Proiectul Uleiosul este un proiect pilot de colectare urbană a uleiului alimentar și a grăsimilor alimentare de uz casnic, colectare ce urmează a se face cu ajutorul cargo bike-urilor.
Deşeurile de grăsimi și ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător si omului, dar depunerea acestora pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă a țevilor de scurgere și au influență negativă asupra funcționării stațiilor de epurare, ducând până la blocarea și distrugerea acestora.
Uleiul alimentar uzat poate fi transformat într-o sursă de energie alternativă. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se produc 0.90-0.95 litri de biodiesel, iar din produsele secundare rezultate în urma producerii biodieselului se produc săpun și decofrant (un material folosit în turnarea cofrajelor din construcții).
Începând cu 2 decembrie 2013 am demarat campania Marea Uleiadă! Poți preda uleiul alimentar uzat colectat prin simpla completare a unui formular. Vei fi contactat ulterior în vederea predării lui. Totul este gratuit. Detalii în continuare:
„Îmi doresc să arăt că în București lucrurile se pot face și altfel decât cu o mașină. Într-un oraș sufocat de tot mai multe mașini, în care aerul pe marile bulevarde a devenit irespirabil la orele de vârf, schimbarea percepției că autoturismul este singurul mijloc de transport, viabil în orice situație, trebuie să vină și de la noi. De aici și dorința de a transporta uleiul rezidual colectat cu ajutorul bicicletelor utilitare (eng. cargo bike-uri).” Marian Scafaru – Uleiosul.
Colectează uleiul sau untura pe care o folosești la gătit în gospodărie într-o sticlă de plastic (de 2 sau 5 litri ), găletușă, cutie de metal sau în ce ai la îndemână. Cu alte cuvinte, meșterești cu ulei prin bucătărie? După ce ți-ai făcut treaba, nu-l arunca la chiuvetă, scapă de el într-unul din recipientul ales. Când se umple, pune mâna pe telefon și sună-ne să venim după el. Îl ridicăm gratuit!
Scopul nostru este să ajungem în casele cât mai multor bucureșteni și să dezvoltăm un sistem de colectare pe sectoare cu ajutorul cargo bike-urilor. Aici ne poți ajuta și tu povestind despre proiect prietenilor, rudelor, cunoștințelor.
Lista detaliată a tipurilor de ulei și grăsimi ce se pot colecta:
- Ulei alimentar uzat, folosit, de floarea soarelui.
- Ulei alimentar uzat, folosit, de palmier.
- Ulei vegetal uzat, folosit, de rapiță.
- Ulei vegetal uzat, folosit, de soia.
- Ulei vegetal uzat, folosit, de măsline.
- Ulei alimentar de floarea soarelui – expirat / stricat / rânced / nonconform.
- Ulei alimentar de palmier expirat / stricat / rânced / nonconform.
- Ulei vegetal de rapiță – expirat / stricat / rânced / nonconform.
- Ulei vegetal de soia – expirat / stricat / rânced / nonconform.
- Ulei vegetal de măsline – expirat / stricat / rânced/ nonconform.
- Grăsimi vegetale uzate.
- Grăsimi vegetale – expirate / stricate / nonconforme.
- Untură de animale.
- Margarină/Unt – expirat / stricat / rânced / nonconform.
Odată strâns de la populație, uleiul va ajunge la un centru de reciclare din București, pentru a fi valorificat.
Sursa: uleiosul.com
Ești din București? Acum ai o modalitate foarte simplă de a recicla uleiul alimentar uzat. În loc să îl arunci în chiuvetă (poluând mediul și aruncând la gunoi o resursă), îl poți colecta separat și îl poți preda prin proiectul Uleiosul pentru a fi reciclat!
…………………………………..
Detalii aici:
Înscrie-te în proiect pentru a-ți fi ridicat gratuit uleiul alimentar uzat strâns într-un recipient.
Pentru orice întrebări legate de campanie sau proiect ne găsiți pe: www.we-are-here.ro, www.uleiosul.com, www.facebook.com/Uleiosul sau la numărul de telefon 0741 027 082 (Marian Scafaru).
Emilian, 9 aprilie 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.
Foarte buna initiativa ! De altfel, din cite stiu, in alte tari (mai normale la cap decit noi) acest sistem a devenit obisnuinta de mai multa vreme incoace, printre aceste tari aflindu-se, daca nu ma insel, Ungaria.
Da, probabil sunt multe tari europene in care se recicleaza deja uleiul alimentar uzat. La noi coruptia si mafia sunt mult prea mari ca cei care conduc tara si cei din administratia publica sa isi indrepte atentia si catre asa ceva. Din acest motiv, nu exista un sistem bine pus la punct pentru colectare selectiva si reciclare (a deseurilor in general). Din fericire, exista astfel de initiative ale unor oameni dedicati, care iata, fac mai usoară pentru populatie reciclarea. In cazul ăsta…a uleiului alimentar uzat. Tot ce au de facut cei din Bucuresti este sa pastreze uleiul alimentar uzat in CEVA, orice – un PET, un borcan etc si sa se inscrie pe site-ul uleiosul pentru a fi contactat si pentru a i se ridica uleiul de acasa. Simplu si gratuit… :)
PARCA SE PLATEA 6 LEI LA LITRU.SI IN PITESTI EXISTA CENTRU?
Intreaba la Uleiosul.