Cum si unde sa donezi sange – ghid complet pas cu pas informatii donare, centre Bucuresti (s10)

procedeul procesul de donare sange prize sange sfaturi donatori cum unde si de ce sa donezi sangeÎn primul rând felicitări că te interesează acest subiect şi felicitări că te interesezi despre donare înainte să te duci să donezi (dacă din acest motiv ai ajuns aici).

În România foarte puţini oameni donează sânge. Unul dintre motivele pentru care puţini români donează este lipsa de informare corectă şi suficientă despre donarea de sânge. De aceea am creat acest ”ghid”. Citiţi acest text pentru a afla detalii complete despre ce presupune donarea de sânge, astfel încât să vă hotărâţi în cunoştinţă de cauză dacă să mergeţi să donaţi sau nu.

-articolul a fost scris pe baza informaţiilor obţinute la Centrul de transfuzie Bucureşti şi pe baza altor informaţii găsite pe internet, în special pe siteul www.doneazasange.ro.  Puteţi consulta şi alte site-uri: donatorionline.ro, asociatiareact.ro,  pentruviata.com, imparte.rotransfuzii.ro (centrul din Ploieşti) etc. Update: mai nou și centrul din București are site: www.ctsbucuresti.ro

( Update oct 2012:  Blogul Ce-i cu noi? poate fi găsit și pe Facebook AICI)

Iată ce veţi afla dacă veţi citi acest Ghid despre donarea de sânge:

1.De ce e important ca oamenii să doneze sânge? De ce e nevoie de sânge?

2.Despre grupele de sânge 

3.Câţi oameni donează sânge – în Europa, în România, în Bucureşti?

4.De ce donează sânge atât de puţini oameni? Cauzele principale – foarte important

5.Cine NU poate dona sânge? Motive de excludere definitivă, periodică sau de moment – foarte important

Bonus: Alte întrebări și răspunsuri despre donarea de  sânge (ce au căutat oamenii pe google și au ajuns la acest text)

6.Unde se donează sânge? Centrele din toată ţara şi detalii despre centrele din Bucureşti

7.Sfaturi pentru ÎNAINTE de donare, ÎN TIMPUL donării şi DUPĂ donare.

8.Cum donezi sânge în Bucureşti? (cam acelaşi principiu se aplică în toată ţara) + un caz concret

9.Avantaje medicale şi beneficii “materiale” primite la donarea de sânge în România

10. De ce donează sânge românii? De ce se donează sânge în Bucureşti?

11. Concluzie

1.De ce e important ca oamenii să doneze sânge? De ce e nevoie de sânge?

Este nevoie continuă de sânge pentru că omenirea încă nu a inventat un substitut artificial al sângelui, care să funcţioneze la fel de bine. Motiv pentru care, în sistemul medical din ziua de azi, atunci când un pacient are nevoie de sânge, acesta trebuie luat de la un alt om. Dacă nu există oameni care să doneze, acel pacient va muri sau va rămâne bolnav. Dacă există mai mulţi oameni care să doneze, atunci şi mai mulţi pacienţi se vor însănătăşi mai repede (nu vor mai sta la coadă la sânge, nu vor mai alerga după donatori etc).

Sângele este folosit pentru: operaţii (diverse intervenţii chirurgicale), transfuzii necesare în diferite boli, accidente sau diverse lovituri (traumatisme soldate cu pierderi de sânge), neoplasme, naşteri, leucemii, limfoame, talasemii, hemofilii etc.

produse sange tabel utilizarea sangelui cum este folosit sangele grupe sanguine cum sa donezi, doneazasange.ro

Sângele are o durata de viaţă limitată. Diferitele componente ale sângelui, care se utilizează în diferite cazuri, pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile şi câţiva ani:

– Trombocitele trebuie folosite în maxim 5 zile de la donare;

– Celulele roşii (eritrocite) pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile sau îngheţate până la maxim 10 ani(dar, datorită costurilor pe care le implică, doar o mică parte din rezerva de sânge poate fi îngheţată)

– Plasma este în general îngheţată şi se foloseşte pe parcursul unui an.

(detalii despre tipuri de donări: http://ctsbucuresti.ro/tipuri_donari.html)

Din cauză că sângele este perisabil, este nevoie de donaţii în fiecare zi.

În orice moment, sute sau chiar mii de persoane caută disperaţi sânge pentru a se face sănătoşi. Să stai fără să-ți pese, denotă natura egoistă a speciei umane. Puteți vedea câteva exemple de oameni care caută disperat sânge aici: http://www.imparte.ro/Donatii/Donatii-sange/Cereri-urgente-de-sange

Principalul motiv pentru care trebuie donat sânge este faptul că ESTE PREA PUŢIN SÂNGE DONAT, DISPONIBIL SPITALELOR DIN ROMÂNIA. În prezent, doar 1-2% dintre români donează sânge. Sistemul medical din România trăieşte într-o continuă nevoie de sânge. Pentru că donează atât de puţini oameni, în spitalele româneşti s-a creat un sistem neoficial de menţinere a cantităţii de sânge disponibil, la un nivel cât de cât constant. Astfel, atunci când un bolnav (un pacient) are o problemă care necesită transfuzie de sânge, dacă nu este o urgenţă (nu moare în următoarele zile), acesta este trimis/rugat de către doctor să caute donatori (cu aceeaşi grupă sanguină sau cu grupa 0 – care e donator universal), care să doneze sânge pentru el. I se spune câte prize de sânge are nevoie (la donare o priză de sânge are 450ml) şi până când nu face dovada că cineva a donat sânge pentru el, acesta nu va primi sânge pentru problema pe care o are. Aceasta este situaţia care există în România anului 2012, şi se întâmpla asta, pentru a evita riscul de a rămâne fără sânge atunci când ai o urgenţă. Dacă ar dona mai mulţi oameni sânge, n-ar mai fi nevoie de acest sistem inuman, însă care reprezintă singura varianta valabilă în situaţia dată.

Nu există legal obligaţia ca pacientul să asigure “recuperarea” sângelui consumat, însă pentru că odată ce s-au făcut bine, românii n-or să mai stea ei să caute şi să convingă nişte rude/prieteni să doneze cantitatea de sânge folosită, doctorii sunt nevoiţi să se asigure că sângele este recuperat încă dinainte de a fi folosit.

În cazul urgenţelor (stai să mori dacă nu primeşti sânge), bineînţeles că te repară cu sângele (puţin) pe care îl au deja, însă dacă nu reprezinţi o urgenţă, până nu faci rost de sânge pentru  tine, nu eşti operat. Ar fi de bun simţ ca cei care au primit sânge în regim de urgenţă, în semn de mulţumire, să se ducă apoi să caute persoane care să doneze pentru a realimenta „banca de sânge”. Câţi români fac chestia asta?

O mare cantitate din sângele donat este eliminat în urma analizelor amănunțite, pentru că se descoperă că nu este bun. Destul de mulți dintre cei care vin să doneze pentru prima oară se dovedește ulterior, la analizele sângelui, că au Hepatita B sau C. Per total, cantitatea de sânge donat care poate fi folosită în spitale acoperă doar 50-60% din cantitatea necesară. Astfel, în mod continuu, există oameni care caută disperat persoane care să doneze sânge pentru ei…

2. Despre grupele de sânge

Oamenii au diferite grupe de sânge, iar clasificarea lor se face raportat la cele două sisteme de clasificare (ABO şi RH):

Cele 4 grupe de sânge conform sistemului ABO sunt următoarele:

0 (zero) (grupa 1, sau 01) (donatori universali) – pot primi doar de la 0, donează oricui

A (grupa 2, sau A2)– pot primi de la A și O, donează doar grupelor A și AB

B  (grupa 3, sau B3)– pot primi de la B și O, donează doar grupelor B și AB

AB  (grupa 4, sau AB4) (primitori universali) – pot primi sânge de la orice grupă, donează doar la AB

Cele două clase conform sistemului RH sunt:

RH pozitiv (RH+) –> primeşte şi de la RH+ şi de la RH-, dar donează doar către persoane cu RH+

RH negativ (RH–) –> primeşte doar de la RH–, dar donează şi celor cu RH+ şi celor cu RH–

Grupa de sânge a oamenilor va arăta deci ceva de genul următor: „ grupa  AB4 – RH pozitiv”

Alte detalii despre ce este RH-ul găsiţi AICI.

Acum chestia cu grupele astea de sânge este că unele sunt mai rar întâlnite, şi deci mai valoroase pentru centrele de donare. Mai exact, doar 15% din totalul populaţiei de pe glob are RH negativ. Deci cine ştie că are RH negativ este cu atât mai obligat moral să meargă să doneze. Apoi, din sistemul ABO, cea mai valoroasă grupă este 01, pentru că sângele din grupa 01 poate fi folosit la orice pacient. Cele mai rare grupe de sânge la centrul din Bucureşti sunt AB4 negativ (adică grupa AB şi cu Rhul negativ) şi A2 negativ. Există oameni care caută disperaţi şi totuşi nu găsesc pe cineva cu aceste grupe de sânge să doneze pentru ei, mulţi dintre ei sunt dispuşi chiar să plătească donatorului sângele oferit, însă donatorii nu sunt de găsit. Acestea sunt printre cazurile disperate  ÎNSĂ LA CENTRUL DE DONARE ESTE NEVOIE NON-STOP, DE TOATE GRUPELE DE SÂNGE, INDIFERENT DE RH!

3.Câţi oameni donează sânge – în Europa, în România, în Bucureşti?

În câteva ţări europene, procentele de donatori sunt următoarele (raportat la întreaga populaţie) (sursa: doneazasange.ro): Danemarca – 10%; Anglia – 9%; Olanda – 8%; Germania – 6%; Franţa – 6%; Italia Sud – 4%;Italia Nord – 3%; Ungaria – 4%;

Deşi în ţările occidentale civilizate, la donarea de sânge  nu se oferă decât o gustare sau o simplă băutură răcoritoare şi nimic altceva iar în România există recompense băneşti şi de altă natură (despre care vom vorbi mai jos) , doar 1-2% dintre români donează sânge.

La singurul centru de donaţii benevole din Bucureşti (CTSM București) (unde donează cei care locuiesc în București sau Ilfov), vin zilnic minim 100 de donatori (foarte rar 70-80 şi maxim 250 de donatori în “zilele bune”). În total, pe lună, donează în Bucureşti în jur de 3000-4000 de persoane. Asta înseamnă 36.000 – 48.000 de donări pe an. Atenţie! Donări, NU persoane! Pentru că foarte mulţi donatori sunt “fideli” şi donează de cel puțin 3 ori pe an. Ceea ce înseamnă că numărul bucureştenilor și ilfovenilor care donează sânge anual este mult mai mic. Dar să calculăm totuşi un procent: să zicem că avem 40.000 de donatori ”unici” pe an la CTSM București, o populaţie stabilă în Bucureşti de 1.800.000 de locuitori, și o populație în județul Ilfov de 300.000 de persoane. 40.000 de donatori, din 2.100.000 de locuitori populația totală stabilită pentru Buc+Ilfov înseamnă 1.9%. Deci 1.9% dintre bucureşteni și ilfoveni donează sânge pe an. Vi se pare mult sau puţin? ESTE INFIM! Dar… denotă perfect nivelul de egoism din rândul românilor şi al bucureştenilor în special. (p.s.: nici cu țările ”occidentale” nu mi-e rușine: chiar și 10% e un procent foarte mic, dar oricum, mai bine decât la noi)

Din păcate, în prezent nu există în România un sistem unitar de donare la nivel național. Nu există un registru universal valabil pentru toată țara, astfel încât atunci când cineva donează la Iași de exemplu, să apară instant în baza de date comune la nivelul întregii țări.Din păcate această centralizare nu există, astfel că nu se poate dona decât în zona de domiciliu ( de exemplu cei din București și Ilfov donează la centrul din București, iar restul persoanelor donează fiecare în județul lui). Câte județe sunt, atâtea centre de donare la nivel național. Nu ai voie să donezi în altă parte, pentru că nu au de unde să știe cei de acolo când ai donat ultima oară (femeile nu au voie să doneze mai des de 90 zile, iar bărbații mai des de 70 de zile). În situația actuală, fără o evidență centralizată la nivel național, dacă s-ar permite donarea și în alte județe ar însemna că foarte mulți oameni s-ar îmbulzi să doneze foarte des, în diferite centre din țară, pentru a primi acele beneficii materiale. Dacă nu ar fi periculos pentru sănătate, și sângele ar fi de calitate, nu ar fi nicio problemă, însă termenul de 90 zile pentru femei și 70 zile pentru bărbați nu e stabilit degeaba.

4.De ce donează sânge atât de puţini oameni? Cauzele principale

În timp ce mulţi oameni au motive reale, valabile pentru care nu donează (au anumite boli, sunt prea bătrâni etc), foarte mulţi îşi găsesc scuze care nu sunt de fapt valabile. Printre acestea menţionez:

A.Nu-mi plac acele / mi-e frică de ace / mi-e frică să donez sânge

Este foarte bine să înţelegem această frică de ace, de sânge şi de spitale. Ea izvorăște din două locuri:

1.Instinctele biologice

Deşi putem îndura fără probleme acea mică durere a înţepăturii unui ac, organismul nostru reacţionează din punct de vedere biologic, pentru a se autoapăra. Pentru corpul nostru biologic, orice durere, oricât de mică, înseamnă ceva de rău, înseamnă teoretic un factor care ne face rău (de aceea apare durerea – ca avertizare). Atunci când în minte ne apare ideea să donăm sânge, sau să ne facem un vaccin, sau o injecţie, sau să mergem la dentist, corpul nostru biologic va reacţiona instinctiv respingând această idee, pentru că în trecut, atunci când s-a mai întâmplat, l-a durut. Deci toată reticenţa pe care o avem în legătură cu acele, spitalele, dentiștii, pleacă din aceste instincte biologice care nu s-au adaptat încă la tehnologia modernă a omului (ace, seringi, aparate etc) dar şi din faptul că organismul nostru biologic “ştie” că prin sângele altor oameni se pot transmite tot felul de boli. Toate gândurile de genul “nu suport acele”, “nu-mi plac acele”, “nu-mi place să văd sâng”,  “nu-mi plac spitalele” pleacă din această autoapărare/autoconservare biologică a organismului uman. Dar partea noastră raţională ştie totuşi că nu e nicio  problemă dacă donezi sânge şi că e chiar benefic pentru organism (se reîmprospătează sângele), deci rămâne doar ca partea raţională să câştige în faţa părţii biologice, şi să mergeţi să donaţi. Uitați câteva imagini cu ajutorul cărora să vă analizați aceste instincte biologice. Dacă vă uitați la ele și simțiti că vă e rău sau vă e scârbă sau simțiți o senzație de repulsie sau de genul ”ICHh!”, este foarte important să conștientizați că de fapt nu există motive concrete, raționale care să vă îndepărteze de așa ceva, și că întregul proces de donare de sânge este ceva normal în ziua de azi, se practică de ani de zile și nu este nicio problemă pentru cei care donează.

kit sigilat steril de unica folosinta pentru donare sange cum unde donez sange, doneazasange.ro

donare recoltare 450ml sange unde donezi sange in bucuresti, cum donez, cine poate dona, doneazasange.ro

cine are nevoie de sange, cum unde donezi sange ghid complet, donatori fideli sange avantaje materiale doneazasange.ro

donare recolta pungi prize de sange cantitate 450ml o donare a sangelui, donatori centru ctsb bucuresti ilfov, doneazasange.ro

transfuzie sange donare sange bucuresti cum unde cand poti sa donezi sange bucuresti ilfov centre judetene, doneazasange.ro

Un al doilea motiv pentru care există acea frică de ace-spitale-sânge este:

2.Conştiinţa că mediul spitalicesc românesc te poate îmbolnăvi

Pentru că partea raţională şi partea biologică uneori „comunică”, faptul că ştim raţional că spitalele din România sunt pline de oameni bolnavi şi sunt de multe ori surse de îmbolnăvire (în loc să ne facă sănătoşi) acest lucru s-a transmis în biologic, şi atunci când vine vorba de spitale, aproape că instinctiv reacţionează acel sistem biologic de autoapărare/autoconservare, care îţi spune „Nu te duce acolo! O să te infectezi cu cine ştie ce boli! O să te îmbolnăveşti! Nu vrei să te îmbolnăveşti! Nu te duce!” Şi astfel românii (şi nu doar ei) nu se duc să doneze, pentru că fie le e scârbă când vine vorba de mers la un centru medical, fie li se instalează o lene în a se duce sau a se gândi la asta, devin reticenţi, amână mersul, nu se mai duc deloc etc. Acest lucru se combate prin 2 argumente raţionale valabile reale:

– centrul de donare din Bucureşti este separat de alte secţii din clădire (nu trec pe acolo oameni bolnavi, nu prea se plimbă persoane contagioase pe acolo de la care să te infectezi). De asemenea centrul este proaspăt renovat parțial (mai-iunie 2012);

– nu există risc de infecţie/îmbolnăvire de la instrumentele medicale folosite, pentru că se utilizează doar ace şi instrumente de unică folosinţă pentru fiecare pacient în parte, desigilate în faţa donatorilor (puteţi cere să vedeţi că sunt sigilate înainte să le folosească). Deci nu vă faceți probleme din acest punct de vedere.

Alte scuze care nu sunt de fapt valabile:

B.Sunt prea ocupat

Aici este o chestie de prioriăţi. Ce este mai important pentru tine? Să faci lucrul pe care aveai de gând să îl faci în mod obişnuit, sau să salvezi viaţa cuiva (la propriu)? Atunci când îţi stabileşti priorităţile ţine cont şi de lucrurile aflate din acest text cât şi de avantajele donării de sânge, explicate mai jos. Dacă nu ai timp acum, sau în perioada asta, fă-ţi timp mai târziu, în altă zi, în altă săptămână sau în altă perioadă şi du-te şi donează.

C.Am donat deja sânge

Este foarte bine că ai donat. Însă ţine minte că se poate dona o dată la 70 de zile (bărbaţii) şi o dată la 90 de zile (femeile). Deci se poate dona de cel puţin 3 ori pe an.

D.Nu-mi permite religia să donez sânge

Poftim? De ce? Religia ta nu-ți permite să îți ajuți aproapele și să faci fapte bune? Oamenii religioși care nu pot gândi cu propriul lor cap, și trebuie să le spună cineva de sus dacă este bine sau nu să donezi sânge, ar trebui să știe că Biserica Ortodoxă Română este de acord cu donarea de sânge și chiar și cu donarea de organe pentru salvarea de vieți omenești.

Alte chestii găsite pe www.doneazasange.ro, pe care ar trebui să le ştii:

– orice grupă de sânge este bună;

– nu-ţi face griji, ai suficient sânge cât să donezi. O priza obişnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge (pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari), precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1—2 ore, iar calitativ în 14 zile), fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială.

– nu te vei simţi foarte slăbit sau afectat după donare (mai ales că donarea se face pe „mâncate”, nu pe burta goală);

– nu îţi amâna donarea pentru că ai o grupă de sânge rară şi aştepţi să apară un caz special –> du-te şi donează acum, pentru că deja există acele cazuri speciale, doar că nu ştii personal de ele.

Uitaţi mai jos ce spune o statistică făcută acu’ vreun an pe non-donatori legat de motivele pentru care nu se donează în România. Nu ştiu cât de bine a fost făcut din punct de vedere ştiinţific-matematic-statistic acest sondaj, dar îl puteţi analiza pe tot AICI.

statistica donare de sange statistici donatori campanie recoltare motive de ce nu doneaza oamenii, ceicunoi.wordpress.com

5.Cine NU poate dona sânge?  Motive de excludere definitivă, periodică sau de moment

Vezi condiții de admisibilitate și pe siteul CTSMBucurești: http://ctsbucuresti.ro/conditii_admisibilitate.html

A. Excluşi de la donare definitiv (pe viaţă):

Persoanele care sunt pensionate pe caz de boală indiferent de boala pentru care s-au pensionat şi persoanele care au în prezent sau au avut (indiferent când, chiar şi în copilărie), una dintre următoarele boli/afecţiuni:

– orice tip de hepatită
– antigen ATG , HBS
– TBC
– sifilis
– malarie
– epilepsie
– bruceloză
– ulcer, sau care au avut operații de ulcer
– diabet
– boli de inimă
– boli de piele
– boli ale sângelui: anemii, anemii feriprive – prea puțin fier în organism (carență de fier), talasemii, hemofilii etc
– miopie peste 6 dioptrii (+ sau -)
– cancer
– sida
– leucemie
– toate bolile cronice, cardiace, psihice
– sechele pulmonare
– afecțiuni cardiovasculare: tahicardie, hipertensiune arterială cronică în tratament, crize de angor, accident vascular cerebral, embolii pulmonare operate, endocardite etc.;
– istoric de afecțiuni ale sistemului nervos central: orice antecente patologice severe de afecțiuni ale sistemului nervos central (traumatisme craniene cu sechele, toxicomania, miastenia etc.);
– tendinta patologică la sângerare;
– afecțiuni ale tractului gastrointenstinal, genitourinar, afecțiuni hematologice, afecțiuni renale, afecțiuni metabolice și endocrine, afecțiuni ale sistemului respirator, alergii s.a.m.d. Persoanele cu boli profesionale, pensionate medical sau cu un comportament sexual riscant nu pot, de asemenea, să doneze sânge.

B. Refuzaţi la donare în ziua/perioada respectivă (restricţii pentru donare):

Atenţie: aceste restricţii pot diferi uşor de la un centru de donare la altul, sau de la un medic la altul… Pentru fiecare donator se face o “analiză” personalizată legat de restricţiile de mai jos, iar doctorul care face acea analiză poate da OK-ul sau nu. Din comentariile primite de cititori, se pare că, în practică, în cadrul centrelor de donare, există diferenţe de opinie legat de: limitele de vârstă, limitele de greutate, la cât timp de la ciclu poţi dona sânge, dacă ai voie sau nu să donezi dacă iei anticoncepţionale, cu cât timp înainte de donare nu ai voie să bei alcool etc.

– tinerii sub 18 ani (pot dona doar dacă vin cu părinţii şi aceştia sunt de acord)
– pot dona doar persoanele până în 60 de ani (pot dona însă şi cei peste dacă sunt acceptaţi de personalul medical de la centru, în funcţie de starea de sănătate, vitalitate vizibilă, insistenţă etc); de asemenea, donatorii vechi (cei care au mai donat) pot dona până la 65 de ani sau şi mai mult în funcţie de vitalitatea şi sănătatea organismului – aspecte care se decid de către personalul medical înainte de donare;
– de regulă femeile care au sub 50kg sau peste 100kg nu pot dona
– de regulă bărbaţii care au sub 60kg sau peste 110kg nu pot dona
– nu pot dona persoanele cu tensiune arterială sistolică necorespunzătoare (sub 11 sau peste 18mmH)
– persoanele care au suferit în ultimul timp pierderi de sânge sau au fost în ultimele luni supuse vreunei intervenţii chirurgicale (să nu fi suferit vreo operaţie minoră – în ultimele 3 luni sau majoră – în ultimele 6 luni, să nu aibă programate operaţii în perioada donării sau după donare
– să nu fi făcut anestezie la stomatolog sau în altă parte înainte de donare (anestezia intră în sânge)
– persoane cu o stare de oboseală care să nu le permită donarea
– să nu fi consumat alcool sau o masa bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare; ai voie un sandviş, ceva uşor, ai voie să bei un suc, apa, chiar şi cafea;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării (nu ai voie să bei alcool cu o zi – două înainte)
– ai voie sa fumezi înainte de donare, însă dacă fumezi în următoarele 2 ore de la donare, rişti să ţi se facă rău.
– gravida nu poate dona sânge, întrucât organismul său trebuie să acopere şi nevoile viitorului copil, iar interdicţia se prelungeşte 18 luni după naştere pentru ca organismul mamei să-şi refacă pierderile.
– FEMEILE să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală (la ciclu). ATENŢIE: puteţi dona sânge doar după ce trec cel puţin 5 zile de la ultima zi de ciclu. O colegă a fost refuzată la donare pe acest motiv. Teoretic trebuie să treacă 10 zile de la prima zi de ciclu, dar pentru că există diferenţe privind durata ciclului la femei, cel mai sigur este să aşteptaţi măcar 5 zile de la ultima zi de ciclu (timp în care se reface fierul în organism şi toate cele), după care puteţi merge să donaţi;
– nu puteţi dona dacă sunteţi răciţi, aveţi herpes sau sunteţi băuţi
– nu pot dona cei care au stări emoţionale exagerate
– trebuie să nu iei pastile cu vreo zi două înainte, ca să nu fie în sânge (cu excepţia anticoncepţionalelor – poţi dona chiar dacă iei anticoncepţionale în perioada donării)
– alergiile sunt eliminatorii doar dacă alergia se manifestă în perioada donării, important este să nu ai propriu-zis alergie în timp ce donezi, să nu-ți curgă nasu/ochii, să nu ai bășici, bube pe piele, să nu se manifeste concret alergia în acea perioadă;
– să nu ai urticarie, bube pe piele etc
– să nu te fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni
– să nu fii răcit sau sub tratament
– este okay să donezi dacă iei anticoncepţionale
– nu contează anotimpul, poţi să donezi sânge şi vara şi iarna
– nu poți să donezi la centrul din județul tău pentru bolnavi din alte județe
– regula generală este că nu poţi să donezi într-un judeţ dacă tu locuieşti în alt judeţ; de exemplu în centrul din Bucureşti poţi dona doar dacă locuieşti în Bucureşti şi Ilfov, poţi dona pentru un bolnav care se află într-un spital din Bucureşti sau Ilfov şi poţi dona totuşi dacă eşti din altă parte doar dacă: A.lucrezi oficial în Bucureşti/Ilfov şi aduci adeverinţă/legitimaţie de serviciu sau contract de muncă prin care să demonstrezi că lucrezi în Bucureşti/Ilfov SAU B.eşti student în Bucureşti/Ilfov şi demonstrezi acest lucru cu legitimaţia de student. Aceste reguli se aplică în toate judeţele ţării, iar faza cu ”nu ai voie să donezi în alt județ” etc există pentru că încă nu avem acel sistem centralizat despre care am vorbit la început.

– Poti dona sange cu buletin de provincie in Bucuresti si viceversa atata timp cat donezi pentru un pacient anume. Poti dona in provincie la orice centru de transfuzie sau donare ( sunt centre de donare in majoritatea policlinicilor din tara ) pentru un pacient aflat intr-un spital dintr-o alta localitate. De la centrul unde ai donat, ti se elibereaza un document care atesta ca ai donat sange pentru pacientul X, din spitalul Y, aflat in localitatea Z iar documentul respectiv se prezinta la spitalul unde pacientul este internat. OFICIAL NU are importanta ce grupa de sange ai donat, pacientul primeste grupa de care are nevoie DAR au fost situatii cand sangele nu a putut fi folosit pentru pacient pentru ca “vezi Doamne” nu corespundea grupa. Pentru siguranta, daca doriti sa donati sange pentru un pacient din alta localitate, donati grupa de care are nevoie, la centrul din zona in care sunteţi voi. (multumim pentru această informaţie primită printr-un comentariu mai jos)

C. Refuzaţi pe moment:

-cei care au glicemia scăzută (se vede la analiza care se face pe loc, cu o picătură de sânge din deget), sunt trimiși să mănânce ceva dulce sau să bea un suc ceva și le crește imediat glicemia la loc, revin și fac o nouă analiză cu sânge din deget și dacă iese ok, pot dona.

Alte întrebări și răspunsuri despre donarea de sânge (ce au căutat oamenii pe google și au ajuns la acest text):

poţi dona sânge dacă nu ştii grupa de sange?   –   DA! (cel puțin în București te acceptă la donare indiferent de grupa de sânge; dacă există locuri în România unde te refuză dacă ai o anumită grupă de sânge, acest lucru arată doar cât de distrusă este această țară)

poţi dona sânge dacă nu ai asigurare medicală?DA! În tot procesul de donare NU ţi se cere niciodată asigurarea medicală. Nu interesează pe nimeni aşa ceva acolo.

câţi litri de sânge îţi ia la donaţie în funcţie de kg? – kilogramele contează doar în momentul în care doctorul decide dacă poţi dona sau nu. Dacă ai prea puţine kg sau prea multe, eşti refuzat de la donare. Dacă eşti acceptat pentru donare, INDIFERENT de câte kg ai, vei dona exact o singură “priză” de sânge, şi anume 450 ml.

ai nevoie de buletin ca sa donezi sange? – DA! (iar dacă donezi pentru un anumit bolnav ţi se face şi poză)

daca donez sange sunt platit pe ziua respectiva de la serviciu? – DA! (pentru faptul că ai donat, primeşti o adeverinţă de “scutire” pentru acea zi de la serviciu, dar tu eşti plătit pentru acea zi, chiar dacă nu ai fost la serviciu propriu-zis – cel puţin asta este teoria…)

dupa donare sange aparitia unei vanatai pe mana – aşa cum scrie şi mai jos la sfaturi DUPĂ donare, dacă vă apare o vânătaie în zona de unde s-a recoltat sângele, nu este nimic grav, se resoarbe singură în 1-2-3 zile; aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.

daca faci sex inainte de donare de sange e bine? – teoretic n-are nicio legătură, dar dacă a doua zi de dimineaţă (când vrei să te duci să donezi), te simţi prea obosit, mergi în altă zi să donezi sânge.

ce trebuie ca sa donezi sange – tot ce îţi trebuie ca să donezi sânge este să fii “eligibil” adică să nu te refuze la centrul de donare, din diferite motive (ca să vezi motivele pentru care ai putea fi refuzat, citeşte punctul 5 de mai sus – A, B şi C). Dacă eşti eligibil conform criteriilor pe care le-am trecut cu liniuţă mai sus, tot ce trebuie să faci este să identifici UNDE poţi dona sânge concret (citeşte punctul 6 de mai jos), află programul de donare, ia BULETINUL cu tine şi du-te şi donează! Nu îţi trebuie asigurare medicală, analize medicale sau alte acte ca să donezi. Îţi trebuie doar buletinul sau cartea de identitate.

donezi sange si primesti bani pe loc – DA! Dacă eşti acceptat pentru donare, şi donezi sânge, vei primi imediat după donare toate acele beneficii materiale (adeverinţă pentru zi liberă de la şcoală-facultate-serviciu, adeverinţă pentru reducere pe transport şi bonuri de masă în valoare de 63 de lei). Deci toate acestea le primeşti PE LOC. Doar rezultatele analizelor medicale care se fac sângelui DUPĂ ce l-ai donat, le vei primi în 3 zile lucrătoare – trebuie să le ridici personal, cu buletinul/cartea de identitate (alte detalii despre avantajele medicale şi beneficiile materiale ale donării de sânge citiţi mai jos, la punctul 9).

din cat in cat timp poti dona sangeo dată la 70 de zile bărbaţii şi o dată la 90 de zile femeile (cam asta este teoria şi practica în Bucureşti; e posibil să fie mici diferenţe la nivel naţional, în funcţie de centrul de transfuzii sau personalul medical de acolo – poate unii doctori acceptă să donezi şi mai des, nu ştiu).

daca donezi sange iti afecteaza data cicluluiNU, dar atenţie: nu ai voie să donezi cât timp eşti la ciclu! (de asemenea, se pare că nu poţi dona imediat după ultima zi de ciclu; trebuie să treacă minim 5 zile de la ultima zi de ciclu ca să poţi dona sânge – ceva de genul ăsta)

daca donez sange o data trebuie regulat? – NU! Donarea de sânge este voluntară. Donezi de câte ori vrei tu. Dacă vrei să donezi o singură dată, te duci, donezi şi gata. Nu te obligă nimeni să mai donezi şi altă dată. Însă dacă tot ai donat o dată, te-ai obişnuit cu procedura, ai câştigat şi nişte bani, de ce să nu donezi regulat? Sunt oameni a căror bunăstare sau chiar viaţă depinde de sângele pe care îl donează oameni ca tine la centrul de recoltare…

cand donezi sange afli daca esti insarcinata – NU CRED. Nu ştiu dacă printre analizele care sunt făcute asupra sângelui se verifică şi chestia asta. Nu cred că verifică nimeni. Teoretic astre trebuie să ştii tu înainte să mergi să donezi, pentru că NU ai voie să donezi sânge dacă eşti însărcinată. Teoretic trebuie să te întrebe doctorul de la centrul de donare dacă eşti însărcinată şi alte detalii despre asta, ÎNAINTE să te lase să donezi… (Dacă vrei să afli dacă eşti însărcinată sau nu, există metode mai simple decât donarea de sânge, şi anume un test de sarcină cumpărat din orice farmacie, care costă în jur de 10 lei)

mai primesc bonuri de masa daca donez sange pentru o anumita persoana – DA, primeşti bonuri de masă dacă donezi sânge, indiferent pentru cine.

6.Unde se donează sânge?  Centrele din toată ţara şi detalii despre centrele din Bucureşti

Teoretic procesul de donare și majoritatea detaliilor din acest text sunt valabile pe întreg teritoriul țării. Însă am găsit pe net un comentariu la un moment dat în care cineva spunea că a fost să doneze și nu l-au lăsat să doneze pentru că aveau suficient sânge din grupa lui. Nu mai știu despre ce județ era vorba, nu știu dacă este adevărat. Dacă este adevărat…cum să nu iei sângele omului care a venit să doneze, chiar dacă tu ai destul? Puteau să îl trimită în alt județ care nu avea suficient. Anyhow. Deci, ca să fiți siguri, sunați la telefon și întrebați dacă au nevoie de sângele vostru și eventual întrebați și ce alte restricții au pentru a vă lăsa să donați (poate mi-a scăpat mie ceva mai sus), ca sa nu mergeți degeaba.

Lista centrelor din toată ţara aici:  http://doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/

Centrul de donare București+Ilfov: CTSM Bucureşti, Str. Constantin Caracaş nr.2-8, sector 1, telefon: 031 425.12.30/ 031 425.12.31 / 031 425.12.32 / 031 425.12.33. (bulina albastră de pe harta de mai jos). CTSM Bucureşti se află în clădirea Institutului de Hematologie Transfuzională Prof. Dr. C.T. NICOLAU (021.319.31.62, 021.212.81.26), intrarea din stânga cum te uiţi la clădire mergând pe strada C. Caracaş.

www.ctsbucuresti.ro

cum ajung harta centru donare sange bucuresti transfuzii sanguine intrare donatori constantin caracas nr 2-8, ceicunoi.wordpress.com

cum cand unde poti sa donezi sange bucuresti ilfov centru de donare transfuzii sanguine constantin caracas 2 8, ceicunoi.wordpress.com a

cum cand unde poti sa donezi sange bucuresti ilfov centru de donare transfuzii sanguine constantin caracas 2 8, ceicunoi.wordpress.com b

Poze DUPĂ RENOVARE (parţială):

cum si unde sa donezi sange sfaturi donatori centru donare prelevare sange bucuresti constantin caracal despre transfuzie sanguina cerinte restrictii mananc fumez beau, inainte ceicunoi.wordpress.com

centru donare sange bucuresti ilfov sector cum unde sa donezi institutul de hematologie strada constantin caracas 2 8, sfaturi donatori sange, react vodafone, ceicunoi.wordpress.com 1

cum cand unde poti sa donezi centru donare cat sange bucuresti ilfov transfuzii sanguine constantin caracas 2 8 ghid complet informatii donarea sange benficii materiale bani sfaturi pericole probleme ceicunoi.wordpress.com

centru donare sange bucuresti ilfov sector cum unde sa donezi institutul de hematologie strada constantin caracas 2 8, sfaturi donatori sange, react vodafone, ceicunoi.wordpress.com 2

centru donare sange bucuresti ilfov sector cum unde sa donezi institutul de hematologie strada constantin caracas 2 8, sfaturi donatori sange, react vodafone, ceicunoi.wordpress.com 3

centru donare sange bucuresti ilfov sector cum unde sa donezi institutul de hematologie strada constantin caracas 2 8, sfaturi donatori sange, react vodafone, ceicunoi.wordpress.com 4

În București se mai poate dona sânge și la Spitalul de Urgenţă Floreasca (Calea Floreasca nr.8, sector 1, 021 599.23.00 / 021 599.23.08 / 021 317.01.21) și Spitalul Fundeni (Sos. Fundeni nr. 258, sector 2, 021 275.07.00 / 021 275.05.00 / 021 318.04.00) DOAR PENTRU PACIENŢI DIN ACELE SPITALE și FĂRĂ SĂ PRIMIŢI ACELE BENEFICII MATERIALE (bonurile de masă etc).

7. Sfaturi pentru ÎNAINTE, ÎN TIMPUL DONĂRII şi DUPĂ DONARE

Înainte de a dona:
– Verificaţi dacă sunteţi eligibil pentru a merge să donaţi, citind restricţiile de la punctul 5 de mai sus (ca să nu mergeţi degeaba). Verificaţi programul pentru donatori la numerele de telefon aflate în lista centrelor de donare de mai sus (ca să nu găsiţi închis).
– Odihniţi-vă bine în noaptea de dinaintea donării.
– Mâncaţi ceva uşor înainte de donare. Nu trebuie mâncate alimente cu multe grăsimi (lapte, unt, carne) şi mai ales nu trebuie servită o masă copioasă însoţită de alcool. Este recomandat să se ia micul dejun constituit din multe glucide şi lichide (ceai cu mult zahăr, se poate bea o cafea dulce – nu pe burta goală, se poate mânca un corn, un sandvici cu dulceaţă, o prăjitură etc). Se poate consuma peşte, fasole, cereale îmbogăţite cu fier, stafide sau prune. Evitaţi mâncărurile grase ca hamburgerii, cartofii prăjiţi ori îngheţata înainte de donare. Testele pentru infecţii făcute asupra sângelui donat, pot fi afectate de grăsimi/lipide – ce apar în sânge la câteva ore după ce au fost consumate mâncărurile grase.
– Consumaţi mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veţi dona.Atenţie: cu cel puțin 24 ore înainte de donare nu se consumă alcool!
– Imediat înainte de donare nu se fumează.
– Nu trebuie luate pastile cu vreo zi două înainte, ca să nu fie în sânge.
– Înarmaţi-vă cu răbdare şi fiţi pregătiţi pentru a aştepta în jur de 2 ore (în Bucureşti) pentru a termina tot procesul de donare. Luaţi-vă la voi o carte sau ceva de citit.

ATENŢIE: Unele asistente de la centrul de donare Bucureşti nu sunt de acord să bei cafea înainte de donare. Cel mai sigur este să verificaţi telefonic înainte.

În timpul donării:
– Purtaţi haine cu mâneci care se pot ridica uşor mai sus de cot.
– Relaxaţi-vă!
– Spuneţi dacă vi se face rău şi cereţi un pahar de apă/suc dacă simţiţi nevoia.

SFAT PENTRU CEI CĂRORA LI SE GĂSESC GREU VENELE (primit ca şi comentariu de la un cititor):

Vreau sa contribui si eu cu un mic aspect aflat din experienta proprie, poate ii foloseste cuiva care are aceeasi “particularitate”. Eu am venele foarte greu “accesibile”, motiv pentru care si o simpla recoltare pentru analize este o adevarata provocare pentru personalul medical; chiar daca acele folosite la donare sunt mai groase decat cele de analize, iar personalul ultra-experimentat, tot dureaza ceva pana sa-mi “prinda” bine vena. Dar mi s-a spus ca daca ma hidratez bine inainte (cam 1 litru de lichid, baut usor-usor), procesul devine mai usor si pentru ei si pentru mine – fapt verificat. Acest lucru se aplica si atunci cand fac analize, doar ca atunci lichidul trebuie sa fie exclusiv apa.

După donare:
– În primele 2 ore de la donare nu se fumează (rişti să ţi se facă rău).
– Imediat după donare puteţi servi un sandviş şi un suc dacă simţiţi nevoia.
– Rehidrataţi-vă consumând lichide.
– Dacă vă simţiţi ameţiţi, întindeţi-vă, preferabil cu picioarele mai sus, până când senzaţia trece. – În cazurile rare când mai au loc uşoare sângerări după îndepărtarea bandajului, apăsaţi locul respectiv şi tineţi braţul ridicat timp de 3-5 minute.
– Dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.
– Faptul că ai donat, nu îţi afectează activitatea curentă, îţi poţi desfăşura treburile în mod obişnuit – singurele restricţii sunt efort exagerat, şi fumat vreo ora-două după ce ai donat.
– În următoarele 5 ore de la donare trebuie evitate exerciţiile fizice ori ridicarea de greutăţi. De asemenea, poate n-ar fi bine să conduceţi, pentru că e posibil ca donarea să vă dea o uşoară stare de somnolenţă.

O priză obişnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge (pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari), precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1—2 ore, iar calitativ în 14 zile), fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială. Un om are aprox 5-7 litri de sânge deci cei 450ml reprezintă sub 10%. Cantitatea exactă de sânge pe care o are un om depinde în principiu de talie (înălțime, greutate etc). Nu este permisă donarea de mai mult de 450ml de sânge o dată ( se poate dona o singură priză o dată la 70 zile – bărbaţii şi 90 zile – femeile).

8.Cum donezi sânge în Bucureşti? (cam acelaşi principiu se aplică în toată ţara)

3 lucruri importante pe care trebuie să le faci înainte să pleci spre donare:

1.Te asiguri că eşti eligibil pentru a dona, citind restricţiile prezentate mai sus.
2. Te uiţi pe hartă ca să vezi cum ajungi la centrul de donare din strada Constantin Caracaş nr 2-8 (CTSM Bucureşti, care este în aceeaşi clădire cu Institutul naţional de hematologie transfuzională prof. dr. CT NICOLAU)
3. Suni la telefon şi verifici programul de donare, ca să nu mergi degeaba
(când am fost eu – sfârşitul lui aprilie, programul era următorul: donatori noi 7:30 – 11, iar donatori care au mai fost, au deja carnet de donator – 7:30-13:30), nr de telefon 031 425.12.30.

Repet câteva chestii: pentru bolnavi aflaţi în spitale din afara municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, nu se poate dona sânge la CTSM Bucureşti. Tot ce se donează în Bucureşti, rămâne în Bucureşti+Ilfov. Dacă eşti student şi vrei să donezi în Bucureşti, trebuie să ai legitimaţie de student la o Fac din Bucureşti. Dacă lucrezi în Buc cu carte de muncă şi poţi face dovada prin adeverinţă, poţi să donezi sânge în Bucureşti.

Ajuns la clădirea Institutului Nicolau, mergând pe strada Constantin Caracaş şi uitându-vă la clădirea, sunt două intrări. Cea din stânga este pentru centrul de donare sânge. Nu lăsaţi să vă afecteze prea mult aspectul exterior al clădirii. Nu contează atât de mult, iar clădirea e destul de ţapănă, nu are bulină şi nu cade tencuiala din ea. Deci e okay, sunteţi în siguranţă. Mai important este cum e pe interior, şi o veste bună este că centrul de donare a fost parţial renovat de curând.

Etape pe scurt ale procesului de donare în Bucureşti (valabile pt luna aprilie 2012 – înainte de renovarea centrului):

(oricum ţi se spune acolo exact tot ce trebuie să faci, deci citiţi ce scrie mai jos, ca idee, ca să vedeţi ce presupune procesul de donare)

– Se merge la etajul 1 la ”fișier” unde te înscri (te îndrumă portarul peste care dai la parter) – îți trebuie buletin + carnet de donator cine are. Se face o fișă nouă și se dă carnet de donator celor care vin pentru prima oară. Dacă persoana a mai donat, i se scoate fișa din arhivă. Fișele sunt apoi trimise mai departe la stație, de unde se strigă pacientul. La fișier au o bază de date cu cei care sunt înregistraţi oficial cu hepatită, cancer, HIV etc, şi sunt refuzaţi încă de acolo în cazul în care vin să doneze. Atunci când vrei să donezi pentru bolnavul X, trebuie să precizezi la fișier că vrei să donezi pentru cineva anume, şi trebuie să le spui NUMELE bolnavului şi SPITALUL în care este internat, sau în evidență. Cei care donează pentru un anume bolnav sunt pozați;
– Apoi donatorul coboară în sala de așteptare de la parter de unde ia un chestionar (de la portar) pe care trebuie să îl completeze cât așteaptă (atenţie: nu toate întrebările şi răspunsurile din chestionar sunt eliminatorii; acest lucru îl va decide medicul care se va uita pe chestionar, de faţă cu tine):

chestionar donare sange centrul CTSM Bucuresti detalii despre donatori motive excludere cine poate dona sange, ghid complet ceicunoi.wordpress.com 1b

chestionar donare sange centrul CTSM Bucuresti detalii despre donatori motive excludere cine poate dona sange, ghid complet ceicunoi.wordpress.com 2b

– Între timp, fișele pleacă la stație și se împart pe cabinete, se strigă prin boxe la ce cabinet să se ducă fiecare pacient, iar acesta urcă având chestionarul completat și semnat;
– Dacă e coadă, aștepți și apoi intri în cabinet (se poate întâmpla ca în cabinet să ajungă la un moment dat să fie mai mulți donatori). Aici, toți cei care vin să doneze trec printr-o primă etapă de teste: cântărit, temperatură, ascultat inima, tensiune, puls, verificat chestionarul completat anterior etc. Doctorii pun întrebări pe baza chestionarului, despre istoricul tău medical, al familiei etc. O parte dintre pacienți sunt eliminați din procesul de donare în această etapă de verificări – fie se află că au o boală pe care nu au menţionat-o și sunt eliminați definitiv, fie sunt eliminați temporar (sunt prea obosiţi, au tensiune proastă, iau medicamente pentru că urmează diferite tratamente etc)
– Dacă treci de testele preliminarii, urmează o nouă etapă de teste, o mică analiză a sângelui (se ia o singură picătură din deget, se pune pe lamelă şi se analizează pe loc: glicemia, RHul + grupa de sânge, hemoglobina etc.
– După testul cu picătura de sânge pacientul se întoarce la doctor pentru ca doctorul să stabilească pe baza rezultatelor mini testării sângelui dacă poate să doneze acum sau nu. Dacă glicemia sau hemoglobina sunt prea mari sau prea mici, persoana poate fi refuzată la donare. Dacă sunt probleme cu glicemia, i se poate recomanda să meargă să mănânce ceva (pentru că glicemia se reglează rapid), apoi revine, se retestează, și dacă e ok, poate să doneze.
Dacă e ok, te trimit către sala de recoltare. În sala de recoltare pot dona mai mulți oameni o dată; totul este steril, de unică folosinţă, este desigilat în faţa ta. Donarea propriu zisă durează în jur de 10 minute și se iau fix 450ml de sânge. În timp ce donezi poți primi niște apă/ceai.După recoltare primești buletin, ștampilă și timbru roșu că ai donat pe carnetul de donator, după care te duci să-ți iei bonurile de masă și gata.

Ulterior, sângele va fi testat pentru toate bolile (hepatite, sifilis, sida etc) și dacă e bun va fi păstrat şi folosit, dacă nu e okay va fi aruncat, ca deşeu medical. Sângele este păstrat la centru sau dus la spitalele care au nevoie de el.

Donator fidel devii de la a 3-a donare, și primești analize speciale – biochimie, hemoleucograma atât tu cât și toate rudele de gradul 1 gratuit, dacă vor.

Unii încearcă să trișeze pentru bani, și vin fără carnet ca să doneze mai des dar nu prea reuşesc “să păcălească” sistemul.

Grupele de sânge rare (mergeți și donați dacă aveți așa ceva!) sunt cele cu RH negativ (doar 15% din populația lumii), mai ales A2 negativ și AB4 negativ – cel mai rar. Cea mai bună grupă de donat este 0 – pentru că merge folosită la orice pacient indiferent ce grupă are.

Toată procedura durează între o oră și 2 ore, uneori chiar mai mult dacă e foarte aglomerat, sau chiar mai puțin de o oră dacă e liber. Dacă te duci să donezi, rezervă-ți prima jumătate a zilei pentru chestia asta. Oricum primeşti adeverinţă pentru zi liberă de la şcoală/facultate/serviciu.

Dacă vor rezultatele analizelor, donatorii trebuie să revină la 72 de ore după donare, la fișier, unde sunt identificați pe bază de buletin de identitate și de unde își ridică doar personal rezultatele testărilor, care sunt confidențiale.

Studiu de caz real – donare sânge la CTSM București în 27 iunie 2012 (după renovare):
”Sunt Ciprian, nefumător și donator :). Îți descriu pașii prin care treci pentru a dona sânge:
1. Sosire la centru: 11:25 – iau fișa de la intrare (portar) pe care o completez în două minute.
2. 11:27 – duc fișa la recepție – ți se pun întrebări referitoare la ocupație, dacă ai carnet de donator îl prezinți, ți se face și o poză.
3. 11:30 – ești trimis la etajul 1, ex. Cabinet 38 pentru depunere fișă. Aici ești cântărit, ți se ia tensiunea și ți se pun întrebări referitoare la alimentație, odihnă etc.
4. 11:40 – cabinet 47, ți se ia hemoglobina.
5. Secretariat etaj 2 depui fișele și astepți să donezi (circa 5 min. așteptare)
6. Donarea propriu-zisă: început la 11: 50 – terminat la 12:05
PS: centrul este renovat parțial cu sprijinul asociaţiei React şi Vodafone, care pe lângă campaniile de informare au donat şi o ambulanţă complet utilată pentru transportul sângelui de la centrul de donare la spitalele din Buc-Ilfov.”
(Observaţi că în acest caz toată procedura a durat sub o oră)

UPDATE feb 2014: Am găsit TRASEUL DONATORULUI pe site-ul oficial al Centrului de donare București (CTSMB): http://ctsbucuresti.ro/cum_donez.html

9. Avantaje medicale şi beneficii “materiale” primite la donarea de sânge în România:

Avantaje medicale:

– Donarea reface şi împrospătează cantitatea de sânge din corp, deci este un avantaj pentru donator, mai ales dacă este vorba de persoane de vârsta a 2-a. În cazul populaţiei masculine există un beneficiu în plus: bărbaţii au un risc mai mare pentru apariţia hemocromatozei, o afecţiune cunoscută pentru nivelul ridicat de fier în sânge. Aceasta este o afecţiune destul de periculoasă care poate duce la apariţia bolilor de inimă şi a altor probleme grave de sănătate. Cercetările arată că dacă bărbaţii donează sânge de cel puţin 3 ori pe an, ei pot reduce riscul unei concentraţii mari de fier în sânge, astfel îndepărtând riscul unui infarct cu până la 50%.

– Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.     De asemenea, un studiu desfăşurat pe parcursul a patru ani şi jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.

– Donarea previne hipertensiunea arterială
– Anumite studii au arătat faptul că persoanele care donează regulat sânge, trăiesc mai mult decât ceilalţi
– Donarea de sânge scade riscul de accident vascular, cerebral sau de paralizie.
– Ți se îmbunătățește imunitatea organismului datorită stimulării producerii globulelor roşii ( hematii) şi a celor albe (leucocite).
– Testele (analizele) efectuate la donare pot stabili dacă persoana respectivă suferă de diverse afecţiuni grave sau dacă sunt predispuse către altele. Astfel, se pot lua măsurile necesare pentru a înlătura orice risc sau pentru a trata o afecţiune aflată în stare incipientă.

Beneficii “materiale”:

1.Următoarele analize sunt gratuite: Grupa sanguină (ABO) şi RH-ul; anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh-); Antigen Ag HBs, antigenul de suprafaţă al virusului hepatitic B (Hepatita B) şi Anticorpi anti virus hepatitic C (hepatita C); Anticorpi-antigen HIV 1 şi 2 (SIDA); Anticorpi anti  HTLV  1 şi 2, adică  anti virusului  leucemiei cu celule T a adultului (leucemie); VDRL (sifilis), TPHA adica test pentru depistarea sifilisului, sau test EIA  pentru anticorpi anti sifilis (siffilis); ALT sau TGP (probe hepatice) enzima prezentă în ficat care atunci când este crescută poate indica o hepatită acută; Hemoglobină / hemoleucograma; La cerere, ai posibilitatea efectuării ulterioare şi a altor analize gratuite – calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară etc.

Detalii despre analize și aici: http://ctsbucuresti.ro/servicii_medicale.html

Update sept 2012: se pare că cei de la centrul din Bucureşti nu-ţi eliberează aşa multe analize gratuite precum mi-au spus mie când am fost la ei :( …

cum si unde donezi sange rezultate analize gratuite donarea de sange, centrul de transfuzie sanguina bucuresti, sifilis, hiv, sida, ceicunoi.wordpress.com

Dacă devii donator fidel (ai donat de cel puţin 3 ori), toate rudele tale de gradul 1 au dreptul să vină şi să-şi facă analize gratuite! Update sept 2012: după ce am aflat că de fapt donatorului i se dau mai puține rezultate ale analizelor decât credeam, acum sunt sceptic privind analizele pe care le pot face rudele de gradul 1 dacă ești donator fidel… dar merită să întrebaţi dacă mergeţi să donaţi.

Rezultatele testărilor sunt strict confidenţiale şi nu părăsesc instituţia fără autorizarea scrisă a donatorului.

În interesul lor propriu, pentru informare asupra stării de sănătate, donatorii trebuie să revină la 72 de ore după donare, la fişier unde sunt identificaţi pe baza de buletin de identitate şi de unde îşi ridică doar personal rezultatele testărilor. Identitatea donatorului nu este divulgată nimănui, donarea fiind anonimă.

2. Adeverinţă pentru o zi liberă de la şcoală / facultate / serviciu (în cazul angajaţilor cu carte de muncă), pentru ziua în care ai mers să donezi:

cum si unde donezi sange bonuri bani 63 lei, adeverinta zi libera serviciu pentru donare sange centrul de transfuzie sanguina, bucuresti, ceicunoi.wordpress.com

3. Adeverinţă prin care poţi cumpăra un abonament lunar pentru RATB şi/sau un abonament lunar pentru Metrou, la jumătate de preţ.

cum si unde sa donezi sange avantaje materiale bani adeverinta reducere transport in comun ratb metrou metrorex 50% calatorii gratuit centrul de donare bucuresti constantin caracas, ceicunoi.wordpress.comcum si unde sa donezi sange avantaje materiale bani adeverinta reducere transport in comun ratb metrou metrorex 50% calatorii gratuit centrul de donare bucuresti constantin caracas, ceicunoi.wordpress.com

4. Primeşti 7 bonuri de masă în valoare de câte 9 lei – deci în total primeşti 63 de lei.

10. De ce donează sânge românii? De ce se donează sânge în Bucureşti?

Românii donează pentru unul sau mai multe dintre următoarele motive principale:

1. din simţ civic – donează “ca să doneze sânge”, pentru că asta înseamnă solidaritate umană şi așa este moral şi normal într-o societate umană civilizată (donare de sânge “la nimereală” – nu-l interesează cine va primi sângele, atâta timp cât a putut contribui la salvarea sau ameliorarea vieţii a cel puţin unui om)

2. din simţ civic – donează pentru un bolnav anume, despre care a aflat din presă, la radio, tv sau pe internet, şi cu care n-are nicio legătură, dar pe care vrea să îl ajute, deşi nu îl cunoaşte personal; (iarăşi, solidaritate umană – fenomen normal şi moral, din păcate rar) (donare de sânge direcţionată pentru un necunoscut)

3.pentru un anumit bolnav, pe care îl cunosc (o rudă, un prieten etc) (donare de sânge direcţionată pentru un cunoscut)

4.pentru unul, mai multe sau toate avantajele “materiale” primite în urma donării: bonuri de masă, reducere pe transport, o zi liberă de la serviciu/şcoală/facultate, analize gratuite etc.

În Bucureşti, conform informaţiilor obţinute la centrul de donare, s-ar părea că situaţia stă cam aşa: circa 1 sfert sunt cei care donează direcţionat pentru un bolnav anume (de regulă pentru un bolnav cunoscut – rudă/prieten, foarte rar pentru un bolnav necunoscut despre care donatorul a aflat din mass-media), iar restul de 3 sferturi dintre cei care donează, sunt reprezentaţi de donatorii pentru avantaje materiale şi donatorii din simţ civic “ la nimereală”. Nu ai de unde să ştii câţi sunt acolo în special pentru bani, pentru că nu vor recunoaşte. Dar, până la urmă, nici nu contează atât de mult, important e că donează, spre deosebire de celelalte milioane de români cărora nu le pasă de acest subiect.

11. Concluzie 

Pe lângă elementele prezentate până acum, atunci când te duci să donezi, este foarte importantă şi abordarea psihică, emoţională, sentimentală. Dacă te duci să donezi, INDIFERENT DE MOTIVUL PENTRU CARE TE DUCI SĂ DONEZI, că e pentru bani, că e din spirit civic, nu contează, trebuie să fii tot timpul conştient că faci un lucru minunat, care ţi se contorizează ca faptă bună şi reprezintă o contribuţie pozitivă la societatea în care trăim. Gândindu-te la binele pe care îl faci prin faptul că te duci să donezi sânge, vei reuşi să treci mai uşor peste posibilele inconveniente care pot apărea în procesul de donare (atenţie: posibile, NU obligatorii):

-oamenii veniţi să doneze sunt foarte diverşi, de diferite etnii, din diferite pături sociale. Poate sunt total diferiţi faţă de tine, poate se află acolo din motive total diferite faţă de ale tale, poate gândesc cu totul altfel decât tine. Poate sunt niște oameni răi, spre deosebire de tine, care ești bun. Toate aceste lucruri NU CONTEAZĂ. Trece-le cu vederea! Toţi cei prezenţi acolo fac un bine societăţii în care trăim, indiferent de motivul pentru care se află acolo, sau cum sunt ei ca oameni în viaţa de zi cu zi.

-personalul medical din sistemul bugetar din România este cunoscut pentru modul nu foarte politicos în care tratează pacienţii. În cazul în care întâlneşti în procesul de donare de sânge astfel de persoane, nu le lăsa să te afecteze, nu le lăsa să te facă să-ţi bagi picioarele şi să pleci acasă fără să mai donezi sânge. Adu-ţi aminte cât de important este să donezi sânge, pentru persoanele care au nevoie de el şi ignoră diferitele comportamente anormale ale personalului medical, sau comentează şi pune-i la punct pe cei care nu respectă suficient donatorul, mai ales că donatorii sunt ca un fel de angajatori ai medicilor şi asistentelor de acolo, care sunt bugetari (plătiţi din bani publici).

-este posibil ca întreg procesul de donare să dureze şi două ore, poate şi mai mult  uneori. Du-te să donezi pregătit ca acest lucru să se întâmple. Rezervă-ţi prima parte a zilei doar pentru donare (nu uita că ai liber toată ziua de la şcoală/facultate/serviciu). Nu uita că poţi să mănânci şi să bei înainte să donezi sânge, deci ia-ţi la tine ceva de ronţăit, sau un sandviş, dar şi apă sau suc. Ia-ţi la tine o carte pentru citit. Astfel, nu pierzi timpul cât aştepţi, şi nici nu te plictiseşti.

Donarea de sânge ar trebui să fie practicată pe scară largă, de către toţi cei care sunt suficient de sănătoşi încât să poată dona. Din păcate însă natura egoistă a omului se observă foarte bine la acest capitol şi îi ţine pe cei mai mulţi dintre noi departe de centrele de donare. Verificaţi dacă sunteţi „eligibili” pentru donare (citind ghidul de mai sus sau  telefonic direct la centrul de donare), călcaţi-vă peste instinctele biologice explicate mai sus, călcaţi peste scuzele pe care vi le creaţi (și care nu sunt valabile), încercaţi să treceţi peste atitudinea de blamat a personalului medical, dacă acesta se comportă nerespectuos, şi MERGEŢI  SĂ  DONAŢI!  Nu uitaţi că donarea de sânge chiar salvează vieţi, la propriu! Nu este un clişeu, este un adevăr. Şi tu dacă vei merge să donezi, vei salva sau vei îmbunătăţi considerabil viaţa cuiva. În timp ce  mulţi oameni reacţionează greşit la aflarea veştii că sunt incompatibili cu donarea de sânge, gânding ceva de genul „DA! YES! Oh yeah! Ce bine! NU pot să donez! Super! Am scăpat!”….., o reacţie normală ar fi „Ce păcat că nu pot face şi eu atât de mult bine, atât de uşor…”. Cei care pot dona, pot face acel bine! Nu rataţi ocaziile de a face bine altora! Asta înseamnă un popor civilizat, asta înseamnă o societate umană normală, asta înseamnă să fii OM.

cum si unde sa donezi sange ghid complet centre donare restrictii conditii bani, ceicunoi.wordpress.com

Citeşte şi:

18 feb 2013: Povestea celor care-şi “varsă” sângele ca să nu moară de foame

Emilian, 4 iulie 2012, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

135 responses to “Cum si unde sa donezi sange – ghid complet pas cu pas informatii donare, centre Bucuresti (s10)

 1. M-am trezit intr-o zi de vineri 10 cu o nevoie imperioasa de a merge sa donez sange. Nu am stat prea mult pe ganduri pentru ca (asa cum scrii si in articol), as fi inceput sa caut pretexte pentru care sa nu ma duc. M-am prezentat la ora 10-10 ci ceva la centrul de transfuzie si am fost uimita sa gasesc oameni amabili care inteleg pe de o parte ca donatorul (indiferent de motivele sale de a dona), trebuie tratat cu respect, mai ales pentru a se intoarce peste 90 de zile pentru aceeasi procedura. La intrare m-a intampinat un domn de la paza care mi-a retinut buletinul si care mi-a dat un formular de completat (cam acelasi cu cel prezentat de tine). Formularul nu are scopul de a te prinde si de a nu te lasa sa donezi, ci este menit sa dea o idee persoanelor competente despre starea ta de sanatate. La 10 minute dupa ce ajungi si completezi formularul esti chemat la receptie pentru a fi inregistrat, ocazie cu care ti se face o poza pentru identificare si ti se elibereaza un carnet de donator cu care trebuie sa te prezinti in continuare la orice cabinet la care esti chemat. Esti trimis apoi la un cabinet cu o doamna sau un domn medic care iti ia greutatea si care iti masoara tensiunea. Dupa acest punct, daca totul este ok, te trimit la identificarea glicemiei si a grupei de sange, moment in care esti intepat pentru prima oara in deget. Daca totul este ok si de aceasta data, esti trimis la centrul propriu-zis de donare. Am fost surprinsa gasesc un personal medical amabil, care te intreaba din 2 in 2 secunde daca esti bine, daca ti-e rau si daca ai mancat de dimineata. Procesul de donare dureaza 10-15 minute timp in care donatorul se poate uita la televizor :). In functie de pacient, asistentele pot retine donatorii pana cand au convingerea ca se pot deplasa fara sa ameteasca. Desi eram bine si nu ametisem, m-au mai tinut 15 minute in plus deoarece au zis ca sunt prea slaba sa nu am nimic, motiv pentru care au spus ca probabil am ametit dupa donare, dar nu am zis nimic de jena sau ceva :)). Tot procesul a durat in jur de maxim 2 ore (cu tot cu parcare si cumparat o apa:). Daca donezi cantitatea ceruta, la sfarsitul donarii poti sa iti ridici “drepturile” adica adeverinta de reducere pentru transport, adeverinta de scutire pentru o zi de lucru si 7 bonuri de masa in valoare de 9 lei fiecare. La doua zile de la donare poti sa iti ridici rezultatele analizelor care nu sunt atat de multe. Mi-au fost predate doar rezultatele pentru : Sifilis, Hiv, ALT, HTLV,HCV, HBs – marturisesc ca numai primele doua le inteleg, iar pe ultimul banuiesc ca are legatura cu hemoglobina. Am intrebat-o pe doamna care mi-a predat rezultatele daca au putut folosi ceea ce am donat si mi-a raspuns cu un zambet timid “Daa”, motiv pentru care am plecat multumita acasa.

  Cam atat despre experienta de a dona sange care, in principiu, pentru orice om, ar trebui sa insemne cel putin un procedeu la care te “supui”, cel putin odata pe an.

  • Multumim pentru impartasirea experientei. :) Din pacate nu toata lumea are parte de personal medical asa amabil, dar asta nu ar trebui sa fie o piedica si nu ar trebui sa convinga pe cineva sa nu mai mearga sa doneze. Nu-mi place ca se ofera donatorului atat de putine analize…cand am fost eu la ei sa ma interesez de procedura ziceau ca se dau mult mai multe. Oh well. Bravo ca ai donat si iti urez sa devii donator fidel! :)

  • ai facut o fapta mare si eu am vrut sa donez pentru cineva bolnav de leucemie are nevoie urgent de sange dar din pacate eu mam dus si mi sa spus ca nu am greutatea necesara asa de rau mia parut ca vreau sa ajut pe acea persoana care este la spitalu coltea si ma rog de toti prieteni sa doneze doar sange si nu le pasa am suferit mult si de aceia vreau sa ajut …………. pacat ca uni nu inteleg ce important este sa ajuti pe cineva sa traiasca ,de ce uni nu au suflet si nu inteleg ma rogggggggggggg nu toti au suferit de micii ca sa inteleaga greutatile vietii

   • :). Așa este, egoismul este destul de răspândit în România. Si intr-adevăr cei care au avut tot ce trebuia in copilarie, ajung cel mai probabil mai egoiști decât cei care au simtit pe pielea lor niste lipsuri. Este okay daca ai fost sa donezi si te-au refuzat, tu ti-ai facut fapta buna si se pune. :) Nu esti vinovata cu nimic. Restul oamenilor, cei care nu doneaza…au diferite motive si scuze care de cele mai multe ori NU sunt valabile, si care pleaca de regula din proasta educatie si egoism. Am explicat motivele in text. Citeste ce am scris acolo inainte sa incerci sa convingi pe cineva sa doneze, poate te ajuta. Dar nu-ti face peri albi daca oamenii nu sunt receptivi. Sunt si niste instincte biologice la mijloc care le spun “nu te duce sa donezi sange ca te imbolnavesti”, iar peste instinctele primare biologice cu greu se trece. Ele primeaza de cele mai multe ori. Oh well… Daca o sa fac vreodata vreo campanie de promovare-constientizare despre donarea de sange in Bucuresti, te anunt, poate te bagi.:). Spor!

 2. Pingback: Avantaje si dezavantaje Facebook – spionaj, date personale, virusi, sex, divort, comunicare, jocuri etc (net6) | CE-I CU NOI?

 3. Buna! am un prieten care a donat acum 2 luni la sptalul floreasca. acum 2 zile a primit o scrisoare prin care il anuntau ca unele rezultate sunt neconcludente si ca ar fi bine sa se prezinte pt niste analize amanuntite. intrebarea mea este: in ce situatie trimit astel de scrisori? e posibil sa aiba ceva grav ( leucemie,hiv) in situatia in care a fost primita destul de tarziu scrisoarea?

  • Salut. Eu zic așa: 1. faptul ca a fost primita tarziu scrisoarea are probabil legatură cu birocratia si ineficienta administratiei romanesti. 2. Verificati data la care a fost trimisa (cel putin stampila postei) 3. Nu stiu sa-ti spun exact în ce situatii se trimit astfel de scrisori. Nu am nicio legatura cu sistemul medical și nici pregatire sau experiența in domeniu. 4. E posibil sa fie și ceva grav. Dar e posibil și sa nu fie. Poate le-a aparut ceva ciudat la analize, și mai au nevoie sa mai faca niste analize concrete, cu target pe ceva anume, pentru a afla despre ce este vorba exact. La sfarsit se poate ajunge la o concluzie grava, sau nu. De asemenea, poate au descoperit un sifilis sau alt BTS, care nu e o chestie așa gravă, dar despre care nu se poate vorbi intr-o scrisoare, si atunci l-au chemat la ei. Cine stie? Eu zic că cel mai bine este sa se duca cat mai repede cu scrisoarea in mana sa vada despre ce este vorba. Succes!

  • Neata florin,eu sunt in aceeasi situatie cu aprietenului tau si pana luni nu pot sti despre ce e vorba ! Eram curioasa ce s a intamplat cu prietenul tau , dac se poate spune misi mie! Tks

 4. buna ziua. si eu am primit azi o scrisoare de la ei cum ca unele analize sunt neconcludente. mi a inghetat sangele. este vineri si pana luni imi fac tot felul de ganduri. am donat pt o ruda pe 25 sep si abea acum primesc scrisoarea . sunt casatorita . am copii dar ma gandesc ca totusi am trecut prin sala de nasteri in urma cu 2 ani de unde din pacate poti culege multe

  • Da…nu stiu ce sa spun, trebuie mers acolo si vazut la fata locului despre ce este vorba, sau macar vorbit la telefon. Insa deja acum e tarziu si pana luni nu cred ca gasiti pe nimeni la telefon. Dupa ce aflati despre ce e vorba, lasati si aici un comentariu va rog ca sa aflam si noi, si altii care mai trec pe aici la ce se refera acea scrisoare… Multumesc si…sper sa fie totul ok! Numai bine!

 5. Sper sa fie o eroare, o confuzie nu stiu… am sunat imediat dar era deja 14:15 si evident ca mai era doar portarul!! Luni la prima ora sunt acolo si promit ca scriu !! O seara buna!! Paula

   • AM AVUT CEVA PROBLEME CU UNA DIN FETITE SI DE ACEEA NU TI A? SCRIS, AM FOST LA CENTRU SI ERA O EROARE PE CARE NICI EI NU SI O EXPLICA SI ANUME CA 2 ANALIZE AU IESIT NEGATIVE SI UNA POZITIVA , LA SIFILIS, MI AU LUAT IAR SANGE LA CEREREA MEA , INSA PE HARTII SCRIE CLAR NEGATIV SI SANGELE ?EU ORICUM A PLECAT DIN CENTRU , DECI SI EI GRESESC DESI N AR TREBUI

   • Okay. Mersi pt detalii. Important e ca am aflat că o astfel de scrisoare nu inseamnă obligatoriu ceva grav, ca să se linisteasca cei care se afla in aceeasi situatie. Multumim si spor! Emi.

 6. Baiatul carea scris ceva similar ( Florin) , ce i s a spus prietenului tau la floreasca? Despre ce era vorba?

 7. Mai exista un centru de donare in cadrul Spitalului Militar Central (intrari prin calea Plevnei sau pe IG Duca). Personalul este foarte amabil si competent !!

  Daca ati primit o scrisoare in urma donarii si a analizelor efectuate sangelui recoltat nu poate decat sa fie un fapt pozitiv…chiar daca v-a ingrijorat!! Ganditi-va ca aceasta veste nu ati fi aflat-o daca stateati acasa si peste mult mai mult timp situatia dvs ar fi fost mai rea. Luati partea pozitiva a situatiei si cereti cu incredere detalii suplimentare. Efectuati analize suplimentare si aflati exact care este starea sanatatii dvs!!

  Va doresc multa sanatate si sa ajutati atunci cand puteti !!

 8. La mine a fost o greseala dar aceste scrisori mi a spus doc de acolo ca se trimit doar in
  Cazuri f grave , toti cei care primesc aceste scrisori sa mearga urgent la centru! Eu le doresc tuturor sa fie o eroare ca la mine !!’ Numai bine tuturor

 9. buna tuturor..am citit cu interes commenturile voastre si fiecare cuvant de pe acest site..eu nu am donat niciodata sange,desi am trecut pe langa o situatie ce m-a facut sa ma gandesc la donatii la modul cel mai serios…pe scurt, acum ceva timp am intrat pe mail sa imi verific mesajele,asta se intampla dupa o absenta de vreo cateva zile..si am citit um mesaj cum ca o fetita are nevoie urgent de sange, grupa A2 RH negativ…din pacate trecusera vreo 4 zile pana citisem eu mesajul…nu am indraznit sa ma mai interesez de caz…va puteti imagina…daca as fi citit mesajul in timpul in care l-am primit as fi fost o sansa pentru ea…dar asa..ma consoleaza gandul ca as putea sa ajut alti oameni donand..va multumesc

  • Hello. Daca te simti prost ca nu ai donat atunci, te vei simti mult mai bine daca te vei duce sa donezi acum. :) Este nevoie de sange non-stop. Nu e timpul pierdut. Legat de ce ai primit tu pe mail atunci, este foarte posibil sa fi fost un mesaj de tip HOAX/SPAM, si sa nu fi fost vorba de un caz real, ci doar o ţeapă prin care unii oameni colectează adrese de mail (pentru că toată lumea “dă mai departe”) şi prin care fac multi bani. Dar, chiar daca acela nu era un caz real, astfel de cazuri (căutări disperate de sange) intr-adevar exista. Poti cauta pe net cazuri disperate REALE de oameni care cauta sange pentru diferite probleme, afectiuni, boli (pusesem si in textul articolului un link), sau poti merge sa donezi pur si simplu. Sangele tau va ajunge la cineva care are nevoie de el. Ai datele de contact ale centrelor de donare in articolul de mai sus. Succes şi felicitari daca te vei duce sa donezi!

 10. Pingback: Chestii funny amuzante (sau nu?) cautate pe google de unii oameni care ajung la mine pe blog (div8) | CE-I CU NOI?

 11. Am 40 de ani, grupa A2 negativ, 1,65m si 75kg. Cand eram studenta acum mai bine de 10 ani am fost la Iasi si am donat sange. Am ametit cand am iesit de la donare dar nu am avut cine stie ce. In urma cu 5 ani am fost iarasi sa donez pentru o fetita care trebuia operata. Mi-au spus ca nu o sa mai pot dona toata viata din nu stiu ce motiv. Am insistat si am donat pentru acea fetita sange la Piatra Neamt. Am mai fost si in anul urmator la Piatra Neamt si am donat fara probleme.
  Stiu ca am o grupa mai putin intalnita si de fiecare data am donat din proprie initiativa, fara sa cer ceva la schimb.
  La prima donare, la Iasi mi-au dat cateva bonuri, nu stiu cate pt ca la intrarea in centrul de transfuzii era un nene fara o mana care astepta mut pomana si i le-am dat lui.
  La Piatra Neamt nici macar nu am stat sa le mai iau.
  Imi este greu sa ajung acolo dar nu inteleg de ce aici unde locuiesc, la Iasi nu pot dona iar in alta parte se poate.
  Astept un raspuns de la cineva avizat.

  • In primul rand, va multumesc pentru mesaj si pentru ca ati povestit din propria experienta cu donarea de sange. In al doilea rand, eu nu sunt o persoana “avizata” in sensul in care probabil v-ati referit. Nu am nicio legatura cu sistemul medical. Eu am scris articolul de mai sus in speranta ca voi ajuta cat mai multi oameni cu detalii despre donarea de sange, documentandu-ma la centrul de donare din Bucuresti si pe internet. Va pot spune insa parerea mea despre ce ati povestit. Ca să nu mai poti dona NICIODATĂ toata viata, trebuie sa ai una dintre problemele enumerate la punctul 5, litera A in textul de mai sus. Aceste probleme apar fie in chestionarul pe care l-ati completat ca sa donati, fie la analizele de DUPA donare, fie in baza de date a centrului de donare. Daca v-a spus doctorul, in timp ce discutati pe chestionarul acela, ca nu mai puteti dona toata viata, trebuia sa va fi spus si DE CE, daca nu, trebuia sa intrebati DE CE. Este ciudat daca cineva v-a spus asta intr-o parte, iar in alta parte, alt doctor v-a lasat sa donati fara probleme. Poate s-au atacat asistentele sau doctorii dintr-un motiv sau altul si v-au minţit sau ceva. Singurul mod in care puteti afla, este sa mergeti la acelasi centru, la acelasi doctor si sa intrebati de ce vi s-a spus chestia asta. Daca alti doctori v-au lasat sa donati, atunci nu aveti nicio problema… Exista in practica, anumite diferente de la un doctor la altul, dar DOAR PE CHESTIUNI MINORE, de exemplu unii doctori accepta sa donezi daca ai 52 kg, altii zic ca e prea putin, sau unii doctori accepta sa donezi daca au trecut 3 zile de la ultima zi de ciclu, altii spun ca trebuie sa treaca mai mult timp ca sa se refaca nu stiu ce fier in sange etc. Altii ca ai voie sa bei cafea inainte, altii ca nu. Dar diferente de genul unii iti zic ca ai voie sa donezi, iar altii ca nu mai ai voie sa donezi niciodata, nu ar trebui sa existea vreodata. Deci e ceva ciudat in comportamentul celor care v-au spus ca nu mai puteti dona niciodata, fara prea multe explicatii… Acum, as mai vrea sa adaug ceva. Este de apreciat faptul ca donati din spirit civic, pentru ca asa este normal si moral. Felicitari! Sunteti printre putinii romani care fac asta! Dar NU lasati acele bonuri de masa la centrul de donare! Luati-le! Daca nu le luati dvs, le vor lua cei din personalul de la centrul de donare, sau vor ramane nefolosite, deci vor ramane Statului Roman, care este corupt pana la maduva. Trebuie profitat de fiecare ocazie in care puteti lua (pe drept) bani de la statul roman. Asa ca luati acele bonuri, si faceti ce vreti cu ele. Dati-le unor oameni amarati, asa cum ati mai facut, sau cumparati ceva din ele si dati de pomana alimente etc. Sau folositi-le chiar dumneavoastra. Important este faptul ca ati donat. Daca la centrul din iasi e un singur doctor care avizeaza pacientii pentru donat…mergeti si intrebaţi-l care e problema, si de ce nu va lasa. Daca sunt mai multi medici, incercati si la alt medic…poate el o sa va lase sa donati. Dacă problema persistă, cereti o explicatie CLARA. DAca nu primiti, mergeti la superiorii ierarhici ai acelor medici. Va urez sanatate si numai bine! Emilian.

  • S-ar putea să nu va lase sa donati pentru ca nu figurati cu adresa pe raza judetului respectiv. E cate un centru de donare pe judet, si nu ai voie sa donezi decat in judetul in care locuiesti, si in care figurezi cu adresa din buletin. De aceea e posibil sa va zis ca nu o sa mai puteti dona LA EI niciodata. Pentru ca nu au voie sa va lase sa donati, daca figurati cu adresa in alt judet… Am scris explicatia in textul articolului.

   • NU sunt restrictii legate de locul in care vrei sa donezi sange.
    Singurele restrictii sunt cele legale si medicale si sunt expuse in articol. Daca ai mai donat la alt centru decat cel la care vrei sa donezi in prezent ai nevoie de o negatie de la centrul vechi. Aceasta este necesara pentru a nu se incalca termenul minim de 70 zile intre donari.
    Situatia este creata deoarece in Romania nu exista un Registru National al donatorilor de sange care sa poata fi accesat online din orice centru de recoltare din tara si sa se vada situatia fiecarui donator, in parte.

    Multumesc. Sper ca am fost de folos.

 12. salut…si eu trebuie sa ma duc azi sa donez sange…am ceva kg in plus…dar sunt destul de sanatoasa sa pot dona sange… e o aiureala …faza cu kg daca ai prea multe nu poti dona…

  • Hello Dede :) Acele limitări cu kilogramele in plus sau in minus au sensul lor, dar sunt trecute cu vederea uneori de catre doctorii care te “analizează” acolo. Dacă o sa vadă că in rest esti sanatoasa si vrei neaparat sa donezi, cel mai probabil te vor lasa… Succes şi felicitări ca donezi!

 13. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

 14. Este legal ca asistentul sef pe spital sa interzica donarea de sange (care se face in spatiul acelui spital) dupa ora 13,00 ?

  • Buna. Nu stiu ce atributii are in fisa postului asistentul sef bla bla. Daca programul de donare e pana la 13:00, atunci e normal sa se sisteze donarea la ora 13:00. Eu am scris in textul articolului de mai sus programul de la centrul de donare din bucuresti, care cred ca si in prezent este acelasi. Pentru donare sange exista de regula un program prestabilit si afisat la intrare. Mi se pare normal…in circumstantele date (lipsa de personal in sistemul medical romanesc), ca dupa ora limita stabilita (de regula 13:00) sa nu mai poti dona sange, pentru ca nu mai are cine sa ti-l ia… Nu putem tine 20 de ore medicii si asistentele puse special acolo pentru donarea de sange ca sa vina oamenii sa doneze in flux continuu. Mai au si ei viata lor… Daca am avea suficienti medici, asistente si bani sa ii platim, probabil ca s-ar face program non-stop pentru donare (deşi…cine sa vina sa doneze non stop? Românii? Ce gluma…). Deci..in circumstantele astea…programul e program…trebuie donat sange in programul stabilit.

   • Nu, programul nu a fost stabilit pana la ora 13,00. Persoanele aveau bon de ordine,insa cand le-a venit randul ,aceasta persoana a stabilit de la sine ca dupa ora 13,00 persoanele care sunt la prima donare nu au dreptul sa doneze. Ma intereseaza daca este stipulata aceasta limitare intr-un act normativ in vigoare.

   • Nu cred ca este stabilit nimic de genul asta in vreun act normativ. Cred ca tine de regulamentul de ordine interioara al institutiei. Cred ca fiecare centru de donare isi face programul, iar apoi, acel program trebuie respectat. In mod normal, cei intrati sa doneze pana in ora 13, mai ales daca au primit si bon de ordine…ar trebui sa poata sa doneze. Pe de alta parte…in situatia de care vorbesti tu, asta ar fi insemnat ca personalul medical care se ocupa de donarea de sange sa stea peste program fara sa fie platiti in plus pentru asta… Si de aceea probabil au decis sa nu stea peste program si sa trimita oamenii casa. Nu e frumos deloc dar…nici sa ramana oamenii peste program nu era frumos. Nu ar fi trebuit sa mai primeasca oameni si sa dea bonuri de ordine daca au vazut ca e aglomerat si ca dureaza mult, posibil peste program… Hotararea legata de donarea de sange o gasiti aici: http://www.transfuzia.ro/Legislatie%20Romania/HOTARARE_Nr_1364.pdf. Si aici cate ceva: http://www.sfatulmedicului.ro/Legislatia-pacientului/legislatia-privind-transfuzia-de-sange-donarea-de-organe-si-componente-s_3434#Lege_nr_37_din_2008___pentru_completarea_Legii_nr_282_din_2005

    Poate mai sunt si alte acte normative care reglementeaza donarea, nu stiu.

 15. Un alt motiv pentru care oamenii nu doneaza ar fi faptul ca la centrul de transfuzie din Bucuresti esti tratat in ultimul hal. Suni, iti raspunde o acritura, care iti spune ca nu are un minut la dispozitie pentru tine, ii explici ca vrei sa donezi pentru o anumita persoana, ii dai detaliile si…ti se inchide telefonul in nas!
  Niste adevarati profesionisti!

  • Sigur ca acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii nu doneaza, insa este un motiv suficient? Bineinteles ca in mediul spitalicesc romanesc, si in principiu de sistemul bugetar la modul general, esti tratat ca ultimul om, desi din banii tai sunt platiti acei oameni. Am scris despre asta in text. Insa nesimtirea acelor oameni nu trebuie sa ne opreasca sa donam sange, adica sa facem o fapta buna, adica sa salvam dintr-o mare suferinta, cel putin un om.

   • Da este un motiv suficient! In loc sa fi tratat macar omeneste esti repezit si umilit! Am fost de atatea ori UMILITA DE SISTEMELE DIN ACEASTA TARA incat fug mancand pamantul.In prezent am atacuri de panica si iau antidrepresive din cauza experientelor neplacute din aceasta tara.

   • Comportamentul personalului medical este una dintre problemele legate de donarea de sange. Cand Romania va fi condusa de ROMÂNI pentru ROMÂNI (nu de străini pentru străini precum se întâmplă astăzi), astfel de probleme nu vor mai exista…

 16. Eu pana in prezent am mai donat sange de 2 ori, sunt din galati,si azi dimineata m-am dus cu sotul meu sa donam sange dar pe mine ma refuzat o doamna,nu stiu ce era,cred ca asistenta,cea care ia tensiunea,mi-a spus ca nu pot dona pt ca iau anticonceptionale.am ajuns la concluzia ca cei de la noi nu au nevoie de sange asa ca nu stiu ce sa mai cred.la centru erau toti nespalatii de pe strada care nu declara ce baga in iei numai ca sa ia bonurile si tot ii accepta,eu nu ma consider mai presus decat iei dar cum am citit in articol observ ca aveam voie,pana la urma la cine as putea intreba sau sa imi dea un raspuns sigur?

  • In legea care reglementează donarea de sange nu sunt specificate motivele pentru care pot fi refuzati oamenii la donare. Eu am facut o lista in acest articol, conform informatiilor primite la centrul de donare din Bucuresti. Aceasta este situatia din Bucuresti. Teoretic la noi poti dona daca iei anticonceptionale. In mod normal asta ar trebui sa fie situatia peste tot, insa tot timpul apar diferente intre cum vad lucrurile diferiti doctori sau diferite asistente, mai ales legat de chestiile nu atât de grave. De exemplu, in timp ce oamenii cu SIDA, CANCER si alte chestii grave sunt refuzati de toata lumea la donare, la chestiuni mai mici, precum anticonceptionale, limitele de greutate, numarul de zile după ciclu etc etc etc, se pare ca parerile sunt impartite. Trebuie sa mergi la centrul de donare de la tine sa vorbesti cu persoana care se ocupa de procesul de donare (SEFU sau SEFA) şi acolo să intrebi daca e o regula clara la centrul lor ca nu ai voie sa donezi daca iei anticonceptionale. Daca nu, du-te si intreaba la doctorii/doctoriţele din procesul de donare sange, NU la asistente. E posibil insa ca şi între doctori sa existe diferente de opinie privind aceste aspecte mai mici. Unii e posibil sa te lase sa donezi, altii nu. Asta este situatia… Nu are România nici măcar registru national al donatorilor de sange…da barem o practica unitara în acest domeniu… Eu zic sa mergi sa mai intrebi. NU te descuraja de atitudinea asistentelor sau doctorilor bugetari care n-au respect pentru donatori, nici de persoanele care vin sa doneze şi nici de aceste mici “piedici” cretine ale sistemului. Eu zic sa mai incerci o dată. Succes!

 17. Intr-o seara imi spune un prieten daca mergem sa donam si noi sange…La inceput nu prea mi-a suras ideea dar inca 3 prieteni i s-au alaturat si m-am decis sa merg si eu.
  A fost floare la ureche…Acum dupa ce am citit atatea “chestii” despre donare abea astept sa treaca cele 2 luni si sa ma duc sa donez dinou.

  • :) Felicitari! Asta e o demonstratie ca anturajul nu ne influenteaza doar in rau :) (cum se intampla de exemplu legat de fumat, alcool, etnobotanic, pariurilor sportive etc). Bravo voua!

   Zi-mi te rog daca vrei, pentru a afla si celelalte persoane interesate care ajung aici, in ce judet ai mers sa donezi, cam pe la ce ora ai ajuns, cam cat a durat si cum s-au comportat medicii si asistentele?

   Mersi!

 18. Pingback: Probleme donarea de sange in Romania – informatii cum unde sa donezi sange. Concluzii sfaturi donatori, centre donare si personalul sistemului medical romanesc (s35) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  • Buna. Stiu ca e cam lung “ghidul de donare sange” de mai sus, insa e structurat pe capitole special ca sa poata fi utilizat mai usor. La punctul 5 gasesti “5.Cine NU poate dona sânge? Motive de excludere definitivă, periodică sau de moment – foarte important”. Oamenii trebuie sa invete sa citeasca, chiar daca dureaza mai mult de 30 de secunde. La una dintre liniute este urmatoarea regula legat de donarea de sange: “- gravida nu poate dona sânge, întrucât organismul său trebuie să acopere şi nevoile viitorului copil, iar interdicţia se prelungeşte 18 luni după naştere pentru ca organismul mamei să-şi refacă pierderile.” Acum, în funcţie de în ce luna esti insarcinata si cat de insistenta vei fi in fata medicului care da acceptul la centru de donare, poate te lasa sa donezi sau nu. Nu stiu… Daca esti inaintata cu sarcina, probabil ca niciun medic nu te va lasa sa donezi, din motivul explicat mai sus. Succes şi nastere usoara!

   • Am citit despre problemele pe care le-ati intampinat la donare.Eu am fost refuzata pe motiv ca luasem calciu, cu toate ca i-am specificat ca de 1 saptamana nu mai luam nici o pastila.
    Iar cu scrisorile venite aiurea nu e de joaca.O cunostinta a primit asa ceva.A mers la centru sa vada despre ce este vorba si a fost indreptata catre spitalul de boli infectioase.A repetat de 2 ori analizele care au iesit OK.
    SI CE DACA!
    Respectivul apare in baza de date chiar daca analiza lor a fost ERONATA si este refuzat de atunci sa mai doneze sange.

   • Da, multi refuza din motive cretine si exista diferente nu doar intre centrele de donare din tara, ci chiar si intre doctorii si asistentele din acelasi centru. In mod normal ar trebui ca procesul de donare sa fie perfect identic la nivel national.

    Faza cu scrisoarea, da, e dubioasa, daca l-au pastrat in baza de date ca NEACCEPTABIL la donare, e o eroare de comunicare intre centrul care a facut noile analize si centrul de donare. Sa solicite de la centrul care a facut ultimele analize o ceva oficial pe care sa scrie “este apt / sanatos pt donarea de sange” sau sa ceara celor de la centrul de donare sa recunoasca analizele facute dincolo. Dar toate astea IN SCRIS! Sunt obligati sa-ti raspunda in 10 zile maxim 30.

 19. Buna. Vreau sa donez sange pentru socrul meu care este internat intr-un spital din Bucuresti, eu sunt in Roman jud. Neamt, nu ma pot deplasa la spitalul unde este internat si nu am nici grupa de sange necesara lui, eu am 0I iar el ABIV. Un cunoscut mi-a spus ca pot dona sangele in Roman, lucrul acesta se contorizeaza la nivel national si el va primi in Bucuresti sange ABIV desi eu am donat 0I, echivalent cantitativ cu ceea ce am donat eu. Este adevarat ? Multumesc.

  • Salut. Cel mai sigur este sa intrebi la centrul de donare din Roman. Din ce stiu eu pana acum, nu exista un registru national al donatorilor de sange, motiv pentru care nu se poate dona intr-un judet pentru cineva din alt judet… Dar repet…poate s-a mai schimbat ceva intre timp – intreaba la centrul din judetul tau! Cauta-l pe net! (vezi ca era lista cu adrese si date de contact si in articolul scris de mine aici). Legat de grupele de sange, grupa O poate dona ORICAREI GRUPE, insa conteaza ce RH are cel care doneaza si ce RH are cel care primeste. Cei care au RH pozitiv (RH+) pot dona doar celor cu RH+, iar cei cu RH- pot dona oricui. Niciodata atunci cand se doneaza pentru cineva anume, la acel pacient NU va ajunge EXACT sangele donat pentru el, ci cantitatea echivalenta de sange donata necesara (din banca de sange a judetului sau din Bucuresti). Intr-o tara normala la cap, ar trebui ca tu sa poti dona acolo sange si pacientul din Bucuresti sa primeasca aici sangele de care are nevoie imediat (din “depozit”). Insa pentru ca nu exista acel registru national, nu exista o interconectivitate intre judete… acest lucru nu se poate (din ce stiu eu). Decat daca vii si donezi in judetul in care e pacientul… Dar intreaba la centrul din judetul tau ca sa fii sigur! Uite lista cu datele de contact aici:

   http://doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/

   Succes si SANATATE!

   • Stiu ca 0I este donator universal si AB primitor universal dar medicii insista sa primeasca doar ABIV din cauza afectiunilor de care sufera. Multumesc pentru info.

   • Cu placere. Sa intrebi si daca ai voie sa donezi in alt judet, daca tu cu buletinul figurezi in alta parte. Din ce stiu eu, in Bucuresti (de exemplu) pot dona doar cei cu buletin de B sau Ilfov, studentii care fac dovada ca sunt la facultate aici si angajatii care fac dovada ca lucreaza in Bucuresti… Daca afli ceva, revino te rog si aici si lasa cateva detalii pentru viitorii cititori interesati. Mersi. Spor!

 20. Salve, m-am lamurit si am revenit. Poti dona sange cu buletin de provincie in Bucuresti si viceversa atata timp cat donezi pentru un pacient anume. Poti dona in provincie la orice centru de transfuzie sau donare ( sunt centre de donare in majoritatea policlinicilor din tara ) pentru un pacient aflat intr-un spital dintr-o alta localitate. De la centrul unde ai donat, ti se elibereaza un document care atesta ca ai donat sange pentru pacientul X, din spitalul Y, aflat in localitatea Z iar documentul respectiv se prezinta la spitalul unde pacientul este internat. OFICIAL NU are importanta ce grupa de sange ai donat, pacientul primeste grupa de care are nevoie DAR au fost situatii cand sangele nu a putut fi folosit pentru pacient pentru ca “vezi Doamne” nu corespundea grupa. Pentru siguranta, daca doriti sa donati sange pentru un pacient din alta localitate, donati grupa de care are nevoie.
  Sper sa va fie de ajutor informatiile. Merci din nou si multa sanatate.

  • Si eu multumesc in numele celor care se vor folosi pe viitor de aceasta informatie. O sa o adaug si in material. Mersi ca ai revenit cu detalii :). Succes!

 21. Pingback: Noutati | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 22. Bună ziua! Fiica mea în vârstă de 25 ani, lucrează de 3 ani in Bucuresti, și-a fost în această dimineață să doneze sânge pentru baiețelul de 4 ani al unei colege de serviciu diagnosticat cu leucemie. La CTSM București a fost refuzată categoric de către personalul de acolo, pe motiv că fiica mea ia L-Carnitină si crom din luna februarie, deoarece face sport în timpul liber. Ori un medic adevărat sau o asistentă bine documentată ar trebui să știe că aceste două produse nu sunt medicamente, nu sunt chimicale, ci suplimente alimentare. Ele există fără îndoială în organismul fiecărui individ, L-Carnitina fiind un aminoacid care ajută la metabolismul grăsimilor, iar cromul un mineral ce ajută la procesele energetice pentru sintetizarea de grăsime, carbohidrați și proteine din organism. Fiica mea a plâns pentru că nu i s-a recoltat sânge, mai ales ca dorește să contribuie astfel la ajutorarea acelui copilaș de 4 ani. M-am interesat și la alți medici care mi-au spus că aceste doua suplimente nu deteriorează calitatea sângelui precum medicamentele și-am înțeles că ar fi trebuit să i se recolteze sânge oricum, pentru că după recoltare este verificat cu minuțiozitate și numai dacă nu este bun este aruncat ca și deșeu medical. Sunt consternată de faptul că în țara asta unde sistemul medical este la pământ, nici nu suntem lăsați să facem un minim gest de omenie pentru semenii noștri. Va întreb cum de este posibil așa ceva? Și cum ar putea fiica mea să-și ducă gestul omenesc până la capăt? Vă mulțumesc!

  • Buna! Este posibil pentru că trăim în România şi pentru că nu există un sistem UNITAR la nivel naţional privind donarea de sânge. Nu există nişte restricţii CLARE, CONCRETE, scrise cu negru pe alb, pe hârtie, astfel încât ORCINE, atât doctorii şi asistentele, cât şi donatorii, să ştie de la bun început ce restricţii au oamenii la donare. Eu am incercat prin acest articol sa pun cu liniuta aceste restrictii şi am adunat cat de multe am putut. Printre ele se afla intr-adevar si ideea cu “nu ai voie sa fi luat medicamente cu nu stiu cat timp inainte de donare”. Acu, problema dvs, cu suplimentele alimentare, pleaca exact de la lipsa unui sistem bine pus la punct, in care ar trebui sa existe listate toate “medicamentele/suplimentele etc” PERMISE la donare şi cele INTERZISE pentru donare. Daca ar exista aceasta lista oficiala, nu ar mai fi probleme de genul povestite de dvs, pentru ca fiecare doctor-asistenta din centrele de donare ar permite oamenilor sa doneze sau nu, conform acelor liste. Din pacate aceste “restrictii la donare” nu exista undeva trecute oficial, cel putin nu detaliat şi nu UNITAR la nivel national. De aceea apar astfel de probleme. Au mai fost oameni care au fost refuzaţi pe alte motive “neclare” (varsta, greutate, zile trecute de la ciclu etc). Problema este că exista (cred) o diversitate a opiniilor privind aceste restrictii chiar şi în cadrul centrului de donare (intre medicii si asistentele de acolo). Motiv pentru care eu va recomand sa incercati si la alti doctori care verifica acel “chestionar” si sa le explicati ca nu afecteaza calitatea sangelui in niciun fel, si daca niciunul nu vrea sa accepte, trebuie mers la medicul SEF al centrului de donare şi discutat cu el!. Daca nici el nu vrea sa inteleaga si nu este de acord, atunci este cam imposibil de donat. Poate doar sa mergeti şi mai sus, la institutia (sau persoanele) care supervizează intreaga activitate a centrului de donare – vedeti in subordinea juridică a carei entitati se afla acel centru. O alta varianta ar fi sa mergeti sa donati sangele in alte spitale din Bucuresti care accepta donarea de sange, insa nu stiu daca accepta si pentru bolnavi din alte spitale (parca Fundeni, Floreasca – sunt trecute date de contact sub pozele cu centrul CTSM din articol). Sper ca o sa reusiti pana la urma sa donati! Succes!

 23. Vreau si eu sa ma duc sa donez sange. Singura retinere pe care o am este ca ma irit dupa ce ma epilez ..se pune ca boala de piele? Ma gandesc ca nu e grava precum psoriazis sau mai stiu eu ce. Si inca o intrebare. Se fac analize complete? sau doar hemoglobina, glicemie, colesterol etc?

  • Buna. Nu contează dacă te iriti dupa ce te epilezi. Asta nu este niciun fel de boala, ci pur si simplu o reactie normala a organismului la stressul fizic – smulgerea firelor de par. Te poti duce sa donezi linistita! Citeste inainte insa celelalte restrictii prezentate cu liniuta la punctul 5 (Cine nu poate dona sange). Legat de analize, din pacate nu se fac asa mult, sau cel putin nu le primesc donatorii. Uita-te pe imaginea de la punctul 9, partea cu analizele, este fisa pe care o primesti la vreo 3 zile dupa donare, cand te duci sa ridici rezultatele analizelor. Se vad acolo exact ce analize se fac, iar rezultatul este prezentat doar sub forma de “pozitiv” sau “negativ”, fara alti parametri. Dar indiferent de asta, mergi sa donezi! Doneaza pentru ca e o fapta buna şi bucura-te apoi de bonurile de masa primite in valoare de 63 de lei. Ia-ti ceva dragut de banii aia care sa te stimuleze si pe viitor sa mai donezi sange :). Succes!

   • Multumesc pentru informatii
    Citisem punctul 5, si am vazut ca scrie de boli de piele, dar nu era detaliat. De aceea am intrebat. Si m-am gandit ca infectia folicului pilos (foliculita, cum mi-a spus dermatoloaga mea) ma poate impiedica sa donez. Oricum o sa ma duc, o sa ma intrebe si ei acolo si le spun ..daca e ok, merg mai departe.. daca nu, ma intorc acasa. Nici nu vreau sa ma gandesc pe urma ca am donat si ca de fapt nu ajuta pe nimeni. Am si grupa 01 RH negativ care e compatibila cu toate si chiar mi-ar parea rau. Macar sa fac o fapta buna, nu neaparat pentru bani, dar daca pot sa ajut, de ce nu?
    Inca o data, multumesc frumos pentru informatii.
    O seara buna!

   • Ai o grupa de sange foarte rara si foarte “valoroasă”. Ai o atitudine foarte buna. Doneaza pentru o fapta buna, ca sa ajuti pe altii, dar bucura-te si de bonurile primite. Nu lasa acei bani statului corupt, pentru ca statul corupt si asa ne fura in fiecare zi. Ai o grupa rara. Fa tot posibilul sa donezi sange periodic. E sanatos si pentru tine si ajuti alti oameni – cel mai important. Nu lasa niste medici nesimtiti sa te intoarca din drum pentru ca nu stiu sa aiba respect pentru donatori si nu-i lasa sa te refuze doar din cauza unei simple iritatii. Fa tot posibilul (tot ce tine de tine) sa donezi! Nu conteaza daca fumezi, poti dona! Doar sa nu fumezi imediat dupa donare ca sa nu ti se faca rau. Sunt multe informatii in ghidul acesta, am incercat sa adun cam ce e de baza pentru procesul de donare. Daca mai ai nelamuriri, vezi daca gasesti raspunsul in text (conform cuprinsului de la început de tot). Daca nu gasesti, poti intreba orice fara probleme, iti raspund daca stiu. P.s. atunci cand vei realiza cat de nonsensic este fumatul si ca doar iti face rau, fara sa te ajute absolut deloc, iti recomand ghidul meu scurt despre cum sa te lasi de fumat prin cea mai usoara metoda. Pentru detalii CLICK AICI! SUCCES!

 24. Da, stiu de cartea aceasta. Chiar vreau sa o citesc, dar vreau sa o cumpar si n-am gasit-o la nicio librarie. Imi place mai mult “stilul clasic” de a citi o carte, mai degraba decat in format electronic. O sa mai caut, daca nu, o citesc asa. Am vazut ca o ai aici postata. Mersi pentru pont.

  • Nu am cartea postata in format electronic. Eu am in format electronic un mini GHID facut de mine, pe care ar fi bine sa-l citesti INAINTE de a citit cartea. Il gasesti APASAND AICI. Dupa ce citesti ghidul, cumpara cartea din magazin, in format tiparit, si citeste-o cu atentie, cu mintea deschisa si fara preconceptii. Este tot ce ai de facut ca sa te lasi de fumat. Fara chin, fara sevraj, fara nicio problema. Am vazut cartea funcţionand cu ochii mei, pe persoane care fumau de peste 20 de ani şi care s-au lasat brusc fara niciun stres si fara nicio problema, dupa ce au terminat de citit cartea… Citeste ghidul, citeste cartea! Be free! Succes!

 25. haideti oameni buni sa donam sange ca acum este o super nevoie de sange pentru oameni astia care au avut accidentul la MUNTENEGRU.viata lor depinde de noi.uni parinti doneaza organele copiilor lor si noi nu putem dona 450 ml de sange?RUSINE

  • Rusine ca romanii nu prea doneaza sange in general! Legat de accidentul de care zici, am inteles ca au donat sange o gramada de localnici din zona. Nu cred ca ai cum sa donezi tu sange de aici pentru cei raniti in acel accident, care sunt “cazati” in spitalele din Muntenegru… e chestie de infrastructura – nu ajunge sangele la ei. Dar, oricine poate dona aici pentru ORICE alt bolnav si ranit, ca sunt destui in Romania care au nevoie de sange…

 26. Pingback: Motive si instincte biologice care ne controleaza viata. Cum este influentat comportamentul omului de partea biologica a sa (edu) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 27. De ce e necesar sa donezi 450 ml sange si nu mai putin?Multi au frica asta, inclusiv eu, ca pierd mult sange. De s-ar ridica restrictia asta, ar dona mult mai multi si s-ar strange mai mult sange. E un efort suplimentar pentru cadrele medicale, dar si rezultatele vor fi pe masura..

  • Hello. In legatura cu intrebarea ta, de ce nu se poate dona mai putin sange de 450ml, eu as fi raspuns in felul urmator: e o cantitate standard la nivel european; 450ml este o cantitate SIGURA – reprezinta un fel de surplus in corp (sub 10% din cantitatea totala de sange); cantitativa sangele se reface in cateva ore; din acel sange se pierde o anumita cantitate pentru analizele care se fac pt a vedea daca sangele este bun (deci dintr-o cantitate prea mica de sange nu mai ramane nimic in urma analizelor pentru pacienti; prize de sange de cantitati mai mici, inseamna mai multe prize, inseamna mai multi donatori, inseamna mai multe analize pe sange, inseamna mai multi bani cheltuiti de stat pt tot procesul de donare etc. Am trimis aceasta intrebare si la 2 centre de transfuzii din Romania, cei din Ploiesti au raspuns in felul urmator: “Se doneaza aceasta cantitate de sange deoarece trebuie sa fie la o anumita proportie cu anticoagulantul din punga care este standard; în plus, o cantitate mai mica de sange nu se poate prelucra – sangele nu se da ca atare la pacient ci se imparte in componente.” Sper ca te lamureste cat de cat acest raspuns. Dar, in orice caz, ce e de retinut este ca acea cantitate de 450ml ESTE SIGURA si se practica in multe tari, fara probleme. Pare mult, dar de fapt, nu este. Daca ti se face rau de la donatul de 450ml, ti se face rau si de la donat o cantitate mai mica… Citeste detaliile din textul meu despre donarea de sange, in legatura cu fricile. SPOR!

 28. Vreau sa contribui si eu cu un mic aspect aflat din experienta proprie, poate ii foloseste cuiva care are aceeasi “particularitate”. Eu am venele foarte greu “accesibile”, motiv pentru care si o simpla recoltare pentru analize este o adevarata provocare pentru personalul medical; chiar daca acele folosite la donare sunt mai groase decat cele de analize, iar personalul ultra-experimentat, tot dureaza ceva pana sa-mi “prinda” bine vena. Dar mi s-a spus ca daca ma hidratez bine inainte (cam 1 litru de lichid, baut usor-usor), procesul devine mai usor si pentru ei si pentru mine – fapt verificat. Acest lucru se aplica si atunci cand fac analize, doar ca atunci lichidul trebuie sa fie exclusiv apa.

 29. Sotul meu a primit o scrisoare cum ca unele analize sunt neconcludente dupa 2 luni de cand a donat sange . ma intreb oare daca e ceva grav ar fi trebuit sa fie anuntat mai din timp ?
  e vineri pana luni stau intr un stres continuu

  • Nu stiu. Poate fi grav sau poate sa nu fie. Am avut pe cineva care ne-a spus aici pe blog ca a fost o eroare de a primit o astfel de scrisoare. Deci nu se poate stii pana nu mergeti acolo. La telefon nu cred ca gasiti pe nimeni in weekend si nici nu cred ca au voie sau e normal sa va dea informatii prin telefon. Sunt totusi chestii confidentiale. Mergeti luni si vedeti. Chiar daca e ceva semi-grav, ganditi-va ca daca nu donati si nu s-ar fi facut analize nu ati fi aflat. Deci tot e bine. Succes si va rog sa reveniti aici sa ne spuneti ce s-a intamplat cu scrisoarea si analizele neconcludente, ca sa stie si alti oameni in aceeasi situatie ce sa faca. Multumim anticipat.

 30. buna,
  revin foarte fericita :) nu a fost nimic grav totul este ok toate analizele au iesit bn doar ceva legat de ficat nu este asa cum ar trebui depaseste un pic parametri normali , iar cu multa odihna se remediaza . Ni s a spus ca si daca era ceva grav erau aceleasi proceduri ( un plic acasa cu acelasi text si acelasi timp pana ajunge unde trebuie ) . noi am fost un caz fericit si acelasi lucru va dorim tuturor :)

 31. am 21 ani jumate,prima data am donat intr-o campanie de donare in clasa a 12-a ,mai exact de 3 ori pe an ,cam asa ,insa la ultima donare am mers fara carnet fiindca nu mai e de gasit ,m-au primit si asa insa au spus ca data viitoare sa ma duc cu el insa nu il mai am ,cred ca l-am lasta pe acolo acum 2 donari ,am ab4- si sunt om sanatios nu fumez nu prea beau numa la ocazii deci ce credeti ma vor primifara carnet ar avea vreun motiv? mi-ar putea face alt carnet ca sa nu stau in viitor atata la coada?

  • Felicitari ca donezi! Zi-le sa iti faca un nou carnet, teoretic te au in baza de date in calculator…si stiu ca esti sanatos, serios etc. Deci zi-le sa-ti dea altul ca nu il mai gasesti.

   • am avut noroc astazi,instalam windowsul si nu avema ce face in timpul asta si am pus mana pe o carte citita si eraacolo carnetul ,l-am pus sa vad unde am ramas, anul asta inca nu am donat ,cei drept nu aveam nici carnet ,se fac renovari serioase la centur din orasul meu insa cel mai mareimpediment la mine c donare e munca fiindca nu pot lipsi o zi intre4aga pt motivul ca donez nu are cum ,suntem firma mica si lipsa unuia se simte ,oricum o sa donez luna asta cat mai repede daca pot sa lipsesc 2-3 ore de la lucru de nu in 25 caci nu lucram atunci .Uite ca nu o sa imi ating obiectul ca anul asta sa donez de 5 ori fiindca trebuia sa donez acum o luna adica puteam ,in fine asta e de 4 ori toto voi merge

   • Este foarte bine ca donezi! Felicitări! Dacă eşti si donator “fidel”, cu atât mai bine! :) Da, faza cu lipsitul de la serviciu probabil că împiedică şi pe alte persoane să doneze. Dacă nu e un serviciu extenuant, poti reveni la lucru dupa cele 2-3 ore cât tine donatul (deplasare, coadă, donare propriu zisă, deplasare la lucru etc) si in felul asta nu e nev sa iei toata ziua libera. Si 4 e bine, nu trebuie neaparat 5 pe an cu orice pret :) Chiar si o singura donare e buna. Daca ar dona toti oamenii apti sa doneze macar o data pe an, n-ar mai exista probleme cu transfuziile de sange in Romania… Si n-ar mai exista cazurile alea de oameni disperati care cauta oameni cu sange de anumit tip ca sa doneze pentru ei si nu gasesc…

 32. Buna. Am 25 ani si am donat pentru prima data, azi. Am citit motivele pentru care oamenii nu merg sa doneze, si da, spre rusinea mea, am gasit cateva motive care ma tineau si pe mine locului.
  Alaturi de mine au fost inca 3 persoane care nu au donat niciodata. Si toti vom fi donatori constanti, incepand de acum. Pentru noi a fost o experienta placuta, nimic dureros, doamnele de la centru au fost foarte amabile, pe scurt, a fost foarte bine.
  Curaj tuturor! Merita sa o faceti :)

  P.S. Suntem din Cluj-Napoca. (si sper ca mesajul acesta sa ii impulsioneze si pe alti oameni)

  • Felicitari ca ati mers sa donati si felicitari ca vreti sa deveniti donatori fideli!

   Multumim frumos pentru comentariu, sigur va motiva si pe altii sa mearga sa doneze!

   Daca imi lasi tot asa, ca si comentariu, mai multe detalii despre procedura de la centrul de donare din Cluj (si unde e centrul in Cluj), le adaug in text. (adica sa explici pe scurt care sunt pasii, cum se deruleaza procesul de donare, cat a durat etc). Multumesc frumos. Emilian.

 33. Buna ziua. La jumatatea lunii februarie a.c., am donat sange, pentru ca ieri sa primesc si eu celebra adresa cu rezultatele neconcludente si invitatia la un control suplimentar. Va inchipuiti ca azi-noapte nu am putut dormi, asa ca azi m-am prezentat la CTS Bucuresti. Rezultatele la testele SIDA, sifilis, hepatite si leucemie au iesit negative, dar la nivelul ALT au trecut pozitiv. Concret, transaminazele depaseau nivelul maxim admis de 52 (la femei), in cazul meu fiind de 68 (mg la l parca). Motivul? Anterior donarii de sange, am urmat un tratament medicamentos reumatic, care, desi a fost intrerupt cu 5 zile inainte de donare, a afectat totusi nivelul acestor transaminaze. Mi s-a spus ca pot repeta analiza pentru nivelul ALT. Cam asta e. In ce ma priveste, in viitor voi acorda o atentie mult mai mare conditiilor ce trebuie respectate pentru a dona, pentru a evita astfel de situatii neplacute. Bafta tuturor.

  • Multumim frumos ca ai intrat aici sa lasi acest comentariu cu detalii relevante si pentru ceilalti oameni care doresc sa doneze sau primesc scrisoarea aceea acasa. Numai bine si te mai asteptam. Citeste si alte texte de pe acest blog. Iti vor folosi pentru a intelege mai bine lumea in care traim.

 34. Foarte utile informatiile. Am fost si am donat (azi) in Constanta. Toata lumea e foarte amabila.
  Doamnele de acolo au o dexteritate la a intepa vena ca nu am avut de ce sa mi se faca rau :D.
  Am ramas surprinsa ca sunt oameni care doneaza cu regularitate si doamnele asistente tin cont de micile particularitati ale venelor respectivilor.

  • Foarte frumos! Felicitări! Poti sa estimezi cam cat a durat tot procesu (de cand ai ajuns la centru pana cand ai plecat), si poti sa ne spui care mai sunt beneficiile pe care le primesti la donare in prezent? (cate bonuri de masa, ce analize etc)? Mersi!

 35. Buna, sunt donatoare fidela de acuma si este o experienta foarte placuta, doar faptul ca dureaza destul de mult e negativ. Uitasem regulile pentru donare si asa am dat peste articolul acesta! sunt din Iasi si va recomand sa donati cu incredere este numai de castigat!

  • Multumim pt mesaj si pentru vizita. Zi-mi te rog daca ai primit, ca donator fidel, rezultatele mai multor analize medicale facute asupra sangelui decat cele care se primesc in mod obisnuit. Sau ai alte avantaje ca donator fidel? Sau nu te-a interesat? Mersi.

 36. Am locuit cu aceasta boala mortala pentru mai mult de un an, soțul meu am descoperit că am fost amândoi HIV. Ne-am încerca în toate moduri de a trăi viața noastră, în ciuda acestui lucru, în corpul nostru nu până când am dat peste acest plante puternic, care la portretizat pe care el a avut cure.At început am fost mai sceptic, dar soțul meu a insistat pe dându-i o încercare și am comandat pentru unele din plante sale și în câteva săptămâni după ce a urmat procesului din cauza acestei plante, ne-am dus pentru un test ca el ne-a spus prea am fost copleșiți de fericire când am primit rezultatul de la clinica. Rata de virus în corpul nostru a scăzut și, în câteva săptămâni, am fost in totalitate cured.We, de asemenea, întrebat de ce el nu a ieșit în lume, care a avut leac și a spus că a făcut-o în 2011, dar a fost respins de către echipa de cercetare International. Cel mai important lucru este pentru tine de a fi vindecat Dacă vrei să știi despre acest apel de plante pe mail: ……………………….. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

   • Buna ziua,

    ma numesc Viorela Soare si am 35 ani.

    Din 2012 am donat pana in prezent de 3 ori la centrul din C Caracas si de fiecare data totul a decurs normal.
    De cateori am avut ocazia am indrumat cat mai multe cunostinte sa doneze. Pe data de 20.05.2014 am fost sa donez impreuna cu 2 prietene. De la intrare am fost intampinate de o doamna de la paza foarte nervoasa. La receptie prietenei mele ia cazut buletinul peste ghiseu, nu va spun cat de suparata a fost doamna care completa fisele ca a trebui sa se intinda sa-l ia. Dar nu-i nimic, noi foarte entuziasmate, chiar nerabdatoare sa ajungem sus, am avut o mare dezamagire. Dna doctor de la cabinetul 9, dupa o ora si ceva de asteptat la usa ne-a dat pur si simplu afara. Din 3 nu am donat nici-una. Eu am avut hemoglobina 12,1 si mi-a spus ca nu pot dona. NU am fost singurele care au fost refuzate la aceasta dna dr la cabinet . Dintr-un grup de 5 domni cu care discutam in timp ce asteptam, unul singur a donat.
    Pot sa va spun ca in timpul cat am asteptat o sg persoana(certat rau cu igena) a fost acceptata pentru a dona.
    Am ramas cu un gust neplacut!!!! Eu poate o sa mai merg dar nu cred ca cele 2 fete or sa mai incerce. Am pierdut o jumatate de zi fara sa fac nimic . Nu-i pacat sa ni se taie elanul din cauza unor persoane care ar trebui sa-si faca doar meseria?
    Multumesc

    Viorela Soare

   • Da, este mare pacat ca exista asemenea persoane, care nu realizeaza si carora nu le pasa ca sunt bugetari si SUNT PLATITE DIN BANII NOSTRI, inclusiv ai celor care vin sa doneze. Asta se intampla cand unui om fara cei 7 ani de acasa si fara bun simt, altruism etc ii dai o mica autoritate… Trebuie sa ii faceti o mica plangere scrisa si sa o depuneti cu nr de inregistrare la Sefia Centrului sau sa solicitati un alt doctor. Ehh… nu va descurajati din cauza unei persoane. Data viitoare insistati sa fiti repartizat la alt cabinet/doctor. Donatorul ar trebui sa fie stapan acolo, nu niste angajati ai nostri…

 37. Bună ziua,

  Mă numesc Anca şi am 29 de ani. Acum aproximativ 8 ani, am fost diagnosticată cu talasemie minoră de tip B (în urma rezultatelor analizelor bunicii mele materne, medicul de familie mi-a făcut trimitere şi mie la un medic hematolog). Afecţiunea este benignă şi am, ca atare, absolut nici un simptom, dar aş dori să întreb dacă am voie, în condiţiile date, să donez sânge sau chiar organe. Am citit ghidul donatorului de pe pagina aceasta, iar răspunsul este negativ. Aş dori să aflu detalii, să ştiu de ce, dacă eu, la rândul meu, am voie să primesc sânge sau organe… ?

  Vă mulţumesc mult.

  Numai bine,

  Anca Kiss

  • Buna.

   Din ce stiu eu, care nu sunt medic și nici o altă specializare in acest domeniu nu am, talasemia minoră este o boală a sângelui, iar regula generală este că cei care au boli ale sângelui nu pot dona sânge, deci nici tu, indiferent dacă simți concret vreun simptom/efect al bolii sau nu. E posibil să existe diferențe calitative la nivelul sângelui (față de un individ FĂRĂ această boală), fără ca tu să le simți. Și din acest motiv, nu are sens sa dai unui pacient sange impropriu calitativ. Dacă vrei să știi sigur daca poți dona sânge întreabă la centrul de donare de care aparții (în principiu e unul pe fiecare județ). În schimb, bineinteles ca TU POTI PRIMI sange în caz ca vei avea vreodata nevoie, indiferent de ce boală ai suferi.

   Despre organe, trebuie ca donatorul și cu cel care primește organul să fie „compatibili”. Nu e asa simplu ca la grupele de sange… Nu știu daca poti dona organe daca ai talasemie minora, trebuie si aici sa intrebi în sistemul medical (de primit poti sa primesti atâta timp cat donatorul este compatibil cu tine). Dar ATENTIE: donarea de organe este o chestie pe care trebuie sa o studiezi bine inainte, astfel incat sa eviti probleme medicale si MAFIA care exista in acest domeniu. Nu lua astfel de decizii fără o BUNĂ DOCUMENTARE INAINTE. NU DOAR DIN INFORMATIILE CARE VIN DE LA „SISTEM”, de la autoritățile medicale habarniste sau de rea credinta…!

   Vezi și asta:

   http://filosofiepebordura.blogspot.ro/2014/07/transplant-de-organe.html

   Spor!

   • Mulţumesc frumos. Răspunsurile tale coincid cu logica mea.

    O zi plăcută!

 38. buna ziua ,donez de la 18 ani jumate ,am la activ 11 donari ,a fost cand am specificat pentru cine vreua sa donez ca nu gasise cica sange compatibil in bucuresti nu avea destui nush ce in sange ,sper ca a ajuns unde trebuie,a mai fost 2 caqzuri cand m-au sunat sa vin sa donez ca nu au sange si au nevoie cat mai repede am putut am si facuto ,sau a fost cand desi am ajuns mai tarziu pe la 8 jumate si era o coada de vreo 15 persoane pe mine m-a bagat la inaintarea deci chiar vad ca sangele rar conteaza ab4- e ca auru curat uneori .Mergeti si donati indiferent de ce grupa aveti intotdeauan exista nevoie de sange de orice fle de grupa ,chiar recent mi-a spus un coleg de servici cate zile am de la ultima donare ca are nevoie pentru cineva am spus ca doar 30 si nu am cum dona imi pare rau ,deic nevoie de sange exista enorma .Fiti solidari si salveti vieti

  • Felicitari si multumim pentru detalii. Da, cei care au grupe foarte rare de sange sunt si mai “obligati moral” sa doneze… In Bucuresti e nevoie de sange de orice grupa continuu, prin alte judete nu stiu care e situatia, trebuie vazut la centrul de donare. NU dona mai des decat e regula, chiar daca insista nu stiu cine sau e nu stiu ce caz grav sau iti cer doctorii de la centru. Nu e corect fata de tine, trebuiue sa permiti organismului sa se refaca. Deci respecta termenele si felicitari inca o data ca ai de gand sa continui sa donezi.

   • cand m-au sunat doamnele de la donare desigur m-au sunat dupa ce trecusera 72 de zile de la ultima mea donare,acum cu colegul asta al meu mi-a spus cate zile a trecut de la ultima mea donare,desigur ca nu ma duc pana nu trece 72 de zile si nici nu cred ca as fii primit chiar daca am vauzt ca a primit pe o doamna saraca dupa vreo 60-65 zile se poate si asta,in Romania multe sunt posibile

 39. Buna ziua,
  Astazi am fost impreuna cu o colega sa donam sange pentru prima data. Pana acum nu am avut curaj si nici timp, recunosc, insa la apelul medicilor nu am ramas indiferenta, am gasit timp, m-am documentat, am luat de bune conditiile afisate pe site-ul Ministerului Sanatatii si am pornit cu o oarecare teama , dar si bucurie in suflet ca voi face o fapta buna. Cand am ajuns insa dimineata la prima ora la centrul de transfuzii …mi-am adus aminte ca traim in Romania unde din pacate sistemul de sanatate este infect: motivul pentru care am fost amandoua refuzate (cu o satisfactie din partea personalului pe care nu o inteleg) este legat de limita de greutate, respectiv eu am fost refuzata pentru ca am 55 kg (inaltime 1,57) iar colega mea refuzata deoarece cantareste 58 kg, iar regula nescrisa a acestui centru din Iasi este ca limita de greutate la femei sa fie de min.60 kg. Evident, am incercat sa obtin mai multe relatii si sa inteleg de ce nu au afisat macar pe site-ul lor aceasta conditie, insa raspunsul a venit printr-o intrebare impertinenta:”de ce va intereseaza? ati venit in control?” Nu am renuntat si am incercat sa-i explic d-nei care isi spune doctor ca nu am ajuns la centru cu vreo pretentie, dimpotriva vreau sa donez fara nimic in schimb, ma stiu sanatoasa, IMC-ul meu este 22,5, m-am pregatit pentru aceasta actiune, insa din pacate a avut in continuare o atitudine aronganta, a refuzat sa ne ofere explicatii, ba chiar am avut senzatia ca abia astepta sa plecam din cabinetul ei. Va dati seama ca am plecat fara sa privesc inapoi si tot drumul m-am gandit la copiii mei, sa-i tina D-zeu sanatosi. Este frustrant cand te gandesti ca mergi sa donezi sange pentru a ajuta un copil bolnav, insa te intorci de la cabinet fara sa fi donat, fara nici un motiv intemeiat si in plus umilit de personalul medical. Pacat

  • Da, este exact ce spuneam eu spre sfarsitul articolului. Din pacate astfel de oameni continuă să existe in Sistem si in loc sa fie zburati imediat ei fac viata grea oamenilor care cu buna credinta vin sa doneze. E un singur doctor la donarea in Iasi? Eu zic sa mergeti pana nimeriti la alt doctor si daca si ala e imbecil mergeti la seful centrului de donare. Mi se pare exagerat sa refuze o fata de 58 kg, chiar si de 55, daca nu are alte pb – poate fi considerat chiar abuz. Eu zic sa mergeti sa comentati la superiorul ierarhic din ce in ce mai sus pana se rezolva. O micro camera ascunsa in pix n-ar strica. Ganditi-va ca femeia aia se va comporta la fel de arogant si imbecil si cu ceilalti viitor donatori. Pe site-ul oficial al centrului de donare Bucuresti se mentioneaza clar limita de greutate 50kg:

   Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:
   vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
   greutate peste 50Kg …..

   http://ctsbucuresti.ro/conditii_admisibilitate.html

   Ce sa zic altceva…pacat intr-adevar. Astfel de lucruri se intampla cand suntem condusi, ca tara, de straini care vor raul Romaniei. Nimanui de la putere (care ar putea sa schimbe ceva) nu-i pasa de cum funcționează Sistemul medical. Este o consecinta (printre multe altele) ale Sistemului de exploatare în care trăim noi, românii, astăzi. Ehe.

 40. Multumesc pentru informatii! O singura observatie as avea de facut, daca nu e cu suparare: este un articol despre donarea de sange, nu ar trebui sa aiba treaba cu politica ori situatia economica/sociala a tarii. Cred ca ati exagerat cu remarcile de genul presarate prin tot articolul fara nicio legatura cu subiectul. Oricum, un articol util, in rest.

  • Cu placere. Nicio supararea pt observatia facuta, insa am urmatorul raspuns: abia cand românii vor corela lucrurile care se întâmplă în jurul lor și când vor vedea că toate problemele lor au aceeasi sursa / cauza, vor avea o șansă să evolueze ca popor și ca nație. Până atunci vor trăi în ignoranță, separând informațiile si luându-le câte una, așa cum sugerezi tu, în loc să priceapă că, în principiu, în lumea în care trăim noi astăzi, TOTUL ARE LEGĂTURĂ CU TOTUL! Iar în privința sistemului de donare de sânge din România, corelatia cu clasa politica actuala este, zic eu, evidenta. Avem un sistem de donare PROST gestionat și NEATRACTIV. De aici și numărul mic de donatori raportat la mărimea populației. Din cauza politicului si a conducatorilor institutiilor medicale (mai ales cei de la varf) nu exista nici macar un registru electronic national al donatorilor – sa poti sa donezi oriunde in tara ai chef. Si este BANAL de facut, dar nici macar asta nu avem. Deci atunci cand avem o problema si discutam despre ea trebuie sa ne gandim si la sursa problemei, nu o putem analiza separat.

 41. NU MAI INDUCETI LUMEA IN EROARE!
  si eu am primit o scrisoare de la ei cum ca unele analize sunt neconcludente
  evident am dat un search si am citit toate amberatiile .. cum ca urmeaza sa mor
  se trimit astfel de informari pentru orice rezultat care nu este tocmai ok
  de exemplu la mine m-au chemat pentru ca au iesit transaminazele mari si mi s-a recomandat odihna
  este foarte adevarat ca aceeasi scrisoare o primesti si daca descopera ca ai o infectie mai “nasoala”, dar nu e regula ca daca ai primit aceasta informare, sigur e ceva grav
  sanatate tuturor

  • Unde am indus lumea in eroare si unde am spus eu aici ca cine primeste o astfel de scrisoare o sa moara, sau ca SIGUR e ceva de rau? Da-mi citat exact…

   • Emilian, nu era un mesaj nominal
    Ma refeream la cei ce au postat anterior tie..in mai multe randuri

 42. Felicitări! Mi se pare foarte util acest ghid. Eu am donat deja de vreo 4 ori – la Centrul din str. Constantin Caracaș – și cred că ai reușit să surprinzi aspectele esențiale.
  Legat de experiența mea, poate și ca element de noutate, nu îți mai face nimeni nicio poză și nici nu te cântărește (fapt cu care, personal, nu prea sunt de acord). Timpii de așteptare diferă foarte mult. Întâmplător sau nu, în cazul meu s-au tot scurtat… din fericire! Dacă prima vizită a durat cam 2 ore (deși eram înregistrat la ei în sistem, după o primă donare la centrul mobil), ultima a durat doar puțin peste o oră (contează foarte mult și coada de la ghișeul de la care îți ridici, în final, ”drepturile”!). Am solicitat și rezultatele analizelor gratuite de la donarea anterioară, care mi-au fost oferite pe loc, ceea ce m-a surprins plăcut, însă și eu m-am cam ”dezumflat” când am văzut cât de puține sunt.
  Tot ca o observație personală, am apreciat faptul că ai făcut referire la sisteme de donare din alte țări. Eu pot să certific că ai perfectă dreptate în ce ai menționat tu cel puțin în privința Germaniei: acolo se oferă, într-adevăr, numai o gustare (fursecuri, napolitane, mai rar sendviș), în schimb sucurile, ceaiul și cafeaua sunt la discreție. Există însă diferențe pe landuri: dacă, de exemplu, în Hessa nu se poate dona la Centrul de transfuzii (ci în campusuri studențești, școli, hoteluri, mall-uri, bănci etc.), în Bavaria se donează aproape exclusiv în acest spațiu (și se organizează puține deplasări în teritoriu, oricum, însă, mult mai multe decât pe la noi). Se pare că de la un anumit număr de donări (10, 20 samd.) ți se eliberează un card (de donator onorific) care oferă și alte beneficii. Deci sistemul nostru nu este TOTAL neatractiv…
  Aș putea să mai adaug că, între timp, au continuat lucrările de reabilitare a clădirii Centrului de transfuzii, aspect care cred că merită specificat!

  • Salut ! vreau sa donez si sa vin din sec 6 pana in sec 1 e cale lunga asa e sostemu in Romania sant spitale mari toate ar trebui facute pentru donat municipalul se opereaza mult si ar avea nevoie de asa ceva si nu numai in toate sectoarele da poate aude cineva si face ca de nepaseara romaneasca sant satul

 43. Ceea ce voi scrie acum, s-ar putea sa socheze, cam la fel cum ar soca pe cineva care toata viata a fost educat/instruit/programat sa creada ca vaccinurile ar fi bune pt imunitate s.a., dar i se pun in fata dovezi ca nu e deloc asa.
  Intentia mea este departe de a vrea sa sochez, cat de a ajuta sa intelegem impreuna lumea in care traim si principiile vietii, dincolo de paradigma academica oficiala…
  Am avut ocazia sa citesc niste studii si materiale informative despre potentele terapeutice ale apei de mare. Este vorba de experiente spectaculos de reusite in cazuri de holera, dizenterie si chiar de resuscitare a unui caine complet exsanguinat, caruia in loc de sange, i-a fost injectata intravenos solutia salina. In cateva zile de la interventie topaia mai vioi decat inainte, iar analizele de sange aratau ca sangele lui se regenerase 100o/o.
  Desi timp de cateva zeci de ani s-au adunat mii de cazuri reusite, studiile datand de la inceputul secolului trecut au fost sistate si secretizate, iar cei care indraznesc sa readuca in discutie tema, sunt discreditati si etichetati ca nebuni, sarlatani, paranoici, suferind de delir mistic, halucinatii s.a.m.d., dupa scenarii care si-au dovedit utilitatea in masluirea si tinerea la sertar a adevarurilor vietii., inclusiv pt alte domenii decat cel medical (avand ca victime pe N.Tesla, W. Reich, V. Shauberger, Osho, etc),..

  Imi amintesc de imaginea aceea de inceput de lume din cap. Geneza, cu Sf. Duh mergand pe ape…
  Si ma ingrozesc cu cata inconstienta, lacomie si aroganta, alesii nostri au lasat Chevronul sa otraveasca apele subterane ale tarii si cum deja se vad efectele, cumulate cu anii de defrisari masive…
  Iar “reteta” pt solutia salina presupune prelevarea apei de mare, in conditii speciale, de la o anumita adancime, dintr-o zona nepoluata, fara sa intre in contact cu metale, si mentinuta la o anumita temperatura (aprox. 4* C). Apoi adaugarea unei cantitati de apa de izvor, tot in anumite conditii speciale, pt a se obtine o anume concentratie…

  Apa ca izvor al vietii, ca substitut al sangelui, apa, ca apa vie din poveste, unde mai este?
  Poate doar in gesturile de omenie ale donatorilor, care nu stiu ca astfel, paradoxal, mentin o indutrie profitabila. O data ca se aloca atatea fonduri din banii publici pt sustinerea transfuziilor… Si apoi, sau mai inainte de asta, ca pana mai deunazi, nici nu s-a stiut ca prin sange se putea transmite SIDA. sI ca in urma traditiei de vreun secol a transfuziilor, mai sunt si atatea milioane de bolnavi de hepatite s.a., al caror tratament a umflat considerabil conturile big-pharma…
  Si stau si cuget, cui folosesc toate astea, si ce lasam mostenire urmasilor?
  False paradigme ca cea a vaccinarii si transfuziei, aducatoare de boala, distrugere, saracie si moarte, pt cei multi si sume astronomice in conturile big-pharma?

  Celebrul psihoterapeut Alberto Villoldo spunea intr-una din cartile lui ca omenirea a primit mostenire Imparatia Cerurilor, numai ca unii au stiut sa o pastreze, altii, au pierdut-o, dar au regasit-o, iar altii inca o mai cauta, dar au ratacit calea…
  Noi, ca popor, cand vom alege sa ne trezim din acest marasm si sa reeditam Imparatia, aici, pe-un picior de plai, pe-o gura de Rai?.. Si sa trimitem la coltul osandei vesnice pe toti cei care s-au dovedit dusmanii Imparatiei?

  • Sunt o gramada de informatii/inventii/descoperiri benefice umanitatii care se tin ascunse special ca sa nu-i fie bine umanitatii :) Nu stiu despre apa de mare, dar orice e posibil. N-as baga insa in aceeasi oala vaccinurile cu transfuziile. Vaccinurile, da, sunt toxice si sunt pe deasupra o mare afacere Big Pharma (chiar daca pe ei ii doare in cot de bani, ca ei fabrica banii :) ). Transfuziile in schimb, IN SITUATIA CONCRETA IN CARE NE AFLAM ASTAZI, ajuta concret oameni care au nevoie de sange. Alta varianta sistemul medical NU le ofera, decat sange de la un alt om, deci donarea de sange este un gest umanitar astazi si cei care o fac, fac o fapta foarte buna, ajutand pe cei cu probleme din jurul lor, care NU au alta alternativa. Cand om avea la conducere oameni de buna credinta cu siguranta sistemul medical ar arata cu totul altfel. Dar, pana atunci, asta e situatia…

  • Talasemia e o boala de sange. Pur si simplu nu este suficient de bun sangele celor cu talasemie pentru a putea fi folosit intr-o transfuzie sanguina. Doar persoanele sanatoase si fara boli de sange si alte anumite boli pot dona sange.

 44. Dupa ce donez sange cam dupa ce perioada de timp m-as putea opera? Va rog frumos sa imi spuneti.

  • Scrie in text in cat timp se reface cantitativ si calitativ sangele din corpul donatorului la capacitate maxima. Dupa ce se reface sangele, probabil ca va puteti opera. Intrebati cel mai sigur un medic.

 45. Saluut ! Imi puteti spune, va rog se ce nu se poate dona in perioada menstruatiei? E rau pentru donator sau pentru cel care urmeaza sa primeasca sangele? Multumesc anticipat !

  • E rau pt donator. Femeia la ciclu pierde destule minerale / elemente din corp/sange iar o donare de sange ar slabi organismul si mai mult. Scrie si in text.

 46. Am fost anul trecut la un spital di sec 1 sa donez sange dar am fost refuzata pe motiv ca nu am domiciliul in bucuresti desi locuiesc in buc de cativa ani nu am acest drept cum sa mai facem oameni buni cine vrea sa faca un bine nu poate atunci dc va mai mirati ca majoritatea nici nu se mai gandeste sa faca asta

  • Exista un sens pentru care nu pot dona in Bucuresti cei care nu figureaza oficial in acte ca locuind in Bucuresti. Cand va exista o baza unitara a donatorilor de sange la nivel national se va putea dona oriunde. Deocamdata insa multi ar face abuzuri pentru bonurile alea de masa, daca s-ar permite.

 47. Salutari.ieri am fost cu cinci prieteni sa donam sange pt o persoana anume internata la Iasi.Donarea am facut-o la centrul de transfuzii din Piatra Neamt dar la final nu ni s-a dat nici un document cu care sa putem dovedi celor de la spitalul din Iasi ca este sange pt a putea opera pacientul.te rog sa-mi dai un sfat cu ce ar trebui facut pt ca operatia e programata luni dimineata.multumesc anticipat

  • Intereseaza-te la spitalul in care e internat prietenul vostru, si cere garantii la centrul de donare ca sangele va ajunge unde ati zis voi.

 48. Buna ziua! Imi doresc f mult sa pot dona sange. Azi am fost sa donez..la Constanta de unde si sunt..dar nu am putut pe motiv ca nu am vene.. Intrebarea mea este.. In acest caz pot incerca sa donez in Bucuresti avand in vedere ca la Constanta nu s-a putut. Sunt perfect sanatoasa, raspund criteriilor pt donare.

  • Nu m-am mai interesat de ceva vreme de acest subiect si nu stiu exact care mai sunt regulile in prezent. Din ce stiu eu, pentru ca nu exista un registru national al donarilor de sange, nu poti dona decat la tine in judet. Lasase cineva un comentariu legat de problema cu venele si zicea ca el bea multa apa inainte sa intre la donat sange ca sa ii gaseasca mai usor venele – in jur de 1 litru de apa. Poate merge si la tine. Solicita o alta asistenta dispusa sa-ti gaseasca venele :)

 49. Am o întrebare:daca mai mulți donatori din Tg Mures vrem sa donam pt cineva din București,cum se efectuează transportul,cine suporta cheltuielile si cum suntem siguri,ca v-a ajunge la persoana respectiva?

  • Cel mai sigur e sa sunati la centrul de transfuzii de la voi. Teoretic iti confirma ca s-a donat sange pentru acel pacient, cei de la spitalul care au pacientul (in Buc). Nu o sa primeasca EXACT acelasi sange, ci acceasi grupa de sange, din banca de sange din Buc. Daca pacientul primeste sange, inseamna ca cineva undeva a donat pentru el. Daca nu il cunoasteti pe pacient e probabil mai complicat sa fiti absolut siguri ca a primit sange in urma donarii voastre. Nu stiu, intrebati la centrul de transfuzie.

 50. Am citit articolul de mai sus si crea ca am fost nedreptatita.eu donez din 1998 am donat in brasov pe urma MAM dus cu sotul sì copiii in italia am continuat sa donez si acolo fiind apta si am o grupa rara 01 negativ.am venit in romania MAM prezentat la centru da donare brasov si mau refuzat pe motiv ca vin din italia .eram impreyna cu sotul am fost r efuzati a mandoi .nu ne a facut analize nici nimic.am ramas socata de cum nea tratat fara un motiv.inainte sa vin in tara ma sunase in italia ruganduma sa donez eu a am refuzat cu Dorinta de a Donà pentru tara mea.acum cand ma intorc in italia voi dona salvand viata unei persoane de acolo dar voi ramane marcata si dezamagita de conationalii mei

  • Poti fi dezamagita de organizarea administrativa a procesului de donare, adica sa fii dezamagita de cei care conduc sistemul medical din romania, adica de mafia strainilor, ca nu romanii conduc… Apoi, ati fost refuzati probabil pentru ca NU exista un registru EUROPEAN (nici macar national la nivel de Romania) al donatorilor de sange, si nu aveau de unde sa stie ca n-ati donat cu 5 zile inainte in Italia sau in alt oras din tara… de aceea regula la noi in Romania, deocamdata, pana va exista un registru nationala in format electronic, este ca FIECARE DONEAZA IN JUDETUL IN CARE LOCUIESTE/ARE RESEDINTA. Este o modalitate de a evita abuzurile pe care unii le fac – vor sa doneze cat mai des ca sa ia bonurile alea de masa… Nu aveau cum sa stie care este cazul dvs, asa ca au aplicat regula generala… Donezi unde locuiesti. Cum voi ati locuit in Italia….n-ati putut sa donati aici. Daca va mutati definitiv la loc in ROmania si aveti acte ca locuiti iar aici, probabil atunci vor accepta donarea.

 51. Oamenii nu doneaza din cauza organizarii proaste. Am pierdut 2 ore sa ajung la fundeni,sa parchez (nu e loc acolo),3 filtre de paza cs sa gasrsc un loc pustiu unde dupa10 min de asteptare mi s a spus ca nu aici ci in piata victoriei! Bataie de joc !

 52. Am 18 ani si vreau sa donez sange de la 14, dar credeam ca au voie doar persoanele majore. Faza cu kilogramele mi se pare absolut aiurea, eu am 1,51cm si daca as avea peste 50kg as fi aproape peste limita de greutate conform inaltimii mele. Am trimis un mail unui centru de colectare acum o luna sa ma interesez, am zis ca poate imi dau voie sa donez, dar inca nu au raspuns. Peste tot vad ca sunt greutati diferite, intr-un articol am vazut peste 58kg, in altul peste 55kg, nicaieri nu este clar. In rest sunt sanatoasa tun, mi-am facut analizele saptamana trecuta si daca as putea primi un raspuns clar in privinta asta ca sa nu fac un drum degeaba, ar fi superb.

  • Da, exista mici diferente de la centru la centru cu privire la greutate, inaltime etc. De fapt, totul se reduce la analiza ochiometrica a cadrelor medicale de acolo, care coreleaza ce vad la fata locului – pe tine cum arati – cu datele concrete completate de tine in fisa de donare sau ce se completeaza acolo. Daca vrei sa nu faci un drum degeaba, suna inainte la centrul de donare la care vrei sa mergi. NU te baza pe mail, mailurile se verifica rar sau deloc in unele institutii. Da telefon si vezi toate detaliile.

 53. Oamenilor le este frica sa nu ia boli incercand sa faca un gest frumos. Daca va aduceti aminte, imediat dupa Revolutie au adus seringi care erau in tipla si totusi erau infectate cu HIV, si multi oameni s-au imbolnavit… Nu donau sange, dar chiar si asa… Cui i-ar conveni sa se duca sanatos si sa se intoarca bolnav. Acel moment a ramas in mentalul colectiv. A fost un gest intentionat de imbolnavire a oamenilor.

  • Nu stiu de faza cu HIV, dar intr-adevar, exista aceasta teama, care nu e condamnabila avand in vedere ce dezastru e in mediul spitalicesc romanesc…

 54. Salut! Care ar fi consecințele pentru o persoană sub greutatea de 50 kg dacă ar dona? Aş vrea să donez, dar nu am înțeles foarte clar de ce nu se poate acest lucru pentru o persoană sub 50 de kg? Chiar dacă volumul de sânge este mai mic în acest caz, nu se reface oricum… şi în situația asta, oare nu poți să-ți asumi pe propria răspundere faptul că vrei să donezi?
  Mulțumesc!

 55. In urma cu trei ani am donat sânge… Intre timp am fost diagnosticata cu hipotiroidita… Din cate am inteles,este o boala endocrină…mai pot dona? Nu am găsit nicăieri un răspuns sigur.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s