NU CREDE ORBESTE TOT CE VEZI, CITESTI SI AFLI AICI! GÂNDEŞTE! Campanie Ce-i cu noi? (edu9)

nu crede orbeste tot ce vezi citesti afli aici ziare tv site uri bloguri presa mass media, campanie blogul ce-i cu noi, ceicunoi.wordpress.comÎn timpurile pe care le trăim, există foarte foarte foarte multă informaţie. O parte (infimă) din toată această informaţie (despre tot felul de lucruri) ajunge într-un fel sau altul la ochii şi urechile noastre (principalele organe de simţ care ne ajută la acumularea de noi informaţii). Informaţiile ajung la noi prin viu grai, Mass Media, Radio, TV, ziare şi alte publicaţii, INTERNET etc. Informarea populaţiei trebui făcută cu scopul principal de a INFORMA CORECT POPULAŢIA despre subiectele de INTERES PUBLIC (nu de interesul publicului! – e o diferenţă (subtilă) importantă – detalii AICI). Din păcate însă, pe lumea asta există dintotdeauna şi oameni RĂI (egoişti, de rea credinţă, corupţi, care îşi urmăresc propriul interes etc). Foarte mulţi dintre aceşti oameni RĂI lucrează în Mass Media şi DEZinformează / MINT / Manipulează / Prostesc populaţia în loc să o informeze corect şi cu bună credinţă. De aceea propun o campanie numită  “Nu crede orbeşte tot ce vezi, citeşti şi afli aici! Gândeşte!“. Detalii în continuare:

Sigur că pe lângă oamenii RĂI care dezinformează-manipulează cu intenţie, există şi oameni care fac acest lucru din greşeală, de regulă pentru că sunt incompetenţi în domeniul pe care şi l-au ales. Este foarte important să înţelegem că astfel de greşeli sau rele intenţii în informarea corectă a populaţiei se pot strecura (şi se strecoară) PESTE TOT – la TV, Radio, în ziare, reviste şi orice publicaţii tipărite, în bârfe, pe INTERNET, pe site-urile de ştiri şi pe orice alte site-uri, PE BLOGURI etc. Deşi vă asigur (dar nu aveţi încredere orbeşte în ce citiţi! :) ) că pe acest blog TOATĂ informaţia prezentată a fost scrisă cu BUNĂ CREDINŢĂ, există şanse, pentru că suntem toţi oameni, ca nu toată această informaţie să fie şi corectă – deşi m-am străduit cât am putut să fie şi corectă. Acest lucru – prezentarea din greşeală, din neştiinţă, din necunoaştere a unei informaţii greşite-incomplete-inexacte, SE POATE ÎNTÂMPLA ORIUNDE (pe orice blog, pe orice site, în orice ziar etc), şi poate fi făcută DE ORICINE, chiar şi de oamenii de bună credinţă, pentru că suntem toţi….oameni…şi putem greşi. Astfel, pentru că sunt conştient de această chestie, consider că este corect ca blogul meu să fie primul care îşi afişează pe front page un mesaj educativ de genul: “NU CREDE ORBEŞTE TOT CE VEZI, CITEŞTI ŞI AFLI AICI! GÂNDEŞTE!”

Pentru a se asigura că a aflat o informaţie de calitate, corectă, cititorul de bună credinţă trebuie să facă cel puţin 4 lucruri:

1. Să aplice măcar “regula sfântă a jurnalismului” şi anume să verifice informaţia şi prin alte surse (în alte ziare, pe alte site-uri sau posturi de ştiri) (problemă în a face acest lucru: lipsa de timp în “societatea modernă”)

2. Să aşeze informaţia în CONTEXT, să o analizeze în circumstanţele realităţii înconjurătoare, pentru a vedea “dacă se pupă” (exact ca o piesă dintr-un puzzle – are sens această piesă aici? se potriveşte? dacă nu, înseamnă că ceva e dubios, şi e posibil ca informaţia să fie falsă / incompletă / inexactă ) (problemă în a rezulta ceva bun din această analiză: lipsa înţelegerii corecte a CONTEXTULUI, a realităţii înconjurătoare, aşa cum este ea; de exemplu: câţi oameni ştiu, realizează, conştientizează şi cred că lumea este condusă din umbră?)

3. Să treacă informaţia prin propriul FILTRU AL GÂNDIRII, prin propriul creier subiectiv (să nu creadă orbeşte – să gândească înainte! – pe principiul “nu tot ce zboară se mănâncă”)  (problemă în a rezulta ceva bun din această analiză: deţinerea unui filtru al gândirii neiniţiat, nefolosit, ineficient, de proastă calitate – de regulă din cauza unei educaţii reale precare).

4. Să analizeze cine spune şi câtă credibilitate are, de câte ori s-a înşelat în trecut, de câte ori a avut dreptate, ce posibile interese ascunse poate avea persoana care scrie/spune lucrurile respective etc.

Eu personal îmi voi afişa pe blog mesajul “NU CREDE ORBEŞTE TOT CE VEZI, CITEŞTI ŞI AFLI AICI! GÂNDEŞTE!”. Acum gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă ABSOLUT TOATĂ LUMEA, PESTE TOT, ar afişa acest mesaj (pe prima pagină a tuturor site-urilor de ştiri, pe prima pagină a tuturor blogurilor, pe prima pagină a ziarelor, într-un colţ pe ecranul televizorului etc etc etc) şi s-ar face şi o campanie care să explice despre ce este vorba, cum am explicat eu mai sus…..  Pe scurt… cred că rezultatul s-ar manifesta printr-o evoluţie a publicului larg – a cititorului şi telespectatorului român, şi o cernere a surselor de informare de calitate faţă de cele rău intenţionate.

Dar…asta este părerea-abordarea mea…care poate fi greşită. Gândiţi! vă rog şi da-ţi-mi feedback! Poate îmbunătăţim chestia şi o împrăştiem şi pe alte bloguri sau prin alte părţi.

Mulţumesc.

Emilian, 9 ian 2013, ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

12 responses to “NU CREDE ORBESTE TOT CE VEZI, CITESTI SI AFLI AICI! GÂNDEŞTE! Campanie Ce-i cu noi? (edu9)

  1. Pingback: Avantaje – dezavantaje internet (p2): Pericolele internetului. Probleme, riscuri (net5) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Avantaje – dezavantaje internet (p2): Pericolele internetului. Probleme, riscuri (net5) | newsinfo1000

  3. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  4. Pingback: Tehnici dezinformare si manipulare prin mass media. Razboiul informational psihologic impotriva statelor si popoarelor lumii. Importanta cunoasterii (nom15) | CE-I CU NOI?

  5. Pingback: Adevarul despre Gaddafi – exemplu de manipulare prin presa. Razboiul de colonizare SUA, UE contra LIBIA. Testamentul lui Muammar al – Gaddafi (nom19) | CE-I CU NOI?

    • Bineinteles ca nu se vrea la nivel politic, nu se vrea la nivelul marilor trusturi media (cumparate de politic) etc. Insa ar trebui sa se vrea la nivelul publicatiilor tiparite si online INCA LIBERE si care vor o tara normala. Mai mult pentru ele era lansata aceasta invitatie…

  6. Pingback: Viata sanatoasa partea 1 – De ce depinde sanatatea organismului uman. Odihna, alimentatie, stres, miscare, poluare etc (s42) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  7. Pingback: Exemple de comportamente care denota distrugerea mentala a românilor. Reactia gresita a oamenilor in diferite situatii. Societatea romaneasca distrusa la cap (edu75) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  8. Pingback: Exemple de comportamente care denota distrugerea mentala a românilor. Reactia gresita a oamenilor in diferite situatii. Societatea romaneasca distrusa la cap (edu75) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  9. Daca lumea este condusa din umbra… de catre oameni si guverne care tiparesc bani de hartie, ma intreb retoric poate ce ii opreste pe guvernantii romani sa faca si ei la fel si in loc sa ne cumpere “guvernul din umbra” FMI ori Banca Mondiala ii putem cumpara noi pe ei, cel putin ii avem garantati in aur :P

    • Pai… noi n-avem atatia bani ca sa ii cumparam :) Si si daca i-am avea, nu am vrea sa ii dam unor nemernici ca ei. Asa ca ei accepta bani de la alti nemernici, care pe langa bani gramada le mai ofera si functii in diferite institutii de rang national sau international. O sa vedem de exemplu, in 2014, ce functie o sa primeasca Basescu dupa ce a slugarit intereselor straine timp de 8 ani ca presedinte al Romaniei. Ponta este acelasi sclav al americanilor, el deja a primit functia de prim ministru cu scopul de a se asigura ca americanii (prin firmele lor) primesc rosia montana si gazele de sist. Sunt multe de zis. Mai multe despre colonia Romania gasesti daca ii dai la CAUTARE pe blogul Ce-i cu noi termenul “colonie”. Multumesc pt follow. Spor!

Spune-ți părerea aici: