Expresii moldovenesti. Asemanari si diferente limba romana moldoveneasca. Republica Moldova este Romania (div15)

basarabia republica moldova e romania expresii moldovenesti asemanari deosebiri limba romana moldoveneasca vorbirea romanilor de peste prut, , ceicunoi.wordpress.com

Este incredibil cum există oameni care cred că limba română din România și limba română vorbită în Moldova de peste Prut (în Republica Moldova) sunt două limbi diferite. Încât unii chiar îi zic limba moldovenească celei vorbite în Moldova de peste prut… Îi dau dreptate persoanei care scrie pe toate gardurile, zidurile, malurile de lacuri și râuri, pe toate stâncile și bolovanii, pe toate panourile și pe toți stâlpii…..”Basarabia e România!”. Limba moldovenească este limba română! Un român din România dacă se duce în Moldova de peste prut se înțelege fără probleme cu cei de acolo, pentru că românii din România și moldovenii sunt frați. Suntem toți români și vorbim românește. Dar…din diferite motive, bineînțeles că există anumite diferențe de vorbire/scriere pe cele două maluri ale Prutului. Și de fiecare dată când aud o expresie moldovenească mă amuz maxim. Într-un sens bun, prietenesc şi frăţesc, bineînţeles. Mă întreb dacă și pentru moldovenii de peste Prut sunt la fel de amuzante anumite expresii de pe la noi… :). Citiți câteva exemple de expresii moldovenești în continuare:

ROMÂNĂ din România    =   ROMÂNĂ din MOLDOVA de peste Prut:

Pulpă de pui cu cartofi prăjiţi   =   Şolduri di pui cu cartofi pârjoliţi  (la Mcdonalds :D )

Intrare  =  Intrare    și     Ieșire/Exit   =   Intrarea nu-i  (în magazine)

Războiul stelelor    =    Gâlceavă pi şier

Salvaţi de clopotel    =    Izbăviţi di tilincuţă

Magazin non stop    =    Magazin deschis veşnic

Nu mă enerva/irita    =   Nu mă stropşi

Penalty  =   Plesnitură di osândă

Corner   =   Pălitură din ungher

Închide lumina   =   Uşide becu’

Piure de cartofi   =    Barabuli bătuşiţi

Dacă mai ştiţi şi altele ziceţi-le vă rog mai jos ca să lungim lista :) Ms.

Citiţi şi un interviu actual despre România şi Republica Moldova aici: Prof. dr. Radu Baltasiu: “Aşa-zisa societate civilă este controlată de interese care n-au nicio legătură cu România!”

Emilian, 17 decembrie 2012, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi?

UPDATE: Acest articol este vechi, de când eram mai mic și prost, intre timp am inteles că foarte multe dintre expresiile de mai sus sunt false. Nu o să șterg însă articolul, pentru că rămâne ca arhivă personală – să văd ce scriam acu’ ceva an. Vă aflați totuși pe un blog personal.

19 responses to “Expresii moldovenesti. Asemanari si diferente limba romana moldoveneasca. Republica Moldova este Romania (div15)

  1. Pingback: Diferente culturale: Magia vocabularului si a limbii vorbite | Platinum Development

  2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  3. Atenție se închid ușile. Urmează stația…………. cu peron pe partea dreaptă = Atentii, si lichesc ușili. Urmeazî stația …………….. cu podișcî pi partea dreaptî

    • Toate expresiile “amuzante” din acest articol nu sunt decand niste inventii de dragul de-a zambi, nu zice nimeni niciodata Galsheava pe Sher…

      Moldovenii vorbesc limba vorbita romana veche si e bine sa stai printre ei ca sa descoperi cat de autentica este (daca facem abstractie de unele rusisme aparute o data cu noile tehnologii ale secolului trecut).

      • Da, probabil ca ai dreptate, articolul este foarte vechi, nu mai stau sa il modific. Unele cred totusi ca sunt folosite.

  4. penalty, corner, exit sunt din engleza, piure din franceza iar cuvintele folosite de modoveni sunt regionalisme si arhaisme pt noi

    • NU, nu sunt paraleli deloc. Ce-ai zis tu pare moldoveneasca din Romania. Nu stiu de solearca. Bineinteles ca exista diferente. Asta nu ins ca sunt paraleli. E aceeasi limba – romaneasca – din vechea dacă.

      • Deci :sa inteleg ca de la daci ei nu s-au mai dus la scoala ? de fapt se vad consecintele a se vedea fenomenul Vaslui si multe altele .

    • Solearca = Motorina (nu benzina) si este un rusism utilizat de moldovenii simpli, la fel cum noi in romania folosim multe expresii de la englezi, unguri, tigani (ex: gagica, misto etc).

    • Da, am aflat ulterior ca unele cica n-ar fi. Daca stii altele corecte, sau stii ca unele nu exista in realitate, esti invitat sa lasi o mica lista corecta printr-un alt comentariu.

  5. asta care ai scris articolul esti un mare mancator de cacat…care te afli intr-o eroare nesimtita. scrii la exemple numai porcarii …sterge dracu prostia asta si citeste letopisetul lui Ureche…

Spune-ți părerea aici: