Lipsa de transparenta in institutiile publice inseamna CORUPTIE. Politica si secretele administratiei publice (pol94)

lipsa de transparenta in politica si administratia publica inseamna coruptie, functionare politicieni administratori corupti ai banilor publici munciti de romani transparenta prima victimaSituaţia stă în felul următor: oile muncitoare (adică noi) muncim (unii mai mult, alţii mai puţin) şi producem prin munca noastră mai mulţi sau mai puţini BANI PUBLICI. Banii publici sunt munciţi, produşi DE NOI! Banii publici sunt ai noştri! Din păcate banii publici sunt în România controlaţi, gestionaţi, furaţi de nişte găşti mafiote care alternează la putere odată cu votul popular din 4 în 4 ani. Pentru că este vorba despre BANI PUBLICI, AI NOŞTRI, atunci toate instituţiile care sunt finanţate din bani publici şi toate instituţiile care folosesc-cheltuiesc-gestionează BANI PUBLICI (adică banii noştri), trebuie să facă acest lucru CU UN MAXIM DE TRANSPARENŢĂ, pentru ca noi, poporul muncitor, care a produs acei bani, să vedem ce se întâmplă cu ei, în fiecare zi, în fiecare minut, oricând avem chef. Detalii în continuare:

Scriam în titlu “secretele administraţiei publice”…. Păi e normal vreodată ca administraţia să aibă secrete faţă de poporul pentru care lucrează şi din banii căruia este plătită? NORMALITATEA în politică şi administraţie publică (unde se cheltuiesc bani publici) este ca orice leu cheltuit să fie cheltuit TRANSPARENT!. Această transparenţă ar permite presei libere (care o mai fi) şi poporului să observe orice nereguli, orice furăciuni, orice PORCISME ale celor care gestionează banul public. Şi astfel ar fi împiedicată CORUPŢIA. Pentru că oamenii, chiar şi cei de bună credinţă (iniţial) se pot schimba în funcţie de contextul în care sunt puşi. Şi de regulă, banii, femeile, funcţiile, puterea sunt printre principalele cauze care duc la corupţie. Deci LIPSA DE TRANSPARENŢĂ în cheltuirea banilor publici înseamnă inevitabil CORUPŢIE. Este valabil pentru orice instituţie publică inclusiv pentru Biserica Ortodoxă Română.

Atunci când vreţi să vă daţi seama de “buna credinţă” a unei instituţii publice sau a unui om politic, uitaţi-vă un pic şi la transparenţa cu care îşi desfăşoară activitatea… (în interesul nostru, desigur). Orice entitate care foloseşte bani publici trebuie să fie 100% transparentă, cel puţin în cheltuirea banilor publici (ca să nu vorbim de numirile în funcţii publice şi luarea deciziilor, că nu mai terminăm azi).

Chiar şi companiile private, dacă aleg să fie transparente 100% sau aproape 100% vor avea de câştigat foarte multă încredere din partea clienţilor. Cum îmi place mie să repet oamenilor din când în când – un produs bun, de calitate, nu prea are nevoie de reclamă – este de ajuns să prezinţi caracteristicile (avantajele) produsului şi atât. Pe de altă parte, un produs prost, de proastă calitate, sau semi-inutil, va fi vândut de o companie privată în urma unei campanii publicitare manipulatorii, prin care să prostească clientul să cumpere acel produs. Un produs bun pe bune, aproape că se vinde singur, prin transparenţă şi calitate. Însă aici intervin probleme corecte legate de concurenţă, furtul de informaţii etc – lucruri care diminuează transparenţa într-o companie privată.

Dar ce fac privaţii, cu banii câştigaţi-munciţi TEORETIC de ei, este treaba lor. Instituţiile publice însă, sau parteneriatele public-private, şi orice contract care implică bani publici munciţi de mine, de tine, de noi, trebuie să activeze cu un MAXIM DE TRANSPARENŢĂ. Lipsa de transparenţă a banilor publici duce la corupţie. Cred că am zis de o mie de ori. Dar e bine să se înţeleagă şi să se conştientizeze acest lucru. Pentru că atunci când oamenii se simt nedreptăţiţi, furaţi, şi nu mai suportă, şi ar ieşi în stradă, dar nu ştiu ce să strige şi împotriva cui, pot protesta pentru acest singur lucru, care ar rezolva multe probleme: TRANSPARENŢA!

P.s.:  imaginea de la începutul textului se aplică şi pentru România guvernată de Ponta 2 USL: Transparenţa – prima victimă a acestei guvernări.

Update 14 aprilie 2013: Un citat de AICI care are legătură:

“Primăria din Iaşi îşi poate permite să ceară cetăţenilor să dovedească ce şi câţi copaci a tăiat ea, Primăria. Îşi poate permite să ne ceară socoteală nouă sau Gărzii de Mediu pentru nu ştiu ce inexactităţi. Normal ar fi ca ea, Primăria, să ne dea socoteală de ce şi câţi copaci, de pe ce străzi, ar vrea să “reabiliteze”. Şi ca noi, cetăţenii, să aprobăm sau nu. Dar totul să fie transparent. În lipsa transparenţei, e foarte uşor pentru orice sistem totalitar sau mafiot să navigheze la limita legii şi să speculeze lipsa de informaţii a cetăţenilor.”

Emilian, 9 ian 2013, ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

8 responses to “Lipsa de transparenta in institutiile publice inseamna CORUPTIE. Politica si secretele administratiei publice (pol94)

  1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Solutie pentru România: “Alegeri anuale pân’ la rezolvare”. Curatarea clasei politice si reducerea coruptiei (pol118) | CE-I CU NOI?

  3. Pingback: Ce este saracia romanilor si a oamenilor? Cauze si solutii de rezolvare ale problemelor Romaniei si omenirii (pol121) | CE-I CU NOI?

  4. Pingback: Cel mai bun sistem de vot – corect si nefraudabil. Alegeri imposibil de fraudat. Sistem ideal de votare. Alegerea conducatorilor in Romania. Candidati independenti (pol134) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  5. Pingback: Cum demonstrezi buna credinta. Cum alegem oameni morali in fruntea noastra, la conducerea tarii si in administratia locala (pol155) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  6. Pingback: Sclavia moderna – VIDEO explicativ in engleza. Tirania statelor, guvernelor, institutiilor, corporatiilor multinationale. Guvernul mondial din umbra (nom29) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  7. Pingback: Reguli de baza pentru discutii despre salvarea Romaniei. Unirea si colaborarea romanilor. Miscari ale protestatarilor impotriva sistemului mafiot corupt vandut care exista la conducerea tarii (pol170) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamen

  8. Pingback: Cum ne dam seama pentru ce trebuie sa luptam atunci cand vrem sa “Uniti salvam toata Romania!”? Sfaturi pentru oamenii de buna credinta (nom) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Spune-ți părerea aici: