Calendarul pietei – ce gasim la piata in aceasta perioada. Legume si fructe de sezon, de-a lungul anului. Cultivarea plantelor in gradina – pe anotimpuri si luni (s)

calendar legume fructe piata agroalimentara gradina cosul de legume Ce gasim la piata in aceasta perioada. Calendarul legumelor si fructelor de-a lungul anului. Cultivarea plantelor in gradina anotimpuri 0Am mai scris de nenumărate ori pe acest blog că la piaţă încă mai găsim produse alimentare (fructe şi legume) sănătoase, sau cel puţin, mai sănătoase decât otrava toxică pe care ne-o oferă supermarket-urile străine. În plus, cumpărând de la piaţă, pe lângă obţinerea de mâncare sănătoasă care ne menţine sănătoşi, susţinem şi economia locală şi chiar naţională (proporţia de produse româneşti vândute la piaţă este muuuult mai mare decât cea din Supermarket-uri, care au ca scop ascuns distrugerea economiei României – click pt detalii). Acum, din păcate, în România are loc un război nevăzut între PIAŢĂ şi SUPERMARKET, iar noi putem ajuta piaţă să câştige, dacă vom cumpăra mai mult de acolo. În timp ce supermarket-urile şi mall-urile (străine) au ca misiune (pe lângă scoaterea banilor din România către “ţările mamă”) distrugerea producătorilor şi micilor comercianţi români, pieţarii HABAR n-au că sunt în război. Ei sunt, marea lor majoritate, pur şi simplu aerieni, şi-şi gonesc şi clienţii pe care încă îi mai au prin tot felu’ de cretinităţi imbecile de genul: să fentezi cumpărătorul la cântar, să faci mişto de cumpărător, să nu laşi omu’ să-şi aleagă cu mâna lui produsele etc. Vom vorbi pe larg despre asta (războiul piaţă-supermarket) într-un text viitor. Acum, vreau doar să ajutăm oamenii care realizează importanţa pieţelor pentru sănătatea noastră ca indivizi şi pentru sănătatea României ca societate, prin punerea la dispoziţie a unui Calendar al pieţei, un Calendar al legumelor şi fructelor în piaţă (pe anotimpuri şi luni), pentru a şti oamenii ce găsesc în piaţă şi în ce perioade ale anului. Poate îi tentează să meargă mai des… Detalii în continuare:

Menţiune: Pe vremuri legumele şi fructele erau produse în felul următor: ţăranii noştri ştiau din generaţie în generaţie cam ce legume/cereale/pomi fructiferi etc se prind în solul din România (sau din zona lor), ştiau când să planteze în funcţie de vreme / anotimp / temperatura solului noaptea etc, şi plantau în câmp, grădină, în aer liber. Acum, încă mai există această modalitate sănătoasă de a produce hrană, dar au mai apărut 2 variante pentru producerea de legume/verdeaţă, rădăcinoase etc, pe care trebuie să le conştientizăm. Este vorba de SOLARII (/sere) simple şi SOLARII încălzite şi iluminate artificial.

În principiu, pomii fructiferi şi cerealele se cultivă în aer liber în continuare.

În schimb legumele, salatele, rădăcinoasele, verdeaţa, căpşunile etc se cultivă mai nou, în proporţie destul de mare, în sere / solarii. Motivul: pentru obţinerea unei producţii mai mari prin posibilitatea de a înfiinţa culturi timpurii şi târzii (extra-sezon).

În principiu, plantele au nevoie de APĂ, CĂLDURĂ şi LUMINĂ pentru a se dezvolta. În timpul iernii nu prea poţi să pui nimic în grădină (şi să-ţi şi iasă) pentru că nu ai CĂLDURĂ şi nici LUMINĂ suficientă (ziua e prea scurtă şi prea rece).

Dacă ai un solar simplu, neîncălzit, neiluminat artificial, poţi menţine o temperatură mai mare în interior (asta face folia aceea) şi poţi porni cultura cu aproximativ o lună mai devreme decât cei care pun în aer liber, şi o poţi menţine cu o lună mai mult (aprox.). Adică poţi începe să cultivi de prin ianuarie – februarie (?) şi poţi ţine solarul “activ” până prin noiembrie (?) (nu ştiu exact, că nu am avut niciodată). De exemplu, unii oameni / pieţari cresc înainte de primăvară răsaduri în solar şi când ziua oferă suficientă căldură şi lumină, le pun în grădină în aer liber să se dezvolte mai departe.

Dacă însă ai un solar încălzit (sobă/centrală etc) şi iluminat artifical pe timp de iarnă, îl poţi folosi tot anul pentru a produce legume (dar te costă).

În ce măsură sunt mai sănătoase plantele crescute în aer liber, în mod “tradiţional”, în perioadele lor “naturale”, comparativ cu cele din solarii…nu ştiu. Problema mai mare după părerea mea este reprezentată de chimicale (ce pot fi folosite şi în solarii şi pe câmp).

Ideea este că din cauza (sau datorită) acestor solarii, legumele nu se mai găsesc în piaţă doar în perioada “de sezon”, când în mod tradiţional se coc şi sunt bune de cules şi vândut în piaţă, ci şi în afara perioadelor “tradiţionale”.

În piaţă găsim deci o grămadă de tipuri de legume/fructe: crescute în aer liber, importate de prin ţări mai calde, crescute în solarii simple, crescute în solarii încălzite şi luminate artificial etc. Multe dintre ele sunt stropite cu tot felul de chimicale pentru producţie mai mare (deci profit mai mare). Unele sunt vândute chiar de producători, altele de intermediari speculanţi etc. Din păcate un ochi neavizat în piaţă NU îşi poate da seama care de unde e şi cum e. Şi nici măcar un ochi avizat nu poate ştii sigur. Tocmai de aceea este de bază dezvoltarea sistemelor tip ASAT în România, prin care consumatorii cumpără direct de la producătorul local şi verifică prin vizite periodice pe teren CUM sunt crescute legumele şi fructele.

Dar chiar şi cu problemele pe care le are, PIAŢA E MAI BUNĂ DECÂT SUPERMARKET-UL, unde otrava e mai multă (chimcale, E-uri) şi unde găsim mai ales legume şi fructe de import, crescute în mod industrial, în detrimentul produselor româneşti, mai sănătoase şi mai gustoase, zic eu.

ÎNSĂ, mulţi oameni încă produc în stil tradiţional, lăsând legumele să se facă şi să se coacă la timpul lor. Acelea apar în pieţe în sezonul lor (în perioada lor naturală de coacere).

Ei bine, Calendarul pieţeiCalendarul legumelor şi fructelor de mai jos încearcă să prezinte acea perioadă “naturală” în care putem găsi în piaţă produsele crescute în stil tradiţional. În principiu, calendarul de mai jos este specific zonei Bucureşti, de unde sunt eu. E posibil ca prin alte colţuri prin ţară, în funcţie de “vreme”, să existe diferenţe (legumele şi fructele să se coacă mai repede sau mai greu).

Pe lângă Calendarul legumelor şi fructelor din piaţă (ce poţi cumpăra în diferite perioade), am pus la sfârşit câteva link-uri spre un alt calendar, la fel de important: Calendarul grădinarului / agricultorului – pentru cei interesaţi să înceapă să-şi producă singuri o parte din hrană, să ştie când şi ce să planteze.

Calendarul pieţei

Ce găsim la piaţă în această perioadă.

Calendarul legumelor şi fructelor de-a lungul anului.

Ianuarie-Februarie: Napi (Topinambur)

PRIMĂVARĂ (martie, aprilie, mai):

Martie-Aprilie-Mai: urzici (se găsesc și în pădure + bune pentru ciorbă/borş sau mâncare de urzici), ştevie (crește spontan prin parcuri/câmp), pătrunjel, leuștean, leurdă (un fel de usturoi la gust, se găsește în pădure din belşug, bună pt salate), salată verde, ceapă verde, usturoi verde/usturoi nou romanesc, spanac de primăvară, lobodă, lăptuce, rucola de România (frunză păpădie – crește spontan pe câmp), mărar (apare mai târziu decât leușean și pătrunjel), untișor (prin pădure, pentru salate)

Aprilie – încep corcodușele verzi (pt ciorbă acrită), chiar și ridichi fără solar, mentă, suc de mere natural 100% – mere stoarse şi atât, fără chimicale, fără APĂ – doar sucul de la merele stoarese (apare în pieţe şi târguri la sticle PET sigilate de 0,5 – 1 l, în diferite combinaţii – cu morcov, pară, sfeclă roşie, rădăcinoase etc – preţ 5 lei/litru in apr 2014, Bucureşti – o alternativă minunată la otrava de cico din supermarket; păcat că nu-ţi poţi face provizii de aşa ceva, pentru că trebuie băut într-o săptămână de la stoarcere, altfel se strică)

Aprilie – Mai: în piaţă apar primele răsaduri la “păhărel” (plante deja crescute în solarii până pe la 20-40 cm) vândute de producători celor care vor să-şi crească singuri în grădină legume – roşii, castraveţi, ardei, vinete, ţelină, de toate (costă cam 1,5-2,5 lei firu’) – pe scurt, cumperi ce te interesează, pui în pământ, uzi periodic şi la vară/toamnă când se coc le culegi şi le mănânci – în principiu se pot creşte şi în balcon, în ghiveci/jardinieră – detalii AICI);

Mai: primele cireșe și primele căpșuni (cu solarii), rozmarin, florile de soc (pentru socată – băutură sănătoasă şi ieftină, de un trilion de ori mai bună decât cico toxic din comerţ)

Morcov, păstârnac, țelină, sfeclă rosie, gulii – se găsesc cam tot timpul anului pt că oamenii au solarii sau le conservă calumea producătorii pe timp de iarnă

Mai – iunie: încep rădăcinoase proaspete – morcov și păstârnac, pătrunjel (rădăcină), ridichi, busuioc; muguri de brad în pădure (pentru sirop)

VARĂ (iunie, iulie, august):

Iunie: primele căpșuni de grădină, vișine, cireșe la greu, căpșuni la greu, zmeură, dovlecei de curte, primii ardei la solar, ardei bulgăresc

Iunie-Iulie: caise, frunze de foi de viță (sarmale), mazăre

Din iulie încep toate legumele și fructele românești la care ne putem gândi (cu excepția celor de toamnă, vezi mai jos)

Iulie: încep murele (se găsesc pe dealuri), ardei capia, ardei iute, ardei bulgăresc, vinete la solar, primii pepeni, primele roșii de grădină,

Iulie – august: vinete de grădină, ardei gras, gulie, ridiche neagră, sfeclă, hrean, cartofi noi, smochine, fasole verde păstăi (rămâne doar păstăi), fasole galbenă păstăi (dacă nu e culeasă va fi bună mai târziu pentru boabe), afine (culese din zone motane – ultra sănătoase), hrean

August-septembrie: fasole boabe

Ciupercile: apar prin păduri vara și toamna dar nu recomandăm oamenilor nepricepuți să-și recolteze singuri (pericol de moarte – la propriu!)

TOAMNĂ (septembrie, octombrie, noiembrie):

Aug-sept: Castraveții de grădină, cartofi, mere, pere, gutui, prune, nuci, ceapă uscată,

Aug-Sept: Conopidă, brocoli

Septembrie: Struguri, must de struguri, praz

Aug-Sept-Oct: Varză și Varză roșie  (Varza se ia din grădină la prima brumă pt a pune peste iarnă ?)

Octombrie: se recoltează fructele de soc, când sunt bine coapte (bobiţe negre) (diverse întrebuinţări)

Sept-Oct-Nov: Cătină pe dealuri – ultra sănătoasă (fructul lui Dumnezeu) – apare și în piețe (în 2013, în piață, în Buc, era de la 12 lei kg în sus).

IARNĂ (decembrie, ianuarie, februarie):

Ianuarie-Februarie: Napi (Topinambur) + alte chestii conservate din toamnă sau din solarii.

…………………………………………………..

Mulțumesc Ivancăi pentru ajutor la alcătuirea listei. Mulțumesc anticipat celor care mă vor ajuta prin comentarii la îmbunătățirea/corectarea ei (doar chestii comestibile).

Distribuiţi la cât mai multă lume această listă! Poate îi tentează pe oameni să meargă mai des prin piaţă şi poate îi face să se gândească un pic mai mult la ce pun în gură, de unde provine şi cum a fost crescut…

Vă urez SPOR LA CUMPĂRĂTURI, ÎN PIAŢĂ!

Atenţie: Orice copil, tânăr şi adult ar trebui să ştie cum arată toate aceste legume şi fructe şi când apar ele pentru a le recunoaşte în piaţă sau prin natură! Apoi, în legătură cu produsele “sălbatice” (afine, cătină, soc, muguri de brad etc), ar trebui să ştie la ce sunt bune şi cum pot fi folosite pentru sănătate! Educaţi-vă copiii în acest sens! Citiţi pe net despre aceste daruri de la natură / Dumnezeu pe care încă le mai avem la dispoziţie în România şi valorificaţi-le!

calendar legume fructe piata agroalimentara gradina cosul de legume Ce gasim la piata in aceasta perioada. Calendarul legumelor si fructelor de-a lungul anului. Cultivarea plantelor in gradina anotimpuri 0

Altă variantă (interesantă) de calendar am găsit aici: http://www.cosuldelegume.ro/magento/calendarul-legumelor (imaginea de mai jos – de printat şi pus pe perete :) ):

calendar legume fructe piata agroalimentara gradina cosul de legume Ce gasim la piata in aceasta perioada. Calendarul legumelor si fructelor de-a lungul anului. Cultivarea plantelor in gradina anotimpuri 1

Altă variantă aici:

http://www.blogculinar.ro/calender-sezon-fructe-legume.html

Pentru cei interesați de cultivare / plantare de legume fructe, pomi fructiferi, avem diferite variante de Calendarul grădinarului / fermierului mai jos. Eu am pus anul acesta (primăvara 2014) în grădină ceapă, usturoi, roşii, salată. Să vedem ce-o ieşi (o să pun poze pe blog).

Calendarul grădinarului / fermierului:

http://www.incasa.ro/Calendarul_gradinii_de_legume_4403_815_1.html

http://www.agriculturae.ro/index.php/gradina-de-langa-casa/1941-perioadele-de-plantat-si-semanat-direct-a-legumelor-in-gradina.html

http://www.revista-ferma.ro/articole-horticultura/calendarul-lucrarilor-legumicole-in-camp-sere-si-solarii.html

http://hobbygradina.ro/calendarul-gradinarului-calendar-fenologic/

http://gradinadeacasa.com/Calendarulgradinei.php

http://vasi-gioni.blogspot.ro/2012/02/calendar-de-semanari-si-plantari.html

Citiți și asta:

Supermarket-urile distrug România

ASAT – hrană sănătoasă direct de la producători

Ce înseamnă viaţă sănătoasă

Emilian, 30 aprilie 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

4 responses to “Calendarul pietei – ce gasim la piata in aceasta perioada. Legume si fructe de sezon, de-a lungul anului. Cultivarea plantelor in gradina – pe anotimpuri si luni (s)

  1. O postare care unora ne e de mare ajutor . Multumim !
    Am 25 de ani si stand la oras ( nu ar trebui sa fie scuza ) si avand 2 locuri la tara la bunici in care ma duceam/duc des , nu am pus accentul/nu m-a interesat/am trecut cu vederea acest aspect foarte important al cultivarii legumelor/fructelor/plantelor/cerealelor . Le acordam foarte putin timp si asta cred ca din simplul motiv ca AVEAM si in plus de asta cei din familie nu m-au pus serios la munca in privinta asta a ingrijirii lor in anumite perioade , sa acumulez astfel cunostinte despre ele . Acum mi-am schimbat conceptia ca sa zic asa si le dau importanta !

    • Da, pai orasele mari nu sunt deloc benefice vietii, din contra, ne fac rau, din multe puncte de vedere. Din ce in ce mai multi ajung sa realizeze ca viata la tara, cu un petec de pamant al tau, se apropie cel mai mult de ce ar trebui sa insemne o vietuire normala. E normal sa le dai importanta, cand cea mai sigura/sanatoasa mancare e cea pe care ti-o produci tu, si stii ce contine…

  2. Ma incantat tu blog, felicitari!
    Doar atat, nemaipomenit.
    Astept pe acel cu pietari cu kg si etc ( ce adevarat este).

Spune-ți părerea aici: