Avantaje – dezavantaje internet (p2): Pericolele internetului. Probleme, riscuri (net5)

avantaje dezavantaje utilizarea internet probleme riscuri pericolele internetului, wastetimepost.com,  life123.comPericolele internetului pot fi de două feluri: pericole/riscuri pe care le putem evita, și pericole/riscuri pe care nu prea le putem evita dacă folosim internetul (de exemplu nu putem renunța la folosirea mail-urilor deși este evident că nu există o siguranță de 100% a informațiilor personale din contul nostru de mail). Indiferent care este cazul, este foarte important să înțelegem care sunt toate aceste pericole, să le conștientizăm, și să ni se aprindă undeva în cap o luminiță roșie  de fiecare dată când suntem pe cale de a ne expune la un risc/pericol pe care n-ar trebui să ni-l asumăm, astfel încât navigarea pe internet să fie cât mai sigură. Iată în continuare care sunt, după părerea mea, principalele probleme, riscuri și pericole legate de internet:

Update sept 2012: Avantaje şi dezavantaje Facebook (click aici)

Dezavantaje internet (probleme, riscuri și pericole legate de utilizarea internetului):

INTERNETUL NU ESTE ÎNCĂ GRATUIT. AR TREBUI SĂ FIE. Deși costul unui abonament lunar este destul de redus (în jur de 10 euro), foarte mulți români nu și-l pot permite. Ca să nu mai vorbim de popoare și mai sărace decât al nostru… Toți acești oameni sunt privați de toate avantajele internetului, din cauză că nu-și permit să plătească lunar pentru a-l accesa. Aceasta este o problemă a internetului, faptul că nu este accesibil oricui.

ACCESUL LA INTERNET ESTE PERMIS ORICUI, indiferent de vârstă, indiferent de pricepere și experiență în domeniul informatic. Astfel, oricine poate intra pe internet (nicio problemă până aici), însă și oricine poate dăuna internetului, în diferite moduri explicate AICI). Internetul este de cele mai multe ori ”poluat” de următoarele categorii de persoane: copii/tineri nu foarte inteligenți (care publică informații false sau cretine, promovează imbecilitatea și incultura etc); adulți care nu prea înțeleg cum funcționează internetul, persoane de rea-credință (care încearcă să prostească, să manipuleze, prin publicarea de informații false, neadevărate, minciuni, prin țepe economice și în alte moduri) etc etc etc; Pentru a reduce acest fenomen de ”poluare” a internetului consider că ar trebui instituită legal obligativitatea absolvirii unui curs general de utilizare a internetului, care să prezinte viitorilor ”internauți”(nu-mi place cuvântul ăsta deloc), cum anume funcționează internetul, cum trebuie lucrat cu el, care sunt pericolele etc. Astfel s-ar reduce o parte dintre informaţiile de proastă calitate care există astăzi pe internet.

CALITATEA și VERIDICITATEA INFORMAȚIILOR DE PE INTERNET ESTE NESIGURĂ. Pentru că oricine are acces la internet, oricine poate posta informații pe internet, oricine poate spune neadevăruri, poate dezinforma, sau poate minți pe internet. Astfel, utilizatorii de bună credință se confruntă cu problema selectării informației de bună calitate, dintr-un ocean de informații amestecate. Acest lucru consumă timp, iar foarte mulți oameni, din cauza unei educații precare în acest domeniu, nu înțeleg cum funcționează lumea, internetul, și nu sunt în stare să distingă între adevăr și minciună. Astfel, vor lua de bune toate informațiile pe care le vor găsi pe internet, și în loc să se informeze, se vor dezinforma, și vor fi în eroare. Faptul că găsiți o informație pe un site de știri, sau pe un ziar online, nu vă garantează corectitudinea și calitatea informației. Există siteuri pentru care lucrează oameni competenți și de bună credință, dar există și siteuri pentru care lucrează incompetenți, corupți, mincinoși, manipulatori, oameni de rea credință, nepricepuți etc. Trebuie să învățați să distingeți între informațiile de bună calitate și informațile de proastă calitate, în funcție de UNDE sunt găsite informațiile pe internet, și CINE le-a postat (trebuie analizat un pic întreg contextul politico-administrativo-mediatic bla bla – de exemplu: cele mai multe informații de pe siteurile evz.ro, hotnews.ro, și multe altele sunt manipulări băsiste, pentru că acele publicații sunt băsiste) (cine nu știe ce înseamnă manipulare băsistă, ziar băsist ar trebui să afle…îl privește și pe el). Update ian 2013: Campanie Ce-i cu noi? NU CREDE ORBEŞTE TOT CE VEZI, CITEŞTI şi AFLI AICI! GÂNDEŞTE! (click pentru detalii.)

INFORMAȚIILE PERSONALE NU SUNT ÎN SIGURANȚĂ când folosim internetul. Această securitate a datelor personale pe care o promovează site-urile ce oferă de exemplu căsuță de MAIL, este falsă. Trebuie să fim exagerat de naivi să mai credem în zilele noastre, că informația personală mai este personală. Mai pe înțelesul tuturor:

TOT CE AI ÎN CALCULATOR ESTE EXPUS ÎN MOMENTUL ÎN CARE ESTE CONECTAT LA INTERNET. Hackeri , crackeri, oameni pricepuți în domeniul informatic, și providerii de internet (cei care îți oferă internet), pot intra în calculatorul tău, prin conexiunea la internet, și pot vedea tot ce ai tu pe acolo, eventual pot copia sau șterge tot ce ai tu prin calculator.

TOATE INFORMAȚIILE DE PE MAIL SAU DIN  ORICE ALTE CONTURI ONLINE, TOATE PAROLELE NOASTRE, TOATE ”MIȘCĂRILE” NOASTRE PE INTERNET SUNT STOCATE ȘI ACCESIBILE CELOR CARE OFERĂ SERVICIILE RESPECTIVE.  În funcție de cât de șantajabili, corupți, cumpărabili, de rea credință sunt cei care dețin toate informațiile noastre personale, acestea vor fi date pe mâinile altor persoane fizice sau juridice, în funcție de interes (mari concerne multinaționale, guverne, marii conducători ai lumii – oficiali sau din umbră etc). În România există legea 298/2008 care impune stocarea a o grămadă de date personale, dar vezi-doamne fără conținut. SĂ FIM SERIOȘI: tot ce vorbim la telefon, toate mesajele trimise de orice fel (sms, mms etc), toate mailurile trimise, toate comentariile postate pe internet, toate discuțiile de orice fel purtate în mediul online, TOATE SE STOCHEAZĂ ÎNTR-O IMENSĂ BAZĂ DE DATE. Și se accesează atunci când se dorește, de cei care au un interes în acest sens. Să credem că informațiile noastre personale sunt accesibile doar de noi, să credem că se stochează date personale FĂRĂ CONȚINUT, să credem că se stochează informațiile doar pt 6 luni (așa cum prevede legea), după care se șterg, arată CÂT DE NAIVI SUNTEM. Exemple despre cum informația este nesigură pe internet: Google , Twitter, Twitter and Facebook, Facebook1, Facebook2Internet Banking BRD etc

ADRESELE DE MAIL POSTATE PE INTERNET, indiferent unde (anunțuri, siteuri, bloguri, conturi pe rețele de socializare etc), SUNT ”FURATE” de către mici progrămele special concepute, să creeze baze de date cu toate adresele de mail care există postate pe internet. Bazele de date alcătuite vor servi diferitelor interese comerciale ale firmelor interesate, și care vor plăti bani grei pentru ele, urmând ca pe fiecare adresă de mail să fie trimise mesaje publicitare, hoaxuri, spamuri etc, și, de asemenea, bazele de date cu mailuri vor fi accesibile și celor care conduc lumea, oficial, sau din umbră. Pentru a evita astfel de ”neplăceri”, postați-vă adresa de mail sub altă formă decât cea obișnuită. Deci nu vă scrieți pe net adresa de mail sub forma adresademail@yahoo.com , ci în alt fel, de genul adresademail arround iahu punnct comm (sau orice altă variantă care să nu fie recunoscută de programele respective). Deci, o altă problemă pe internet o reprezintă aceste mesaje de tip SPAM și HOAX – mesaje care ajung în căsuțele de mail, și care te fac să pierzi timp, care te induc în eroare sau te țepuiesc (mai ales pe cei începători sau nepricepuți pe internet).

O altă problemă pe internet o reprezintă INFRACȚIUNILE / ILEGALITĂȚILE / FRAUDELE / ȚEPELE care pot avea loc, și care te pot afecta, legate de: tranzacții bancare online, țepe economice, țepe în comerțul electronic, țepe în diferite oferte de afaceri, de muncă, țepe în diferite colaborări online etc. Pe internet nu există siguranță 100% legat de contul bancar sau de orice alte conturi online deținute! Lipsa unei identități reale a colaboratorilor/partenerilor pe internet, crește riscul de a fi țepuit, fraierit, mințit. Internetul permite de asemenea ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR DE AUTOR, COMERCIALIZAREA PRODUSELOR CONTRAFĂCUTE etc.

IDENTITATEA VIRTUALĂ (din mediul online, de pe internet), NU COINCIDE CU IDENTITATEA REALĂ! Atunci când vorbești cu cineva pe internet, indiferent în ce domeniu (afaceri, siteuri de socializare, matrimoniale, comerț electronic, oferte de muncă etc etc etc), HABAR N-AI CINE ESTE DE FAPT, ce fel de om este, cât de corect, cât adevăr spune sau cât minte etc. Existența unui site pe internet nu garantează siguranța banilor și a vieții tale! Existența multor altor persoane care apelează la acel serviciu, nu garantează siguranța banilor și a vieții tale! Atenție, copii, pe siteurile de socializare! Nu știți tot timpul cine este în realitate persoana cu care socializați. (detalii AICI – sigur.info)

PIERDEREA DE TIMP este o altă problemă pe internet. Oricât de multe avantaje și informații utile ar avea internetul, foarte mulți oameni ajung să piardă foarte mult timp pe internet, fără să câștige ceva real, concret, inteligent, util din asta (este cazul pierderii a prea mult timp pe siteuri de socializare, uitându-te la filme, jucându-te etc). Sub pretextul ”alungă plictiseala”, internetul consumă foarte foarte mult timp în cazul foarte multor oameni, iar asta nu e bine deloc, pentru că este anti-productiv și acei oameni ar fi putut să-și folosească timpul și energia într-un mod mult mai folositor lor și societății în ansamblul ei.

De citit şi asta despre pericolele jocurilor pe calculator: 4 nov 2013: Jocurile pe calculator, un instrument de propagandă – Iubitorii de jocuri online disting cu greu spaţiul jocului de realitate (…) Industria de divertisment a reuşit, în ultimele decenii, să reducă semnificativ aspectul sensibil al publicului. Dacă anterior imaginile de pe ecrane cu sânge sau cadavre dezmebrate creau o stare de şoc, astăzi sunt un motiv pentru a râde (…) Cei care se joacă pe calculator, mai ales copii, intră în pielea eroului. Atunci când un adolescent devine dependent de aceste jocuri, el încetează să mai distingă spaţiul virtual de viaţa reală.

Petrecerea de foarte mult timp la calculator, pe internet, DĂUNEAZĂ SĂNĂTĂȚII. În cazul filmelor, distanța față de monitor este mai mare, deci e mai puțin dăunător ochilor. Chiar și în cazul  jocurilor, distanța se poate mări (mai ales cu tastatură și mouse fără fir). Însă navigarea pe internet, pe siteuri de socializare, pe bloguri, forumuri, siteuri de știri etc DĂUNEAZĂ cel mai mult OCHILOR, pentru că presupune o distanță mică față de monitor. Ochii se vor obișnui să facă focus la distanță mică, și își vor pierde încet încet abilitatea de a vedea clar la distanță. Pentru a preveni asta, trebuie aplicată regula celor trei 10, despre care găsiți pe blog. De asemenea petrecerea unui timp îndelungat la calculator TE FACE SĂ UIȚI / IGNORI / AMÂNI MESELE ZILEI (foarte grav), dar și PERIOADELE DE ODIHNĂ (stat prea mult la calculator noaptea).

INTERNETUL CONTRIBUIE LA DISTRUGEREA MULTOR CĂSNICII SAU RELAȚII DE CUPLU.

Principalele cauze:

– JOCURI DE NOROC – pierderea de mult timp și mulți bani la jocuri de noroc online.

– ACCESUL FACIL LA ALTE PERSOANE DE SEX OPUS (mai tinere / mai frumoase / mai serioase / mai funny/ mai puternice / mai ”altfel” sau pur și simplu…ALTELE decât persoana de lângă tine – valabil și pentru bărbați și pentru femei); prin siteuri/programe de socializare (hi5, facebook, myspace, twitter, skype, messenger etc), prin anunțuri matrimoniale sau altele asemenea.

– PORNOGRAFIA – valabil mai ales pentru bărbați – Pornografia pe internet trezește în bărbați și potențează instinctul biologic/animalic de a-și da mai departe genele, de a se reproduce, de a perpetua specia, de “a-și împrăștia sămânța” , de a împrăștia variabilitate, făcând sex cu cât mai multe femei, cât mai apetisante din punct de vedere sexual. Soția/partenera nu este suficientă pentru îndeplinirea acestui scop biologic al bărbatului, motiv pentru care, acesta va găsi pe internet, o alinare din acest punct de vedere (poze, filme etc). Însă acest acces facil și des la pornografie pe internet, pe lângă impotență în viața reală, îl face pe bărbat să-și dorească și în realitatea concretă ceea ce vede pe internet (multe femei bune și frumoase care fac tot felul de chestii), ajunge astfel să-și vadă soția/partenera de viață din ce în ce mai urâtă, mai ștearsă, mai neatragătoare, ajungând să fie controlat de acel instinct biologic care îi spune ”fă sex și cu alte femei!”, și ajungând astfel să își respingă femeia de lângă el din ce în ce mai mult, până la distrugerea relației/căsniciei printr-o viață monotonă și banală, printr-o viață plină de certuri, sau prin divorț (poate cea mai  fericită variantă).

Foarte important de asemenea este faptul că INTERNETUL  CREEAZĂ  DEPENDENȚĂ! Fie pentru jocuri, socializare (gen facebook) sau alte activități online.

Site-urile de socializare (facebook, twitter, hi5 etc) îți ”droghează” creierul și îți creează iluzia că ești cineva dacă ai mulți prieteni virtuali / multe like-uri pe facebook etc. Acest accent pus pe cantitate, nu și pe calitate dăunează unei vieți normale ( în mod normal, contează mai mult calitatea celor cu care te înconjori decât cantitatea/numărul lor).

Internetul creează falsa iluzie că ești activ din punct de vedere civic dacă postezi un mesaj împotriva a ceva rău, sau dacă dai un like pentru o acțiune de protest perfect justificată. Această opțiune oferită de internet, de a putea ”reacționa” față de anumite lucruri în mediul online, te face să nu mai reacționezi deloc acolo unde chiar contează, de exemplu  în proteste pașnice și normale de stradă. La începutul anului 2012, când au avut loc diverse proteste de stradă, s-au pornit ”chemări” pe facebook, de genul ”Haideți la protest! la data de, ora de….Dați un like dacă veniți!”. Din mii, zeci de mii de like-uri date pe facebook, în stradă apăreau doar CÂȚIVA oameni.

ATENȚIE: Internetul este cu atât mai nesigur/periculos pentru tine, cel care citești acest text, dacă te afli cel puțin  într-una din următoarele categorii de persoane:

1.Copii  – copiii au o educație generală mai mică decât a adulților, sunt mai naivi, mai inocenți, mai creduli, au experiență de viață redusă (au puțini ani de viață), și deci nu înțeleg foarte bine lumea în care trăiesc, și nici cum funcționează internetul, motiv pentru care sunt mai expuși. Bineînțeles că există și copiii bine educați de părinți, care înțeleg foarte multe lucruri, știu să se protejeze de ele, sunt conștienți și racordați la realitate, însă aceștia din păcate sunt excepții.

2.Oameni mai puțin și/sau mai prost educați la modul general – de asemenea nu înțeleg cum funcționează lumea, și deci nu sunt conștienți de pericolele pe care le rezervă; Școala formală (grădiniță – liceu – chiar și facultate) îți oferă doar informații din diferite domenii – aia nu e educație. Educație despre viață nu se face aproape deloc.

3.Oameni mai puțin și/sau mai prost educați în domeniul internetului – cei care n-au educație specifică în domeniul internetului, nu vor înțelege pericolele cu care se confruntă în mediul online și deci sunt expuși (de regulă adulții trecuți de o anumită vârstă, și oamenii bătrâni care abia reușesc pe cont propriu să apese 3 butoane și să caute ceva pe google – statul nu i-ar învăța nimic, deși la nivel european se pune accent pe educația continuă…)

Citește și:

Avantajele internetului (ce beneficii oferă internetul)

Securitatea, între iluzie şi control (www.discerne.wordpress.com)

Dependenţa de tehnologie în era digitală: Progres sau sclavie globală?

Reguli de respectat pe internet. Manifest pentru drepturile internetului (net2)

Atenţie! Acest site conţine multe informaţii utile pentru viaţa ta și a societăţii noastre. Nu te grăbi să-l părăsești fără să te uiţi un pic mai mult pe el.

Emilian, 17 feb 2012, ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.