Cum sa faci un referat despre orice. Cum scrii singur un eseu pentru scoala sau facultate. Tehnici, sfaturi educative pentru elevi si studenti (edu6)

referate la toate materiile gratis gratuit pentru elevi studenti eseuri scolare domenii limba romana, biologie, fizica, istorie, geografie, psihologie, filosofie, ceicunoi.wordpress.comSalut şi bine ai venit pe blogul Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman ! Acest text este destinat tuturor elevilor şi studenţilor din România care caută referate şi/sau eseuri pentru şcoală sau facultate sau care vor să-și facă singuri un referat. Înainte de a avea acces la orice referat şi eseu, este nevoie să citeşti următoarele explicaţii, pentru a te descurca mai uşor cu gama foarte largă de referate pe care le vei avea la dispoziţie absolut GRATUIT, fără să trebuiască să-ţi faci cont sau altceva:

Care este scopul unui referat/eseu?

Înainte de a face un referat, elevii şi studenţii trebuie să realizeze care este motivul pentru care au primit această sarcină la şcoală sau facultate, şi care este sensul şi utilitatea conceperii unui referat. Conceperea, crearea unui referat despre un anumit subiect îi ajută pe elevi şi studenţi să înveţe lucruri noi şi să-şi dezvolte anumite abilităţi.

Scrierea unui referat îi ajută pe elevi şi studenţi:

1.  Să caute informaţii despre ceva anume (cărţi, reviste, cercetări statistice, studii, lucrări ştiinţifice, INTERNET) (inclusiv acest blog pe care te afli acum conţine multe informaţii importante şi utile despre diverse lucruri);

2. Să gândească, să discearnă şi să aleagă informaţia de calitate, din grămada de informaţii găsite; Identificarea acestor informaţii îl vor face pe elev/student mai cultivat, mai informat, cu o cultură generală mai bogată, mai “stiutor”. Un om informat este un om câştigat. Aproape toate informaţiile care există pe această planetă sunt relevante într-un fel sau altul pentru viaţa noastră. Deci faptul că ai aflat o nouă informaţie este un lucru foarte bun.

3. Să contopească toate informaţiile/ideile de calitate găsite, sub formă concisă(redusă), adică să facă un rezumat cu cuvintele proprii despre ceea ce a citit şi aflat din diferite surse despre acel subiect;

4. Crearea unui rezumat al tuturor informaţiilor găsite despre ceva anume, cu ajutorul propriului creier şi propriilor cuvinte îi ajută pe elevi şi studenţi să sintetizeze informaţia relevantă pentru o anumită problemă sau un anumit moment din viaţa lor, îi va ajuta să-şi dezvolte vocabularul, să identifice moduri de a exprima ceea ce gândesc (prin fraze-cuvinte, prin imagini-desene etc), să scrie corect din punct de vedere gramatical etc. Toate aceste lucruri îi vor ajuta pe elevi pe parcursul întregii vieţi;

5. Crearea unui referat oferă posibilitatea de a învăţa “‘tehnicile de citare” – cum să dai citat dintr-o anumită persoană / carte / articol fără să plagiezi. Plagiatul este ceva ilegal şi imoral, şi trebuie să ţineţi cont tot timpul de el. Citiţi mai multe pe internet despre plagiat şi cum trebuie date citate într-un referat-eseu-lucrare pentru şcoală/facultate.

6. Crearea (NU copierea) unui referat, îi va ajuta pe elevi şi studenţi să utilizeze din ce în ce mai bine, eficient şi rapid programe de calculator(soft) precum WORD, EXCEL, POWER-POINT, pe care le vor folosi tot restul vieţii.

7. Crearea-conceperea unui referat pe calculator ajută la dezvolzarea originalităţii şi creativităţii, prin oferirea posibilităţii de a insera orice fel de element de prezentare în referatul respectiv (imagini, grafice, tabele, sunete, animaţii, filmuleţe etc); punerea creierului la contribuţie în astfel de moduri îi va ajuta pe elevi şi studenţi să nu ajungă senili la bătrâneţe.

Care sunt, deci, etapele pentru crearea unui referat pentru şcoală/facultate?

1. Căutarea informaţiilor prin diferite surse (pentru studenţii care vor informaţii de calitate şi mai detaliate, căutaţi şi pe Google scholar unde găsiţi studii şi cercetări ştiinţiice din toate domeniile);

2. Eliminarea informaţiilor de proastă calitate (de exemplu pe cele aflate din ziare precum libertatea, can-can şi alte gunoaie asemenea care nu pot fi de încredere  – contează cine spune un lucru şi unde îl spune);

3. Înţelegerea informaţiilor citite şi formarea propriei păreri despre acel subiect;

4. Alcătuirea unui rezumat al tuturor informaţiilor respective – cu propriile cuvinte, cu citate, cu desene, imagini, grafice etc reprezentative. De asemenea, nu uitaţi că un referat trebuie să aibă un titlu (nu foate lung, nu foarte scurt, reprezentativ şi eventual original), o scurtă introducere, cuprinsul cu toate chestiile şi o scurtă concluzie.

Sigur că tot acest proces de creare a unui referat, despre ORICE MATERIE, necesită puţin mai mult timp şi puţin mai mult “de muncă”. Însă toate activităţile prezentate mai sus AJUTĂ LA DEZVOLTAREA ELEVULUI/STUDENTULUI în mod real, îl fac mai inteligent, îi dezvoltă creierul – lucruri care ÎL VOR AJUTA TOATĂ VIAŢA. Dezvoltarea “setei de cunoaştere”, a dorinţei de a afla lucruri noi şi interesante despre această lume în care trăim, este de bază în viaţa oricărui individ şi este de bază pentru societatea în care trăim. Asta dacă nu vrei să ajungi un parazit al acestei societăţi…

Dacă elevul/studentul va copia referatul gata făcut de pe internet, acesta nu va învăţa absolut nimic util şi-şi va distruge creierul prin neutilizarea, nestimularea şi nedezvoltarea lui. Dacă vei alege să copiezi referatul de pe internet, vei învăţa doar să copiezi o informaţie dintr-o parte în alta – lucru pe care îl poate face şi un babuin în scutece.

CONCLUZIE:

REFERATELE pentru ORICE MATERIE şi despre ORICE SUBIECT, pentru elevi şi studenţi, se găsesc GRATUIT în informaţiile existente deja şi la îndemâna oricui sub formă scrisă, audio şi/sau video (în ziare, reviste, cărţi, statistici, lucrări ştiinţifice, prezentări, radio, televizor, INTERNET) şi în capacitatea creierului uman de a înțelege, a sintetiza și a aranja acele informaţii într-un mod concis (redus), sub forma unui REFERAT.  

CITIŢI -> FOLOSIŢI-VĂ CREIERUL -> CREAŢI-VĂ SINGURI REFERATELE DE CARE AVEŢI NEVOIE!       Vă va face mult bine!

Emilian, 7 nov 2012, ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi?

4 responses to “Cum sa faci un referat despre orice. Cum scrii singur un eseu pentru scoala sau facultate. Tehnici, sfaturi educative pentru elevi si studenti (edu6)

  1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  2. De DEPARTE cel mai bun articol de pe blog! Felicitari, Emilian! Concluzia este ca tot scoala ramane cel mai bun educator pentru copii/tineri/chiar adulti si ca e bine sa ne mai informam si de la televizor pentru a invata cate ceva si sa si transpunem ceea ce invatam, insa, desigur, totul trebuie facut cu discernamant!

    • Aoleou. Scoala si Televizorul? Citeste articolele despre scoala puscarie de pe blog si educatia pentru turme. Despre TV…nici nu mai e cazul sa zic.

      • Stai linistit, ca stiu ce vrei sa spui. Sunt perfect de acord ca la scoala sau de la televizor nu avem cum sa aflam de aceasta mafie care conduce planeta, dar, ma refeream strict la faptul ca doar de la scoala poti invata cu adevarat bine notiunile ce tin de stiinta(biologie, chimie, fizica, matematica, anatomie, geografie, informatica, filosofie etc.), plus etica sociala, sau, cum sa interactionam cu societatea mai bine zis, ca, pana la urma asta face diferenta intre superioritatea scolii traditionale si homeschooling: adaptarea in societate. Cei din homeschooling nu au sanse de reusita in viata la fel de mari precum cei care termina macar liceul din moment ce se vor adapta mult mai greu la seriviciu si nu numai. Plus ca de la televizor mai poti invata cate ceva din unele documentare stiintifice… E bine sa citim din tot si din toate, dar cu discernamant din moment ce stim ca multe din cele ce ni se predau si arata la televizor sunt ingaduite de mafie, deci ne pot fi nocive daca nu le filtram suficient de bine.

Spune-ți părerea aici: