Documentar video facut de un german: Rosia Montana – un loc la marginea prapastiei. Despre proiectul minier criminal al RMGC Gabriel Resources Gold Corporation (eco35)

film documentar video integral regizor german fabian daub Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei town on the brink adevarul despre proiectul minier rmgc gabriel resources gold corporationPentru cei care vor să vadă un filme, un documentar video făcut de un regizor german, Fabian Daub, despre proiectul minier criminal al RMGC Gabriel Resources Gold Corporation bal bla şi despre situaţia din Roşia Montană, îl pot găsi integral pe youtube, cu titulatura “Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Rosia Montana, town on the brink“, la următorul link: http://www.youtube.com/watch?v=mcgfJxmm6O4   SAU mai jos. Detalii despre documentar în continuare:

Iată mesajul primit pe mail odată cu link-ul către documentar:

Ii multumim regizorului Fabian Daub, speram ca efortul lui si al echipei lui de face ca Rosia Montana sa fie cunoscuta in tara si in lume sa aiba ocazia de a fi fructificat.

Despre acest documentar, Cristian Mungiu a declarat: ”Ma duc foarte rar sa vad filme intr-un festival pentru ca am propriile mele treburi acolo si nu am niciodata timp, dar am vrut sa vad un documentar german despre Rosia Montana, l-am vazut, acum a fost si la Astra, la Sibiu, si mi s-a parut ca cu fictiunea e foarte greu sa faci ceva mai echilibrat, mai rezonabil si mai onest decat a facut omul ala, care nu e roman si n-are niciun parti pris. Am luat legatura cu el pentru ca mi s-a parut mai important sa-i popularizez filmul inainte sa-mi pun problema daca eu voi face sau nu un film despre subiect.”

Directorul general al companiei miniere explica in acest documentar procedeul de extragere a aurului in felul urmator: “Ce incercam noi sa facem este procesul invers de a pune zahar intr-o cafea. Noi vrem sa luam zaharul din cafeaua voastra”

Daca iti place cafeaua indulcita, fa cunoscut acest documentar despre Rosia Montana si ajuta la salvarea ei prin includerea in patrimoniul UNESCO.

Citeste aici scrisoarea deschisa trimisa domnului Daniel Barbu, Ministrul Culturii si Patrimoniului National,  prin care campania Salvati Rosia Montana ii cere semnatura pentru adaugarea Rosiei Montane pe Lista Tentativa a Romaniei pentru includerea in Patrimoniul Universal UNESCO”

__________________________________________________________________________

Am găsit pe gandeste.org o descriere a documentarului AICI, pe care o puteţi citi în continuare: (documentarul este jos de tot).

La început se vede, filmat de sus, din avion, o imagine idilică: un sat frumos, aşezat între munţi împăduriţi. Cîteva secunde mai tîrziu, armonia peisajului este deranjată. Mai întâi, discret, se iveşte o gaură în vârful unui munte.
Apoi, tot mai insistent, apar halde de steril, o casă ruinată în care zace o păpuşă blondă, îmbrăcată în roşu, din noroiul otrăvitor, sub care este îngropat un vechi cimitir, răsar crucile de pe morminte.
Sunt primele imagini din filmul „Roşia Montană. Un sat la marginea prăpastiei“ (Roşia Montană. Ein Dorf am Abgrund) al ziaristului şi regizorului german Fabian Daub.

Filmul, a cărui premieră a avut loc în septembrie 2012 la Hamburg, prezentat recent, cu mare succes, la festivalul Astra din Sibiu, trece în revistă controversatul proiect minier al firmei canadiene „Rosia Montana Gold Corporation“ şi consecinţele sale sociale şi ecologice. Pelicula cineastului german ridică intrebări esentiale şi dureroase: cât de mult se poate interveni în natură, când incepe progresul să fie devastator, cum poate fi stabilit echilibrul dintre păstrarea trecutului şi abandonarea tradiţiilor?

Subiectul Roşia Montană şi problemele generate de proiectul minier sunt dezbătute de ani de zile, pe larg, mai ales în mass media românească, dar şi în cea străină. S-au scris nenumărate articole despre Roşia Montană, s-au făcut nenumărate reportaje iar unii promotori şi opozanţi ai proiectului sunt deja arhicunoscuţi în România.

Aşadar, ce se mai poate adăuga la acest subiect, mai ales într-o situaţie, în care soarta proiectul pare încă departe de a fi decisă definitiv?

Filmul lui Fabian Daub este, după „Gold Futures“ al lui Tibor Kocsis din 2004, singurul documentar lungmetraj despre Roşia Montană, realizat în timp: regizorul german a lucrat la acest film încă din anul 2009. Pelicula nu-şi propune o abordare investigativă, nu este un manifest ecologist, ci se vrea un portret profund al unui sat în care oamenii şi chiar şi multe familii sunt divizaţi din cauza „Gold“-ului, cum spun sătenii, pe scurt, firmei canadiene. În coloana sonoră a filmului, autorul Daub are intervenţii verbale proprii, doar protagoniştii filmului au ceva de spus. În comparaţie cu documentarul lui Kocsis, filmul regizorului german este mai puţin ostentativ.

Aceasta în primul rând din motive obiective, Daub îi prezintă mai ales pe cei care se opun proiectului: Singurul angajat al firmei canadiene care a dat declaraţii a fost Cătălin Hosu, directorul de comunicare al companiei. Echipa de filmare a lui Daub a fost mai tot timpul supravegheată de către angajaţi ai Gold Corporation iar acei roşieni care şi-au vândut proprietăţile nu prea au stat de vorbă cu regizorul.

Daub nu se solidarizează direct cu locuitorii care se opun proiectului. Totuşi, i-a simţit foarte aproape. Prin francheţea lor, prin obstinaţia şi ezitările lor, mai ales prin neputinţa lor faţa de o companie puternică, aceşti oameni devin, inevitabil, simpatici: un preot perseverent, când vesel, când trist, care, duminica, vorbeşte într-o biserică goală, un crescător mizantrop de canari un ţăran-filosof excentric, un singuratic explorator de aur, o bătrână povestitoare de legende, care seamănă cu o vrăjitoare. Pentru ei toţi, cea mai mare tragedie ar fi să fie rupţi de pământul lor natal. Fără rădăcinile lor nu pot trăi. De aceea ei, care sunt mărunţi, care nu au bani şi putere, după cum se exprimă unul dintre ei, luptă împotriva lui Goliath. Şi speră să câştige ca David.

Cei mai mulţi roşieni şi-au vândut de mult proprietăţile, s-au mutat într-un cartier din Alba Iulia construit special pentru ei şi speră să fie într-o zi angajati la Gold Corporation. Ca şi ei, o parte bună a elitei politice româneşti, inclusiv preşedintele Băsescu, este adeptă înfocată a proiectului, cu argumentul că România nu poate să-şi permită să renunţe nici la locurile de muncă pe care un astfel de proiect le crează, nici la banii care se vor scruge la buget în urma exploatării aurului.

Pe de altă parte, acei puţini roşieni care sunt împotriva proiectului au, de partea lor, marea majoritate a societăţii româneşti: odată cu accidentul de la Baia Mare românii au conştientizat că mineritul modern este una dintre cele mai murdare afaceri care există, mai ales în sensul propriu. Dintre toate ţările Uniunii Europene, România este pe departe cea mai afectată de mineritul murdar, practicat în timpul dictaturii comuniste, dar şi după 1989 de către concerne străine, care au preluat exploatările miniere ale fostelor combinate de stat româneşti.

În condiţiile acestea, mai merită oare proiectul de la Roşia Montană să fie realizat? Filmul nu oferă nici un răspuns tranşant, ci suscită şi reţine atenţia prin întrebările pe care le ridică. Totuşi, un răspuns impresionant în film vine din partea unei femei, care a părăsit Roşia Montană şi care s-a mutat, cu familia ei, în cartierul retortă din Alba Iulia. Totul este mai frumos şi mai confortabil, spune acea femeie. Până la urma începe să plângă şi mărturiseşte că îi pare rău că a părăsit casa şi locul în care a crescut. „Te doare“, spune femeia şi adaugă: „Sper să treacă.“

Autor: Keno Verseck

Sursa: dw.de

__________________________________________________________________________

Ceva despre postacii RMGC:

Postacii de serviciu (platiti sa puna anumite comentarii PRO sau CONTRA la un anumit articol sau subiect) sunt una dintre cele mai scarboase “specii” de om-neom aparute pe acest Pământ în ultima perioadă, de când sărăcia a crescut, internetul s-a dezvoltat, iar principiile corecte şi valorile morale au dispărut.

Compania care doreşte demararea proiectului criminal de la Roşia Montană, de când a ajuns în România cu intenţia de a fura resursele naturale ale poporului român (aur, argint şi alte metale rare foarte preţioase), fără niciun pic de jenă faţă de mediul înconjurător, a investit o grămadă de bani în campanii publicitare mincinoase şi manipulatorii (în ziare, la TV şi pe site-uri pe internet), în spagă pentru oameni politici care să susţină proiectul criminal (vezi de exemplu Traian Băsescu) şi în plăţi pentru “postacii profesionişti” care să pună pe internet comentarii favorabile proiectului, atunci când apare un articol pe această temă. Sunt nenumărate exemplele pe internet de comentarii ale acestor postaci care pot fi numiţi chiar adevăraţi trădători de ţară, pentru un pumn de arginţi. Exemple sunt şi comentariile de mai sus.

Tot timpul, manipularea poporului român legat de proiectul Roşia Montană se face pe câteva subiecte de bază, printre care: “Romania castiga multi bani din proiect” – abureală SAU “Proiectul rezolva poluarea din zonă” – minciună SAU “Proiectul rezolva problema şomajului din zonă” – abureală, minciună, hrană pentru proşti SAU “Rosia Montana se poate dezvolta DOAR prin minerit” – minciuna sfruntata, se poate dezvolta foarte usor prin turism, mai ales daca ar fi incadrata in UNESCO etc etc etc. Toate aceste manipulari au rolul ca cei din zonă şi tot poporul roman să fie convinşi că proiectul este “de bine”. Iar cei din zonă şi mai ales poporul roman, la modul general se lasa prostiţi. Mi-ar fi frică de ce ar raspunde conationalii mei la un referendum naţional pe tema Roşia Montana…

Ar fi multe de zis. Ideea e ca cine vrea cu adevarat sa afle ce se intampla DE FAPT la Roşia Montana, trebuie sa citească. Şi aici intervin lipsa de timp si ignoranta. Multi romani nu mai au chef să citeasca nimic.

Pentru cei care vor insa mai multe detalii despre proiectul criminal de la Rosia Montana, eu am sintetizat cateva argumente CONTRA proiectului la următorul link:

Citeşte şi: 18 argumente contra proiectului minier Rosia Montana RMGC (eco2)

___________________________________________________________________

Documentarul “Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei”:

INTEGRAL:

PE PĂRŢI:

Emilian, 26 aprilie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

4 responses to “Documentar video facut de un german: Rosia Montana – un loc la marginea prapastiei. Despre proiectul minier criminal al RMGC Gabriel Resources Gold Corporation (eco35)

 1. cred ca cine vrea sa afle cu adevarat ce se intampla la Rosia Montana trebuie sa chiar mearga la Rosia Montana, niste filme sau niste articole nu vor spune adevarata poveste, ci doar vor da un punct de vedere, ignorandu-le pe celelalte. legat de mediu, statul este cel fara niciun pic de jena, ca au lasat la Rosia Montana o mizerie de nedescris!

  • Sa zicem ca plec de la ideea ca tu crezi sincer ca proiectul RMGC este mai mult bun decat rau.

   Sigur…o analiză completă şi complexă ar însemna să meargă omu la Rosia Montana, să asculte părerile ambelor părţi – cei care se opun proiectului Rosia Montana, dar şi cei care doresc demararea lui, apoi sa se documenteze foarte bine legat de CE INSEAMNA şi CE PRESUPUNE EXACT proiectul RMGC (cel mai important lucru dupa parerea mea), chestie pe care nu o afli din deplasarea in zonă ci din “munca de CERCETARE”, adica din CITIT, descoperit istoria locului si istoria proiectului minier RMGC de la Rosia Montana, argumentele celor care vor sa demareze proiectul si care vor bani, argumentele celor care vor sa NU se demareze proiectul si vor sa poată sa ramana in casele si in locurile in care au trait toata viata, si mediul si Romania sa nu fie poluate, trebuie vizualizate filmulete, documentare, citit articole, pareri etc etc etc. Toate acestea trebuie asezate in contextul global in care ne aflam, in care există o goană dupa resurse naturale, in care bogatii planetei conduc aceasta lume din umbra, prin instrumente precum marionete de polticieni, companii multi nationale, administratii locale şi chiar postaci pe internet etc si dupa aceea vom avea o imagine destul de corecta asupra ce se intampla de fapt legat de proiectul Roşia Montana.

   O simpla deplasare in teren NU inseamna aproape nimic. Gasesti poze pe internet o gramada – atat poze care prezinta poluare, cariere abandonate etc, cat si poze superbe cu peisaj natural mirific si biodiversitate cat cuprinde. Eu zic ca in proportie de peste 85% este importanta documentatia pe care o faci, daca vrei sa afli pe bune ce e cu Rosia Montana, si doar 15% sa zicem, ca experienta, te-ar ajuta deplasarea in teren. Eu nu am fost niciodată acolo si stiu suficient de bine ce vor oamenii de acolo, cum sunt impartiti in 2 tabere, cum unii sunt partinitori pt ca sunt angajati deja de rmgc si pentru ca nu le pasa de mediu si nici de sanatatea lor se pare, cum altii au coloana vertebrala si lupta cu giganul canadian, stiu cum o parte din zona este poluata si arata urat, stiu ca in majoritate locul este de fapt superb si ideal pentru turism, stiu ca galeriile romane de 2000 de ani vor fi distruse de proiect, desi ar putea aduce bani buni zonei prin turism etc etc etc.

   Statul a lasat cam peste tot mizerie. Pentru ca statul este corupt. La fel sunt si administratiile locale din zona Rosia Montana, care sunt in cardasie cu RMGC. Iar la Rosia Montana nu este o mizerie de nedescris deloc. Sunt zone si zone, asa cum am mentionat. Daca insa se va face proiectul RMGC, sa vezi abia atunci mizerie de nedescris… de un trilion de ori mai periculoasa decat ce exista acum acolo. Se cheama CIANURA. Si este foarte toxica.

 2. imi pare rau dar nu am reusit sa vizualizez nimic.am motive sa cred ca cineva are motive ca noi sa nu-l vedem.

  • Da, din pacate a fost scos filmul de pe youtube la o zi – două de la apariţie. L-am găsit astăzi pus pe bucaţi (6 părţi). Am inserat prima parte şi în articol. Vizionare plăcută!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s