Cauzele violentei domestice. Rezolvare violenta domestica. Probleme familie (fam2)

violenta domestica familie copii femei barbati rezolvare probleme familiale casnicie, ipedia.roViolența domestică NU este ceva normal, ci este ceva anormal. Poate vi se pare ciudată această precizare banală și evidentă. Din păcate însă, ea trebuie făcută, pentru că foarte multe femei consideră că este ceva normal ca soțul să le mai bată din când în când. Violența domestică este un fenomen care există și în societatea românească, fiind o problemă care trebuie rezolvată, acționându-se pe mai multe planuri, explicate în acest text.

Cauzele existenței violenței domestice sunt multiple, însă principalul vinovat pentru care violența domestică persistă într-un popor este STATUL. Statul este și cel care are toate instrumentele, resursele și pârghiile necesare pentru a o diminua, sau chiar eradica. Ce se înțelege mai exact prin violență domestică?

Violența domestică:

– presupune violență fizică și/sau psihică-emoțională;

presupune unul sau mai multe din următoarele tratamente, în cadrul gospodăriei și/sau familiei: bătăi, lovituri, provocare de traumatisme fizice și psihice, smuciri, zdruncinături, urecheri, scuipături, înjurături, amenințări, cicălituri, violarea vieții private (corespondență, mail, telefon), menținerea unei stări de tensiune, creare de stres, agresiuni sexuale, amenințări, șantajări etc;

– se manifestă mai ales asupra femeilor și copiilor, dar și asupra bărbaților;

Puteți vedea în tabelul de mai jos care ar fi cauzele și căile de rezolvare ale violenței domestice (click pentru a se mări).

UPDATE 24 aprilie 2012: Am descoperit o nouă cauză a violenţei domestice: hrănirea deficitară/proasta alimentaţie/lipsa hranei. Sigur aţi observat cum oamenii devin irascibili când nu mănâncă. Această reacţie se explică biologic, o să vorbesc despre ea în alt text, însă teza mea este că aceste fenomene care duc la irascibilitate din cauza hrănirii necorespunzătoare (amânarea mesei, ingerarea de mâncare de proastă calitate, mâncare prea puţină, mâncatul pe fugă, sărirea peste masă etc) sunt vinovate pentru foarte multe cazuri de violenţă domestică din România. O persoană care este nemâncată la propriu, dacă devine irascibilă din cauza asta, are mai multe şanse să devină şi violentă (verbal sau fizic). Consider că la fel cum alcoolul îi face pe unii oameni violenţi, aşa poate acţiona şi lipsa de mâncare. Atenţie deci şi la acest aspect. Fenomenul este corelat cu sărăcia şi cu un stil de viaţă nesănătos. Deci iarăşi trebuie lucrat pe educaţie şi eradicarea sărăciei, aşa cum veţi vedea şi în tabelul de mai jos.

violenta domestica rezolvare cauze violenta fizica psihica familie casnicie, feb 2012, ceicunoi.wordpress.com

 Sărăcia reprezintă o mare cauză a violenţei domestice, pentru că atunci când un bărbat îşi bate femeia, aceasta de cele mai multe ori NU ARE UNDE SĂ SE DUCĂ SĂ STEA ÎN ALTĂ PARTE, nu are cum să se mute şi să se descurce singură din punct de vedere financiar, aşa că stă şi îndură alături de cel care o bate. Viaţa în 2 e mult mai ieftină decât viaţa de unul singur. Iar după o anumită vârstă, femeile îşi pot găsi mai greu un nou bărbat care să stea alături de ele.

Educaţia precară reprezintă o a doua principală cauză a violenţei domestice, pentru că  ea le face pe femei să creadă că:

– e normal ca bărbatul să-şi bată femeia,

– e normal ca femeia să stea la cratiţă,

– e normal ca femeia să se ocupe singură de muncile casei şi să crească ea copiii pentru că, vezi doamne, “bărbatul aduce bani în casă”

– e normal ca femeia să nu sufle o vorba în faţa bărbatului care o agresează fizic/verbal etc

Natura biologică a omului este una violentă. Dacă vă uitaţi la cimpanzei, care sunt cei mai asemănători cu noi chiar dacă nu credeţi în teoria evolutiei etc, o să vedeţi că sunt foarte violenţi în foarte multe situaţii. Aşa sunt şi oamenii, la rădăcina lor biologică, mai ales masculii )(bărbaţii). Educaţia teoretic ar trebui să îi ajute pe bărbaţi să se controleze, însă pentru că cei mai mulţi români au o educaţie precară, bărbaţii se enervează şi devin violenţi (fizic sau verbal) foarte uşor.

De asemenea, din cauza educaţiei precare, multe femei nu îşi dau seama că se află într-o situaţie ANORMALĂ (de violenţă domestică), sau nu sunt în stare să găsească soluţiile de a ieşi din această situaţie.

Tot natura biologică a omului influenţează zic eu violenţa domestică şi în alt mod, pe care ar fi bine să îl înţelegem: din punct de vedere biologic, femeile sunt făcute să-şi găsească un bărbat, cu care să facă un copil doi trei, bărbat care să stea alături de ea şi să o ajute să crească “progeniturile”. Deci femeia, biologic vorbind, este monogamă – contribuie la perpetuarea speciei prin naşterea de puţini copii, pe care îi creşte pentru a ajunge la maturitate. Pe de celalaltă parte, din punct de vedere biologic, bărbatul trebuie “să-şi împrăştie sămânţa”, în termeni mai ştiinţifici “să împrăştie variabilitate”. Mai exact – să lase cât mai multe femele însărcinate – aşa sunt făcuţi biologic bărbaţii din punct de vedere al perpetuării speciei. Din acest motiv bărbaţii sunt disperaţi după sex cu 1000 de femei. Bărbatul biologic este multi-gam. Faptul că foarte mulţi bărbaţi fac parte dintr-o familie, şi îşi petrec viaţa cu o singură femeie, este rezultatul acţiunii părţii lor raţionale, care a potolit cât de cât partea biologică ce îi striga “nu te căsători! fă sex cu 1000 de femei!”. Faptul că bărbaţii sunt multi-gami la rădăcină se demonstrează prin comportamentul pe care îl au – dispariţia chefului de sex cu nevasta, se uită tot timpul după alte femei pe stradă, îşi înşeală femeile pentru sex cu alte femei, folosesc pornografia pentru sex de unul singur, se duc la prostituate etc. Aceste diferenţe dintre femei şi bărbaţi legat de relaţiile sexuale pe care femeile nu le doresc atât de des iar bărbaţii sunt disperaţi să le aibă cât mai des şi cu cât mai mulţi parteneri, fac ca bărbatul care se află într-o situaţie de monogamie, nepotrivită biologicului lui, să aibă reacţii violente faţă de femeia de lângă el, care nu îi mai oferă ceea ce el are nevoie din punct de vedere sexual (fără să fie vina ei). De fapt în foarte multe situaţii, eu cred că bătaia pe care o dă bărbatul femeii este un mesaj de la partea biologică a bărbatului: “despărţiţi-vă!”. Acest mesaj ar trebui să fie recepţionat de amândoi, atât de femeie cât şi de bărbat. Aceste probleme legate de insatisfacţia sexuală a bărbatului, şi frustrarea pe care i-o cauzează se pot rezolva sau măcar diminua tot prin educaţie. Dar o educaţie adevărată, nu nimicurile care se învaţă prin majoritatea instituţiilor de învăţământ din România. De asemenea, family planning ar putea să ajute.

Educaţia şi sărăcia sunt principalele cauze ale violenţei domestice şi ambele sunt în primul rând  în responsabilitatea STATULUI ROMÂN. Deci suntem pe mâini bune :) (vai dă capu’ nostru…)

P.s.: să nu cumva să vă intereseze ce fac cei care ne conduc. Nu nu! Ignoraţi total acest aspect că nu are nicio legătură cu noi. Sau are?

Emilian, 19 feb 2012, ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi?

13 responses to “Cauzele violentei domestice. Rezolvare violenta domestica. Probleme familie (fam2)

  • :) Nu am zis niciodată că statul le va rezolva pe toate, ci că în primul rând statul este cel vinovat, și în primul rând statul trebuie să le rezolve, mai ales prin educaţie şi eradicarea sărăciei.

   • Deceaba sunt multe articole in constitutie. Vorba multor batrani :
    “Asta e!”.Asa de manipulati si de jos cu demnitatea, ca “Asta e !”

   • saracia poate fi un factor de risc dar nu este cauza principala a violentei in familie, statisticile existente (national si international OMS)dovedesc faptul ca exista violenta domestica si in cuplurile care au nivel educativ si financiar ridicat. Asfel ca s-a dovedit faptul ca nu saracia sau consumul de alcool este cauza ci felul in care este perceput rolul social al femeii in societate, nevoia de control si putere a barbatului asupra femeii, inegalitatea de gender.

   • Prin coincidenta chiar ieri am vorbit cu cineva despre cauzele violentei domestice. Intr-adevar nu alcoolul ar fi o cauza (poate doar un imbold in plus) insa cauza principala este cumva situatia / senzatia / sentimentul de neimplinire pe pamant ca om, stresul din cauza nonsensului societatii mizerabile in care suntem fortati sa traim, saracie, proasta alegere a partenerului etc., Astea duc ca barbatii sa isi inece amarul in bautura sau sa se razbune pe cine prind mai aproape. Daca am trai intr-o societate normala la cap, in care omul ar avea un sens in viata si si-ar descoperi vocatia si asta l-ar implini, ar fi mai fericit si nestresat si nu ar mai fi violent. Din pacate in prezent avem statutul de sclavi muncitori. Violenta domestica este una dintre repercusiuni.

 1. Ar trebui o tara speciala pentru cei care sunt fanaticii “femeia la cratita” si numai acolo…

 2. Pingback: Cand si cum se transforma oamenii in diferite situatii si circumstante. Pericol, violenta, crize, panica, imoralitate. Contextul schimba comportamentul (edu19) | CE-I CU NOI?

 3. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

 4. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

 5. In viitorul departat se poate si altfel. Se trimite o echipa legala care prima data vorbeste cu tatal bataus. A doua oara se trece la alte ”fapte” impotriva lui. In propria lui casa, iar cind echipa pleaca el poate sa fie calm, de tot in urmatoarele minute, si constient de calm pentru tot restul casniciei. Nu mai trebuie sa faca puscarie, sa platim pentru cazarea lui. Nu sint violent, dar daca nu se poate, ea are un rost pentru indreptarea unor nedreptati.

 6. Pingback: Motive si instincte biologice care ne controleaza viata. Cum este influentat comportamentul omului de partea biologica a sa (edu) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s