Dezastrul microhidrocentralelor sustinut de guvernul USL Ponta Rovana Plumb (pol80)

lucrari amenajare rauri riuri microhidrocentrale fagaras capra buda otic producere energie verde regenerabila certificate verzi pret cost mwh, ceicunoi.wordpress.comDespre de ce sunt microhidrocentralele din România un dezastru pentru natura acestei ţări, citiţi în textul meu de aici: VIDEO: Micro hidrocentralele distrug raurile si natura României. Energie “verde” pe Capra, Buda, bani certificate verzi (eco11)

Producerea de energie aşa numită “verde” pe râurile montane a luat avânt în guvernarea trecută Băsescu-Boc-Ungureanu-PDL(noul ARD), când s-au dat licente, concesionări sau cum se mai cheamă într-o voioşie, vezi doamne ca să respectăm ţintele impuse de UE pentru producerea de energie regenerabilă. Tot timpul este băgat ceva nobil şi moral la înaintare, când de fapt este vorba despre cu totul altceva. În acest caz este vorba de BANI (ca de cele mai multe ori), şi se întâmplă, ca de obicei, cu efecte negative asupra mediului înconjurător. Din păcate însă, guvernarea Ponta şi ministrul mediului Rovana Plumb, se pare că susţin dezvoltarea de microhidrocentrale pe râurile montane ale României, deşi li s-au prezentat o grămadă de nereguli, ilegalităţi şi evidenţe, chiar şi la faţa locului, pe teren. Detalii în continuare:

Uitaţi ce răspuns a primit de la ANPM (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului), pe 9  nov 2012,  un cetăţean îngrijorat de starea râurilor şi situaţia microhidrocentralelor din munţi (mi l-a trimis şi mie pe mail):

Stimate domnule Dan Tanase,

Referitor la amenajarea hidroenergetică a pârâurilor Capra, Buda şi Otic din judeţul Argeş vă comunicăm următoarele:

La Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti au fost parcurse procedurile de emitere a acordurilor de mediu pentru investiţiile:

Ø Capacitate de producţie şi distribuţie energie electrică – centrale hidroelectrice de mică putere, microhidrocentrale (pârâul Capra), titular SC Imob Expert Consulting SRL, Piteşti, pentru care s-a emis acordul de mediu nr.14/09.11.2011, care a fost revizuit în data de 25.02.2010 şi actualizat în data de 26.03.2012;
Ø Microhidrocentrala Capra VI (pârâul Capra), titular SC Mobil Den Steel SRL, Curtea de Argeş, pentru care s-a emis acordul de mediu nr.13/09.11.2009, pentru care s-a solicitat revizuire;
Ø Amenajări hidroenergetice Buda-Otic, titular SC Imob Expert Consulting SRL Piteşti, pentru care s-a emis acordul de mediu nr. 10/21.04.2010 actualizat în data de 17.09.2012. (subliniere ceicunoi pentru a vedea că este vorba de guvernarea ponta-rovana)
Acordurile de mediu pentru proiectele de microhidrocentrale au fost precedate de obţinerea avizelor de gospodarire a apelor, prin care au fost impuse servituţi destinate atenuării posibilului impact negativ asupra stării corpurilor de apă.

Conditiile prevazute in avizele de gospodarire a apelor limiteaza efectele negative atat asupra morfologiei albiei cat si asupra vietii piscicole.

În continutul avizelor de gospodărire a apelor emise de către A.N. Apele Române- prin Directia Apelor Arges-Vedea, se prevăd foarte clar obligatiile ce revin titularului de aviz. Aceste obligatii se constituie în conditii asiguratorii pentru conservarea resursei de apă în zonă.

În rapoartele la studiile de evaluare a impactului asupra mediului realizate de către elaboratori atestaţi, cu certificate emise în condiţiile legii sunt tratate aspecte privind biodiversitatea. 

Acordurile de mediu au fost emise de ARPM Piteşti cu luarea în considerare a concluziilor exprimate nu numai de factorii interesaţi, cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului, implicaţi în procedura de reglementare, dar şi de elaboratorii – atestaţi şi independenţi – ai rapoartelor evaluării impactului asupra mediului, incluzând toate elementele privitoare la ocrotirea patrimoniului natural şi a biodiversităţii.

În cadrul procedurilor de emitere a acordurilor de mediu, informarea publicului a fost asigurată, conform prevederilor Ord. MAPM nr. 860/2002 si Ord. MMP nr. 135/2010. 

Mihai PINTILIE – consilier Relatii Publice, Comunicare

Acest răspuns confirmă ce scria ziarul Gândul în următorul articol, pe care vă recomand să-l citiţi:

Microhidrocentralele de pe râurile Capra, Buda, Otic au primit acord de mediu actualizat de la ANPM

Conform informaţiilor de acolo, am făcut nişte calcule să văd câţi bani fac băeţii (fără i) ăştia din această “afacere”:

Din producerea de energie regenerabilă se câştigă în prezent din două surse:

1. primirea de la stat şi vinderea (pe piaţa OPCOM dar nu numai) de certificate verzi (CV). Un singur CV se vinde cu aprox 50 euro sau chiar şi mai mult.

2. vinderea energiei electrice produse către reţeaua naţională – nu ştiu exact cu cât se vinde un MW produs de microhidrocentrale, dar o sa calculăm cu 40 Euro pe MW.

Mai jos sunt câteva informaţii de pe site-ul pvromania.ro, care încearcă să atragă investitori pe fotovoltaic. Acolo se pare că CV se vinde şi cu 57 euro/MW iar curentul electric produs cu 50 euro/mw livrat in retea:

conferinta targ pvromania instalatii fotovoltaice energie verde regenerabila certificate verzi preturi cost mwh curent electricitate pret cv mwh, ceicunoi.wordpress.com

Acum haideţi să calculăm conform informaţiilor din articolul din Gândul:

Avem aşa:

Investiţie totală: cică 30 de milioane de euro

Statul  oferă 2 CV pentru fiecare MWh produs

Capacitatea totală a instalaţiilor este cică de ~ 14 MWh

Instalaţiile vor fi funcţionale 3500 ore pe an

1 MW vândut în reţea = 40 euro (să zicem, nu ştiu exact)

1 CV vândut pe piaţă = 50 euro (sa zicem, nu ştiu exact)

Recuperarea investiţiei cică în 10-15 ani.

Calculele:

Producerea a 14MW pe oră timp de 3500 de ore, înseamnă că instalaţiile vor produce anual 49.000 de MW.

Pentru fiecare MW produs statul oferă 2 CV => investitorul obţine anual 2 x 49.000 =  98.000 de certificate verzi, pe care le vinde cu 50 euro bucata => că investitorul câştigă din vinderea certificatelor verzi suma de 4,9 milioane euro pe an.

Vinderea către reţeaua naţională a celor 49.000 de MW produşi anual aduce investitorului, în plus, suma de 49.000 x 40 euro = 1,96 mil euro pe an.

Deci în total va câştiga anual 4,9 + 1,96 = 6,86 mil euro.

Să zicem că îl costă 860.000 de euro pe an întreţinerea şi funcţionarea instalaţiilor + taxele către stat. Hai treacă de la mine: să zicem că rămâne cu profit anual de 5,5 mil euro. Asta înseamnă că îşi recuperează banii în 5 ani şi jumătate. (30 mil investiţie iniţială teoretică împărţit la 5,5 mil profit anual = 5,45 ani).

Vă rog dacă se pricepe cineva mai bine decât mine la aceste lucruri să-mi semnaleze ce este greşit sau inexact în aceste calcule. Vă mulţumesc anticipat.

Deci banii nu se vor recupera în 10-15 ani aşa cum au spus investitorii ci mult mai rapid. De aceea e aşa avantajos din punct de vedere economic-financiar pentru investitori să facă Micro Hidro Centrale. De asemenea, eu nu am încredere că vor fi investiţi 30 de milioane de euro, aşa cum spun ei, ci mult mai puţini bani.

Dar cel mai important din toată faza asta este că Guvernarea USL Ponta – Rovana Plumb NU SE OPUNE DISTRUGERII MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR, deşi sunt la putere şi pot impune un moratoriu sau ceva pe lucrările de munte. Mă aştept la ce este mai rău din partea Ministerului Mediului în viitorul apropiat, mai ales după alegerile din 9 decembrie. Şi anume, demararea proiectului criminal de la Roşia Montană şi începutul exploatării gazelor de şist.

Alte detalii despre MHC găsiţi şi în articolul foarte bun de aici: Hidrocentrale mici – dezastru mare (+ poze)

Update 12 feb 2013: Citiţi şi acest articol pentru a vedea ce efecte au microhidrocentralele asupra naturii: Premiera: Garda de Mediu a amendat o microhidrocentrala

Emilian, 12 nov 2012, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi?

7 responses to “Dezastrul microhidrocentralelor sustinut de guvernul USL Ponta Rovana Plumb (pol80)

 1. Si totusi, care ar fi solutiile pe care le propuneti in locul celor descrise mai sus ?
  Mergem mai departe cu centralele pe combustibili fosili (cat or mai merge) si cu centralele nucleare ?
  Haideti sa fim un pic mai realisti: orice investitie de acest gen, intr-un final va dauna mediului.
  Si in consecinta, intreb din nou: care este solutia la nevoile noastre energetice ?
  Si inainte de a scrie vreun raspuns “picant” ar fi bine sa va ganditi ca si computerul in fata caruia stati si cititi aceste randuri este un consumator de energie electrica …

  Cat despre faptul ca investitorii se asteapta sa faca profit in urma investitiei, de ce este acesta un lucru rau ? Dumneavoastra ati face altfel ?

  Si pentru a scrie si “la obiect”, va rog sa priviti mai atente ecartul de pret oferit pentru CV-uri: 27-55 euro/CV. Deci ati putea sa luati in considerare in calculul facut si pretul minim (27 euro) si sa vedem atunci cum mai stau lucrurile. Asta pentru ca e de asteptat ca pretul, odata cu saturarea pietei, sa scada brusc, ajungandu-se la minimul de 27 euro.
  Poate ca inainte de a face aceste calcule, ar fi bine sa aprofundati putin prevederile legii 220/2008 cu toate modificarile ulterioare, si respectiv mecanismele care guverneaza pietele de energie si de CV din tara. Apoi sa nu uitati ca acordarea CV-urilor catre producatorii de energie regenerabila, este o modalitate prin care statul sprijina investitiile de acest gen. Deci banii din CV-uri, intr-un final provin de la stat si cum statul nu pierde niciodata … Vreau sa spun cu asta ca exista si o gramada de riscuri si unele chiar mari de tot (precum legislatia instabila – cum ziceam statul castiga mereu).

  Ar mai fi multe de spus, dar numai in contextul cunoasterii integrale a legislatiei specifice, altfel ne vom expune doar o simpla parere …

  • 1. Nu orice investitie pentru energie regenerabila va dauna mediului. Sau cel putin nu intr-o masura atat de puternica si evidenta ca microhidrocentralele.
   2. Nu conteaza daca am eu sau nu solutii alternative. Dar ca idee, pompele de caldura, centralele de cogenerare pe baza de materiale-resturi organice si lemnoase (care deja exista in cantitati foarte mari, si care nu sunt folosite), energie eoliana (pana acum n-am auzit de efecte grave asupra mediului legate de noile parcuri eoliene care au aparut in ultimii ani ca ciupercile dupa ploaie, si mai ales energie solara – panouri solare pentru incalzire apa si panouri fotovoltaice pentru curent electric. Daca toate casele ar avea acoperisurile burdusite cu panouri solare s-ar reduce seminificativ nevoia de curent electric si n-ar mai fi nevoie de investitii daunatoare in microhidrocentrale.
   3. Bineinteles ca nu trebuie sa ramanem pe combustibil fosil si / sau pe nuclear. Dar nici cu microhidrocentralele nu rezolvam treaba. Exista alternative (mentionate mai sus) care nu dauneaza mediului, sau cel putin nu asa puternic, si care sunt deja testate de ani buni in tari mai civilizate. Tine doar de cei de la putere sa directioneze fonduri si sa sustina investitii in directia care trebuie.
   4. Biodiversitatea din Romania este principalul atuu pe care il are tara asta in fata statelor vestice. Credeti ca este o idee buna sa o distrugem si pe aceasta in loc sa o valorificam si sa facem o gramda de bani prin turism responsabil?
   5. Bineinteles ca investitorii cauta profit. Insa exista totusi o diferenta intre un investitor de buna credinta si unul de rea credinta. Cei de buna credinta cauta profit dar au si grija de mediu cat de mult posibl, sau NU SE BAGA daca nu se poate face lucrarea fara sa distrugi mediu. In cazul microhidrocentralelor din Romania, investitorii sunt de rea credinta, sunt absolut nepasatori legat de mediu si sunt disperati dupa bani cu orice pret. La fel ca cei de la Rosia Montana RMGC, la fel ca cei cu gazele de sist. Si din pacate, de fiecare data sunt in “cumetrie” cu autoritatile…
   6. Daca statul ar vrea pe bune sa reduca consumul energetic al tarii, ar putea sa investeasca si sa sustina aparate electrocasnice economice A+++, ar putea sa subventioneze inlocuirea becurilor incandescente cu unele cu LED, pentru toti locuitorii acestei tari, ar putea sa produca sau sa importe dusuri economic etc etc etc. E tot timpul o problema de vointa politica. Nu de lipsa de tehnologie.
   7. Bineinteles ca ce am calculat eu acolo poate fi imbunatatit/adaptat in functie de fiecare situatie in partea. De aceea am si explicat destul de clar datele de la care plec in calculul meu. Fiecare poate calcula cu propriile date pentru a vedea cat ii da toata “afacerea”. Conform print-screenului pe care l-am pus, se vede ca in prezent un CV se vinde si cu 57 euro. Si mai peste tot pe unde am citit pe net, se vinde cu 50 euro bucata. Piata inca nu este saturata. Nu stiu care va fi situatia in viitor. Si chiar daca s-ar vinde cu 27 euro, pretul minim garantat, ar insemna ca investitia s-ar recupera de doua ori mai lent, deci in vreo 9-10 ani, nu 15.
   8. Sigur ca legislatia si instabilitatea politica din Romania sunt MOARTEA pentru investitori. Eu unul n-as investi in Romania atatia bani, pentru ca nu poti stii niciodata ce se va intampla in viitor.
   9. Nu sunt de acord ca statul nu pierde niciodata. Asta este o zicala care nu mai este valabil de mult in Romania. In prezent, statul roman pierde tot timpul :). Uitati-vă de exemplu la redevenţa pentru Petrom-OMV de doar 6% (?) pe 70 de mii de ani.
   10. Am scris in text ca sunt dispus oricaror calcule alternative sau modificari. Faceti dvs un calcul mai realistic decat al meu si puneti-l aici sub forma de comentariu :)

   Numai bine va urez!

   P.s.: Credeţi că acea firmă va investi pe bune cele 30 de milioane de euro anunţate? Sau va băga in realitate mai putini bani?

 2. Pingback: Victor Ponta sustine exploatarea gazelor de sist, poluarea apelor si Romaniei (pol91) | CE-I CU NOI?

 3. Pingback: Opţiuni politice. Scurtă istorie a voturilor la alegerile din România – Emilian Ce-i cu noi? (pol65) | CE-I CU NOI?

 4. Pingback: VIDEO: Micro hidrocentralele distrug raurile si natura României. Energie “verde” pe Capra, Buda, bani certificate verzi (eco11) | CE-I CU NOI?

 5. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

 6. Pingback: Problema: microhidrocentrale pe raurile de munte distrug biodiversitatea din ariile protejate. Habitate, pesti, vidre si viata salbatica amenintate (eco) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s