ONG-ul Mare Nostrum din Constanţa are demarat un proiect de mediu interesant – campania – “Adoptă un delfin!“. Pentru suma de 100 de lei puteţi alege un delfin din Marea Neagră, îl puteţi boteza cu ce nume doriţi, iar banii strânşi vor fi folosiţi pentru continuarea activităţilor de ocrotire şi salvare a delfinilor din Marea Neagră și activităților de protecție a mediului din zona litoralului românesc al Mării Negre. Dacă veți adopta un delfin, veţi primi periodic, prin mail, poze, fotografii, detalii foto, video și informații despre delfinii din Marea Neagră, brățări cu delfini, certificatul de adopție cu numele ales de voi și menționarea voastră în secțiunea Prietenii delfinilor de pe site-ul www.delfini.ro. Este o oportunitate pentru a face un cadou inedit cuiva drag: La mulți ani! De azi, ai propriul tău delfin! :). Detalii în continuare:
Vă plac delfinii?
Vreţi să ajutaţi la salvarea lor?
Donaţi! Puteţi face o donaţie generală pentru ocrotirea delfinilor din Marea Neagră.
Cât?
Atât cât vă puteţi permite.
Sau…
Puteţi opta pentru donaţia din cadrul campaniei „Adoptă un delfin”.
V-aţi decis să adoptaţi un delfin, atunci veţi primi un Certificat de adopţie valabil pe o perioadă de 1 an, pentru o donaţie de 100 RON pentru persoanele fizice sau 500 RON pentru persoane juridice.
O donaţie in valoare de 500 RON din partea persoanelor fizice, sau suma de 5000 ron pentru persoanele juridice echivalează cu adopţia pe viaţă a unuia dintre delfinii din Marea Neagră.
Toate aceste donaţii vor fi utilizate de către ONG Mare Nostrum pentru continuarea activităţilor de ocrotire şi salvare a delfinilor din Marea Neagră. Fondurile obţinute în urma campaniei „Adoptă un delfin!” vor sprijini:
- Achiziţionarea şi montarea dispozitivelor acustice (ADD) de îndepărtare a delfinilor de plasele pescarilor
- Colectarea datelor privind apariţia delfinilor în apele litorale româneşti
- Monitorizări ale capturilor accidentale şi eşuărilor din zona litoralului românesc
- Sesiuni de identificare a delfinilor din apele litorale românești prin metoda foto-identificării. Fotoidentificarea este un procedeu folosit pentru obţinerea de informaţii referitoare la dinamica populaţiilor de delfini, structura socială, mărimea grupului, habitatele preferate, interacţiunile sociale şi comportamentul acestora la suprafaţa apei.
Cum puteţi adopta un delfin?
Pentru adopţia unui delfin , trebuie să trimiteţi un e-mail cu textul: „Doresc să adopt un delfin” la adresa office@marenostrum.ro. Pe baza acestui e-mail, veţi primi toate informaţiile necesare efectuării donaţiei propriu-zise.
Donația se poate face direct la sediul nostru din Bd.1 Decembrie, Nr.3, Bl.F17, Sc.A, Ap 3, Constanța sau prin virament bancar: ING Bank: RO61INGB0000999902351287, Beneficiar: ONG Mare Nostrum, Cod fiscal: 7015190, Adresa de mai sus, Specificații: Donație campania “Adoptă un delfin”.
În funcție de opțiunile dumneavoastră de adopție veți primi din partea noastră Certificatul de Adopție – direct de la sediu, prin e-mail sau poștă, cu posibilitatea de a vă boteza delfinul cu numele preferat.
Odată primit certificatul, în noua calitate a dvs de “părinte adoptiv” veţi fi informat direct printr-un newsletter lunar despre activităţile de monitorizare şi identificare a delfinilor din Marea Neagră, despre acţiunile şi evenimentele curente de informare şi conştientizare realizate de ONG Mare Nostrum în privinţa ocrotirii şi salvării delfinilor, precum şi informaţii generale despre activitatea ONG Mare Nostrum.
Parintii adoptivi primesc pe lângă certificatul de adoptie și materialele informative (pliante, film documentar etc), bratari cu delfini si consemnarea in cadrul sectiunii Prietenii delfinilor de pe site.
Vă mulțumim că sunteți alături de noi în acțiunile de ocrotire și salvare a delfinilor din Marea Negră!
Până acum au fost adoptați 6 delfini, iar noii lor părinți adoptivi le-au pus nume la 5 dintre ei: Rafa, Alexandra, Blackie, Dolfi și Ariel.
(preluat de AICI)
………………………………………………..
DESPRE DELFINII DIN MAREA NEAGRĂ:
(detalii primite de la Marian Paiu, coordonatorul programului)
Câți delfini are zona costieră a României?
In ceea ce priveste o estimare corecta si coerenta a abundentei delfinilor de la litoralul romanesc si implicit la nivel de Marea Neagra, aceasta nu exista. Exista doar studii locale, sporadice in diverse zone, in principal Rusia, Ukraina. Dar, in urma acestor studii, s-a estimat o abundenta a celor trei specii de delfini in Marea Neagra dupa cum urmeaza:
– Delphinus delphis ponticus (delfinul comun), intre cateva zeci de mii pana la 100.000 de indivizi, fiind clasificat ca si specie vulnerabila in cadrul listei Rosii a animalelor periclitate http://www.iucnredlist.org/details/133729/0
– Tursiops truncatus ponticus (afalinul/delfinul cu bot gros), cateva mii de exemplare, clasificat ca fiind pe cale de disparitie http://www.iucnredlist.org/details/133714/0
– Phocoena phocoena relicta (marsuin), cateva mii posibil zeci de mii, clasificat ca fiind pe cale de disparitie http://www.iucnredlist.org/details/17030/0
Ultimul studiu in Romania, a reliefat faptul ca la litoralul romanesc au fost observate intre 600-800 de exemplare din fiecare dintre cele 3 specii. In cursul verii trecute am realizat un studiu pe partea de NV a Marii Negre, impreuna cu specialisti internationali iar in vara aceasta vom intra in posesia datelor finale cand vom afla si care este situatia actuala cel putin pentru Romania, Bulgaria si Ucraina.
Cât timp stau delfinii în zona costieră a României, de-a lungul unui an?
Pentru foarte multi ani s-a crezut ca delfinii stau in apele noastre doar pe perioada calda a anului, aprilie-octombrie, insa studiile noastre au reliefat faptul ca acestia, sau cel putin o parte dintre ei mai raman si peste iarna. De obicei migratia delfinilor urmeaza migratia speciilor de peste pe care acestia le consuma.
Cei care adoptă un delfin îl pot vedea cu ochii lor?
Da, pot ajunge sa vada delfinul cu ochii lor insa necesita foarte mult noroc, pe langa foarte mult timp si resurse alocate iesirilor pe mare. Cea mai simpla metoda, dar încă nu la indemana pentru toti parintii adoptivi, este Catalogul de Foto-identificare (reprezinta un catalog cu fotografii ale delfinilor identificati pe baza inotatoarei dorsale). Spun inca neacesibil tuturor, intrucat pana in momentul de fata avem 62 de indivizi identificati, insa activitatea continua si speram ca numarul lor sa creasca. Foto-identificarea reprezinta o alternativa neinvasiva la emitatoarele GPS sau taguri (metode invasive). Astfel, in viitor, impreuna cu cercetatori din celelalte tari riverane Marii Negre, speram sa realizam o baza de date comuna, in care fiecare isi poate observa delfinul identificat la diferite tarmuri, iar specialistii pot analiza abundentei, rutele de migratie, organizarea sociala, sporul natural etc. De asemenea, oferim părintilor adoptivi posibilitatea de a participa alaturi de noi la iesirile pe mare, in limita locurilor disponibile, unde au sansa sa-si vada delfinul.
………………………………………………
DESPRE ONG MARE NOSTRUM:
Mare Nostrum este o asociaţie non-profit, apolitică şi independent ecologistă din Constanţa, înfiinţată în 1993. Mare Nostrum este o organizaţie deschisă tuturor cetăţenilor preocupaţi de degradarea mediului litoralului românesc, a cărei misiune este de a determina schimbarea practicilor şi atitudinilor actuale ale comunităţilor locale, factorilor de decizie şi altor grupuri de interese, cu cele care asigură conservarea şi utilizarea raţională a resurselor naturale din zona costieră românească. Punând accentul pe parteneriat şi respectul faţă de mediul înconjurător, Mare Nostrum activează în direcţia conştientizării publice, a educaţiei ecologice şi creează presiune faţă de factorii decizionali, pentru protecţia efectivă a mediului Mării Negre şi zonei costiere româneşti.
De citit și raportul anual 2013 – rezumat al activității Mare Nostrum în 2013: http://ongmarenostrum.files.wordpress.com/2014/03/raport-anual-2013.pdf
MAI MULTE DETALII:
Informații despre organizația ONG Mare Nostrum și proiectele pe care le derulează la malul Mării Negre: http://www.marenostrum.ro/.
Informații referitoare la viața delfinilor și la activitățile derulate în Programul de Monitorizare si conservare a delfinilor din Marea Neagra (MCDMN) sunt pe http://www.delfini.ro/
Noutăți găsiți pe contul Facebook: https://www.facebook.com/delfinimn (updatat mai des decât site-ul) și pe blogul organizației: http://ongmarenostrum.wordpress.com/.
Nu uitaţi numerele de telefon la care ne puteţi informa cu privire la observarea unui delfin, 0241 612 422 sau 0763.255.731 (non-stop).
MEDIATIZAȚI CAMPANIA ADOPTĂ UN DELFIN:
Puteți mediatiza această campanie apăsând SHARE pe butonul de mai jos sau postând una dintre pozele de mai jos pe contul vostru de Facebook sau propriul blog, alături de mesajul ADOPTĂ UN DELFIN (cu link către campania desfășurată de Mare Nostrum):
http://www.marenostrum.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=334&Itemid=1
Emilian, 10 feb 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.