Puterea de diseminare a informatiei pe reteaua Facebook. Cat de rapid circula informatia pe internet. Trafic ridicat pe blogul Ce-i cu noi? de la Share / distribuiri pe Facebook (net)

statistica statistici trafic vizitatori cititori blog ce-i cu noi ceicunoi puterea de diseminarea informatiei reteaua Facebook cat de rapid circula informatia pe internet share distribuiri Facebook 2014Înainte de sărbătorile de iarnă blogul Ce-i cu noi? era vizitat, în medie, de aproximativ 800 de cititori pe zi. De pe 18 decembrie 2013 au început să scadă numărul vizitatorilor, așa cum era de așteptat, din cauza/datorită Crăciunului și anului nou – perioadă în care oamenii stau mai puțin pe net. Până pe vreo 7 ianuarie 2014 nu mă așteptam la cine știe ce activitate pe site, eu n-am mai intrat deloc de pe 28 decembrie, vizitele păstrându-se pe perioada vacanței de iarnă undeva la 400-700 (statisticile zilnice ale blogului se găsesc în partea stanga jos de tot – apasând pe Flag Counter). Însă pe 4 ianuarie accesările blog-ului au crescut brusc, traficul păstrându-se ridicat până zilele astea, datorită distribuirilor (share) pe rețeaua Facebook la un singur articol de pe blogul Ce-i cu noi? Acest lucru demonstrează cât de rapid poate fi diseminată / împărțită / împrăștiată / distribuită INFORMAȚIA prin internet. Detalii în continuare:

Iată un print screen cu traficul de pe site-ul Ce-i cu noi? în ultima perioadă:

statistica statistici trafic vizitatori cititori blog ce-i cu noi ceicunoi puterea de diseminarea informatiei reteaua Facebook cat de rapid circula informatia pe internet share distribuiri Facebook 2014

Creșterea bruscă și semnificativă este datorată celor peste 8000 9000 de oameni (până acum) care au dat SHARE pe Facebook la articolul meu din octombrie 2012: Greselile parintilor in educatia copilului. Parintii romani sunt prost educati si inconstienti. Adică l-au citit (sau doar părți din el – nu am de unde să știu) și au ales să apese butonul SHARE din partea de jos a articolului. Apăsând butonul Share, au pus la ei pe Facebook LINK către sursa originară a articolului și în acest mod toți (sau mulți dintre) ”prietenii” virtuali ai fiecărei persoane care a dat Share, au văzut titlul articolului pe Facebook și mulți dintre ei au intrat să citească artiolul la mine pe blog. Mulți au dat la rândul lor Share și astfel și ”prietenii” lor au văzut și tot așa. Totul s-a întâmplat ca un bulgăre de zăpadă la vale, care crește din ce în ce și a dus la un trafic destul de mare pentru amărâtul meu blog: peste 7000 de vizitatori unici pe 9 ianuarie 2014 (record all time). În total, articolul cu Greșelile părinților (informația) a ajuns în decursul a 10 zile la peste 30.000 de oameni, fără absolut niciun cost și cu sursa originară a informației: un simplu băiat, NU un trust de presă! ÎNȚELEGEȚI OPORTUNITATEA?

Sigur că acum urmează o scădere, dar la fel de bine traficul poate să reînceapă să crească la loc, dacă articolul ajunge și pe alte conturi de Facebook. Pentru ca un articol să fie vizualizat/distribuit de mulți oameni este important să ajungă să fie distribuit pe FB (sau altă rețea) de cineva care are foarte mulți ”prieteni virtuali” (sau metoda mai ”primitivă” – distribuit prin mail către foarte multe adrese de contact). Dacă articolul ajunge pe un astfel de cont FB, cu foarte mulți prieteni, de acolo poate reporni întregul proces. Articolul Greșelile părinților a stat pe acest blog peste 1 an de zile având un număr redus de vizualizări. Până pe 4 ianuarie când a fost distribuit de cineva cu mulți prieteni virtuali și de acolo a plecat totul. Nu știu și nici n-am cum să aflu cine a fost, dar îi mulțumesc pe această cale. De aceea subliniez că cei care au foarte multe ”like-uri” (prieteni) pe Facebook (mii, zeci de mii) își pot folosi contul FB ca o adevărată sursă de informare/mediatizare a diferitelor informații. Ca un mini trust de presă ALTERNATIV la gunoiul pe care ni-l oferă televizorul și mass media vândută.

De ce v-am povestit treaba asta? Ca să înțelegem un pic procesul și să realizăm potențialul și oportunitatea pe care le avem la îndemână.

Însă nu tot timpul are loc o chestie de genul ăsta, un ”bulgăre de zăpadă”. Articole interesant sunt destule, zic eu, pe acest blog. Butoane de Share pe FB au TOATE la sfârșitul lor și au fost acolo încă de la pornirea acestui blog, acum 2 ani. Cu toate astea, doar RAR oamenii distribuie informația în număr așa de mare. Și articolul Nu e vorba de gaze de sist pentru energie! Prin fracturare hidraulica se doreste poluarea apei pentru a ne face si mai dependenti de sistem! a fost distribuit de peste 5000 de oameni, însă nu a adus pe blog așa multe vizite totale, într-o perioadă scurtă de timp, precum Greșelile părinților. Trebuie cumulate anumite condiții, care nu îmi sunt încă foarte clare.

Ideea este că internetul ne oferă posibilitatea de a COMUNICA foarte rapid, ceea ce trebuie să fie UN MARE AVANTAJ pentru MASELE DE OAMENI în războiul lor cu ”Elitele” care îi asupresc pe ascuns de zeci, sute (mii?) de ani.

Chiar dacă Facebook este ”jucăria” elitelor, trebuie să profităm CU GRIJĂ de oportunitatea pe care o oferă. Pentru a da o informație mai departe, dacă ai cont FB, tot ce ai de făcut este să apeși butonul Share de la sfârșitul articolelor citite pe net.

Acum, este foarte interesant de studiat fenomenul: CE CONDIȚII TREBUIE ÎNDEPLINITE CA OAMENII SĂ DEA MAI DEPARTE O INFORMAȚIE PE FACEBOOK?

Eu am concluzionat pentru mine până acum câteva posibile condiții pentru ca articolele să fie date mai departe, nu știu dacă voi fi în stare să le aplic pe viitor sau dacă le voi aplica și dacă vor avea rezultatul dorit, însă cel mai în măsură să concluzioneze chestia asta sunt marile site-uri de știri, care au zeci de mii de vizualizări pe zi și pot face analize mai detaliate. Deci, cei care lucrează în presă la un astfel de site și au acces la datele statistice privind traficul, să facă analize și să ne povestească și nouă! :D

Concluzie: profitați de posibilitățile pe care le avem LA ÎNDEMÂNĂ pentru a distribui informația RELEVANTĂ, nu neapărat de pe acest site, ci de pe net în general!

P.s.: Cel mai mult mi-aș dori acum un ”bulgăre de zăpadă” pt Campania 1 leu. (working on it :), dar și voi mă puteți ajuta DISTRIBUIND INFORMAȚIA!)

Emilian, 15 ian 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

2 responses to “Puterea de diseminare a informatiei pe reteaua Facebook. Cat de rapid circula informatia pe internet. Trafic ridicat pe blogul Ce-i cu noi? de la Share / distribuiri pe Facebook (net)

  1. Buna!
    Imi permit sa-mi dau cu parerea si am sa citez si informatie din blogul tau aici, in explicatia mea! Nu am cont de facebook, dar eu am distribuit informatia pe email la prietenii mei (maxim 20-30, dar oameni pe care ii cunosc personal). Nu e vorba de acest articol, cred ca l-am dat pe ala cu “cea mai mare problema a omenirii” care mi-a placut foarte mult. In orice caz, am recomandat blogul si cei carora le-a placut acel articol intra sa mai rasfoiasca si altceva.
    Cred ca share-ul la acest articol se datoreaza faptului ca majoritatea romanilor sunt parinti sau vor sa devina in viitor. Deci e interesant. Macar sa vezi ce greseste vecinul….in viziunea autorului. Dar chestia cu gazele de sist nu e asa de interesanta pentru majoritate. Cei mai multi se gandesc ca n-o sa-i afecteze pe ei, ca este in alte regiuni si ca n-are nici o treaba cu…Valenii de Munte (doar un exemplu aleatoriu). Si de fapt totul are legatura cu “cea mai mare problema a omenirii”….oamenii nu vor sa-si bata capul ca sa nu se streseze. Se duc acasa de la scoala sau serviciu repede, eventual cu castile pe urechi sau cu o carte in mana in autobuz sau metrou, trag jaluzelele, deschid televizorul pentru entertainment si isi fac universul lor…Au impresia (in mod total gresit, bineinteles!) ca ceea ce se intampla afara nu este treaba lor…este a altora, sa se descurce aia!
    In alta ordine de idei, articolul este binevenit, e bine sa stie oamenii care este puterea facebook-ului…
    Dar o alta fatza a facebook-ului am vazut-o aici (nu-mi bateam capul, atat timp cat nu am cont si nu am de gand sa-mi fac): cand era urmarit unul suspect de ceva, primele informatii pe care le cautau politia sau presa despre el, erau pe facebook….si de acolo ii faceau si profilul, eventual ii dadeau de urma. Asa ca facebook-ul asta este un instrument perfect de urmarire si control, de statistici, studii sociale etc…

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s