Oamenii au fost facuti sa fie ierbivori / vegetarieni, nu carnivori sau omnivori. Omul este prin natura sa biologica vegetarian. Dieta ideala a oamenilor pentru o viata lunga si sanatoasa este alcatuita din produse vegetale – legume, fructe, seminte, samburi etc (s)

Oamenii au fost facuti sa fie ierbivori vegetarieni nu carnivori omnivori omul este prin natura sa biologica vegetarian dieta ideala a oamenilor pentru o viata lunga si sanatoasa fructe legumeDacă vom conştientiza mai mult faptul că produsele de origine animală din comerţ sunt NEsănătoase şi ne îmbolnăvesc, vom reuşi mai uşor să ne îndepărtăm psihic de consumul acestora şi să ne apropiem mai mult de hrana vegetală, de un trilion de ori mai sănătoasă. Pe lângă dezastrul din supermarket-uri (carne cu hormoni de creştere, de la animale care n-au văzut lumina zilei niciodată, aditivi, chimicale, coloranţi, E-uri în produsele animale etc), există şi argumente ce ţin de natura biologică a omului şi care ne spun că suntem vegetarieni şi ar trebui să ne comportăm ca atare. Oamenii au fost făcuţi să fie ierbivori, consumatori de produse vegetale (legume, fructe, seminţe, sâmburi etc), NU omnivori, NU carnivori. Specia noastră nu este biologic făcută să consume carne. Omul este prin natura sa biologică vegetarian, iar dieta ideală a oamenilor pentru o viaţă sănătoasă este una preoponderent vegetală (ideal ar fi exclusiv vegetală). În legătură cu mâncarea otravă toxică din magazine am mai scris pe acest blog. Acum, vă recomand câteva articole pe care le-am găsit pe internet, care vorbesc despre cum BIOLOGIC, omul este făcut să fie vegetarian. Am preluat mai jos câteva pasaje, vă recomand să le citiţi integral! Detalii în continuare:

De ce oamenii nu sunt facuti sa manance carne – citiţi tot articolul!

Pasaj:

Desi unii istorici si antropologi spun ca omul istoric este omnivor, echipamentul nostru anatomic: dintii, maxilarul si sistemul digestiv favorizează o dieta fara carne. Asociatia Americana de Dieta subliniaza faptul ca „in istorie majoritatea oamenilor au avut o dieta vegetariana sau apropiata de cea vegetariana”.

……………………………………………..…………..

Oamenii s-au născut pentru a fi vegetarieni, şi nu carnivori – citiţi tot articolul!

Pasaje:

Adevaratele animale carnivore saliveaza la ideea de a manca o prada atunci cand o vad. Asa se intampla, de exemplu, cu un leu atunci cand vede o gazela, sau cu o pisica atunci cand observa un soricel. Oamenii nu saliveaza. Ati vazut vreodata vreun om salivand de pofta atunci cand vede un porc viu cand se afla in cotet!?

Omului ii place sa manance nu tot animalul, ci numai anumite bucati din el, dupa ce acesta a fost prelucrat si gatit.

Marii majoritati a oamenilor le vine rau si nu pot suporta ideea de a vedea carne sfasiata, cu sange pe ea.

Dintii canini ai omului nu seamana deloc cu dintii canini ai animalelor pradatoare carnivore (de exemplu, tigrul), In plus, alte animale absolut vegetariene (gorilele, cimpanzeii, caii, hipopotamii etc.) poseda si ele un dinte canin, ce este folosit adesea in scopuri defensive si nu pentru mancat.

Dr. Robert W. Sussman, profesor de antropologie, a tinut o scurta conferinta de presa cu subiectul “Meniul primilor oameni”. Primii oameni nu erau ucigasi agresivi, caci ideea “omului-vanator” s-a dezvoltat din ideologia iudeo-crestina conform careia omul s-a nascut a fi rau, agresiv si ucigas. Cercetarile dr. Sussman s-au bazat pe studierea fosilelor vechi de cateva milioane de ani si care demonstreaza ca omul nu era deloc un vanator. De exemplu, specia Australopithecus afarensis nu detinea dentitia pentru a putea consuma carne.

…………………………………………………………………….

Anatomic și fiziologic oamenii au fost creați vegetarieni ! – citiţi tot articolul!

Pasaje:

C = carnivorele, I = ierbivorele, O = oamenii:

C : Au canini care depășesc în dimensiuni ceilalți dinți și incisivii conici și ascuțiți, special pentru a sfâșia

I : Au dantura special adaptată pentru mestecat

O : Au dantura la același nivel, adaptată pentru mestecat

……………………………

C : Mandibula NU are posibilitatea de a desfășura mișcări de lateralitate

I : Mandibula are posibilitatea de a desfășura mișcări de lateralitate pentru o bună și îndelungată masticație

O : Mandibula are posibilitatea de a desfășura mișcări de lateralitate pentru o bună și îndelungată masticație

……………………………….

