Cum sa Inveti sa Mergi pe Bicicleta – Singur, Simplu, Rapid. Cea mai Usoara Metoda (div3)

cum sa inveti sa mergi pe bicicleta, mersul cu biciclete, sfaturi biciclisti, tehnici pedalare, reguli bicicleta traficDacă veți citi acest text, veți afla foarte rapid cea mai usoara metoda de invatare a mersului pe bicicleta, valabila pentru adulti si copii. Iata capitolele acestui ghid de mers pe bicicleta – puteți sări direct la ce vă interesează apăsând pe capitolul respectiv, însă vă recomand să citiți textul integral pentru a înțelege mai bine fenomenul „mersului pe bicicletă”:

1. Principalele greşeli în învăţarea mersului pe bicicletă

2. De ce să vrei să înveți să mergi pe bicicletă

3. De ce există oameni care încă nu știu să meargă pe bicicletă (+este vina lor?)

4. De ce cred oamenii că este greu să înveți să mergi pe bicicletă, mai ales la vârste mai înaintate

5. De ce le este greu multor oameni să învețe să meargă pe bicicletă

6. Cum înveți să mergi pe bicicletă – Metoda ușoară (singur, simplu, rapid, fără să-ţi fie frică, fără traume psihice sau fizice), pas cu pas, valabilă atât pentru copii cât și pentru adulți

Recapitularea metodei – pe scurt

Ce am concluzionat în urma cursurilor practice pentru mersul pe bicicletă organizate de mine (pe baza Metodei uşoare)

Dacă vă interesează aceste lucruri, vă invit să le aflați în continuare:

METODA UŞOARĂ EXPLICATĂ ÎN ACEST TEXT CHIAR FUNCŢIONEAZĂ – CITIŢI FEEDBACK-UL PRIMIT ÎN COMENTARIILE DE LA SFÂRŞIT!

Ultimul update al acestui text: mai 2016.

Cei care doresc să înveţe să meargă pe bicicletă singuri, sunt invitaţi să citească şi o Comparație între Metoda clasică (aplicată de cei mai mulţi oameni) și Metoda ușoară pentru a învăța să mergi pe bicicletă – click aici, sau să citească direct informaţiile de mai jos şi Metoda uşoară detaliată în continuare:

1. Principalele greşeli atunci când încerci să înveţi să mergi pe bicicletă sunt, în ordine aleatoare, următoarele:

– ajutorul din partea altei persoane pentru a-ţi ţine echilibrul (ţinerea de sub şa, de ghidon sau în alt fel) – nu este nevoie să te ajute cineva dacă aplici metoda ușoară explicată în acest text;

– folosirea de roţi ajutătoare;

– utilizarea unei biciclete prea mari, cu şaua prea sus sau prea jos  (aţi văzut săracii copii care merg pe biciclete prea mici pentru ei cât de chinuiţi împing din picioruşe?);

– folosirea pedalelor încă de la început;

– plecarea la drum cu preconcepţii stupide de genul “sigur o să cad” / ” nu sunt în stare” / “nu o să învăţ niciodată”;

– să-ţi pese de ce cred/gândesc cei din jurul tău atunci când exersezi;

– să nu citeşti Metoda uşoară de a învăţa să mergi pe bicicletă scrisă mai jos :)

2. De ce să vrei să înveți să mergi pe bicicletă?

Poate părea o întrebare stupidă, însă de la un motiv a plecat și dorința ta de a învăța să mergi pe bicicletă, așa că am zis că merită înșirate motivele, măcar ca fapt divers (cu ocazia asta ne reamintim și că oamenii sunt diferiți):

-pentru distracție (for fun), recreere, plimbări, relaxare bla bla bla;

-pentru deplasare dintr-un loc în altul – ca mijloc alternativ de deplasare (nerecomandat în orașe ”minunate” cum ar fi București – citiți motive AICI, dar…poate fi folosit chiar și în capitală);

-pentru a căra diverse lucruri; în lipsa unei mașini, sau a posibilităților de a lua taxi, sau în lipsă de prieteni/rude care au mașină, este mai ușor să transporți anumite lucruri pe bicicletă, decât pe jos (de exemplu sacoșele de la piață), bineînțeles, dacă ai montat un portbagaj sau coș de cumpărături pe bicicletă;

-pentru a-ți demonstra că ești în stare / să-ți depășești limitele etc;

-pentru că vrei să fii mai bun decât nuștiu cine și vrei să înveți să mergi pe bicicletă înaintea lui ca să ”i-o zici”;

-pentru a-ți satisface o curiozitate (să vezi cum e);

-pentru a-ți îndeplini un vis din copilărie etc etc or mai fi și alte motive.

Cel mai probabil cei mai mulți oameni care vor să învețe să meargă pe bicicletă sunt motivați de primul punct, și anume partea cu recreerea, relaxarea, plimbările etc. Pe scurt – for fun, însă în metoda de a învăța să mergi pe bicicletă pe care o explic mai jos, nu contează de fapt motivul, pentru că nu e nimic stresant care să îți ceară voință / motivație puternică sau alte chestii de genul ăsta. :)

3. De ce există oameni care încă nu știu să meargă pe bicicletă?

Și aici avem mai multe variante:

-pentru că nu au avut ocazia până acum deși poate ar fi vrut (poate cel mai răspândit motiv)

-pentru că nu au avut ocazia până acum, dar nici nu și-au pus vreodată problema / nici nu și-au dorit vreodată

-pentru că nu i-a interesat așa ceva

-pentru că au încercat la un moment dat să învețe, nu au reușit și au renunțat

-pentru că au căzut în timp ce încercau să învețe, s-au lovit, nu le-a plăcut și n-au mai vrut să audă de biciclete

-pentru că s-au autosubestimat și nici măcar n-au încercat vreodată să învețe (de genul ”nu sunt eu în stare să…”) (de ce, ești ciung? și chiar dacă ai fi…ai văzut câte lucruri pot să facă unii ciungi?)

-pentru că le este rușine să nu râdă lumea de ei că nu știu să meargă, în timp ce învață și se scălâmbăie pe bicicletă în parc (există ”scălâmbăie” în DEX? hmm…)

-pentru că au probleme medicale care îi împiedică să pedaleze etc etc etc or mai fi și alte motive.

De discutat un pic pe primul motiv: lipsa ocaziei de a pedala. Deși pentru foarte mulți oameni este ceva banal să ai o bicicletă, să mergi pe bicicletă etc, pentru foarte mulți copii, și adulți care au fost cândva copii, nu a existat pur și simplu posibilitatea de a avea o bicicletă și de a învăța să mergi pe ea. Și de cele mai multe ori acest lucru s-a întâmplat din cauza sărăciei (fine-ar dictatura și politicienii corupți să ne fie) și din cauza nedisponibilității rudelor/părinților de a-i cumpăra copilului o bicicletă și a-l învăța să meargă pe ea. Deși nu este o tragedie să nu știi să mergi pe bicicletă, consider că în cele mai multe cazuri nu este vinovat cel care nu știe să meargă pe bicicletă, ci statul de ”merde” (fr) în care trăim, dar și rudele și apropiații persoanei respective. Faza cu ”nu știu să merg pe bicicletă” este foarte asemănătoare cu ”nu știu să înot” (lipsa ocaziei sau a posiblității de a merge undeva să înveți și lipsa disponibilității din partea cuiva să te învețe).

Un alt motiv foarte interesant este cel cu ”mi-e rușine să nu râdă lumea…”. Răspunsul la un asemenea motiv este: DUDE…GROW UP! Sunt o grămadă de oameni care se duc în parcuri și încearcă să învețe să meargă pe bicicletă, și nu are nimeni nicio treabă cu ei, nu interesează pe nimeni să stea și să se behăie în cazul în care cad sau ceva. Și chiar dacă ar fi niște idioți cretini pe margine ca spectatori…să fim serioși…ne trăim viața raportându-ne la comportamentul unor idioți cretini? Sau îi ignorăm și ne vedem de ale noastre? Repet: DUDE (/CHICK :)) )… GROW UP!

Indiferent care sunt motivele pentru care încă nu știi să mergi pe bicicletă, vei învăța foarte ușor cu metoda explicată mai jos.

4. De ce cred oamenii că este greu să înveți să mergi pe bicicletă?

Aici sunt în principiu 2 motive:

-pentru că au mai încercat în trecut și li s-a părut greu (cel mai probabil pentru că au aplicat o metodă greșită de a învăța)

-pentru că dintr-un motiv sau altul și-au format această părere greșită – că e greu să înveți să mergi pe bicicletă (fie au văzut/auzit pe la alții, fie au citit un articol care te punea să faci o grămadă de chestii complicate ca să înveți etc etc). Și astfel, sunt destui oameni care au concepții greșite despre cum să înveți să mergi pe bicicletă și cât de greu este. E exact la fel cum fumătorii au concepții greșite despre ce înseamnă fumatul, de ce devii dependent, de ce e greu să te lași, cum trebuie să te lași de fumat etc. Ce înseamnă cu adevărat fumatul, și cum te poți lăsa cel mai ușor, citiți AICI.

5. De ce le este greu multor oameni să învețe să meargă pe bicicletă?


Răspunsul este simplu: pentru că aplică o metodă greșită. Este exact la fel ca în cazul renunțării la fumat – le este greu să se lase celor care aplică o metodă greșită (celor care aplică metoda corectă le este ușor – detalii AICI).

6. Cum înveți să mergi pe bicicletă – metoda ușoară pas cu pas valabilă atât pentru copii cât și pentru adulți. Singur, simplu, sigur și rapid. Fără să-ţi fie frică, fără să suferi psihic sau fizic.

Mai întâi trebuie să înțelegem un lucru: oamenii sunt niște ființe biologice bipede, făcute să se deplaseze pe picioarele lor, prin mers sau alergat pe suprafața Pământului. În jurul vârstei de 1 an deja facem primii pași și începând de atunci ne continuăm viața mergând în poziție verticală. La asta suntem biologic adaptați – la mers. De fiecare dată când încercăm să ne deplasăm în alt mod, pentru cei mai mulți dintre noi apar dificultăți (gândiți-vă la înot, la răul de mașină, la răul de mare, la răul de avion, la mersul pe role sau pe patine de gheață, la mersul pe skiuri sau snowboard, la mersul pe bicicletă sau alte ”mașinării” etc etc etc). Deci atunci când încercăm să învățăm să mergem pe bicicletă trebuie să ținem cont că, de fapt, nu suntem făcuți să ne ținem echilibrul pe o chestie cu două roți. Însă ne putem obișnui cu asta, pentru că oamenii au o capacitate de adaptare foarte bună în multe cazuri. De fapt, despre asta este vorba atunci când învățăm să mergem pe bicicletă: să ne adaptăm la acest nou mod de deplasare.

Adaptarea la mersul pe bicicletă se face prin aplicarea metodei corecte, care va duce la deprinderea abilității de a-ți ține echilibrul pe două roți și de a propulsa bicicleta cu ajutorul pedalelor (cele două elemente principale în mersul pe bicicletă). Deci, avem aceste două mari etape care trebuie parcurse în ordine dacă vrei să înveți să mergi pe bicicletă:

I. Să reușești să-ți ții echilibrul în timpul deplasării pe bicicletă (în linie dreaptă, să faci curbe, să întorci, să frânezi etc) și

II. Să propulsezi bicicleta cu ajutorul pedalelor – pentru viteză și confort.

Aceste două mari etape trebuie îndeplinite PE RÂND și ÎN ORDINE, și anume: mai întâi capeți echilibru pe bicicletă și abia apoi folosești pedalele. Pentru a reuși acest lucru, aveți de urmat pașii de mai jos, care sunt valabili atât pentru copii, cât și pentru adulți. De menționat că adulții vor învăța mai greu să-și țină echilibrul pe bicicletă decât copiii, din simplul motiv că au trăit mai mult timp pe acest Pământ MERGÂND. Copiii se adaptează mai ușor la chestiile noi, copiii învață și rețin mai repede etc. E o chestie pur și simplu de biologie/anatomie, nu intru în detalii aici. Însă chiar și adulții pot învăța să meargă pe bicicletă într-o singură zi dacă aplică Metoda Ușoară de mai jos (comentariile de la sfârșitul textului și experiența practică la cursurile gratuite ținute de mine dovedesc acest lucru).

Cum să înveți să mergi pe bicicletă – metoda ușoară

pas cu pas

Menționez că nu sunt Dumnezeu Tatăl și inventatorul universului. Principiile metodei de mai jos au mai fost exprimate și de alte persoane pe alte pagini de internet sau în alte locuri (de exemplu AICI pentru adulți și AICI pentru copii – sunt texte care au ceva sfaturi bune, dar și probleme: de exemplu metoda pentru adulți este complicată inutil cu minute și alte chestii, iar în metoda pentru copii sunt recomandate roțile ajutătoare și ținutul de șa – greșeli după părerea mea).

Învățatul mersului pe bicicletă se face progresiv, câte puțin. Mai jos explic detaliat fiecare pas. Asta nu înseamnă că este obligatoriu ca toată lumea să trebuiască să aplice fiecare pas. Oamenii sunt diferiți, unii nu vor avea nevoie să urmeze cu stricteţe fiecare pas explicat mai jos, pentru că își vor da drumul pe bicicletă mai repede (se adaptează mai ușor), alții însă trebuie să urmeze exact pașii de mai jos pentru a căpăta echilibrul necesar. Este ok în ambele variante. Important e să ajungi să te simți în siguranță în timp ce pedalezi.

(last update: mai 2016) 

1. Primul pas este să faceți rost de o bicicletă obișnuită, cu tot cu pedale și tot ce trebuie, fără roți ajutătoare, DE MĂRIMEA CORECTĂ. Cei cărora le este foarte frică de faptul că vor cădea, să pună și o cască pe cap și mănuși în mâini (asta ca să vă simțiți mai în siguranță, pentru că dacă veți aplica metoda explicată mai jos NU veți avea nevoie de ele – nu veți cădea și nu vă veți lovi deloc!). Mănușile sunt bune și pentru ca mâna să nu vă alunece pe ghidon. Nu contează dacă vă cumpărați bicicleta, dacă o închiriați de la diferite centre sau dacă o împrumutați de la un prieten, foarte importantă este MĂRIMEA ei, COMPARATIV CU ÎNĂLȚIMEA VOASTRĂ. Dimensiunea bicicletei trebuie să fie îndeajuns de mică sau de mare, încât șaua să poată fi coborâtă sau ridicată suficient de mult, încât atunci când stați pe ea și întindeți picioarele până la sol, să atingeți solul cu toată talpa piciorului, atunci când picioarele sunt perfect întinse. Cam ca în pozele de mai jos:

cum sa inveti sa mergi pe bicicleta ca incepator fara pedale dand din picioare, biciclete, sfaturi biciclisti pozitia pe sa, ceicunoi.wordpress.com

cum se sta pe bicicleta pozitie pentru a invata sa mergi pe doua roti biciclete sa pedale incepator, ceicunoi.wordpress.com

Ideea este:

a. să te simți destul de în siguranță singur pe bicicletă (știind că poți oricând să pui picioarele pe sol dacă te dezechilibrezi sau dacă vrei să te oprești), și

b. să poţi să te împingi în pământ cu ajutorul picioarelor, pentru a propulsa spre înainte bicicleta.

NU are rost să încercați să învățați să mergeți pe bicicletă dacă nu aveți la dispoziție o bicicletă pe care să puteți sta în această poziție pentru că vă va fi mult mai greu! (Nu trebuie să fie exact perfect ca în aceste poze. Reglați șaua mai sus sau mai jos în așa fel încât să vă simţiţi bine şi în siguranţă pe bicicletă, să puteți să vă împingeți ușor cu picioarele în sol pentru a înainta pe bicicletă și să vă puteți opri în caz de ceva).

2. Apoi, după ce ați fixat șaua la înălțimea explicată anterior, aveți nevoie de o cheie fixă de 15 ( :) ) pentru a demonta pedalele (nu aveți nevoie de ele pentru a învăța să vă țineți echilibrul, ele sunt necesare doar la propulsare, mai târziu) (ambele pedale se demontează rotind cheia înspre spatele bicicletei și ambele se montează invers)De fapt, cel mai important lucru atunci când înveți să mergi pe bicicletă este SĂ NU FOLOSEŞTI PEDALELE DE LA ÎNCEPUT (asta dacă vrei să-ți fie ușor). Astfel, pentru a nu te încurca în ele deloc, cel mai bine este să le scoți (dacă nu vă încurcă pedalele, le puteți lăsa montate pe bicicletă, însă de regulă cei care învață să meargă pe bicicletă prima oară se lovesc aproape inevitabil în ele => julituri, vânătăi, durere etc. – vezi si comentariile de la sfarsit; eu recomand scoaterea lor de pe bicicletă pentru a te putea împinge cu picioarele de sol fără probleme). Prin fixarea șeii la înălțimea potrivită și scoaterea pedalelor, ne-am făcut o bicicletă asemănătoare celor pe care le folosesc foarte mulți copii din ziua de azi pentru a învăța să meargă pe bicicletă, și anume ca cea din filmulețul de mai jos. Uitați-vă la filmuleţ de la minutul 1:06 și o să vedeți exact ce aveți de făcut pentru a învăța să vă țineți echilibrul. Trebuie să ajungeți să faceți exact ca fetița din filmuleț (minutul 1:06 – Day 3):

.

Mai exact:

3. Luați bicicleta și mergeți într-o zonă sigură (de preferat parc nu prea aglomerat, cu nu foarte mulți câini, cu asfalt fără gropi, de preferat fără nisip/pietriș). Unii recomandă folosirea unei pante ușoare pe care să exersați. Inițial, eu nu recomandam folosirea unei pante pentru că există riscul ca o pantă, oricât de uşoară ar fi, să-i sperie pe unii bicicliști începători și să-i descurajeze. Dar, în urma unor cursuri practice de învățare a mersului pe bicicletă pe care le-am organizat în București, am descoperit că o ușoară pantă într-adevăr ajută foarte mult. Atenție: este vorba de o UȘOARĂ pantă, nu de o vale bruscă, NU vă speriați! :) Primul lucru pe care îl veți învăța va fi să puneți frână, deci o pantă ușoară nu va reprezenta o problemă! Pentru cei care însă nu se simt în siguranță nici măcar pe o foarte lină pantă, să folosească pentru exerciții un teren plan, fără pante, fără rampe, fără denivelări etc, perfect în siguranță. Panta ajută pentru că nu mai e nevoie să vă împingeți așa mult din picioare pentru a înainta – bicicleta rulează singură pentru că e la vale și în felul acesta exercițiile vor fi mult mai confortabile. La cursurile practice din București am folosit panta din parcul Kiseleff – trotuarul lat si lipit de parc paralel cu Bd. Aviatorilor – panta se termină chiar lângă spatele Muzeului de Geologie.

4. După ce ați scos pedalele de pe bicicletă și ați reglat șaua cum am explicat mai sus, după ce ați ajuns la locul în care veți exersa şi după ce v-aţi asigurat că partea de jos a pantalonului NU se va agăţa de lanţ (există un elastic special care se prinde peste pantalon ca să îl ţină lipit de picior), urcați-vă pe șa și dați din picioare pe lângă bicicletă pentru a înainta, alternativ, când cu stângul, când cu dreptul. Nu e nevoie să vă împingeți puternic la început sau să băgați viteză mare. Luați-o ușor! Sunteţi perfect în siguranță, nu aveți nicio șansă să cădeți – sunteți deja cu picioarele pe asfalt și puteți opri bicicleta oricând. Menţinerea privirii ÎNAINTE în timpul exerciţiilor, în loc de în jos (spre roata din faţă a bicicletei), poate ajuta pentru prinderea echilibrului mai repede. Mergeți așa, în ce ritm vi se pare vouă sigur, învățați să folosiți frâna și obișnuiți-vă cu ea (atenție la bicicletele noi/cu frâne foarte bune: dacă strângeți brusc/tare frâna de pe roata față riscați să cădeți în față peste bicicletă – inerția vă aruncă peste bord). După ce stăpâniți frâna, faceți curbe, întoarceți, mergeți drept etc până când singuri o să simțiți nevoia să vă faceți avânt și să ridicați picioarele de la sol (nu mult, doar cât să nu mai atingeți solul), pentru a „pluti” pe bicicletă (adică a sta în echilibru). Nu trebuie să alerge nimeni după voi să vă țină de șa sau de ghidon, pentru că nu aveți nevoie. Vă veți descurca foarte bine singuri. Oricând e o problemă sau ceva, puneți frână și puneți picioarele jos ca să vă opriți de tot. Simplu. Nu vă stresează nimeni, nu are nimeni nicio așteptare de la voi. Nu trebuie să mergeți cu viteză mare (ca să nu vi se facă frică sau să vă speriați aiurea – luați-o progresiv!). Sunteți de capul vostru, faceți ce vreți, când vreți.

Inainte de a ținti “plutirea” in echilibru (cu picioarele usor ridicate) puteti sa va propuneti sa cresteti viteza de deplasare, fara sa va intereseze sa stati in echilibru. Pur si simplu va impingeti din picioare alternativ pentru a inainta pe bicicleta, dar cu o viteza un pic mai mare. La unele persoane organismul se adapteaza la echilibrul pe bicicleta mai repede, daca viteza de deplasare e mai mare.

Cand va simtiti suficient de in siguranta, puteti incerca sa ridicati usor picioarele, sa vedeti daca va puteti tine putin echilibrul. La început veți reuși să stați cu picioarele ridicate (fără să vă dezechilibrați) doar jumătate de secundă, apoi o secundă întreagă, apoi două secunde, apoi cinci secunde etc. Tot ce aveţi de făcut este să continuaţi să exersaţi. Aşa se întâmplă şi atunci când înveţi să conduci pentru permisul auto: de fapt nu sfaturile instructorului sunt cele mai importante, ci experienţa propriu-zisă la volan – cu cât stai mai mult timp la volan şi conduci, cu atât înveţi mai repede şi mai bine să controlezi autoturismul (organismul nostru biologic se adaptează la noul mod de deplasare). Este la fel şi în cazul bicicletei. Dacă ați ajuns să puteți să vă împingeți și să mergeți cu picioarele ușor ridicate de la sol, fără să fiți stresați că o să cădeți, înseamnă că deja vă țineți echilibrul pe bicicletă.

5. Apoi trebuie să desăvârșiți acest echilibru: viteză și mai mare (vă împingeți și mai puternic cu picioarele, și stați apoi și mai mult cu ele ridicate); faceți curbe ușoare în timp ce sunteți cu picioarele ridicate; întoarceri în timp ce sunteți cu picioarele ridicate (întoarcerile mai ”largi” sunt mai ușor de făcut); puneți frână în timp ce sunteți cu picioarele în aer; puneți frână în timp ce faceți curbă și sunteți cu picioarele în aer, țineți-vă echilibrul uitându-vă în jos (spre locul pedalelor), apoi uitându-vă în lateral, apoi înspre spate (atenție aici că e mai greuț). Trebuie să vă plimbați până când vă simțiți perfect în siguranță făcând toate aceste elemente cu picioarele ușor ridicate, și până când reușiți să le faceți fără probleme (fără să vă dezechilibrați, fără să fie nevoie să puneți piciorul jos ca să vă ajutați etc). Plimbați-vă până când vă iese calumea și „plutiți” în siguranță pe bicicletă . Repet: nu e nimeni să vă streseze, mergeți în ritmul vostru. Faceți ce vreți când vreți. Puteți continua și în altă zi, nu o să uitați ce ați învățat deja.

6. După ce ați învățat să faceți toate aceste lucruri cu picioarele ridicate de la sol, următoarea etapă este una pe care nu o să o facă probabil nimeni, dar e utilă pentru cei care prind echilibrul foarte greu. Anume: să mai adăugați un element: mimarea pedalării. Astfel, în timp ce faceți toate cele de mai sus (curbe, întoarceri, frane etc), ca o primă etapă ridicați picioarele mai mult ca înainte – în loc să le țineți la câțiva centimetri de sol, ridicați-le mai sus, îndoite din genunchi (nu stați cu ele băț spre înainte). După ce v-ați obișnuit cu picioarele mai sus, începeți să mimați pedalarea, faceți exact mișcarea de pedalare doar că fără să aveți pedale pe care să puneți picioarele. Bineînțeles, toate chestiile astea se întâmplă în mers (după ce v-ați făcut avânt, ați ridicat picioarele de la sol și „plutiți” pe bicicletă). Exersați în continuare acest lucru – mimarea pedalării – până când vă simțiți perfect în siguranță și puteți face toate elementele de mai sus (curbe, frâne etc). (se poate sări peste acest pas dacă simțiți că nu aveți nevoie de el)

7. Dacă ați ajuns un mini expert în echilibru pe bicicleta fără pedale (adică ați rezolvat prima mare etapă – să-ți ții echilibrul pe bicicletă, adică să „plutești” după ce te-ai împins cu picioarele în sol), este momentul să montați pedalele la loc, dar ATENTIE: încă nu le folosiți! Ambele pedale se strâng cu cheia înspre înainte (spre ghidon) și se deșurubează înspre spate (pedala stângă NU se potrivește pe dreapta și nici invers! – trebuie fiecare pusă la locul ei – verificați însemnele Left / Right de pe pedale).

8. După adăugarea pedalelor urmează acomodarea cu acestea. Exersați tot ca înainte, împingându-vă cu picioarele în sol, astfel încât să vă obișnuiți cu prezența pedalelor pe bicicletă (ele sunt ca un fel de opritor atunci când vă împingeți cu picioarele – vedeți să nu vă loviți de ele!). (e posibil să simţiţi nevoia să mai coborâţi un pic şaua, ca să puteţi să ţineţi picioarele mai în lateral, pentru a nu vă buşi de pedale).

9. După ce vă împingeți cu picioarele și le ridicați, și deja „plutiți” în echilibru fără probleme, dacă nu simțiți deja nevoia „naturală” de a odihni picioarele pe pedale, în loc să mai țineți picioarele în aer, puneți-le pe pedale! Dar doar așezați-le, nu pedalați încă! Urmează să exersați această mișcare până vi se pare ușoară și o faceți fără probleme: vă împingeți – ridicați picioarele – puneți picioarele pe pedale și le țineți acolo în timp ce „plutiți”. Oricând vă simțiți în nesiguranță sau apare ceva în față, sau orice, puneți frână, apoi coborâți picioarele pe pământ. Repet: faceți ce vreți, când vreți. Vă opriți când vreți, exersați când vreți, vă odihniți când vreți dacă ați obosit etc. ATENTIE LA PEDALE ATUNCI CAND VA OPRITI, sa nu va loviti in ele! Opriti bicicleta din frana de mana, si abia cand aproape s-a oprit puneti picioarele jos.

10. Deja teoretic ar trebui să apară în mod natural o altă senzație/nevoie, și anume: ”hmm…plutesc pe bicicletă, am picioarele pe niște pedale și le țin degeaba – n-ar fi o idee să pedalez și eu puțin?”. Ba da… Începeți mai întâi cu o pedalare ușoară și exersați mai întâi pe un drum drept, fără curbe. Dacă vă dezechilibrați, puneți frână și apoi picioarele jos – nicio problemă (atenţie la pedale!). Teoretic la etapa asta ar fi bine să aveți setată bicicleta pe o viteză medie (nici prea uşoară pentru că altfel veţi pedala cam în gol şi veţi pierde echilibrul, dar nici prea grea, ca să nu vă fie greu să apăsaţi pe pedale pentru a înainta) (vitezele se schimba din acele manete/schimbatoare de viteze speciale. E bine să exersați primele pedalări pe vitezele medii – să înaintaţi cu viteza unei alergări uşoare, cam aşa. După ce o să vă obișnuiți cu echilibrul în timpul pedalării, veţi putea “jongla” cu vitezele (schimbați pinioane/foi din manetele de viteză), astfel încât și viteza deplasării va deveni mai mare sau să vă fie mai uşor să urcaţi pante etc. Exersați apoi, tot în drum drept, toate elementele specificate mai sus: frâne în timpul pedalării, uitarea în altă direcție în timpul pedalării și abia la sfârșit curbe în timpul pedalării. Exersați toate aceste combinații până când le puteți face fără nicio problemă. Dacă ați reușit, felicitări! Mergeți deja foarte bine pe bicicletă! :)

Când veți căpăta ceva experiență, șaua poate fi ridicată un pic mai sus, astfel încât atunci când sunteți pe bicicletă și așezați călcâiul pe una dintre pedale în poziția cea mai de jos, piciorul să fie perfect întins (pedalarea va fi astfel mai puțin obositoare la drum lung, însă vă veţi urca ceva mai greu pe bicicletă şi veţi ajunge ceva mai greu cu picioarele la sol – ceea ce este deranjant dacă faceți opriri dese). (dacă mergeţi doar pe distanţe scurte, sau doar vă plimbaţi prin parc, puteţi lăsa şaua la înălţimea la care aţi învăţat, ca să puteţi să vă coborâţi-urcaţi mai uşor).

Recapitularea metodei pe scurt (valabil şi pt copii şi pt adulţi):

0. Nu aplicaţi metode greşite (bicicletă cu şaua prea sus sau prea jos, ţinut de şa sau de ghidon de către cineva, roţi ajutătoare, folosirea pedalelor de la început etc);

1. Șaua trebuie aşezată la înălţimea optimă (explicată mai sus cu roşu);

2. Pedalele trebuie scoase pentru a nu te încurca în ele; până când nu capeți echilibru pe bicicletă nu are rost să folosești pedalele – ele trebuie folosite doar pentru propulsare (viteză și confort), doar după ce îți poți ține echilibrul în mers fără nicio problemă;

3. Trebuie găsit teren propice exersării mersului pe bicicletă; (o ușoară pantă ajută mult, atenție la maşini, câini, gropi, denivelări, nișip, pietriș, copii etc);

4. Te împingi din picioare pentru a înainta şi a te obişnui cu bicicleta. Încă nu înceci să-ţi ţii echilibrul. Înveţi mai întâi să pui frână, să faci curbe etc şi abia când te simţi mai în siguranţă, poţi încerca să îţi faci avânt și să ridici picioarele în aer la câțiva cm de sol pentru a „pluti” în drum drept (multiple repetări);

5. Faci exerciții cu picioarele în aer la câțiva cm de sol, dar cu viteză mai mare, şi făcând curbe, întoarceri, frâne, mutarea privirii – lateral, jos, spate etc (multiple repetări);

6. Faci exerciții cu picioarele în aer, îndoite din genunchi (la o distanță mai mare de sol) sau mimând pedalarea și făcând în același timp curbe, întoarceri, frâne, mutarea privirii – lateral, jos, spate etc (multiple repetări) (se poate sări peste acest pas dacă nu simțiți nevoia să-l aplicați);

7. Montați pedalele la loc, dar atenție: încă nu le folosiți!

8. Repetarea acelorași exerciții pentru acomodarea cu pedalele montate pe bicicletă (dar atenție: fără să folosești încă pedalele! Înaintezi tot prin împingerea din picioare până te obișnuieși cu prezența pedalelor pe bicicletă);

9. Faci aceleași exerciții dar cu picioarele aşezate pe pedale (fără să pedalezi încă!) (te împingi cu picioarele de sol – le ridici și le odihnești pe pedale – „plutești” fără să pedalezi încă);

10. Faci toate exercițiile dar adaugi și pedalarea propriu zisă (vei simți nevoia naturală să pedalezi la scurt timp după ce ai început să exersezi cu picioarele „odihnite” pe pedale). În acest moment, deja știi să mergi pe bicicletă. Felicitări! :)

Cam asta ar fi Metoda Ușoară prin care se învață mersul pe bicicletă fără să cazi sau să te rănești vreodată și fără să ai nevoie de altcineva să te ajute. Dacă ar putea să vadă acest text și toți părinții care se chinuie să-și țină copiii de șa şi să alerge pe lângă ei în timp ce pedalează, sau care pun roți ajutătoare copilului, ar fi bine.

Ce am concluzionat în urma cursurilor practice:

curs gratuit cum sa inveti sa mergi pe bicicleta mersul pe doua roti metoda tehnica pedalare usoara rapida fara sa cazi te lovesti pedale biciclisti incepatori, ceicunoi.wordpress.com 9

40 curs gratuit cum inveti sa mergi bicicleta lectii sfaturi biciclisti incepatori metoda usoara intalnire mersul pe doua roti echilibru 7 septembrie 2013 Kiseleff Bucuresti, scoala biciclete ceicunoi.wordpress.com

1 curs mers pe biciclete gratuit metoda usoara ceicunoi 6 iunie 2015 bucuresti parc herastrau

În urma cursurilor gratuite pentru biciclişti începători pe care le-am ținut în București în 2013 şi 2015 am învăţat despre Metoda Uşoară pusă în practică următoarele:

– la bicicletele mai vechi e posibil ca pedalele să fie înțepenite și să nu le puteți deșuruba singuri sau tija de șa să fie înțepenită și din cauza aceasta șaua nu poate fi coborâtă/urcată la înălțimea corespunzătoare; fără aceste 2 elemente: pedale scoase și șa la înălțimea corectă, învățarea mersului pe bicicletă este mai dificilă și disconfortul este mai mare;

– în timpul exercițiilor este posibil să vă doară fundul de la frecarea cu şaua în timpul împingerii cu picioarele de asfalt – pentru a rezolva această problemă trebuie să vă asiguraţi că şaua este fixată la înălţimea corespunzătoare şi aţi putea încerca aceste variante: o pantă/vale ușoară pentru exerciții (ca să nu fie nevoie să dați prea mult din picioare – bicicleta coboară singură la vale) și/sau husă de şa cu gel (foarte moale) şi/sau pantaloni speciali de ciclism – cu burete între picioare şi/sau şa cu gel ca AICI și/sau un prosop sau ceva moale de pus pe șa și/sau înclinarea un pic spre în jos a vârfului șeii (e nevoie de cheie). După ce se pun pedalele pe bicicletă și începe pedalarea (mersul normal pe bicicletă) dispare acestă problemă cu durerile de fund;

– pentru persoanele care nu fac mișcare în mod obișnuit, exercițiile pot fi obositoare – de aceea, repet, avantajul Metodei ușoare este că faceți ce vreți, când vreți, vă opriți când vreți, exersați când vreți etc;

– în timpul exercițiilor făcute de cursanți NU au existat căzături, julituri, lovituri, răni etc precum se întâmplă în cazul Metodei clasice;

– la învățarea mersului pe bicicletă prin Metoda ușoară, partea cea mai importantă este să ajungi să stai în echilibru pe bicicletă în timp ce ”plutești”, pedalarea fiind partea cea mai ușoară (dacă s-a reușit mai întâi echilibrul). Unii cursanți au învățat să meargă pe bicicletă (cu tot cu pedalare) după doar o oră și jumătate de exerciții, în timp ce alți cursanți, după aceeași perioadă de timp, și aceleași exerciții, abia reușeau să „plutească” în echilibru câteva secunde.

Am concluzionat că oamenii ajung să „plutească” în echilibru pe bicicletă mai repede sau mai greu în funcție de 3 elemente:

a. vârsta (persoanele care au mers – la propriu – mai mult pe acest Pământ se vor adapta mai greu la noi tipuri de deplasare)

b. câtă mișcare face persoana respectivă în mod obișnuit, în viața sa – persoanele care fac sport/mișcare/activități fizice/se urcă în copaci/merg în echilibru pe borduri/aleargă etc etc etc, vor ajunge să stea în echilibru pe bicicletă mai repede

c. genele biologice moștenite ereditar – unii oameni prind echilibru pe bicicletă mai ușor datorită genelor biologice, datorită corpului lor, care așa este făcut – să se adapteze mai repede la chestii de genul acesta.

INDIFERENT de aceste 3 elemente, ORICINE POATE ÎNVĂȚA SĂ MEARGĂ PE BICICLETĂ, LA ORICE VÂRSTĂ (dacă îi permite condiția fizică/medicală), dacă aplică sfaturile din Metoda ușoară explicată mai sus și insistă cu exercițiile menționate până prinde echilibru!

Atenție: ca biciclist începător, rezumați-vă la plimbările prin parcuri și pe trotuare. Nu ieșiți încă în trafic! Așteptați să vi se dezvolte mai bine reflexele de frânare și evitare a coliziunilor. Nu aveți ce căuta în trafic fără a fi citit măcar o dată codul rutier, și nu aveţi ce căuta în trafic fără CASCĂ PE CAP şi sonerie pe bicicletă!

Cei care doresc să-și cumpere o bicicletă bună și ieftină, să citească asta: Sfaturi achizitionarea unei biciclete second hand adusa din occident. Magazine online biciclete pe internet. Ce bicicleta SH sa iti cumperi si de unde – pentru oras, copii, de dama, MTB, cursiera, BMX etc

Mulțumesc următoarelor persoane:

1. Celor care au contribuit intr-un fel sau altul la îmbunătățirea Metodei Ușoare prezentate mai sus (printr-un comentariu mai jos sau în alt mod);

2. Celor care revin la acest text pentru a povesti dacă Metoda ușoară a funcționat și pentru ei sau nu;

3. Celor care distribuie acest articol pe Internet – vezi butoane mai jos (FB, Bloguri personale etc), ca să afle și alți oameni că există o metodă ușoară de învățare a mersului pe bicicletă. Mulțumesc.

Succes!

Emilian, 23 mai 2012, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman. Ultimul update al Metodei Ușoare: mai 2016.

179 responses to “Cum sa Inveti sa Mergi pe Bicicleta – Singur, Simplu, Rapid. Cea mai Usoara Metoda (div3)

  1. Consider ca sfaturile prezentate aici sunt exceptionale. Am 19 ani si in vara aceasta vreau sa incerc sa invat sa merg, voi folosi metoda prezentata aici pentru ca mi se pare decenta, pentru ca imi reduce riscul de a suferi traume si probabilitatea de a refuza DIN NOU aceasta practica atat de amuzanta si utila. Multumesc!

    • :). Cu placere. Ma bucur ca iti suna bine metoda si sper sa te ajute sa inveti sa mergi pe bicicleta. Ideea generala este sa dobandesti acel echilibru putin cate putin. Fara sa te tina cineva, fara sa folosesti pedalele la inceput. Saua este foarte important sa fie la inaltimea explicata, pentru a te putea impinge in picioare, si pentru a putea pune picioarele jos daca te dezechilibrezi sau apare o alta problema. In acest fel, aproape ca este imposibil sa cazi. Mergi tot timpul in ritmul tau si poti sa pui jos picioarele oricand simti nevoia. Dupa ce stai in echilibru destul de bine și poti sa faci curbe, sa pui frana, sa te uiti in toate directiile in timp ce mergi etc, abia pe urma trebuie incercat sa pedalezi. Si o sa vezi ca o sa fie destul de usor, pentru ca deja stii sa-ți tii echilibrul. Okidoki. Spor! :)

  2. Ieri am facut rost pentru prima data de o bicicleta, la varsta de 24 de ani. Am incercat sa invat sa merg in timp ce ma tinea cineva, dar mai mult ma enervam, caci daca imi dadea drumul imi pierdeam echilibrul (daca am avut asa ceva, caci nu cred ca am avut). Dar astazi, adica in cateva minute am sa plec sa exersez dupa metoda prezentata de dumneavoastra. Am sa revin cu amanunte despre progresul meu. Multumesc mult pentru sfaturi! Multa sanatate si numai bine!

    • Hello. Imi poti vorbi cu “tu” – am 25 de ani :). Sper sa reusesti sa inveti cu metoda prezentata de mine. Si daca reusesti, dar mai ales daca nu reusesti, un feedback detaliat ar fi ideal, pentru a imbunatati metoda. Multumesc anticipat si SPOR! Emilian.

  3. Buna. Din nefericire inca nu am reusit :(… problema este ca bicicleta de care am facut rost este cam inalta, i-am dat scaunul mai jos, dar tot este cam inalta pentru mine. Pe deasupra este si foarte grea, sau sunt eu prea slaba si nu prea am forta. Dar nu este nimic, nu ma las asa usor… pana la urma tot o sa invat eu. Va mai tin la curent cu progresul meu si cu numarul de vanatai. P.s.: Pana acum am facut doar 2 pe piciorul drept :))

    • Daca e prea inalta bicicleta o sa-ti cam dea batai de cap. Mai bine incearca sa faci rost de una la care poti cobori saua incat sa ajungi cu picioarele la sol, asa cum am explicat in text, ca sa inveti usor sa mergi pe bicicleta. Dupa ce inveti, poti merge si pe una un pic mai inalta. Dar pentru inceput este foarte importanta inaltimea la care este saua. Daca nu poti seta saua la inaltimea care trebuie inseamna ca nu aplici metoda explicata de mine, deci “sa n-avem vorbe la proces” ca nu e buna metoda daca nu reusesti :) Spor!

  4. iti multumesc din suflet pentru explicatii. O merg azi in parc sa o invat pe o prietena de-a mea sa mearga pe bicicleta. Are 48 de ani dar stiu ca aplicand metoda de aici, va invata usor. Iti multumesc inca o data.

    • :) Cu placere. Si eu iti multumesc pentru mesaj. E foarte important sa se simta in siguranta cand incearca sa-si tina echilibrul. Trebuie neaparat sa poata pune picioarele jos oricand vrea si simte nevoia, ca sa isi dea seama ca nu e niciun pericol. Si sa nu foloseasca pedalele de la inceput. Apoi, usor usor, impingandu-te in picioare capeti un echilibru din ce in ce mai bun. Va rog sa-mi lasati un mesaj sa-mi spuneti cum a decurs incercarea in parc, pentru a imbunatati metoda in functie de feedbackul primit :). Multumesc.

      • Din pacate bicicleta mea are roti de 28 de inchi, prea mare pentru inaltimea ei. Am vazut asta in parc. Si intr-adevar cum ai spus si tu e imprtant sa se simta in siguranta. Fata ei are insa o bicicleta de 26. Si va incerca sa invete pe ea. Te tin la curent!

  5. Pingback: un vis din copilarie, devenit realitate la batranete: sau cum sa invat sa merg cu bicicleta mai tarziu decat copilul :) « arakelian

    • Super! :) In principiu se poate invata mersul pe bicicleta la orice varsta. O sa fie chiar cu atat mai interesant cand o sa le povestesti prietenilor ceva de genul ” am X ani, si m-am dus sa invat sa merg pe bicicleta. Am reusit!” :) Te rog sa imi spui si mie cum a fost. Poate ma ajuti sa imbunatatesc metoda:) Nu uita sa reglezi saua la inaltimea potrivita si sa NU folosesti pedalele inca de la inceput. Iti urez succes!

  6. multumesc foarte mult , ieri mi-am luat bicicleta si am inceput sa fac exact ce ai spus tu ; atat ca . bicicleta mea e foarte sensibila , parca zboara singura , ghidonul are o mobilitate foarte mare , abia il ating si schimba directia prea repede … multumesc tare mult , sper sa invat sa merg cu bicicleta …

    • Cu placere. Sper sa-ti fie de folos ce am scris si sa reusesti sa inveti sa mergi pe bicicleta usor si rapid. Nu-ti face probleme legat de faza cu ghidonul foarte sensibil. Te vei obisnui cu el. E foarte important sa ai saua setata la inaltimea care trebuie (explicata in text) si sa nu folosesti pedalele inca de la inceput. Exerseaza impingandu-te din picioare pana te obisnuiesti si cu ghidonul sensibil, pana te obisnuiesti sa iei curbe fara probleme, sa “plutesti” cu picioarele ridicate, sa pui frane etc, si abia dupa ce esti foarte sigura pe tine, incepe sa folosesti pedalele. Mai intai doar tinand picioarele pe ele, fara sa pedalezi (ca sa te obisnuiesti) și mai apoi pedaland. Iti urez succes si lasa-mi si mie te rog un feedback dupa ce inveti sa mergi pe bicicleta, ca sa îmbunatatesc metoda. Multumesc.

  7. Merg cu bicicleta ! Dupa cum ti-am scris , mi-am luat bicicleta vineri si am aplicat pas cu pas ceea ce m-ai invatat ; nu am folosit pedalele deloc , am facut exact cum ai spus . In momentul in care am simtit ca ” ”hmm…am picioarele pe niște pedale și le țin degeaba – n-ar fi o idee să pedalez și eu puțin?” am plecat mai poticnindu-ma cate un pic , dar am inceput sa merg cu bicicleta . In seara asta s-a intamplat si sunt fericita cum nici nu-ti poti imagina! Am facut vreo 20 de ture pe un teren mare de sport, mai intai mai greu , dar apoi din ce in ce mai lin , mai frumos , viraje mai largi , mai stranse , am exersat . Multumesc din toata inima ! Eu chiar am reusit dupa exact metoda ta !

  8. Multumesc foarte mult inca o data ; ieri am mai facut cateva ture pe un teren de sport si aseara , cand nu mai era foarte lume se strada , am iesit in zona special amenajata pentru biciclete . Partea grea e sa stau doar in zona marcata , inca ma cam duc in toate directiile , dar important acum e ca merg cu bicicleta ; exersez zilnic si asta ma ajuta mult . Am mari vanatai pe picioare de la pedale , dar incet , am sa ma obisnuiesc sa nu ma mai lovesc ; ai avut mare dreptate cand ne-ai invatat sa ne scoatem pedalele , fiindca si acum cand am inceput sa invat sa pedalez , tot ma lovesc in ele!
    Multumesc tare frumos!

    • O sa te obisnuiesti cu ţinutul bicicletei în linie dreapta destul de repede. Dar înca nu e tarziu sa scoti pedalele si sa mai exersezi fara ele pana capeti echilibru perfect pe bicicleta. Nu uita sa exersezi apoi, progresiv, si celelalte elemente importante – frane, frane in curba, mers cu privirea in lateral / jos / spate etc. Multumim pentru impartasirea experientei. :) Va fi util si pentru alte persoane care ajung aici si vor sa invete sa mearga pe bicicleta. Spor!

  9. Salut! Am 30 ani si niciodata nu am fost curioasa sa merg cu bicileta pana cand am ajuns in Olanda, tara bicicletelor unde toata lumea merge pe bicicleta incepand de la 3 ani. Din iulie mi-am propus sa invat sa merg pe bicicleta, dar din pacate bicicleta cumparata de sotul meu era mult prea mare asa k am incercat cat decat sa imi tin echilibrul pe o pedala dar fara rezultat. Pot spune ca mai mult m-a incurcat metoda asta. Acum 2 saptamani mi-am achizitionat o bicicleta mica si cum m-am suit pe ea sustinuta fiind din spate, dupa 2-3 ture sustinuta mi-a dat drumul si simteam ca zbor, in sfarsit mergeam cu bicileta. Durerea mare era la coborare, pt ca nu stiam sa franez si apoi cel mai tare m-am chinuit sa virez la dreapta. efectiv simteam ca bicicleta nu vrea sa se miste spre dreapta, pana cand pe teren mi s-a alaturat o pustoaica de 5 ani care tocmai invata sa mearga pe bicileta si cand am vazut k nu are nici o problema am zis ca trebuie sa reusesc si eu. In secunda doi viram spre dreapta fara probleme. Acum incerc sa ma deprind cum e cu acomodarea in trafic deoarece ma intimidez de masini scutere si imi este teama. Daca poti sa imi dai ceva sfaturi utile, Multumesc.

    • Hello si multumesc pt mesaj. Eu zic aşa: Sa citesti textul meu cu cea mai usoara metoda pentru a invata sa mergi pe bicicleta, scris mai sus, ca sa vezi care sunt etapele necesare ca sa ajungi sa mergi foarte bine pe bicicleta si foarte sigur pe tine. Eu zic sa NU iesi in trafic cu bicicleta pana cand nu mergi foarte foarte bine pe bicicleta in parcuri sau pe asa-numitele piste de biciclete din Romania. Exerseaza pe bicicleta, prin PARCURI, tot ce am scris eu în textul de mai sus (schimbari de directie, mutarea privirii in mers – lateral, jos, spate, frane, curbe, intoarceri etc). Daca nu reusesti sa pedalezi si sa faci toate exercitiile astea in timp ce pedalezi, poate ar trebui sa exersezi mai intai fara pedale, impingand din picioare, asa cum am explicat in text. Si abia dupa ce iti tii echilibrul foarte bine pe bicicleta sa incepi sa folosesti pedalele. DOAR DUPĂ ce mergi foarte foarte bine pe bicicleta, si foarte sigura pe tine prin parcuri, pe alei etc, ai putea incerca sa iesi pe sosea, in trafic, dar ATENTIE: traficul din marile orase ale Romaniei este MOARTEA, este foarte foarte periculos, mai ales pentru biciclete (nimeni nu este atent la biciclete, nici masinile si nici pietonii). Sunt doua texte pe care trebuie sa le citesti daca vrei totusi cu bicicleta in trafic, le gasesti aici:

      https://ceicunoi.wordpress.com/2012/05/15/riscuri-si-pericole-in-folosirea-bicicletei-in-traficul-din-bucuresti-eco7/

      https://ceicunoi.wordpress.com/2012/05/17/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-mergi-cu-bicicleta-in-trafic-eco8/

      Ca ultim sfat: Este normal sa-ti fie frica de masini si scutere. Sunt periculoase! NU iesi cu bicicleta in trafic dacă nu stăpâneşti la perfectiune bicicleta, fără casca de protectie pe cap (prinsa cu clipsurile) şi fără să fi citit macar o data codul rutier! Okay. Spor!

  10. Pingback: Plimbare cu bicicleta pe drum liber. Burta jos. Marsul biciclistilor editia 5 Bucuresti 13 octombrie 2012 (ev1) | CE-I CU NOI?

  11. Pingback: Mars de protest al biciclistilor 27 oct 2012, Existam si-o sa avem banda! Plimbare cu bicicleta pe stradă (ev2) | CE-I CU NOI?

  12. Pingback: Ce presupune o retea de piste de bicicleta eficienta. Benzi pentru biciclisti in marile orase (eco12) | CE-I CU NOI?

  13. Pingback: Avantajele unei infrastructuri reale pentru biciclete în oraş. Piste benzi de biciclisti în trafic (bici1) | CE-I CU NOI?

  14. Salutare, am invatat la 44 de ani si eu dupa reteta de mai sus. Asta in cam 3 zile cate doua ore pe zi
    si in a patra am inceput sa dau din pedale, singur fara nici un ajutor pe langa mine.Merg pe drumuri mai
    putin circulate de masini seara. Inca nu pot porni direct de pe loc fara sa imi fac vant cativa metri, cu
    ghidonul si cu ocolirea gropilor ma descurc binisor, ma antrenez in fiecare zi cam o ora.A…si trebuie sa ma
    documentez cum se schimba si cand vitezele. Va multumesc foarte mult. Numai bine.Cristian.

    • :) Ma bucur ca te-au ajutat cele scrise pe aici şi îţi mulţumesc că ai revenit pentru a ne povesti experienta ta. Dacă ţi se pare că ar putea fi imbunatatita cumva metoda scrisa de mine mai sus, te rog zi-mi ca să o facem şi mai eficientă :). Ai urmat toţi paşii sau… peste care ai sarit?. Da-mi mai multe detalii daca ai timp si vrei. Unde ai intampinat cele mai mari probleme? Ai dat jos pedalele? :) Atentie daca iesi pe strada, prin trafic. Iti trebuie neaparat CASCA si sonerie/claxon. De asmenea, daca nu ai permis de conducere, citeste macar o data codul rutier. Citeste si celelalte texte de pe acest blog despre biciclete (scrie la optiunea CAUTARE in stanga sus termenul “bicicleta” si le vei gasi). Legat de viteze si schimbarea vitezelor, eu de exemplu in oras folosesc doar 4 viteze in total (am 5 cu totul). Prima, cea mai usoara, doar pentru dealuri iar a 5-a, cea mai grea, nu apuc sa o folosesc niciodata. In rest, pe drum drept, o sa vezi ca o sa mergi constant cam cu maxim 1-2 viteze. Despre schimbatul vitezelor gasesti intr-adevar pe internet destula informatie si o sa gasesti acolo teorii despre pinioane foi etc :). Okay. Spor la pedalat!. Nu uita de casca şi mai treci pe aici sa-mi zici cum merge. Emi.

      • Buna, am urmat pasii de mai sus, nu am scos pedalele dar asta nu a fost o problema, cu scaunul dat jos la maxim atingeam cam cu jumatate de talpa. Cel mai greu a fost chiar inceputul pana am putut sa imi tin echilibrul cam 5 secunde. Pe urma am tinut piciorul stang pe pedala si ma impingeam cu dreptul tot asa ca sa imi tin echilibrul cat mai mult, si pe urma am ridicat dreptul si am inceput sa pedalez, putin cam greu pentru ca nu stiam si eram pe foaia mica si pinionul mic. Acuma am mai citit , am mai intrebat si pe altii. Am iesit si in trafic pe unde e mai putin circulat, dar insotit de un amic. Am permis de conducere. Numai bine. Cristian.

    • :) SUPER! Ma bucur ca te-a ajutat metoda scrisa de mine ca sa înveţi sa mergi pe bicicleta şi îţi multumesc că ai revenit ca sa-mi lasi si mie un feedback. :) Zi-mi te rog daca ai dat jos pedalele şi ce ti s-a parut cel mai greu in procesul de invatare. Crezi că ar putea fi imbunatatita cumva metoda? Multumesc.

  15. Am 14 ani si nu stiu sa merg pe bicicleta am o bicicleta cu pedale dar mereu cand imi dau drumul simt nevoia sa ma opresc dau doar de 2 -3 ori la pedale si imi pierd echilibrul

    • Salut. Este normal sa se intample asta la inceput. Dureaza ceva pana inveti sa iti tii echilibrul. Dar nu trebuie sa inveti sa mergi pe bicicleta folosind pedalele de la inceput. Trebuie mai intai sa te impingi cu picioarele de pamant ca sa inaintezi, fara sa folosesti pedalele deloc. Pana cand poti sa “plutesti” fara sa te ajuti de picioare, adica pana cand poti sa stai pe bicicleta in mers fara sa te dezechilibrezi. Am explicat toate aceste lucruri in textul de mai sus. Fa-ti timp si cu atentie si rabdare citeste tot textul de mai sus ca sa vezi cum sa inveti sa mergi pe bicicleta in cel mai usor mod posibil! Succes!

  16. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  17. Pingback: Protest pe biciclete 23 martie 2013 Bucuresti. Manifestatie biciclisti – vrem infrastructura reala – piste pentru biciclete pe carosabil (bici3) | CE-I CU NOI?

  18. Pingback: Curs GRATUIT cum sa inveti sa mergi pe bicicleta Bucuresti. Sfaturi biciclisti incepatori. Lectii mers pe bicicleta cea mai usoara metoda (bici5) | CE-I CU NOI?

  19. Superb! Am invatat prietena sa mearga pe bicicleta asa in 4 sedinte de cate o ora cam asa. Am folosit o parcare goala cu o mica panta, mana pe frana :D Acum s-a obisnuit si sa porneasca singura si sa pedaleze, mai greu la curbe inca :) Mersi mult pentru idee!

      • Salut, am 30 de ani si am primit cadou o bicicleta chopper stil lowrider, problema este ca nu stiu sa merg pe bicicleta. Bicicleta este foarte joasa si oricat as ridica saua tot tin genunchi indoiti. Este o bicicleta pentru adulti dar mi se pare greu de mers. Ai vreun sfat in astfel de situatii? Pana si sotia mea merge mult mai bine ca mine. Stima.

      • Salut. În primul rand conteaza daca stii sa mergi pe bicicleta in general. Ai mers vreodata? Ai mers pana acum? Stii sa mergi pe bicicleta sau acum vrei sa inveti? Daca stii sa mergi pe bicicleta dar nu te descurci pe cea primita, din ce mi-ai spus deduc ca bicicleta iti este prea mica. Picioarele trebuie sa ajunga aproape intinse perfect in timpul pedalarii… Daca sotia ta stie sa mearga pe bicicleta, atunci daia se descurca mai bine. Daca nici ea nu stie sa mearga, inseamna ca se descurca mai bine pentru ca e mai mica de inaltime, si bicicleta i se potriveste mai bine (poate sa intinda mai bine picioarele atunci cand pedaleaza). Daca nu stii sa mergi pe bicicleta (in general) iti recomand sa inveti mai intai sa mergi, PE ALTA BICICLETA. Tipul asta chopper lowrider etc e mai mult de fitza, sa fii cool, sa te simti bine, sa stai mai altfel pe bicicleta etc. O fi misto, dar nu e bun pentru invatat sa mergi pe bicicleta daca nu stii sa mergi deja. Ca sa inveti sa mergi iti trebuie o bicicleta “normala”. Imprumuta de la cineva si invata intai sa mergi pe bicicleta calumea – fie prin metoda clasica (te tine cineva de sa si alearga pe langa tine pana iti tii singur echilibrul) fie prin metoda explicata in acest text. Dupa ce inveti sa mergi calumea pe o bicicleta obisnuita, poti incerca sa te plimbi cu chopperul, dar daca ai ridicat saua la maxim si tot pedalezi “inghesuit”, cu genunchii indoiti, inseamna ca bicicleta este prea mica pentru tine, adica marimea ei ti-e prea mica / esti prea inalt pentru ea. Poti incerca sa ii cumperi sau sa ii faci la un atelier de bicielta o TIJA DE SA MAI LUNGA. Cred ca una noua, din magazin are maxim 40cm, nu stiu daca e suficient pentru tine. Poate iti poti face una pe comanda, mai lunga – poate te ajuta ca sa pedalezi mai usor, nu asa “inghesuit”, dar repet, Chopperul lowrider nu este indicat pentru incepatori. Ca sa inveti sa mergi pe bicicleta, exerseaza pe o bicicleta normala. Apoi vei putea merge mult mai usor pe chopper. Sper ca ti-am fost de folos în vreun fel. Succes! :)

      • Iti multumesc pentru raspunsul prompt, cand pedalez picioarele sunt aproape intinse, nu este mica doar distanta de la pamant la sa este mica, bănuiesc că și de aici numele de lowrider. De mers am mai mers acum 20 sau 21 de ani pe un pegas al tatălui meu dar l-a vandut fara sa ma bucur foarte mult de el. Echilibru am, doar directia nu pot sa o tin tot timpul drept, poate ca este alt stil. Oricum are o singura viteza iar cateodata directia o pierd cand urc. Imi place aceasta bicicleta nu pentru fitele ei sau numele ci pentru ca e robusta iar pe viitor vreau sa adaug un motor. In Malta unde sunt in momentul de fata foarte multa lume prefera sa se folosească de biciclete cu motor. Florin.

      • Ah okay, am inteles, deci ti-e buna ca marime. Saua e normal sa fie mai aproape de pamant la aceste biciclete, n-ai ce-i face. Dasta zic, cel mai bine e sa deprinzi echilibrul perfect pe o bicicleta normala, dupa care sa incerci si pe asta, SAU sa ai putina rabdare pana cand te obisnuiesti cu echilibrul în această noua poziţie, si cu acest nou tip de ghidon. Miscările pe care trebuie să le faca corpul pe bicicletele chopper sunt usor diferite fata de o bicicleta obisnuita, de aceea e posibil sa dureze un pic pana te obisnuiesti. Personal, dupa ce am mers mult pe o cursiera (aplecat, cu coarne specifice etc), când m-am urcat pe o bicicleta “obisnuita” cu ghidon drept mai ca imi pierdeam echilibrul. A durat un pic pana m-am obisnuit cu noua poziţie si modul in care ghidonul raspunde la miscarile mele. Exact despre chestia pe care ai spus-o e vorba – e un alt stil. Dar o sa inveti, tre sa exersezi pana se adapteaza corpul. Nu ziceam ca o sa o folosesti tu pentru fitze, ziceam ca de multe ori dasta sunt cumparate (ce putin in romania). Plus ca tu ai primit-o şi probabil prin malta sunt alte mentalităţi – obiceiuri – alta cultura etc. :). Exerseaza…stapaneste-o sanatos şi daca investesti bani in ea poate te gandesti la un motor electric cu acumulator (mai economic si ecologic) :) Spor!

  20. Pingback: Mersul pe bicicleta – sfaturi incepatori. Metoda clasica si metoda usoara. Cum sa mergi in echilibru cu bicicleta (bici7) | CE-I CU NOI?

  21. Salut si multumesc pentru link-ul catre siteul meu (btw cred ca nu e pus linkul corect pentru ca mie imi da eroare 404).
    Sfaturile mele, pornesc din experienta proprie pe care am avut-o cu fiul meu si de aceea am spus ca am folosit roti ajutatoare si tinutul din spate.
    In cazul fiului meu, toate etapele pregatitoare au durat cam 1 an, iar rotile ajutatoare de la ultima bicla au fost folosite fix 1 zi :) dupa care el singur a renuntat la ele.
    Tinutul din spate recunosc ca a fost pentru confortul meu si pentru siguranta lui, pentru ca daca ar fi avut nenorocul sa cada din prima, s-ar fi descurajat si ar fi cerut iar rotile ajutatoare.
    In rest pot spune ca acum la aproape 6 ani participa la majoritatea competitiilor de MTB de varsta lui din Bucuresti si proximitati si ma felicit pentru investitiile facute in bicle de la varsta frageda.

    • Nu ai de ce sa-mi multumesti. Am gasit la tine un material pe care l-am apreciat (cu exceptiile mentionate) asa ca l-am mentionat in articolul meu :) Ai dreptate, nu mergea link-ul calumea. L-am repus. Acum merge. Felicitari ca te=ai ocupat de copil de mic cu sportu etc. De fapt totul are legatura cu o viata sanatoasa, care trebuie invatata de la varste cat mai mici, pentru a fi mentinuta odată cu înaintarea in varsta. Exista in principiu 2 metode mari si late pentru invatarea mersului pe bicicleta (dupa parerea mea) – cea clasica si cea “usoara”. Le/am facut o comparatie in articolul de aici:

      https://ceicunoi.wordpress.com/2013/04/16/mersul-pe-bicicleta-sfaturi-incepatori-metoda-clasica-si-metoda-usoara-cum-sa-mergi-in-echilibru-cu-bicicleta-bici7/

      In articolul de mai sus este prezentata detaliat metoda asa numita de catre mine – “usoara”. Fiecare e liber sa aleaga ce metoda vrea, pentru el sau pentru copiii lui. Amandoua functioneaza pana la urma. Amandoua au plusuri si minusuri / pe care sper ca le-am evidentiat in textele de pe blog, pentru a putea alege fiecare in cunoştinta de cauza.

      Ii urez succes in competitiile sportive fiului tau! :)

      Şi nu ezita să ieşi în stradă (chiar şi cu el) pentru a cere piste de biciclete adevărate, atunci când se organizează astfel de manifestatii.

      Spor!

      Emilian. Ce-i cu noi?

  22. Iti multumesc! Astazi datorita tie am invatat pentru prima data in viata mea (25 ani) mersul pe bicileta. O senzatie minunata!! Ii drept ca mai am de lucru la curbe…dar pentru prima zi sunt super multumit!

    • :) Ma bucur pentru tine. Exerseaza pana vei merge perfect. Nu cred ca mai ai mult pana acolo. Si eu iti multumesc ca ai revenit cu un comment. Spune-mi te rog, cum ai aplicat “metoda usoara”? Da-mi un feedback! Ai dat jos pedalele? Cum ai exersat la inceput? Cat timp ai exersat pana sa iti tii cat de cat echilibrul? Ce probleme ai intampinat? Multumesc anticipat pt raspuns! (ma ajuta sa imbunatatesc metoda daca e cazul :) )

  23. Am 38 de ani nu stiu sa merg pe bicicleta, iar acum am foarte mare nevoie sa invat, ma tem sa nu imi rup picioarele. Azi o sa incerc- o sa urmez instructiunile de mai sus, cred ca toti care ma vor vedea se vor sparge de ras. Imi este si rusine. Nu am nici Frana de mana. Sper sa reusesc

    • 1. Citeste si urmatorul text inainte sa pleci pe teren, poate te atrage mai mult metoda clasica, dar vei avea nevoie de cineva sa te ajute:

      https://ceicunoi.wordpress.com/2013/04/16/mersul-pe-bicicleta-sfaturi-incepatori-metoda-clasica-si-metoda-usoara-cum-sa-mergi-in-echilibru-cu-bicicleta-bici7/

      Daca vrei sa exersezi, sa incerci singura, e buna metoda usoara explicata in textul de mai sus pe care l-ai citit deja – citeste integral etapele si NU FOLOSI PEDALELE DE LA INCEPUT!

      2. In principiu nu ai nevoie de frana pentru exercitiile de inceput. Dar trebuie sa dai jos cumva pedalele, daca vrei sa exersezi conform “metodei usoare”. In rest, nu-ti face griji de ce va crede lumea. IGNORA IDIOTII! (sunt multi, e adevarat, dar nu sunt totti ingramaditi acolo unde vei exersa tu! si daca sunt cativa, ignoră-i!). Nu ai de ce sa-ti fie rusine! Ia bicicleta, coboara saua la inaltimea explicata (daca nu poti face asta nu are rost sa incerci prin metoda usoara) şi impinge-te cu picioarele in sol, exact cum am explicat in text. Initial nu vei putea sa iti tii echilibrul deloc, dar daca tot stai in sa si tot te impingi cu picioarele, vei capata si viteza mai mare si la un moment dat vei simti tu nevoia sa ridici picioarele in aer si sa “plutesti”. Primul rezultat va fi sa poti sa stai in “echilibru” cam 5 secunde fara sa pui picioarele jos. Daca ajungi la 5 secunde in prima zi, este ok. poti repeta in ziua urmatoarea sau poti continua tot azi pentru “desavarsirea echilibrului” fara pedale, doar cu impins din picioare. Pedalarea e abia ULTIMA etapa… ai de exersat pana acolo. Nu te descuraja! Ignora idiotii! Exerseaza! Fa ce vrei, cand vrei, cat vrei! Nu te preseaza nimeni. Te impingi pe bicicleta cand vrei. Te opresti cand vrei. Faci pauza cand vrei etc. Doar sa mentii totul in asa fel incat sa te simti tot timpul in siguranta! Nu baga viteza prea mare daca simti ca te dezechilibrezi. Atentie la pedale, daca le lasi pe bicicleta, te vei lovi de ele in timpul exercitiilor. Succes! Te rog revino sa-mi spui cum a mers! :)

      • Buna. Intradevar iam ignorat pe toti. Prima zi m-am impins pe bicicleta cu picioarele pe sol vreo doua ore , azi – a doua zi am reusit sa ies cu bicicleta din nou afara si am reusit sa merg pana la urma vreo trei sute de metri cu ea [cam in zig zag] dar am mers- doar ca ma opresc cam nasol, incerc sa franez din pedale [ nu am frana de mana]- sar intr-o parte de pe ea daca nu pot frana, sper ca maine sa mearga si mai bine. Tehnica prezentata de tine este foarte buna pentru mine iti multumesc mult- sper sa reusesc sa merg si mai mult. O zi frumoasa.

      • Multumesc ca ai revenit cu detalii. Era buna o frana de mana ca sa te poti opri (probabil ai doar frana de picior – adica trebuie sa apeci pe pedale in spate ca sa se opreasca?). In lipsa de frana de mana trebuie sa gasesti un spatiu unde sa exersezi in care sa nu prea fie nevoie de frana. Gaseste un parc mai mare, mai liber cu alei largi si luuuungi incat si daca prinzi viteza un pic mai mare sa nu fie nevoie sa franezi brusc… E normal sa mergi in zig zag la inceput. Cu cat vei sta mai mult timp in sa, adica vei exersa mai mult, va disparea chestia asta si iti vei tine echilibrul din ce in ce mai mult. Scoate totusi pedalele (la orice magazin de biciclete sau cu o cheie de 15 si un barbat care sa te ajute) ca sa nu te incurci in ele si nu baga viteza prea mare ca sa nu fie nevoie de frane si ca sa nu te dezechilibrezi de la zig zag. Te vei putea impinge in picioare mai usor daca nu ai pedalele acolo de care sa te feresti. Zic si eu. Tu stii din practica cum iti e mai bine. Iti urez succes si anunta-ma cand ai reusit sa iti tii echilibrul si sa “plutesti” fara sa te dezechilibrezi. Urmeaza apoi sa faci curbe etc si abia la sfarsit de tot folosirea pedalelor. Spor!

  24. multumesc! prietenul meu a invatat sa mearga pe bicicleta!are 24 de ani si problema lui era ca nu poate sa iti tina echilibrul si acum a invatat!

  25. Salut si multumesc!
    Am invatat sa merg pe bicicleta la 33 de ani. Cum am procedat: am dat jos pedalele, am coborat saua cat sa ating pamantul cu toata talpa, apoi am inceput sa ma dau pe o zona putin inclinata, apoi zona plana cu picioarele in aer. Dupa ce am invatat sa fac curbe cu picioarele in aer am adaugat pedalele. Cu ocazia asta mi-am pus echipamentul de protectie: genunchiere, cotiere si protectie incheieturi. Nu am iesit inca pe drum, insa pot pedala si lua curbe largi in acelasi timp.
    Metoda prezentata este foarte buna!

    • Si eu iti multumesc ca ai revenit sa ne povestesti experienta ta si sa confirmi eficienta metodei. Felicitari si have fun biciclind! :)

  26. Pingback: Curs gratuit – Invata sa mergi pe bicicleta sambata 13 iulie 2013 parcul Kiseleff Bucureşti. Cum sa mergi pe doua roti. Sfaturi biciclisti incepatori (bici11) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  27. hey.. Eu am aproape 30 de ani si pana acum mi-a fost rusine sa incerc :)
    Dar am citit articolul tau, am prins curaj si ieri mi-am cumparat o bicicleta “simpla” din piata. M-am dus cu ea intr-un loc putin mai retras cu ideea sa invat sa merg pe ea. Am incercat sa pedalez din start (contrar sfaturilor tale) si in mod surprinzator am reusit sa obtin un echilibru dupa doar 10-15 incercari, in mai putin de o ora. Azi am exersat din nou, de data asta in parcarea din fata blocului in care locuiesc, si pot merge in linie dreapta fara mari probleme. Inca nu am incercat sa iau curbe, doar unele foarte largi, dar maine voi exersa mai mult. Citind articolul tau ma asteptam sa dureze zile, chiar saptamani pana cand voi reusi sa mentin un echilibru, dar se pare ca nu e chiar asa, cel putin in cazul meu :)

    • Salut. Multumesc ca ai revenit cu un feedback :) Felicitari ca ai invatat sa mergi pe bicicleta atat de rapid si usor (fara traume). Eu am scris un text pe blog despre cele 2 metode – o comparatie intre metoda clasica (pe care ai aplicat-o tu de unul singur) şi metoda usoara detaliata de mine. Ideea e ca tu ai avut noroc, sau…te afli printre exceptiile de la regula. In mod obisnuit, cei mai multi care invata prin metoda clasica (pedalare din prima si cineva care sa ii tina pana prind echilibrul) exerseaza cu frica de a cadea (stres) si de multe ori chiar cad. In orice caz, aproape inevitabil se lovesc cu picioarele de pedale atunci cand incearca sa nu cada de pe bicicleta si pun picioarele jos. E foarte bine ca ai reusit sa inveti singur atat de usor pedaland din prima. Insa chestia asta nu prea se intampla in practica :) De aceea eu recomand metoda usoara, care este nestresanta si fara traumatisme psihice/fizice. :) Am concluzionat ca oamenii invata mai repede sau mai lent in functie de 3 elemente: 1. Predispozitia genetica la miscare/elasticitate/curaj etc, 2. Cantitatea si calitatea de miscare pe care o faci in viata de zi cu zi si 3. Varsta (cu cat ai mers in 2 picioare mai putin pe acest Pamant cu atat te adaptezi mai rapid la mersul pe 2 roti – de aceea copiii invata mai usor). Oh well. Probabil la tine a fost o combinatie fericita a acestor elemente. Insa la majoritatea oamenilor se lasa dupa parerea mea cu traumatisme mai mici sau mai mari. Invatatul prin metoda usoara dureaza in functie de cat timp exersezi. Inevitabil pana la urma vei prinde echilibrul, dar tine de fiecare sa exerseze. Pana acum, in urma cursurilor tinute “pe teren” am observat ca de regula oamenii au nevoie de o ora jumate de exercitii pt a prinde 5 secunde echilibru (cu picioarele in aer). O persoana dupa o ora jumatate de aceleasi exercitii a mers pe bicicleta fara probleme (iarasi, o exceptie). Deci…eu am pus cred suficienta informatie pe blog pentru ca oamenii sa se hotarasca ce metoda sa aleaga. Daca sunt mai nerabdatori, sa incerce cum ai facut tu…si sa vada daca le iese sau cum li se pare. Daca dupa cele 10-15 incercari nu reusesc…inseamna ca nu le va fi asa usor ca tie sa invete prin acea metoda. Si le recomand deci… exercitiile din metoda usoara! :) Mersi pentru vizita! Spor!

  28. Un comentariu primit pe mail:

    Multumim pentru sfaturi.
    Ne-au fost de mare ajutor. Irina a invatat deja sa mearga si acum foloseste bicicleta ei cea cu viteze. Se mai dezechilibreaza uneori, dar se redreseaza rapid… Multumim.

  29. Pingback: Curs gratuit – cum inveti sa mergi pe bicicleta, sambata, 7 septembrie 2013, ora 11, parcul Kisselef, Bucuresti. Lectii sfaturi biciclisti incepatori (bici13) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  30. Multumesc de sfaturi, am reusit in 3 ore sa pedalez. Am 28 de ani. Cam greu cu ocolitul gropilor in rest e ok.

    • Cu placere :) Ma bucur ca te-au ajutat sfaturile si multumesc ca ai revenit sa-mi spui chestia asta. Poti sa-mi dati te rog mai multe detalii? (poate ii ajuta si pe altii care intra aici si poate ma ajuta sa perfectionez metoda) De exemplu: e prima oara cand ai incercat sa mergi pe bicicleta (erai perfect incepator?). Ai dat jos pedalele? Ai urmat pasii din metoda descrisa de mine, ai sarit peste etape, cum ai exersat concret? Pe usoara pantă sau teren perfect plan? Ai avut durere de fund/coapse de la șa în timpul exercitiilor sau după? Orice alt detaliu care crezi ca poate fi relevant…este binevenit. Mersi frumos.

  31. Am incercat acum 2 zile sa invat sa merg cu bicicleta si a fost un esec total. Aplicam ce auzisem pe ici pe colo: ia-o la goana pe bicicleta, sa iti tina cineva saua, un picior pe pedala si unul pe jos, si tot asa. A fost frustrant. A doua zi am gasit acest articol si ITI MULTUMESC DIN SUFLET ca l-ai scris. Cu metoda usoara, intr-o ora am reusit sa merg cu bicicleta si este suuuper.

    Deci, ieri am fost in parc, am inchiriat o bicicleta si am aplicat in mare pasii de mai sus: am mers pe sa si am tot incercat sa imi tin echilibrul, iar cand am reusit am pus picioarele pe pedale, am pedalat, m-am dat cu bicicleta si restul este istorie.
    Azi merg sa exesez curbele, opririle si tot ce mai trebuie sa merg cu bicicleta ca si cum as respira :)

    PS. Bicicleta pe care am inchiriat-o era un pic cam inalta (cam cu 5 cm si de asta ma doare fundul) si nu mi-am batut capul sa scot pedalele pentru ca aveam la dispozitie o ora (ar fi fost mult mai usor daca erau scoase pentru ca asa m-am julit de cateva ori bune) …. dar toata durerea se merita.

    Multumesc inca o data si spor tuturor la invatat sa va distrati!

    • Felicitari! :) Ma bucur ca te-au ajutat sfaturile din acest articol si multumesc ca ai revenit sa povestesti experienta ta, care poate fi utila si altora. Resubliniez ce scriam si in text si ce ai confirmat si tu – pedale pe bicicleta la inceput = julituri, durere etc si saua nepotrivita la inaltimea corecta = disconfort, durere de fund etc. Spor la pedalat in continuare! Nu iesi in trafic fara casca si fara sa citesti codul rutier! Pa pa! :)

  32. Heei. Am 13 ani si inca nu am invatat mersul pe bicicleta :(. Astazi am facut rost de o bicicleta special ca sa pot invata.La inceput am crezut ca va fi foarte usor. Dar nu a fost.
    Tata m-a tinut si mi-a zis ce trebuie sa fac (sa imi tin echilibrul, sa nu ma inclin stanga-dreapta, sa nu ma incordez) insa nu am reusit si s-a enervat si el, si eu. In plus, imi era rusine de privirile amuzate ale oamenilor care erau in trecere. Anyway, am renuntat.
    Acum, seara, am descoperit articolul tau. Din ce ai scris, pare foarte usor si netraumatizant. O sa vad daca pot da jos pedalele. :D
    O sa revin cu un feedback sa spun ce am facut.
    Te rog indruma-ma. Esti singura mea sansa.. :))

    • :) Buna. Ce ati aplicat tu si tatal tau este asa numita “metoda clasica” pe care o aplica 99% dintre oamenii care incearca sa invete sa mearga pe bicicleta. Si cei mai multi dintre ei patesc exact cum ati patit si voi – chin, stres, enervare etc. Tocmai de aceea am scris acest articol cu Metoda usoara prin care oamenii pot invata sa mearga pe bicicleta, pentru a se evita toate acele probleme pe care deja le-ai simtit pe pielea ta si care ii fac pe foarte multi sa renunte. Este foarte bine insa ca ai apelat la nenea Internetul in cautarea unor sfaturi. Si, zic eu, ai ajuns unde trebuie :). Tot ce ai de facut este sa citesti cu atentie sfaturile din acest articol si sa le aplici, mai ales partea cu pozitia SEII – la inaltimea potrivita pentru tine (scris cu rosu in text) si mai ales partea cu PEDALELE DATE JOS. Trebuie neaparat sa dai jos pedalele ca sa poti invata prin aceasta metoda. Deci, uite ce ai de facut: Citeste cu atentie articolul pe care l-am scris eu aici cap – coada, ca sa intelegi care e faza cu mersul pe bicicleta si care sunt pasii ce trebuie urmati, apoi, urmeaza pasii! Pozitioneaza SAUA la pozitia indicata in articol si SCOATE PEDALELE – roaga pe cineva sa ti le scoata, este foarte important. Apoi, exercitii prin parc dand din picioare alternativ. Exerseaza FRANA, ca sa poti opri oricand si apoi cauta o usoara panta ca sa coboare singura bicicleta sa nu mai trebuiasca sa dai tu din picioare. Chiar este foarte usor si netraumatizant :) Si tie o sa iti fie foarte usor pentru ca ai doar 13 ani :) Odata cu inaintarea in varsta se prinde echilibru putin mai greu, insa tu nu cred ca o sa ai probleme. Daca o sa te uiti si peste comentarii, o sa vezi ca toate sunt POZITIVE, adica apreciative legat de aceasta metoda de invatare. Acu…unii prind echilibrul mai repede (o juma de ora, o ora, doua ore, altii mai greu – revin si exerseaza si a doua zi etc). Nu te descuraja. Aplica sfaturile din acest text si o sa inveti sa mergi pe bicicleta usor si rapid de una singura – nu e nevoie sa te tina tatal tau in niciun fel atunci cand exersezi – chiar nu e indicat. El poate sta prin apropiere sa supervizeze, dar sa nu te tina! Trebuie corpul tau sa simta bicicleta, sa se obisnuiasca cu acest nou mod de deplasare – asa se ajunge sa stai in echilibru. Sa revii neaparat sa-mi spui cum a fost! Insa daca nu pui saua la inaltimea optima si nu scoti pedalele iti va fi mai greu/obositor/deranjant etc. Citeste inca o data articolul! Succes si te astept cu un nou comentariu. Orice alte intrebari ai, pune-le aici si iti raspund. Emilian.

      • Pai da, saua este potrivita, exact cum ai indicat si tu, iar pedalele se pot da jos.
        Intr-o ora o sa merg in parc sa exersez cum ai explicat in articol. Sper sa reusesc!
        Si, bineinteles, o sa spun daca metoda a reusit (nici nu am indoieli ca nu o sa reuseasca :D ) .

      • A mers excelent! Cu ajutorul tau am invatat! Multumesc foarte mult. E o senzatie foarte placuta atunci cand mergi pe bicicleta! :)) Ma bucur asa tare!
        Multumeeeesc! :)))

      • Gata, mergi deja pe bicicleta? SUPER! Felicitari! :) Da-ne te rog mai multe detalii: ai folosit si o usoara panta? Cat timp ai exersat impingandu-te alternativ din picioare pana ai reusit sa prinzi echilibru si sa “plutesti”? Dupa ce ai montat pedalele cat ai mai exersat pana sa poti sa pedalezi fara probleme? Mersi!

  33. Am vazut acum cateva luni ghidul acesta, iar ieri am reusit sa imi scot bicicleta noua de o saptamana afara sa invat, la 24 de ani. Scosul pedalelor a fost putin mai greu, neavand o cheie prea lunga si datorita baietilor minunati care nu mi-au pus vaselina inainte de montarea lor. Prima incercare a fost (cu pedalele puse, de curiozitate) in parcarea magazinului, si s-a lasat cu cateva lovituri de pedale. Acasa am remarcat ca baietii minunati nu mi-au strans nici saua de tija, si era impinsa pana in spate. Pedale scoase, filetul uns pe interior si acoperit cu izolir sa nu intre murdarie, pedalele in rucsac si am iesit cu bicicleta. Am mai apelat la un prieten pe a carui bicicleta mai incercasem sa invat si am renuntat dupa 50 de metri terifianti, si in totala dezaprobare a lui si a altor cateva persoane am inceput sa imi iau avant din picioare. “Intelege ma ca nu ai cum sa inveti fara pedale”, “Pai aia e trotineta daca mergi pe ea asa” si restul de pareri, in timp ce eu incercam sa zic ca nu am nici o sansa cu pedale si saua sus, daca de abia pot sa nu pup cimentul in modul ‘trotineta’. Ne-am transferat intr-un alt parc cu alei mai lungi, am continuat fara pedale, de doua ori pe o panta cu damburi, multe gropi si balti luate, cand in sfarait, dupa vreo 40 de minute, montez pedalele. Putin avant, oprire, pana gasesc viteza care sa imi convina (am preferat sa am de apasat ceva mai tare pe pedala, sa nu risc sa imi pierd echilibrul in timp ce pedalez mai repede cand pornesc). La frana mai schimbam pe foaia mica din greseala, incetineam, ma dezechilibram si puneam piciorul jos. Se mai agata pantalonul in foaie, mai loveam pedalierul la pornire cu piciorul, vanataile trec. Am incercat sa urc panta pe care coborasem, am pierdut viteza, dezechilibru si poc pe pamant. Am sters bicicleta, m-am uitat sa vad ce am lovit, merg mai departe; plimbat pe alei, in zig zag ca drept nu pot inca, iar gropi si balti, si intr-un final o panta cucerita (cu foaia mijlocie, am realizat dupa ca nu ar fi trebuit sa pun atata presiune pe lant). Am continuat cam haotic pe pista de biciclete pana aproape de casa, si am dus-o sus. Acum stiu oarecum sa merg, trebuie sa invat sa merg drept. Sugestie pentru cei care vor sa invete este ca, in lipsa unei pante pe care sa coboare, sa nu mearga cu viteza prea mica; bicicleta are nevoie de putin viteza pentru a beneficia de echilibrul ei (se poate vedea in teste cum o bicicleta poate sa stea singura in echilibru in mers), ideal viteza unui mers rapid, sau chiar alergare usoara.

    • Multumim ca ai revenit cu detalii :) Doua mentiuni am: ai avut parte de mici traume/julituri/chin pt ca n-ai respectat intru totul sfaturile din acest ghid si ai plecat la drum cu o metoda struto camila si cu pretentii prea mari pt prima zi (sa urci pante de exemplu) :). A doua mentiune, faptul ca si tie ti s-a parut ca vitezele prea mici te fac sa pierzi echilibrul imi confirma aceasta banuiala si o sa modific in ghid chestia asta. Mersi si spor la pedalat, dar…ia-o usor, treptat! Ai pus pedalele prea devreme la loc si ai amestecat pasii probabil de nerabdare. De aceea julituri si chestii :) Ah si chestia cu pantalonul care se agata e de mentionat si in ghid. Mersi. Spor!

  34. Salut!! Am 43 de ani si nu stiu sa merg pe bicicleta, insa imi doresc foarte mult!!! Am ochit o bicicleta)))…dar inainte de a o cumpara am citit intamplator sfaturile de pe site…si m-am bucurat nespus ..sunt scrise atat de simplu si am inteles totul..asa incat am sa imi cumpar una care sa se adapteze mie..am doar 1,50 cm..Abia astept sa mi- o cumpar si sa incep cursurile de la tine!!!

    • Hello! :) Ma bucur ca ti-a placut ce-ai citit pe aici.

      Sper ca atunci cand ai zis “sa incepi cursurile de la tine” te refereai la “sa incepi sa faci exercitiile propuse de mine aici”, caci cursuri propriu zise nu am mai organizat de prin 2013 parca. Nu mai am timp sa ma ocup de asta. E posibil sa mai ies o singura data primavara asta dupa ce se deschide centrul de inchiriere din Kiseleff (sper sa se deschida) sa ajut o colega sa invete. Daca o sa vrei, o sa poti veni atunci, te anunt prin mail daca vrei. Daca nu, nu ai nevoie de niciun ajutor pentru a invata. Te poti descurca singura fara probleme, daca aplici metoda usoara explicata in acest articol, pas cu pas. Daca iesi in parc sa exersezi, fa si o mica incalzire a gleznelor/picioarelor inainte de exercitiile pe bicicleta si ia-o usor, conform recomandarilor din articol. Succes!

  35. Excelent!!! Tocmai vin din parc, unde am invatat sa merg pe bicicleta in aprox. 2 ore, urmand pas cu pas instructiunile tale. Astazi m-am urcat pe bicicleta prima data in 35 de ani! :D Nu credeam ca voi reusi atat de repede. Iti foarte multumesc!!!

    • SUPER! Ma bucur ca te-a ajutat metoda! Multumesc si eu ca ai revenit sa povestesti experienta ta! Ia-o usor la inceput si nu iesi in trafic fara casca si pana nu stapanesti calumea curbe si mai ales FRANE :) Spor!

  36. Salut!
    Tin sa-ti multumesc pentru informatiile oferite!
    Am 36 ani, am mers pe bicicleta la 5-6 ani,apoi deloc pana acum 2 zile (nu fac alte sporturi),când am decis ca vreau sa fiu un exemplu pentru copilul meu (cam lenes in sport).Am cumparat o bicicleta second hand cu roti de 26 “(eu am 170cm/75kg)..in prima zi am stat pe ea 15 minute,am incercat doar echilibru prin impingere cu picioarele,a 2a zi am incercat cam 20 minute,recunosc in gradina,nu era ok pe iarba si nici pe partea cimentuita…asa ca in a 3 a zi am decis sa ies pe strada mea,unde am fost insotita de un alai de casca gura(evident vecinii care s-au crucit),am ignorat totul,le am multumit de sfaturile de a ma impinge de la spate sau de a sari pe pedale,etc,etc…am exersat tot ce este scris mai sus cam 15 minute si asta a fost am pedalat cam 40-50m..:))..azi am pedalat mult,dar doar drept,nu-mi ies inca întoarcerile,dar lucrez in continuare:) Este un sentiment de fericire si bucurie când pedalez, ma simt iar copil:)) I”M HAPPY!!! Am folosit si recomand tuturor casca si manusi,desi nu am cazut deloc,nu vreau sa-mi risc capul:)Succes tuturor si plimbari frumoase!

    • Felicitari! Multumim ca ai revenit sa ne povestesti cum a fost! Daca vei continua exercitiile vei merge din ce in ce mai bine. De mentionat ca n-ai respectat doua reguli din metoda propusa de mine: nu ai ales un loc optim pt exercitii si nu ai scos pedalele. :) Vezi ca intoarcerie “in scurt”, cum esti tu fortat(a) sa faci pe strada sunt mai grele decat intoarcerile largi. Interesant sfatul cu manusile, de luat in calcul. Spor!

  37. asa este! nu am respectat toate regulile din diferite motive(evident am vanatai de la pedale),am mai facut ceva ce nu am scris,de la prima lectie am incercat si invatat bine frânele,evident am simtit ca daca strang cu mana stanga frana de pe roata din fata bicicleta ma arunca aiurea( in fata),si era mult mai sigur frana pe roata de spate.Personal imi este mai usor sa plec cu pedala dreapta sus,in sensul sa calc si sa-mi iau avant cu stangul,am vazut ca altii fac invers…azi mi-am dat seama ca nu stiu sa folosesc vitezele,trebuie sa ma informez.Pacat ca ploua acum si trebuie sa astept vremea buna! Bafta!

    • Vanataile la picioare de la pedale erau inevitabile daca nu ai respectat regula de baza – scoate pedalele de pe bicicleta! :) DA, daca strangi prea tare frana de pe roata fata te arunca peste bord :) Hmmm…ar trebui sa adaug asta in text :) Pleci cu pedala dreapta sus, diferit de altii, pentru ca nu toti oamenii au acelasi picior “dominant” :) E ca atunci cand te pregatesti de alergare cu plecare de la start – o sa vezi ca unii tin stangul in fata, altii tin dreptul. Sau cand te dai pe gheatza. :) Nu e bine asa si rau invers, e bine cum iti vine tie natural sa faci. Doar ca e gresit sa inveti sa mergi pe bicicleta pedaland inca de la inceput :) Spor!

  38. Buna! Multumesc frumos si eu pentru sfaturile utile si extrem de simple din acest articol! Am avut 2 tentative de a invata sa merg pe bicicleta, acum cativa ani, ambele esuate. Vroiam sa pun picioarele pe pedale de prima data si evident ca nu-mi iesea…deci julituri, vanatai, cazaturi. Am lasat-o balta. Dar vroiam asa de tare sa simt si eu cum e sa mergi pe 2 roti. Asa ca ieri am inchiriat o bicicleta din parc si am inceput sa fac exact cum spui tu. Cu o singura mentiune, nu am dat jos pedalele pt ca nu era bicicleta mea si ma gandeam sa nu o stric. Dar nu m-au incomodat prea tare. Jumatate de ora nu am putut sa fac nimic in afara de a ma impinge cu picioarele. Dar am avut noroc sa gasesc o parcare goala cu o panta usoara de tot, de vreo 5-10 grade. Asta ajuta f mult. Intai am invatat sa plutesc, apoi am pus un picior pe pedala, apoi si pe al doilea, si m-am trezit ca pedalez pt prima oara in viata mea! :D Sunt f fericita. Inca mai am ceva probleme cu directia si oamenii din jur, dar imi ies intoarcerile. Nu ma asteptam sa invat asa repede! Sper sa citeasca si altii acest articol, e cel mai bun :)

    • SUPER! Felicitari si multumesc ca ai revenit cu detalii! Spor la pedalat. Ia-o usor si vei deveni din ce in ce mai buna la pedalat, daca te plimbi des. Ai uitat sa mentionezi varsta – e relevanta pt cei care invata sa mearga pe bicicleta. Spor!

      • Am 24 ani :)Nu credeam ca o sa mai invat la varsta asta. Multumesc frumos inca o data! :)

  39. Excelenta metoda! Multumim mult! Andrei (6 ani si jumatate) a trecut de la 4 la 2 roti in 2 zile (prima zi fara pedale; a doua zi deja a cerut el sa-i montez pedalele). In a treia zi a parcurs aproximativ 6-7 Km in jurul stadionului pe doua roti fara nicio problema. :) Sorin (p.s. si cand ma gandesc ca nenea de la Decathlon se uita un pic ciudat la mine cand ii ziceam sa-mi scoata pedalele de pe doua biciclete).

    • Felicitari pt reusita si multumesc ca ati revenit cu detalii. Da, normal ca se uita ciudat, pentru ca cei mai multi oameni sunt obisnuiti cu metoda clasica de invatat – cu tinut de sub sa/de ghidon, cu alergat pe langa cel care invata ca sa il tii sa nu cada, cu julituri, vanatai si stres :). De-ar intelege mai multi ca la invatatul mersului pe bicicleta important este sa capeti intai echilibru si pe urma sa pedalezi, ar fi bine. Spor!

  40. Cand incepi sa pedalezi, in nici un caz nu incepe “la vale” ; daca e panta, mai bine incepi “la deal’. La vale, mai ales daca ai ceva greutate, bicicleta ia repede viteza si nu mai apuci sa pedalezi…. exista chiar riscul sa intrii in panica, sa uiti sa franezi….

    Cel putin in zona in care stau, e foarte greu de gasit un drum drept… Deci, “la deal”!

    • Poate n-ai citit intreg textul si n-ai inteles de ce si pentru ce este recomandata o foarte usoara panta. Reciteste si o sa vezi ca nu punem oamenii sa se arunce in rapa cu bicicleta pedaland din prima :) si chiar si o panta puternica n-ar fi o problema, daca faci ce scrie in text si anume sa inveti sa stapanesti foarte bine frana inainte de a te da la vale.

      • Pai cu textul am incercat sa invat… Si am pierdut 2-3 ore incercand sa pedalez la vale – ca drum drept n-am gasit in zona… :) Doar ca nu apucam sa pedalez, ca se misca singura si eram mai concentrat pe frane. Ca si la masina, la inceput NU POTI coordona si mana si picior si ochi si mai stiu eu ce.

        Dupa ce am inceput cu “la deal”, in 10 minute imi tineam deja echilibrul pe bicicleta si reuseam sa pedalez. ( urmand pasii de dinainte).

        In sfarsit , cum crezi – eu am scris doar ce mi s-a intamplat mie.

      • Pai unde am scris eu ceva in text de pedalat la vale? :) Usoara panta este recomandata pentru exercitiile de prins echilibru, NU de pedalare. Normal ca la o vale puternica prinde viteza bicicleta si ca nu mai apuci sa pedalezi. Ideal e sa exersezi pedalarea pe drum plan, nici vale, nici deal pana inveti calumea sa pedalezi. Dar repet, pedalarea, DOAR DUPA ce ai prins echilibru, cum scrie si in text. Cred ca tu ai combinat metoda clasica si cea usoara si ai facut o struto camila. Bine ca n-ai cazut, si bine ca pana la urma ai invatat sa mergi. Spor la pedalat!

  41. Salut. Am gasit blogul la o cautare pe net pentru ca vroiam sa imi invata prietena sa mearga pe bicicleta. Am procedat exact cum ai spus. Am cumparat o bicicleta pe marimea ei ca sa ajunga cu picioarele. In prima zi am scos pedalele si dupa 10-15 minute deja isi tinea echilibrul si eu doar o impingeam sa vedem pe ce distanta reuseste sa mearga. Am facut asta cam o ora jumatate. A doua zi am pus pedalele la loc si am impinso putin cat sa ia viteza si sa ridice picioarele pe pedale. A inceput sa dea usor din pedale cu un foarte mic sprijin si ……………………. minune. Dupa 10 minute deja pedala singura. A invatat imediat sa plece si din loc fara ajutor. Partea cea mai grea a invatato. De acum sa se obisnuiasca sa ia curba cat mai strans, sa se obisnuiasca cu hopurile etc. O metoda foarte ingenioasa si de ajutor. De obicei nu scriu comentarii dar am ramas impresionat de rapiditatea si usurinta cu care a invatat mai ales ca la inceput am incercat sa o invat si o tineam de sa si ghidon si nu reusea deloc. Felicitari ca ne-ai deschis ochii. Majoritatea sunt reticenti sau se uita ciudat cand le povestesc ca am scos pedalele. Am uitat sa precizez ca are 28 de ani si este prima oara cand incearca sa mearga pe bicicleta. Merge la orice varsta metoda probabil. Am transmiso mai departe catre cei care vor sa invete si nu reusesc. Inca o data multumim foarte mult.

    • SUPER! Multumesc ca ai revenit si ai lasat un comentariu :) E firesc ca majoritatea oamenilor sa fie reticenti, pentru ca toti cred ca invatatul mersului pe bicicleta se face doar cum stiu ei – cu pedalare de la inceput :) Da, partea grea asta a fost – echilibrul. De acum sa o ia usor si sa exerseze curbe, intoarceri, priviri in alta directie, frane etc usurel, sa nu se creada zmeu :)

  42. Salut. Am gasit blogul pentru ca imi doream sa invat sa merg pe bicicleta. Am 38 de ani, nu mai mersesem pe bicicleta pana acum. Am urmat sfaturile si am reusit in 3 zile sa merg pe bicicleta singura, fara ajutor din partea cuiva. Am inceput cu exercitiile de echilibru cu saua la inaltimea potrivita. A fost destul de greu pana am obtinut un rezultat multumitor, durand 2 zile ( cate 2 h pe zi) perioada de dobandire a echilibrului. In cea de a treia zi am putut sa pedalez cu destula usurinta. Acum in cea de a patra zi nu mai am emotii la plecare, reusesc sa ocolosesc obstacole si sa fac intoarceri intr-un spatiu potrivit. Multumesc autorilor pentru sfaturile utile din acest blog.

    • Felicitari! Si eu multumesc ca ai revenit cu detalii despre incercarea si reusita ta. Spor la pedalat in continuare! Nu iesi in trafic cu bicicleta fara sa fii foarte sigura pe 2 roti, fara sa ai dezvoltate reflexele de frana, fara sa fi citit cel putin o data codul rutier si fara casca de protectie in cap :) Sa stii ca 4 ore de exercitii nu e mult, pentru a prinde echilibru suficient cat sa poti da la pedale fara probleme. Ai prins echilibrul destul de rapid, zi-mi te rog, faci miscare in viata de zi cu zi? Vreun sport? Mers la sala? Jogging? Mers pe borduri? Catarat in copaci? :)

      • Incerc sa fac cat mai multa miscare zilnic, dar sunt zile si cand nu am prea mult timp. Imi place in special sa inot si merg la un bazin de 2,3 ori pe saptamana. Imi plac drumetiile si mersul pe jos. Cu reflexul de frana a fost si este mai greu. Am exersat mersul pe bicicleta, zilele acestea, si se vad progrese.

  43. Foarte buna metoda prezentata! Nu credeam ca o sa reusesc sa merg vreodata pe bicicleta, dupa incercari repetate de a invata. Am aplicat sfaturile de aici si deja la a treia iesire am pus pedalele si am reusit sa merg, sa iau curbe si sa pornesc fara probleme si asta fara nici un ajutor. Inca sunt timida cand merg pe sosea si se apropie vreo masina, asa ca inca ma opresc si astept sa treaca. Multumesc mult pentru acest ghid, foarte eficient!

    • Felicitari si mersi ca ai revenit cu detalii. Eu ti-as recomanda sa nu iesi in trafic pana cand nu stapanesti foarte foarte bine bicicleta! E destul de riscant. Daca n-ai permis auto, sa citesti si codul rutier. Neaparat CASCA in cap cand mergi pe langa masini/pe sosea/in trafic! Spor!

      • Am permis si nu, inca nu am iesit pe sosele intens circulate, dar inevitabil se mai intalnesc si masini. Multumesc, o sa tin cont de toate sfaturile. Sunt foarte incantata ca am reusit sa merg prima data cu bicicleta la 38 de ani.

  44. Eu am 37 de ani si 39 de kg, o conditie fzica bunicica si abia de 2 zile incerc sa merg pe bicicleta. Desi sotul meu mi-a oferit sfaturile similare celor de mai sus, eu nu si nu, ca vreau cu pedale (pe bicicleta fiului nostru de aprape 10 ani) care e posibil sa imi fie buna, eu avand 1 m 53. Nu am vrut sa ii dezmembrez bicicleta, trag concluzie ca e musai sa imi cumpar una potrivita si sa urmez recomandarile de mai sus care mi se par geniale Multumesc foarte mult!

    • Important este sa se potriveasca bicicleta pe inaltimea dvs – respectati sfaturile din articol si veti invata sa mergeti pe bicicleta daca va veti tine de exercitiile fara pedale.

  45. Azi am reusit si eu sa merg pe bicicleta la 28 de ani. Metoda descrisa e super potrivita si iti multumesc mult pentru ajutor. Mi-ar fi fost greu fara aceasta metoda.

  46. Am 33 de ani și astăzi am învățăm prima dată să merg pe bicicletă. Dimineața am început prin metoda clasică… care mi s-a părut f grea… Si m-am ales si cu o julitură urata. Insa după-amiază când am încercat din nou…am dat înainte de articolul tau.
    Seara am pus în aplicare ce ai scris… Insa fara sa scot pedalele… Am învățat să imi țin echilibru si apoi… Am trecut si la pedalat
    Am rămas surprinsă ce ușor era… Fata de ce am simțit dimineața.
    În două ore deja faceam ture prin parc!
    Mulțumesc din suflet!

  47. Hola.
    Din păcate, când mi-am cumpărat bicicleta, nu am știut cum sa o aleg… asa ca am luat una mult prea înaltă pentru mine. Am încercat sa aplic metoda ta… și nu a prea mers, cu greu reușeam sa ating cu vârful pantofului asfaltul și din aceasta cauza nu puteam sa-mi țin echilibrul și nu aveam siguranță. Aici, în Franța, sunt piste speciale pentru bicicliști iar în trafic aceștia sunt foarte respectați, chiar protejați.
    În seara asta, am fost sa-mi iau o alta bicicletă pe măsura mea, de data asta nu nouă ci folosită… și culmea, cel care o vindea era tot roman, din Hațeg. M-am bucurat tare mult.
    De mâine încep. Și sper ca să sa fiu prima femeie care la 57 de ani a învățat sa meargă pe bicicleta în maxim o săptămână. Vă țin la curent.
    Elena

    • Am scris in articol, chiar cu rosu, sa nu incercati cu o bicicleta pe care nu puteti sta in pozitia mentionata – o bicicleta prea mare, sau cu saua prea sus etc. :) Foarte bine ca ati gasit o bicicleta pe marime. Va urez succes si neaparat reveniti cu feedback!

      • Ura!
        Azi, la a treia sedinta _(fiecare cam de cate 1 – 2 ore) am reusit sa urc picioarele pe pedale si sa pedalez mentinandu-mi destul de bine echilibrul pe o distanta considerabila… pe stradute cu coturi multe. Dar spatiile inguste (aleile speciale de biciclete) ma streseaza si inca sunt nesigura pe acestea. Am constatat urmatoarele:
        – intradevar putina panta prinde bine;
        – inca de la inceput trebuie sa te obisnuiesti foarte bine cu franele, astfel incat la orice miscare nesigura, din reflex, sa le folosesti;
        – pana nu esti sigur pe o anumita miscare si nu o stapanesti bine de tot, nu trebuie sa mergi la urmatoarea etapa;
        – trebuie sa perseverezi chiar daca la inceput ai impresia ca nimic nu merge (asa cum am avut eu astazi, cand nu-mi puteam ridica picioarele pe pedale, si asta pentru ca saua era prea jos si nu puteam ridica atat de sus picioarele fara sa ma dezechilibrez… drept care am ridicat-o putin, chiar daca asa atingeam asfaltul doar cu varful picioarelor);
        – fiecare trebuie sa mearga in ritmul lui cu invatatul, nu trebuie sa asculte de nimeni care il grabeste;
        – cu cat esti mai relaxat, cu atat stapanesti mai bine si gresesti mai putin, capeti mai multa incredere in tine si in bicicleta ta… pe care incepi sa o simti ca facand parte din tine;
        – cand deja pedalezi, nu mai simti acea durere de oase ale bazinului… si nu numai… care te streseaza ingrozitor;
        – ghidonul nu trebuie strans foarte tare, asa ai mai mult control asupra directiei si nici nu te dor degetele si incheieturile mainii;
        – ce ai invata nu uiti, chiar daca trec cateva zile (necesare pentru calmarea durerilor) sau chiar mai multe;
        – marea incredere in metoda ta m-a facut sa avansez destul de repede… mai ales ca n-am cazut niciodata… da´ niciodata (si nici bicicleta n-a cazut).
        Inca mai am de invatat multe… in primul rand siguranta in mers si pastrarea calmului atunci cand intamplator intalnesti masini, catei, copii sau alti biciclisti.
        Sunt foarte fericita pentru ziua de azi. Am reusit un pas mare!
        Multumesc din suflet, Emilian. Si te tin la curent.
        Elena

      • SUPER! Ma bucur pentru tine! Ia-o usurel pana prinzi echilibru ca lumea! Si exerseaza pe alei largi si cat mai libere la inceput, ca sa nu te busesti de ceva :) Multumesc ca ai revenit cu feedback detaliat. O sa adaug parte din constatarile tale in textul Metodei Usoare. Spor!

  48. Buna Emilian. De-abia acum am dat de blogul tau. Din pacate nu m-am documentat intai pentru a-mi invata copilul sa mearga pe bicicleta eu crezand ca se invata de la sine usor si tot traind cu impresia ca nu o sa invete niciodata sa mearga. Are 5 ani si am aplicat toate metodele gresite…roti ajutatoare, bara ajutatoare…tinut de sa si coarne dar nimic nu a dat roade. Are 5 ani si se vede ca-i este frica eu tot zicand ca nu se concentreaza deloc…numai greseli am facut, recunosc. Oare de ce nu m-am documentat intai cum fac in general ? Zilele urmatoare voi aplica pas cu pas metoda ta si sper sa invete repede sa mearga…copiii la gradinita stiu iar aici in Germania merge multa lume pe bicicleta. Nu stiu daca gasesc o panta usor inclinata dar pe drum drept liber sa nu ne deranjeze lumea se gaseste. Daca mai am intrebari te pot gasi pe facebook sau altundeva ? E musai s-o invat sa mearga…indata vrea si cea mica de aproape 2 ani. Multumesc de articol, oricum voi reveni cu impresii la cald.

    • Salut! Incearca sa aplici metoda explicata aici, si eu cred ca va invata sa mearga. Trebuie insa sa ii explici la inceput ca “acum vom incerca ceva cu totul diferit, care e ALTFEL decat ce-ai mai incercat pana acum (si care probabil au stresat-o / enervat-o). Acum va fi MULT MAI USOR, o metoda SPECIALA PENTRU COPII, o metoda prin care nu ai cum sa cazi sau sa te lovesti. Vrei sa iti arat cum se face?” Adica trebuie sa ii scoti din cap prejudecatile pe care le-ar putea avea in legatura cu o “alta noua metoda de invatara a mersului pe bicicleta care ma va face sa ma lovesc si care nu imi va placea” :) Trebuie sa ii explici ca chiar este ALTFEL, si mai usor. Si las-o sa invete in ritmul ei. Arata-i ca fara pedale n-are cum sa se juleasca si daca ii vine sa cada poate sa puna imediat picioarele jos si sa se opreasca. E aproape imposibil sa cazi daca nu prinde viteza prea mare prea repede. Poti sa iesi cu ea prin parc sa se plimbe toata ziua doar asa, dand din picioare, fara sa incearca sa prinda echilibrul. Vei vedea ca inevitabil se va impingte la un moment dat si va ridica picioarele si va pluti in echilibru, chiar fara sa ii spui ca asta va trebui sa faca ca sa invete sa mearga. Copiii fac asta oricum, ca le vine natural, e mai FUN :) Dar las-o in ritmul ei. Scoaaterea pedalelor si asezarea seii la inaltimea potrivita sunt esentiale. Fa astea doua chestii, pune-o pe sa, si mergi pe langa ea prin parc. Fara presiune sa treaca la pasul urmator sau ceva. Laso-o sa se simta bine, sa se plimbe dand din picioruse si atat. Eventual poti creste ritmul in timp. Daca ii va placea, se va simti din ce in ce mai in siguranta, si va mari singura ritmul si inevitabil va ridica picioarele si va pluti. Sa revii te rog cu un feedback dupa ce incercati :) Multumesc si spor. Eu raspund aici la comentarii sau ma gasesti pe mail: ceicunoi la yahoo . com. Emilian.

      • Avem deja cateva zile de bicicleta fara pedale…tot e un pic deranjant suportii de la pedale dar asta e. Vad ca-i place mult, isi doreste in fiecare zi sa mearga asa, inca nu prea ridica piciorusele sa-si tina echilibru dar isi face vant cand mai repede cand mai incet…nu am insistat deloc sa incerce sa-si tina echilibru. Oricum, se vede ca a inceput sa aiba incredere in ea, e mult mai bine si sper sa progreseze cat mai repede. Din pacate nici eu nu am timp zilnic sa merg cu ea din prisma serviciului, o mai scoate mamica dar mai este si cea mica de care trebuie avut grija.

      • E okay, las-o in ritmul ei. O sa vezi ca la un moment dat isi va face avant si va ridica picioarele si va “pluti”. Vezi sa fie saua suficient de ridicata cat sa aiba loc sa-si ridice picioarele. Am vazut prin parcuri multi copii mici pe biciclete fara pedale, care aveau saua mult prea jos pt inaltimea lor si aproape se impingeau chinuit cu picioarele de asfalt. Dar chiar si aceia isi faceau avand si ridicau picioarele pentru a pluti. La un moment dat o sa ii vina natural sa faca asta. Ai rabdare, sau sugereaza-i sa incerce sa vada daca poate. Daca ii e greu si se dezechilibreaza, mai las-o sa se plimbe asa ca pana acum. Eventual cresteti usor viteza de deplasare.

      • Saua e data la minim in jos…e de 14 inchi bicicleta. E la fix cu picioarele pe pamant si fundul pe sa. Probabil ar fi trebuit o bicicleta mai mica…nu stiu. Dar e bine asa, am priceput cum trebuie reglata cred. Eu am incercat sa scot si suportii la pedale cu totul dar sunt stranse bine.

      • Ca sa scoti tot pedalierul trebuie sa ajungi la un service de biciclete, e nevoie de chei speciale. Daca nu o jeneaza ca e la limita inaltimea las-o sa se mai plimbe asa si vezi cum mai merge peste cateva zile..

  49. Buna ziua!
    Sunt Mia si am 54 de ani,constitutie atletica si merg mult pe jos.Imi doream sa-nvat sa merg pe bicicleta dar nu am avut una in copilarie,apoi am avut alte prioritati.Vara trecuta mi-am propus sa-ncerc si prima greseala a fost sa-ncerc pe bicicleta sotului meu in stilul clasic,am reusit doar sa cad,sa ma julesc si sa fiu dezamagita.Dupa o vreme mi-am cumparat o bicicleta potrivita pentru mine si am incercat din nou,tot clasic,iar julituri si vanatai de la pedale.Am gasit acest site si am aplicat intocmai sfaturile,incepand cu inaltimea scaunului si dat jos pedalele.Am reusit sa ignor privirile intrigate ale copiilor din jurul blocului si sfaturile binevoitoare si atotstiutoare ale barbatilor,ma simteam bine si nu ma mai loveam.Usor n-a fost,recunosc ca am exersat mai multe sesiuni de cate 20-30 de minute,cand imi permitea programul(sa zic asa,vreo 6) apoi am pus pedalele (pasul cu pedalarea in gol nu l-am prea facut,mi se parea ca sunt ridicola) si am ridicat cate putin saua si cand am reusit sa pedalez cativa metri mi s-a parut o mare victorie.Incet-incet a fost tot mai bine si in toamna am reusit sa merg destul de bine.Mai bine mergeam pe o alee nu foarte neteda,pe cele asfaltate aveam impresia ca merge bicicleta prea repede si nu o pot stapani.Peste iarna am facut pauza si aveam emotii ca voi uita tot dar n-a fost asa,in primavara cand am reluat a fost bine,ca si cand n-as fi facut pauza,acum pot sa fac ture pe aleile din jurul parculetului din apropiere.Inca am emotii cu mentinerea directiei si ma intimideaza trotuarele,mi-e teama ca voi cadea de pe bordura,prefer alei nitel mai late.Nu ies in trafic si sunt foarte atenta sa nu lovesc masinile parcate sau doamne-fereste vreun copil,ma opresc destul de des daca nu sunt sigura pe mine dar sunt multumita ca am reusit.Cred ca stau prea incordata,ma dor bratele dupa plimbare si trebuie sa mai ridic saua un pic,se spune ca voi pedala mai usor.

    Multumesc frumos pentru sfaturi,fara metoda ta probabil as fi renuntat.

    • Ma bucur ca ai reusit pana la urma si ca metoda explicata aici te-a ajutat. Si eu multumesc ca ai revenit cu un feedback. Probabil ai avut ceva de exersat din cauza varstei – ai MERS in doua picioare peste 50 de ani – si acest lucru se simte cand vrei sa deprinzi un nou mod de deplasare. Dar…iata ca nu a fost imposibil. Trebuie sa exersezi mai bine, cred eu, FRANA. Sa iti intre in reflex sa franezi si sa te opresti cand e vreun pericol. In felul asta vei fi mai increzatoare si vei merge mai relaxata. Nu recomand iesit in trafic, pe langa masini care merg. E periculos pt nivelul tau. Da, pasul cu pedalarea in gol probabil este sarit de toata lumea, exact din considerentul mentionat de tine :) El are sens doar pentru cei care incearca si incearca si incearca si tot nu prind echilibrul… Oh well. Ce sa zic, spor la pedalare in continuare! Cum au reactionat rudele si prietenii cand au vazut ca ai reusit pana la urma, singura, sa inveti sa mergi pe bicicleta la 54 de ani? :)

  50. Multumesc pentru incurajari!Da,trebuie sa exersez frana si inca ceva:vitezele.Momentan merg cu ele pe la mijloc,inca nu simt diferentele si nu inteleg logica pinioanelor,nu mi-am batut capul cu asta,am zis ca intai sa ma tin bine pe pedale si apoi voi invata cum e cu pinioanele(nu ma dau afara din casa abilitatile tehnice)
    N-am de gand sa ies in trafic,doar ma distrez si ma relaxez in siguranta.
    Sotul meu m-a sustinut mereu,dupa ce a trecut peste ranirea orgoliului de instructor :) si-a dat seama ca-i mai bine pentru el sa stea pe bordura si sa se joace pe telefon decat sa alerge dupa mine si sa ma culeaga de pe jos cu metoda clasica.La inceput aveam nevoie sa-mi scoata bicicleta(o tineam intr-o dubita) si ma insotea la incercari,apoi am dus bicicleta in casa de unde puteam sa mi-o scot singura si am inceput sa ies si fara el.Cand am pedalat primii metri era acolo si s-a bucurat sincer pentru mine.Copiii m-au felicitat dar nu cred ca li s-a parut mare lucru,ei pedaleaza de cand se stiu;ei bine,pentru mine era mare lucru.Prietenele si colegii s-au bucurat pentru mine,le-am povestit tuturor cum invat,am avut parte si de aprobari si de neincredere in metoda,mereu sunt unii care stiu mai bine :) nicio problema,nu-i suparare.
    Sunt cam vorbareata azi,scuze :)

  51. Ieri (a sasea sedinta) am mers pe bicicleta, dus-intors, cam 18 km. E adevarat ca drumul a fost usurel: piste de bicicleta, panta mica, dar multe coturi. Am mers si pe malul raului si ajuns pana la mare (ocean) si… am fost foarte fericita. N-am cazut niciodata si chiar daca o sa cad, stiu ce am de facut: frane, calm si grija sa nu cad pe partea cu prapastie/ rau/ lac/ mare… :)). Inca ma mai atrag ca un magnet oamenii, cateii si bicicletele care trec pe langa mine, rapele si apele. Incerc sa-mi pastrez calmul si sa nu ma indrept vertiginos spre ei. Mai am probleme si cu urcatul trotuarelor, atunci cand sunt mai inalte si cu curbele stranse, inca nu le pot lua… ma dezechilibrez. Mai am de lucru, dar baza exista… datorita metodei tale.
    Fratilor, e singura metoda care nu da gres si-ti da incredere in tine!!!! Totul e sa perseverezi, cu rabdare.
    Elena

    • :) Felicitari. Ma bucur. Tot ce mai ai de facut este sa te plimbi cu bicicleta :) Si vei deveni din ce in ce mai sigura pe tine, inevitabil.

      • Bicicleta pe care invat acum este una mai mica, roti de 24 inch, pentru ca pe cea normala pe care mi-am cumparat-o nu ajungeam cu picioarele la pamant. Ce sfat imi dai pentru atunci cand o sa trec de pe cea mica, pe cea mare? Va fi o problema aceasta schimbare?
        Si apropo´… :)) ieri cand am umflat rotile, mi s-a spart camera la roata din fata, asa ca o sa fac o pauza… dar pica bine pentru ca sambata vin in tara la casatoria fiicei mele.
        Pe curand.
        Elena

      • Daca bicicleta e prea mare pt tine, da, va fi o problema :). Cat inca esti la inceput este ideal sa mergi pe o bicicleta pe care poti pune usor picioarele jos pentru a te opri in siguranta in caz de ceva. Daca abia te urci pe bicicleta si abia ajungi cu picioarele jos, o sa-ti fie mai greu dar nu imposibil. partea cu pedalarea e la fel, atata timp cat ajungi bine la pedale. Casa de piatra fiicei si spor la pedalat!

  52. Gata. In 8 zile (8 sedinte de cate 2-3 ore) am invatat sa merg pe bicicleta, sa-mi pastrez calmul, sa nu ma mai emotionez cand trec copii, cateii si ceilalti biciclisti pe langa mine, sa nu ma mai atraga apa si rapele. Sunt foarte multumita de mine, datorita metodei tale minunate. N-am cazut niciodata. Am mers pana si pe drumuri pietruite si cu gauri, pe dig, la mare si pe potecute mai inguste.
    Mai am o singura problema, pe care de fapt acum am cam rezolvat-o: amorteala si durerea palmelor si a incheieturilor mainilor. Acum ca m-am relaxat, pot sa-mi controlez stransoarea ghidonului, nu ma mai apas atat de tare pe el, imi mai modific putin pozitia si apasarea palmelor si totul a devenit suportabil. Si durerea… :)… datorata seii, pentru ca in momentele in care nu pedalez, ma ridic usor pe un picior si asa se ridica putin si dansul de pe sa. :))
    Nu credeam ca la varsta asta (57 ani) pot sa invat atat de repede si fara cazaturi. Mai ales ca am mai avut tentative care s-au lasat cu un umar luxat.
    Inca nu ies pe sosea, mai exersez. Dar lucrurile sunt clare!
    Multumesc, Emilian.

    • SUPER! Felicitari! Si eu multumesc pt feedback! Da, nu iesi inca pe sosea, pana nu esti FOARTE sigura pe tine, in special cu frana si directia. Si in niciun caz fara casca. Deocamdata PLIMBA-TE prin parcuri si bucura-te de acest mijloc de deplasare minunat pe care nu l-ai avut vreme de 57 de ani :) Spor in continuare!

  53. Hmm. Am încercat timp de 5 ani consecutiv (a se înțelege vară de vară) să învăț să merg pe bicicletă când eram copil (de la 5 la 10 ani, aproximativ). Nu am reușit… Mă întreb dacă mai ții cursuri gratuite pentru așa ceva, m-ar ajuta mult. Dacă nu, voi încerca să pun în aplicare metoda. Se poate învăța și cu o biciletă pliabilă? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    • Salut, din lipsa de timp nu mai organizez cursuri, dar daca aplici pasii explicati in metoda vei invata singur sa mergi fara probleme. Poti invata si pe o bicicleta pliabila, doar sa poti sta pe ea conform explicatiilor din metoda si sa poti sa te impingi din picioare ca sa “plutesti”. INCEARCA. Bineinteles, FARA PEDALE la inceput. Urmeaza pasii si vei invata.

  54. Emilian,
    Am doua intrebari, te rog sa ma ajuti inca o data:
    1. Cum sa fac sa nu ma mai doara palmele, mai precis incheieturile de la degetele mari?
    Azi am pedalat aproape 40 km, pe pista de bici dar cam in toate conditiile (pietris, pante, tuneluri cu si fara lumina, portiuni inguste, putin nisip) si aproape ca nu mai puteam tine directia din cauza durerilor de maini si palme (palmele mele mici sa fie oare cauza?).
    2. Cum sa fac sa stapanesc bicicleta (directie, echiibru) atunci cand semnalizez schimbarea directiei la stanga sau la dreapta? Nu pot lua mana de pe ghidon…
    Pista s-a intrerupt putin, am fost nevoita sa merg cam 30 m pe o sosea pe care treceau si masini si sa cotesc la stanga sa intru din nou pe pista.
    ———————————————————————————————————-
    In rest, totul este super. Din zi in zi capat mai multa incredere, ma misc din ce in ce mai suplu… practic am momente in care ma simt una cu bicicleta. La obstacole si atunci cand ma doare fundul prea tare, nu mai pedalez si ma ridic sprijinind un picior in pedala (dreptul :))… ) si asa ma odihnesc putin, sau mi-l asez mai bine (fundul).
    Imi place la nebunie. Si n-am cazut niciodata!!!!!
    Cu metoda ta, creste stima de sine. :))
    Noapte buna si inca o data multumesc.

    • Mainile te dor probabil de la pozitia pe bicicleta – aplecata usor in fata si cu greutatea lasata in palmele stranse pe ghidon. Exact pe zona de care zici tu cu incheieturile degetelor mari se lasa greutatea. E pozitia clasica de MTB – bicicleta de offroad. Daca ai saua prea sus si te apleci mai mult pe ghidon, se lasa o greutate mai mare in maini si in timp te dor. Incearca sa ridici ghidonul cat mai sus si saua sa o tii un pic mai jos (dar sa poti pedala lejer), ca sa nu te mai lasi cu greutatea corpului in maini/ghidon, ci greutatea corpului sa stea mai ales pe sa. Daca vei merge cu o bicicleta de oras, vei vedea ce inseamna pozitie confortabila pe bicicleta – acolo stai ca pe canapea si ghidonul poate fi tinut doar cu doua degete :). La bicicletele de oras toata greutatea se lasa pe sa, si mainile le tii pe ghidon doar pentru a coti stanga dreapta, nu pentru a sprijini greutatea corpului, cum se intampla la bicicletele MTB. Incearca si cu niste manusi cu podul palmei moale, daca gasesti, si eventual sa nu strangi tare de ghidon. Poate si de acolo te dor. NU iesi in trafic fara CASCA.

      Ca sa stapanesti bicicleta tot ce ai de facut este sa mergi pe ea. In timp vei fi mai sigura pe tine. Nu exista trics pt asta. Doar experienta pe bicicleta te ajuta sa devii mai sigura pe tine. Iar aia cu condusul cu o singura mana si semnalizatul, da, este mai complicat. trebuie sa si franezi si sa si faci curba in acelasi timp cu o singura mana, iar cealalta tre sa fie in aer dand semnal. Exerseaza in zone libere nepericuloase treaba asta pana ti-e mai usor sa o faci.

      Spor! :)

  55. Buna! Am invatat de curand sa merg pe bicicleta (mai exact de 2 ani, dar nu reusesc sa ma urc efectiv pe bicicleta decat de 4-5 ori/an), doar pe cele inchiriate din parcuri. As dori totusi sa invat mai mult, sa fac niste trasee off-road, dar am observat ca bicicleta MTB difera foarte mult de cele din parcuri (eu nu am habar cum si in ce moment ar trebui schimbate vitezele etc), iar rugamintea mea este daca imi poti da niste sfaturi despre cum as putea incepe sa invat. Din pacate in zona in care locuiesc eu nu exista parc in apropiere sau piste special amenajate, ci doar aleile dintre blocuri..Multumesc!

    • Buna. Ca sa mergi pe offroad (teren accidentat – prin padure, pe dealuri etc) TREBUIE SA STAPANESTI FOARTE BINE MERSUL PE BICICLETA PE ASFALT. Daca ai invatat de 2 ani sa mergi si iesi de 5 ori pe an inseamna ca ai mers pe bicicleta toata viata ta de DOAR 10 ORI. Este dupa parerea mea insuficient ca sa treci la nivelul urmator IN SIGURANTA. Fa-ti timp, ia-ti o bicicleta second hand de pe net / olx / okazii, ca sunt si cu 150-200 lei biciclete f bune si MERGI MAI DES CU BICLA IN PARC!. Sau fa-ti timp si inchiriaza din parc mai des! Plimba-te mai mult ca sa capeti experienta si siguranta! Apoi nu se trece direct la teren accidentat – vai, dealuri, munte, printre copaci etc, ci la niste alei de pamant fara pante, prin parcuri / padure. Poti gasi si in Herastrau, si mai ales in padurea Baneasa – foarte bune pentru incepatori. Bicicletele MTB difera ca pozitie in sa. Restul principiilor sunt aceleasi. Exerseaza intai pe o bicicleta MTB pe ASFALT ca sa te obisnuiesti cu pozitia. Pur si simplu joaca-te cu schimbarea vitezelor ca sa vezi ce se intampla concret si sa le intelegi. Cand urci un deal tre sa schimbi vitezele in asa fel incat sa-ti fie mai usor sa pedalezi. Poti sa lasi viteza pe una din foi la nimereala (roti cu zimti la pedalier) si sa schimbi doar pinioanele (roti mai mici cu zimti la roata spate). Schimbi pinioane in functie de cum vrei – sa pedalezi mai greu sau mai usor. Joaca-te cu ele prin parc pana esti stapana pe bicicleta si pe tine, si abia apoi iesi in offroad, cu CASCA IN CAP. Casca e buna si pentru sosea. Spor!

  56. Bună ziua!
    Astăzi e o zi mare pentru mine și, cu bucurie și multă recunoștință, am vrut să vă împărtășesc reușita mea. Astăzi este prima zi în care am mers pe bicicletă, la venerabila vârstă de aproape 40 de ani (fără foarte puțin :)), fiind una din dorințele mele de o viață și un obiectiv pentru 40… Mai întâi fără pedale, mai apoi fără mâini, apoi și fără dinți, spre bucuria și satisfacția soțului meu :)… (cărui bărbat nu i-ar plăcea câteva momente de liniște?!)… după care, ca bonus, am primit și pedalele :) :) :) Glumesc, bineînțeles! Totul a mers strună!!!
    Vreau să vă mulțumesc din suflet pentru că ați făcut publică metoda, astfel scutind jumătatea mea de un mare stres și salvând astfel, pe lângă picioare, mâini, cap, dinți :), și o căsnicie trainică, dar care ar fi avut mult de suferit, în cazul unor încercări de învățare nereușite… Mai ales că, recunosc, nu sunt un elev tocmai ușor de manevrat…
    Am urmat întocmai pașii descriși, fără pedale, prin împingere și cu ajutorul unei străduțe cu pantă nu prea mare, perfectă pentru viteză și apoi echilibru… Deja după a doua ședință am reușit să stau în echilibru mai mult decât mi-aș fi imaginat vreodată… Am ieșit cu bicicleta de trei ori în total, câte o oră de ședință.. În a treia ședință, după echilibru, am exersat manevrele de frânare, cât de cât curbe (mai e de lucru la acest capitol ;) ), apoi am montat pedalele și am ridicat șaua.
    Sunt extrem de fericită că am reușit să fac câteva ture, cu efectuarea de curbă la stânga… Încă nu îmi iese cea la dreapta, dar îi găsesc eu ac de cojoc… Mai am de lucrat de asemeni la pornire… Cu pedale e total diferită pornirea… partea cea mai grea fiind urcarea pe bicicletă, cu păstrarea echilibrului.
    Mulțumirile vin și din partea soțului, căruia i-ați ușurat vizibil munca… În majoritatea timpului a stat pe margine și s-a transformat în fotograf oficial al evenimentului :)
    Sper din suflet să reușesc să capăt încrederea suficientă, astfel încât să vă povestesc despre o tură adevărată, până atunci vă doresc toate cele bune!
    Andreia, Piatra Neamț

    • Felicitari! :) Ma bucur mult ca ati reusit sa invatati prin metoda explicata aici si multumesc frumos ca ati revenit pt feedback. Pentru pornirea cu pedale, cat inca sunteti la inceput, puteti sa plecati exact la fel, va impingeti cu picioarele pana “plutiti” un pic (atentie sa nu va loviti in pedale) dupa care puneti picioarele pe pedale si incepeti sa pedalati. Se intalneste des problemuta cu curba la dreapta/stanga un pic mai grea decat in sens invers. O sa reusiti in timp fara probleme. Sunt curios in legatura cu doua lucruri: 1. Daca sotului i s-a parut o ideea buna aceasta metoda la inceput (sau a crezut si a zis ca nu va merge) si 2. Mi se pare ca ati prins echilibru foarte repede, dupa doar 3 ore. Faceti sport de vreun fel? Urcati pe munte? Va urcati in copaci cand erati mica? :) Ma ajuta sa-mi dau seama ce anume ii ajuta pe unii sa prinda echilibru mai repede… Multumesc. P.s.: Increderea se capata prin exercitiu. Tot ce aveti de facut e sa va plimbati :)

      • Mulțumesc mult pentru sfaturi!
        Trebuie să recunosc că și eu am fost luată prin surprindere de rapiditatea cu care am reușit să am echilibru, mai ales că la capitolul ăsta am avut din totdeauna probleme. Până acum vreo 7 ani nu urcam niciodată pe munte din teama de înălțime. Soțul meu a avut ceva munci de lămurire până m-a convins să fac primele trasee… În zilele noastre mă pot considera o mare iubitoare de trasee montane la mare înălțime și am reușit să am câteva în bagaj :) Totul ține de controlul emoțiilor și voința de a face ceva frumos! Mersul pe bicicletă este ceva mai mult decât frumos… Abia aștept să am experiența necesară să încep traseele de drumuri forestiere… peste ani și ani… :)
        Copaci în copilărie nu prea am escaladat tot din frica înălțimii, deci mă gândesc că singurul ”ajutor” a fost, poate, urcatul pe munte.
        Am avut câteva încercări de a merge pe trotinetă, tot acum la vârsta ”maturității” :), dar am renunțat tot din lipsă de echilibru.
        În ceea ce privește aplicarea metodei, la început soțul meu a fost un pic sceptic de reușită, dar a acceptat să desfacă pedalele, iar apoi după ce m-am plâns de dureri mari din cauza poziției șeii, a ajustat-o, mutând-o cât mai jos și spre în față (urmare a sfaturilor citite în comentariile dumneavoastră). După prima ședință a fost foarte încântat că nu a depus niciun efort fizic, cu excepția căratului bicicletei fără pedale… Asta nu a durat prea mult, a treia oară întorcându-ne pe bicicletă :)
        Chiar repetă într-una ”ce bine că există net și oameni care vor să ajute pe alții!”… Subscriu!
        Vă dorim multă sănătate și împliniri în tot ceea ce faceți!

  57. Super sfaturile. Vreau să îți mulțumesc din suflet pentru tot ce ai postat pe blog(sfaturi, încurajări s. a. m. d.) Vreau sa va spun ca datorita acestor sfaturi am reușit la vârsta de 32 de ani sa învăț sa ma dau pe bicicleta. Senzația a fost incredibila. Mulțumesc încă odată.

    • Felicitari! Ma bucur ca ai reusit sa inveti si ca ti-a fost de folos metoda postata aici. Ne poti da mai multe detalii cu privire la cate ore ai exersat pana sa prinzi echilibru si pana sa pui pedalele pe bicicleta?

  58. Buna, Emilian,
    Azi am mers 70 km cu bici, pe pista amenajata, dar si pe sosea… bineinteles cu casca pe cap, legata bine. :) Am trecut si prin gropi si pe potecute inguste de cate 10 cm.
    Problema mea este acum, avand in vedere ca vreau sa ridic si mai mult saua ca sa indoi mai putin picioarele si sa am forta mai multa la urcarea pantelor, cum sa fac sa pornesc de pe loc punand un picior pe pedala si facandu-mi vant cu celalalt si astfel sa ma ridic si sa ma asez direct pe sa. In momentul de fata, intai ma asez pe sa si apoi imping de pedale. Altfel ma dezechilibrez. Mi-a intrat in reflex aceasta pornire, of!
    In rest, numai bine. Sunt fericita cu bici. De cand m-am urcat pe ea, nu am cazut niciodata. Multumesc de zeci de ori.

    • Cu placere, ma bucur :) Poti incerca chestia urmatoare: prinde bicicleta de ghidon, sari cu piciorul peste sa si peste cadru, si aterizeaza cu el pe pedala piciorului respectiv (poti incerca cu stangul sau cu dreptul in functie de cum ti se pare tie mai usor – e diferit de la om la om in functie de care este “piciorul puternic”). Pleaca de pe loc in picioare, cu corpul in fata seii, cu cadrul intre picioare si cu ghidonul in maini, cu piciorul de pe pedala coborat la cel mai de jos nivel – pedala sa fie in partea cea mai de jos, ca sa iti poti lasa greutatea pe ea, si cu celalalt picior te impingi in asfalt pana prinzi viteza, FARA SA PEDALEZI. O sa “plutesti” in echilibru stand intr-un singur picior pe o singura pedala. Exerseaza USUREL chestia asta, vezi sa nu te dezechilibrezi. Te impingi asa pana prinzi putina viteza, te ridici in picioare cu greutatea pe piciorul care este asezat pe pedala si plutesti. In timp ce plutesti asezi pur si simplu fundul in sa si pleci mai departe cu pedalarea. Vezi daca ti se pare ok ca alternativa la cum te-ai obisnuit pana acum. Dar asta functioneaza doar daca saua nu este mult prea sus. Daca nu ajungi sa te urci in sa dupa ce stai in picioare pe o pedala, inseamna ca saua e prea sus. Sa-mi zici daca ai incercat si cum a fost. Spor!

  59. Felicitari, un articol extrem de bine scris. Urmeaza tentativa de a o invata pe prietena mea sa mearga cu bicicleta la 27 ani.

    • Super! Iti urez succes, chiar daca tot ce o sa ai de facut e sa demontezi pedalele si sa stai pe margine si sa ii explici ce sa faca. :) Revino te rog cu un feedback, vezi cate sedinte de cate ore au fost necesare ca sa prinda echilibru si cat a durat pana sa puneti pedalele. NU puneti pedalele prea devreme, asteptati sa prinda echilibru. Spor! :)

  60. Confirm metoda. A mers la ambii copii. La primul copil dupa ce sotul a esuat cu metoda tinutului din spate timp de o săptămână. Asa a acceptat Metoda usoara. A durat trei zile cate 30 minute pe zi. A treia zi succes absolut! La copilul mic, 3ani jumătate, acealasi succes. Tot trei zile cate 30 minute. Vara asta urmez eu! Îmi trebuie doar bicicleta!

    • Super! Multumesc ca ai revenit sa lasi un feedback. Spor si tie! Nu te astepta la rezultate la fel de rapide (1,5 ore), dar continua exercitiile si vei invata sa mergi pe bicicleta.

  61. Ieri a fost ziua mea de nastere (38 de ani), si mi-a dorit o bicicleta (un vis neimplinit din copilarie). Nu am umblat cu bicicleta niciodata iar articolul asta ma face sa ma ambitionez cu rabdare sa invat. Urati-mi bafta ! :D

    • Bafta! :) De fapt ai nevoie doar de aplicarea exercitiilor explicate in articol :) Si repetarea lor si in alte zile, pana prinzi echilibru. Spor!

  62. As dori sa învăț sa merg și eu pe bicicleta. Cum as putea sa va contactez?Aștept un raspuns din partea dvs. Mulțumesc anticipat.

  63. Vă salut. Eu unul știu să merg pe bicicletă, am învățat pe un Pegas d-ăla cu șa lungă cum se învăța înainte de ’89, habar n-aveam de echipament de protecție și de metode de învățare fără căzături, julituri, lovituri, răni… Toți învățăceii eram plini de vânătăi, unii-și mai rupeau și câte-o mână… Ehe, vremuri, dom’le, nu timpuri ca acum, vorba unui înțelept ;)). Glumim, bineînțeles, foarte bun tutorialul și cu siguranță foarte util celor care nu știu să meargă pe bicicletă. Dar pe când și o metodă de învățat mersul pe longboard? Vă mulțumesc.

    • Ehe…nu prea curand :) Ea trebuie scrisa de cineva care stie sa mearga pe asta, si care a observat in practica cele mai bune metode de invatare a mersului pe asa ceva. Ori, eu unul nu stiu sa merg si nici nu voi incerca prea curand. Eu am scris doar despre ce stiu – despre mersul pe bicicleta.

  64. Am primit cadou o bicicleta, eu avand 32 ani si ne mergand niciodata pe bicicleta .Am incercat diverse metode insa niciuna nu a dat rezultat… o perioada m am resemnat..cum ca ,,nu a fost sa fie..sa pot merge si eu vreodata pe bicicleta
    Cautand pe net sfaturi am dat de acest articol si azi l_am pus in practica..asa cum ati scris in articol insa cand incerc sa ridic picioarele de pe sol in maxim 4-5 secunde pierd echilibrul si atunci ating cu picioarele solul…
    In cate zile credeti ca o sa ajung sa imi mentin echilibrul mai mult timp ? si cat timp ore/zi ar trebui sa exersez ca sa am rezultate?
    Eu am exersat cam 1 ora si am reusit abia cateva secunde sa imi mentin echilibru
    Imi puteti da ceva sfaturi

    • Este perfect normal sa va dezechilibrati dupa cateva secunde. Puteti exersa in jur de 1-2 ore pe zi. Tot ce aveti de facut este sa exersati in continuare. Cateva secunde de echilibru dupa doar 1 ora de exersat (prima oara pe bicicleta) este foarte bine. Numarul de secunde in echilibru va creste cu cat exersati mai mult. CONTINUATI! Nu se poate estima IN CAT TIMP veti prinde echilibrul / dupa cate ore de exercitii veti putea sta perfect, sa plutiti in echilibru fara probleme, pentru ca difera de la om la om. Am scris in articol ca e in functie de varsta, cata miscare faci, abilitati mostenite ereditar pt miscare/echilibru etc. Sfatul este sa CONTINUI sa exersezi! Scoate pedalele daca nu le-ai scos deja si MERGI PE O PANTA LINA – ajuta foarte mult sa te dai “la vale” si sa incerci sa stai in echilibru, e mult mai comod cu o foarte usoara panta cat sa “curga” singura bicicleta la vale fara sa mai trebuiasca sa te propulsezi tu din picioare. Dar exerseaza FRANA inainte ca sa te poti opri daca prinzi viteza prea mare. Revino cu un mesaj dupa vreo 5-7 ore de exercitii sa ne spui care e situatia. Succes!

      • Buna ziua, n-am mai scris de multa vreme.
        Intre timp am devenit “as” al bicicletei, merg mult si de cand am inceput sa exersez dupa aceasta metoda, n-am avut absolut nici un incident.
        Pentru Vali: am invatat la 59 de ani, fara sa fiu mare sportiva sau sa am vreun simt al echilibrului, in vreo 3 saptamani, cate 1 ora pe zi (dar nu e obligatoriu, fiecare are ritmul si abilitatile sale). Cam in acest interval de timp am devenit stapana pe mine, pe bici si pe potecile inguste. Dupa 3 saptamani am facut un drum de 40 km pe drum amenajat pentru bici (pamant, pietris, asfalt). Trebuie respectati pasii intocmai, fara graba, cu calm si incredere, toate vin usor in timp… numai asa se sedimenteaza bine. Succes si incredere!
        Metoda este super, nu pot sa spun cat de multumita sunt. Daca si la schi ar fi la fel, daca as gasi o metoda tot atat de eficace, as fi tare fericita… :))
        Dumnezeu sa-ti dea sanatate, Emilian.

      • Multumesc si multumim pentru detalii. La schi nu ma bag, ca nu ma pricep, si sigur nu poti promite “nicio cazatura” cum am facut in cazul metodei pentru bicicleta :)

  65. Bineinteles ca am scos pedalele si am ridicat saua la inaltimea corecta.
    Azi ma pregatesc sa ies a doua zi din viata mea cu bicicleta.. Sper sa pot mari timpul ,,plutirii”:))
    . Eu exersez pe un trotuar drept..ceva mai lat insa nu este in panta..insa nu am dificultati in privinta asta
    Deja din prima zi am ridicat usor picioarele de la sol ,, plutind; si am fost nevoit sa exersez frana destul de des intrucat prinsesem ceva viteza cred simteam deja vantul cum imi batea in fata :)
    Ma gandeam cam cate sedinte de exercitii sa fac pana sa remontez pedalele , nu vreau nici sa ma grabesc ca apoi sa risc sa cad dar nici sa fac exercitii de,, plutire” cu saptamanile:((
    Multumesc

    • Pai am scris exact in ghid etapele. Reciteste. Cand vei sta fara probleme in echilibru, cand vei putea face curbe in echilibru, cand vei putea sa te uiti stanga dreapta mergand cu bicicleta IN ECHILIBRU inspre inainte…inseamna ca ai un echilibru suficient de bun cat sa treci la pedale. Asta daca vrei sa nu cazi niciodata si sa nu te julesti. Cand te simti stapan pe echilibru, poti pune pedalele, dar dupa ce pui pedalele, NU pedala din prima…ci doar cand esti stapan pe situatie si simti ca poti incepe pedalarea si dupa ce te-ai obisnuit cu prezenta pedalelor pe bicicleta. Revino cu detalii sa vedem evolutia. Poti sa exersezi 1 ora, 1.5 ore sau 2 ore pe zi. Mai mult e prea obositor pt corp probabil si nu va mai reusi sa se echilibreze cum trebuie. Panta AJUTA MULT – doar te impingi la vale si plutesti / te mai ajuti usor cu picioarele stanga dreapta. Din ce-mi povestesti estimez ca in vreo 5-7 iesiri vei putea pedala dar depind cum merg lucrurile. Spor!

  66. Revin cu situatie ,,mersului pe bicicleta” Azi a fost a 6 sedinta..de data acesta in parc cu alei in usoara panta ,chiar si pista de bicicleta…e mult mai bine…Deja reusesc fara probleme sa imi tin echilibru in ,,plutirea pe bicicleta” atat cu privitul in fata cat si in dreapta/stanga. cat si cu franarea…
    Ca sa zic asa acum sunt la stadiul de ,,mers ca pe trotineta”..iar la acest capitol ma descurc onorabil
    Am montat pedalele…urmarind in tocmai etapele din articol…mergand in continuare ,,plutind inca cu picioarele stand pe pedala si nu in aer ca pana zilete trecute
    Insa cand incerc sa incep pedalare ..plec bine la inceput insa dupa cateva ,,rotatii de pedale (3-4) incep sa madezechilibrez si ma opresc din pedalat.
    Ce sfat imi poti da cu privire la inceperea pedalarii si mentinerea cursiva a acesteia
    Mersi

    • Pare ca inca nu stapanesti echilibrul suficient de bine. Trebuie sa plutesti si sa poti face si altceva fara sa te dezechilibrezi – sa te uiti stanga dreapta fara probleme, sa iei curbe in echilibru fara sa pui picioarele jos etc. Plutitul trebuie sa ajunga sa fie ceva natural, sa il simti. tre sa plutesti fara sa te concentrezi pe plutit. Sa se intample pur si simplu pentru ca organismul s-a adaptat la acest mod de deplasare. Cand te impingi din picioare si le ridici, sa ti se para BANAL sa stai in echilibru, si sa te dezechilibrezi doar cand ajunge bicicleta la o viteza prea mica. Abia cand stapanesti echilibrul asa bine trebuie trecut la pedale. Apoi viteza setata pentru pedalare (din manetele alea care schimba foi/pinioane) tre sa fie MEDIE – nici sa dai in gol din pedale, nici sa iti fie prea greu sa pedalezi. Cand incepi pedalarea trebuie pedalatul sa te propulseze, nu acea usoara panta. Daca viteza e setata prea usor, dai in gol si te dezechilibrezi. Pedalarea in sine mentine echilibrul pe mai departe. Deci vezi sa nu fie prea usoara viteza de pedalare. Apoi daca e prea grea viteza, si te chinui sa impingi in pedale – iarasi de poti dezechilibra. Intre a invarti in gol in aer din picioare ca si cum ai pedala si a invarti de pedale n-ar trebui sa fie nicio diferenta… Daca poti invarti in aer din picioare fara sa te dezechilibrezi si plutesti fara probleme…ar trebui sa poti si sa pedalezi. Incearca doar cu jumatate de rotatie…apoi iar stai cu picioarele odihnite pe pedale si plutesti la vale. Apoi da-i o rotatie – pedalare completa si creste tot asa.

  67. Buna ziua,
    Am urmat pas cu pas toate sfaturile din articolul tau si am reusit, fara niciun alt ajutor.
    Nu credeam ca voi invata vreodata sa merg pe bicicleta.
    Iti multumesc pentru ca ai publicat acest articol si, ca urmare, ai reusit sa ajuti numerosi oameni sa invete sa mearga pe bicicleta.Foarte inteligent explicat.Felicitari!!!

    • Multumesc :) Ma bucur ca te-a ajutat. Si multumesc ca ai revenit cu feedback. Poti sa ne dai cateva detalii despre experienta ta? 1.Ce varsta ai? 2.Faci miscare in viata de zi cu zi? 3.Cate ore de exercitiu au fost necesare pana ai prins echilibru? 4.Ai folosit o usoara panta? Multumim.

  68. Revin cu update…Cu ajutorul tau am reusit dupa circa 8 sedinte de mers pe bicicleta sa pedalez si asta doar dupa ce am urmat pasii din articol.Pedalez cel mai bine cu viteza 4 din 6
    Acum merg aproape zilnic cu bicicleta…
    Si utie asa ca la 32 ani mi-am indeplinit visul din copilarie si asta datorita tine
    Multumesc pentru articolul postat…
    Daca esti din bucuresti iti fac cinste
    P.S .Unde as putea sa gasesc un ciclocomputer (kilometraj) bun pentru bicicleta?

    • :) Multumesc ca ai revenit. Felicitari ca ai reusit! NU iesi in trafic fara casca si sonerie, si pana nu esti expert in evitare obstacole! Reciteste codul rutier inainte de a merge cu bicicleta in trafic. In rest – spor la pedalare prin parcuri si pe unde te mai plimbi! Nu e nevoie sa-mi faci cinste, ma bucur ca te-a ajutat metoda explicata aici. Pentru mine e suficient :). Ciclocomputer gasesti la orice magazin de biciclete, dar roaga-i pe ei sa ti-l seteze / monteze, ca parca trebuie reglat ceva in functie de marimea rotii. Spor!

  69. Va multumesc din suflet pentru sfaturi.
    La aproape 44 de ani am reusit sa merg pe bicicleta. Nu am facut sport niciodata. Cu greu reusesc sa urc pe o scara si sa imi tin echilibrul. Deci cu atat mai greu mi-a fost sa urc in sa. Pe la 30 de ani am cumparat prima bicicleta dar cu metoda clasica mi-a fost o frica teribila de cazaturi asa ca am dat-o. Anul acesta prin august am gasit acest articol si mi-am zis ca merita sa incerc aceasta metoda. De data asta am cumparat o bicicleta veche. La inceput sotul meu a fost reticent sa scoata pedalele dar vazand dorinta mea de a invata si vanataile de pe picioare (de la pedale) s-a indurat si le-a scos. Am inceput in forta 1 ora pe zi. Dupa 2 zile m-am oprit pentru ca nu mai puteam sta sezuta de durere. Am cumparat de pe amazon o sa mai moale si mai larga. Ma dureau mainile de la cat strangeam ghidonul, am facut basici dar tot nu m-am lasat. Am redus timpul la 15 minute de 2-3 ori pe saptamana. Asa a fost mai bine. Cu un timp redus si cu o sa moale imi era mai usor asa ca nici mainile nu le mai strangeam foarte tare pe ghidon. Cand m-am plictisit de pedalat in aer (cam dupa 1 luna) am incercat mersul cu pedale. La inceput pedaland doar cu un picior apoi cu celalalt. A fost foarte greu sa imping pedala. Nu aveam notiunea de a impinge inainte nu in jos ca atunci cand nu ai pedale. Nu intelegeam miscarea pedalelor pe loc pentru a le pune in pozitia de pornire. Vroiam sa ma las pagubasa. Sotul meu enervat s-a urcat pe bicicleta mea ca sa imi arate cum se pleaca si a vazut ca era greu de mers pentru ca rotile trebuiau umflate iar pinioanele erau pe treapta cea mai mica. Dupa ce a surubarit la ea am incercat din nou. De data asta a fost mai usor. Oricum l-am rugat sa imi tina bicicleta din spate. La un moment dat mi-am dat seama ca el nu tinea bicicleta ci doar alerga dupa ea. Avand in vedere ca din nerabdare am sarit niste etape acum trebuie sa le invat. Inca nu stiu sa fac curbele strans , nu intorc capul si nu iau mana de pe ghidon. Am incercat sa merg pe o pista ciclabila cu o usoara panta dar fiind foarte traficata (biciclisti, pietoni cu caini) acum ca am si pedale ma sperii si ma dezechilibrez. Din pacate invat intr-o parcare destul de mica iar lipsa oricarei activitati fizice se simte. Acum cand exersez mai mult de 30 de minute ma dor genunchii. Probabil ca atunci cand voi invata sa fac curba in parcare nu ii voi mai solicita asa mult cu plecarea de pe loc. Pinionul acum este pe 3 dar daca il pun pe un nr mai mare parca pedalez in gol. Pana acum cu bicicleta mea nu am cazut nici o data. Din pacate intr-o zi cineva m-a convins sa urc pe o bicicleta fara pinioane , cu frana prin miscarea inapoi a pedalelor. Am cazut. Credeam ca daca stii sa mergi pe bicicleta poti merge pe toate dar nu e asa. Cel putin la inceput.
    Va multumesc inca o data pentru articol.

    • Felicitari pentru ambitia de a invata! Multumesc ca ati revenit cu detalii despre experienta dvs. Este o demonstratie a doua lucruri: 1. se poate invata mersul pe bicicleta daca iti doresti asta si la varsta a doua si daca nu faci miscare in mod obisnuit. Sigur, este mai greu, dar se poate. Si 2. NERESPECTAREA PASILOR din orice motiv duce la ingreunarea invatarii :) Am mai intalnit si alte persoane care au ignorat ideea cu datul jos pedalelor, si la fel -> vanatai, julituri, lovituri :). De toate lucrurile care v-au ingreunat eu am scris in ghid (sa moale, viteza-pinioanele sa fie pe una medie ca sa puteti pedala etc). Este foarte bine ca nu v-ati lasat si ati continuat exercitiile. Din ce ati scris deduc ca ati inceput pedalarea prea repede…probabil de nerabdare sau pt ca v-ati saturat de atatea exercitii fara pedale :) Deja de acum, daca v-ati tinut echilibrul si ati pedalat singura…lucrurile vor fi din ce in ce mai usoare. Cu cat veti pedala mai mult, chiar si fara sa incercati sa faceti lucruri noi, corpul va invata autmat echilibrul si veti fi din ce in ce mai sigura in timpul pedalarii. Dar sunteti inca la inceput. Mergeti sa pedalati IN LOCURI LIBERE! Fara alti biciclisti, oameni, caini, copii alergand prin jurul dvs. Altfel va va fi frica si veti opri din 10 in 10 metri ca sa nu va busiti de cineva sau sa nu cadeti. ca sa prindeti echilibru foarte bine si sa invatati si restul lucrurilor, in special curbele, va trebuie un teren de exercitiu LIBER, fara stres. Sa reveniti dupa un timp sa ne mai povestiti cum merge. Succes si inca o data Felicitari!

  70. Ati putea face si alte articole gen cum sa inveti sa inoti, sa patinezi sau sa schiezi? Multumesc

    • Din pacate la cele mentionate de dvs nu ma pricep asa bine incat sa fac un ghid. Dar sunt multe articole / videoclipuri despre asta banuiesc pe internet. Pentru inot va recomand mai intai sa va balaciti in bai cu apa sarata care te tin la suprafata, n-ai cum sa te scufunzi/ineci. De patinat, cu ROLE este de invatat, puneti patine cu rotile in picioare si mergeti cu ele prin casa dintr-o camera in alta pana prindeti echilibrul. Dupa ce invatati pe role, o sa va fie mult mai usor pe patine de gheata. Iar pt schiat va recomand SCHIURI, nu snowboard, caci la snowboard e mai periculos. Si pentru a invata pe schiuri cel mai bine e sa luati cateva lectii cu un instructor pe partie. Succes!

  71. Foarte folositor!!!!!!
    Explicatiile logice si clare titesc exact disparitia fricii !
    EXCELENT!!!!!!!

  72. Salut ! Am reusit sa merg pe bici in acest fel dupa vreo juma de ora-40 minute. Mentionez ca m-am suit de doua ori in viata pe bicicleta (am 51 de ani) o data pe la 15 ani pedaland direct si desi imi tineam destul de greu echilibru am reusit ceva pana mi s-a spus sa pun frana si fiind pe un Pegas cand am pus fara a avea experienta cum si ce m-am lovit naspa intr-un loc foarte sensibil . A doua oara acum vreo 13-14 ani pe bicicleta altcuiva tot asa faceam greseala sa pedalez direct insa fiindu-mi continua frica mergeram foarte in zig-zag am renuntat., Am urmat sfaturile de aici si in 40 de minute …pluteam…si nu-mi venea sa cred!!!!! Un singur lucru nu am facut-nu am demontat pedalele pt ca sunt in stare sa ma accidentez mai mult facand asta decat exersand echilibru cu ele :)))))))) Pentru ca sunt inalta am reusit sa nu ma lovesc tinand picioarele cand le ridicam mai lateral. Oricum recomand metoda si bineinteles pt cine poate sa demonteze pedalele fara sa-si puna bicicleta in cap s-o faca —pentru o persoana de statura mai mica va fi mai greu sa faca cu ele.
    P.S. Odata ce se reuseste va parea cel mai natural lucru si cel mai marfa!!!!! Nu cred c-o sa ma mai opresc vreodata :))) !

    • :) Felicitari ca ai incercat inca o data, in ciuda nereusitelor mai vechi. Alte metoda – cu totul alt rezultat :). Multumesc ca ai revenit cu un comentariu, datorita caruita si altii vor fi incurajati sa incerce, chiar daca nu mai sunt adolescenti. Mai da-ne un detaliu: dupa ce ai capatat echilibru suficient de bun impingandu-te cu picioarele (fara sa pedalezi), cat ti-a mai luat sa exersezi ca sa treci la pedalarea propriu zisa? Sau pedalarea a venit natural fara niciun efort sau exercitiu in plus? Multumim.

  73. Dupa ce am observat ca am capatat destul echilibru asta a fost cam vreo juma de ora (am exersat in garajul blocului pe suprafata mai lunga si cu o seara inainte in casa in 3 metri/incomod) un vecin aparut m-a incurajat sa pedalez si mi-a iesit din prima.Poate asta cu pedalatul mi-a fost mai usor si pentru ca am facut pe bicicleta de casa fixa cateodata ani in urma. Nu nimeream la inceput sa fac curbe si ma opream. Cand am vazut ca pot face tot garajul (e mare) fara sa intru in pereti si sa merg drept am inaltat saua (o lasasem la minim) cat sa ating doar cu juma de talpa pamantul. si am iesit pe stradute nu prea circulate de masini prin spatele blocurilor. Recomand casca trebuie sa imi iau. Metoda ta m-a ajutat extrem de mult sa prind curaj si sa imi gasesc echilibrul corpul s-a adaptat treptat automat. Inca o mentiune-ma obisnuisem cum lucreaza franele cu o zi inainte cand am adus bicicleta pe jos acasa vreo 2 km jumate :)))) (e noua-am luat ceva cat mai simplu de oras avand in vedere cat de principianta sunt ) le-am tot apasat ca sa inteleg ce si cum. Bine ca am gasit articolul-desi e de ceva timp pe aici si multumesc din suflet.. Inca ma mai opresc pe dreapta pe stradute cand trece cate o masina…..vreau sa fiu super sigura pe directia perfect stabila care trebuie mentinuta cand bolidul trece pe langa mine .Si asta exersez acum afara mergand pe linii de semnalizare pe sosea–cele albe–repet cand si unde nu sunt masini. Casca ai dreptate este super necesara.

    • Multumim pentru detalii. Mergi si exerseaza/plimba-te intr-un parc mare daca ai prin zona. Daca esti din Bucuresti – Herastrau e ideal, ai spatiu gramada de exersat fara masini prin jur.

  74. Cu ajutorul sfaturilor citite aici, fii-mea (aproape 8 ani) a reusit in 2 zile sa mearga pe bicicleta. Pana azi, nici sa stea norma pe șa nu putea, ziceai ca se varsa. Ne enervam mereu incercand in stilul “clasic”: tinut de șa, nervi, frustrari.
    Sfaturile au fost extraordinare:
    Ziua 1 (acum 2 zile, pe intuneric in parc, ca asa s-a nimerit). Fara pedale montate, doar stat pe șa, dat din picioare, luat apoi avant. I-a luat doar cateva minute. Am ales o panta ff lina si asa a facut lucrurile si mai usoare.
    Azi, Ziua 2, pe lumina de data asta. Am mers putin cu avant fara pedale, apoi la cererea ei montat pedalele si gata! Acum nu o mai opresc!
    Deci, multumim mult!

Spune-ți părerea aici: