18 argumente contra proiectului minier Rosia Montana RMGC (eco2)

campania salvati rosia montana munte argumente contra proiectului RMGC, mindbomb, atreidex.netProiectul minier RMGC de la Roșia Montană ne privește pe TOȚI românii, nu doar pe cei din zonă, din cel puțin două considerente: pe de o parte pentru că este vorba de o avere imensă în aur, argint și alte metale prețioase(chiar mai valoroase decât aurul) – care se încearcă a fi furată subtil, iar pe de altă parte, pentru că o poluare cu cianură, din urma unui accident ecologic se împrăștie pe o zonă foarte foarte mare, poluând apa potabilă, culturile agricole, având efecte dezastruase asupra mediului, de care toți suntem dependenți.

UPDATE 3 oct 2013: Acest articol a fost îmbunătăţit, puteţi citi noua variantă aici: De ce sunt impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana RMGC. Motive contra anti exploatarii miniere in Muntii Apuseni. Ecologie patrimoniu economie locuri de munca poluare turism etc (pol174)

Dacă o să cautați pe internet, pe google de exemplu ”argumente contra proiectului rosia montana” veți observa că sunt o grămadă de articole pe tema asta, unele cu argumente logice, altele părtinitoare etc. Eu deja mi-am format o părere solidă legat de proiectul de la Roșia Montană. Sunt împotriva lui. Importat este ca toată lumea să-și formeze o părere și să-și aleaga tabăra: fie CONTRA proiectului minier de la Roșia Montană, fie PENTRU dezvoltarea proiectului minier de la Roșia Montană. Întâi trebuie să ne stabilim tabăra, iar dacă ne-am convins că proiectul este un dezastru și o furăciune maximă, atunci trebuie să ajutăm cum putem pentru a îl opri. Există desigur și varianta ”mi-e indiferent”, însă cât de egoist și ignorant te face o astfel de abordare? Destul…

Mai multe informații și moduri în care putem contribui fiecare dintre noi, găsiți pe siteul Asociației Alburnus Maior (rosiamontana.org) , care luptă de peste 10 ani pentru salvarea Roșiei Montane și a României prin stoparea acestui proiect criminal.

RMGC și Gabriel Resources sunt ”ăia răi” :). Siteul lor principal din România AICI, dar ”lucrează” pe mult mai multe siteuri și colaborează cu alte multe siteuri pentru reclamă pe față sau ascunsă.

Atenție: Argumente PRO exploatarea minieră și pentru susținerea proiectului RMGC sunt FALSE argumente. Nu trebuie pus botul la toate chestiile care ni se par ”de bine”. Foarte multe din promisiunile celor care vor să demareze proiectul sunt fie minciuni, fie sunt exagerări (MULTE locuri de muncă vor asigura, MULȚI copaci vor planta, MULTE case vor construi, MULȚI bani vom primi, bla bla bla). Și chiar dacă ar fi valabile toate argumentele lor, nu ar fi la fel de puternice ca motivele pentru care trebuie oprit acest proiect. O regulă de bază în orice proiect sau inițiativă a unei companii sau a administrației publice este că avantajele trebuie să fie mai mari și mai importante decât dezavantajele. În cazul Roșia Montană această regulă nu se respectă.

Citiți în continuare o serie de argumente CONTRA și precizări importante, pe care le-am creat/copiat/sintetizat din multe articole pe această temă, găsite pe internet (mai multe detalii despre fiecare puteți găsi pe google):

1. Cei de la Gabriel Resources vor să dezvolte proiectul de la Roșia Montană pentru BANI, nu îi interesează altceva. Să nu ne îmbătăm cu apă rece că ne vor nouă binele. Să fim serioși! Sunt o companie ca oricare alta, interesată de profit. Nimic mai mult. Și ne putem da seama cât de mulți bani vor câștiga de pe urma acestui proiect, gândindu-ne un pic la două lucruri:

a.îndârjirea și insistența de a da drumul acestui proiect timp de 15 ani, din momentul în care au manifestat pentru prima oară interesul pentru exploatarea minieră (1996) și

b.sumele de bani DEJA investite/cheltuite pentru demararea proiectului în:

– studii, anchete, obținere de avize, acorduri etc

– angajați

– demolări și alte activități la nivel local, diferite construcții/infrastructură la nivel local (praf în ochi),

– campanii publicitare foarte foarte scumpe,

– mită pentru oameni politici de la nivel central și local (dacă nu suntem tâmpiți, nu sunt necesare dovezi palpabile ca să ne dăm seama că unii oameni politici, în frunte cu Traian Băsescu, au interese bănești legate de proiectul RMGC de la Roșia Montană),

– postaci (comentatori online plătiți) etc

2.Mârșăvia și corupția oamenilor politici este reflectată foarte clar de simplul fapt că guvernele, administrațiile centrale și locale, diferiți oameni politici perindați pe la conducerea țării de-a lungul timpului, au stat la discuții cu cei de la Gabriel Resources (RMGC) pentru dezvoltarea unui proiect (indiferent care ar fi el), deși această companie (RMGC), nici măcar astăzi (21 feb 2012) NU DEȚINE ÎN PROPRIETATE ÎNTREAGA SUPRAFAȚĂ DE TEREN NECESARĂ DEZVOLTĂRII PROIECTULUI. Primul lucru pe care ți-l cere toată lumea când vrei să dezvolți un proiect într-o anumită zonă, este dacă ai la dispoziție sau nu terenul necesar proiectului respectiv. Fie în proprietate privată, fie prin asociere, parteneriat etc. Compania RMGC nu a avut niciodată întreaga suprafață de teren necesară, și nu o are nici astăzi. Cu toate acestea, statul, administrația, oamenii politici iau în considerare acest proiect, dau acorduri, avize, îl promovează etc. De ce oare? De asemenea, secretizarea contractelor cu cei de la RMGC timp de peste 10 ani, lipsa dezbaterilor publice reale pe această temă etc, subliniază nivelul corupției din România.

3. Atunci când o companie vrea să vândă un produs sau serviciu BUN pentru client, nu are nevoie aproape deloc de reclamă, pentru că simpla calitate a produsului/serviciului va convinge cumpărătorul. Reclama este folosită de cele mai multe ori atunci când vrei să prostești, să fraierești și să manipulezi clientul, atunci când vrei să-i dai țeapă. Este exact cazul companiei Gabriel Resources care are una dintre cele mai agresive campanii publicitare manipulatorii pe care le-a văzut România vreodată, și care durează de ani de zile la televizor, pe internet, prin ziare etc, campanie prin care cei de la RMGC încearcă să prostească românii (și reușesc), făcându-i să creadă că într-adevăr vom câștiga mulți bani ca stat, că într-adevăr vor rezolva poluarea din zonă, că într-adevăr vor rezolva șomajul și vor oferi multe locuri de muncă oamenilor din zona Roșia Montană, bazându-se pe faptul că sunt puțini cei care vor fi cu adevărat interesați și vor căuta pe net să se documenteze mai bine. Toate promisiunile lor sunt niște prostii… Dacă oamenii ar avea timp și chef să citească pe net, ar vedea acest lucru.

4. Proiectul RMGC distruge o parte din galeriile romane vechi de 2000 de ani (vestigii cu valoare istorică și culturală inestimabilă) care pot fi valorificate turistic foarte profitabil. De asemenea, zona poate fi încadrată ca sit UNESCO (dacă se dorește de către cei care ne conduc), crescând astfel numărul de turiști care ar veni în acea regiune. Dacă proiectul RMGC va fi dezvoltat, în zona Roșia Montană, pe lângă distrugerea, nivelarea a 4 dealuri, va apărea un IMENS LAC CU CIANURI. Nimeni nu va mai veni să viziteze nimic în jurul unui lac cu cianuri.

5.“Declararea zonei ca parc arheologic de patrimoniu modial sub protecția UNESCO (lucru realizabil!) ar mări atractivitatea turistică și ar putea atrage fonduri ale Uniunii Europene pentru continuarea cercetărilor arheologice”. (Acad. Ionel Haiduc)

6. Numărul locurilor de muncă ce vor fi create prin proiectul de la Roșia Montană este mult umflat de către RMGC. De fapt vor fi asigurate mai puține locuri de muncă, iar foarte multe dintre ele NU vor fi ocupate de către localnici, din lipsa competențelor. Rezolvarea șomajului din zon Roșia Montană, este un fals argument PRO adus de cei de la RMGC. Ce vor face locuitorii din Roșia Montană DUPĂ închiderea minei? Proiectul RMGC nu oferă o soluție sustenabilă pentru somajul și sărăcia din zonă, și oricum nu asigură decât puține locuri de muncă pentru localnicii care apar în reclamele manipulatorii de la TV. (detalii despre numărul real al locurilor de muncă asigurate de proiectul RMGC găsiţi AICI; o variantă alternativă pentru rezolvarea şomajului din zonă găsiţi AICI)

7. Statul român va câștiga de fapt mai puțin decât prezintă cei de la RMGC, mai ales dacă ne gândim că România participă financiar atât în perioada de demarare a proiectului cât și la sfârșitul lui, când va fi obligat să asigure întreținerea (foarte costisitoare) a imensului lac cu cianuri, timp de zeci de ani.

8. O biodiversitate puternică (floră, faună, peisaje) și importanța ecologică a zonei Roșia Montană EXISTĂ, și nu sunt de trecut cu vederea, așa cum fac cei de la RMGC.

9. Proiectul RMGC dă impresia că va rezolva toată poluarea care există în zonă. În realitate nu este deloc așa, ei se vor ocupa (cel puțin teoretic) doar de suprafața pe care vor desfășura proiectul. Atât! Compania RMGC prezintă mai ales prin imagini și filme un ”dezastru ecologic” care există deja la Roșia Montană, referindu-se la poluarea apelor curgătoare (râurile acelea urât colorate). Pe lângă faptul că nu se vor ocupa de toate aceste ape curgătoare urât colorate din zonă, este important de precizat aici și faptul că din punct de vedere al poluării apei contează pe lângă apele de suprafață (râuri, lacuri), și apele subterane, dar și apele pluviale (ploi). Lacul cu cianură care se va crea prin proiectul Roșia Montană și barajul care îl va ține nu vor fi perfect impermeabile, cianura va afecta atât apele de suprafață, prin scurgeri de suprafață, atât apele subterane, prin infiltrații ale cianurii în sol, cât și apele din ploi și terenurile din zonă, prin evaporația cianurilor la suprafața lacului. Compania RMGC susține că lacul cu cianuri va fi impermeabil și nu vor exista scurgeri de substanțe toxice. Însă NU există niște date clare legat de poluarea din prezent a apelor din zonă (râuri, ape subterane, fântâni etc). Astfel, NU VOM PUTEA ȘTI DACĂ S-A POLUAT, CÂT S-A POLUAT, pentru că nu avem niște date anterioare cu care să comparăm.

10. Proiectul va consuma cantități foarte mari de apă potabilă (resursă naturală finită, epuizabilă, din ce în ce mai rară și mai valoroasă la nivel planetar. În unele zone cu exploatări miniere pe bază de cianură, comunitatea locală este privată de apă potabilă pentru ca mina să-și continue activitatea.

11. Riscul unui accident ecologic, prin poluare cu cianuri va exista întotdeauna, indiferent ce promit cei care administrează minele. România a mai trecut prin așa ceva în 2000, dezastrul pornind de la Baia Mare. Toți investitorii, administratorii proiectele care au dus la dezastre ecologice de-a lungul timpului, dar TOȚI, au promis anterior că totul este în regulă și nimic rău nu se va întâmpla. La fel promit și cei de la RMGC. Despre alt dezastru asemănător în România, la Certej, citiţi AICI.

12. Este mai puțin importantă concentrația de cianură care va exista în lacul de decantare de la Roșia Montană dacă proiectul se va dezvolta. Mai importantă este CANTITATEA de cianură care va fi folosită în total, și anume 12.000 de tone anual (la nivelul întregii UE se folosesc în prezent 1000 de tone pe an).

13. Proiectul RMGC împiedică dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic și al agriculturii.

14. Proiectul RMGC va distruge 250ha de pădure.

15. Casele și celelalte clădiri din Roșia Montană (inclusiv cele de patrimoniu) (inclusiv cele construite sau consolidate de RMGC) vor fi afectate/distruse de exploziile din timpul exploatării miniere, la fel cum s-a întâmplat și în cazul altor exploatări miniere din lume, unde au activat de asemenea companii miniere provenite din țări ”respectabile” gen Canada.

16. Cantitatea de aur estimată chiar de cei de la RMGC este mică, comparativ cu alte proiecte de minerit de pe glob –  doar 1.46 g de aur la tona de rocă extrasă. De comparat cu 2,98 g (mina Martha), 4,12 g (mina Carlés), 5,62 g (mina El Valle) etc.

17. Cantitatea mică de aur preconziată la Roșia Montană, și disperarea celor de la RMGC să dezvolte totuși acest proiect, susțin perfect ideea că mint cu neruşinare, sau că de fapt pe ei nu-i interesează în primul rând aurul, ci celelalte metalele rare existene în zonă, care sunt mai valoroase decât aurul, și despre care cei de la RMGC nu prea pomenesc nimic, sau spun că există în cantități foarte mici, neglijabile. Unele studii arată că situația nu este deloc așa. Detalii AICI.

18. Dacă proiectul de la Roșia Montană se va dezvolta, România va rămâne FĂRĂ acele cantități de AUR, ARGINT și alte METALE RAREBeneficiile economice teoretice ale statului român (de 4 mld euro conform celor de la RMGC) nu vor fi niciodată simțite de către populație, pentru că România este plină de corupție, și deci cel puțin banii care intră la bugetul statului, în principiu se fură. Motiv pentru care ar trebui ca zăcămintele de la Roșia Montană și alte astfel de zăcăminte importante să fie exploatate doar în momentul în care vom avea la conducerea țării niște oameni de bună credință.

Update: Există alternativă de minerit FĂRĂ cianuri, care poate fi aplicată cu succes și la Roșia Montană. Este vorba de tehnologia separării gravitaționale și flotației, folosită la mina Pampalo din Finlanda. O altă alternativă de minerit fără cianuri găsiți și AICI (invenție românească).

Citeşte şi:

Tragediile americana si canadiana, dupa exploatarea cu cianuri..

Parlamentul European a votat o rezoluţie care interzice cianurile în minerit (2010)

Un articol care merită citit ca să vedem ce înseamnă un dezastru ecologic în România, citiţi aici: Certej, 1971. Cronica uitată a unei morţi colective

Un alt articol ce merită citit aici: Imagini revoltătoare cu dezastrul de pe Arieș (FOTO & VIDEO). Cum să-i crezi că vor putea ține sub control poluarea de la Roșia Montană?

Update 18 ian 2013: Propaganda companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) prin articol mincinos pe Hotnews.

Update 8 feb 2013: Citiţi şi articolul următor, care prezintă o situaţie din Grecia, aproape identică cu Roşia Montană: Aur, cu orice preţ 

Update 3 martie 2013: Sute de localnici din Munții Apuseni condamnați la o moarte lentă dar sigură

Emilian, 21 feb 2012, ceicunoi.wordpress.com

30 responses to “18 argumente contra proiectului minier Rosia Montana RMGC (eco2)

  1. mi-ai recomandat sa citesc si acest articol. L-am citit si nu pot sa nu am obiectii. Adica, este evident ca vor sa faca proiectul asta pentru bani, dar prin asta o sa castigam si noi o gramada de bani la bugetul de stat, in economie, asta fara sa ne implicam financiar, nu trebuie sa scoatem niciun leu de la buget; dar si rosienii, ca revine activitatea principala. legat de banii dati in mita, mi se pare ca aceasta ipoteza e contrazisa de faptul ca se amana de ani de zile avizarea proiectului. iar ca e concentratia mica de aur acolo e lucru stiut, dar asta e motivul pentru care se face exploatare in cariera si cu cianuri. Si imi sustin ideea ca daca se respecta normele europene din acest domeniu, atunci nu e nicio problema.

    • NU o să câștigăm o grămadă de bani. Este o ILUZIE :). Indiferent câți vor fi, vor fi dați eșalonat, câte puțin, începând cu abia al 4-lea an al exploatării sau ceva de genul ăsta, și oricum nu îi vom simți în propriile buzunare pentru că furtul din bugetul statului este în prezent cel mai mare din istoria româniei. România mai mult pierde decât câștigă prin acest proiect. Valoarea metalelor pe care le avem în munții de acolo, mai ales cele rare este muult mai mare decât ”câștigurile” României prin proiectul rmgc.

      România se implică financiar! Este parte a companiei RMGC (20%). România contribuie atât la începutul proiectului dar mai ales rămâne cu administrarea zonei și lacului cu cianuri (care costă)

      O parte din cei din zonă vor avea de lucru, este adevărat, dar e posibil să fie nevoiți să cheltuie toți banii câștigați mai târziu, în spitale, din cauza aerului pe care îl vor respira acolo în timpul muncii.

      Faptul că proiectul se amână de ani de zile nu este pentru că nu s-a dat mită (s-a dat o grămadă, și există exemple logice), ci se amână pentru că niște oameni de bună credință acționează și CÂȘTIGĂ în instanță impotriva tuturor actelor/avizelor/acordurilor ILEGALE pe care cei de la RMGC le-au primit.

      NU contează concentrația, contează CANTITATEA de cianură. 13.000 de tone pe an. indiferent cum este folosită, tot 13.000 de tone de cianură pe an, vor ajunge într-un fel sau altul în mediul natural al României.

      • e si normal ca valoarea metalelor sa fie mai mare decat castigurile, asta se aplica in orice exploatare de oriunde, pentru ca metalele de acolo se extrag cu niste costuri. iar avand in vedere concentratia scazuta a metalelor de acolo, costurile sunt pe masura. Dar acele costuri practic reprezinta un plus pentru economia tarii noastre. Iar legat de participatia de 20%, e o participatie gratuita in sensul ca nu va trebui sa contribuim la investitia initiala, adica nu va trebui sa scoatem niciun leu de la buget, lucrul asta credeam ca e destul de clar pentru toata lumea, fie ca e pro, fie ca e contra… iar costurile de inchidere din nou vor fi suportate doar de RMGC, nici pentru asta nu trebuie sa scoatem niciun leu de la buget. Iar sintagma “lac de cianuri” mi se pare o exagerare nepotrivita, avand in vedere concentratia scazuta. In fine…

    • Ni se spune că am putea avea aurul , dar de fapt EI ar putea avea aurul , argintul, uraniul, vanadiul și ce mai e acolo, iar nouă să ne lase un fel de bacșiș de 6%, dar care nu ne-ar ajunge nici pe departe ca să reparăm pagubele din distrugerea mediului
      In contract se spune că întreținerea marelui baraj pentru lacul de cianuri revine statului roman! Deci, daca se rupe barajul- cum s-a mai intamplat în 2000- RMGC se spală pe mâini! Tot noi plătim pagubele, inclusiv în țările învecinate.. Deci nici vorbă de câștig pentru noi!

      • Bineinteles. Castigul este tot timpul la marile companii care vin sa “fure” resurse naturale din tarile vai dă capu lor, ca România. Sunt nenumărate exemple si videoclipuri pe youtube, cu dezastrul ecologic pe care il lasa in urma aceste mari corporatii de exploatare a aurului si metalelor pretioase, a petrolului sau gazelor de sist. Cautati pe youtube ce au facut prin tari ale lumii a 3-a companii ca Chevron (care vor sa exploateze si in România) sau ca Exxon care deja exploatează la noi.

  2. Raporturile dintre guvernanti ci cetateni sint asemanatoare celor dintre stapin si animale. Pentru ei nu sintem altceva decit niste vaci bune de muls si boi buni de jug.

    • da, asa este. noi contam pentru ei in principiu in momentul votului, pentru ca unii incearca sa mai pastreze o aparenta de democratie (desi votul se fura crancen), si mai contam in momentul in care muncim pentru ei (in speta pentru marile coorporatii care au in spatele lor oamenii care conduc de fapt lumea). Deci oamenii obisnuiti sa munceasca cat mai mult pentru afacerile lor, sa fie cat mai prosti si sa nu inteleaga nimic din ce se intampla astfel incat sa nu se rascoale vreodata:). Asta e pe scurt ce-i intereseaza pe ei de la noi. Pensionarii nu aduc niciun avantaj marilor concerne care conduc lumea, asta este si motivul pentru care sunt exterminati putin cate putin (taierea pensiilor, inchiderea spitalelor, lipsa medicametelor, lipsa compensatiilor pt medicamente, lipsa subventiilor pt incalzire etc etc etc).

  3. Pingback: Cei care conduc lumea vor să ne fure resursele naturale. Aur, metale pretioase, petrol, gaze de şist etc (pol79) | CE-I CU NOI?

  4. Pingback: Cei care conduc lumea vor să ne fure resursele naturale. Aur, metale pretioase, petrol, gaze de sist (pol79) | CE-I CU NOI?

  5. Pingback: Dezastrul microhidrocentralelor sustinut de guvernul USL Ponta Rovana Plumb (pol80) | CE-I CU NOI?

  6. Pingback: Traian Basescu sustine IAR proiectul Rosia Montana RMGC, lobby cu tupeu nesimtit (pol82) | CE-I CU NOI?

  7. Pingback: Uniunea Europeana mai mult ne ingroapa decat ne ajuta. Romania trebuie sa se dezvolte singura (nom2) | CE-I CU NOI?

  8. Pingback: Proiectul Rosia Montana REVINE in prag de alegeri. Manipulare publicitate RMGC pentru prostit proşti (eco18) | CE-I CU NOI?

  9. Pingback: Victor Ponta sustine exploatarea gazelor de sist, poluarea apelor si Romaniei (pol91) | CE-I CU NOI?

  10. Pingback: Ce inseamna un trai decent. Ce ar trebui sa avem daca muncim. Drepturile românilor – sclavi muncitori fara bunastare (pol100) | CE-I CU NOI?

  11. Pingback: Romania si Afganistan – puteri ale lumii in domeniul materialelor strategice – WOLFRAM si URANIU (nom7) | CE-I CU NOI?

  12. Pingback: Petitie on-line pentru evaluarea impactului strategiilor de exploatare a resurselor minerale si energetice (eco27) | CE-I CU NOI?

  13. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  14. Pingback: Vizitati Rosia Montana in Vacanta de Pasti 1 – 6 mai 2013 – pachet turistic complet, cazare masa, obiective de vizitat, cultura, istorie, galerii romane, natura (eco34) | CE-I CU NOI?

  15. Pingback: Documentar video facut de un german: Rosia Montana – un loc la marginea prapastiei. Despre proiectul minier criminal al RMGC Gabriel Resources Gold Corporation (eco35) | CE-I CU NOI?

  16. Pingback: M-am hotarat cui (asociatie / ONG) directionez 2% din impozitul pe profit pt anul fiscal 2012 pana pe 25 mai 2013 la administratia financiara (edu39) | CE-I CU NOI?

  17. Pingback: Cum vrea Ponta sa dea drumul la proiectul Rosia Montana mai 2013 – modifica Constitutia si sistemul de expropriere (pol125) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  18. Pingback: Ponta, Sova si Daniel Barbu pregatesc pornirea proiectului minier criminal de la Rosia Montana. Pregatiti-va sa iesiti in strada! (eco37) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  19. Pingback: S-au reluat dezbaterile pe modificarea Legii minelor ( Toni Grebla, Ion Ruset) – comunicat presa si protest la parlament campania Salvati Rosia Montana (eco38) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  20. Pingback: Galerie FOTO poluare iaz decantare Valea Sesii – un mic dezastru ecologic in comparatie cu ce va fi la Rosia Montana (eco41) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  21. Pingback: Vizitati Rosia Montana la Fan Fest 2013 – turism ecologic, istorie, galerii romane, cultura, natura, peisaje, flora, biodiversitate, traditii, alimente sanatoase, muzica si/sau LINISTE (eco47) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentu

  22. Voua vi se pare corect la 100de kg de aur noi romani sa avem numai 6 kg si 94de kg sa fie a canadienilor mie unul nu imi convine deloc acest lucru desteptativa romani nu dati aurul de pomana si restul metalelor de acolo pe nimica plus de asta ne mai pouleaza si tara sa va mai spun ceva daca am explota noi aurul si metalele care sint in apuseni am avea de toate plus sa dam si la alti am fi cel mai bogat popor din lume dar cum fim noi prosti dam tot la alti si noi stam la mila lor ca asa santem noi prosti sau prostiti da doamne mintea romanului de pe urma cine vrea sa inteleaga stie ce vreau sa zic si va mai spun ceva nu am fost comunist ca eram mic dar am prins si eu ceva din comunism daca ar invia ceausescu si ar ajunge din nou la putere pe toti ne-ar pusca la cat sa straduit el sa ne scoata din datori si sa fim pe plus adica sa primim de la irak o gramada de petrol de la nemti bani si multe altele pe care conducatori nostri au uitat de petrol de bani si de restul care sau dus ei incearca sa vanda tot si daca ar putea si pe noi romani sa fim sclavi la alti daca nu si santem vanduti deja numai ca inca nu fim sclavi inca dar nu o sa dureze mult pana o sa se intample si lucru acesta asa ca daca eu as fi la putere firma canadeana nu ar scoate aurul din tara si as zice stop cianuri si poluari de la rosia montana si din alte parti va multumesc si desteptativa romani ca parlamentari senatori ministri si presedintele dorm

  23. strategie fratilor punetiva siguri intrebari scopu scuza mijloacele nu le pasa doare cot de voi asa ca unitiva si dati la trimbita celor ce dezbina vor resurse asta vor sa duca mai departe dominatia globala sclavi la alti interese corporative si cu asta basta.

  24. metale rare folosite in diverse scopuri militare programe secrete dea lor si dunezeu stie ce dracu mai vor dominatie globala luaiar dracu ca si asa il au lider

Spune-ți părerea aici: