Cum sa te ajuti PE TINE din viitor. Gandirea pe termen scurt si lung. Binele din prezent si binele din viitor (edu18)

cum sa te ajuti pe tine, binele din prezent si cel din viitor, gandirea pe termen scurt si lung, culege mai tarziu roadele actiunilor tale din prezent, ceicunoi.wordpress.com

Culege mai târziu roadele acţiunilor tale din prezent!

Una dintre marile probleme ale poporului român este gândirea pe termen scurt şi lipsa gândirii pe termen lung. Sigur că există o sumedenie de explicaţii pentru această problemă a românilor (şi nu doar a lor), de la educaţie precară, sărăcie şi lupta pentru suravieţuire, până la “îndobitocirea plănuită” a maselor de oameni pentru a rămâne veşnic nişte sclavi muncitori. Haideţi să vedem concret câteva exemple de gândire pe termen scurt, care cauzează probleme pe termen lung, sau în viitor:

Un om trăieşte în România în medie vreo 75 de ani (nu mai ştiu care era exact ultima statistică legat de speranţa de viaţă a românilor, dar nici nu e aşa important). Speranţa de viaţă depinde de sex, gene moştenite ereditar, bogăţie, modul în care îţi trăieşti viaţa, alimentaţie, poluare, stres etc etc etc. Dar, indiferent de aceste caracteristici, ÎN MEDIE, românii trăiesc peste 70 de ani. O primă problemă este NECONŞTIENTIZAREA ACESTUI FAPT – CĂ EXISTĂ MULTE ŞANSE SĂ TRĂIEŞTI PE ACEST PĂMÂNT ÎN JUR DE 70 DE ANI. Aceşti 70 de ani SUNT TOŢI AI TĂI. TU vei trăi cei 70 de ani (poate mai mulţi, poate mai puţini), TU ÎI VEI TRĂI!  SUNT AI TĂI! Acum, depinde ce vrei tu să faci cu ei. Sunt oameni care susţin că ei nu vor să trăiască mai mult de 55-60 de ani, din considerente legate de sclerozare, sănătate, sărăcie, povară pentru copii etc. Sunt alţi oameni care vor să trăiască cât mai sănătos şi cât mai mult. Cei mai mulţi oameni însă nici măcar nu se gândesc la aşa ceva (părerea mea). Ei trăiesc “din inertie”. Indiferent câţi ani vrem să trăim pe acest Pământ, indiferent din ce motive (corecte sau greşite), MODUL ÎN CARE NE VOM SIMŢI TRĂIND ACEI ANI , BUNĂSTAREA NOASTRĂ, NIVELUL NOSTRU DE TRAI, DEPIND TOATE DE MODUL ÎN CARE ACŢIONĂM ŞI NE COMPORTĂM ÎN PREZENT, ACUM, legat de toate aspectele care sunt relevante pentru viaţa şi bunăstarea noastră. O gândire pe termen scurt înseamnă să nu-ţi peste DE TINE, din viitor. Aici este o mare bătălie în comportamentul omului: de multe ori apar situaţii în care acţionând într-un anume fel ne avantajăm pe noi din prezent, însă dacă am acţiona altfel, sau uşor diferit, ne-am avantaja pe noi din viitor. Astfel, de multe ori, EU-l din prezent ia hotărâri în privinţa EU-lui din prezent, fără să ţină cont de urmările şi repercusiunile care se vor răsfrânge asupra EU-lui din viitorul apropiat sau îndepărtat – la fel de important după părerea mea, chiar MAI IMPORTANT în multe situaţii.

Haideţi să vedem câteva exemple micuţe şi banale:

1. Modul în care foloseşti bicicleta ta. Dacă o zdruncini, o buşeşti, o bagi prin toate bălăriile, iei cu viteză toate bordurile etc, e posibil să ai o senzaţie de plăcere în prezent, în timp ce te plimbi (acţionezi pentru satisfacerea binelui DIN PREZENT), dar rişti ca EU-l din viitor să aibă de suferit, prin disconfort, timp pierdut şi bani cheltuiţi aiurea ca să repari bicicleta, ca să repari sau schimbi piesele stricate, ca să înlocuieşti anvelopa spartă etc. Iată cum pentru confortul – senzaţia din PREZENT, am acţionat fără să ne intereseze riscul pentru binele EU-lui din viitor.

2. Modul în care ai grijă de sănătatea ta. Dacă, pentru că te crezi tânăr şi în putere, sau pentru că eşti ignorant legat de propria viaţă, sau pentru că ţi-e lene să citeşti câte ceva educativ, sau pentru că te crezi un semi dumnezeu care nu se va îmbolnăvi niciodată, sau pentru că eşti dependent de GUSTUL plăcut al diferitelor alimente – otravă modernă, acţionezi în fiecare zi fără să te gândeşti la ce este bine şi ce este rău pentru sănătatea corpului tău, există foarte multe şanse ca ÎN VIITOR să ai de suferit – să te îmbolnăveşti, să te ramoleşti, să te sclerozezi la cap, să faci cancer etc. Este un exemplu simplu de conflict dintre Eu-l din prezent (care preferă să fie ignorant şi “să-şi trăiască viaţa” într-un mod nesănătos – pentru că ÎNCĂ nu îl afectează vizibil), şi EU-l din VIITOR, care va avea de suferit. Pentru cei interesaţi de sănătatea lor, trebuie să înceapă încă din momentul ACUM (PREZENT) să le pese pentru binele lor din VIITOR. Sănătatea este afectată de alimentaţie, calitatea hranei, odihnă, calitatea apei băute, calitatea aerului respirat, stres, mişcare (sedentarism), relaţia de cuplu şi/sau din gospodărie, echilibrul psihic, chimicale ingerate, OMG-uri consumate, chimicale absorbite prin piele etc etc etc. Pentru binele vostru din viitor, începeţi cât mai repede să renunţaţi la principalele alimente otravă: MCdonalds, sucuri colorate (cola, fanta şi orice altă colorătură infectă plină de chimicale), salam, parizer, cremvursti şi orice altă carne procesată din comerţ (injectată cu zeci de substanţe chimice şi toxice), dulciuri (pline de chimicale şi substanţe toxice, E-uri, monoglutamat de sodiu etc), carne de pui-porc-vită de la animale hrănite cu antibiotice, hormoni de creştere, plante modificate genetic etc), ouă de la găini crescute în condiţii mizere de înghesuială, lipsa luminii naturale, lipsa de mişcare etc), îngheţată – o pastă chimică scârboasă din punct de vedere al sănătăţii, dar foarte gustoasă pentru a-i prosti pe proşti (noi) să o cumpărăm etc etc etc etc etc. (citiţi şi acest text: Cum sa renunti la mancarea nesanatoasa. Dependenta de alimente gustoase dar toxice)

3. Modul în care îţi asiguri stabilitatea financiară. Foarte multe persoane care au deja un loc de muncă vor dori să rămână acolo cât mai mult timp posibil. Acest lucru se întâmplă din rezistenţa la schimbare, imposibilitatea de a evolua, lene, instabilitatea politică, lipsa locurilor de muncă, vulnerabilitate (ai familie şi copii) etc. Aceşti oameni ţin de acel loc de muncă deşi NU le oferă tot ce ar vrea şi nici nu le place prea mult. Vin la serviciu pentru că “trebuie”, pentru bani. Toţi aceşti oameni ar trebui să se afle într-o continuă căutare a unul loc de muncă MAI BUN, conform propriilor convingeri asupra ce înseamnă “un loc de muncă mai bun”. Cât timp lucrezi la job-ul din prezent, ar trebui să cauţi o alternativă mai bună, până o găseşti. E adevărat că nu prea sunt locuri de muncă disponibile la tot pasul, însă eşti dator să cauţi până epuizezi toate variantele. Deşi EU-l din viitor ar fi mai fericit dacă te-ai muta cu serviciul undeva mai avantajos, EU-l din prezent nu lucrează pentru a asigura acest lucru şi se lasă pe tânjeală, iar din cauza lenii, nu face nimic în  PREZENT pentru a-şi îmbunătăţi situaţia DIN VIITOR. Dacă ai fi căutat un loc de muncă mai bun, poate l-ai fi găsit, şi peste nu mult timp te-ai fi mutat acolo, şi ţi-ar fi fost mai bine. Căutarea nu dăunează în niciun fel. Însă motivele explicate mai sus, şi inconştienţa că în vremurile noastre cam orice loc de muncă este INSTABIL, îl fac pe individ să nu caute o alternativă pentru viitor.

4. Mâncatul nesănătos şi mâncatul pe fugă. Aţi observat în jurul vostru CUM mănâncă oamenii? Despre ce mănâncă nici nu mai vorbim, dar CUM mănâncă este de asemenea relevant. Prima greşeală este că toţi mănâncă atunci când le este foame (o să detaliez într-un text viitor). Pentru că le este foame, oamenii mănâncă PE FUGĂ, nemestecat, în picioare, în mers, cât mai repede pentru a potoli senzaţia de foame. Acest comportament – relevant pentru disperarea organismului din PREZENT, este foarte nesănătos pe termen lung, ducând în principiu la boli. Dacă oamenilor le-ar păsa de binele lor din viitor în mod real, şi-ar plănui viaţa din PREZENT, în aşa fel încât să poată mânca liniştiţi şi într-un mod sănătos (nu în mers, nu în picioare, mestecând de 50 de ori fiecare îmbucătură etc). Din păcate însă, iarăşi câştigă “avantajele” din PREZENT în faţa riscurilor pentru viitor.

5. Amânarea spălatului vaselor. Este un exemplu simplu şi banal pe care probabil cu toţii îl putem înţelege pentru că probabil ni s-a întâmplat tuturor. Dacă mănânci şi laşi vasele nespălate pentru mai mult timp, vei cauza mai multe probleme – miros neplăcut, mâncarea se întăreşte şi se curăţă mai greu, trebuie să consumi mai multă apă pentru a le spăla, mai mult detergent de vase, mai mult timp. Toate astea din cauză că ai mers pe ideea satisfacerii binelui din prezent, de regulă comoditatea (“mi-e lene să le spăl acum – las’ că le spăl mai târziu”), ignorând faptul că tot tu, din viitor, va trebui să le speli. Dacă acţionai în prezent, pentru binele din viitor, spălai vasele imediat după masă foarte uşor, cu puţină apă şi detergent (protecţia mediului), şi mult mai rapid (economie de timp).

6. Murdăritul hainelor. Dacă ai grijă de hainele tale în prezent şi te menţii curat…nu mai este nevoie cândva în viitorul apropiat să pierzi timp, bani şi să poluezi mediul, ca să speli rufe atât de des.

7. Reacţiile la nervi. Eu recomand tot timpul, tuturor, să stea calmi! Indiferent de situaţie, indiferent de circumstanţă, dacă stai calm, ai mai multe şanse să iei o decizie mai bună. Din păcate însă, în diferite situaţii, mulţi oameni nu-şi pot stăpâni nervii şi reacţionează. Eliberarea de energie negativă prin reacţie violentă dăunează grav sănătăţii :). Sau…dăunează grav BINE-lui tău din viitor. De exemplu te enervează calculatorul că merge prost, reacţionezi pentru a elibera frustrarea interioară negativă şi îi dai una în cap monitorului, spărgându-l. Ţi-ai împlinit pofta DIN PREZENT de a lovi-sparge ceva, dar cine tre să piardă timp şi bani pentru a repara sau înlocui monitorul? TU din viitor! (viitor nu foarte îndepărtat în acest caz). Sau alt exemplu: dai cu pumnu într-un geam sau ceva şi te tai calumea (cum a făcut nu ştiu ce fotbalist stelist la sfârşitul nu ştiu cărui meci). Ai potolit nervii DIN PREZENT printr-o reacţie violentă (deşi nu era nevoie neapărat de una), dar…cine suferă dureri şi drumuri pe la spitale mai târziu? TOT TU…din viitor…

8. Lipsa de reacţie la nemerniciile statului. Trăim în România o dictatură a unor “băieţi” care au pus stăpânire pe conducerea statului, gestionând banii publici în interesul lor, grupurilor lor de interese, cu supervizarea marilor conducători ai lumii din umbră (detalii AICI). Cei mai mulţi români preferă inconştienţi să trăiască în ignoranţă faţă de aceste realităţi din jurul lor, şi preferă să fie în continuare nişte sclavi muncitori fără pretenţii, care alcătuiesc un popor mămăligă apatică în derivă. Dacă aceşti oameni nu s-ar mai gândi doar la nimicurile pe care le au în prezent (aparentul “bine din prezent”) (şi anume o leacă de stabilitate financiară cât să nu mori de foame, o leacă de siguranţă în propria ta casă, posibilitatea să mai cumperi şi o ciocolată din când în când fără să rămâi absolut fără niciun ban, EMISIUNI CRETINE şi fotbal la TV etc etc etc), dacă aceşti români ar avea puţină demintate faţă de ei înşişi şi acest popor, ar fi FOARTE REVOLTAŢI şi ar ieşi în stradă de fiecare dată când apare ocazia, pentru a cere lucruri de buni simţ pentru ei şi copiii lor, pentur a cere UN TRAI DECENT! (ce înseamnă un trai decent citiţi aici: Ce inseamna un trai decent. Ce ar trebui sa avem daca muncim. Drepturile românilor – sclavi muncitori fara bunastare ). Şi în acest caz, individul, în cazul nostru, românul, ignoră BINELE pe care l-ar putea avea în VIITOR, pentru că îl merită şi pentru că asta ar însemna NORMALITATE, şi preferă să fie ignorant şi îndobitocit de iluzia unui bine din prezent, care de fapt în realitate este o batjocură la adresa demnităţii umane – o viaţă doar în sărăcie şi muncă pentru cei mai mulţi dintre români.

9. SEX cu alte femei. Instinctele biologice masculine îi spun bărbatului să facă sex cu cât mai multe femei ca să “împrăştie variabilitate”, ca să-şi dea genele mai departe etc. Specia umană, biologic vorbind, este multi-gamă. Omul din prezent însă, tinde spre o monogamie: crearea unei familii tată-mamă-copii. Din păcate însă, instinctele biologice masculine primitive încă acţionează, astfel că mulţi bărbaţi îşi înşală femeile (cu alte femei, cu prostituate etc). Atunci când bărbatul se duce să facă sex cu o altă femeie în afară de propria parteneră sau soţie, el acţionează pentru satisfacerea BINELUI din PREZENT (pofta/nevoia de sex), fără să ţină cont de posibilele urmări pe termen lung, fără să se gândească dacă repercusiunile aflării acestui lucru de către parteneră, i-ar îngreuna viaţa din VIITOR sau nu (de cele mai multe ori, da, i-ar îngreuna-o), fără să ţină cont de posibilitatea luării unei BTS etc. Astfel, dacă mai mulţi bărbaţi s-ar gândi mai mult la binele lor din viitor, poate nu ar mai acţiona în acest fel în prezent. Din păcate însă, în practică, instinctele biologice de bază nu prea pot fi înfrânte prin raţiune.

10. Educarea copiilor. Educaţia este cel mai important lucru într-o societate umană. Ce înseamnă pe scurt educaţie reală citiţi AICI. Care sunt greşelile părinţilor în educaţia copiilor citiţi AICI. Care sunt schimbările necesare la poporul român citiţi AICI. Din păcate însă, deşi educaţia este cel mai important lucru pentru ca societatea umană să prospere PENTRU TOŢI, nu doar pentru “bă eţii dăştepţi”, românii nu sunt educaţi să priceapă importanţa educaţiei. Astfel că, atunci când devin părinţi, cei mai mulţi dintre români nu ştiu cum să-şi educe copii, pentru că nici ei nu sunt educaţi la rândul lor. Cel mai important pentru cei mai mulţi părinţi este să aibă copilul ce mânca, să-l dau la şcoală (ca şi cum şcoala din ziua de azi îl mai învaţă ceva pe copil) şi să fie fericit. Toate aceste lucruri se referă la BINELE DIN PREZENT, atât al copilului, cât şi al tău…al părintelui. Cât de fericit eşti când vezi copilul că râde, că e fericit? Foarte fericit! Dar atenţie, copiii pot fi fericiţi foarte uşor! Din păcate însă, pentru BINELE DIN VIITOR, atât al copilului cât şi al tău, este bine ca „plodul” să nu fie doar hrănit şi fericit, ci SĂ FIE EDUCAT. Educaţia se referă la binele din viitor, la binele pe termen lung, atât al tău şi al familiei tale, cât mai ales al copilului.

11. Mersul pe scările rulante. Pentru că stau în Bucureşti şi merg aproape zilnic cu metroul, îmi este dat să văd de fiecare dată cum Prezentul (idiot) câştigă în faţa binelui din Viitor. Atunci când ies de pe peronul metroului, cei mai mulţi bucureşteni (estimez eu un aprox 70% sau mai mult în funcţie de staţie şi infrastructură) o iau pe scările rulante, DEŞI au imediat lângă trepte obişnuite. Şi care este problema cu asta? Problema este următoarea: Românii NU fac mişcare / sport / jogging. Bucureştenii nu fac excepţie la acest capitol. Sunt, desigur, destui care merg la sală sau mai aleargă prin parcuri, dar CEI MAI MULŢI (părerea mea) sunt nişte sedentari pe cale de a se îmbolnăvi pentru că nu fac mişcare. După ce că NU faci mişcare în mod obişnuit (că n-ai timp, că n-ai chef etc), CUM SĂ NU PROFIŢI DE NIŞTE TREPTE OBIŞNUITE (pentru a face şi tu în ziua aia măcar acest MINIM EFORT FIZIC – care să te menţină sănătos), şi cum să o iei pe scările rulante? De fiecare dată… Când văd CÂRDUL de oameni care STĂ LA COADĂ la scara rulantă şi când văd doar 3 ţânţari (cu tot cu mine) că o iau pe treptele obişnuite, îmi vine să mor. Dar…este un exemplu simplu, clar şi evident, în care falsul bine din Prezent (comoditate, mi-e lene, n-am chef să fac mişcare), câştigă în faţa binelui real din Viitor (o viaţă mai sănătoasă, NU sedentarism, NU boli). O să mai scriu despre acest subiect într-un text viitor separat.

Astfel de exemple pot fi găsite la infinit. Observaţi însă că în toate exemplele, BINELE DIN VIITOR poate fi identificat şi analizat, este CONCRET, este MARE, este VALABIL PENTRU O PERIOADĂ MARE A VIEŢII TALE, este RELEVANT, este VALOROS pentru tine, este FOARTE IMPORTANT pentru bunăstarea ta! Observaţi şi că în toate exemplele, BINELE DIN PREZENT este de regulă un FALS BINE, este un bine iluzoriu, temporar (valabil pentru foarte puţin timp) sau este un bine foarte mic.

Mai concret, cei mai mulţi oameni gândesc doar pe termen scurt şi acţionează pentru a satisface BINELE DIN PREZENT, în defavoarea BINELUI DIN VIITOR, din cauza următoarelor chestii:

– plăceri minuscule (pofta de a te băga cu bicicleta prin toate bălăriile, pofta de a mânca tot felul de dulciuri sau alimente nesănătoase din cauza gustului, disperarea de a-ţi sătura stomacul rapid etc),

– plăceri mai mari (să-ţi vezi copilul fericit – total insuficient pentru viaţa lui din viitor, sau plăcerea sexului – mai ales la bărbaţi),

– lipsa de demnitate şi coloană vertebrală în a fi moral şi a-ţi cere drepturile;

frică faţă de repercusiuni (ale şefilor, ale autorităţilor publice corupte)

mica stabilitate financiară pe care o ai în prezent,

rezistenţa la schimbare etc etc etc

– dar mai ales din INCONŞTIENŢĂ (faţă de binele tău din viitor), LENE şi COMODITATE.

Comoditatea este una dintre cele mai mari probleme ale omenirii în prezent. Din comoditate se nasc egoismul, lipsa de activism civic, lenea, sedentarismul şi multe alte probleme care îl afectează sau îl vor afecta pe individ, şi care vor dăuna sigur societăţii umane în care acesta trăieşte.

NU mai gândiţi pe termen scurt! NU vă mai gândiţi doar la „avantajele” (sau falsele avantaje) pe care le puteţi obţine ACUM! Gândiţi acum, în prezent, dar gândiţi pe termen lung! Gândiţi-vă la binele vostru din viitorul apropiat şi / sau îndepărtat! Este TOT SPRE BINELE VOSTRU… dar un bine real, de durată!

„Binele din viitor

Poate fi de multe ori

Un bine mai bun

Decât binele de-acum” (citat din mine)

Emilian, 6 feb 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

7 responses to “Cum sa te ajuti PE TINE din viitor. Gandirea pe termen scurt si lung. Binele din prezent si binele din viitor (edu18)

  1. Pingback: Schimbari necesare la poporul român. Abordari si atitudini importante pentru români. Schimbarea comportamentului (edu5) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Ce vor toti oamenii si cum pot obtine ce-si doresc. Totul pleaca de la ce vrem. Solutii pentru bunastare (pol110) | CE-I CU NOI?

  3. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  4. Pingback: Viata sanatoasa partea 1 – De ce depinde sanatatea organismului uman. Odihna, alimentatie, stres, miscare, poluare etc (s42) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  5. Pingback: Exemple de comportamente care denota distrugerea mentala a românilor. Reactia gresita a oamenilor in diferite situatii. Societatea romaneasca distrusa la cap (edu75) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  6. Pingback: Cum ne pierdem timpul? Lucruri care ne ocupa viata si care ne impiedica sa actionam in binele nostru si al societatii pe termen lung. Comportamentul oamenilor in lumea moderna (edu) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  7. Pingback: De ce ne e frica de moartea rapida dar de moartea lenta nu ne pasa? Reactia oamenilor la pericole si comportamente nocive care ne sinucid lent (s) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Spune-ți părerea aici: