abundenta cu apa de la robinet! in rest este un articol reusit!

  39. Buna ziua! Am citit acest articol si sunt perfect de acord cu el. Cine sustine ca trebuie sa fii mai intai parinte ca sa intelegi cum stau lucrurile de fapt se insala grav. Nu trebuie sa fiu in mlastina ca sa o pot cartografia, ci trebuie sa fiu undeva deasupra ca sa pot sa vad cat de adanca si de mare e. La fel si cu medicii, un ortoped nu trebuie sa isi rupa piciorul ca sa stie sa te trateze cand ai tu aceasta problema. Si multe alte exemple pot fi date. Eu inca mai sper la o schimbare in meseria de “parinte” si cred ca avem resursele interioare ca sa putem face aceasta schimbare. Trebuie doar sa ne acceptam limitele si sa cerem ajutor. Spor in continuare la idei!

    • Nu trebuie sa fii in mlastina pentru a o cartografia, dar ajuta sa fii cartograf. Nu trebuie sa iti rupi piciorul ca sa tratezi o fractura, dar la fel, nu strica sa ai pregatire medicala. Poate incerca si un buldozerist treburile astea, dar eu una nu l-as angaja… Puteti s-o numiti prejudecata… :)

      • DA, AJUTA sa fii cartograf, si da, NU STRICA sa ai pregatire medicala. DAR NU E OBLIGATORIU! NU DIPLOMA IL FACE PE OM! Doamne, cand vor trece romanii peste aceasta cretinitate? Crezi ca cei mai tari hackeri din lume au vreo diploma in informatica? NU! Si cu toate astea, sunt cei mai buni informaticieni de pe planeta. Greu maica greu.

      • N-au diploma, au experienta la hack-uit :)
        Ti-au spus aici atatia oameni – e clar ce ne deranjeaza – faptul ca emiti pareri personale, nefondate, la prima mana. Nu cred ca poti judeca fara experienta/pregatirea necesara. Altfel esti doar o alta baba pe marginea santului, nu te supara. Incearca sa treci peste orgoliu si sa privesti lucrurile la rece, fara sa te simti dator sa combati/desfiintezi orice opinie diferita.

      • Am publicat acest comentariu doar ca sa vada ceilalti cititori cat de inregimentata este in poporul roman obedienţa fata de autoritate si increderea orbeasca in autoritate. “Diploma e sfanta. N-ai diploma, TACI!” Am inteles. Perfect! Daca tu nu poti judeca fara experienta, diploma, binecuvantare de la nu stiu ce institutie de invatamant, sa fii sanatoasa! Eu prefer totusi sa-mi folosesc creierul si sa fac blasfemia de a emite pareri personale. Alte comentarii care se leaga de forma si nu aduc nimic constructiv acestui site nu mai public si nici nu mai stau sa ma justific pe blogul meu personal. Pa pa.

      • Salut, oldie!
        Referitor la comentariul cu baba la marginea santzului….baba aia teoretica de la marginea santzului a crescut cativa copii, nepoti, poate si stranepoti. Deci isi poate da cu parerea despre educatia copiilor…ba poate chiar te duci la ea s-o intrebi. Subiectul este unul destul de banal, nu inteleg de ce il facem aici…de parca ar fi vorba despre….astronomie, particula lui Dumnezeu, fizica atomica, polimeri….ce Doamne, iarta-ma, e doar despre educatie….aproape toti oamenii de pe pamant, de mii de ani, au crescut si educat copii….n-am disparut inca () ca specie. Deci n-a fost chiar rau….am supravietuit fara specialisti in educatie…
        Emilian nu si-a dat cu parerea despre polimeri, desi el este…marinar (habar n-am ce este). Si-a dat cu parerea despre un subiect banal, care da, este si subiect de marginea santzului….toata lumea are dreptul sa-si dea cu parerea despre educatia copiilor! Este o axioma, nici nu trebuie demonstrat!
        Si inca o idee: putea sa nu publice nici un comentariu defavorabil, care il critica sau chiar il desfiintzeaza! Asa cum se intampla pe majoritatea blogurilor, ba chiar si pe forumurile ziarelor, unde un comentariu de bun-simt, fie nu-ti e publicat, fie iti este sters dupa cateva ore….in timp ce injuraturile, insultele si pornografiile se afiseaza labartzat (desi politica site-ului respectiv spune ca nu sunt premise….doar limbaj civilizat, bla…bla…bla…). Deci el a publicat o multime de critici la adresa lui, pe blogul personal, ceea ce denota ca are caracter. Ca este corect si scopul lui este sa informeze, echitabil. De ce profitati ca sa-l jigniti, ba chiar sa-l desfiintzatzi (ma refer aici si la Mihaela careia i-am raspuns separat – daca imi publica Emilian comentariile), eu nu inteleg!
        Daca tot suntem asa de “anglofoni, americanofoni”, vorba cantecului, hai sa incheiem intr-un ton civilizat: agree to disagree cum spun astia…
        Nu este neaparat nevoie sa fim de acord, dar sa ne exprimam parerile politicos, este….De acord ca si el a folosit un limbaj cam dur. Dar eu nu m-am smitit jignita, pentru ca nu ma consider dintre parintii aceia (nu ma recunosc in acele greseli, nu le prea fac), de aia nu m-am simtit deloc lezata. Inteleg ca altii s-au simtit….cu musca pe caciula oare?!
        Poate ar trebui ca Emilian sa rescrie acest articol eliminand etichetarile si duritatzile, dar ma tem ca nici atunci nu ar multumi pe toata lumea, asa ca solutia este simpla: nu-ti place, nu mamanci! Nu te obliga nimeni (remarca generala) sa stai pe blogul lui Emilian, daca ai impresia ca omul abereaza!

  40. nu pot sa zic, ca nu e buna postarea, mai trebuie facute unele imbunatatiri…de exemplu: pe rana nu se da cu spirt pentru ca pe langa ca ustura foarte tare nu e indicat, se modifica proteinele din tesuturi si formeaza un scut protector impotriva bacteriilor…

  41. La un articol asa de lung…va trebui sa raspund si eu punctual. Am retinut dorinta ta de a comenta inainte de a citi ce au scris altii. Sincer, nici nu ma astept sa fiu de acord cu altii. Cred ca sunt un parinte mai altfel pentru ca imi pasa si vreau sa-mi iau acest rol in serios si sa fac din copilul meu un OM. Sper sa reusesc, nu detin retzeta, dar fac tot ce depinde de mine.
    Referitor la pozitionarea copilului pe “locul mortului” mi-am adus aminte de un banc auzit acum cateva zile: “Ultimele cuvinte ale mortului au fost: liber dreapta!”
    In primul rand eu sunt o mama care imi cresc copilul nu “ca la carte”, dar “dupa carte”, in sensul ca citesc. O carte foarte buna pentru cei care sunt parinti pentru prima data este “Mama si copilul”…am uitat autorii, sunt doi soti…cred ca se numesc Capraru…e o carte celebra, reeditata, dar mai buna este varianta originala, aia “ceausista”. Cica din asta noua s-au scos multe pasaje ca sa nu fie interpretate gresit de parinti si ca sa fie “politically correct”. Dupa aceea am citit “Si tu poti fi supernanny” de Irina Petrea, o carte extraordinara pentru cei care chiar vor sa invete cum sa-si educe copiii…Si apoi, chiar daca nu mi-a iesit de fiecare data si in fiecare zi, dar stiind principiile, am incercat sa le aplic. Per total, eu zic ca rezultatele se vad si sunt foarte multumita, dar asta este o munca pe toata viata (educatia unui copil). Acum am norocul ca nu lucrez, sunt doar mama. Acum cativa ani as fi pus norocul intre ghilimele, dar mi-a venit mintea la cap si am realizat ca este intr-adevar un noroc sa ai timp sa-ti cresti copilul (copiii) asa cum trebuie si sa nu fii obligata sa-l neglijezi sau sa-l lasi cu persoane nepotrivite, doar pentru ca trebuie sa-ti castigi existentza (ai vazut in documentarul lui Aaron Russo pentru ce si cine a inventat emanciparea femeilor, care este rolul femeii “salariate” si ce trebuie sa se intample cu copiii dupa planurile lor). Asa ca, norocul ca stau acasa cu ea este un adevarat NOROC. Pentru amandoua si sper ca si pentru societate. De fapt ea merge la scoala, dar eu sunt oricum la datorie….adica pe baricadele gospodariei, cum trebuie sa fie orice mama.
    Acuma trebuie sa-ti spun ca ai fost cam dur in a-i numi pe parintii romani tampiti, cretini etc…pentru ca fac intr-un fel sau altul. Chiar daca ai dreptate, trebuia sa fii un pic mai bland, pentru ca mai multe rezolvi cu duhul blandetii decat asa. Imi dau seama ca iti pasa, parca iti pasa tie mai mult de copiii lor si de viitorul nostru intre acesi copii, decat le pasa parintilor lor. Da….unii copii cresc ca buruienile, dar pana la urma in asta va consta taria lor…
    Banuiesc ca nu ai copii dupa cum scrii…am observat si eu o multime de deviatii la alti parinti cand nu aveam copii. Si le judecam ca atare. De cand am eu copil, am observat ca si copilul are anumite instincte sanatoase, chiar daca tu nu-l inveti nimic in sensul asta. Despre fetita mea, o educatoare din Bucuresti imi spunea ca stie sa se apere, adica de cate ori veneau baietei mai insistenti sa o deranjeze, ea ii impingea cu hotarare. Eu nu apucasem sa o invat asta. Si avea vreo 2 ani (am vizitat cel putin vreo 15 gradinite pana am gasit una buna de care am fost f. multumita si pe care o recomand…la cerere!). Tot pe la 2 ani eram intr-un parc de joaca prin Berceni, era campanie electorala si au venit niste tineri si au impartit baloane. Fetita mea a primit un balon, iar un copil mai mic n-a primit si a inceput sa planga (se terminase marfa…). Fetita mea, cand a vazut, s-a dus singura si i-a dat balonul acelui copil, fara sa-i spun eu nimic sau macar sa-i fac vreun semn! A impresionat-o ca plange pentru ca vrea balon si a renuntzat ea, desi era innebunita dupa baloane (si acum ii plac)! Si n-a crescut cu alti frati, in momentul acela nu o invatase nimeni sa imparta….A FOST INSTINCTUL EI!
    Deci cred ca atunci cand ai copii, observi (daca esti atent) ca micutii au niste instincte extrem de sanatoase, fara interventia ta prin educatie.
    O sa inchei aici acest comentariu, ca la mine e aproape 3 dimineata, continuu maine…am vazut ca ai peste 100 de comentarii la asta. Cand o sa am timp o sa le rasfoiesc.
    Asa ca o idee, fara sa ma dau mare, dar nu m-am regasit in general in greselile enumerate…iar unele sunt atat de primitive, incat…chiar nu ma vad in situatia aceea.
    P.S. Inainte de a posta am rasfoit cateva comentarii: Ti-ai gasit beleaua cu unele “mamici” obisnuite sa gandeasca prea mult…Eu am inteles scopul articolului, ti-am inteles si tonul dar deja ti-am spus ca trebuia sa fie mai moderat. In rest…ca intra unii si se dau specialisti exact in domeniul despre care tu vorbesti si iti dau lectii….stai linistit…sub anonimatul internetului toti suntem cineva. O sa comentez mai multe dupa ce citesc mai multe comentarii. Totodata voi continua cu raspunsul meu punctual. Dar raman la ideea binecunoscuta ca “tonul face muzica” si ca ai pus prea mult suflet si ai obtinut pe alocuri efectul contrar. Ai dat de specialisti in pishologia copilului, de farmacisti….si ce-or mai fi. Intr-un comentariu separat o sa incerc sa fac si eu distinctia intre parintii romani si astia, asa cum ii inteleg eu…mai de la distanta, ca nu am prietenii cu ei. Nici nu prea-mi doresc, din diverse motive.

    • Ok, mersi. Exemplul cu copilul si balonul sustine o teorie pe care mi-a prezentat-o cineva de curand, si anume ca in dezvoltarea copilului si cum va ajunge el cand va fi mare conteaza de fapt mai mult bagajul genetic decat educatia. Si sunt si alte exemple in acest sens… Ehe.

      • Evident ca bagajul genetic conteaza si mult prea putin educatia. Un om cu bagaj genetic bun , dar lasat de izbeliste de parinti, se va educa singur, inca de copil ( cunosc cazuri concrete, nu unul ci mai multe ).
        Si se poate testa simplu si de bun simt pe copiii foarte mici, care nu au apucat sa fie dresati de parinti ce sa faca si ce nu. La mine la tara babele obisnuiesc sa-i testeze pe copiii mici, cerandu-le bucata de mancare pe care o au in mana. Unii copii isi rup de la gura si i-o dau babei ( sunt atat de mici ca nici nu vorbesc ), iar altii ascund mana cu bucata de mancare si incep sa zbiere. Asta este ceea ce se numeste ” good seed ” si ” bad seed ” . E pur si simplu genetic.

      • interesant exemplu cu babele :) Daca ai putea detalia cazurile concrete pe care le stii, ar fi foarte util. EU pana de curand credeam sincer ca educatia e cea mai importanta, dar incep sa realizez ca genele mostenite sunt mai importante. Trebuie insa sa strangem toate exemplele posibile pentru ca oamenii sa vada cat de importanta este mostenirea ereditara…

  42. … din pacate, chiar daca am gasit farame de adevar si invataturi bune in text, mi-a luat mult prea mult timp sa le gasesc printre atatea cuvinte fara rost … sunt un om ce apreciaza tare mult semnalele de alarma trase de cei ce inca mai stau treji si vegheaza la binele tuturor, deci nu condamn lipsa de pregatire in educare, dar tare as fi fost incantat sa vad alta atitudine in replicile date celor ce au atras atentia la jignirile aduse celor ce urmeaza sa citeasca si sa invete ceva de aici … sincer … e ok sa nu fi stiut cum sa o faci, dar sa refuzi lectia primita este un mare gest de ipocrizie … mare … am rabdat si citit foarte multe, pentru a decide daca revin totusi aici sau nu … inca inteleg bine ca nu m-am nascut invatat si ca fiecare noua conjunctura din viata lucreaza la noi insine si la modul de gandire, asta facandu-ma sa caut mereu ceva de invatat, avand in vedere responsabilitatile mele din toate aspectele vietii … problema intervine atunci cand cineva care nu se poate pune “in papucii mei” incearca sa imi demonstreze cat sunt de idiot … cineva care nu stie ce o fi in sufletul unei mame la un anumit moment dat, da totusi cu piatra ca s-a rastit la copil … cineva care nu stie ce inseamna noptile nedormite la capataiul unui copil sa judece grija exagerata manifestata de parinte … sau, in acelasi timp, nestiind ce inseamna sa vezi copilul ca o leguma pe patul de spital, sa te judece ca il lasi sa zburde peste tot si sa se bucure, in ciuda lor … nimeni nu face nimic in ciuda nimanui, si nici pentru ca e idiot: pur si simplu sunt momente in care suntem grijulii exagerat si altele in care Ii multumim Lui Dumnezeu ca zburda si nu sunt bolnavi, dar daca nu poti intelege, TACI … e mai bine … iar daca nu poti accepta mustrarea, nu iti permite sa o dai, pentru ca nu va fi primita, in ciuda valorii ideilor/invataturilor ei …

    • Ok, nu mai stau sa raspund pe indelete ca pierd prea mult timp. O sa zic doar atat: daca era un alt articol banal cu papaturi in fund parintilor ca pe toate site-urile dedicate probabil ca acest articol nu ar fi fost distribuit de atat de multa lume si nici n-ar fi ajuns vreodata la dvs, caz in care nu ati fi constientizat toate aceste greseli. Acum poate, in urma citirii lor, v-au ramas undeva in minte si atunci cand veti fi tentat(a) sa le faceti, nu le veti mai face -> beneficiu pt copil, familie, societate. Eu nu am zis niciodata ca e usor sa cresti un copil. Departe de mine acest gand. Insa marea majoritate a greselilor subliniate de mine in text sunt USOR DE INDREPTATE si USOR DE EVITAT. De aceea si tonul, pentru ca DESI E USOR SI BANAL, de exemplu sa NU iti tii copilul pe locul mortului, cu toate ca e atat de usor sa eviti chestia asta, parintii (acei parinti!, nu toti) nici macar atata lucru nu fac. Si sunt multe alte exemple de greseli in text care sunt BANAL de evitat. Deci nu am cerut nimanui sa mute cerul si pamantul ca sa-si educe mai bine copilul, ci sa aiba grija la niste chestii majoritatea banale. Daca nici atata lucru nu se poate…… Nu am jignit pe nimeni. Le-am zis in fata celor care fac idiotenii la acest capitol (explicate in text) ca sunt idioti la acest capitol. Doar ca nu am mai stat sa specific de fiecare data “la acest capitol” etc. Bineinteles ca majoritatea parintilor face ce stiu ei mai bine pt copil. Dar sunt foarte multi care n-ar misca nici mcar un bat de 10 grame ca sa isi imbunatateasca cumva educatia pe care o ofera copiilor, mai ales pt ei este tonul rastit. Oh well. P.s.: ceva ce-am mai zis de un trilion de ori: oamenii sa invete sa puna pret mai mare pe CONTINUT, pe INFORMATIE, pe fondul problemei, NU PE FORMA!

  43. Am savurat articolul, sunt multe adevaruri. Stiu ca multi au avut de obiectat in legatura cu exprimarea ta, ce m-a “zgariat” pe mine a fost ca ai tot repetat “copilul tau va muri”. Cam da fiori, nu crezi? Am inteles ca vrei sa “zgaraie”…si totusi parca o face prea tare.
    Si nu, nu ma simt cu musca pe caciula, consider acel scaun de masina o achizitie importanta.
    Si inca ceva, chiar conteaza daca ai copii sau nu. Exemple sunt multe dar iti spun unul din proprie experienta. Am facut pe langa facultate o postliceala de 2 ani de hair stilist, ca deh, era gratis. Si trebuia sa imi aduc eu modelul pe care sa il tund. Desigur nimeni nu s-a lasat pe mana mea, invatam sa tund..doar in teorie. Am si diploma acum, desi eu nu am tuns pe nimeni in viata mea. Acum hai sa te invat sa tunzi :))
    Sau invata-ma sa conduc o masina doar prin teorie. Este imposibil. Asa si legat de copii. Tu ne poti zice lucruri bune si adevarate in articolul tau dar te rog nu mai zice ca nu conteaza daca ai copii sau nu, pentru ca cei mici ne supun la foarte multe incercari si poate ai formula un pic diferit articolul daca ai fi tata.
    Parerea mea.

    • Daca ziceam “copilul tau va avea probleme”, cei care citeau uitau in secunda doi despre ce am vorbit, pentru ca nu parea nimic grav. Daca insa am zis “copilul tau va muri”, atunci este clara GRAVITATEA situatiei si a greselii, si sunt mai multe sanse sa ramana intiparita in creier, iar atunci cand parintele se va afla in fata potentialei “greseli”, NU o va mai face, pentru ca-şi va aminti ca există riscul ca al lui copil sa moara, tocmai pentru ca am insistat eu sa fiu dur in acest articol. Ce zici de asta? Crezi ca parintii care au citit acest articol isi vor pune la fel de linistiti copilul pe locul mortului ca pana acum? Eu zic ca se vor mai gandi o data inainte sa plece cu masina si copilul in dreapta…

      Nu e nevoie sa ai copii ai tai personal CA SA GANDESTI! Poti sa citesti despre asta, poti sa observi despre asta, poti sa gandesti despre asta, poti sa intelegi o gramada de lucruri despre asta si poti sa scrii despre asta. Si poti sa ai dreptate fara sa fi avut vreodata copii. Eu ma tund singur in cap fara sa fi facut vreun curs in viata mea sau sa ma fi invatat cineva ceva. Nici macar teoretic si nici practic. Ce sa fac, de maine sa nu ma mai tund doar pentru ca nu am diploma? Tre sa invatam sa nu ne mai fie frica sa gandim cu propriul creier si sa ne sustinem ideile. De ce trebuie sa ne spuna tot timpul o autoritate ce e bine si ce nu, ce sa facem si ce nu, cum sa facem si cum sa nu facem? Pentru ca suntem inregimentati, d’asta. Eu inteleg de ce. Dar tre sa iesim din sistemul de sclavie moderna in care traim astazi. Respectarea cu sfintenie a autoritatii duce in prezent de multe ori la tragedii. De exemplu respectarea autoritatii – DOCTORUL – atunci cand iti spune sa bagi otrava de chimioterapie in tine daca ai cancer. Il asculti si mori, pentru ca asta face chimioterapia, te omoara. In loc sa ai incredere si in altcineva, de exemplu IN TINE, ca poti cauta si gasi si aplica si alternative mult mai bune. Da, “copilul tau va muri”, pentru ca asta este adevarul. Si asa cum am mentionat, este DUR intr-adevar, dar trebuie constientizat. Pentru ca fara constientizarea adevarului dur nu exista schimbare. Parintii trebuie sa realizeze cat de grav este ceea ce fac si ce repercusiuni pot exista, intr-o secunda, din cauza unei inconstiente ce putea fi evitata foarte usor… Da, cei mici ii supun pe parinti la foarte multe incercari. Si da, parintii au acces la experienta personala si invataminte personale din asta. Foarte bine! Dar pe langa experienta personala exista si UTILIZAREA CREIERULUI, identificarea lucrurilor logice, de bun simt etc. Fiecare sa foloseasca ce are la indemana pentru a analiza si concluziona ceva. Cei carora le-am spus ca nu are relevanta daca ai copii sau nu au sarit sus si tare cu ideea “daca nu ai copii, nu ai voie sa vorbesti, TACI!” Din acest punct de vedere, al “dreptului de a vorbi despre copii”, imi mentin parerea: este perfect irelevant daca ai copii sau nu. Nu stiu daca m-am facut inteles prea bine. Zi-mi tu cum ar formula articolul un tata? :) I-ar pupa in fund pe parinti mai mult? Ar ajuta asta la ceva? Fiecare parinte sa fie mandru si sa se bucure de reusitele pe care le are cu propriul copil, de efortul sincer pe care il depune in fiecare zi pentru binele copilului, dar, IN PLUS, sa se autoevalueze si sa schimbe MAI ALES LUCRURILE CARE POT FI SCHIMBATE USOR – multe dintre ele explicate in acest text, INDIFERENT DE TONUL EXPRIMARII. CONTINUTUL E IMPORTANT, NU FORMA! Amin! :)

  44. Salut, Emilian!
    Imi continuu comentariul de ieri, revin azi punctual.
    1. Nu toti copiii vin doriti, dar vin, ca ii da Dumnezeu, ca este pacat sa faci avort, ca-i vrea mama dar nu prea-i vrea tata sau invers. Ce este important este ca, atunci cand copilul a venit, oricat de nepregatit te-ar prinde si lipsit de instinct de parinte, sa te straduiesti sa fii un parinte bun: citesti, inveti, intrebi, iti asculti instinctul. Daca nu iese si nu iese, mai bine e sa lasi copilul la bunici un timp sau chiar sa-l dai spre adoptie. In fond copilul ala n-are nici o vina ca tu esti prea tanar, ai “servici”, ai scoala sau mai stiu eu ce probleme si nu ai timp si dispozitie de el. Meseria de parinte este una 24 de ore din 24. Si trebuie ca toti sa acceptam asta. In alta ordine de idei, copiii vin in anumite familii, iar familiile alea ii vor educa dupa propria lor educatie si dupa cat ii duce capul ( ne place sau nu)! Asta nu inseamna ca altcineva sau statul trebuie sa se substituie parintelui, dar recunosc ca parintii trebuie si ei educati. Cu conditia sa fie receptivi la asta si sa nu-si aroge superioritatea ca “stiu ei mai bine” cum si ce cu copiii lor…
    2. Am raspuns deja la asta la punctul 1: si parintii trebuie sa invete si invatarea este continua, pentru ca si stadiile de dezvoltare a copiilor sunt mereu altele si mereu ai alte probleme. Macar cu primul copil le iei in piept pentru prima data, dar cred ca chiar de-i ai si pe urmatorii, unii frati sunt foarte diferiti (chiar baieteii de fetitze sunt foarte diferiti);
    3. Sper ca nu ai dreptate cand spui ca scoala romaneasca este un dezastru…imi place sa cred ca nu si sper ca nu. Da, parintii trebuie sa se ocupe de copii sa-i ajute sa se integreze la scoala si sa invete. Eu am intalnit genul opus de parinti (eu si pe aia ii consider ca gresesc), adica cer prea mult copilului: ei nu au excelat la scoala, au fost mediocri, dar au pretentia de la copilul lor sa fie numai de nota 10…si-l cicalesc continuu, asa incat cred ca pentru acei copii scoala devine o corvoada;
    4. Un anumit tip de parinti vor creste un anumit tip de copii…unii copii se mai autoeduca prin lecturi sau prin exemplul de la altii (bun sau rau). Nu putem pretinde parintilor sa fie perfecti. Pana la urma stii vorba aia (eu sunt cu proverbele): “de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”…nu?
    5. Aici e discutabil de la caz la caz. Parintii romani au tendintza sa fie prea protectivi, iar cei de pe aici prea neglijenti. Cumva si mediul influentzeaza (pe aici se spune cultura, in sensul de traditiile cu care vii). Un mic exemplu: in Romania problemele cu pedofilia sunt extrem de mici in comparatie cu cele din N Amerika….(cu exceptia copiilor strazii care sunt mereu expusi si vanatzi). De aceea una inseamna sa nu-ti lasi copilul sa zburde in Ro si alta in USA si Canada….Eu recunosc ca nu-mi permit aici sa-mi iau ochii de pe ea, pe cand in Ro cand vin sunt muuuult mai relaxata referitor la pedofili.
    Un alt exemplu cu copilul care trebuie lasat sa se ridice singur: e de la caz la caz si depinde cat de rau a cazut. Eu consider ca mama care este acolo sa-l ajute sa se ridice si sa-l mangaie, este binevenita.
    Eu am vazut cazuri mult mai rele: copilul cade pentru ca-i “mic si nu a fost atent cum i-a spus mamica”…cade si se sperie rau…la care “mamica” il smuceste extrem de nervoasa ca “i-a spus ea sa fie atent…bla…bla…bla…”, ii trage vreo doua palme cu furie sau ii scutura capul de-i face creierii terci….si nu l-a speriat cazatura, cat il sperie mama cretina (da, imi permit sa o numesc asa…). Am invatat de la Irina Petrea ca mititeii cad din cauza ca nu sunt formati si au capul mare si alt centru de greutate….nu ca vor sa te enerveze pe tine si sa-ti faca in ciuda….cad din motive fiziologice. Dar eu am citit, ceea ce recomand si altor mame! Apropo de cartea “Si tu poti fi supernanny”, pe mine m-a ajuta enorm sa inteleg cum trebuie educat un copil, cum trebuie abordat chiar si in cele mai fara iesire situatii, m-a ajutat sa inteleg ce au gresit ai mei cu mine (din nestiintza si nu din rea-vointa)…cartea mi s-a parut o revelatie. Am cumparat-o si am dat-o cadou unui individ care isi abuzeaza familia si mai ales pe fiu-sau, de cand s-a nascut ala. Cred ca n-a citit nici coperta…stie el mai bine; in plus, el e sefu’ si asta tb sa stie totzi…Am mai imprumutat-o unei prietene, ea a minimizat-o spunand ca a mai citit idei din astea pe aici….dar nu se vede deloc in modul cum isi educa baietelul de varsta fetei mele. Intre ei doi este o diferentza substantziala si nu spun asta din subiectivism, este evident pentru oricine.
    6. Sunt de acord cu nr. 6.
    7. Aici cred ca parintzii aceia sunt foarte primitivi sau n-au cu ce nici in cap si nici in buzunar…asta e conjunctura!
    In legatura cu mancatul a “ceea ce vreau eu si ce ti-am pus in farfurie”, incerc sa-i pun portii pentru capacitatea ei si mancare cat de cat sanatoasa si gustoasa. Nu este o mancacioasa si avem probleme, dar ne descurcam. Am inventat si o metoda de penalizare cand nu mananca tot din portzia si asa mica, doar din moft. A functionat. Dar exemplific alta data. Cu culcatul la pranz, a mea nu doarme la pranz si nu am incercat sa o fortzez, nu stiu daca-i rau sau bine, asa am facut. In schimb cum o pun in masina in scaunul ei, in 5-10 minute adoarme….cumva ei recupereaza.
    8. Aici eu sunt un parinte mai altfel, pentru ca am vrut sa-mi educ fata sa nu fie obsedata nici de orele de masa (alea batute in cuie pentru unii) si nici de mancare in general. Apopo, am vazut o fetitza care reactiona precum cainele lui Pavlov: era ora 6 seara, ora mesei, si ei i se facuse foame si cauta in frigider. O fi normal asa, dar nu pentru mine…
    Am vrut si continuu sa vreau sa o invat sa manance ca sa traiasca si nu invers! Nu stiu cat de sanatos este pentru un copil mic sa manance la ore aiurea, cand avem timp ca nu suntem la cumparaturi sau la alte activitati (muzica, dans, joaca), dar ea este sanatoasa si ok. Se dezvolta bine, nu e grasa, nici slaba, deci…functioneaza. Mereu ma gandesc ca sunt milioane de copii in lume care nu au parte nici de un pranz pe zi, deci…nu vreau sa o invatz pe a mea cocolosita cu mancarea, ca nu se stie ce vremuri mai vin. Si nu vreau sa o invat sa acorde mancarii mai multa importantza decat are de fapt: sa ne hranim ca sa traim. Personal nu dau mare atentie ceremonialului de la masa….punem mancare cat de cat sanatoasa, ne hranim si apoi ne continuam ziua…probabil e cam proletar, dar asta sunt eu…
    9. Ai mai abordat dormitul la pranz, m-am exprimat.
    10. La chestia cu taberele sunt de acord cu “specialista in psihologia copilului”, Mihaela….copilul nu stie ce este acolo si trebuie convins sa mearga sa incerce…Pe de alta parte…mai exista tabere de vara??? In ziua de azi cu sexualizarea prematura a copiilor, cu pedofilia si alte variatiuni, cu toxiinfectiile alimentare din tabere…eu mai degraba n-as trimite-o decat s-o trimit….Prefer sa-i fac un grup de prietene chiar daca le iau pe banii mei si sa mergem impreuna undeva..ele sigur or sa “aiba fun”. Si asta poate inlocui o tabara riscanta din multe puncte de vedere. Trebuie sa ne adaptam la vremuri, nu mai sunt taberele ce erau o data….Eu personal am fost in doua, ba chiar trei. Doua din ele au fost cam oribile, doar una mi-a placut, In primele doua am plans dupa mama, ca eram prin clasele 1-4…Oricum acolo inveti experienta colectivitatii…buna mai ales daca esti copil unic si ai putine neamuri (cum eram eu)…
    11. Pe aici exista indicatii clare cu ce trebuie sa faca copilul incepand de pe la 3 ani….deci astia au invatat sa-si puna copiii la treaba inaintea ns…Da, copilului trebuie sa i se dea anumite responsabilitati, dar nu fortzat…ca ajunge sa le urasca…Uneori fiica-mea are un chef sa ma ajute la orice de nu-mi vine sa cred…si o incurajez. Alta data nu-si pune nici sosetele singura….Trebuie sa fim cu ochii pe ei, dar nu sa facem militarie cu ei…nu e sanatos.
    12. Sunt de acord 100%…dar daca este ceva acut, adica apare brusc si este grav, trebuie sa fugi direct la doctor, ba uneori la urgentze…In primii ani si mai ales la primul copil, e cam greu sa distingi si vrei sa faci totul cum trebuie, pentru ca lucrurile pot degenera foarte urat. Pe astia de aici ii invata sistemul asa. Ca sa ajungi la doctorul de familie iti trebuie vreo saptamana pentru ca e “busy” rau…la urgentze stai intre 4 si 8 ore…(da, cei care nu stiu cum e pe aici au citit bine). Asa ca eu duc dorul sistemului din Ro unde in aceeasi zi eram la dr de familie, uneori si la pediatru si aveam numerele lor de telefon mobil si le sunam direct…Uneori te mai obliga si sistemul sa fii asa sau altfel…
    13. De acord 100%. Nu o mint. Incerc sa o conving sau o dau pe joaca…nu o mint pentru ca stiu ca m-ar tine minte si si-ar pierde increderea. In plus ar gasi scuza sa ma minta si ea, doar tocmai i-am dat exemplul;
    14. Sunt spre extrema celalalta: ii explic lucruri care aparent sunt peste puterea de intelegere a varstei ei, folosesc cuvinte mai complicate, ii explic sensul….ii explic cum merg treburile prin lume cu tzarile rele si tzarile bune….facem politica externa etc…etc…si interna, ca ii explic ca Romania este o tzara buna, dar ca acum e condusa de oameni rai. Asa ca ea a ajuns imediat la concluzia ca noi ar trebui sa conducem Romania: tu, tata si bunica….:D. Pentru ca procedez asa cu ea, a invatat sa gandeasca singura inca de mica (cred ca e si supradotata, nu e numai meritul meu), face deductii logice si cauta solutii la probleme…Deci da, nu incerc ca ma cobor eu la nivelul copilului, ci sa-l aduc pe el la nivelul meu….sunt sigura ca in cativa ani o sa-i pun eu ei intrebari si voi afla raspunsuri…
    15. Aici nu sunt de acord. Copiii trebuie sa invete de mici ce inseamna proprietate comuna (jucariile din parc) si proprietate personala (jucariile altui copil). Eu nu am incurajat-o deloc sa imparta jucariile ei cand era mica. Am stat intotdeauna sa o urmaresc daca ei ii place copilul care venea sa se joace si este dispusa sa imparta sau nu jucariile cu el…Am lasat-o sa aleaga ea. Eu nu mi-as fi permis sa smulg jucariile din mana copilului meu de 2-3 ani, sa-l oblig astfel sa le imparta cu altul care venise in parc cu ma-sa care fuma si vorbea la mobil si nici prin cap nu-i trecuse sa ia plodului o galeata si o lopatica…Daca eu i-as fi smuls copilului meu jucariile lui ca sa i le dau altuia pe principiul “trebuie sa fii bun si altruist”, cum ma mai vedea ea pe mine, ca mama? Chestiile astea se invata mai tarziu….dupa 5 ani cred. Si invata pe la gradinite si scoli sa imparta jucariile din dotare….din dotare si nu ale copilului x sau y…
    Aici e o discutie mai lunga pe ideea de proprietate privata….si o ipocrizie in societatea de aici, dar poate in alt comentariu. Am avut o experientza foarte urata cu un copil din parc care voia sa-si imparta jucariile copilului meu cu fortza…iar parintii lui (amandoi o apa si-un pamant) erau de aceeasi parere…In legatura cu darnicia, bunatatea, harnicia, invata usor-usor din povesti, daca le citesti povestile clasice. Ii inveti ca cei buni vor fi rasplatiti si vor primi si ei bunatate de la altii, nu neaparat de la aceleasi persoane/personaje. Cred ca cei mici trebuie sa inteleaga ca exista niste premii pe undeva….;) pana sa invete notiunea de echitate, de altruism etc…
    16. Da, sunt de acord si incerc sa fac asta. Dar in exemplul 1 se pare ca ai dreptate, copilasul a avut talent si o chemare speciala spre apa…dar in exemplul doi cred ca era doar “stricator” cum se spune…ii placea sa distruga. Acum sunt jucarii care te invata sa mesteresti, problema rezolvata!
    17. Aici esti putin cam extremist. Copilul poate fi si fericit si educat. Pentru a fi fericit trebuie sa aiba un mediu care-i permite sa se dezvolte (de la casa, mancare, familie, mediu placut sau macar suportabil in familie) si sa i se permita sa aiba activitati adecvate varstei. Nu intotdeauna le poti avea pe toate, dar macar sa compensezi…Copilul meu nu prea are prieteni aici din motive obiective, dar are multe jucarii, are multa imaginatie, o mai duc la locuri publice de joaca…si compensez cumva lipsa prietenilor. Ea este fericita. Cred ca are o inclinatie naturala sa fie fericita, asa a fost de mica….zambitoare, senina…am vazut copii incruntati de ziceai ca-s din filme horror si cu comportamente la limita patologicului. Cand avea fata mea vreo 2 ani si ceva, intr-un magazin Z ne uitam pe la hainutze si a aparut o alta fetitza….a mea s-a dus zambitoare spre ea, aia i-a aruncat o cautatura fioroasa si i-a tras o palma ca un pumn…a si zgariat-o pe fatza….Mama aleia nici n-a reactionat cine stie ce…probabil bietul plod asa facea mereu….Deci eu una am material bun in care sa lucrez….altii au mai putin noroc!
    18. Aici ar trebui sa intervina statul. Sunt si in Ro legi cu obligativitatea centurilor si a scaunelelor pentru copii, dar nici macar politistii nu le respecta cred, de aceea nu le pretind nici soferilor. Aici sunt amenzi asa de usturatoare (si te mai trimit si pe la protectia copilului daca il prind fara scaunel si centura) incat amatorilor le trece orice tendintza…
    19, 20 si 21 de acord total;
    22. Aici e cu dus-intors. Cariile nu sunt produse neaparat de nespalatul pe dinti. Un frate de-al mamei a murit pe la 70 de ani cu dintzii intacti si nu cred ca era prea prieten sau obsedat de periutza si pasta…Dentistii recomanda dimineata si seara. Aici avem o problema pentru ca nu-i place si de multe ori trecem peste asta ca sa nu iasa scandal….Dar ea stie regulile, stie riscurile, a avut si o carie si nu i-a placut deloc la dentist, deci….sper sa o rezolvam in timp si sper sa mai gasesc si alte argumente decat cariile….ca alea-s departe, pe cand confortul de a nu te spala pe dinti este aici….:D
    23. Asta face parte din aia cu mintzitul. Se poate sa-i promit si sa nu am timp azi sau saptamana asta, ii explic. Pana la urma mergem, facem si ea stie ca ma tzin de cuvant.
    24 si 25 sunt de acord.
    26. De acord. Dar adaug ca nu numai sa-i citesti lui, dar sa citesti si tu, ca el sa te vada cu o carte in mana din cand in cand, citind. Pentru ca altfel nu ai cum sa-i pretinzi mai tarziu copilului sa citeasca, daca n-a vazut asta la tine.
    Mda…le-am cam trecut in revista. Pentru ca m-am lungit mult cu raspunsul, o sa folosesc alt post pentru a scrie ce greseli am observat eu la parinti sau bunici romani. Dar vorba unei foste colege care avea dragutul obicei de a-si face treaba aiurea: “numai cine nu munceste, nu greseste!” ;)

    • Ar fi mai multe de zis, dar zic doar cateva:

      Sigur, conteaza cat de tare s-a lovit copilul cand cade. Eu ziceam sa nu-l ridici atunci cand nu s-a lovit sau nu s-a lovit rau. Vad si eu prin parcuri mame dalea care isi smucesc copiii…

      “nu incerc ca ma cobor eu la nivelul copilului, ci sa-l aduc pe el la nivelul meu” – corect!

      La chestia cu fericirea – bineinteles ca trebuie sa fie si fericit. Eu insa subliniam ca NU E SUFICIENT, pentru ca multi parinti doar la asta se rezuma – sa-l vada ca rade si gata – au facut tot ce trebuia. Din pacate nu e suficient sa rada, sa aiba mancare si sa fie fericit. Asta ziceam.

      Corect, mancam ca sa traim, nu invers. Sunt perfect de acord. Eu daca as avea un buton pe care sa il pot apasa OFF ca sa nu mai fie nevoie sa mananc niciodata l-as apasa imediat si as face economie la bani si timp. Dar nu cred ca toata lumea ar apasa butonul daca l-ar avea…placerea mancatului ii controleaza pe foarte multi…

      Este incredibila treaba cu asteptarea pentru medic prin alte tari. Am mai auzit de asta.

      legat de carii si dentist, da, e vb de confortul de acum (lenea de a ne spala pe dinti acum) vs binele din viitor – dantura mai sanatoasa. Cariile apar dupa parerea mea de la mancarea moderna plina de otrava chimica ce ramane printre dinti si SAPA, distruge smaltul. De aceea e important spalatul pe dinti, ca sa eliminam resturile de chimicale ramase in gura dupa masa. Dar sa nu ne spalam cu alte chimicale, precum paste de dinti cu fluor (majoritatea pastelor din comert), ci cu paste de dinti sanatoase cu elemente naturale 100% precum pastele de la Vivanatura (facute aici in Romania de români).

      Da, copiii imita ce vad in jur, mai ales la parinti si frati. Deci da, e bine sa avem in jurul copilului comportamentul pe care ni-l dorim sa il aiba el mai tarziu. De aceea e importanta si linistea, pacea in casă….

      • Mda…referitor la paste, sunt si eu la curent cu curentul anti-fluor…dar cred ca adevarul este pe la jumatate. De cate ori vin in Ro imi cumpar paste de dintzi naturale (asta-vara mi-am luat pentru tot anul). Sunt si aici, dar mai putin variate si mi se par mai de proasta calitate.
        Ideea e ca de cand s-a bagat la noi Colgate, multora dintre noi le-a scazut incidentza cariilor…cred ca ma inlud. Si la urma urmei il dai pe dintzi, clatesti si arunci. Eu m-am hotarat ca atat pentru noi cat si pentru copil, sa folosesc si paste cu fluor din cand in cand…
        In problema vaccinurilor (si a antibioticelor), cred ca problema este prost pusa si suntem manipulati din doua directii: farmaciile ne manipuleaza sa ne vaccinam pentru orice, ca sa-si vanda vaccinurile. Curentul naturist ne spune sa nu ne vaccinam pentru nimic.
        Ce au facut vaccinurile? Au scazut considerabil mortalitatea infantila si generala. Fara vaccinuri, supravietuiau numai organismele puternice, cei slabi mureau. Fara vaccinuri, asa s-ar putea intampla si azi. Poti sa ai un copil puternic, un supravietuitor, sa nu-i faci nici un vaccin si sa supravietuiasca tuturor bolilor copilariei (care secerau la greu copii acum vreo 100 de ani; bunica mea a fost prima supravietuitoare dupa 4 copii mortzi de mici…). Poti sa ai un copil slab care ar fi destinat pieirii prin selectia naturala, dar tu il vaccinezi si traieste…nu neaparat cat da Domnul, ci cat da vaccinul…
        Realitatea este (si am descoperit-o recent intr-o carte, desi era la mintea cocosului): modul in care au influentzat vaccinurile evolutia, este ca exemplarele slabe nu au mai murit, au trait si la randul lor au procreat dand nastere altor exemplare cu acelasi potentzial. S-au invins legile selectiei naturale, de aceea am suprapopulat de fapt globul…nu ca facem mai multi copii. Nu e paradoxal? Facem tot mai putini copii, dar ne inmultim exponential…Aceeasi discutie si pentru antibiotice, care au salvat milioane, poate miliarde de vieti si continua sa o faca…
        Cam asta este de fapt ceea ce au facut si fac vaccinurile si antibioticele. Tu nu esti parinte, dar daca ai fi, iti garantez ca nu ai risca sa-ti moara copilul nevaccinat sau netratat cu antibiotic, pentru ca tu n-ai cum sa stii exact daca este un exemplar puternic sau unul slab…Daca strabunicii mei ar fi avut de ales intre a-si vaccina copiii sau a-i pierde pe primii 4, tu ce crezi ca ar fi facut?

      • Da, interesant ce ai spus de selectia naturala etc. Antibioticele au sens, insa nu de la primul stranut, asta spuneam, pentru ca afecteaza si negativ corpul daca sunt luate prea multe prea des etc. Vaccinurile insa…nu stiu cum statea treaba acu 100 de ani, dar stiu ca ACUM in industria vaccinurilor este mult DUBIU si REA CREDINTA. Nu o spun eu ca sunt ineficiente si mai mult distrug decat sa ajute, ci o spun doctori de buna credinta. Am strans informatii despre vaccinuri in pagina dedicata pentru cine e interesat sa vada:

        Vaccinuri pt copii – o minciuna! Afacerea profitabila ” Vaccinarea copiilor “. Nu va vaccinati copiii! Coruptia din spatele industriei medicale si farmaceutice (s22)

        Stii ca bill gates a recunoscut ca prin vaccinuri se poate REDUCE numarul populatiei cu 10-15%. Cum vine asta? :)

      • Dca ati stii in ce conditii de igiena absolut horro sunt fabricate produsele de la Vivanatura, nu v-ati mai apropia de ele nici daca vi le-ar da pe gratis !

  45. Eu nu sunt parinte inca (sper sa fiu in 2 luni de zile) si tot citesc diverse articole/carti de parenting, incerc sa ma pregatesc. Si multe dintre ideile expuse acolo mi se par foarte logice/benefice/corecte si totusi cred ca nu suntem perfecti, sunt constienta ca voi gresi la un moment dat, nu cred ca problemele copiilor au rezolvari universal valabile. De asta zic ca un parinte vede un pic altfel situatia. De exemplu nu sunt de acord cu tablete cumparate copiilor mici dar nu pot sa bag mana in foc ca nu voi vedea altfel lucrurile cand voi fi parinte… Poate nu e cel mai bun exemplul cu tableta, cel mai probabil voi fi impotriva ei si mai tarziu, dar cred ca ai inteles ideea. Practica e practica , teoria teorie.
    Ah, si de mica mi-am dorit sa fiu profesoara, am facut pedagogie,acolo am citit despre rezolvarea conflictelor in clasa, si ce simplu parea…te apropii de copilul-problema, discuti cu el ” ca de la adult la adult”, il incurajezi, il implici in activitati. Eram gata de lupta, idei, entuziasm dar nu am rezistat decat un semestru. Toti din clasa tipau, nu reuseam sa le atrag atentia cu nimic, le-am adus si materiale interactive, nu i-a interesat. Mi-au sarit pe geamuri, jumatate de clasa a plecat la fotbal. Efectiv m-au sfidat. Devenisem frustrata la maxim, eu imi imaginasem ca orele mele vor fi relaxante si placute pentru elevi (am predat arte plastice la clasele 5-8), dar teoria a insemnat fix zero fata de ce am indurat in practica, era si o scoala la margine de oras, mai rau famata, mi-au facut o groaza de probleme. Eram si gravida in primul trimestru, eram ametita si ingretosata, nu aveam putere sa le raspund cu aceeasi moneda, tipand la randul meu asa ca le-am pus 2 la desen, le-am scos medii de 4 si am plecat dupa un semestru. Erau atat de prost educati ca efectiv nu stiam ce sa le mai fac sa ii tin sub control ( ca de imprietenit nu am reusit) ..poate si pentru ca eram tanara, 22 de ani.

    • NU TOATE problemele copiilor au rezolvari universal valabile. Insa exista destule care au aceeasi solutie. Multe dintre ele sunt explicate in acest text. Ce e de dezbatut sau gasit alta rezolvare la daca sa iti tii sau nu copilul pe locul mortului? Daca sa ii citesti sau nu? Daca sa il tratezi ca pe un retardat mintal sau nu, doar pentru ca e mic? Daca sa iti pese sau nu ce mancare otrava mananca in fiecare zi… etc etc etc. Deci sunt lucruri universal valabile pentru OM, nu doar pentru copii. Restul, sigur, in functie de copil si nevoile lui particulare.

    • @Ellaine
      Sa dea Dumnezeu sa devii mama fara probleme si sa ai copil sanatos. Iti recomand cartea Irinei Petrea “Si tu poti fi supernnany” pentru educatie. Iar pentru ingrijirea copilului de la o zi, cartea “Mama si copilul”, de Emil si Herta Capraru, editia veche este mai buna decat cea de dupa 2000.
      Cred ca la subiecte de genul “tableta” important este sa nu te iei dupa parintii needucati si snobi, sa nu te iei dupa curente (“ce sa-i faci draga, daca toata lumea are, eu sa nu-i iau lui Gigel al meu? Sa zica asta micu’ ca eu sunt o mama rea?” Nu te lasa manipulata de tendintze, de consumerism, de snobismul altora. Daca iti inveti copilul de mic despre “ce e bine si ce e rau” si il tii din scurt, daca il educi tu si nu lasi pe altii sa o faca (statul prin institutiile lui, vecinii, gasca de la bloc etc), atunci copilul acela va creste cu principiile tale si nu ale altora. Am o fetitza de aproape 7 ani si am fost nevoita sa stau cu ea (neavand pe absolut nimeni sa ma ajute). La inceput am zis ca e o pierdere pentru cariera si viata mea sociala. dar pana la urma a fost un castig pentru amandoua si pentru familie. Am fost si sunt f atenta cu ce idei ii bag in cap. In legatura cu cumparaturile, am introdus de mult principiul “avem sau nu avem nevoie”…or in cazul de fatza, de tableta nu are nimeni nevoie, este un moft. Asa cum majoritatea dintre noi nu avem nevoie de smartphone…atat timp cat oricum avem un telefon mobil. O mai invat ca trebuie sa economisim bani pentru un scop mai nobil, ca aceea de a ne lua o casa, ca sa nu mai platim rate infioratoare la banca…si ca este mult mai important decat sa aruncam banii pe jucarii care in cateva zile nu o mai intereseaza etc…Copiii sunt f receptivi daca stii cum sa pui problema (nu copiii aia de la scoala, despre care spuneai…este oribil ca scoala nu-i mai poate determina pe copii sa fie disciplinati, am si eu o prietena profesoara care imi povesteste chinurile ei).
      Am pe acasa cam toata aparatura, dar sunt de parere ca ne invatzam tot mai dependenti de masinarii si mai puturosi…
      Pe de alta parte, vorbind de jucarii electronice, mult mai sanatoasa este o ora in parc la aer curat, cu alti copii, decat de unul singur in fatza tabletei sau a altor chestii…
      Cand copilul este mai marisor si se joaca cu altii, trebuie sa fii foarte atent cum se joaca, daca nu au jocuri urate sau nesanatoase, daca ceilalti copii nu il trag in jos pe al tau, fiind mai prost educati sau…mai prostuti, deci trebuie controlat anturajul si incurajat copilul tau sa se joace cu cei pozitivi, cu care se joaca frumos si/sau de la care are ce invata. Cand copilul e mic si se joaca intr-un colt in care nu-l vezi, de obicei gangureste ceva…cand auzi ca se face liniste, poti sa stii ca face vreo prostioara…la fel cand se joaca cu altii.
      E greu, dar nu imposibil. Acum ca am un copil in crestere si am obtinut deja niste rezultate cu ea, imi permit sa dau sfaturi….pana acum era numai teorie, asa cum bine spui! Am vazut si eu la altii copii cu care nu stiu cum m-as descurca….pare “misiune imposibila”, dar probabil totul a pornit de la parinti, inca din prima zi cand au venit cu copilul acasa.
      Si mai este ceva “de baza”: exemplul personal. Oricate pacate sau vicii ai avea, trebuie sa ai grija sa nu ti le manifesti in fatza copilului. Exemplu: cum poate pretinde un parinte fumator, copilului lui sa nu fumeze la randul lui? Asta este ipocrizia maxima…Aveam o colega care isi sfatuia copiii adolescenti sa nu se apuce de fumat. Argumentul ei era: “nu vedeti ca eu m-am apucat si am ajuns dependenta, nu ma mai pot lasa???” Tare, nu?!
      Sanatate si mult noroc in toate!

      • Educatia de calitate in Canada, NU PARE si ESTE MISIUNE IMPOSIBILA. SIngurii care au reusit sa faca ceva de calitate cu copiii lor au fost cei care au venit in Canada CU COPII DEJA FORMATI IN SCOALA ROMANEASCA, adic cei care au venit cu ei pe la 13-14 ani iar daca au reusit sa ciupeasca un an doi din liceu roamnesc de pina in 2000 chiar au dat lovitura in Canada la facultati bune
        Restul au intrat cu marea masa in …OLOGII care sunt DEAD END JOBS, adica, psihologii, sociologii, antropologii, samd si toate alte timpenii umanistice de proasta calitate care nu duc nicaieri decit la joburi de PUS MARFA PE RAFT la Wallmart, CU O DIPLOMA IN BUZUNAR, ala-i viitorul – ologiilor.

        Trimite-ti-va daca puteti copilul in Romania macar sa invete CEVA pina nu-I prea tirziu, desi nici acolo, mai nou nu-i mare brinza sau dati-l daca aveti bani la o scoala privata, dar si alea vezi ca pot fi cacialmale(care au aparut ca ciupercile dupa ploaie). Cele mai bune sunt cele ale poporului iudaic, aia inca primesc o educatie aleasa ca pentru viitoarele elite, insa sunt fff scumpe!

        In orice caz Gabriela, NU LASA COPILUL FARA MEDITATOR incepind cu clasele mici!, si nu faceti voi pe meditatorii(crezind ca asa economisiti bani), ca nu-I acelasi lucru, ci gasiti pe cineva din afara cercului de familie.
        Copilul este cea mai buna investitie de bani.

  46. hai sa fim seriosi am devenit paranoici
    pe cuvint cei care au prins razboiul mondial si au fost nevoiti sa creasac copii sa se dezvolte din nimic fetele care erau pitite din calea rusilor in razboi cum au supravietuit
    pe camp puneai balegar si ce vroia natura ai aveam ca doar nu aveam pesticide multe
    gata sa fim realisti avem multe psihoze tot din cauza noastra
    sa nu uitam ca in ori ce tara ecologica tot vine o ploaie acida si ce este ecologic dureaza tot atat cat cele cu chimicale
    hai sa nu mai fim ipocriti ca marea majoritate suntem parinti crescuti cu curtea de la tara dar preferam sa ne facem importanti
    iar geselile noastre sunt prima invatatura a copiilor nostri pt ca de acolo putem sa tragem invataminte daca tragem

    • nu ti-am postat celelalte comentarii pt ca sunt semi non-sensice si pe langa subiect. Nu ca acest comentariu pe care ti l-am postat ar fi prea reusit…

  47. @Robert ”
    a spus: “CORECT. Trebuie invatati sa gandeasca nu ce sa gandeasca”.

    Nu cred ca-ti poti imagina cite miliarde de dolari S-AU ALOCAT in trecut de usa si se aloca intregii propagande vestice in vederea instilarii, a impregnarii unui fel de gindire.
    Infim de putini oameni reusesc sa nu fie indoctrinati de minciuni si falsuri raspindite de ei, insa partea dureroasa este ca nu numai felul CUM gindesti este afectat ci faptul ca devi schimbat si in felul in care te comporti.

    Din nou istoria ne invata despre copiii din tarile romanesti care ca tribul Portii erau trimisi cu sutele/an la Istambul pentru a fi crescuti de ei ca spahii si care se intorceau cu armatele turcesti peste sa zicem10 ani cu sabiile scoase impotriva celor care le-au dat viata.
    Deci din nou ce Romanie reprezinti, cind de fiecare data cind un emigrant vine in vizita in Romania sa zicem din sua, peste foarte scurt timp ajunge scirbit si nu stie cum sa plece mai repede inapoi la casuta din Texas,careeee…. de fapt este detinuta de banca. :) iar daca se intimpla sa fie deja achitata tot nu este a ta pentru ca te omoara taxele de propietate, pe care daca nu le platesti vin baietii cu serifu’ si-ti fac vint din ea.
    cheers

  48. Mi se pare totusi ca se generalizeaza prea mult si fara o baza logica. Adica sa poti sa zici ca parintii romani sunt asa si asa… presupune sa-i fi cunoscut mai intai si sa le fi studiat comportamentul TUTUROR sau cel putin unui numar reprezentativ. In plus, din ce am vazut in strainatate nici altii nu sunt mai breji. De prea multe ori aud lucruri urate despre romani de la alti ROMANI. Nu ne ajuta cu nimic, ci mai mult ne indarjeste unul impotriva altuia. In plus, sa cresti copii nu e usor asa ca teoria e frumoasa, dar as vrea sa vad un parinte care nu a gresit niciodata si mai ales cum e copilul! P.S. cred ca s-a omis inca o greseala – parinti, incercati sa nu va lasati copiii sa citeasca articole de genul ca sa nu ajunga sa fie scarbiti de propriul lor popor.

  49. Buna Emilian
    In prezentarea blogului, este scris ca doresti sa contribui la “13. Creşterea gradului de bunăstare fizică şi/sau psihică a românilor.” Consider ca ar trebui sa schimbi tonul acestui articol daca chiar iti doresti asta. Spor la observat lumea. :)

    • Buna. Multumesc pentru sugestie. Voi lăsa articolul așa cum este – oricum e prea tarziu pentru a schimba ceva (n-ar mai avea sens comentariile și nici miile de share-uri pe FB). Multa lume este deranjata de ton/exprimarea prea dura/„mustrătoare”. Eu cred ca cei deranjati de asta sunt în principiu cei care se simt într-un fel sau altul cu musca pe căciulă și le-am recomandat și în alte comentarii să schimbe greșelile pe care le fac față de copiii lor ca să nu se mai simtă prost în urma citirii articolelor care le zic verde în față ce greșesc (cele mai multe greșeli semnalate sunt foarte ușor de îndreptat!). Și așa nu prea există astfel de articole pe net. Majoritatea sunt pupături in fund date părintilor. Nu multumesc! Sigur, nu zic de tine de faza cu musca pe căciulă, am inteles că sugestia ta se referă la toți cititorii acestui articol etc. Da, creșterea gradului de bunăstare fizică și sau psihică a românilor, prin informarea corectă, prezentarea adevărului chiar dacă este dur. Singura șansă a noastră este să căutăm adevărul și să îl conștientizăm, chiar dacă este dur. Altfel, vom rămâne veșnic sclavi exploatați din umbră, așa cum suntem în prezent. Sunt 3 tipuri de a transmite un mesaj părinților – pupătura în fund (la o extremă), modul dur (cealaltă extremă) (gen articolul de față) și PERSUASIUNEA – o modalitate de a manipula/convinge pe cineva prin limbaj bine gândit și aplicat. Pupături în fund nu o să găsiți pe acest blog. Sunt destule pe toate site-urile destinate exclusiv părintilor, precum copilul.ro unde este recomandată mamelor insărcinate înghețată (adică o pastă chimică ordinară și toxică pentru ea și făt). În persuasiune nu sunt expert și nu am timp acum sa devin. În plus, imi place mai mult varianta „verde în față” decât să îi păcălesc pe oameni prin limbaj pentru ca ei „să miște un băț” (gen să aseze copilu unde trebuie în masină – greu o fi!?!), ca să le fie LOR mai bine, că spre binele lor imediat am scris acest articol (și al societății pe termen lung). Oamenii trebuie să evolueze și să învețe să facă față adevărului dur, mustrărilor etc. Să le facă față psihic, pentru o bunăstare psihică și fizică REALA, pe termen lung. Repet ce am mai scris de un milion de ori în contextul acestui articol: oamenii ar face bine să aprecieze mai mult FONDUL decât FORMA. Adică, în cazul nostru, să punem mai puțin accent pe LIMBAJ/EXPRIMARE/DURITATE (forma) și să ne concentrăm asupra PROBLEMELE RIDICATE – GREȘELILE PĂRINȚILOR.

  50. Draga Emilian, am primit articolul tau ,pe email, de la o mamica preocupata de cresterea copilului ei si care doreste sa impartaseasca si altor parinti aceste lucruri bune aflate de pe net. Am doua amendamente la acest articol : 1. tonul extrem de jignitor (recunosc, mai intai te-am spurcat) ; 2. inutil pentru ca : cei care il citesc sunt din aceea categorie care au destul de multa educatie ca sa ajunga la el, deci cunosc aceste aspecte deja. Cand cineva precizeaza aspectul : TU AI COPII ? afla ca nu este o scuza, este o REALITATE pe care trebuie sa o infrunti si sa ii faci fata ca sa te poti pronunta cum si in ce fel trebuie crescuti copii(sau suntem buni la toate : fotbal , politica , educatie , astronomie etc?) Eu nu am avut manual de utilizare si culmea , bunul simt mi-a dictat sa fac tot ce este necesar sa am copii fericiti pe termen scurt, mediu si lung. Fericirea este cea mai importanta , este singurul lucru pe care il poti oferi ca parinte copiilor, ai tai si ai altora, nazismul ce rezida din articol nu duce nicaieri; ba da ,scuze, duce la obtinerea de cetateni ordonati , incolonati pt un viitor mai bun…comunism, capitalism …toate structurile sociale ordonate au acest aspect in comun : multi si disciplinati maxim. Altruism ? sa fim seriosi , ce, esti Dalai Lama sau nu traiesti printre oameni? Revin , REALITATEA este alta decat cea inchipuita, nici macar pe aproape, si nu mai face referire doar la parintii romani , ca sunt altii in situatii mult mai grave .

    • Cam tupeu sa ma acuzi de nazism dar…treaca de la mine (atentie pe viitor).

      Despre ton am explicat de un trilion de ori, citeste mentiunile si comentariile la articol. Se simt jigniti mai ales cei cu musca pe caciula. Mai bine ar indrepta greselile decat sa se atace pe cei care le subliniaza greșelile.

      NU este adevarat ca singurele persoane care citesc acest text sunt cele care au suficienta educatie si stiu deja lucrurile explicate aici. De unde ai scos asta? De unde stii? Nu ai nevoie de “multa educatie” ca sa ajungi la acest articol. Tot ce e nevoie e o cautare pe google sau un cont de FB si unul din prieteni care sa dea SHARE. In felul asta au ajuns al articol cateva zeci de mii de oameni, indiferent de inteligenta/educatiei.

      N-am copii => nu am voie să vorbesc despre copii, nu? Perfect! Am inteles, esti genul de persoana care nu poate accepta o parere de la cineva care nu are o diploma lipita pe perete in acel domeniu. Felicitari pentru imbecila incredere in „autoritate”. Iti recomand textul urmator:

      De ce au romanii incredere in autoritati si care sunt tipurile de autoritate pe care se bazeaza oamenii – televizorul, profesori, doctori, site-uri, magazine etc (edu)

      Multumeste cui vrei tu pentru faptul ca ai copii fericiti. Dar cum sa crezi vreodata ca „fericirea este singurul lucru pe care il poti oferi ca parinte copiilor”? EDUCATIA despre lumea si viata, despre cum sa fie oameni buni si cum sa faca bine celor din jur este cel mai important lucru pe care trebuie sa il insufli copiilor inca de mici. Nu cum sa fie ei fericiti in mod egoistic.

      E culmea ca tocmai tu vorbesti de cetateni ordonati, incolonati, disciplinati. Pai nu aveai tu nevoie sa fiu o „autoritate” în domeniu ca sa pot vorbi despre creșterea copiilor? Du-te frumos pe site-uri care recomanda inghetata toxica femeilor insarcinate, precum copilul.ro, si citeste-i pe ăia!

      ALTRUISM? DA, ALTRUISM! Să fim serioși NEFUGIND de altruism. Pacat ca, din ce ai scris, deduc ca vei aplica Legea junglei în educatia copiilor ”copii, aici trăim intr-o lume reala, fara altruism, FITI RAI, calcati pe cadavre, faceti ce puteti pentru a fi fericiti, no mather what! Ca doar nu sunteti Dalai Lama!”

      Faptul că ai zis sa nu ma mai iau doar de parintii romani arata ca nici mcar nu ai citit textul integral, ci doar pe sarite – e o explicație in text si despre asta.

      Ehe.

      • Se pare ca esti sigur de parerile tale ca si cand ai fi o autoritate , dar nu esti. Comentariile ar trebui sa te puna pe ganduri in ciuda trilioanelor de explicatii pe care le dai dupa …Esti si tu DOAR un om ca noi toti ceilalti din boxa acuzatilor, chiar si cei cu diplome sunt tot oameni, si stiinta se mai schimba …Eu nu iau de bun nimic din ceea ce m-i se expune, altfel nu comentam ,ci executam. Chiar si tu interpretezi ceea ce citesti dupa bunul plac , asa ca …eu de ce nu as face-o? Vrei doar ordine si disciplina, chiar daca te ascunzi in spatele unor principii morale si etice, asta nu este decit :FA CE ZIC !ALTFEL…si te oftici daca altul nu e de acord…

      • Sunt sigur de parerile mele in baza informatiilor pe care le-am aflat pana acum si in functie de ce am inteles despre lume si viata pana acum. Nimic nu este sigur si nimic nu este valabil la inifinit. Cand cineva va veni cu niste argumente care sa imi bata argumentele mele imi voi schimba parerea, la fel cum ar trebui sa se intampla cu oricine de pe planeta. Eu nu ma consider o autoritate, dar, din pacate, oamenii care chiar sunt autoritati – vezi doctorii, n-ar fi dispusi sa-si imbunatateasca cunostintele in materie medicala in functie de noile descoperiri ale stiintei (cazul cancerului este cel mai elocvent). Ei raman dumnezei care stiu ce e bine si recomanda pacientilor cu cancer otrava de chimioterapie in continuare. La fel cum probabil multi parinti care au citit acest articol al meu continua sa-si tina copiii in masina pe locul mortului, desi E BANAL sa NU faci asta.

        Argumentele si ideile bune ma pun pe ganduri – doar comentariile ca de ce am folosit un ton asa dur… nu sunt foarte interesante…

        Cei cu diplome sa puna la indoiala ce stiu si SA CITEASCA. Sa nu mai recomande imbecilitati (cei care o fac). Iar cei care se iau dupa diploma, sa mai gandeasca si cu propriul cap si sa CITEASCA si ei, sa se informeze si singuri, nu sa le dea mura in gura cineva (o autoritate).

        Da, suntem cu totii doar niste oameni. Ce-i cu asta?

        La ce te referi prin ~ chiar si tu interpretezi ceea ce citesti dupa bunul plac~ ?! Cand ti-am zis eu sa interpretezi dupa un anumit plac? uh?!

        ~vrei doar ordine si disciplina chiar daca te ascunzi in spatele unor principii morale si etice~ – zi tu daca are sens chestia asta… ?!

        Unde am zis eu ~fa ce zic!~ ? Eu am dat niste exemplede greseli pe care le fac parintii romani si multi alti parinti de pe planeta. Cine-a priceput si a invatat ceva din asta, foarte bine, cine nu…sa fie sanatos. Ma oftic daca altul nu e de acord?! Unde m-am ofticat ca cineva nu a fost de acord cu ce am scris eu in text? Problema e ca cei ca tine, care au lasat comentarii asemanatoare, AU COMENTAT CHESTII DE FORMA – limbaj, ca cine sunt eu sa vorbesc etc. Ceea ce e o cretinitate. In loc sa puna accent pe problemele ridicate in text. Stam sa discutam aiureli dar despre greselile parintilor nu. Cand de fapt…alea erau in centrul atentiei si pe alea ar trebui sa le rezolvam cumva.

  51. Pentru Emilian
    ´stimabile´ NU ai inteles ceea ce am spus. Te rog, citeste toate cuvintele, NU din 2 in 2! Ai putea sa-mi spui si mie cat de sigur esti daca lasi copilul sa se joace cu mainile in balti murdare ca nu va face o forma grava de boala? Sunt pentru intarirea sistemului imunitar, dar nu asa. Copilul trebuie expus la germeni banali, pentru a se mentine vigilent sistemul imunitar. Ar fi trebuit sa stii ca baltile murdare sunt focare de infectie. Nicidecum nu poate fi vorba despre germeni banali. Si ti-am mai explicat: gura ca poarta de intrare a germenilor este de preferat, pentru ca prin saliva ajung in stomac unde sucul gastric anihileaza o parte din ei. Cei ce raman sunt impinsi intestine unde exista flora locala, benefica si proprie fiecarui organism. Pe cand daca un copil se joaca intr-o balta murdara si duce mana la nas, pericolul este mai mare. Se pot face forme grave de boala pana la meningita. Dar stimabile, esti liber sa-ti lasi copilul/copiii sa se joace si-n hazna. Treaba celor care se ghideaza dupa sfaturile tale ¨ intelepte´´.

    Uite ca am incercat diverse variante de a face un copil sa-si sufle nasul pe o nara. Inclusiv: hai inspira ca si cum ai mirosi o floricica’. Au mai incercat cu acel copil si alte persoane, fara rezultat. Se sperie si i se pare ca se sufoca. Om fi toti asa de prosti dupa criteriile tale?

    Chestia cu sa-i dai copilului aparate electrocasnice stricate e o balarie. Nu toti avem depozit de electrocasnice iesite din uz. Si inca ceva. Chiar daca am avea ce ne garanteaza ca nu va confunda un aparat electrocasnic bun cu unul care trebuie reparat.

    Te gandesti ce RESPONSABILITATE ai atunci cand dai sfaturi sa-si lasa lumea copiii sa se joace-n balti murdare? Daca cineva iti va urma sfatul si va ajunge sa regrete?

    Stiu adevarul te-a durut..las’ ca trece.
    b.t.w.: tu chiar ai copil/copii?

    • O tineti una si buna cu recomandarea mea legat de ”balti murdare”, insa eu nu am folosit nicaieri in text expresia ”balti murdare” ci doar ”balti”. Este o pierdere de vreme pentru amandoi sa mai stau sa va raspund asa ca incheiem aici. Sper doar sa n-aibă parte copiii dvs de o mama care, de exemplu, nu-i lasa sa manance capsuni culese cu mana lor din gradina pana nu ajungeti acasa la chiuveta sa le spalati bine bine :)). Precum femeia de aici:

      http://filosofiepebordura.blogspot.ro/2014/07/whitamore-farm.html

      • De capsuni as sta si eu departe si as astepta pina le spal. Poate doar daca as stii cu siguranta ca inainte de a le culege eu a trecu o ploaie torentiala pe acolo si le-a spalat de otravurile pesticide, ele fiind fara gluma, extrem de periculoase.
        Zmeura in schimb nu este stropita, loc in care mi-as face de cap…

        In schimb am gasit alt schimb de idei fascinant in jurul limbii materne la care TZIPI, moderatoarea, raspunde si o face muci pe mamica care i-a interzis PE BUNA DREPTATE copilului sa raspunda sau sa formuleze in engleza:

        “TzipiSunday, July 13, 2014 at 6:06:00 AM EDT

        Plozii adusi de mici aici, uita limba romana si vorbesc foarte prost spre deloc. Asta, pentru ca parintii nu se ocupa de ei. Majoritatea plozilor abia ingaima cateva cuvinte romanesti. Un singur roman cunosc, adus aici la 5 ani, care vorbeste perfect romana, engleza si franceza, cu accentul specific fiecarei limbi in parte. Dar de asta s-au ocupat parintii serios.
        Vita aia incaltata de la ferma, dupa ce ca nu se ocupa de plod, se stropseste cand constata ca plodul nu se mai poate exprima in romana.”

        Tipa asta Tzipi, le nimereste in unele locuri insa in general este exagerata in ceea ce afirma

        Pe scurt, va spun cum stau lucrurile cu copiii TENTATI DE conversatia in engleza ACASA! si DE CE PARINTII TREBUIE SA FIE EXTREM DE VIGILENTI CU ACEST DETALIU neimportant in aparenta dar care le va defini felul in care copiii lor ii vor trata in viitorul foarte apropiat.

        (nu comentez, doar va relatez cum stau lucrurile, daca intelegeti bine, daca nu tot bine)

        Copilul imigrantului roman-Gigel- nestiutor de engleza vine in Canada cu parintii si se duce la scoala unde incepe sa realizeze ca din cauza nestiintei limbii, este marginalizat si considerat un om de categorie inferioara, practic un prost, de cine, de catre studentii din jur dar INDIRECT SI DE TINARA PROFESOARA ANGLOSAXOANA CARE NU ARE NICI EA PREA MULTA MINTE SI CARE S-A FORMAT in acelasi sistem neo-liberal total idiot si ignorant. Peste ceva timp si din cauza presiunii din clasa, GIGEL reuseste sa depaseasca cu succes acest “handicap” perceput “din plin” de el si chiar ajunge sa nu mai vorbeasca cu accent(copii au acest dar). IN SCHIMB UN ALT FENOMENT extrem de important apare(sau cu care ramine in minte) este cel al preconceptiei ca cine vorbeste greoi, incoerent, cu greseli si cu accent este …nimic altceva decit un prost si un inapoiat, ASA CUM I-A RAMAS LUI GIGEL IN MINTE din CE A INVATAT DE LA ignorantii aia din scoala, inclusiv profesorii, care desi nu o spun pe fata, ci doar zimbesc afisind chipurile toleranta, promovata cica in scoli, cind de fapt este rasism-identificare mascata.
        Gigel deci vine acasa zilnic si incepe INCET INCET sa puna in aplicare ceea ce i s-a bagat de citiva ani in cap de la 9 la 3pm si ca urmare sa CONSIDERE LIMBA MATERNA(ro) si IMPLICIT PARINTII CA FIIND – STUPID IDIOTS- prosti facuti gramada, pentru ca ei nu vorbesc CA EL SI CA CEI DESTEPTI DE LA SCOALA.

        EEEEEEE, aici dragilor, intervine VIGILENTA unui parinte BUN, DE CALITATE, care intrevede si mai ales, INTUIESTE aceasta intorsatura a felului de gindire a propriului copil, si in casa lui unde este si trebuie sa fie numai ROMANIA!, si nu CANADA, nu trebuie permisa scoaterea nici macar a unui sunet in engleza, sau sa lase copilului sa-I corecteze la vorbit, gramatical sau sintactic, ceea ce este o alta forma SUBTILA DE OBRAZNICIE prin care copilul din nou, re-gindeste faptul ca EL este destept iar parintii sunt niste prosti si ignoranti(desi nu o va spune niciodata pe fata pentru ca e hot si nu vrea sa-si piarda privilegiile). Deci VORBIM AICI DESPRE O LUPTA ACERBA!…nu este gluma!!!( binenteles ca doar cine realizeaza acest lucru…., pentru altii este o bucurie ca copilul ii pune la punct…neintelegind saracii de ei cum isi vor smulge parul peste putin timp pentru ca au scapat trenul)
        Copilu este al tau si trebuie sa-l Tii APROAPE DE TINE NU NUMAI LA PROPRIU, FIZIC. Daca nu-l ai si sufleteste, NU AI NIMIC, iar foarte curind il vei pierde societatii de consum.

        Ma opresc aici, ..cine-i parinte ca lumea va intelege nuanta, CINE NU ESTE NU VA PRICEPE DEOARECE CREIERUL, ASA CUM AM SPUS ESTE DEJA PROFUND MODIFICAT(in rau) la generatiile tinere 20-30-40 de ani .

      • Este ce zicea Tzipi in materialul Educatia pentru turme pus si de mine pe blog. Parintii aleg din nenumarate cauze (incompetenta, lipsa de timp, confort etc) sa-si dea copilul pe mana scolii sa-l educe… Ce-o iesi…Stie Sistemul / autoritatea ce e bine pt noi…

  52. emilian, iar n-ai citit tot sau n-ai inteles! Eu nu am spus ca nu o sa-mi las copilul sa manance fructe din gradina mea unde as sti sigur ca nu sunt stropite cu cine stie ce, am spus doar ca ESTE O TAMPENIE SA RECOMANZI PARINTILOR sa-si lase copiii sa stea cu mainile in baltile murdare. Daca tu crezi ca baltile nu pot fi decat curate, asta este.. Dar de aici si pana a DISTORSIONA CEEA CE AM SPUS e cale lunga!! stimabile.. nu conteaza daca-mi mai raspunzi tu.. IMPORTANT este sa nu-si lase oamenii copiii ´´sa-si faca anticorpi´´ in maniera recomandata de tine.

    Si eu sper ca sa un aiba parte niste suflete nevinovate de un asa parinte ‘open-mind’ ca tine.

      • N-are rost sa te superi. Permisiunea data copilului sa topaie in baltoci este GRESITA! tot din seria neo-liberala a duhului vremurilor(yoga, free spirit, hari chrisna, blah, blah, intretinuta de tot felul de fosti copii rasfatati si cica sanchi rebeli, acum adulti, prost crescuti, care promoveaza parazitismul!). COpilul mic nu va intelege ceea ce vrei tu sa faci(stimularea imunitatii). Pentru el jocul in baltoace(care asa cum a mentionat si Elene este extrem de periculos(holera, hepatita la comanda!, dizinterie, si altele la fel de cumplite si mortale)) va fi un act de nesupunere si viitoare obraznicie la adresa TA si a celor din jur.

        Eu ce am invatat din miscarea/ile NEW AGE este ca trebuie sa fii cu FOARTE MULT DISCERNAMINT ce alegi sa-ti insusesti de la ei!!!..sunt foarte multe timpenii si capcane !

      • Dude…sa lasi copilul sa topaie in baltoace cand merge pe-afara nu vine de la ¬new age¬ sau alt dăsta… Pur si simplu este bucuria de a te juca cu apa, cu natura. Asa invata/descopera copilul natura. Daca parintele vede ca balta e mizerabila foarte bine, sa-l mute de acolo, insa dupa o ploaie torentiala, in parc etc…e o tampenie sa nu lasi copilul sa se joace in apa. Nu spune nimeni sa bea apa din balta :) si nici sa se scalde in ea. Copilu nici nu vrea chestia asta, ci doar sa se joace cu apa, pentru ca n-are UNDE in alta parte – decat la mare, unde rar ajunge sau deloc. Iar cand vine vorba de un lac/rau parintii sunt si mai protectivi – distanta minima 10 metri. etc.

      • Informatia e pretioasa. E bun site ul. Si tonul dur si critic e bun. Cei care iti dau peste nas sau se simt vizati sau atacati sint ignoranti si spalati pe creier. Era de ex o persoana mai sus sunamumaya care primeste ceva de la cei avizati doar. Imi vine sa …… dar ma abtin. Cred ca n am nervii tai. Cred ca intelegi ce vreau sa spun si care mi e parerea.

  53. Nu-s o mama perfecta si nimeni nu e… dar asta nu inseamna ca trebuie sa trecem cu vederea peste greselile pe care le facem. Nu are rost sa ii judecam pe altii , fiindca noi oricat am incerca sa facem totul perfect, undeva tot vom gresi si exact acolo unde nici nu ne asteptam, de multe ori fara sa ne dam seama, crezand ca pe toate le facem ca la carte. Dar sunt intr-adevar multi oameni care nu stiu cum sa-si creasca copiii.
    Ce sa zic , eu nu am fost pregatita sa cresc un copil si nu stiam cum se face, dar invat acum , nu le fac perfect pe toate, gresesc din cand in cand, dar imi dau seama de acele greseli si data viitoare nu le mai fac. Citesc pe internet tot felul de articole, ma informez, primesc sfaturi de la altii si imi folosesc intuitia si instinctul matern, ceea ce cred ca e cel mai important in cresterea copilului. Nu ii dai ceva copilului sa manance doar ca asa a spus cineva , fara sa te gandesti tu in sinea ta daca chiar ar fi bun sau nu pentru copil. Nici nu il dai la scoala cutare ca acolo merg toti copiii , ci prima data te informezi despre scoala respectiva etc… Un copil e o responsabilitate foarte mare, e vorba de viata cuiva, de un suflet, de un omulet care va creste mare si caruia nu merita sa ii fie stricata si batjocorita viata din cauza egoismului si nepasarii parintilor. Dar din pacate foarte multi parinti nu realizeaza acest lucru:( si e foarte foarte trist. Cati copii se chinuie si sufera din cauza asta!!! As spune sa ne desteptam si sa facem din copiii nostri oameni fericiti si multumiti cu viata lor , sa nu ii facem sa sufere, fiindca asta e cel mai urat lucru pe care ar putea face un om. Sa distruga viata cuiva.

  54. Copilul se poate spăla dimineaţa şi seara dar dacă se spală cu pastă de dinţi din comerţ va face carii mult mai repede pentrucă în pasta de dinţi din comerţ se află:

    Dioxidul de siliciu hidratat este o substanta abraziva care ar trebui sa albeasca dintii (vorbim de pastele de dinti normale, nu de cele pentru albire). Acest dioxid insa zgarie smaltul dintilor si ingreuneaza remineralizarea lor (care, in mod normal, se face prin prezenta ionilor de calciu si fosfor din cavitatea bucala).
    Sodiul lauryl sulfate (SLS), acelasi ingredient chimic din produsele cosmetice (unde actiona ca detergent, adica agent de curatare), are rol de agent… spumant. Este acel compus care iti da impresia ca pasta de dinti are o actiune benefica pentru ca face multa spuma cand o folosesti. Orice rol ar avea, acest ingredient produce iritatii ale tesuturilor, fiind un agent coroziv.
    Colorantii alimentari dau diverse nuante pastei de dinti. Iti aduci aminte de celebra pasta de dinti in trei culori? Aceste ingrediente sunt derivate din produse petroliere si pot determina aparitia alergiilor, crizelor de astm, durerilor de cap, oboselii. Poti avea parte de aceste simptome chiar daca nu inghiti pasta de dinti, intrucat substantele nocive se infiltreaza imediat in organism prin mucoasa bucala.
    Fluorura de sodiu, ingredientul-minune pe care il recomanda toti stomatologii pentru prevenirea cariilor, poate avea efecte negative daca este ingerat: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree. Stiai ca acest compus este, de asemenea, ingredient principal in otrava pentru sobolani.
    Aş recomanda spălarea pe dinţi cu ulei de nucă de cocos.Acesta hrăneşte dinţi şi face ca şi cariile să dispară dacă se foloseşte în mod regulat.

    Şi în nici un caz să nu credeţi că dacă se spală copilul de trei ori pe zi cu (pasta de şobolani)Pasta de dinţi din comerţ.Că nu va face carii.
    ACEST lucru e o minciună că dacă se spală copilul cu pasta de dinţi de nuştiu cîte ori pe zi nu va mai face carii şi că va avea dinţi albii.

    Asta este părerea mea.

  55. M-am oprit din cititul articolului tău în momentrul în care am ajuns la recomandarea ta, a Profesorului Florin Colceag, pentru că am vrut să-ţi dau un linc. Cu această ocazie am aflat că saitul tău nu acceptă lincuri, nu vrea să facă propagandă altor saituri
    Eu nu vreau să fac propagandă dar trebuie să se ştie de către toată lumea că vremea credinţelor prosteşti fără de judecată a trecut.
    “Stimate Domnule Florin Colceag, nu vreau să măgulesc pe nimeni de aceea vă arăt doar greşala de a considera bioxidul de carbon un poluant, ca fiind vinovat de încălzirea globală.”
    Acum, stimate Emilian, mă întorc la cititul articolului pe mai departe, de unde am întrerupt.

    • Dioxidul de carbon ESTE un poluant si ne polueaza atmosfera si ne cauzeaza boli. Este nociv si trebuie cumva eliminat din aerul pe care il respiram. In acelasi timp, asa este s-ar parea ca faza cu incalzirea globala cauzata de om si de dioxidul de carbon este o mare abureala. Dar nu stiu unde a zis Colceag ca CO2 e vinovat de incalzirea globala…

  56. Re: Alternativă la religii este Adevărul!
    N-am să-ncerc să găsesc nod în papură pentru că nu se poate.
    Pe 2 iunie 2015 la ora 9:15, acum mai bine de 24 de ore, mi s-a născut primul nepot oficial. Îi voi trimite fiului meu, Radu şi nurorii mele Maria, acest articol.
    În anul doi fiind la Şcoala Medie Tehnică de Chimie, din Bucureşti Str. Nicolae Filipescu Nr. 26, Profesoara mea de Chimie Generală, Tov. Poienaru mi-a spus, în faţa clasei: “Mă Ioane, numai proştii cred!” Toţi colegii şi colegele au râs, dar mie, aceste cuvinte mi-au rămas în minte ca o pildă, pentru toată viaţa.
    Pe 23 octombrie 2015, când am împlinit vârsta de 77 de ani, a avut loc o eclipsă de soare (Amos 8:9) vizibilă în Los Angeles, unde locuiesc, adus cu o pasăre de pradă chemată de la răsărit dintr-o Ţară (Ieremia 5:15) depărtată, România, ca să împlinesc planurile Creatorului.(Isaia 46:10, 11)
    Ştiu, spre deosebire de toţi oamenii, că sunt prost, dar nu lipsit de judecată, ca o oală.
    Ştiu că inteligenţa aparţine Creatorului nu creaturii cum cred toţi imbecilii lumii de astăzi. Toţi imbecilii care se cred aleşi de dumnezeul lor şi conduc popoarele nu ştiu că avem un Creator de care Ştrămoşii noştri ştiau încă de pe vremea Zeului Zalmoxis.
    Aştept observaţiile celor care sunt mai puţin proşti decât mine.
    Postat, joi, 4 iunie 2015, ora, 00:29
    Citiri, 1011583

  57. Niciodata nu se da cu “SPIRT” pe o rana,ci se curata cu apa oxigenata,rivanol sau betadina.Niciodata nu e bine sa pui spirt pe o rana deschisa,plus ca doare foarte tare..ti-o spune o studenta la medicina.

    • okay, daca tot esti studenta la medicina zi-ne si de ce nu e bun spirtul desi este dezinfectant, altceva in afara ca doare. P.s.: daca iesi din facultate crezand ca pentru cancer trebuie sa recomanzi chimioterapie sa stii ca au reusit sa te prosteasca si sa te indoctrineze in facultate.

  58. Aceste sfaturi sunt in majoritatea lor gresite. Nici dumneavoastra nu aveti o educatie aleasa dupa limbaj .Folositi cuvinte ca : timpiti idioti etc. Apoi se vede de la distanta ca nu aveti legatura cu spiritualul, Sunteti atei din modul in care vedeti lucrurile, Parerile dv. sunt neavenite. Cum puteti dv. sa vorbiti despre adevar daca nu ati trait in el ? /Observ ca sunteti mai presus de biblie . Vreti sa spuneti ca biblia nu mai este actuala . Aveti nevoie de lumina ca sa-i puteti invata pe altii .Mine poimiine ii ve-ti invata pe copii ca alegerea vieti sexuala ete optionala ,nu?

  59. Va salut.
    Am un baiat de 17 ani si l-am cam scapat din mana. Cred intr-adevar cum ati spus aici, ca poate nu am fost in stare sa-i dau o educatie asa cum trebuie. A mers relativ bine pana in clasa a X A, insa acum in clasa a XI a, abia are medii de trecere, minte, fumeaza, mai bea, nu stiu ca sa-i mai fac. I-am acordat mai multa libertate, l-am mai lasat in cluburi, la cafenele, cu fetele, in timpul liber, sambata si duminica, insa nu ma mai asculta, se ascunde de noi ca parinti si nici n-as vrea sa-l bat, nu l-am batut niciodata, ca daca intra in mainile mele il fac praf. Ce ma sfatuiti?

    • Singura solutie dupa parerea mea este ca trebuie sa va apropiati voi, parintii, de un duhovnic bun, si de Biserica in general. De acolo veti primi sfaturi in legatura cu ce sa faceti si tot de acolo poate veni “intoarcerea lui” pe un drum normal la cap.

    • Interventia in viata lui in prezent si abordarea acestei probleme serioase depinde de multi factori: de situatia voastra materiala, daca il rasfatati cu bani si cadouri, de timpul petrecut cu el sau nu!… si multe altele de natura psihologica, cum a evoluat ca persoana, daca va asculta. Pentru inceput incercati sa stati de vorba cu el si sa-l ghidati catre finalul liceului dupa care NEAPARAT gasiti-i un servici. Cu duhovnicul intradevar merge…daca ati avut si pina acum si copilul este familiar cu ascultarea de duhovnic, daca nu….este mai dificil…

  60. Un articol pe care l-am parcurs cu mare interes,incantata sa vad ca mai exista oameni altruisti !
    Multumesc,sanatate si impliniri pt realizarile dorite!

  61. Va rog frumos sa va abtineti de la a mai comenta numai tampenii ,in legatura cu vaccinurile .Cu siguranta daca sunteti luati la bani marunti cel putin jumatate dintre dumneavoastra habar nu aveti nici macar cum functioneaza propriul vostru organism dar va treziti vorbind despre lucruri asupra carora nu aveti nici un fel de cunostiinta , blamand si terfelind munca si eforturile a mii si mii de oameni care incearca , in mod sincer sa imbunatateasca calitatea vietii.Va rog frumos , cu tot respectul sa va vedeti de domeniile dumneavoastra profesionale , sa nu aveti impresia ca un articol citiit pe un site obscur si conspirationist poate egala zeci de ani de studii , metri cubi de informatie STIINTIFICA ,nu empirica , si evident testul suprem:trecerea timpului .Peste 95 % din cetatenii tarilor civilizate au fost vaccinati si nu sufera de boli decat o foarte mica parte , iar acele boli apar din cu totul alte motive , unele legate de stilul de viata , nu de vaccinuri .Vreau ca toti contestatarii vaccinurilor sa vina cu o idee pertinenta de inlocuire a acestora cu altceva care sa fie macar 50% la fel de eficient .In societatea occidentala au fost eradicate foarte multe boli prin vaccin , boli care in alte parti ale lumii fac ravagii (vezi Africa ) .In ceea ce priveste utilizarea tratamentelor naturiste sunt perfect de acord cu dv. insa de multe ori acestea sunt insuficiente pentru tratarea anumitor probleme , Chiar sunt curios cum ati trata voi un stop cardiac, infarct , accident vascular , socuri de tot felul , politraume, apendicite , ulcere perforate etc, cu ceaiuri si preparate naturiste .Medicina alopata nu este perfecta , dar pana una alta este singura care realmente salveaza vieti , de aceea este si singura care a supravietuit si a evoluat .In Africa si multe alte zone ( desi ei traiesc cat se poate de natural )se moare de boli de care la noi nici macar nu se mai aude , si speranta de viata e mult mai scazuta comparativ cu occidentul , iar asta spune multe , foarte multe .Medicii nu sunt Dumnezeu , in nici un caz , insa sunt mult mai in masura sa vorbeasca si sa dea sfaturi comparativ cu oamenii care care habar nu au nimic despre corpul uman, Iar cat despre antibioticele otrava , va rog frumos, va spun un singur lucru , antibioticele reprezinta cea mai importanta si de impact inventie a medicinei , ele salveaza mai multi oameni anual decat toate celelalte metode .Daca nu ar exista antibioticele astazi inca s-ar muri de boli precum sifilis si multe altele , Ia ganditi-va cati dintre dv nu ati avut cel putin o singura data in viata un contact sexual neprotejat , acum ganditi-va ca cel putin 40% dintre toate persoanele care au avut un singur contact neprotejat acum ar fi fost moarte din cauza siffilisului . Acum ganditi-va la toate persoanele pe care le cunoasteti si care au fost operate de apendicita ….. si ele ar fi fost moarte fara interventia unor medici pe care voi incercati sa-i combateti . Desigur ca utilizarea incorecta a antibioticelor si a tuturor medicametelor provoaca tragedii , insa de aceea se elibereaza cu prescripitie medicala , in marea lor majoritate .Cu tot respectul va rog sa nu va mai bagati in domenii asupra carora nu aveti cunostiinte si dispretuiti munca unor oameni despre care va garantez ca nu stiti nimic .Va salut cu respect

    • Buna ziua.

      1. Eu personal voi continua sa vorbesc despre orice subiect doresc, chiar daca nu am o diploma pe perete in acel domeniu, desigur, limitandu-ma ca de obicei la lucrurile pe care le-am invatat citind si gandind. Sunt destui din domeniul medical care ii desconsidera pe toti cei care nu au “Scoala” in domeniu, pe principiul “nu poti sa vorbesti decat daca ai diploma pe perete”. In cazul blogului Ce-i cu noi? aceasta stupizenie nu se aplica.

      2. Dvs traiti in iluzia/mitul vaccinurilor promovat si sustinut peste tot in jurul nostru, in presa, in REVISTE DE SPECIALITATE, IN FACULTATI si UNIVERSITATI MEDICALE de prestigiu, pe site-uri de internet etc. Daca ati cunoaste existenta mafiei evreiesti care controleaza toate aceste lucruri, modul lor de actiune si scopul lor, ati intelege mult mai usor problematica vaccinurilor. Dar pentru ca probabil nu stiti despre asa ceva, aveti incredere orbeasca in AUTORITATI – facultati, oameni de stiinta, reviste de specialitate etc. De fapt, totul se rezuma la IN CINE/CE AI INCREDERE. Daca ati facut dvs studiu exhaustiv la nivel mondial si ati vazut EFICIENTA REALA BENEFICA A VACCINURILOR – atunci normal ca o sa aveti incredere in asta. Insa cel mai sigur aveti incredere in ce v-au spus ALTII si ce-ati citit DE LA ALTII si nu puteti concepe ca este totul o teapa. Statisticile care sustin vaccinarea sunt o minciuna. NEPERICULOZITATEA vaccinurilor e o minciuna. Sunt minciuni sustinute de zeci de ani de zile. Daca vreti o parte din adevar luati si cititi cartea despre vaccinuri a DOCTORULUI ROMAN CU DIPLOMA PE PERETE Crista Todea Gross. Cititi acolo sa vedeti statistici, sa vedeti chestii stiintifice – de care vorbiti. In plus, ideea de vaccin in sine e cretina. Nicio alta specie nu are nevoie de asa ceva pentru a exista pe planeta pamant.

      3. Nu e nevoie de NIMIC care sa inlocuiasca vaccinurile. E de ajuns sa fie oprite la nivel mondial, si omenirea va trai mai sanatos. MAI sanatos. Nu sanatos. Ca bolile vin si din alta parte.

      4. Citeste in cartea Crista Todea sa vezi cum vaccinurile NU au eradicat nicio boala/epidemie asa cum fals se sustine, din contra, in urma campaniilor de vaccinare a crescut nr bolnavilor – sunt statistici OFICIALE culese din toata lumea. Conteaza si UNDE CITESTI ceva si CINE a publicat acel ceva. Daca e publicat de MAFIE / companii farmaceutice, publicatia aia e buna doar sa te stergi la….poponet.

      5. Nu a spus nimeni niciodata sa eliminam medicina clasica din viata omului. Cand am zis eu sau altcineva pe acest blog sa tratam “stop cardiac, infarct , accident vascular , socuri de tot felul , politraume, apendicite , ulcere perforate etc, cu ceaiuri si preparate naturiste”?

      6. Nu spune nimeni sa nu se mai foloseasca antibiotice NICIODATA in niciun caz. Eu doar am zis ca antibioticele sunt “otrava”, adica fac si rau corpului. Mai ales in ritmul in care unii parinti IAU sau DAU copilului atat de usor antibiotic.

      7. Eu nu combat medici pt ca sunt medici. Eu combat doar medici care recomanda otrava pacientilor, cum ar fi vaccinurile. Daca eu, fara scoala medicala, stiu faptul ca radioterapia/chimioterapia sunt MOARTEA pacientului bolnav de cancer, E NEPERMIS CA DOCTORII SA NU STIE SI SA RECOMANDE ASA CEVA.

      8. Nu dispretuieste nimeni munca oamenilor de buna credinta facuta cu scopul de a ajuta alti oameni. Insa daca medicii nu sunt in stare sa se puna la curent cu REALITATEA MEDICALA in care traim, din diferite motive, atunci sa se retraga sau nu stiu, sa faca altceva decat sa recomande otrava pacientilor. Cum va explicati dvs ca Bill Gates, cel mai mare sustinator si finantator al vaccinarii a spus public (probabil i-a scapat) – e filmat pe youtube – ca VACCINURILE SCAD NUMARUL POPULATIEI MONDIALE? Parca vaccinurile erau ca sa traim bine si sanatos, nu sa murim.

      9. Inteleg ca probabil sunteti doctor alopat si e clar ca va aparati cu putere profesia, ca sa va mentineti echilibrul psihic ca e bine ceea ce faceti. Va linistesc eu: este foarte bine ceea ce faceti, atunci cand ceea ce recomandati oamenilor FACE BINE oamenilor. Insa in medicina alopata multe recomandari ale medicilor sunt otravuri toxice care fac mai mult rau decat bine. Cel mai important exemplu este recomandarea chimioterapiei in cancer. E ca si cum l-ai omorî cu mana ta. Daca dvs nu va puteti rupe de ILUZIILE / MITURILE / MINCIUNILE / MANIPULARILE din domeniul faramaceutic-medical, si nici nu sunteti dispus sa lasati pe altii sa va arate realitatea, n-am cum sa va ajut si nici dvs, ca medic, nu ne puteti ajuta, in privinta multor boli din ziua de azi.

      Va salut cu respect si eu, ca imi dau seama ca sunteti un om de buna credinta. Doar ca nu detineti aceleasi informatii, si deci intelegeti diferit realitatea in care traim.

  62. Sunt de acord cu continutul articolului, nu sunt de acord cu unele cuvinte negative pe care le folosesti, de exemplu cand scrii “parinti idioti” etc. E ok sa fii critic, nu e ok sa jignesti si sa judeci atat de aspru. Orice lucru sau cuvant negativ nu poate avea un impact positiv, daca unii din acei parinti va citi vreodata acest articol nu va ajunge pana la capat pt ca este jignitor si dureros. P.s. nu am copii.

    • Ai dreptate. Daca as scrie astazi articolul ar avea alte cuvinte si alt limbaj si probabil ca nu i-as mai face pe parinti idioti, chiar daca fac chestii idioate. Insa la momentul scrierii articolului (e mai vechi) nu cunosteam informatiile pe care le cunosc acum despre a cui este vina pentru relele din lumea asta…

  63. In primul rand nu am vazut in manualul de utilizare al omului (Sfanta Scriptura ) ca ar exista doua specii de oameni: omul, si omul -animal , asa cum mentionezi tu! Si al doilea rand foarte urat explici in aeticol anumite lucruri! Daca tu esti un parinte corect, (asa te dai din moment ce judeci pe celeilalti) de ce te amesteci cu rautate in treburile parintilor care nu sunt ‘cotecti’? Asta pare ca nu esti si tu la fel de incorect ca si ceilalti, din moment ce ii judeci cu atata rautate? Le stii tu cauza? Oare nu Dumnezeu le stie pe toate, oare nu el e judecator? De ce te pui tu in locul Lui? Ai minte de om, si cu totii de altfel, asa ca noi nu putem judeca corect toate lucrurile dupa voia lui Dumnezeu. Fiecare ar trebui sa isi vada singur de familia lui si treburile lui, si ar fi bine sa nu dam noi atatea sfaturi fara sa stim daca are cineva nevoie de ele. Cand cineva are nevoie de un sfat, il cere. Stiu ca ai si lucruri bune in lectie, dar nu stii bine cum sa te explici pt parintele cu defecte, ca de altfel pt acei parinti ai scris. Un om cu greseli rar o sa primeasca ce ai scris tu aici, pt ca daca e gresit, cum de altfel sa inteleGa? Trebuie sa ai intelepciunea de a explica si vorbi pe limba lui.

    • Corect, dar la momentul scrierii acestui articol nu aveam acea intelepciune, poate nici acum. Repet ce am mai spus si altora la acest articol – oamenii sa extraga FONDUL, problemele evidentiate si cum pot fi evitate, nu sa se cramponeze in tonul meu din articol.

  64. Un articol interesant, insa vinovat de multe idei gresite aservite ideologiilor contemporane privind familia. Cine ar avea autoritatea sa evalueze care copii anume vin pe lume «din inertie» si care nu? Si cine ar putea fi autorizat sa conteste fericirea copiilor «din inertie», nefericita expresie? Dar cati copii care au fost planificati de parinti, «dorindu-i» foarte mult, nu au fost anulati in deciziile lor de aceiasi parinti care si-au imaginat un anumit drum pentru dragul lor vlastar, si nu altul pe care poate acesta l-ar fi vrut, distrugandu-le viata astfel, subjugandu-i, transformandu-i in reusitele lor din viata lor perfecta, perfect planuita?
    Am aflat de curand ca in Spania sunt familii care au adoptat copii de la stat, dar i-au dat inapoi… Probabil ca si-au planuit un copil, dar n-a mers. Procentul e destul de mare. Cam atat cu planuirea. Cel mai bine in viata nu e sa planuiesti, ci sa fii un om bun din inertie.Sa fim buni deci, oriunde si oricand, implinindu-ne menirea!

    • Articolul este vechi, unele lucrurile astazi le vad altfel decat atunci, inclusiv legat de cine cum cand sa faca copii… Poporul roman e un popor plin de oameni buni, si totusi o ducem rau ca popor. Deci e foarte bine sa fii bun, dar e insuficient doar sa fii bun.

  65. Multumesc mult pentru acest articol atat de complet, Emilian. Ma regasesc in multe dintre cazurile prezentate de tine aici. Poate nu am fost eu suficient de atenta, preocupata fiind de parcurgerea randurilor, insa o alta greseala din cauza careia eu inca sufar la cei 31 de ani ai mei este pedepsirea copilului atunci cand te-a suparat prin refuzul de a comunica si a rezolva problema. Eu spre exemplu nu pot nici acum sa imi spun o parere care ar putea deranja ca imediat se taie orice comunicare pentru cine stie cat timp. Si vin cu astea din spate, ma ajung din urma fara sa vreau, ma urmaresc si inca ma influenteaza un astfel de comportament.

    • Buna, articolul este mai vechi, e scris intr-un ton cam acuzator. Daca l-as rescrie azi ar fi alta abordarea. Insa greselile sunt valabile si astazi din pacate. Vina nu e neaparat a parintilor, ci a statului care nu are grija ca parintii sa stie toate acest lucruri, ba din contra, le face si mult rau in nenumarate situatii in cresterea copilului. Legat de refuzul de a comunica, un fel de sa-i intorci spatele copilului…da…e clar o greseala. Totul trebuie discutat calm cu copilul ca sa inteleaga. Nu agresiv sau acuzator. Liniste si Pace in familie, dar fermitate cu privire la ce e bine si ce e rau… Insa daca nu i se explica pe intelesul lui de ce sa nu faca aia, el nu va respecta doar pentru ca “asa am zis eu, ca eu sunt tac’tu” :) Noi trebuie sa invatam din relatia cu parintii (bune si rele) si sa imbunatatim ce putem in relatia cu copiii. Nimeni nu s-a nascut invatat, nimeni nu are pretentia sa avem mame perfecte care cresc copiii Romaniei. Avem insa de unde invata sa facem lucrurile mai bune, si suntem datori sa facem asta. Un lucru ESENTIAL pe care trebuie parintii romani sa il acorde copiilor, pentru binele lor si al societatii romanesti, este o educatie ortodoxa. Ortodoxia este sistemul optim de comportament uman si de organizare a societatii umane. Sa privezi copiii de asta e poate cea mai mare greseala. Succes!

Spune-ți părerea aici: