Studii-experiment despre comportamentul oamenilor in societate. Falsa inchisoare si ochi albastri ochi caprui (edu3)

studii experimente cercetari pe oameni comportamentul oamenilor in societate viata umana efectele inchisorii educatia la scoala omul se schimba in functie de context mediul in care traieste, ceicunoi.wordpress.comAm descoperit de curând site-ul scientia.ro care este destul de mişto. De fapt am ajuns pe el datorită unui studiu-experiment foarte foarte interesant despre comportamentul oamenilor, deci un experiment care viza blogul meu în mod direct :). În total am găsit pe scientia cel puţin următoarele două studii care duc cumva la aceeaşi concluzie. Detalii în continuare:

De mult timp susţin (dar nu şi pe blog) faptul că VINA este cel mai complicat concept uman care există. Mai exact – vina morală. Există vină juridică şi vină morală. În timp ce un judecător de bună credinţă poate stabili vina juridică a cuiva care a greşit ceva în această societate, conform legilor şi regulilor prestabilite de legiuitor (parlament) şi îi poate atribui şi o pedeapsă conform acelor reguli prestabilite, să identifici vina morală – cine este de vină DE FAPT pentru ceea ce un om a făcut, este cel mai complicat lucru existent pe planetă. Asta este părerea mea, dar nu vreau să detaliez prea mult despre asta pentru că unii oameni ar putea trage nişte concluzii greşite dintr-o astfel de discuţie. Însă pentru cei care vor să vadă un mic flavor despre ce vobesc aici, să citească următoarele două studii, care amândouă ajung cam la aceeaşi concluzie: Cei mai mulţi oameni se schimbă în funcţie de contextul în care se află la un moment dat. Aşa se explică şi de ce banii îi schimbă pe oameni – există şanse ca şi cel mai bun, omenos și corect om ”să își piardă mințile” din cauza noului context – bogaţia. Aşa se pot explica şi multe alte comportamente umane. Din păcate nimeni nu poate ştii dacă se va schimba sau nu înainte să se afle propriu-zis în noul context… şi să treacă “testul” cu brio. Oricât de mult am CREDE că vom rămâne la fel de “morali” în anumite situaţii, nu avem de unde să ŞTIM acest lucru, până când contextul în care trăim nu se schimbă, până când nu ajungem propriu-zis în situaţia respectivă…

“Contribuţia psihologiei sociale la înţelegerea naturii umane este descoperirea faptului că forţe mai mari decât noi înşine ne determină viaţa psihică şi acţiunile, iar în fruntea acestor forţe se află puterea situaţiei sociale”. (Mahrzarin Banaji)

Şi acum cele două experimente:

Experimentul falsei închisori

Experimentul “ochi albaştri – ochi căprui”

Tot în legătură cu asta citiţi şi: Teoria ferestrelor sparte

Emilian, 22 oct 2012, ceicunoi.wordpress.com. Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

4 responses to “Studii-experiment despre comportamentul oamenilor in societate. Falsa inchisoare si ochi albastri ochi caprui (edu3)

  1. Pingback: Lipsa de transparenta in institutiile publice inseamna CORUPTIE. Politica si secretele administratiei publice (pol94) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. Pericol, violenta, crize, panica. Contextul schimba comportamentul (edu19) | CE-I CU NOI?

  3. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. Pericol, violenta, crize, panica, imoralitate. Contextul schimba comportamentul (edu19) | CE-I CU NOI?

  4. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s