Cum sa lasi capacul de WC? Coborât sau ridicat? Contează? (div2)

cum sa lasi capacul colacul wc, probleme cuplu, relatie, familie, pipi femei pipi barbati, closet ikea, educatie in familie, www.ceicunoi.wordpress.comDeși la prima vedere ar părea o discuție cretină și fără sens, problema capacului de wc (de fapt a colacului, că el e cel care ridică probleme) poate arăta destule despre propria organizare a vieții, despre relația de cuplu, despre cât de nesimțit ești etc. În jurul acestei probleme se învârt mai multe chestii: oamenii sunt needucați; bărbații sunt porci; femeile sunt gâște ”în limbă” după bărbații porci de lângă ele; ceva legat de igienă; discriminare; femeia – sclavul barbatului etc. Detalii și soluții de rezolvare a problemei găsiți în continuare:

Hai mai întâi să recapitulăm foarte pe scurt ceea ce știm deja:

1. Oamenii își fac nevoile; e ceva natural și normal, nu e nevoie să fim exagerat de pudici pe tema asta;

2. Cineva a inventat closetul și capacul de wc (ca să fie clar de la inceput – capacul de wc este format din capac și colac; de fapt colacul este cel care crează probleme, dar cei mai mulți îi zic colacului capac, deci și eu voi vorbi aici de capacul de wc, dar să știți că mă voi referi de fapt la colac, cel cu ”probleme”) (ce discuție stupidă :)) )

3. Femeile și bărbații fac pipi diferit; dacă ar face pipi la fel, nu ar mai exista nicio problemă legată de capacul de wc.

4. Problema capacului de wc este că bărbații fac pipi fără să ridice capacul, îl stropesc, și nu igienizează în urma lor. De asemenea, o altă problemă este faptul că mulţi bărbaţi lasă ridicat capacul de wc după ce folosesc toaleta, iar pe femei le deranjează, pentru că trebuie să stea de fiecare dată să pună capacul jos pentru a folosi şi ele toaleta.

Detalii în continuare:

Una dintre variantele de rezolvare a acestei probleme ar fi ca bărbații sau femeile, să înceapă să facă pipi în același mod în care o face și sexul opus. Dacă ne gândim un pic, ne dăm seama că femeilor le-ar fi spre imposibil să facă pipi țintit din picioare, deci este o idioțenie non-sensică să le ceri așa ceva. Pe de cealaltă parte însă, bărbații pot foarte bine și foarte ușor să facă pipi în aceeași poziție ca femeile. Deci dacă ar aplica bărbații chestia asta, n-ar mai fi nicio problemă. Însă în mod evident, cei mai mulți bărbați nu pot accepta să facă așa ceva. Printre motive: 1.celor mai mulți le este mai comod să facă din picioare și 2.făcutul pipiului din picioare este pentru foarte mulți o chestie de masculinitate (ce idioțenie comică). Deci nu merită să încerci vreodată să convingi bărbații să facă pipi ca femeile => să trecem mai departe.

Problema capacului de wc este foarte asemănătoare cu problema capacului la pasta de dinți. De fapt eu scriu acest text, pentru că nu suport când văd pe net, sau aud undeva, cum femeile au probleme cu bărbații lor în a-i convinge să aibă puțin bun simț și puțină logică și puțin respect în a ridica capacul de wc când fac pipi, și a pune capacul la loc la pasta de dinți după ce ți-ai pus pastă pe periuță. DUDE! (bineînțeles că mai există și alte nenumărate exemple).

Problema capacului de wc apare în mai multe situații care trebuie analizate pe rând, dar care au un element comun – conviețuirea cu alte persoane:

I. Viața de cuplu

Dacă există problema capacului de wc în cadrul unui cuplu, acest lucru se întâmplă din unul sau mai multe motive:

a.în cuplul respectiv nu există comunicare; femeia nu îi spune bărbatului că o deranjează, bărbatul trăiește liniștit făcând pipi pe capac. De ce nu îi spune nimic femeia bărbatului? De jenă sau de frică sau ca să nu îl enerveze și să riște să îl piardă (chestii biologice, nu intru acu’ în detalii) sau pentru că e sclavă a bărbatului sau pentru că femeia nu are voie să sufle în fața bărbatului sau pentru că dacă bărbatul o întreține din punct de vedere financiar nu are voie să sufle și să comenteze nimic etc.

b.deși femeia i-a spus bărbatului că o deranjează, și să nu mai facă chestia asta, bărbatul tot continuă să facă pipi pe capac. Acum intervine discuția ”cine ar trebui să pună/ridice capacul? Femeia sau bărbatul?”. Aici, dacă lucrurile nu se rezolvă rapid și ușor fără probleme, femeia și bărbatul trebuie să poarte o discuție serioasă în urma căreia să aleaga una dintre cele 3 variante posibile, astfel încât capacul să fie tot timpul fără picături:

1. Doar bărbatul este atent cum ține și lasă capacul când face pipi: de fiecare dată când face pipi, bărbatul se asigură că este ridicat capacul, și de fiecare dată când pleacă din baie, se asigură că este coborât capacul (pentru ca femeia să nu mai trebuiască să facă nimic când folosește closetul) – această variantă ar fi chiar drăguță, ca o minusculă recunoștință din partea unui bărbat-porc pentru femeia care îi crește copiii, îi face muncile prin casă etc, dar…rămâne la latitudinea partenerilor să hotărască pentru ei

2. Doar femeia este atentă cum ține și lasă capacul când face pipi: de fiecare dată când folosește closetul, femeia își coboară singură capacul dacă este ridicat și de fiecare dată când pleacă din baie, îl lasă ridicat, pentru ca atunci când bărbatul vine să facă pipi, să nu îl stropească. – această variantă, în care bărbatul nu prea are nimic de făcut se întâmplă deja în cele mai multe cazuri.

3. Atât femeia cât și bărbatul își ridică și își coboară capacul de fiecare dată cum au nevoie, astfel încât să nu apară niciodată picături de pipi pe capac – acest ultim caz, este cel mai echitabil, însă are rost să ”manevreze capace” amândoi cam la fel de des, când poate să o facă  doar unul dintre ei?

Toate cele 3 variante sunt foarte bune și pot fi aplicate; rămâne doar ca cei doi să vorbească unul cu celălalt și să stabilească o chestie care să rămână veșnic valabilă între ei și pe care amândoi să o respecte. Cred că mă repet, dar….bărbații care se simt cu musca pe căciulă față de iubita/prietena/soția lor, din infinite-diferite motive, ar putea să îi lase capacul de wc așa cum îi este ei mai comod. But, that’s just a hint, cine vrea să-l prindă bine, cine nu, să fie sănătos.

Bărbaţii care fac pipi cu capacul jos (“las’ că eu am ţintă!”) sunt pur şi simplu nişte porci nesimţiţi. :)

Deși este normal ca astfel de probleme să fie discutate, pentru a nu exista certuri și neînțelegeri, acest lucru nu se prea întâmplă pentru că femeia e prea…..ca sa impună discutarea acestor probleme, iar bărbatul e prea……ca sa țină cont că pe femeie o deranjează.

COMUNICAREA este una dintre cele mai importante aspecte într-o relație de cuplu. Să poți să vorbești despre orice cu iubitul/iubita , soțul/soția, FĂRĂ SĂ SE ATACE,  este o chestie obligatorie pentru o relație sănătoasă. Dacă întâmpinați în cuplul vostru probleme de acest gen, și ele nu se rezolvă, înseamnă că nu aveți o relație prea sănătoasă. Dacă barbatul se atacă în cazul în care iubita îi spune să nu mai facă pipi pe capac, sau să pună capacul la pasta de dinți, și nu e în stare să respecte nici măcar aceste banale banalități pe care femeia i le-a cerut…..ce pretenții să mai aibă femeia de la el la chestii mai serioase? (care chiar le afectează viața într-un mod mult mai pregnant….). O să fac un alt text despre criterii de acceptare sau neacceptare a unui bărbat că e mai mult de zis.

II. Viața de familie

Viața de familie înseamnă că avem aceeași situație de CUPLU, soț și soție, doar că mai există și alte rude în aceeași locuință, de regulă copii (”s-a îndrăgostit amândoi și-a făcut un copil” ;)) ) . În acest caz, trebuie făcut același lucru: discutată problema, și aleasă una dintre cele 3 variante prezentate mai sus, pe care să o aplice și copii sau celelalte rude/persoane din acea gospodărie.

III. La birou

Problema capacului de wc poate apărea și la serviciu, acolo unde există aceeași baie și pentru femei și pentru bărbați. În acest caz, pentru că de regulă nu poți discuta totuși cu colegii de serviciu probleme de genul acesta, există două variante:

1. Dacă îți cunoști destul de bine colegii de serviciu, și știi că barbații care folosesc aceeași baie nu sunt atât de nesimțiți încât să facă pipi pe capac și să nu șteargă, atunci soluția este următoarea: bărbații sunt cei care trebuie să ridice de fiecare dată capacul când fac pipi, dar și să îl coboare la loc înainte să plece. Motivația: în general femeile fac pipi mai des decât bărbații. Deci nu este corect să le pui pe ele să-și coboare capacul de mai multe ori, când poți tu ca bărbat să ți-l ridici atunci când te duci (mai rar) să faci pipi.

2. Dacă nu îți cunoști prea bine colegii, sau nu-i cunoști deloc, atunci soluția este următoarea: bărbații ridică capacul pentru a face pipi, și îl lasă ridicat înainte să plece. Femeile trebuie şi ele să îl lase ridicat înainte să plece. Motivația: dacă nu știi cât de civilizați sunt ceilalți bărbați care folosesc toaleta, atunci trebuie preventiv să lași capacul ridicat, pentru ca ei să nu aibă ocazia să îl stropească.

IV.Toaletele publice

În cazul toaletelor publice la comun (bărbați și femei), trebuie obligatoriu aplicată varianta 2 de mai sus – bărbații trebuie să aibă bun simț și să ridice capacul înainte să facă pipi, și atât bărbații cât și femeile trebuie să lase capacul ridicat după ce au folosit toaleta, pentru a preveni nesimțirea unui bărbat din viitor.

În cazul toaletelor publice separate, când bărbații au toaletă doar pentru ei, trebuie aplicat același principiu: îți faci datoria de bun simț și ridici capacul înainte să faci pipi, și neapărat lași capacul ridicat înainte de a pleca, pentru a preveni nesimțirea viitoare.

Atenție: toaletele publice sunt de regulă focare de infecții. Manevrați capacul cu un servețel sau cu hârtie igienică în mână, niciodată direct cu degetele! Spălați-vă pe mâini și ÎNAINTE și DUPĂ folosirea toaletei. Valabil atât pentru bărbați cât și pentru femei!

P.s.: în cazul în care nu v-ați dat sema până acum, sunt doctor în capace de wc! :)

Citeşte şi Cum se foloseste o toaleta publica. Cum sa folosesti baia in mod igienic – pt femei si barbati (s8) 

Emilian, 14 mai 2012, http://www.ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

12 responses to “Cum sa lasi capacul de WC? Coborât sau ridicat? Contează? (div2)

 1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

 2. SA NU NEGLIJAM SI ROLUL CAPACULUI DE W.C. (NU COLACUL W.C.) Am observat ca pentru 99% din oameni, femei sau barbati, capacul de W.C. (water closet) este o inventie inutila! In realitate, capacul (nu colacul de W.C.) are rolul de a opri microbii (din vasul de W.C.) sa invadeze baia, atunci cand tragem apa.
  Q: Ce se intampla daca tragem apa inainte de a lasa capacul jos?
  A: Jetul de apa va arunca microbii periculosi din vasul W.C. in aerul din incapere, iar noi si cei care urmeaza in scurt timp, ne vom umple plamanii cu “aroma parfumata” din interior.

 3. Puteam sa jur ca articolul este scris de o femeie dar am observat cu stupoare in final ca este un el, pe nume Emilian. Iti multumesc pt lamuririle aduse in acest articol insa ma simt nevoit sa fac niste precizari:
  1. Nu inteleg de ce barbatul e un porc si femeia crescatoarea copiilor barbatului
  2. “în general femeile fac pipi mai des decât bărbații. Deci nu este corect să le pui pe ele să-și coboare capacul de mai multe ori, când poți tu ca bărbat să ți-l ridici atunci când te duci (mai rar) să faci pipi.” Nu are logica. Daca ei se duc mai rar la toaleta ele nu sunt nevoite de fiecare data cand se duc la toaleta sa lase capacul jos ci doar exact de cate ori au fost ei la toaleta. ;)

  Toate bune!

  • 1. Ca sa ne intelegem mai bine cu femeile trebuie sa ne punem cumva in papucii lor, ca sa intelegem cum vad ele lucrurile – de aceea ti s-a parut ca e scris de o femeie. Si pb si pt ca nu exista asa multi barbati care sa le dea dreptate la chestii de genul asta.

   2. Posibil sa ai dreptate legat de nr de ori de folosire etc :))) Nu conteaza, materialul este vechi pe acest blog, iar subiectul a devenit mult prea putin important pt mine ca sa reiau la puricat si `indreptat` textul :) Oricum, ideea de baza era sa ii pese fiecarui partener si de nevoile aluilalt, chiar si la chestii micute, ca sa se inteleaga bine. Spor!

 4. Emiliane, nu stiu daca in tine traieste o femeie, da’ stiu ca gandesti (optica si exprimare) si te manifesti ca una (ai scris un articol interminabil despre capacul de la WC).
  :))
  Capacul se lasa SUS! Este o chestie de igiena. Intra in 10 case unde capacul sta sus, vei gasi 10 WC-uri curate. Intra in 10 case unde capacul sta jos… si “uita-te sub capac”.

  Problema cu capacu’ de la WC este o alta disputa barbat-femeie in care femeia are pretentia sa se faca ca ea fiindca, nu?, ea e femeie. Argumentul suprem.
  :))

  • :) Nu trăieşte nicio femeie, dar ca să înţelegi femeile trebuie să te pui în papucii lor. :) Asta pentru cine vrea sa (le) înteleagă şi să se înţeleagă cu ele… Textul e scris de mult, pe la începutul blogului când eram mai mic şi mai necopt la creier. Astazi n-as mai sta sa scriu despre asa ceva, pentru că sunt multe alte lucruri mai importante. Raman la ideea că trebuie să lasi jos capacul de wc inainte sa tragi apa. Altfel toate bacteriile si toti germenii din closet ies in toata baia si se asază frumos pe periuţele de dinţi, pe prosoape şi pe ce mai găsesc ele pe acolo :). Faptul că există oameni care nu-şi spală closetul şi îl ascund sub capac nu-i problema noastră. Eu unul n-am întâlnit de-ăstia, tu câţi ai întâlnit ca să poţi să susţii că e o regula universal valabilă pt cei care ţin capacul jos? :) Femeia ORICUM are o viaţă de un milion de ori mai dificilă decât a bărbatului – gândeste-te doar la ciclu şi la nastere, şi pupă-i picioarele femeii tale în fiecare zi :) Dacă nici banalul compromis de a ţine colacul/capacul la wc cum vrea ea nu suntem În stare să oferim, ce fel de oameni suntem? :)

 5. In viziunea mea colacul e sus.cine are nevoie il foloseste,igienizeaza si la locul lui.astfel evitam toate inconvenientele si respectam si igiena

 6. Acum mult timp mi-a venit ideea sa folosesc WC-ul la fel ca femeile, in plus e mai comod si… o treaba nu vine niciodata…singura :) Asa ca am rezolvat 2 probleme majore in viata: nu stropesc (sau daca stropesc chiar si cand trag apa – stropi de apa pe care-i curat cu servetelul) colacul WC-ului si am scapat de a trage/lasa capacul WC. Prietena mea nu poate fi decat multumita. Bingo!

 7. Foarte bun articolul. L-as da peste nas tuturor barbatilor pe care i-am intalnit si n-au lasat colacul jos. :))
  In opinia mea, toaleta se foloseste si pentru “treaba 2” unde amadoua sexele au nevoie de colac jos. Prin urmare mi se pare logic ca colacul sa fie lasat jos. De fapt mie mi se pare logic sa fie lasat atat colacul cat si capacul. S-a gandit cineva pentru ce e facut capacul? Ca sa fie folosit. Are cea mai mare importanta sa fie lasat jos, inainte de a treage apa in toaleta. Pentru a nu imprastia in toata baia mucrobii din fecale, care se pun peste tot. Inclusiv pe periuta voastra de dinti preferata.

 8. Este corect ceea ce ai mentionat. Desi sunt barbat, nu sunt porc. Sunt un om care, atunci cand merge la toaleta poate face pipi si asezat si din picioare, insa dupa fiecare folosire, colacul este sters cu servetel igienic umed (acasa) sau hartie igienica inmuiata in apa de la chiuveta si apoi inca un servetel uscat (serviciu). Astfel ma asigur ca las un colac / capac curat pentru oricine ar veni dupa mine, fie e ca e o fata, fie ca e un coleg de serviciu, fie ca e sotia sau copilul. Eu cred ca ambii parteneri / toti oamenii ar trebui sa procedeze in acelasi mod. Astfel, scutim niste certuri si dam un pic de timp liber si personalului angajat sa spele WC-uri la serviciu :D sau femeia care vine la curatenie acasa (unde este cazul). Salutari si numai bine!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s