Cum iti dai seama daca esti dependent de tigari sau nu? Cum sa te lasi de fumat (s16)

cum iti dai seama daca esti dependent de tigari, dependenta de fumat, fumatori dependenti, cum sa te lasi de fumat ghid complet metoda allen carr, renunta la fumat, ceicunoi.wordpress.comExistă foarte mulţi fumători care susţin că nu sunt dependenţi de nicotină, că nu sunt dependenţi de ţigări şi că nu sunt dependenţi de fumat. Dacă cineva le-ar spune că sunt dependeţi, ei nu l-ar crede, ceea ce este oarecum logic. Ca paranteză: Întotdeauna m-am întrebat – Cum demonstrezi unui nebun psihic că este nebun psihic? Nu prea ai cum. Însă atunci când vine vorba de ţigări, există nişte elemente concrete pe care le pot analiza fumătorii ca să îşi dea seama singuri dacă sunt fumători sau nu. Citiţi în continuare despre asta şi despre cum vă puteţi lăsa de fumat în cel mai uşor mod posibil:

De câte ori n-aţi auzit fumători spunând chestii de genul “Nu nu, că eu nu sunt dependent, fumez foarte rar, mai mult de socializare sau aşa de plictiseală. E ok.” SAU “Nu nu, nu e nicio problemă, că eu mă pot lăsa de fumat oricând vreau. Dar îmi place! Nu vreau să mă las.”  Acu’… problema pe care şi-ar putea-o pune fumătorii este…”Dar dacă sunt într-adevăr dependent? Pe ce mă bazez când spun că mă pot lăsa oricând? Mă bazez pe ceva concret când spun asta? Sau e doar un feeling…pe care de fapt mi-l impun ca să nu trebuiasă să mă confrunt cu gândul că sunt dependent de ţigări…?”. Astfel, vin în ajutorul fumătorilor cu următoarele câteva criterii obiective / întrebări  prin care să-şi dea seama dacă sunt dependenţi de ţigări sau nu:

1. Dacă fumezi la scurt timp (în primele 30 min) după ce te trezeşti – aia este dependenţa biologică de nicotină (organismul a fost privat de nicotină ore în şir în timpul somnului, iar acum, odată treaz – îi este foame de otravă şi îţi cere)

2. Cât timp poţi rezista fără să fumezi în aşa fel încât să NU apară vreun sentiment negativ de nelinişte-frustrare-tensiune etc? În funcţie de cât de repede vrei următoarea “doză” (de plăcere – bineînţeles), îţi poţi răspunde singur dacă tu controlezi ţigara sau ea pe tine.

3. Ţi se întâmplă să înfrunţi şi să suporţi diferite circumstanţe negative doar ca să poţi fuma? De exemplu să te bagi într-o baie publică (loc infect) ca să poţi fuma. SAU să te piteşti pe sub o masă / după un dulap / pe balcon / în baie sau în altă parte doar ca să poţi fuma SAU să stai afară în frig pentru că înauntru nu ai voie să fumezi SAU să te duci noaptea “disperat” să-ţi cumperi ţigări pentru că ai rămas fără etc etc etc. Dacă faci lucruri de genul ăsta înseamnă că eşti dependent. Ţigara te controlează. Degeaba se mint fumătorii că pun în balanţă toate aceste lucruri rele cu acea “plăcere de a fuma”, şi câştigă “plăcerea de a fuma” (care, apropo – nu există). De fapt, dependenţa e aşa puternică încât “micul monstru” din interiorul fumătorului impune orice sacrificiu pentru satisfacerea “foamei” de ţigări.

4. Răspunde-ţi la următoarele întrebări: Ce ţigări fumezi? şi Care sunt cele mai scârboase ţigări pentru tine (ca gust/senzaţie în timpul fumatului etc)?.

Acum întreabă-te aşa: Dacă ai fi singur încuiat în casă pentru 2 zile (nu ai cum să ieşi) şi ai un singur pachet de ţigări – din acelea scârboase care nu îţi plac, le-ai fuma pe acelea, sau n-ai mai fuma deloc? Orice fumător dependent le-ar fuma pe acelea, chiar dacă i se păreau scârboase cu o zi înainte (când le avea pe ale lui – alea “bune”). Ceea ce demonstrează că fumătorii nu fumează de plăcere ci fumează ca să nu trăiască “spaima de a nu fuma”, ca să nu se simtă prost din cauza “micului monstru din interior” căruia îi este foame de nicotină şi care “cere disperat de mâncare”.

5. Te regăseşti printre fumătorii care stau la gura de metrou – să fumeze o ţigară înainte să intre la metrou? E ţigara “de plăcere”, nu-i aşa? Prin coincidenţă ai avut chef de plăcerea unei ţigări chiar înainte să intri la metrou. Ce coincidenţă! Sigur e vorba de plăcere. N-are nicio legătură cu dependenţa de fumat şi “micul monstru” care îţi cere ţigări pentru că ştie că vei intra la metrou şi nu vei mai putea fuma. Deşi poţi rezista o ora fără ţigări (cam cât ar dura maxim călătoria în subteran), dependenţa tot se manifestă şi tot te ţine la intrarea în staţia de metrou să fumezi…de plăcere bineînţeles… Deci…dacă fumezi înainte să intri la metrou  -> dependenţă!  De asemenea, atunci când ieşi de la metrou, dacă nici n-apuci să ieşi bine din staţia de metrou, şi îţi aprinzi ţigara pe scările de la ieşire (alea rulante, ca să nu cumva să faci mişcare), înseamnă că eşti dependent de ţigări. Sau e tot coincidenţă? Ţi-a venit plăcerea de a fuma EXACT pe scările de ieşire, nu? NU. Ţigara aprinsă pe scările rulante la ieşirea din metrou e dependenţă.

6. Ţi-ai spus că “începând din data de…. mă las de fumat” SAU “începând de mâine mă voi lăsa de fumat” SAU “aceasta este ultima ţigară” etc etc etc, şi cu toate astea încă mai fumezi? Înseamnă că eşti dependent…

7. Fumezi deşi eşti însărcinată şi ştii că al tău copil riscă să se nască grav bolnav, cu malformaţii sau mort? -> dependenţă!

8. Fumezi chiar dacă doctorul ţi-a spus direct în perioada următoare să nu pui gura pe ţigară din cauza problemelor concrete de sănătate pe care le ai deja (răceală, pneumonie, gripă bla bla)? -> dependent!

9. Fumezi chiar dacă eşti răcit şi te doare gâtul de mori? – Crede-mă, aia nu e plăcere, e dependenţă!

10. ………..

Nu mai am chef să scriu chestii dastea. Sunt o grămadă de lucruri de scris, dar pierd timpul aiurea pentru că tot fenomenul fumatului este deja explicat într-o carte. O să trec deci la partea a doua a acestui text, şi anume o să le spun fumătorilor că există şi în România cea mai uşoară metodă prin care oricine se poate lăsa de fumat îm cel mai rapid mod posibil şi fără niciun sevraj sau stres. AM VĂZUT ASTA CU OCHII MEI! Cei mai tari fumători sunt cei care sunt în stare să te asculte 2 minute sau să citească o chestie 10 minute, în folosul lor. Cei mai tari fumători sunt cei care nu au impresia că ei ştiu totul despre fumat, şi sunt dispuşi să mai asculte şi părerea altcuiva. ASCULTAŢI-MĂ când vă spun şi nu ignoraţi acest mesaj: EXISTĂ ŞI ÎN ROMÂNIA CEA MAI UŞOARĂ METODĂ PRIN CARE ORICE FUMĂTOR SE POATE LĂSA DE FUMAT FOARTE FOARTE UŞOR! Această metodă este explicată în mini ghidul pe care l-am scris, şi pe care îl puteţi citi la următorul link:

Cum sa te lasi de fumat in cel mai usor mod posibil. Ghid complet metoda Allen Carr

(cei care cred că Metoda Allen Carr este o ţeapă ineficientă sunt pur şi simplu neinformaţi, dezinformaţi sau idioţi :). Citiţi ghidul meu şi convingeţi-vă. Nu refuzaţi informaţia!)

Emilian, 23 oct 2012, ceicunoi.wordpress.com – un blog educativ despre comportamentul uman.

4 responses to “Cum iti dai seama daca esti dependent de tigari sau nu? Cum sa te lasi de fumat (s16)

  1. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. Pericol, violenta, crize, panica. Contextul schimba comportamentul (edu19) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. Pericol, violenta, crize, panica, imoralitate. Contextul schimba comportamentul (edu19) | CE-I CU NOI?

  3. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  4. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. | Supravietuitorul blog

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s