Ce am castigat in urma protestelor Rosia Montana, Gaze Sist, Bucuresti, Pungesti, Mosna septembrie – noiembrie 2013 (pol)

romani adevarati contra gazelor de sist in Mosna Sibiu protest noiembrie 2013 anti impotriva exploatarii gaze neconventionale fracturare hidraulica fara fracking in Romania manifestatie solidaritate taraniExistă în conştiinţa publică înrădăcinată o idee GREŞITĂ şi PĂGUBOASĂ: “protestele de stradă nu schimbă cu nimic situaţia!”. FALS! ÎN REALITATE, PROTESTELE DE STRADĂ SCHIMBĂ LUCRURI. Mai mulţi oameni în stradă înseamnă mai multe lucruri schimbate în bine şi rezolvări mai rapide ale problemelor semnalate de protestatari. Pentru ca oamenii să se convingă de utilitatea protestelor de stradă, ŞI SĂ PARTICIPE MĂCAR JUMA DE ORĂ CĂ NU MOR, am făcut o sinteză a câştigurilor protestelor din perioada septembrie – noiembrie 2013, în urma manifestaţiilor, mobilizărilor şi mişcărilor de stradă împotriva proiectului Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică toxică.

(firul protestelor RM Bucureşti începând cu 1 sept poate fi parcurs AICI – foto şi video)

Iată contextul şi ce am câştigat prin protestele de stradă:

1. Ponta face un proiect de lege cu dedicaţie pentru compania RMGC şi pentru demararea proiectului minier criminal Roşia Montană. Proiectul de lege dă mână liberă companiei să exproprieze pe cine are chef, când are chef şi să încalce mai multe legi, inclusiv CONSTITUŢIA României. Pe 1 septembrie 2013 lumea iese masiv în stradă (masiv faţă de lipsa de reacţie autentică a populaţiei de până atunci) – vreo 2500 de oameni ies în Piaţa Universităţii împotriva proiectului de lege făcut de Ponta şi blochează Bd. Magheru. Fac o “plimbare” pe Bd. până la Guvern, îi strigă de bine lu’ Ponta şi se întorc la Universitate, unde se aşează în fund pe carosabil şi RĂMÂN ACOLO, blocând circulaţia. Mulţi au rămas până târziu în noapte. Unii au adus corturi şi le-au pus în stradă. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în Bucureşti de prin 1990. NICIO TELEVIZIUNE NU A FOST PREZENTĂ ÎN SEARA DE 1 SEPTEMBRIE 2013 SĂ ÎNREGISTEZE CE S-A ÎNTÂMPLAT. NICIO TELEVIZIUNE NU A DAT NIMIC LA ŞTIRI! Aici a apărut PRIMUL CÂŞTIG: Toată lumea interesată de subiectul Roşia Montană a putut vedea că PRESA ROMÂNĂ ESTE VÂNDUTĂ – este deţinută direct şi/sau indirect de MAFIOŢII care conduc această ţară. Ce altă scuză are presa română că nu a fost pe 1 septembrie să relateze ce se întâmplă în CENTRUL CAPITALEI ROMÂNIEI? Nu au ştiut? AAHAHAHA să fim serioşi. Presa află orice bârfă şi orice infracţiune şi ajunge la faţa locului înaintea poliţiei. De data asta însă, NICIO TELEVIZIUNE nu a venit să filmeze-relateze ce se întâmplă. Explicaţia este una singură – ordine venite de sus “nu dăm nimic, aşteptăm să vedem ce se întâmplă”. Asta înseamnă presă coruptă, vândută, care DEZINFORMEAZĂ POPORUL. Este un mare câştig al protestelor – faptul că s-a văzut clar acest lucru – imoralitatea presei româneşti în toată splendoarea ei. Bineînţeles că tot ce s-a întâmplat atunci a circulat foarte bine pe NET, pe bloguri libere (sau cu interese împotriva ACTUALULUI proiect Roşia Montană) şi pe Facebook. A doua zi, după ce criminalul Băsescu (sclav de mulţi ani ai intereselor RMGC şi susţinător pe faţă al proiectului) a menţionat protestele de la Universitate, toate televiziunile au început să dea câte ceva despre ce s-a întâmplat şi au început să apară care de filmare în piaţă la următoarele proteste (în următoarele zile).

2. Un al doilea mare câştig este tot legat de presă – cei interesaţi de subiectul Roşia Montană şi politica murdară a conducătorilor acestei ţări, au putut vedea cum PRESA DENATUREAZĂ ADEVĂRUL şi MANIPULEAZĂ în momentul în care în stradă erau vreo 5000 de oameni protestând şi la TV vedeai exprimarea “câteva sute de oameni protesteaza…”. Posturile TV şi publicațiile online și tipărite s-au bătut între ele care să dea cifre cât mai diferite de realitatea din teren. Şi au reuşit. Foarte puţine televiziuni au susţinut cu adevărat protestul paşnic, autentic şi democratic al românilor, menţionând corect numărul de participanţi şi lucrurile care se întâmplau în pieţele marilor oraşe ale României. Deci iarăşi, un punct în plus, ŞI CLAR (pentru cine are ochi să vadă şi e interesat să priceapă), care arată că PRESA ROMÂNĂ = O MARE MINCIUNĂ. Dacă acest lucru s-ar traduce în practică prin ARUNCAREA TELEVIZORULUI sau folosirea lui doar pe post de mobilier de decor, ar fi perfect! Din păcate, conform unui sondaj eurostat 94% dintre români continuă să folosească televizorul pentru informare – mare greşeală. Update: Detalii aici – Comparație Informarea prin TV versus Informarea pe net.

3. Al treilea câştig: românii au început să prindă curaj, să iasă în stradă şi să fie UNIŢI pentru o cauză comună – în cazul ăsta, Roşia Montană. Datorită exemplului dat de cei care au ieşit în stradă la început (în primele zile), în perioada următoare, în Bucureşti au ieşit în stradă până la 30.000 de oameni într-una din duminici… Protestele i-au ajutat pe oameni să mai treacă peste FRICA de sistem, să prindă curaj, să nu mai fie doar mămăligi apatice în derivă şi să manifeste o reacţie.

4. Toate televiziunile au început să dea ştiri despre protestele împotriva proiectului minier al RMGC, DATORITĂ FAPTULUI CĂ EXISTAU PROTESTE DE STRADĂ. Astfel, oamenii din faţa televizoarelor au putut vedea că la nivel naţional există o opoziţie puternică faţă de proiect, şi că lucrurile nu sunt aşa roz precum le prezintă RMGC în campaniile publicitare mincinoase şi manipulatorii. Faptul că s-au transmis la TV şi prin presă informaţii despre argumente CONTRA proiectului a mediatizat toata problema, oamenii au aflat mai multe lucruri, au inceput sa-si puna intrebari, să caute mai multe informatii, si multi s-au trezit la realitate: proiectul RMGC este MOARTEA! Asta DATORITĂ PROTESTELOR DE STRADĂ! Dacă oamenii nu ieşeau în stradă, prin presa română vândută apăreau doar reclamele RMGC. Datorită protestelor întreg proiectul RMGC a fost foarte mediatizat, inclusiv părţile lui rele – un mare câştig pentru România, pentru că foarte mulţi oameni s-au convins în ultima perioadă de nemernicia proiectului.

5. În urma unei prezenţe MASIVE la protestul dintr-o duminică (Bucureşti, Cluj – cei mai mulţi protestatari), Crin Antonescu (PNL) iese public şi zice că proiectul RMGC trebuie respins. Imediat iese Ponta şi spune că “strada a învins, proiectul Roşia Montană va fi îngropat”. Sigur că nimeni întreg la minte n-a pus botul la treaba asta, dar era un prim semn că PRESIUNEA STRĂZII CONTEAZĂ şi provoacă reacţii în rândul politicienilor. După acest episod, s-a constituit acea Comisie Specială a Parlamentului care să “judece” proiectul de lege făcut de guvern cu dedicaţie pentru RMGC (atenţie, proiectul de lege, nu proiectul minier Roşia Montană!). PNL a continuat să se manifeste împotriva proiectului minier, PSD, cu sclavul Ponta în frunte (sclav al americanilor) a continuat să susţină proiectul şi să găsească tot felul de căi pentru a-l demara.

6. Un alt mare câştig al protestelor este reprezentat de INFORMAŢIILE IMPORTANTE, RELEVANTE şi INTERESANTE CARE AU IEŞIT LA IVEALĂ ÎN PERIOADA PROTESTELOR ŞI PRESIUNII STRĂZII, CA URMARE A PROTESTELOR DE STRADĂ şi CA URMARE A CREŞTERII APETITULUI PUBLICULUI LARG PENTRU ACEST SUBIECT. Pe de o parte, prin presă au început să apară tot felul de mărturii (de exemplu procurorul Oancea care a vorbit de dosarul penal Roşia Montană care e ţinut ascuns sau geologul Sântimbrean care a vorbit despre adevăratele comori ale Roşiei Montane – metalele rare, mult mai valoroase decât aurul etc), iar pe de altă parte, în cadrul audierilor din Comisia Specială au avut loc o gramda de mărturii şi poziţii interesante CONTRA proiectului minier Roşia Montană (de vazut de exemplu declaraţiile şefului IGR Ştefan Marincea).

7. În cadrul Comisiei speciale, au fost audiaţi tot felul de oameni şi tot felul de instituţii. Acest lucru a permis entităţilor care s-au manifestat deja acu ceva ani ÎMPOTRIVA PROIECTULUI MINIER să-şi reafirme şi să-şi confirme poziţia: Academia Română, Universitatea ASE, Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică etc etc etc şi-au REÎNNOIT POZIŢIA – TOT CONTRA PROIECTULUI – un beneficiu pentru ca publicul larg să înţeleagă pericolele proiectului şi faptul că există o opoziţie concretă, puternică şi argumentată faţă de proiect.   De asemenea, în cadrul audierilor au fost discursuri interesante despre situaţia României la modul general, nu doar despre proiectul Roşia Montană – vezi pe youtube – “Constantin Viorel Danut, apără Rosia Montană” şi “Petru Borodi , OM ! …un Roman, cu dragoste de neam”. Deci audierile din Comisie au mai deschis nişte ochi şi urechi din publicul larg despre situaţia dezastru în care se află România.

8. Mediatizarea AFACERII Roşia Montană a demonstrat oricui a fost interesat de subiect că politicieni precum Ponta, Zgonea şi alţi sclavi ai americanilor din PSD sunt pur şi simplu nişte SCLAVI PENIBILI care ascultă de nişte ordine venite din afară. Sunt sclavi perfecţi ai intereselor companiei RMGC care doreşte demararea proiectului minier criminal la Roşia Montană. Sunt sclavi perfecţi ai entităţilor străine care vor să exploateze resurse minerale în România pe 2 lei, fără jenă față de mediu sau sanatatea oamenilor.

9. Datorită protestelor publicul a putut afla o grămadă de noi lucruri despre AFACEREA ROŞIA MONTANĂ şi oamenii care se află în spatele ei – în special evrei americani la vârful vizibil şi apoi tot soiul de marionete politice la nivel naţional – în administraţia centrală (preşedinte, guvern, miniştri, parlamentari etc) dar şi în administraţia locală.

10. Protestele au ajutat la identificarea unor personaje sinistre din guvernul României ca fiind (prin acţiunile lor de susţinere a RMGC) duşmani ai poporului român: Victor Ponta, Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu etc.

11. Datorită protestelor şi dezbaterilor din această perioadă s-a aflat şi de Soroş şi publicul larg a luat la cunoştinţă despre care sunt ONG-urile finanţate de acest individ foarte dubios în România. În timp ce acele ONGuri susţin că au făcut lucruri bune pt România din fondurile Soroş, noi înţelegem că oameni ca Soroş nu dau bani unei ţări sau unor ONG-uri pentru binefaceri şi din buna lui credinţă şi iubire faţă de poporul român, ci din anumite interese, pe care mintea noastră ne-diabolică nu le poate încă înţelege pe deplin.

12. Presiunea continuă a străzii a făcut ca avizul dat de Comisia Specială proiectului de lege să fie NEGATIV, fapt care îngreunează considerabil demararea proiectului minier Roşia Montană. Cei care au ieşit în stradă au făcut acest lucru posibil!

13. În urma Comisiei Speciale au fost trimise către instituţiile abilitate informaţii-probe-dosare pentru ANCHETAREA afacerii Roşia Montană – rămâne de văzut dacă se va ancheta ceva sau nu. Tot datorită celor care au ieşit în stradă!

14. În urma Comisiei Speciale, care a apărut la presiunea străzii (!), S-A CONŞTIENTIZAT (de către publicul larg interesat) CĂ ÎN JURUL PROIECTULUI ROŞIA MONTANĂ EXISTĂ NUMEROASE NECLARITĂŢI, CHESTII DUBIOASE şi CHESTII ILEGALE, AUTORITĂŢI PUBLICE CARE SUSŢIN CHESTII TOTAL CONTRARE (vezi IGR şi Academia română – contra proiectului VS Mmediu, ANRM, Mculturii şi Guvernul, care susţin proiectul) etc. Cu ocazia dezbaterilor, mărturiilor, declaraţiilor, informaţiilor apărute ÎN URMA PROTESTELOR DE STRADĂ ( că de aici a plecat totul, dacă nu ieşea nimeni în stradă, nu se întampla nimic, se dădea drumul proiectului şi gata), deci în urma protestelor s-a văzut CÂT DE MARE ESTE ÎNCRENGĂTURA ÎN TOATĂ ACEASTĂ POVESTE şi CÂT DE ASCUNS ESTE ADEVĂRUL. Or, treburile astea atârnă greu în conştiinţa publică, ceea ce este un avantaj în lupta contra proiectului.

15. Un alt avantaj al protestelor a fost faptul că românii (de pe TOT GLOBUL) au demonstrat că pot solidariza unii cu alţii la nevoie – au protestat români contra proiectului RMGC pe tot globul, în zeci de oraşe din România şi din afara ţării – sunt poze o grămadă pe net.

16. Protestele au atras atenţia şi asupra altei mari probleme care a venit peste noi: GAZELE DE ŞIST. Cu ocazia protestelor publicul larg a aflat mai mult informaţii despre pericolele gazelor de şist şi a putut vedea opoziţia care există şi în privinţa acestor FALSE “investiţii” care ne ameninţă sănătatea şi mediul.

17. Cu ocazia protestelor a fost mediatizată HARTA CONCESIONĂRILOR în România şi s-a văzut că, în principiu, TOATĂ ROMÂNIA este dată companiilor străine pentru exploatare – vezi aici – Harta concesiunilor de la ANRM.

18. La Pungeşti, jud. Vaslui, compania Chevon s-a dus să instaleze prima sondă de gaze de şist. Oamenii au aflat de pericolele gazelor de şist şi s-au opus. Au ieşit în stradă pentru a-şi apăra pământurile şi apa potabilă. S-au mobilizat (au primit sprijin şi din ţară) şi au blocat accesul camioanelor Chevron, au blocat terenul destinat primei sonde, s-au mobilizat. Forţele de presiune ale Statului au fost trimise să îmbrâncească sătenii şi să-i zboare de acolo – jandarmeria a băgat în spital câţiva oameni din Pungeşti, dar sătenii au rezistat. Ajutoare au venit şi de la asociaţii care luptă împotriva gazelor de şist. Oamenii din Pungeşti au făcut TABĂRĂ în aer liber (cu saltele, pături, corturi, mese, scaune) şi s-au mutat ÎN CÂMP pentru a-şi păzi pământul strămoşesc. Chevron a anunţat că SISTEAZĂ LUCRĂRILE LA PUNGEŞTI. Localnicii rămân însă vigilenţi. O MARE VICTORIE PRIN PROTEST DE STRADĂ! Update 2 dec 2013: bineînţeles că Chevron a MINŢIT de a rupt şi la scurt timp şi-a adus şi mai multe FORŢE (jandarmerie, poliţie etc) care au intrat pe 2 decembrie în forţă în ţăranii din Pungeşti. Dar măcar s-a văzut cum STATUL român lucrează în interesul companiilor străine, ÎMPOTRIVA INTERESULUI NAȚIONAL.

19. La Willy Schuster, fermier bio din Moşna, jud Sibiu, firma mafiotului Ovidiu Tender – Prospecţiuni SA a intrat cu tupeu fără nicio jenă pe terenurile proprietate privată ale zecilor/sutelor de localnici din comună şi a făcut PROSPECŢIUNI SEISMICE ILEGALE, în căutare de gaze de şist pentru Romgaz. (Prospecţiuni SA lucrează şi mână în mână cu Chevron). Adică angajaţii Prospecţiuni SA, trimişi de Ovidiu Tender,  au intrat pe terenul oamenilor din Moşna, FĂRĂ VOIA LOR, FĂRĂ SĂ ÎI ÎNTREBE, au întins cabluri, au pus explozibil şi au testat terenul pt gaze sist. Totul perfect ilegal şi abuziv. Localnici în frunte cu Willy Schuster au luat atitudine şi s-au opus – au strâns cablurile de pe terenuri şi au chemat poliţia. Bineînţeles că poliţia este mână în mână cu infractorii aşa că Willy Schuster are dosar penal (cred) pentru furtul sau distrugerea cablurilor. Atunci când Willy suna la 112 – “SUNT NIŞTE STRAINI LA MINE PE TEREN, veniţi repede!”  NU A VENIT NICI MOARTEA. Degeaba mai suni la 112 in ţara asta. Cică autorităţile te protejează – ce imbecilitate de adormit proşti. Anyhow, pentru că singur nu făcea faţă abuzurilor firmei Prospecţiuni SA, firmei de pază şi securitate a Prospecţiuni SA şi a poliţiei locale, în ajutorul lui Willy Schuster au venit oameni din toată ţara, astfel că într-un weekend s-au adunat vreo 100 de oameni la ferma lui din Moşna şi au curăţat tot satul de cablurile care împânziseră proprietăţile oamenilor. Angajaţii Prospecţiuni SA au fost IZGONIŢI de pe terenuri şi mai multe plângeri penale au fost făcute împotriva Prospecţiuni SA. După această MOBILIZARE – PROTEST ÎN STRADĂ AL ROMÂNILOR CARE NU AU MURIT ÎNCĂ, Prospecţiuni SA anunţă că şi-a retras oamenii şi activitatea din zonăO ALTĂ MARE VICTORIE OBŢINUTĂ PRIN PROTEST! (detalii despre evenimentele de la Moşna AICI)

Dacă românii care au ieşit în stradă împotriva acestor nemernicii STĂTEAU ÎN CASĂ precum majoritatea populaţiei României, acum proiectul Roşia Montană era poate deja demarat (ţăranii care au mai rămas acolo daţi afară cu buldozerul de pe proprietăţile lor), iar gazele de şist ne poluau deja pânza freatică şi mediul în general. Datorită celor care au ieşit FIZIC în stradă şi au luptat împotriva CORUPŢIEI şi INTERESELOR OBSCURE ale politicienilor noştri şi ale stăpânilor lor, proiectul Roşia Montană a fost BLOCAT (cel puţin pentru moment), iar exploatarea gazelor de şist blocată în anumite zone. ORICINE POATE CONTRIBUI PRIN PREZENŢA FIZICĂ LA PROTESTELE DE STRADĂ. MĂCAR JUMA DE ORĂ. JUMA DE ORĂ NU MOARE NIMENI DACĂ IESE ÎN STRADĂ! Ba chiar îi face bine! Şi lui, şi ţării! Numărul celor care ies în stradă și demonstrează că LE PASĂ și că se simt NEDREPTĂȚIȚI contează tot timpul cel mai mult. Iar rezultatele se văd, mai ales când în stradă sunt mulţi oameni…

UPDATE:

20. Modificările plănuite pentru Legea minelor (cu dedicaţie pentru toate exploatările din România) au fost respinse la Camera Deputaţilor – o mică victorie a celor care au continuat protestele.  Detalii aici: http://rosiamontana.org/ro/stiri/legea-minelor-este-moarta

Update 17 dec 2013: http://www.cotidianul.ro//willy-schuster-nu-pot-sa-stau-impasibil-cand-stiu-ca-trebuie-sa-ne-luam-tara-inapoi-228506/ – Cum aţi primit vestea respingerii periculoasei legi?
Mi se pare o victorie categorică, monumentală, poate decisivă, a societăţii civile care a înţeles pericolul la care această lege ar fi expus ţara. E semn că strada veghează tot mai puternic şi prinde tot mai multă influenţă în societatea românească.

………………………………………………………………………………………………….

Recomand la sfârşitul acestui material următoarele 4 chestii:

Ce au castigat romanii prin protestele de strada din toata ţara în ianuarie 2012

Este normal sa protestam? De ce nu ies mai multi romani in strada? Lupta pentru drepturile noastre si pentru o viata normala prin proteste – protestul – ultima solutie şi detalii despre motivele care îi ţin pe oameni în case

Detalii complete despre AFACEREA ROŞIA MONTANĂ – REZUMAT – pentru cine vrea să vadă de ce sunt eu împotriva proiectului RMGC

Avantajele referendumului de demitere a lui Traian Băsescu 29 iulie 2012. Ce am invatat – un rezumat al învăţăturilor trase în urma acestui eveniment din viaţa României.

Emilian, 26 nov 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

26 responses to “Ce am castigat in urma protestelor Rosia Montana, Gaze Sist, Bucuresti, Pungesti, Mosna septembrie – noiembrie 2013 (pol)

    • Este clar ca guvernantii nostri nu servesc interesele poporului nostru, ci interesele strainilor in resursele noastre naturale care ne pot salva de datorii si de saracie in bogata noastra Romanie. Singurul mijloc de a ne apara aceste resurse si a ne proteja de poluarea mediului, ne-a ramas demonstratiile de strada. Trebuie insa ca aceste demonstratii sa fie pasnice, pentru a nu da ocazia fortelor de ordine sa intervina brutal. Poporul roman este vizat in mod special in UE, din cauza frumisetii si bogatiilor lui. Multi dintre liderii nostri de astaz sunt staini de neamul nostru, dar din pacate sunt si multe cozi de topor, care ii ajuta sa ne distruga ca natiune ..

      • LA conducerea Romaniei sunt in principal STRAINI cu nume romanesti, si sigur, sunt ajutati si de “cozi de topor” – infractori din România, dar toti acesti oameni reprezinta O MINORITATE foarte mica in Romania… Daca restul (oamenii buni) s-ar uni, si ar pricepe ce se intampla, i-ar zbura imediat din tara… sau direct in puşcării pe viaţă.

  1. Nu o ia ca o ofensa adusa batranilor. Dar in 10 – 15 ani scapam prin moarte naturala de majoritatea batranilor egoisti. Asta spun multi pe internet si nu numai. Neimplicarea lor a dus la coma Romaniei. Romania este aproape de moarte. Neimplicare prin 100 lei la pensie si promisiuni. Sau cum mi-a spus o batrana : “Tinerii nu fac nimic, noi am muncit la viata noastra”. Voi batrani care nu va pasa, prin stingerea voastra nu lasati nimic, ura nu se ia in mormant, nici banii si promisiunile. Uite diagrama mea :
    Egoism – incultura – manipulare – ura. Asta ii caracterizeasa pe majoritatea. Ei nu au pierdut niic, noi am pierdut increderea in ei. Acum cica vin investitori asiatici. Pacaleala pentru cei cu bale la gura. De asta au si schimbat legea votului. Chiar si cu un vot minim asupra celuilalt candidat, se castiga. Pentru primarie, ultima data, PSD a castigat vreo 30 %. Lucru care arata de fapt ca multi nu mai cred in ei. Dar ei si manipulatii se bucura si de 1 %. Oare ei nu vad ce gropi si trotuare, economie 0 avem ? Si cu posta m-am lamurit. I-au dat afara pe cine nu trebuie. Acum trebuia sa trimito scrisoare cu valoare in Franta si proasta de la ghiseu spunea nu. Am plecat si am facut sesizare online. Daca romanul vede ca e platit stand, bine si asa pentru el. Da-l incolo pe client.

    Daca oamenii nu s-au trezit, nu merita nimic !!!

    • NIci tinerii nu sunt implicati. Peste 98% dintre tineri stau in case la fel ca batranii… Cand vor iesi toti tinerii in strada, atunci vom putea arata cu degetul catre batrani “VOI ce faceti? De ce nu va solidarizati?” Dar deocamdata…au iesit in strada doar cei care au priceput ce se intampla – cu acces la net si informatie. Batranii sunt captivi blocati pe ziare mincinoase si TV mincinos. Ei pur si simplu nu pricep. Si sunt si bolnavi si n-au rezistenta fizica de marsuri. Sa fie batranii sanatosi, fiecare cu pacatele lor. E greu sa aduni batranii pentru ca e greu sa duci mesajul la ei (nu au net). Mai vinovati sunt tinerii care au net, au informatie, au cap sa priceapa, dar refuza sa reactioneze, sa se solidarizeze cu cei care ies in strada… Acolo trebuie lucrat. Pe cei la care poti duce informatia… E de/ajuns sa iasa cateva zeci de mii de tineri constant si se rezolva multe. Legat de partidele mari, PSD, PNL, PC, UDMR etc…oamenii se trezesc din ce in ce. Acum e nevoie de partide/formatiuni mici care sa fie alternativa la alegeri. Multi vor vota orice altceva in loc de clasa politica actuala. Trebuie doar vazut cui dam votul. nu avem cui, trebuie sa cream noi, cei care am iesit in strada, o formatiune. Lucrurile incep sa se miste, iar nemernicia celor care conduc acum este deja evidenta, pe fata. Doar sa vrem sa o vedem.

  2. Iti apreciez munca depusă draga Emil,insa vreau sa iti aduc in atentie ca UNESCO este unul dintre organizatile mondiale care apartine de Rothschild http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/resources/multimedia/photo-galleries/preservation-of-documentary-heritage/memory-of-the-world-nominations-2012/israel-rothschild-miscellany/ Sa nu uitam totusi ca Soros este agentul lui Rothschild . Sa mai spun ca UNESCO apartine de ONU care ONU isi are sediu in Rockefeller plaza,sa fie oare o coincidenta ? Si eu sunt impotriva exploatarii de la Rosia Montana,dar nu sunt de acord cu intrarea in UNESCO. La toate manipularile la care asistam nu ni-se spune solutia viabila incearca sa ne convinga ca singura solutie este sa acceptam intrarea RM in UNESCO,eu merg pe ideia mea,oamenii sa schimbe mai repede toata clasa politica nu sa le facem jocul cu UNESCO si rezolvam totul.

    • Salut. Eu nu militez pt obligativitatea introducerii RM in UNESCO, ca SINGURA solutie. E una din solutiile care ar bloca macar exploatarea miniera prin acest proiect, si care ar face mai cunoscuta zona. Dar, desigur, nu e obligatoriu. Poti sa faci turism foarte bine si fara UNESCO, doar sa se doreasca la nivel politic. Sigur ca mai toate organizatiile astea de rang mondial sunt ale celor care conduc lumea, dar nu stiu daca intrarea RM in UNESCO ar prejudicia zona Rosia Montana. În principiu, restrictiile UNESCO sunt benefice prezervarii sitului si dezvoltarii durabila, deci nu stiu daca ar afecta in vreun fel negativ RM. In ce fel? Cine conduce ONU nu sta neaparat sa vegheze ce situri naturale au mai intrat in UNESCO… E o pb marginala pt ei. Oh well. Da, schimbarea clasei politice ar aduce adevarata schimbare, si daca am avea o clasa politica patrioata nici n/am mai avea nevoie de unesco. Insa in situatia actuala, cu politicieni putred de corupti care distrug tot in cale pt interesul lor personal, o entitate ca UNESCO le-ar bloca accesul la vestigiile de patrimoniu din RM. De aceea, UNESCO ar putea fi ca o “solutie” de mijloc care sa puna STOP acum, actualei clase politice. Dasta se militeaza pentru asta – ar fi o piedica in plus. Iar in institutiile astea gen UNESCO, si mai ales in cele legate de protectia mediului, sunt si oameni care vor sa faca bine planetei, nu doar rau intentionati… Repet, nu vad ce probleme ar putea aparea din intrarea RM in UNESCO, chiar daca UNESCO e patronat, la nu stiu cate niveluri ierarhice mai sus de cei care conduc lumea din umbra. Nu cred ca este un joc cu UNESCO ci e o speranta a multora ca o astfel de entitate supra-natională ar bloca distrugerea acceptata de marionetele politice de la nivel national. Atata tot. P.s.: atentie: Rothschild este un instrument (important) prin care lumea este condusă, dar cei care se află cu adevărat în conducerea din umbră, sunt ÎN UMBRĂ. Ei sunt ascunsi, nu-i stie NIMENI. Cei vizibili sunt piese în mecanism, nu sunt “arhitecţii”.

      • Si cine va garanta că dacă RM intră in UNESCO jaful se va stopa ? Presa aservită lor ? Politicienii vanduti lor ? Sa nu uitam ca acesti magnati ai lumii finanteaza NATO,ONU,UNESCO etc. Nu vreau sa ma iei in nume de rau,eu consider ca noi care suntem treziti la realitate sa ne strangem sa cautam noi solutia. Cum se face ca tot ei ne ofera solutia cu acest UNESCO ?

      • Da, eu am inteles unde bati. Pt Rosia Montana un lucru important ar fi scoaterea zonei monoindustriale, desi zicea cineva ca e declarata zona monoindustriala doar in centrul comunei sau ceva si ca la distanta mica de centru se pot face orice afaceri, pensiuni etc. Nu stiu care e situatia reala legat de asta, dar oamenii tre sa aiba POSIBILITATEA sa isi faca o pensiune daca vor si au bani. Apoi, e problema de bani pt pensiune si atragere de turisti. Dar turistii ar veni buluc (mai ales strainii) daca ai pregati pentru turism calumea minele alea vechi de cand lumea si mai ales palatul subteran din Carnic ce va fi distrus de proiect daca se da drumul… Iar pe acele zone au concesiune sau ce au aia de la RMGC… Schimbarea politicienilor nemernici este idealul, din pacate la RM e greu sa schimbi conducerea locala pt ca localnicii cumparati de companie voteaza cum vor cei de la RMGC, iar cei care se opun proiectului sunt in minoritate.

      • Uite ce propun eu desi nu stiu cati ar accepta,sa mergem voluntar in zona sa vedem care ar fi situatia reala. De exemplu eu cred ca interesul in zona este mult mai mare fata de cum ne spune mass media,nu stiu care ca nu traiesc in zona. Tot am zis sa ajung sa vad care este realitatea in zona. Iar singurul protest ar fi ca romanii sa mearga acolo direct asa cum se intampla la Pungesti,sa vedem ce or sa faca masonii care ne subjuga de 24 de ani. Sa nu mai spun ca UE a dat in secret lege prin care permite extragerea de aur in europa de est,sa fie o simpla coincidenta ? Rusii extrag la Baia Mare,UE,SUA,ANGLIA,ISRAEL in alte zone,practic suntem ocupati din tote partile. Trebuie facut ceva urgent,sa mergem sa ocupam aceste locuri unde isi fac ei de cap. Asta ar fi adevarata revolutie impotriva exploatari. Iti urez tot ce este mai bun. Bogdan

      • Este ok, poti merge sa vezi cu ochii tai, dar vezi ca asta cu mersul in zona este o manipulare ordinara folosita de politicienii corupti si infecti de fiecare data cand sunt in impas intr-o dezbatere. M-am saturat de câti am vazut băgând asta la inaintare (chiar si ponta). Tot timpul nemernicii iti arunca in fata imbecilitatea “da…ai fost la Roşia Montană să vezi cu ochii tăi ce e acolo?”. Dacă îi zici da, poate ai noroc şi continuă discuţia, dacă îi zici NU, gata, te-a terminat, te-a câştigat, că el a fost, el ştie despre ce vorbeşte, tu nu. O ineptie cretina. În realitate, nu e nevoie sa mergi personal acolo ca sa intelegi ce se intampla si sa vezi ce e acolo. DAIA AVEM INTERNET – sa profitam de lucrurile bune ale internetului si de INFORMATIILE GRAMADA pe care le gasim pe internet! Eu nu am fost in viata mea la Rosia Montana si nu mi se pare absolut nicio problema sa vorbesc la greu despre Rosia Montana. Abia astept sa vina la mine unu’ să îmi bage în faţă prostia cu “da tu ai fost la Roşia Montană?” ca să îi zic că e PERFECT NERELEVANT. În lumea de azi nu mai e nevoie sa merg la Paris ca să vad cum arată Turnul Eifel sau să merg în Rusia sa vad cum traiesc crescatorii de reni.

        Da, faza cu deplasarile in zonele “de conflict” e foarte eficienta, dar necesita TIMP si BANI din partea oamenilor de buna credinta. Si in lupta cu supravietuirea pe care o dam cu totii zilnic, nu prea avem timp si bani gramada la dispozitie. Intr-o situatie critica insa, probabil ca la RM se vor strange multi oameni, aşa cum la moşna au venit in sprijinul lui Willy, dar nu le poti cere oamenilor sa stea prea mult pe acolo pentru ca TE COSTA si de unde bani? De unde timp? etc.

        Da, suntem ocupati din toate partile, suntem un popor EXPLOATAT – asta este termenul. Suntem o colonie exploatata fara jena pentru mediu sau oameni. Si din pacate scopul nu e doar exploatarea ci si distrugerea populatiei bastinase (adica noi).

        Da, trebuie facut ceva urgent, dar ce mai exact? Pentru deplasari în punctele fierbinti, vezi ca au facut o noua pagina de facebook: Activisti in deplasare.

        Multumesc pentru urari! Si tie la fel! Emilian.

  3. Da, asa este, proiectul RM nu a fost demarat, prima sonda Chevron nu a fost ridicata datorita implicarii oamenilor de bine. Mai este de lucru insa este bine sa vedem si ce am realizat pana acum.
    Dedic urmatoarea melodie populara tuturor romanilor cu ocazia sarbatorilor care urmeaza Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei si a zilei nationale.

    • De mai bine de 2000 de ani, acest popor de Daci a fost calcat in picioare de Navalirile Barbare. Carpatii ne-au fost zona de refugiu in acele vremuri grele si ne intorceam la vatra cand vermurile erau mai linistite. Acesti barbari care s-au stablit la granitele noastre, uu format imperii si ne-au rupt tara in 3 zone de ocupatie. Am supravietuit, pentru ca ne cunosteam dusmanii si Domnitorii nostri erau sange de Dac, care servea poporul nu strainii carora trebuia sa le platim bir uneori ca sa pazim acest scump pamant. Astazi, insa, dusmanii nostri cei mai periculosi sunt in mijlocul nostru si sunt pregatiti in mod special ca sa ne fure tara, sa ne otraveasca sau sa ne alunge in toate colturile globului.

      • CORECT! Avem de-a face cu o alta invazie, un ALT FEL de invazie – nevazuta, necunoscuta. Suntem deja in RAZBOI, doar ca nu este vazut decat de cei interesati sa-l vada si sa-l înţeleaga. Este cel mai periculos ataca asupra Romaniei, pentru ca DUŞMANUL ESTE NEVĂZUT, nu este clar definit, nu ştii cu cine te lupţi si pe cine să zbori din ţară/în puşcării. Daca poporul roman nu se trezeşte…nasol…

  4. Mai este de lucru si la Timisoara si probabil in toata tara conform hartii concesiunilor.

    ” Guvernul a semnat vineri o ordonanţă de urgenţă prin care dă dreptul unei companii deţinute se pare de gigantul rus Gazprom să exploreze şi să exploateze gazele de şist aflate la nici 30 de kilometri de Timişoara, în zona localitatăţii Biled.

    Compania are acum dreptul legal să caute şi să scoată din pământ gaze de şist, folosind o tehnologie distrugătoare pentru pământ şi apă. Apa din pânza freatică o să fie otrăvită pe zeci de kilometri de sute de tone de substanţe chimice otrăvitoare folosite pentru extragerea gazelor de şist din pământ.”
    sursa http://stareanatiunii.com/dezastru-apa-otravita-langa-timisoara-bomba-ecologica-explodeaza.html

    • Da, pai…pe harta aia se vede ca e data cam toata romania strainilor spre exploatare. SI incep rand pe rand…sa exploateze, ca daia au luat licenta. Si incepe sa fie clar ca lupte punctuale, zonale – acolo unde se incearca exploatarea, nu vor mai fi eficiente. Ce faci daca ai 20 de exploatari simultan pe tot teritoriul tarii? De unde mobilizezi oameni sa le opresti, cu camere de filmat, cu FB, cu presa, cu scandal? N-ai cum… Tocmai daia trebuie mers la sursa – nemernicii care ne conduc si care sustin aceste exploatari pentru interesele lor personale opuse interesului national.

  5. ce am castigat? ce am castigat si din referendum, ce am castigat si in februarie si ce am castigat si din atatea si atatea mitinguri, petitii, proteste, votari si … (naiba sa le ia) atatea metode “democratice” prin care oamenii “liberi” pot sa-si exprime doleantele. adica … multa, multa m…UE.

    • Ehe…daca ai fi citit textele cu CE AM CASTIGAT – sunt 2 pe acest blog, unul pt protestele din 2012 si unul pt protestele din 2013, AI FI VAZUT CĂ S-AU CÂŞTIGAT ANUMITE LUCRURI, CHIAR DACĂ AU FOST PUŢINI OAMENI ÎN STRADA. Asta daca ai buna credinta si nu citesti textele cu preconceptii. Dacă vor fi mai multi oameni in strada se vor rezolva mai multe lucruri. DAR OAMENII SUNT PUR SI SIMPLU DISTRUSI MENTAL SI REFUZA SA VADA, SA INTELEAGA utilitatea protestului SI SA IASA IN STRADA. CITESTE TEXTUL URMATOR:

      Ce am castigat in urma protestelor Rosia Montana, Gaze Sist, Bucuresti, Pungesti, Mosna septembrie – noiembrie 2013 (pol)

      Şi nu mai baga la un loc petitiile cu protestele de strada! Sunt lucruri foarte diferite. PÂNA ACUM, ÎN ROMÂNIA, DE LA MINERIADE NU AU MAI FOST PROTESTE MASIVE DE STRADA! Deci intai sa fie proteste masive in Romania, sa nu se rezolve nimic, si abia apoi sa spui ca totul e degeaba. NU E TOTUL DEGEABA DELOC! S-au rezolvat lucruri chiar si cu putini oameni (mii) – am detaliat în textele scrise de mine. Doar ca efectele apar in functie de numarul oamenilor din strada. Daca tu si alti demoralizati sau alte persoane distruse mental, dezinformate si manipulate, leneşi, fricoşi etc stau in casa si asteapta sa moara, atunci vom muri cu totii si Romania va disparea.

  6. frate Emilian. te rog sa ma ierti pt. comentariul putin mai “de smecher” postat, dar de fapt a fost un test. eu sunt ioan cel cu care mai demult ai avut o discutie despre-“doar rugaciunea” si am vrut sa vad daca ti-ai mai schimbat parerea. ce vad este ca totusi in convingerile d.tale a aparut un semn de intrebare. e bine. drumul asta nu duce decat la-“fratilor nu va lasati inselati, solutii omenesti nu sunt, singura cale e Iisus Hristos”-sf. Iustin Parvu. inca odata-iertare. Doamne ajuta.

    • Salut. Mi se paruse mie cunoscut mailul ioan ioan :) Nu conteaza. Eu nu ma supar sau ceva. Uneori am comentarii mai acide, dar eu sunt tot timpul calm si nu tin ranchiuna. Mai ales fata de oamenii de buna credinta, care cu buna credinta isi sustin opiniile, indiferent daca opiniile lor sunt perfect contrare cu ale mele. Din discutiile in contradictoriu, din opiniile diferite, se naste solutia ideala si progresul societatii. Deci e ok. Nu mi-am mai schimbat parerea :) Consider ca TOTI, credinciosi, necredinciosi, trebuie sa se manifeste IMPOTRIVA NEDREPTATII. Iar in Romania exista din plin nedreptate. Apoi, fiecare actioneaza impotriva nedreptatii cum crede ca e mai bine. Eu inca sustin ca “doar rugaciunea” este insuficienta :) Fapt demonstrat, de exemplu, si de mesajele transmise de Parintele Iustin Parvu si mai ales de exemplul dat de maicutele de la nu stiu ce manastire care AU VENIT FIZIC la unul dintre protestele din Bucuresti impotriva actelor electronice. Bravo lor! Tot clerul bisericesc si toti calugarii si toti preotii si toti credinciosii si toata lumea ar trebui sa faca la fel. Si daca ar face la fel, problemele noastre s-ar rezolva imediat… prin simpla prezenta in strada si solicitarea IN COR a aceluiasi lucru, pe scurt, NORMALITATE, DREPTATE. Nu stiu la ce semn de intrebare va referiti :). Singura cale e Iisus Hristos, ok, dar ce inseamna asta? Înseamna “doar rugaciune”? :) Atunci nu sunt de acord. Pentru ca oamenii POT si sunt datori de MULT MAI MULT de-atat… Dumnezeu ne-a dat inteligenta, maini, picioare ca sa le folosim pentru a face bine, NU DOAR CA SA NE RUGAM. Oh well. Nu am pt ce sa va iert. Eu imi cer scuze ca nu pot sa tin minte toate adresele de mail ale celor care lasa comentarii pe blog. Doamne ajuta!

  7. d.le Emilian. iertare, dar ca semnul de intrebare de care vorbeam mai sus sa devina si mai mare, te rog sa incerci sa raspunzi la urmatoarea intrebare-de ce crezi dta. ca Dumnezeu a ingaduit ca legionarii-care erau crestini ortodocsi, sa sufere cele mai grele prigoane, f. multi dintre ei platind chear cu viata? si uite si o intrebare ajutatoare-de ce par. Arsenie Boca i-a ajutat pe legionari dar a refuzat sa faca parte din legiune? te rog nu te grabi cu raspunsul. cugeta un pic. Doamne ajuta.

    • NU STIU :) Eu din pacate nu prea ştiu istorie. Despre legionari abia în ultimul timp am inteles chestii si mai am muuulte de citit. Pe scurt, ei au reprezentat o forţă autentic crestina, cu adevarat nationalista de salvare a Romaniei si destructurare a sistemului de exploatare al Romaniei, impus de “straini”. Pana la urma au fost lichidati şi sistemul a mers mai departe. In 89 a fost lichidat alt patriot – Ceausescu, si din 89 pana azi s-a vazut cel mai bine sistemul de exploatare. Acum e randul nostru sa-l destructuram si sa salvam Romania. De ce a permis Dumnezeu, pai sa-mi spuna un om mai religios decat mine… Ce stim noi ce planuri are Dumnezeu cu noi? Apoi, daca i-a ajutat Arsenie Boca, inseamna ca meritau sa fie ajutati. De ce a refuzat (daca a refuzat – repet nu stiu istorie, si istoria este mult falsificata!), NU STIU. Anyhow. Eu am spus raspicat ce propun – toti oamenii sa iasa pasnic in strada si sa ceara in cor, perfect democratic si normal, ceea ce vor. Sa vedem ce se intampla… Dvs ce propuneti sa facem toti?

  8. legionarii, (chear daca erau crestini ortodocsi) au crezut ca prin actiunile lor vor reusi sa schimbe sistemul-care si atunci era unul antihristic. deci credeau (fara sa constientizeze), mai mult in zeul-om (acelasi zeu pe care-l promoveaza si NWO) decat in Dumnezeul Iisus Hristos. de aceea a ingaduit Dumnezeu sa fie prigoniti, pt. ca sa priceapa ca singura cale e Iisus Hristos si deabea dupa aceea (daca Acesta ingaduie-pt. ca prin oameni lucreaza), sa actioneze si fizic-proteste, revolte etc. Deci dle. Emilian. solutia nu e sa iesim in strada, pt. ca asta inseamna ca ne incredem in puterile noastre(de oameni) mai mult decat in Iisus Hristos. solutia e … sa cerem solutia de la Dumnezeu(care spune ca-fara Mine nimic nu puteti face) si deabea dupa aceea-daca Dumnezeu ingaduie, iesim in strada, pt. ca atunci sigur vom invinge (pt. ca-intelegeti neamuri, caci cu noi este Dumnezeu). te rog incearca sa intelegi. deci singura solutie e – doar rugaciunea. Doamne ajuta.

    • :) Okay, va respect opinia, dar eu nu voi sta DOAR în rugăciune. Consider ca Dumnezeu ne-a dat armele cu care sa luptam şi sa facem bine (creier, maini, picioare, constiinta etc) şi noi suntem datori sa le folosim cum putem mai bine pentru a face cat mai mult bine celor din jur. Daca doar ne rugam, inseamna ca NU folosim lucrurile cu care ne-a inzestrat Dumnezeu. De ce sa le irosim? Pana cand sa ne rugam? Ok, de maine toti ne rugam non stop. Care e momentul din care GATA, de aici nu ne mai rugam, incepand de acum mai facem si alte lucruri! ? :) Cum identificam momentul din care Dumnezeu “ne ingaduie” sa iesim si in strada? De ce unii preoti si unele maici NU doar se roaga, si ies in strada la proteste?

  9. Teoretic, prin marsurile de protest din 2013 am castigat ceva – incredere in noi, curaj si sperante ca totusi ar fi posibila o salvare a Romaniei prin solidaritate ”in cuget si gandire…” , dar si in actiune si viziune.
    Evident nu-i suficient sa defilam pasnic prin fata concetatenilor nostri pasivi, indiferenti si multi dezinformati, dar mai ales prin fata unor institutii goale pe care au pus stapanire profitorii si tradatorii de tara. Nu trebuie sa ne epuizam fizic si psihic pt. amuzamentul sau batjocura unora precum guvernantii si parlamentarii romani sau pt. plata unor amenzi din care isi iau salariile, primele si alte bonusuri cei care ne urmaresc, ne bat, ne umilesc si ne jefuiesc fara jena.
    Deci, trebuie diversificata si efiecientizata activitatea de contestare si de demascare a ilegalitatilor si a abuzurile facute continuu, cu buna stiinta si total iresponsabil de catre sistemul politic actual, de catre conducerea incompetenta, tradatoare si mafiota a Romaniei. Trebuie alte metode, cu actiuni si proiecte concrete, inteligente, legale si temeinice, urgente si pe termen mediu sau lung, pentru salvarea Romaniei, a vietii romanilor si a mediului nostru natural, cultural si istoric-traditional.

Spune-ți părerea aici: