Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. Pericol, violenta, crize, panica, imoralitate. Contextul schimba comportamentul (edu19)

cand si cum se transforma oamenii diferite situatii circumstante pericol violenta imoralitate contextul schimba comportamentul, ceicunoiÎn viaţa oamenilor, în funcţie de anumite procese biologice naturale, în funcţie de firea umană – violentă, din cauza unei educaţii precare şi a altor motive, în anumite momente ale vieţii individului…au loc anumite schimbări bruşte de comportament, care se pot solda cu răni/vătămări sau chiar victime. Este important să cunoaştem aceste momente/circumstanţe şi să fim pregătiţi ca cei din jurul nostru să se “transforme”, în anumite momente, devenind potenţial periculoşi pentru ei şi mai ales pentru cei din jur. Detalii în continuare:

Iată care ar fi câteva exemple de momente (situaţii) în care oamenii “se transformă” (nu toate se finalizează prin violenţă fizică/verbală):

(Este bine să le conştientizăm, pentru că există şanse să ni se întâmple şi nouă sau apropiaţilor noştri. De aceea trebuie să le prevenim, mai ales prin păstrarea unei stări de CALM în orice situaţie)

1. Sarcina

Sarcina la femei este un moment de împlinire a scopului suprem al femeii pe Pământ – procreerea, perpetuarea speciei umane. De aceea femeile sunt “mult mai disperate” decât bărbaţii să fa copii – pentru că au instincte biologice care le spun să nască plozi :). (bărbaţii au instincte biologice care le spun să lase cât mai multe femei însărcinate – adică să facă sex, dar nu intrăm în detalii aici). Ideea e că pe lângă sentimentul de împlinire pe care îl au femeile cât sunt însărcinate, sarcina vine şi cu o serie de transformări comportamentale. Pe lângă renumitele “pofte” de tot felul de lucruri – de regulă mâncare (tot instincte biologice), pe lângă dezvoltarea simţurilor miros şi gust (ceea ce este genial) (tot instincte biologice în favoarea fătului), sarcina creează la unele femei dezechilibre emoţionale pe care nu le pot stăpâni. De la bocete nonsensice, la spaime şi crize emoţionale, femeile pot ajunge, în situaţii extreme la depresie şi atacuri de panică în urma cărora îşi pot face singure rău. Deci, zic eu, e bine ca ambii părinţi să evalueze starea de “calmitate mentală” a femeii înainte de a rămâne însărcinată. În timp ce femeile care sunt calme în general, vor avea, zic eu, mai puţine şanse să o ia razna, femeile care sunt crizate / isterice / panicoase în viaţa obişnuită, au mai multe şanse să aibă efecte secundare diverse, grave şi chiar periculoase pe timpul sarcinii. Dar oricum nu contează, pentru că oricum părinţii români nu prea se gândesc înainte la ce înseamnă să creşti un copil în România anului 2013, aşa că never mind. (citiţi câte ceva aici: Greselile parintilor in educatia copilului. Parintii romani sunt prost educati si inconstienti)

2. Perioada Post Natală (adică după naştere)

În perioada de după naştere, pe lângă bucuria nespusă când iei copilul în braţe etc etc, pot apărea aceleaşi probleme explicate mai sus, dar mai apare încă o transformare, valabilă mai ales la mamă, şi anume: COPILUL ESTE TOT CE CONTEAZĂ! Odată născut, copilul devine centrul atenţiei mamei. Soţul nu mai este atât de important. Importantă este bunăstarea copilului. Şi acest lucru tot din instincte biologice pleacă – generaţiile viitoare sunt mai importante decât generaţia actuală. Mama ajunge chiar să se sacrifice pe ea în anumite situaţii, ca să îi fie bine copilului, sau ajunge chiar să îl sacrifice pe şoţ (adică să sacrifice din “bunăstarea” soţului), pentru a-i fi bine copilului. Chiar şi taţii fac aceste sacrificii pentru copii, dar nu aşa des ca mamele.

3. Fumat

Despre fumat şi cum să te laşi de fumat am scris o grămadă de texte pe acest blog. Am creat chiar şi un ghid prin care oricine se poate lăsa de fumat foarte uşor şi rapid. Îl puteţi citi gratuit aici: Cum sa te lasi de fumat in cel mai usor mod posibil. Ghid complet metoda Allen Carr. Din păcate însă, fumătorii (nişte oameni obişnuiţi, ca toţi ceilalţi), se transformă atunci când vorbeşti cu ei despre fumat, despre faptul că ar trebui să se lase de fumat, sau despre cum să se lase de fumat. Fumatorii sunt nişte oameni ca oricare alţii, însă atunci când vorbeşti cu ei, dacă ajungeţi să discutaţi despre fumat (de care ei sunt dependenţi fie că vor recunoaşte, fie că nu – detalii AICI), ei se vor transforma şi vor deveni aproape ALŢI OAMENI, care vor apăra cu vehemenţă fumatul, prin argumente care desigur că nu sunt valabile, dar cu ajutorul cărora fumătorii îşi creează iluzia mentală că nu se află într-o eroare şi că nu fac nimic greşit, nici faţă de ei, nici faţă de societate. Niciun argument logic, plauzibil, de bun simţ, nu va funcţiona în faţa fumătorilor care apără orbeşte fumatul, cu orice preţ, pentru a nu fi nevoiţi vreodată să sufere vreun stres psihic recunoscând “a fost o greşeală să mă apuc de fumat” şi “este o greşeală că fumez”. De aceea, este bine ca NEfumătorii, sau fumătorii care nu sunt aşa dependenţi şi sunt în stare să realizeze că greşesc fumând, atunci când discută cu nişte fumători “înrăiţi”, trebuie să ţină cont că aceştia ” se transformă” şi că poate e mai bine nici să nu mai încerce să discute cu ei despre fumat, ca să nu-şi piardă timpul şi energia de pomană. Am concluzionat după ceva timp de promovare a cărţii lui Allen Carr – cea mai uşoară metodă prin care te poţi lăsa de fumat, că e mai bine să te axezi doar pe fumătorii care vor să se lase de fumat, şi cumva să “îi abandonezi” pe cei care nu au ajuns încă să înţeleagă ce e bine pentru ei, ca să nu pierzi timpul degeaba…

4. Pubertate 

Pubertatea poate fi considerată ea însăşi o transformare. Tânărul (băiat sau fată) trece prin această perioadă de schimbări fizice-psihice-emoţionale-comportamentale, ajungând mai târziu “adultul de mâine”. În timp ce la unii indivizi pubertatea nu se manifestă într-un mod periculos sau dăunător (individului sau celor din jur),  la foarte multe persoane, schimbările fizice-hormonale-psihice-emoţionale duc la modificări comportamentale. De exemplu, băieţii şi fetele pot face lucruri nebuneşti (condus fără permis, alcool la greu, fumat, droguri, sex neprotejat cu 1000 de parteneri etc), băieţii se simt “şmecheri naturali”, “masculi alfa” care ar putea să rupă şi să bată în stânga şi în dreapta orice mişcă (chestia asta poate duce la altercaţii violente cu alţi masculi), băieţii descoperă pornografia şi sexul la prostituate (încep să se manifeste instinctele biologice de perpetuare a speciei), fetele încep să se simtă atrase de tot felul de băieţi mai mult sau mai puţin periculoşi, motociclişti inconştienţi, pleacă de acasă cu tot felul de persoane dubioase, merg prin cubluri să-şi etaleze formele, se îmbracă sumar, riscă să fie violate etc etc etc. Din cauza acestor POSIBILE transformări, părinţii ar trebui să-şi pregătească copiii din timp pentru pubertate, explicându-le despre ce este vorba, pe înţelesul lor şi fără să fie prea jenant pentru ei.

5. “Intrat în roşu” 

Această transformare are loc mai ales la “masculi”, adică bărbaţi care nu sunt în stare să se stăpânească. (ce-i drept, îi ajută şi firea umană care este violentă la rădăcină – vezi cimpanzeii şi maimuţele cât de violenţi sunt). Intrat în roşu înseamnă că din omul destul de calm care erai acu o secundă, în urma unui STIMUL extern sau intern, REACŢIONEZI violent (fizic şi/sau verbal), o iei razna, vezi roşu în faţa ochilor, turbezi de nervi, îţi vine să spargi ceva sau să răneşti pe cineva. Iată câteva exemple în care oamenii (de regulă bărbaţii) intră în roşu.

a. Gelozie – gelozia poate dăuna grav sănătăţii. De multe ori din cauza geloziei bărbatului, femeia suferă vătămări corporale sau este chiar omorâtă. S-a întâmplat şi se va mai întâmpla. De aceea, femeile trebuie să fie FOARTE ATENTE cu ce fel de masculi stau pe lângă ele…

b. Dispute fani-suporteri – altercaţii fizice pe motiv cretin de apartenenţă sportivă la un club sau altul, pentru o formaţie sau alta. Ce cretinitate. Se soldează însă cu vătămări corporale (chiar grave) sau deces.

c. Altercaţii pe alte diferite motive cretine (în baruri, unde se adaugă şi alcolemia din sânge, în trafic, în “cartier”, la şcoală etc). În aceste situaţii stăteau oamenii noştri liniştiţi până când a apărut STIMULUL, care a cauzat REACŢIA. Foarte mulţi oameni stau calmi la apariţia stimulului, însă alţi oameni intră în roşu. Astfel, dacă eşti la şcoală şi un coleg ţi-a stricat freza pe care te-ai chinuit să ţi-o faci cu gel juma de oră, trebuie să îl alergi prin toată şcoala să îl baţi, SAU dacă dă unu’ un claxon prea tare, sau îţi ia faţa sau te înjură în trafic – trebuie să ieşi la el cu bâta de baseball de sub banchetă şi să îi spargi capul+maşina, SAU dacă eşti într-un bar şi un alt mascul îţi complimentează femeia, trebuie să îi spargi capul obligatoriu altfel nu eşti bărbat adevărat, SAU dacă eşti cu “bă eţii” în cartier şi trec pe lângă voi nişte alţi “bă eţi” pe care nu îi placeţi din diferite motive cretine, trebuie să începeţi să vă ciuruiţi cu pistoalele cu bile şi să vă tăiaţi cu cuţitaşele…ca între BĂ-EŢI! Ori suntem golani ori nu mai suntem? etc etc etc.

6. Oportunitate

Oportunitatea de a avea rapid şi foarte uşor anumite câştiguri (nu neapărat băneşti) îi poate face pe oameni să ia decizii imorale sau chiar periculoase. Astfel, omul nostru de bună credinţă, poate face ceva imoral şi/sau ilegal, atunci când are în faţă o oportunitate (NEplănuită), căreia nu-i poate rezista. Astfel, chiar şi omul obişnuit, de pe stradă, poate ajunge să îşi însuşească un portofel plin de bani găsit pe stradă, poate să fure o borsetă lăsată sau uitată de cineva undeva, dacă nimeni nu îl vede, îşi poate pârî colegul de serviciu dacă îl avantajează în faţa “şefului”, poate băga ţigara în gură pentru prima oară dacă i se pare că îl avantajează în grupul de “prieteni” care i-au oferit ţigara, se poate băgă în afaceri ilegale cu droguri/etnobotanice/ţigări de contrabandă etc, pentru banii mulţi câştigaţi rapid, uşor şi fără muncă, poate accepta şpagă dacă se află într-o funcţie publică relevantă etc. NIMENI nu poate ştii dinainte cum va reacţiona într-o anumită situaţie, până când nu este confruntat sau nu este pus în astfel de situaţii. Câţi dintre oamenii morali şi de bună credinţă, ar mai rămâne morali şi de bună credinţă dacă ar fi propulsaţi brusc şi direct, din poziţia de “nimeni în societate şi sărac” în poziţia de “putred de bogat şi cu funcţie importantă de conducere în Stat”? Foarte puţini ar continua să rămână morali şi de bună credinţă, pentru că din păcate (pe de o parte) sau din fericire (pe de altă parte), CONTEXTUL SCHIMBĂ COMPORTAMENTUL! Noul context (o nouă situaţie, noi circumstanţe) în care sunt puşi oamenii, îi schimbă. NIMENI nu poate ŞTII dinainte cum va reacţiona la noul context. Putem BĂNUI, putem CREDE că vom reacţiona într-un anume fel (ne vom păstra moralitatea sau nu), însă NU PUTEM ŞTII niciodată acest lucru dinainte. Două studii-experiment despre asta găsiţi AICI.

7. Când spui cuiva că greşeşte

Faceţi un exerciţiu simplu: Atunci când comentaţi ceva sau criticaţi ceva unei persoane pe care NU o cunoaşteţi (pe stradă, în parcarea publică, la supermarket, în mall, în mijloace de transport în comun, în parcuri etc etc etc), observaţi cum în 99.99% din situaţii acea persoană va încerca într-un fel sau altul, printr-un argument sau altul (valabil sau nu) SĂ SE APERE, SĂ SE SCOATĂ NEVINOVATĂ! Observaţi cum se atacă şi cum parcă gândeşte “cum să îndrăznească să spună că am greşit în vreun fel?!”. Atunci când un om este criticat de un alt om, de cele mai multe ori se transformă, şi se apără, pentru că nu poate accepta psihic că greşeşte. Atunci când un om este criticat de un alt om, pe care nu îl cunoaşte şi cu care nu are nicio legătură, APROAPE DE FIECARE DATĂ se va transforma, şi nu va accepta nici în ruptul capului că a greşit, şi va căuta disperat tot felul de argumente pentru a se scoate nevinovat. Oamenii acceptă foarte greu faptul că sunt vinovaţi de un lucru sau altul, mai ales când acest lucru este subliniat de cineva “străin”, un necunoscut de pe stradă. Această împotrivire în a recunoaşte că ai greşit are loc aproape instinctiv pentru a evita un stress psihic. În mod normal, raţional, uman, atunci când cineva (chiar de pe stradă) te critică sau îţi comentează ceva, tu ar trebui ca primă reacţie SĂ ANALIZEZI DACĂ ARE DREPTATE în ceea ce spune, să analizezi dacă într-adevăr ai greşit. Dacă tragi concluzia că are dreptate şi că ai greşit, îţi ceri scuze. Dacă tragi concluzia că nu are dreptate şi că îţi comentează aiurea, aduci CU CALM argumente logice şi plauzibile pentru a-ţi susţine nevinovăţia. Din păcate însă, cum spuneam, în 99.99% din situaţii (părerea mea), când un om este criticat de un om pe care nu îl cunoaşte, se va transforma şi va reacţiona aproape instinctiv în a se apăra de orice argument care l-ar putea incrimina, chiar dacă este valabil. Observaţi chestia asta în practică atunci când comentaţi ceva cuiva (pe stradă, în parcări, la supermarket, la diferite instituţii publice, în mall, în mijloace de transport în comun, în parcuri, la piaţă, în trafic etc etc etc).

8. Când eşti nemâncat

Aţi observat probabil pe voi, sau pe cei din jurul vostru cum devin irascibili atunci când sunt nemâncaţi, când n-au mai mâncat de mult, sau când au mâncat PROST (fie mâncare proastă, fie într-un mod greşit – pe fugă). Această irascibilitate este o altă transformare a oamenilor, care din persoane calme liniştite, se transformă în indivizi irascibili, enervaţi, violenţi verbal etc. Explicaţia este una biologică şi este bine să ţinem cont de ea: PENTRU ORGANISMUL UMAN ESTE MAI IMPORTANT SĂ ÎI FIE ASIGURATĂ HRANĂ (nevoie biologică primară) DECÂT SĂ POARTE CONVERSAŢII CU ALTE PERSOANE! De aceea suntem irascibili cu cei din jur atunci când ne e foame! Pentru că NU asta trebuie să facem! Atunci când corpul nostru a rămas fără hrană, el n-are nevoie să stea la discuţii cu alţi oameni, ci are nevoie să primească hrană, cât mai repede. Şi atunci, goneşte prin irascibilitate orice persoană care ar putea amâna momentul mesei. Atenţie: această irascibilitate din cauza nemâncării poate duce şi la violenţă fizică în cadrul familiei. Am scris mai multe despre violenţa domestică aici: Cauzele violentei domestice. Rezolvare violenta domestica. Probleme familie (fam2)

Important este SĂ STAŢI CALMI TOT TIMPUL şi să NU reacţionaţi “instinctiv”, fără să gândiţi şi să analizaţi rapid situaţia ÎNAINTE. Apoi, în funcţie de concluziile analizei-fulger asupra situaţiei-circumstanţei în care vă aflaţi, reacţionaţi VERBAL cu CALM. Atenţie la toate instinctele şi pornirile biologice pe care le are specia umană, şi care ies de multe ori la suprafaţă. Preveniţi-le, potoliţi-le sau fiţi pregătiţi pentru ele ca să le temperaţi! Nu faceţi copii dacă nu sunteţi pregătiţi pentru tot ce înseamnă a face şi a creşte un copil, din toate punctele de vedere.

Succes!

Citiţi şi: Studii-experiment despre comportamentul oamenilor in societate. Falsa inchisoare si ochi albastri ochi caprui

Emilian, 7 feb 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

3 responses to “Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. Pericol, violenta, crize, panica, imoralitate. Contextul schimba comportamentul (edu19)

  1. Pingback: Schimbari necesare la poporul român. Abordari si atitudini importante pentru români. Schimbarea comportamentului (edu5) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  3. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. | Supravietuitorul blog

Spune-ți părerea aici: