Barometru al evolutiei poporului roman – criterii simple de analiza a societatii romanesti. Sfaturi – comportament in societate (edu81)

Barometru al evolutiei poporului roman criterii simple de analiza a societatii romanesti Sfaturi educative comportament in societate proteste strada manifestanti miting pancarta romani trezitiSunt câteva “elemente” care îmi sar în ochi atunci când merg pe stradă sau prin locuri publice, ce alcătuiesc, după părerea mea, un fel de criterii de analiză şi un fel de barometru al societăţii româneşti, prin care ne putem da seama dacă poporul român a mai evoluat un pic sau nu, dacă societatea românească s-a mai dezvoltat un pic, în sens pozitiv, adică dacă s-a îmbunătăţit din punct de vedere al educaţiei, bunăstării, comportamentului, mentalităţii etc. Redau mai jos aceste “elemente” care mie îmi spun destul de multe lucruri despre România şi despre români.

Sigur că “observările” în teren sunt făcute unde locuiesc, adică în Bucureşti, deci aceste comportamente şi “criterii” sunt mai reprezentative pentru bucureşteni, deşi, cred că sunt valabile pentru români la modul general – să îmi confirme sau infirme persoane din alte oraşe din ţară.

Sigur că aceste comportamente au cauze multiple şi diverse, nu doar oamenii care le fac sunt vinovaţi, ei fiind în mare măsură victime, ci principalul vinovat este sistemul de distrugere mentală pus la punct premeditat.

Chestii simple care ne spun dacă societatea noastră s-a îmbunătăţit sau nu (ordine aleatorie):

1. Românii cumpără în continuare lucruri IEFTINE şi de PROASTĂ CALITATE

Fac asta în loc să strângă bani şi să ia ceva mai scump, dar de o calitate mult mai bună, care e mai eficient şi care rezistă mai mult în timp. (un exemplu AICI – umbrele pe furtună) (uneori, unele lucruri sunt mai bune şi în acelaşi timp mai ieftine – vezi biciclete second hand din occident vs biciclete noi din supermarket).  Când românii nu vor mai cumpăra cele mai ieftine lucruri de pe piaţă vom ştii că am mai evoluat un pic ca societate.  (cauze ale acestui comportament: educaţie proastă, lipsă acces la informaţie, sărăcie, supravieţuirea de pe o zi pe alta etc; cine poate ameliora aceste probleme? Autorităţile publice de la nivel central şi local, politicienii!).

2. Foarte mulţi români îşi verifică, săracii, câţi bani au în portofel

Săracii, nu cu sens ironic sau de batjocură, că nu e vina lor în primul rând, ci cu sensu că SUNTEM SĂRACI LIPIŢI vai dă capu’ nostru.

Oamenii fac asta atunci când merg la supermarket, piaţă, cumpărături şi analizează îndelung diferenţele de preţuri între produse asemănătoare, sau între aceleaşi produse de la diferiţi vânzători, chiar şi atunci când diferenţele sunt de 50 de bani sau 1 leu. Mulţi oameni pleacă de acasă fără un ban în buzunar (deşi poate apare o urgenţă, ceva şi ai nevoie de nişte bani), pentru că pur şi simplu nu au bani. Aici – cauza principală este sărăcia. Iar în România este sărăcie LUCIE chiar dacă noi nu o vedem tot timpul. Iar cauza sărăciei este Sistemul corupt şi mafiot în care trăim, în care nişte politicieni infecţi şi stăpânii lor se îmbuibă pe munca şi spinarea maselor de oameni – sclavi exploataţi. Când românii nu vor mai avea astfel de comportamente cauzate de sărăcie, înseamnă că bunăstarea lor a mai crescut un pic şi deci că societatea românească s-a mai îmbunătăţit un pic.

3. Mulţi români încă aruncă gunoaie pe jos.

De colectare selectivă a deşeurilor nu are rost să vorbim la nivel de mase de oameni. Măcar să ajungem noi, cu toţii, la un grad de educaţie care să ne facă să aruncăm gunoiul la coş, nu pe jos, în mijlocul drumului, la o mili-secundă după ce gunoiul şi nevoia de a-l arunca au apărut. Sigur că nu sunt suficiente coşuri pe străzi, dar nici suficient bun simţ să mai cari un pic gunoiul ăla până la un coş nu prea există. Când nu vom mai vedea (decât prin excepţie) români aruncând gunoaie pe jos la nimereală vom ştii că societatea românească s-a mai îmbunătăţit un pic.    Cauze ale acestui fenomen: lipsa de infrastructură (suficiente coşuri de gunoi), proasta educaţie, lipsa aplicării coerciţiei etc;

4. Mulţi români (încă) aleargă după mijloacele de transport în comun.

În Bucureşti observ de multe ori la metrou (chiar şi eu iau parte la chestia asta uneori) cum există o cursă contra cronometru premeditată de călători pentru a prinde “metroul de legătură” – se observă foarte bine în staţia Eroilor – pentru cine vrea să vadă cu ochii lui să stea pe peronul central la ora de vârf dimineaţa (7-9) sau seara (17-18) şi să vadă cum se aleargă, la propriu, după metrou. Chestia cu alergatul se întâmplă, desigur, şi la suprafaţă, după autobuze, tramvaie, troleibuze etc. Şi, desigur, nu doar în Bucureşti, ci probabil în toată România. O altă problemă a mijloacelor de transport în comun este înghesuiala exagerată – înţeleg să stau un pic înghesuit la ore de vârf, din motiv de eficienţă, dar când înghesuiala este exagerată (cum se întâmplă nu doar în Bucureşti) -> aceea este pur şi simplu o batjocură a autorităţii publice responsabile – de regulă la nivel local – primăria şi consiliul local. Unii vor putea spune “păi aglomeraţie în mijloacele de transport în comun e peste tot, chiar şi în Franţa sau alte ţări civilizate”. Ca răspuns la asta sunt 2 chestii: 1. NU cred că PESTE tot (în toate ţările dezvoltate) de pe planetă e aglomeraţie în mijloacele de transport în comun şi 2.Dacă ar fi peste tot aglomeraţie, asta ar însemna că e normal? NU, ar însemna doar că nici acele autorităţi publice nu vor sau nu sunt în stare să rezolve problema. Deci, când românii nu vor mai fi nevoiţi să alerge după mijloacele de transport în comun, şi nu vor mai fi nevoiţi să stea în aglomeraţie în ele, vom ştii că societatea românească s-a mai îmbunătăţit un pic. (cauze aici: autorităţi incompetente în a oferi cetăţenilor un sistem de transport în comun civilizat şi pe de altă parte, o cauză secundară – proasta gestionare a timpului de către cetăţeni + lipsă de demnitate -> cineva mi-a zis la un moment dat “eu din principiu nu alerg după autobuz sau metrou; niciodată nu am alergat; e sub demnitatea mea”)

5. Cei mai mulţi români care merg cu metroul urcă pe scările rulante (că tot vorbeam de metrou) şi urcă GREŞIT pe scările rulante.

Nu am zis exclusiv “bucureştenii” pentru că sunt şi români din afara oraşului nostru (gen studenţi, turişti sau oameni cu “treaba” în Bucureşti) care folosesc metroul. Acum, faza cu scările rulante de la metrou este împărţită în două probleme:

a. Oamenii folosesc scările rulante deşi nu ar avea neapărat nevoie

Acest lucru se observă şi prin malluri, magazine, supermarketuri sau diferite instituţii, unde există la dispoziţie scări rulante (sau chiar lift) şi scări normale, în acelaşi loc. Problema este că oamenii aleg în majoritate covârşitoare (şi acest lucru se poate vedea foarte bine la metrou) să urce pe scările rulante, DEŞI nu au probleme locomotorii, NU au bagaje grele, NU SUNT OLOGI, NU SUNT HANDICAPAŢI FIZIC, NU SUNT EXAGERAT DE BĂTRÂNI SAU OBOSIŢI. Pur şi simplu din comoditate. Iar comoditatea ne ucide fizic încet încet. După ce că românii NU FAC MIŞCARE, nici nu profită de aceste ocazii din timpul zilei de a mai pune în mişcare sistemul limfatic (pentr detoxifiere), oasele şi muşchii din corp (pentru a nu cădea pradă sedentarismului). Nu domne, românii preferă varianta comodă – scara rulantă. CHIAR ŞI TINERII! Când văd că din masa de oameni care iese de la metrou sunt de multe ori singurul care o ia pe scările normale îmi vine să mor. Cică eu şi cu majoritatea aia covârşitoare îmbulzită pe scara rulantă trebuie să punem umărul la dezvoltarea societăţii româneşti. Păi în primul rând tre să fii sănătos ca să faci asta – cum să fii sănătos dacă refuzi şi această banală sursă de mişcare – urcatul pe scări? Oh well, aţi prins ideea.

Legat de asta, uite ce-au făcut în Stockholm:

Scara-pian incurajeaza calatorii sa renunte la scarile rulante


Faptul că prin treaba asta cu pianul a crescut cu 66% numărul celor care au urcat pe scara normală DEMONSTREAZĂ CĂ ACEŞTIA NU AVEAU O NEVOIE ÎN A URCA PE SCARA RULANTĂ, CI O FOLOSEAU DOAR DIN COMODITATE – exact ce spuneam la început. Exact ce se întâmplă şi în România şi probabil peste tot în lumea “civilizată”.

(cauze principale aici: proastă educaţie, ignoranţă şi inconştienţă faţă de propria persoană, de propria sănătate şi propria viaţă)

b. Oamenii stau GREŞIT pe scara rulantă

Da, se poate sta corect şi se poate sta greşit pe scara rulantă. Există DE CEVA ANI BUNI o regulă la metroul din Bucureşti, nu e regula mea sau a cuiva, ci a METROREX – compania care gestionează metroul, şi e o regulă bună, prin care călătorii SUNT OBLIGAŢI ca atunci când vor doar să STEA pe scara rulantă, SĂ STEA PE PARTEA DREAPTĂ, astfel încât cei care se grăbesc să îi poată depăşi pe partea stângă a scării rulante. Deşi această prevedere există DE ANI DE ZILE, deşi este semnalată prin autocolante cu galben strident pe fiecare scară rulantă, deşi s-a făcut campanie pe internet pentru mediatizarea acestei chestii, deşi au prezentat prin staţiile audio de la metrou această OBLIGAŢIE, deşi scrie pe toate regulamentele de funcţionare la metrou despre asta, ÎNCĂ MAI EXISTĂ O GRĂMADĂ DE BUCUREŞTENII (sau alţi români) (persoane “dop”) CARE BLOCHEAZĂ SCĂRILE RULANTE înfigându-se BĂŢ pe partea stângă a scării.

(cauze principale aici: proasta educaţie, ineficienţa companiei Metrorex de a mediatiza obligaţia şi de a aplica măsuri coercitive, proastă educaţie, ignoranţă faţă de cei din jur – egoism)

Concluzie punctul 5: când oamenii vor mai folosi scările rulante DOAR DACĂ AU CU ADEVĂRAT NEVOIE (probleme locomotorii, bagaj foarte greu, vârstă exagerat de înaintată, oboseală exagerată, nemâncare exagerată şi lipsă de vlagă etc) înseamnă că România a mai evoluat un pic. Când nu vor mai exista decât prin excepţie oameni care blochează scara rulantă stând băţ pe partea stângă a ei, înseamnă că societatea românească s-a mai îmbunătăţit un pic.

6. Prea mulţi orăşeni români merg la treburile lor cu maşina personală

Chestia asta cauzează multiple probleme sociale – poluare, ambuteiaje, boli, accidente, morţi şi probleme pentru cei care folosesc maşina personală pentru deplasarea în interiorul oraşului: sedentarism, poluare inspirată (care e mai mică dacă mergi de exemplu cu metroul), boli, stress, accidente, costuri benzină, costuri întreţinere auto, costuri taxe şi impozite, costuri parcare, costuri asigurări obligatorii şi neobligatorii, costuri spălătorii, costuri cauciucuri de iarnă, costuri accesorii auto etc etc etc (dacă stă să facă cineva un calcul legat de banii cheltuiţi pentru folosirea autoturismului cred că o ia razna). Maşina personală este, după părerea mea, o chestie care trebuie folosită PRIN EXCEPŢIE, în următoarele situaţii: foarte multe chestii de făcut într-o singură zi în mai multe locuri din oraş şi/sau în afara oraşului la care nu ai cum să ajungi în timp util cu alt mijloc de transport; transport marfă; transport cumpărături grele; transport persoane cu probleme locomotorii şi/sau persoane vârsnice sau cu handicap; transport în siguranţă copiii la şcoală/grădiniţă (deşi oraşele din România, inclusiv Bucureşti, sunt, statistic vorbind, destul de sigure); deplasare în excursii în afara oraşului etc. Din păcate, foaaaarte mulţi români folosesc maşina personală pentru deplsarea proprie (de cele mai multe ori maşina are doar şofer) până la serviciu şi apoi înapoi acasă. Păi asta este MOARTEA unui oraş modern şi civilizat. Soluţia o reprezintă transportul în comun şi bicicleta (+ mers pe jos). Dar fără infrastructură reală aceste tipuri de transport nu pot fi folosite eficient şi în siguranţă. Atâta timp cât administraţiile locale nu vor susţine dezvoltarea mijloacelor de transport alternative şi oamenii vor prefera să stea afundaţi în scaunul de maşină, la cozi, în poluare şi cu costuri băneşti şi costuri pentru sănătate, vom avea ce avem astăzi în Bucureşti. Nu stau să analizez aici cauzele, care pleacă de la lipsurile din Comunism şi ajung până la interesele mârşave ale benzinarilor de a face profituri colosale, aşa că trecem la concluzie: când vom vedea din ce în ce mai mulţi oameni renunţând la maşinile persoanale pentru deplasarea în interiorul oraşului, vom înţelege că societatea românească a mai evoluat un pic.  (cauze aici: proasta educaţie, inconştienţa, lipsa de infrastructură – proasta gestionare administrativă a oraşelor).

7. Prea mulţi români nu fac mişcare

Majoritatea românilor sunt sedentari. De aici, o grămadă de boli, pentru că mişcarea pune în mişcare (sunt tare sau ce?:D) sistemul limfatic al organismului care asigură astfel detoxifierea corpului. Nu faci mişcare şi eşti sedentar -> toxinele se acumulează în corp. Toxinele se acumulează în corp -> faci boli şi mori. Asta pe scurt. Pentru mai multe detalii citiţi aici: http://eusuntvictor.wordpress.com/2013/03/04/vindeca-te-de-cancer-cu-medicamentele-lui-dumnezeu/.

Având în vedere evidenţa susţinută ştiinţific şi promovată de toţi doctorii de pe planetă că MIŞCAREA FACE BINE ORGANISMULUI şi este sănătoasă (chiar vitală) pentru organism, oamenii de pretutindeni ar trebui să facă mai multă mişcare. Când vom vedea din ce în ce mai mulţi români că fac mişcare (ceva, orice, mişcare să fie) vom ştii că societatea românească a mai evoluat un pic.

Sfaturi pentru mişcare: mişcarea presupune să oboseşti totuşi un pic – dacă nu gâfâi şi nu respiri mai greu şi sau dacă n-ai transpirat deloc înseamnă că nu prea ţi-ai pus corpul “la muncă” şi că a fost mai mult o plimbare (dar chiar şi asta e bună decât nimic!); aveţi de unde alege: bicicletă, role prin parcuri, alergare (jogging – nu exageraţi), stretching, yoga, sala de forţă, aerobic, fitness, dansuri şi chiar MERS PE JOS (cât mai mult şi mai alert). Pentru mişcare pe bază de mers pe jos – cea mai facilă şi la îndemână soluţie, inclusiv GRATUITĂ este următoarea: o mai bună planificare a traseelor zilnice: lungiţi-vă intenţionat distanţele ce trebuie parcurse (în loc să o luaţi direct spre staţia de autobuz/metrou cea mai apropiată, mergeţi până la a doua staţie, sau a treia; în loc să luaţi autobuzul până la piaţă, mergeţi pe jos şi tot aşa – trebuie să vă auto-fraieriţi LENEA şi comoditatea – cei mai mari duşmani ai mişcării şi cei mai buni prieteni ai sedentarismului, bolilor şi morţii precoce).

(cauze ale lipsei de mişcare în populaţia românească: proasta educaţie, lipsă de infrastructură (uneori), setea de confort – insuflată de societatea criminală din neo-capitalism / consumerism / belfărie – există asta în DEX?)

8. Fumătorii fumează în nas nefumătorilor, chiar şi propriilor copii

Deşi este unanim recunoscut ştiinţific în lumea medicală că FUMATUL UCIDE la propriu (NU “poate să ucidă” cum este scris în batjocură pe pachetele de ţigări, CI UCIDE, la propriu, milioane de oameni anual – cică în România vreo 33.000 anual), cu toate acestea, foarte mulţi români continuă să fumeze. Nu intru în detalii aici, problema este clară – spălarea pe creier (“marele monstru”) şi dependenţa (“micul monstru”) îi ţine prinşi în continuare în capcana fumatului. Tot ce au de făcut fumătorii pentru a scăpa din această capcană este SĂ CITEASCĂ ASTA.

Dar nu despre fumat vreau să vorbesc aici, ci despre un comportament particular al celor mai mulţi fumători: EGOISMUL – nepăsarea faţă de binele şi sănătatea celor din jur atunci când fumează. Am înţeles şi respect opinia ta că vrei să îţi distrugi sănătatea, e ok, dar ce vină au NEFUMĂTORII din jurul tău şi ce vină au COPII TĂI şi COPIII CELOR DIN JUR, în nasul cărora FUMEZI în parcuri, în staţiile de autobuz, la concerte şi aglomerări în aer liber, pe stadion, în restaurante, PE STRADĂ etc? Sunt incredibil de inconştienţi părinţii care au impresia că dacă depărtează de căruciorul copilului ţigara juma de metru, fumul ăla toxic nu va mai ajunge în plămânii copilului. Ce idioţi care-şi fac singuri rău distrugând sănătatea propriilor copii, încă de mici. Apoi, legat de ceilalţi oameni…ziceţi-mi voi, câţi fumători aţi văzut care să fumeze NU LÂNGĂ NEFUMĂTORI? Eu niciunul. În toată viaţa mea, nu am văzut niciun fumător care să se depărteze de nefumători atunci când îşi aprinde ţigara. Sigur, sunt unii care te întreabă dacă te deranjează, dar aceştia sunt de regulă doar nişte profitori ai faptului că, de jenă, nefumătorii răspund de cele mai multe ori “nu mă deranjează” (“…poţi să îmi distrugi sănătatea liniştit”) (şi nefumătorii sunt inconştienţi, nu doar fumătorii…). Dar chiar şi dacă nefumătorii îţi răspund “nu mă deranjează dacă fumezi lângă mine”, asta îţi dă dreptul ca fumător să contribui activ la distrugerea sănătăţii unei alte fiinţe umane, fie ea şi inconştientă şi ignorantă faţă de propria sănătate? Acestea fiind spuse, concluzionez la acest punct că atunci când fumătorii români nu vor mai fuma lângă nefumători (ci la o distanţă considerabilă care să evite inhalarea fumului toxic de către nefumători) vom ştii că societatea românească s-a mai îmbunătăţit un pic. Atunci când părinţii români nu vor mai fuma lângă copiii lor, vom ştii că mai avem o şansă la generaţii viitoare nedistruse complet.  (cauze aici: proastă educaţie, egoism)

9. Mulţi români zbiară când vorbesc la telefon

Sigur, italienii, din ce-am văzut eu prin centrul vechi al capitalei, zbiară şi mai rău :D. Dar… nici românii nu se lasă mai prejos. Bineînţeles că NU TOŢI. Ci foarte mulţi. Foarte mulţi români urlă în telefonul mobil de parcă ar fi în mijlocul unui taifun şi nu s-ar auzi nimic nicăieri în afară de taifun. Şi românii nu urlă doar când ei nu aud sau persoana de la “capătul firului” nu aude aşa bine, ci chiar şi când ambele persoane se aud perfect reciproc. La bărbaţii italieni măcar, din ce-am văzut eu, e o infatuare cretină de genul “eu sunt şmecher şi dau ordine şi învârt chestii, hei, uitaţi-vă la mine şi adulaţi-mă”, deci are totuşi un sens. Însă la români… zbierătul e nonsensic… Pur şi simplu mulţi vorbesc tare în telefon încât se aude din capătul celălalt al metroului ce povesteşte persoana respectivă interlocutorului, fără vreun motiv anume. Pur şi simplu…aşa vorbesc ei. Sunt şi cazurile de persoane care cred că dacă ei nu aud bine ce spune cel din telefon, nici cel din telefon nu aude bine, aşa că îi zbiară în ureche de îl asurzeşte, deşi poate el auzea perfect tot ce îi spunea. Concluzie: când vor exista români care doar prin excepţie vor zbiera la telefon, vom ştii că poporul român a mai evoluat un pic.   (cauze aici: proasta educaţie -> lipsă de decenţă, bun simţ etc.)

10. Mulţi români nu folosesc centura de siguranţă în maşină şi îşi transportă copiii în mod greşit cu autoturismul

Despre acest lucru am mai vorbit pe blog, centura de siguranţă trebuie purtată de TOŢI pasagerii din autoturism (INCLUSIV CEI DIN SPATE care altfel ar zbura prin parbriz în caz de accident), iar copiii trebuie transportaţi în scaune speciale, cu centură (dacă sunt suficient de mari) SAU DELOC! În niciun caz ÎN BRAŢE cum îi transportă atât de mulţi părinţi inconştienţi din Bucureşti şi în niciun caz copiii nu trebuie lăsaţi pe locul lor preferat, pe bancheta din spate aplecaţi între scaunele din faţă – locul ăla este MOARTE SIGURĂ prin zburătură prin parbriz. Detalii despre asta aici: https://ceicunoi.wordpress.com/2013/04/22/cum-si-unde-trebuie-sa-stea-copilul-in-masina-scaun-auto-special-bebelusi-cum-tinem-copiii-mici-in-autoturism-cu-centura-de-siguranta-edu37/

Când vor exista DOAR PRIN EXCEPŢIE români care merg cu maşina fără centură de siguranţă (chiar dacă au airbag) şi când vor exista DOAR PRIN EXCEPŢIE părinţi care îşi transportă GREŞIT copiii cu autoturismul, punându-le în pericol viaţa, vom ştii că societatea românească a mai evoluat un pic. (cauze aici: proasta educaţie; principiul “Dumnezeu” – “ştiu eu mai bine!” “ştiu eu ce e cel mai bine pentru copilul meu” – n-ar citi bestiile nici 5 rânduri; prost cod rutier; lipsa de coerciţie reală din partea autorităţilor rutiere – pentru lipsă centură şi pentru copil ţinut greşit în maşină).

11. Românii fug de ploaie

Am mai povestit despre chestia asta în textul cu Furtuna şi umbrelele. Când vom vedea românii cum merg calm şi liniştiţi prin ploaie, NEZGRIBULIŢI de frig şi NE-AMĂRÂŢI de apa care îi udă un pic, vom ştii că societatea românească a mai evoluat un pic. (cauze aici: proasta educaţie, distrugerea sănătăţii de tineri, apelarea la pastiluţe de la farmacie încă de la primul strănut, comoditatea, setea de confort exagerat etc)

12. Foarte mulţi români cumpără în continuare legume şi fructe din supermarket în loc de PIAŢĂ

Trecem peste faptul că supermarketurile DISTRUG economiile locale dezvoltate de-a lungul zecilor de ani şi afectează grav micro-echilibrul economic din zonă, deşi este un lucru foarte important şi relevant (citiţi detalii AICI sau în textul de AICI sau vizionaţi episodul din desenele animate South Park despre Wall Mart in SUA AICI) şi ajungem la o chestie mai concretă legată de supermarketuri: succesul pe care îl înregistrează în România există pentru că reuşesc să ofere consumatorilor  români produse “mai ieftine” (vezi punctul 1 de mai sus), oferă o gamă largă de produse, oferă “civilizaţie” şi teoretic “respect” consumatorului,  posibilitatea să aleagă singur consumatorul, din raft, produsul pe care îl vrea (după ce l-a analizat, l-a atins, l-a mirosit – valabil şi pt legume şi fructe) şi pentru că din supermarket îţi poţi lua tot ce ai nevoie – economie de timp. Asta pe scurt. Problema e că, în cazul legumelor şi fructelor, supermarketul nu este cea mai bună alegere, mai ales când avem alternativă – PIAŢA. Acum…există pe acest sector o luptă pentru câştigarea clienţilor: piaţa de legume şi fructe din supermarket vs PIAŢA – PIAŢĂ (piaţa tradiţională). Această luptă există din păcate dintr-o singură direcţie – supermarketul LUPTĂ CONTRA PIEŢEI şi îi fură clienţii. Piaţa – Piaţă în schimb e FRAIERĂ şi doar PIERDE CLIENŢI, pentru că nu e organizată, nu are pe cineva care să o reprezinte în această “luptă ascunsă” (deşi primăria ar trebui să o ajute) şi PIERDE foarte mulţi clienţi, care aleg să-şi ia legumele şi fructele din supermarket. Eu militez pentru cumpărarea legumelor şi fructelor din PIAŢA-PIAŢĂ. De ce? Pentru că ai mai multe şanse să găseşti mai multe produse româneşti în PIAŢĂ, decât în supermarket, pentru că ai mai multe şanse să găseşti produse MAI SĂNĂTOASE în Piaţă decât cele aduse din import din supermarket (stropite la greu cu chimicale, iradiate etc) şi pentru că ai şanse să susţii ŢĂRANII ROMÂNI şi produsele de calitate pe care ÎNCĂ le mai produc în propriile gospodării, în mod tradiţional. Problema este că PIAŢA are produse de calitate mai bună şi predominant româneşti (de multe ori produse foarte mişto care nu se găsesc în supermarket – gen ciuperci din pădure, cătină de pe deal, afine de munte, cereale produse în mod tradiţional, butaşi de tot soiul de plante, must natural etc etc etc, DAR, Piaţa nu “se promovează” ci dimpotrivă – îşi taie singură craca, alungând clienţii în braţele supermarketurilor. Pe scurt, administraţiile locale şi PIEŢARII “răi” sunt vinovaţi de alungarea clienţilor din pieţe prin: lipsă de igienă sau igienă precară, pieţari care fraieresc cumpărătorii la cântar, pieţari care fac mişto de tine, pieţari care te tratează cu aroganţă şi tupeu (deşi din banii tăi îşi hrănesc familia), pieţari care pun în plasa cumpărătorilor produse stricate/lovite, pieţari care NU te lasă să pui mâna, să miroşi şi/sau să alegi TU produsele cumpărate, preţuri asemănătoare cu cele din supermarket, specula intermediarilor, vocabularul urât folosit de pieţari, înghesuiala, condiţiile de stocare şi comercializare a produselor etc etc etc. ÎN CIUDA acestor “neajunsuri” ale Pieţii, românii ar trebui să se întoarcă totuşi la “ţărani” atunci când e vorba de hrană (măcar legume şi fructe, deşi pieţele oferă şi magazine ale micilor producători de mezeluri, carne, lactate, ouă – mai sănătoase decât cele găsite în supermarket, de la marii producători). Concluzie: când românii vor aprecia mai mult produsele tradiţionale ale ţăranilor români şi vor alege să cumpere legume şi fructe mai ales din Piaţă, vom ştii că poporul român a mai evoluat un pic.  (cauze aici: proasta educaţie, incompetenţa, corupţia şi reaua credinţă a administraţiei publice locale şi centrale; intermediarii; pieţarii nesimţiţi şi semi-idioţi pentru că nu conştientizează că CLIENTUL E DUMNEZEU etc).

13. Cei mai mulţi posesori de câini, ca animale de companie, lasă rahatul animalului în drum,  îşi plimbă animalul fără lesă şi fără botniţă atunci când “se cere”

Sunt, deci, 3 chestii aici: rahatu’, lesa şi botniţa:

a. Rahatul – deşi există şi la noi prevederi legale DE BUN SIMŢ care te obligă să aduni cu o pungă sau ceva rahatul câinelui din drum şi să-l pui la coş, pentru că nu stă nimeni să dea amenzi, acele prevederi legale şi de bun simţ sunt încălcate de stăpânii de câini.

b. Lesa – tot aşa, există prevederi legale care obligă PE TOŢI stăpânii de câini să îşi plimbe câinele în public OBLIGATORIU ÎN LESĂ (au voie să îi dea drumul câinelui doar în zonele special amenajate – puţine, e adevărat). Cu toate astea, cei mai mulţi oameni, cum au intrat cu câinele în parc (deci nu-l mai calcă maşina dacă aleargă de nebun), dau drumul câinelui. Care câinele se duce de nebun, îşi face nevoile pe unde apucă (adio respectarea chestiei cu ridicatul rahatului) şi eventual (de multe ori) atacă biciclişti, oameni, copii şi/sau alte animale de companie.

c. Botniţa – botniţa este obligatorie pentru câinii periculoşi, care sunt periculoşi din punct de vedere legal, dacă se încadrează în nu ştiu ce rase şi nu ştiu ce dimensiuni, dar sunt periculoşi din punct de vedere MORAL, dacă stăpânul ŞTIE şi REALIZEAZĂ că e cam riscant să ieşi pe stradă cu propriul câine fără botniţă. Există oameni de bun simţ, care pentru a respecta legea, sau pentru că au bun simţ, îşi plimbă câinele (potenţial) periculos cu BOTNIŢĂ de fiecare dată când ies cu el în public – din păcate oamenii ăştia sunt excepţii. Câţi dintre voi n-aţi văzut indivizi sau individe care îşi plimbă patrupedul din RASĂ ŞTIUTĂ CA IMPREVIZIBILĂ ŞI PERICULOASĂ (gen Rottweiler sau Doberman) pur şi simplu fără lesă, fără botniţă, pe stradă printre trecători, prin parcuri printre copii etc.

Concluzie aici la punctul ăsta: Când vom vedea DOAR PRIN EXCEPŢIE stăpâni de câini care nu-şi adună rahatul de câine de pe jos, care nu-şi ţin câinele în lesă şi care nu pun botniţă animalului dacă este potenţial periculos, vom ştii că societatea românească a mai evoluat un pic.

P.s. pentru cei care cred şi spun că “ah nu, staţi liniştit, câinele meu (ditamai Rottweilerul) nu muşcă!” am de zis următorul lucru: CÂINII DOMESTICI SUNT DESCENDENŢI AI LUPILOR! CÂINII DOMESTICI SUNT IMPREVIZIBILI !!! CHIAR ŞI FAŢĂ DE STĂPÂNI ŞI DE MEMBRII FAMILIEI! AU EXISTAT NENUMĂRATE CAZURI ÎN CARE OAMENI AU FOST ATACAŢI, MUŞCAŢI ŞI CHIAR OMORÂŢI DE PROPRIUL CÂINE!!! Conştientizaţi acest RISC şi feriţi-vă măcar copiii! Cine nu crede, să caute pe google “atacat de propriul caine” şi să vadă ce apare.

(cauze ale comportamentelor greşite la acest punct: proasta educaţie, proasta informare a stăpânilor de câini privind reglementările în domeniu, lipsa de bun simţ a stăpânilor de câini, inconştienţa, neaplicarea coerciţiei de către stat etc)

14. Foarte mulţi români continuă să mănânce de bună voie otravă

Otrava pe care o mâncăm este reprezentată de alimentele pline de chimicale, E-uri, aditivi, conservanţi, arome, monoglutamat de sodiu (dependenţă de gust), aspartam (dulciuri) etc etc etc pe care le cumpărăm din “civilizatele” supermarketuri despre care am vorbit mai sus. Faptul că există alimente OTRAVĂ este deja o certitudine. Faptul că românii consumă în continuare, în cantităţi considerabile aşa ceva, este de asemenea o certitudine – uitaţi-vă la creşterea statistică a numărului de obezi (inclusiv la copii), uitaţi-vă la câţi români sunt bolnavi (suntem ceea ce mâncăm) sau, cel mai simplu, uitaţi-vă să vedeţi ce îşi cumpără oamenii în supermarket şi ce mănâncă românii din jurul vostru. Principalele alimente şi produse otravă sunt următoarele: margarină, maioneză, ulei floare soarelui, mezeluri – mai ales salam, parizer, branza topită la sul, sucuri colorate şi dulci, COLA şi orice altă porcărie acidualtă colorată, băuturi energizante, carne injectată cu otravă, supe la plic, condimente la plic, orice conţine monoglutamat de sodiu, orice conţine aspartam, oricechestie prăjită (în ulei cancerigen), orice chestie procesată – care a fost o pastă în care cine ştie ce s-a adăugat şi care apoi a fost turnată în forme, îngheţată, majoritatea ciocolatelor şi dulciurilor cu aspartam, inclusiv guma de mestecat, chestii încălzite la microunde, pastă de dinţi cu fluor, Mcdonalds, KFC etc etc etc. Când vom vedea doar prin excepţie oameni care continuă să mănânce aşa ceva, vom ştii că poporul nostru este mult mai educat şi conştient asupra lumii în care trăieşte. (cauze ale acestui fenomen: proasta educaţie, proastă informare, sărăcie, interese oculte de a decima şi distruge populaţia României prin boli şi cancer, inconştienţă, dependenţa de gust, administraţie centrală şi locală CORUPTĂ căreia nu îi pasă de binele poporului etc). Detalii despre alimentele otravă găsiţi în categoria: MÂNCARE OTRAVĂ.

15. Foarte mulţi români continuă să folosească telefonul mobil la ureche, deşi asta înseamnă CANCER

Până şi structura mafioată numită Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut că folosirea telefoanelor mobile (mai ales în exces) produce cancer (mai ales la creier).

Până şi Apple şi Blackberry recunosc periculozitatea telefoanelor mobile pe care le produc:

Apple, spre exemplu, a scris in manualul de siguranta al iPhone 4 ca atunci cand sunt efectuate convorbiri sau sunt transmise date prin wireless, aparatul trebuie tinut “la cel putin 15 milimetri departare de corp”.

Si compania Blackberry Bold isi avertizeaza clientii sa tina dispozitivul “la cel putin 25 de milimetri de corp cand telefonul transmite date”.  (articol detaliat AICI).

Deşi s-a mai dat şi pe la televizor, prin site-urile de ştiri etc, românii continuă să stea cu orele lipiţi de telefonul mobil. Ori informaţia n-a ajuns la români, ori românii sunt distruşi mental dacă folosesc în continuare telefonul mobil fără hands-free cu fir… Deci… când vom mai vedea pe stradă DOAR PRIN EXCEPŢIE români care vorbesc la telefonul mobil fără hands free, vom ştii că societatea noastră a mai evoluat un pic. Pentru că aici nu este vorba de bani, pt că sunt ieftine şi foarte ieftine dispozitivele hands free cu fir. Aici e problemă de comoditate (lene să stai să pui hands free la telefon înainte să vorbeşti). Deci când avem de-a face cu CANCERUL pe de o parte şi cu COMODITATEA pe cealaltă parte, şi câştigă comoditatea, atunci e clar că vorbim de distrugere mentală.

16. Românii ÎNCĂ se informează ÎN SPECIAL şi PREDOMINANT de la Televizor

Tre să fii nebun să ai condiţii prin care te poţi informa din altă parte (de exemplu să ai acces la internet) şi tu să continui să te informezi ÎN SPECIAL de la TV. Conform unui Eurobarometru din feb 2013, 97% dintre români se informează de la TV (în traducere liberă: 97% dintre români ÎNCĂ folosesc televizorul pentru informare). Ori asta este o principală mare greşeală a acestui popor. De ce? Pentru că, pe scurt, televizorul este MOARTEA. De ce este televizorul moartea? Pe scurt, pentru că trusturile de presă care “oferă” ştiri şi informaţie la televitor SUNT “VÂNDUTE” către diferite interese şi/sau către diferite persoane politice / corporaţii / servicii secrete străine etc. Deci LA TELEVIZOR NU AFLI ADEVĂRUL, CI AFLI CE ŢI SE OFERĂ DE ACESTE TRUSTURI DE PRESĂ “VÂNDUTE”. Dar nu asta este singura problemă, că nu te poţi informa corect de la televizor. Mai e şi o chestie ce ţine de anatomia creierului uman. Pur şi simplu televizorul DISTRUGE lent creierul uman şi spiritul critic al omului. Prin privitul propriu zis la TV se râncezeşte creierul care intră într-o stare de adormire nocivă. Detalii despre asta aici: Dependenţa de televizior. Detalii despre cum presa contribuie la distrugerea mentală a oamenilor aici: Românii sunt distruşi mental premeditat. Concluzie: când românii vor înţelege să se informeze în special din ALTE CANALE MEDIA (gen internet), nu din ziare “vândute”, nu de la televizor, vom ştii că poporul român a mai evoluat un pic. (cauze aici: proasta educaţie; plăcerea de a-ţi distruge creierul la TV – privitul la TV e plăcut tocmai pentru că “amorţeşte”, “relaxează”, “droghează” creierul; planurile celor care conduc lumea de a menţine populaţa de oi – sclavi exploataţi la un nivel de informare reală cât mai redus, sărăcia, lipsa de infrastructură gratuită de internet pentru toată lumea, lipsa de calculatoare cu internet disponibile celor care nu-şi permit un calculator etc). P.s.: la acest capitol există o chestie îmbucurătoare: din ce în ce mai mulţi oameni (în special tineri şi oameni până în 40 de ani) pur şi simplu, în mod natural, renunţă la televizor. Nu îl mai folosesc, îl dau altcuiva, îl ţin în casă doar pe post de mobilă sau îl aruncă pe fereastră. Foarte bine!

17. MULT PREA PUŢINI ROMÂNI IES ÎN STRADĂ ATUNCI CÂND SE ORGANIZEAZĂ PROTESTE ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI POLITICIENILOR

Orice protest de stradă împotriva unei chestiuni punctuale (Roşia Montană, Gaze de şist, Alocaţii pentru mame, Ajutoare de şomaj, Pensii de mizerie, Salarii de mizerie, neplata salariilor, Cărţi de identitate electronice etc etc etc) are legătură DE FAPT cu REAUA CREDINŢĂ ŞI CORUPŢIA POLITICIENILOR – principala cauză de la nivel naţional a TUTUROR problemelor pe care noi românii le avem. Atunci când se organizează proteste, iar numărul protestatarilor este mic raportat la populaţia totală a localităţii în care se organizează protestul avem de-a face clar cu o consecinţă a distrugerii mentale a românilor (detalii în partea 1 AICI şi în partea 2 AICI). Câteva motive concrete din cauza cărora românii nu ies în stradă găsiţi aici: De ce nu ies mai mulţi români în stradă.  Atunci când vom vedea MULT MAI MULŢI ROMÂNI ieşind în stradă la mişcările paşnice de protest împotriva problemelor cauzate de CORUPŢIE, vom ştii că poporul român a evoluat cel mai mult. (cauze aici: proasta educaţie, distrugerea mentală, complexitatea lumii în care trăim şi neînţelegerea ei, interesele mârşave ale celor care conduc lumea din umbră; interesele marionetelor politice de la nivel naţional etc)

18. Mult prea mulţi români sunt IGNORANŢI faţă de protestele de stradă

Am detaliat acest punct într-un text special dedicat (+ video) aici:

https://ceicunoi.wordpress.com/2013/10/24/video-cat-de-ignoranti-sunt-romanii-fata-de-protestele-de-strada-reactia-trecatorilor-denota-manipularea-si-distrugerea-mentala-premeditata-a-poporului-roman-edu/

(listă deschisă completării)

Iată că avem cel puţin 18 criterii clare, obiective, care pot fi observate empiric (adică în teren, pe oamenii din jurul nostru) şi care ne dau o imagine de ansamblu despre starea societăţii româneşti. Analizaţi aceste lucruri pe cei din jurul vostru, pe rude, pe prieteni, pe cunoştinţe, vedeţi care este situaţia şi concluzionaţi singuri. Poate reveniţi pe aici să povestiţi cum e la voi în oraş.

Observaţi de asemenea că toate problemele identificate mai sus au legătură (direct sau indirect) cu POLITICA ŞI ADMINISTRAŢIA României, de la nivel central şi/sau local. Existenţa unei proaste educaţii în populaţie este cauzată de lipsa de interes din partea politicului ca educaţia să meargă pe bune în România. LOGIC: doar n-ar vrea politicienii corupţi români să aibă de-a face cu un popor educat, şi sănătos mintal, care să înţeleagă ce i se petrece… şi anume, că suntem pur şi simplu nişte sclavi exploataţi

romanii sunt normali si anormalim bolile societatii romanesti saracia proasta educatie singuratatea rezistenta poporului roman la dezastrul politic economic social medical si ecologic din România

Barometru al evolutiei poporului roman criterii simple de analiza a societatii romanesti Sfaturi educative comportament in societate proteste strada manifestanti miting pancarta romani treziti

11 galerie poze imagini foto mars protest manifestatie miting anti impotriva proiect minier cianuri lege pentru Rosia Montana 22 septembrie 09 2013 bucuresti universitate

44 romani a venit clipa sa fiti oameni adevarati nu oi galerie foto poze imagini video proteste 6 octombrie 10 2013 rosia montana mars bucuresti cartier militari cotroceni

Emilian, 9 oct 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

13 responses to “Barometru al evolutiei poporului roman – criterii simple de analiza a societatii romanesti. Sfaturi – comportament in societate (edu81)

 1. Bine notate toate punctele. Evolutia sau educarea societatii tine de elita eii si de conducatori, in cazul nostru reactia asa zisei elite este aproape inexistenta findca nu vrea sa se murdareasca, iar conducatorii stim cine stun, In cazul asta noi care “vedem cu ochiul mintii ” devenim elita si trebuie sa actionam.

 2. Foarte tare. :) Vezi ca la punctul 13 ai un link pilsa: “…deşi este un lucru foarte important şi relevant (citiţi detalii AICI)…”. Iar punctul 14 e “The Holy Grail”, d.p.m.d.v. :P

 3. Pingback: Protest Salvam Rosia Montana si Romania 13 octombrie 2013 Bucuresti – mars miting manifestatie impotriva proiectului minier RMGC si flash mob la Piata Victoriei (pol177) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 4. Exista Emilian o lege, pe care politia romana nu o aplica, impotriva fumatului in loc public. Deci si pe strada. O voi cauta si sper ca o mai gasesc.

  • E posibil sa zică ceva de genul “în locurile publice precum….” sau cu exceptia… Daca gasesti ceva interesant, da si mie, dar nu cred ca exista reglementata in romania interzicerea fumatului pe strada, inca.

 5. Pingback: Barometru al evolutiei poporului roman – criterii simple de analiza a societatii romanesti. Sfaturi – comportament in societate | .::: CALIN ADRIAN :::.

 6. Pingback: De ce ne e frica de moartea rapida dar de moartea lenta nu ne pasa? Reactia oamenilor la pericole si comportamente nocive care ne sinucid lent (s) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 7. Pingback: Motive si instincte biologice care ne controleaza viata. Cum este influentat comportamentul omului de partea biologica a sa (edu) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 8. Oare vom ajunge vreodata un popor civilizat ?
  Suntem un popor de sadomasochisti noua ne place ce se intampla in tara , deaceia nu iese lumea in srtada , toti asteapta dar ce nu stiu ,trebuie sa ne schimbam mentalitatea de lasi deoarece nu o sa se schimbe nimic in bine in tara asta de rahat …………..

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s