Galerie FOTO VIDEO poluare iaz decantare Valea Sesii – un mic dezastru ecologic in comparatie cu ce va fi la Rosia Montana (eco41)

Galerie foto poze poluare dezastru ecologic iaz decantare Valea Sesii Sesei exploatare miniera cianuri substante toxice chimice sat distrus de proiectul minier rmgc compania Rosia Montana ecologie 1Atunci când se vorbeşte de Roşia Montană şi exploatări miniere cu cianuri toxice, eu prefer de regulă să nu las pozele să vorbească, pentru că pozele pot fi manipulatorii – pot fi folosite de ambele părţi (atât de cei care se opun cât şi de cei care susţin proiectele) în aşa fel încât să arate că zona fie e deja distrusă (cei care susţin demararea proiectului arată poze cu dezastrul care există deja în zonă, poluare deja existentă pe care “proiectul o va rezolva” etc), fie arată poze cu superbele peisaje naturale ale zonei, care trebuie prezervate (cei care NU doresc demararea proiectelor distrugătoare). Eu prefer să discutăm pe chestii mai concrete – pe argumente. De aceea am şi creat pe acest blog textul  18 argumente contra proiectului minier Rosia Montana RMGC  unde pot fi văzute motivele pentru care proiectul de la Roşia Montană NU trebuie demarat, pentru că ar fi un dezastru ecologic, economic şi social pentru România.

De data asta însă, am dat peste nişte poze foarte interesante (mulţumesc cititoarei Ana pt link). Poze puse de nişte “apărători ai naturii”, cu poluarea din zonă DUPĂ demararea unui proiect de exploatare minieră cu substanţe toxice. Este vorba despre Valea Sesii din Munţii Metaliferi (foarte aproape de Roşia Montană), unde există un ditamai iaz de decantare a otrăvii folosite în minerit la cariera din Roşia Poieni. Pozele sunt incredibile (se mai găsesc poze cu dezastrul de acolo şi prin alte părţi pe internet). Redau mai jos începutul articolului publicat în 9 dec 2012 – acolo găsiţi şi o ditamai galeria foto. Subliniez ce se spune în text spre sfârşit:

“Nu se poate ca atunci când vii aici să nu faci legătura cu ceea ce se preconizează a se întâmpla în zona Roșiei Montane. Se spune că și acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Și tot așa, sacrificând niște sate. Numai că acela va fi mai întins decât acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun că va fi cam de trei-patru ori mai mare.” Detalii în continuare:

Iazul de decantare Valea Sesii (de Bogdan Balaban, sursa AICI)

Trebuie să vă avertizez din capul locului că urmează un jurnal trist. Acțiunea lui se va desfășura în jurul unui iaz de decantare numit Valea Sesii (sau Sesei dupa unele surse ) aflat în Munţii Metaliferi. Nu voi scrie prea multe, voi lăsa imaginile să spună ce e de spus. Suntem 8: Ciprian, Oana, Familia Nuca, Ramona, Dl. Stoica, Costi.

Dimineața pornim pe ruta Lupsa – Hădărău – fostul sat Geamăna. De la Hădărău se urcă pe un drum de țară cale de 4-5 km până ajungem la un pod. În vale pare a fi un lac, pe malul său câteva case.

La o privire mai atentă constatăm că de fapt lacul nu prea e lac. Mai degrabă este o acumulare de nămol. Urcăm pe pod unde găsim niște conducte. Din ele se aude un zgomot semn că se transporta ceva. Suntem în Munții Metaliferi aproape de Roșia Montană, glumim spunând că pe acolo se transportă aurul.

Bineînțeles că nu e vorba de aur ci de steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începând cu anul 1978. Tot arealul ăsta pe care se întinde lacul e o adevărată zonă calamitată.

CITIŢI CONTINUAREA ARTICOLULUI DIN 9 DECEMBRIE 2012 APĂSÂND AICI – tot aici găsiţi şi galeria foto completă – trebuie să apăsaţi pe “toate fotografiile” sau “click aici pentru galeria completă de fotografii” şi aveţi răbdare că se deschide cam greu.

Redau câteva dintre poze mai jos:

BEFORE:

Galerie foto poze poluare dezastru ecologic iaz decantare Valea Sesii Sesei exploatare miniera cu cianuri substante toxice sat distrus de proiectul minier rmgc compania Rosia Geamana sat vechi eco aur

Fostul Sat Geamăna – în prezent, satul este scufundat in iazul de decantare toxic din pozele de mai jos. Se mai vede doar biserica…

AFTER:

ALTE POZE în articolul menţionat – AICI   sau pe Google Images AICI

UPDATE: AM GĂSIT ÎNCĂ O GALERIE FOTO DIN ZONA ROŞIA MONTANĂ – CLICK AICI.

Câteva VIDEO:

Citiţi şi despre dezastrul de la Baia Mare din 2000 – exact ce se preconizează la Roşia Montană – click AICI.

Emilian, 30 mai 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.