Petitie on-line pentru evaluarea impactului strategiilor de exploatare a resurselor minerale si energetice (eco27)

petitie evaluare strategica de mediu asupra strategiei miniere si energetice a romaniei nu doar evaluarea impactului de mediu impotriva anti proiectul rosia montana exploatare gaze de sist pericoleVă invit să semnaţi o petiţie, care dacă ar avea ecou şi dacă s-ar ţine cont de ea, proiecte criminale precum exploatarea aurului cu cianuri la Roşia Montană sau exploatarea gazelor de şist prin fracturarea hidraulică ar putea să primească avize negative din perspectiva mediului. Însă acest lucru s-ar întâmpla dacă ar avea loc o Evaluare Strategică de Mediu (ESM) a Strategiilor Minieră şi Energetică, nu doar o Evaluare de Impact asupra Mediului (EIM) care se face doar pe proiectul în sine. În acest sens este pornită petiţia. Susţineţi-o investind un minut din viaţa voastră şi semnaţi-o! Detalii în continuare:(Primit pe mail:)

Dragi iubitori ai mediului şi ai sănătăţii umane,

La adresa http://www.petitieonline.ro/petitie/17211143 se află o petiție adresată Primului Ministru pentru aplicarea procedurii de evaluare de mediu strategiilor de exploatare a resurselor minerale si energetice.

Petiția este relevantă pentru proiectele de tipul Roșia Montana sau de exploatare a gazelor de șist, care nu ar putea exista în afara existenței unor strategii publice cu privire la sectorul minier și energetic. În acest moment aceste strategii sunt scoase de sub incidența evaluării strategice de mediu, ceea ce transferă toată dezbaterea publică la nivelul evaluării de impact al proiectelor, când lucrurile sunt foarte avansate deja.

Aceste strategii se pot descărca de aici:

http://www.minind.ro/resurse_minerale/Strategia_Industriei_Miniere_2012_2035.pdf

http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/evaluare_impact_planuri/2011-11-07/2011-11-07_evaluare_impact_planuri_strategiaenergeticaactualizata2011.pdf

Vă invit să semnați on-line petiția și să o difuzați pe cât mai multe canale de comunicare, facebook, grupuri de discuții către cei interesați de problemele de mediu.

Vă mulțumesc.

Iată textul petiţiei:

Petitie: “Evaluarea impactului de mediu al strategiilor de exploatare a resurselor minerale si energetice”

Către Prim Ministrul României,
Domnului Victor Ponta

Stimate domnule Prim Ministru,

Proiectele de exploatare a resurselor minerale și cele de exploatare a resurselor energetice din România generează puternice controverse și tensiuni sociale, după cum este dovedit de proiectul Roșia Montana și de reacțiile existente la propunerile de exploatare a gazelor de șist. Problema va deveni cu atât mai gravă cu cât presiunile economice și politice pentru inceperea unor astfel de proiecte vor crește odată cu accentuarea penuriei de resurse neregenerabile.

Pe de altă parte, astfel de proiecte ajung în România în faza evaluării impactului de mediu fără ca politicile și programele publice care le-au făcut posibile să fi fost supuse evaluării strategice de mediu cerută, în principiu, de legislația în vigoare. Cauza este faptul că strategiile energetice și ale industriei miniere nu sunt incluse în lista planurilor și programelor care trebuie supuse evaluării strategice de mediu. Această listă este stabilită la nivel de Ordin de Ministru, este decisivă cu privire la ce intră sau nu sub incidența evaluării strategice de mediu și este ușor de modificat.

Pe plan european nu are loc excluderea domeniilor energetic și minier de la evaluarea strategică de mediu. Excluderea lor de la evaluarea strategică de mediu face ca toate chestiunile de principiu care ar putea să fie discutate și stabilite prin implicarea publicului și specialiștilor la nivel strategic, de politici publice, să fie transferate la nivelul evaluării impactului de mediu, unde nu pot fi rezolvate pentru că nu privesc fiecare proiect în parte, ci decizii la scară mult mai mare.

Exemple de chestiuni care nu pot fi tratate eficient la nivelul evaluării impactului de mediu sunt: tehnologiile acceptabile în România din punct de vedere al efectelor asupra mediului, efectele la distanță mare de zona potențialelor proiecte, efectele cumulative ale potențialelor proiectelor la scară națională, relația proiectelor cu politicile de dezvoltare ale regiunilor unde sunt puse în practică, relația cu ariile protejate din regiunile unde se află proiectele potențiale, relația cu managementul bazinelor hidrografice care integrează proiectele respective.

 In acest context, daţi-mi voie să vă invit să dispuneţi:

• modificarea Ordinului de Ministru nr. 995 din 21 septembrie 2006 pentru aprobarea listei planurilor şi programelor care intră sub incidenţa Hotărârii Guvernului nr. 1.076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe în sensul includerii strategiilor minieră și energetică în lista din acest Ordin.
• Evaluarea Strategică de Mediu a Strategiei Energetice a României și a Strategiei Industriei Miniere cu implicarea instituțiilor cu autoritate științifică și a societății civile.
• Aplicarea rezultatelor evaluării strategice de mediu asupra modului de abordare a proiectelor miniere și energetice din România.

11 Martie 2013

Petiţia poate fi semnată într-un minut aici: http://www.petitieonline.ro/petitie/17211143

Citeşte şi: VIDEO protest Bârlad 27 feb impotriva Chevron si Gazelor de sist – 8000 de oameni in strada (eco27)

18 argumente contra proiectului minier Rosia Montana RMGC (eco2)

Emilian, 11 martie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s