C : Când mănâncă sfâșie și înghit bucăți mari de carne crudă, foarte puțin mestecată

I : Când mănâncă apucă vegetalele cu buzele și dinții incisivi, le retează, apoi le mestecă timp îndelungat, amestecându-le cu salivă, pentru ca apoi să le înghită

O : Când mănâncă, apucă mâncarea cu incisivii, o mestecă timp îndelungat și o amestecă cu salivă pentru ca apoi să înghită cantități mici de mâncare

…………………….

C : Apa o beau prin fenomenul numit ”lipăire”

I : Apa o beau prin sucțiune / soarbere

O : Apa o beau prin sucțiune / soarbere

Știați că :

– un carnivor poate fi făcut vegetarian total, în vreme ce un ierbivor va putea fi făcut să consume carne crudă extrem de rar

– carnivorele adesea sunt văzute chiar păscând, semn că odată, demult, asta au făcut și ele + au nevoie de minerale și vitamine pe care consumul cărnii nu-l poate oferi

– cel mai longeviv animal este o specie de broască țestoasă, care este atestată documentar de la 1776, existând într-o grădină zoologică din Sydney – Australia. Aceasta manâncă… salată !

– cel mai longeviv și totodată cel mai de povară animal de pe lângă curtea omului este… calul ! Acesta are dantura și tubul digestiv aproape identice cu ale omului. Proverb românesc : ”mânci calule ovăz ?” (și NU carne, lapte, brânză, ouă)

– cel mai mare animal de uscat este elefantul, adică tot o ierbivoră. Acesta poate alerga continuu cu 40 km/h până la 4 ore neîntrerupt. O carnivoră NU va face așa ceva !

– cel mai rapid animal de pe Pământ este… ghepardul, deci o carnivoră. Totuși acesta aleargă 3’ cu 145 km/h după… gazela Thomson. De vreme ce tot a 5-a tentativă de a o prinde reușește, înseamnă că de fapt scorul este de 4 : 1 pentru gazelă. Ce face ghepardul după 3’ de 145 km/h ? Zace la pământ, între 90’-120’. Ce face gazela după cele 3’ ? Zburdă, paște… Ce paște ? Carne, lapte, brânză și ouă ?

– dacă vrem să fim puternici cum e boul, trebuie să mâncăm ce mănâncă boul, dar să nu-l mâncăm pe bou !

– carnivorele secretă mult suc pancreatic pentru a reuși să digere cantitatea mare de carne consumată

nici un ierbivor și nici un carnivor NU mai consumă lapte speciei sale, sau al altei specii din proprie inițiativă după ce a fost înțărcat. Omul de ce ar face asta ?   citiți și asta: 18 sept 2012: Atenţie la laptele pasteurizat!

– prin prepararea termică (fiert, copt) a alimentelor de origine vegetală circa 50% dintre amino-acizii proteinelor vegetale, dar și celelalte substanțe optic active sunt transformate din forma L- (levogir) absorbabilă în forma D- (dextrogir) lent, insuficient și incomplet absorbabilă. În cazul produselor de origine animală procentul se apropie de 100%. => complet nefondată ideea că am avea nevoie de proteina animală sau că aceasta ar fi superioară. Carnivorele mănâncă carnea crudă, ne-preparată termic, ceea ce omul nu face!

…………………………………………………………………………………..

Dieta ideală – Paralelă între dieta de origine animală (A) şi cea de origine vegetariană (V) – citiţi tot articolul!

Pasaje:

Şi Dumnezeu a zis :

“Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă. Aceasta să fie hrana voastră.” (Geneza 1,29)

Legumele, fructele, cerealele şi seminţele reprezintă dieta aleasă pentru noi încă de la început de către Creator” (E.G.White – Dietă şi hrană)

Dieta modernă din ultimii 100-200 de ani, bazată preponderent pe produsele de origine animală este inadecvată genomului (configurat în mii de ani), rezultând o nouă patologie (cardiopatie ischemică, diabet zaharat, osteoporoză, cancer)” (Prof. Dr. Nanulescu Mircea – Cluj)

Aşadar, dieta originară, prescrisă omului încă din Eden, a constat din legume, fructe, cereale, leguminoase şi seminţe, fiind vegetarian totală (vegan).

Vegetarieni celebri : Socrate, Pitagora, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Jean Jacques Rousseau, Lev Nicolaevici Tolstoi, Friedrich Nietzsche, George Bernard Show, Albert Einstein, Mahatma Ghandi

Citate celebre ale acestor oameni celebri :

– ”Animalele sunt prietenii mei, iar eu nu obișnuiesc să-mi mănânc prietenii” (George Bernard Show)

– ”Tocănița de carne este felul tipic al decadenței” (Jean Jacques Rousseau)

– ”Noi trăim pe viața altora. Corpurile noastre sunt niște cimitire umblătoare ! Va veni timpul când omul va privi la un ucigaș al animalelor la fel cum privește acum un ucigaș de om” (Leonardo da Vinci)

– ”Nu poți să dorești ca pe Pământ să fie pace și prosperitate, în vreme ce corpurile noastre sunt niște morminte în care sunt îngropate animalele moarte” ; ”Omul distruge în sine toate simțirile sufletești înalte – compasiunea și îndurarea – față de alte creaturi vii, similare lui și trecând peste sine, își împietrește inima”  (Lev Nicolaevici Tolstoi)

Concluzie:

(în urma citirii integrale a măcar celor 3 articole puse mai sus)

Concluzia logică, obiectivă, conform datelor clare, concrete, obiective despre natura biologică a omului, date prezentate în aceste articole (şi alte articole și documentare de pe net – vezi Forks over Knives) arată clar că omul NU s-a născut, nu a fost creat (sau nu a evoluat) pentru a consuma carne şi produse de origine animală.

Ce fac oamenii cu aceste informaţii odată ce le-au aflat… e treaba fiecăruia.

Deşi concluzia şi scopul privind alimentaţia sunt clare: renunţarea din ce în ce mai mult la a consuma carne şi produse animale, acest lucru va fi dificil de făcut în practică din câteva motive simple:

a. generaţiile dinaintea noastră au mâncat carne

b. ne-am obişnuit să mâncăm carne în cadrul familiei noastre (iar oamenii sunt rezistenţi la schimbare)

c. PERVERTIREA GUSTULUI prin substanţele chimice şi toxice adăugate în produsele vândute în supermarket, tocmai ca să ne placă mai mult la gust. Că despre asta e vorba: NE PLACE LA NEBUNIE SĂ MÂNCĂM CARNE ȘI ALTĂ OTRAVĂ DIN SUPERMARKET (dulciuri concentrate, prăjeli etc). Ne place gustul! Ori când vrem să avem o viață sănătoasă NU după un gust PERVERTIT de chimicale trebuie să ne luăm, ci după logică și informațiile aflate CITIND sau documentându-ne pe cont propriu.

În timp ce nu putem lucra pe punctul a. (e din trecut), putem face ceva în legătură cu punctele b. şi c. Rămâne la latitudinea fiecăruia…

Pentru cei care vor să reducă progresiv consumul de carne, spre binele lor pe termen scurt, mediu şi lung,  le recomand următoarele etape cronologice, ce pot fi îndeplinte cu succes dacă aveţi alternativă la îndemână (hrană vegetală disponibilă facil in cantitate mai mare ca de obicei):

Etape cronologice posibile în renunţarea la carne:

1. Mâncat multiple tipuri de carne şi produse animale (brânzeturi, lactate, ouă) (momentul “acum”)

2. Conştientizarea că o alimentaţie bazată pe carne este ne-naturală omului (biologic) şi că acest consum de carne dăunează sănătăţii organismului uman – creierul trebuie să ştie şi să înţeleagă, să conştientizeze de ce nu o să mai consumi carne, ca să-ţi fie mai uşor să treci pe o dietă exclusiv vegetală;

3. Mâncat un singur tip de carne şi produse de origine animală sau mâncat din ce în ce mai puțină carne (indiferent de care);

4. Mâncat din ce în ce mai puţină carne din acel tip de carne ales / mâncată și mai puțină carne pe săptămână + mâncat alte produse de origine animală (în paralel crescut procentul de vegetale consumate)

5. Eliminată carnea. Dieta constă în vegetale + produse de origine animală (brânză, lapte, unt, ouă) (=dietă lacto-ovo-vegetariană)

6. Reduse din ce în mai mult produsele de origine animală şi crescute cele vegetale

7. Eliminat OUL (= dietă lacto-vegetariană). Dieta constă în lactate, unt, brânzeturi şi produse vegetale

8. Reduse din ce în ce mai mult lactatele şi crescut procentul de vegetale

9. Eliminate lactatele (lapte, brânză, unt). = Vegetarianism – dieta constă în legume, fructe, cereale, seminţe, sâmburi ce pot fi gătite, preparate în multiple moduri + compoturi, gemuri, zacuscă etc;

10. Vegetarianism CRUD – cea mai sănătoasă dietă – legume, fructe, anumite cereale (update – cu cerealele e mai dubioasă treaba), seminţe, sâmburi etc consumate în diferite amestecuri, în stare crudă, aşa cum vin ele de la Mama Natură.

Această trecere nu trebuie să fie făcută brusc şi este foarte important să fim convinşi psihic că este mai sănătos să fii vegetarian, altfel nu vom reuşi și ne vom stresa aiurea cu gândul la fripturică pe grătar :).

Cei care cred că vor muri de foame doar cu produse vegetale, să se uite aici cât de bogată este oferta: Calendarul pietei – ce gasim la piata in aceasta perioada. Legume si fructe de sezon, de-a lungul anului. Cultivarea plantelor in gradina – pe anotimpuri si luni.

Câteva videoclipuri despre consumul de carne vs vegetarianism în materialul de aici: http://andreirosu.org/2014/01/28/suntem-sau-nu-facuti-pentru-a-consuma-carne/

CEI CARE VOR SĂ SE CONVINGĂ DE FAPTUL CĂ OMUL N-ARE CE CĂUTA SĂ MĂNÂNCE PRODUSE ANIMALE ȘI CĂ ALIMENTAȚIA IMBECILĂ A SOCIETĂȚII „MODERNE ȘI CIVILIZATE” DIN VEST (care a ajuns deja și la noi) ESTE UNA DINTRE PRINCIPALELE CAUZE ALE BOLILOR NOASTRE DE AZI, SĂ CAUTE PE NET DOCUMENTARUL FORKS OVER KNIVES și să-l vizioneze împreună cu familia!

Emilian, 3 mai 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

21 responses to “Oamenii au fost facuti sa fie ierbivori / vegetarieni, nu carnivori sau omnivori. Omul este prin natura sa biologica vegetarian. Dieta ideala a oamenilor pentru o viata lunga si sanatoasa este alcatuita din produse vegetale – legume, fructe, seminte, samburi etc (s)

  1. Din sapaturile arheologice effectuate in scopul observarii structurii minerale a oaselor umane s-a constata cu stupoare ca NU S-A gasit nici macar un HSapiens care sa fi fost vegetarian. NICI UNUL!

    Deasemenea, se pare ca marile boli de decimare a omenirii au aparut odata cu introducerea cerealelor in consumul current….si altele..
    Trebuie sa evdeti documentarul respective, o sa-l caut…

  2. Apropos de “dieta ideala”, cerealele sunt mult mai toxice decat carnea. Amidonul included. Regula de bun simt este ” daca nu poti consuma alimentul in stare cruda, asa cum il gasesti in natura ( fara sa-l toci, condimentezi, amesteci cu altceva ca sa-i schimbi gustul ) ,nu-i de mancare (pentru specia din care faci parte ) !

    Natura a dotat special fiintele ca sa poata digera alimentele care le sunt destinatre : pasarile au gusa ca sa digere cerealele / semintele, ierbivorele au stomac cu 4 camere si rumega, etc. Eu n-am gusa ca sa pot manca cereale. Nici nu rumeg si nici nu pot digera celuloza, precum ierbivorii ( adevaratii vegetarieni )…. Mai precis, omul este frugivor.

    • Da, am mai auzit de chestia cu ce poate fi mancat asa cum ni-l da natura e bun. Si intr-adevar…dubiiile mele la vegetale asta sunt: cerealele. Dar…uite..,.bobul de grau incoltit poate fi mancat crud nepreparat… Si alte cereale la fel…

      • Da, graul incoltit poate fi mancat crud, insa nici un nutritionist normal la cap nu l-ar recomanda, pentru ca desi e incoltit, e tot toxic. Lectinele din bobul de grau nu dispar prin incoltire. Glutenul tot acolo ramane, etc.
        E simplu : n-ai cu ce digera grauntele ( gusa ) … nu’s de mancare !

  3. Nu sint de acord cu ,,Vegetarieni obtin foarte mult proteine, daca mananca o varietate de fructe, legume,, din linkul de mai sus: De ce oamenii nu sunt facuti sa manance carne.

    Fructe: contin vitamine carbohidrati simpli (dar totusi naturali si sanatosi nu ca zaharul alb)
    Legumele: minerale si vitamine.
    Intradevar doar semintele (de floarea soarelui, alune, nuci etc.) contin proteine vegetale.

    • Ei cand au zis “daca mananca o varietate de fructe si legume” se refereau probabil la “daca mananca produse de origine vegetala” unde intra orice vegetal. Da proteine sunt din putinul pe care il stiu eu mai ales prin nuci, seminte, samburi etc. Dar pb ca si prin legume fructe. Oricum, ideea principala era ca avem proteine si in produsele vegetale, si chiar mai bune pentru corp…

      • Dieta perfecta nu exista, indiferent ce ai manca. Marea problema a veganismului / vegetarianismului este deficienta de B 12 si K2 si astea de regula sunt superficial considerate de adeptii veganismului ( dar platesc cu sanatatea ). Plus deficienta de aminoacizi pomeniti de Roarke.
        Sa consumi carne e si mai grav ( platesti tot cu sanatatea ). Omul e frugivor, iar carentele din dieta si le poate asigura din suplimente ( indiferent ce dieta are, tot va fi in carenta de nutrienti ).

  4. ..dacà aveti ràbdare sà cititi …..si poate ideia ajutà pe cineva , care i în shomaj , lucreazà pe un salar de mizerie ,sau nu are nimic….sau poate vrea sà vinà definitiv în tzarà si cînd nu ai nici o sansà ….. am o vecinà în Ro. pensionarà fostà învàtàtoare si cu o pensie de mizerie de nu i ajungea nici sà si plàteascà întretinerea ..dupà ce a plecat .copii ei la facultate .în Norvegia .si a vîndut appartamentul si s a dus la casa bunicilor la tarà.dee 5 camere mari cu pàmînt mult pàdure ..si cu jumàtate din banii apartamentului . si a tras apa si canalizare ( cà are fîntîna la poarta )a fàcut baia bucàtària modernà + acoperisul +2 sobele reparate. iar în toate 5 dormitoare mari un perete si a transformat un sifonier mare cu etajere si pe deasupra cu usi lungi mari culisante pe rotile sus si jos si i încadrat pe o shinà la nivelul dusamelei ..si i fàcut din scînduri tàiate corect lipite si bàtut în cuie dar se poate face si din placaje si pe deasupra si a lipit un fototapet frumos dar merge si cu tapet sau o un material catifea ..sau mochetà …iar pe alt perete a pus fori de interior cu plante depoluante pentru cà noaptea nu avem oxigen suficient … iar din magazia ia mare de +350m2 (totul ràmas de la bunici )din curte a transformat o în (zic eu laborator cà este f bine aranjatà numai cu rafturi .compartimentatà în 3 ; 1..unde tine animalele 2.unde tie cerealele paiele lemnele .3..laboratorul unde în cele 4 coltiri are pus..1 centrifuga de scos mierea de albine .+toate cele de la apiculturà.2 ..are pus o moarà ffusor de manevrat de màcinat fàina fff fàinà si pentru pàsàri ( pentru 1 h de învîrtit la roata morii faci fàinà pentru o sàptàmînà si vine aproape toti din sat ) 3.o presà màrisoarà si aia foarte usor de manevrat . pentru fàcut ulei…din sîmburi de struguri .floarea soarelui .rapità.orez.etc . iar moara si presa sunt fabricate aproape acelasi mecanism foarte simple adica 2 pietre rotunde mari grele und se scurge pe un canal uleiul iar la fel si cu moara cu fàina .4 are cazanul de fàcut tzuicà si cu toate alea de fàcut vinul ,iar în mijloc are o masà mare lungà din lemn masiv rezistentà…+ o masinà ARO model vechi cu 85000km dar masina i impecabilà se cunoaste cà i robustà rezistentà toate astea sunt ràmase de la bunicul ei …om GOSPODAR se vede) si bine înteles cà este o curàtenie impec.) îar în colturile casei de afarà si a magaziei (laborator) si a pus butoaie (+ robinet cu furtune cu gàurele )pentru sà curgà direct din burlane apa de ploaie de udat gràdina unde nu vezi un fir de iarbà sàlbaticà în gràdinà printre pàtrunjel màrar, ceapà ….etc pentru cà si a îngràdit parcele dreptunghiulare cu pînzà geotextilà ( valabil + 15 ani )si deasupra un strat de+ 45 cm. de pàmînt curat si gras din minà si ca sà tinà umezealà si sà se oxigeneze bine are pus peste parcele con de brad +are un butoiasi pe rotile cu o pompà de stropit cà îsi face solutia cu jumàtate cu otet cu apà si stropeste toate legumele , fructele si a cumpàrat un tractoras de ocazie + o vacà + 3 oii+ 2 capre+gàinii (erau pui )+4 stupi de albine +obligat porci ( erau mici )special pentru cà si a fàcut o instalatie de biogaz ..pentru aragaz +2 sobe ( instalatia i a dat o prietenii ei din Ger.)…..si munceste din primàvarà pînà în toamnà asa organizat si în ritmul ei..+ fàrà siestà la prînz NU poate rezista … . ( le face pe toate pentru cà si a usurat munca).pài la ora 5 dim. mulge vaca,i capra , oile si le trimite là pascut îi cineva din sat care se ocupà cu toate animalele mari omul din sat si le aduce seara ………. si are bani bani..cà vinde.adicà îi vin clientii la poartà … brînzà .ouà.carne .tzuicà.vin.miere de albine de tot felul de zarzavaturi .(.iar jambonul si cascavalul àla bun afumat face schimb cu ulei de màsline tot asa de la prietenii ei din Fr. provence)….si dureazà cam 2 ani ca sà ti faci totul si dupà aia ai si recoltà ……iarna se duce numai pe la statiuni termale… iar vara excursii prin europa cà are prieteni peste tot.. si musafiri de peste tot si aproape toti i au luat ex…..vara trecutà a fost plecatà în croazierà cu vaporul 10 zile si a fàcut turul mediteranei ‘(.cu totii prietenii )cînd pleacà în vacante este fff elegantà de nici nu zici cà munceste la tarà .( si cînd pleacà are grijà vecinii ei tot asa GOSPODARI).iar îmi spunea cà înainte avea geanta plinà cu medicamente si bolnavà tot timpul….iar fàrà cafeaua dimineata NU se putea trezi si obosità toatà ziua ….iar acuma se simte foarte bine ..NU mai bea nici cafea …si .zice cà are energie mult mai multà ….dar ce bine aratà parcà întinereste …nici un rid nu vezi pe fata ei ,zice cà dacà mai eram la bloc acum cred cà stàteam numai prin spitale …aaaa NU cred cà eram si moartà..de politicà nu prea vorbeste dar a fost 2 zile în Buc. astà iarnà la manif. si zice dar am o supàrare vesnicà în suflet cà am 2 copii plecati Norvegia au terminat facultatea acolo de doi anii si acum lucreazà în Norvegia cu un salar fff bun ,au de toate si nu pot sà vinà în tarà definitiv ,din motivul salarului fff mic ….iar din .salarul l lor i au cumpàrat un tv 3D.mare plasma un robot de bucàtàrie ff scump kenwood cooking sef , un aspirateurs performant zepter tuttoluxo 6 ….vor sà i cumpere o masinà 4/4 dar mama lor a refuzat si zicîndu le cà masina mea ARO de la bunicu nu o înlocuiesc cu nici una ..doar dacà se stricà de tot ,ba copii ei i au zis ca sà nu mai munceascà atît cà ei pot sà i dea bani ,,, dar vecina le a zis clar si hotàrît un DA dar atunci cînd sunt bàtrînà si cînd nu mai pot sà mà misc,,, dar acum ce sà fac cu banii !!!! adicà sà mi abandonezi gràdina ,farmacia mea prietenii mei care avem acelasi subiect comun si tot ce mà înconjoarà ( numai pentru bani !!! ) àsta nu este stilul meu de viatzà parazitarà ,,,si nici o datà nu le a cerut bani ( din principiu ) pentru cà le a zis cà are bani ..dar dacà are vre o urgentà gravà atunci DA si vrea sà le demonstreze si ea la copii ei cà doamne fereste ce se întîmplà în viatza asta cà ai sau nu studii pentru cà pàmîntul casa de la tzarà nu se vinde, cà aia te salveazà ..asa i au zis si bunicii ei mereu ..dar ea nu prea îi venea a crede si cînd a vàzut cà i din ce în ce mai greu si trist ,atunci sa întors cu lacrimi în ochi si îsi spunea (dumnezeu sà và ierte ) dar mare dreptate ai avut .parcà ai stiut cà o sà avem viatà grea si multumesc cà mai învàtat de toate MULTUMESC ,,,,si ca sà continui ..,,, sà stii cà decîteori vin în tzarà copii în concediu de sàrbàtori pleacà cu masinile încàrcati cu de toate cà au ladà mare frigorificà iar toate produsele din carne / brînzeturi le înpacheteazà în frunze de vie si dupà aia le pune în pungi alimentare special vid ,chiar dacà au bani nu au încredere de produsele din magazine ..dupà cum se vede ,deci se poate si ce are ea în plus fatà de marea majoritatea ,moara de fàinà si presa de fàcut ulei …dar nimeni nu a zis cà i usor dar cînd te duci la muncà acolo i usor cu un salar de mizerie si la jumàtatea lunii nu mai ai nici un ban…pài viata asta zi /zi te înbàtrîneste asta te înbolnàveste ..
    aproape în fiecare lunà . îi vine în vizità cîte o familie din EU. si sà stiti cà prietenii ei cînd vin la ea s au ea cînd pleacà la ei ..sunt musafiri 3 h. si toti stiu coltul lor ce sà facà …..se ajutà mult între ei ….dar tre. sà stii sà ti alegi prietenii ca sà nu te fure s au sà vinà numai la masà la bàut la bîrfà tipic profitor ….tre sà i faci sà înteleagà cà prietenia i sà ne ajutàm între noi si vacantele înpreunà ……..defapt ( cine se aseamànà se adunà )…si acuma cînd pleacà pe la statiuni prin tarà au làmurit si vecinele , prietenele ei ro. ca sà meargà înpreunà adica femeile o sàptàmînà si bàrbatii alta sàpt. pentru cà tre. sà stea cineva acasà pentru animalele , gospodària .dar nu stiu cum sà và ex. prima datà cînd le a propus sà se plece separat ,,,, bàrbatii NU au fost deacord dar ce scandal mai fàceau ,, nici în ruptul capului ,, dar insistînd ..pînà la urmà au cedat si au fost deacord ….iar dupà prima plecare a bàrbatilor singuri vre o 6 în statiunie au venit mai relaxati , bucurosi mai calmi mai uniti mai glumeti mai secretosi , ba acuma chiar insistà , ca plecarea sà fie pe rînd , pentru cà tre sà stea cineva acasà cu animalele ..iar nevestele îsi pun semne DE ( ‘???;;;///::::!!!!!!!.) …….
    i …. sà và povestec cum s a înprietenit pe loc vecina cu FR. din salon de provence .. erau îtr o statiune termalà în ro.iar fr càutau ceva s au nu îtelegeau ceva …dar vecina cum este o vorbàreatà si dupà aia au intrat în discutie cu de toate dar discutia mai atràgàtoare a fost atunci cînd era de agriculturà gràdinà retete de bucàtàrie plante medicinale … pentru cà si fr. au o plantatie mare de màslini amande smochini ..BIO Plante aromatice.( si vînd ulei de màsline care 1 l costà + de 70€ BIO numai pe la restaurantele si hotelurile de LUX Paris , Cote d’ Azur )…si dupà vacanta la termale i au invitat la ea pentru o zi si au ràmas o sàptàmînà iar le a preparat sarmale cu ciorbà de burtà cu mititei de au zis cà ei nu au mîncat în viata lor asa bunàtàti gustoase si asa lea plàcut la vecina tot au zis cà s în paradis ..curat toate în ordine i au impresionat magazia ( laboratorul ).ba i au invitat si la o nuntà în sat … fr .ei stiau de la tv. de noi cà suntem numai tzigani hoti sàraci ….de au ràmas inpresionati si au schimbat pàrerea pe loc de noi ro.si ei se mirau cum de dà pe la tv. de ro. cà suntem o tzarà de tzigani prosti hoti excroci …cà defapt realitatea i alta suntem niste oameni de treabà gospodari veseli ba ziceau cà suntem mai omenosi decît ei fr….dar cum ziceam cà vecina are 2 copii …. i au fàcut o surprizà mare …au cumpàrat un teren agr. în Franta Salon de Provence de 11 ha. lîngà prietenii ei si vor sà se pregàteascà zic de pe acum pentru cînd vor iesii la pensie si vor sà si planteze màslini , smochini , kiwi , avocat , làmîi ….etc…+plante aromatice si medicinale …..etc…în fine de toate , pentru cà uleiul de màsline àla adevàrat BIO este fff bun ca un pansament …..dar ca sà và povestesc are prieteni din toatà europa.. germ. it. fr. sp. norv. ang..si ro. se adunà o gascà de nebunatici iar àsta i al IV lea an cînd vin în Romania si sau îndràgostit de traditia noastrà de anul nou ca sà se ducà cu plugusorul + cà au învàtzat sà ure ,vecina i a înbràcat cu costume nationale tzàrànesti romanesti si toti au zis cà astàzi suntem tzàrani romani le a pregàtit o càrutà cu caii si cu paie si cu steagul romanesc ……..si pleacà prin sat cu plugusorul pe la toti dar pe la a 2 /3 case cà toti îi servesc cu tzuicà ,vin de nu se mai întzelzge plugusorul àla ,cà ce i la gura lor auzi numai AHOOO AHOOO si buhaiul cu tobe cu clopote ,cu siraguri de clopotzei si cînd terminà de urat pe la toti , atunci e mai frumos …. cà se suie în càrutzà si urà urà încontinuare urà si toti muntii ..noroc de caii cà mai stiu drumumul spre casà cà eiiiii … ( si atunci am întzeles de ce le a dat càrutza si cu paie )… si înspre dimineatzà asa le place la noi cà dupà atîta urat si tzuicà adica amestecate îi serveste cu ciorbà de potroace în castroane tzàrànesti de lut cu linguri de lemn dupà traditie …ca sà se dreagà ….dar ce le place la noi sàrbàtoarea traditia ,ambianta ,lumea cà se cunosc si vorbesc între ei ….au si ei sàrbàtoarea lor dar le vin numai familia ,prietenii si pleacà .au spus cà la ei nu existà asa o traditie frumoasà sà se ducà prin oras ,sat sà se ureze un.. la multi ani .. atît .cam plictisitoare …anul acesta si au invitat si ei prietenii lor fiecare cîte 2/3 si vin în Ro.cà le a povestit cît e de frumoasà i traditia noastrà cà i au fàcut curiosi ,credcà anul aceste se adunà vre o 20/30 …vor sà i primeascà pe toti copii din sat cu plugusorul si le a pregàtit la fiecare plase pline cu bomboane jucàrii ……iar dupà ora 8 /9 seara e rîndul lor sà plece cu plugusorul din poartà n poartà prin tot satul …………pînà dimineatzaaaaa …AHOOOO AHOOOO………
    cînd era învàtzàtoare clasele 1/4…dupà cum zic fostii elevi ai ei ..cà . toti copii erau (ochi si urechi ) atenti si pe nici unul nu la pedepsit sau bàtut sau insultat cà îi trata pe totzi la fel pentru la iea toti copii sunt inteligenti .pot sà và spun cà si a fàcut meseria cu pasiune si iubeste copii îi respectà ..si avea un mod de a preda foarte atractiv si cu vocea ei caldà, calmà de nu ràsufla nici unul … erau foarte curiosi si atenti … si toti participau la lectii cu întrebàrile lor de copii ,la toti le dàdea ràspunsuri clare ca sà i facà sà întzeleagà lectia si si ce i bine si ce i ràu dar si de ce ??? si cît este de importantà pentru ei este matematica si de ce ?? si ia fàcut sà iubeascà sà citeascà càrti de povesti si cu compunerile logice ce a înteles dintr o poveste ……. cu fiecare generatie de copii în fiecare sîmbàtà .fàcea clasà deschisà în naturà la munte le a aràtat toate plantele florile si cît sunt de pretioase si bune pentru sànàtatea noastrà si cà se fac si medicamente din ele si la ce s bune si de ce ???.si ia dus pe la apicultori ca sà vadà si explice si ce rol are albina …si cà mierea i cea mai bunà , dar si apa, aerul curat de la munte cà i cicatrizant( exact cum îti pune medicul masca de oxigen) si toate celulele noastre tre. sà se oxigeneze bine ca sà fim sànàtosi si de ce ?, …. copii de mici tre. sà le explici si i faci sà înteleagà cît de importantà este pentru noi oamenii natura si cum tre. sà o pretuim si de ce ?? …pentru cà ei nu va uita asta toatà viata lor , de natura mamà altfel o va pretui…..si acuma de cînd e la pensie primeste tel . felicitàri, vizite mereu de la fostii elevi si toti povestec cum i au impresionat pe toti povestea cu albina si cît de micà este si cît de gospodinà i si importantà i pentru viatza noastrà si mierea cît de dulce i …..si ce se va întîmpla cu noi omenirea , atunci cînd albina nu mai existà si de ce ??? ei zic cà nu o sà uitàm toatà viatza ( iar la povestea cu albina fiecare copilas ia impresionat si aveau lacrimi în ochi ) …. si ….a încercat sà i îndrume spre ceva natural curat logic mai mult de jumàtate dintre elevii ei au fost atrasi ca i sà iubeascà natura si multi au reusit. care lucreazà altzii ,sunt studenti ..pe .la medicinà , agriculturà , veterinari ., în cosmeticà , farmacie …..adevàru i cà învàtzàtorul àla care ti pune condeiu în mînà si îti dà o educatie bazatà pe respect conteazà mult pentru reusita ta în viatzta … …conteazà fff mult …………

    • pàmîntul casa de la tzarà nu se vinde, cà aia te salveazà – corect. Foarte interesant. Lung, dar interesant. Intr-adevar, viata la curte, cu pamant pe care sa il lucrezi si sa iti asiguri o oarecare autonomie, poate chiar completa, este un ideal pe care ar trebui sa il aiba orice orasean…

  5. Multa lume spune ca oamenii sunt otraviti de tot felul de chimicale din produsele din magazin, daca e asa, de ce speranta de viata a oamenilor creste mereu? De ce nu scade?
    Pe lg asta la ce bun sa fii atat de obsedat de faptul ca tre sa traiesti cat mai mult, dar te simti obligat si sa le zicialtora cum ar trebui sa traiasca. Viata ar trebui sa fie ca un carusel, mergi, cazi, te lovesti, te ridici, dar la sfarsit sa poti zici: oau! Ce calatorie!

    • De unde stii tu faza cu speranta de viata a oamenilor creste mereu? :))) De la TV? De la presa mincinoasa? De la institutele de cercetare conduse de criminalii care ne exploateaza si ne distrug mental prin Scoala si Mass Media? Foloseste-ti ochii tai din capul tau si UITA-TE IN JUR! Ti se pare ca avem un popor sanatos? Ti se pare ca alte popoare din vest, mai ales SUA, sunt sanatoase si duc o viata sanatoasa/fara boli/fericita?

      Ia cauta tu frumos niste statistici cu bolile de inima si cancer, sa vezi cum sunt in crestere de ani si ani de zile continuu si cum omoara anual milioane de oameni. Si la noi in tara tot aceste boli sunt primele vinovate de decesele romanilor…

      Intrebarea “la ce bun sa fii atat de obsedat de faptul ca tre sa traiesti cat mai mult, dar te simti obligat si sa le zicia ltora cum ar trebui sa traiasca?” nu are sens. Ai amestecat 2 chestii intr-una fara sens. Nu sunt “obsedat” ci mi se pare de bun simt ca toata lumea sa isi doreasca sa traiasca cat mai sanatos si cat mai mult. Si mi se pare normal sa ajut si pe altii, prin informatiile pe care le-am aflat, sa ajunga si ei sa traiasca mult si sanatos, pentru ca nu oamenii nu ar trebui sa fie egoisti si sa se gndeasca doar la ei.

      Dar…fiecare face cum il duce capul. Multi nu dau doi bani pe cei din jur, si sut itneresati doar de propria persoana. Eu nu sunt asa. Apoi, daca tu vrei sa ignori otrava moderna pe care o bagi in corpul tau zi de zi, sa traiesti viata “ca un carusel” si sa mori in chinuri de cancer si alte boli pe la 65 de ani, chinuindu-ti si familia sa aiba grija de tine ani la rand, sa fii sanatos! Oau ce calatorie!

      • Excelent articol. Lumea a devenit mai connstienta , se procupa mai mult de sanatate acum, As adauga un mic comentariu pentru cei care nu vor sa fie vegetarieni sa incerce sa tina posturile din religia noastra pentru o sanatate corporala si spirituala.desavirsita. Asta nu inseamna ca in perioada dintre posturi traim in abuzuri. Viaita cumpatata, echilibru in toate este cel mai bun sfat pe care il poate da un doctor (sau un preot).
        Cele bune tuturor!

      • Corect. Schimbarea nu trebuie facuta neaparat brusc, ci poti incepe progresiv sa renunti la carne / alte otravuri din comerţ. Posturile alimentare din religia ortodoxa parca au fost lasate special ca sa ne detoxifiem organismul…

    • Te doare si creierul incercand sa gasesti un raspuns la un asemenea comentariu. Defineste intai termenul folosit de tine si apoi discutam.

  6. Minciuni!Manipularea maselor!E dovedit stiintific faptul ca rata de imbolnavire a oamenilor cu boli grave e mai ridicata la asa zisii”vegan” sau vegetarieni convinsi!Cancerul de colon!

Spune-ți părerea aici: