Cât de toxice sunt bananele? Detalii despre chimicalele folosite în culturile industriale și gazare (coacerea artificială în depozite) (s)

cultura plantatie banane Costa Rica  Delmonte port Moin Cat de toxice nocive bananele chimicalele folosite în culturile industriale coacerea artificială în depoziteAstăzi mi-am luat două banane și le-am și mâncat. Probabil vor fi printre ultimele. Am tot auzit că bananele au toxine/chimicale, sunt iradiate/gazate etc, dar nu m-am documentat mai mult legat de acest fruct. Până azi. Bananele sunt gustoase, e adevărat. Au și vitamine și alte chestii bune. Dar au în același timp chimicale nocive din timpul producției (de tip industrial) și sunt coapte artificial – printr-o procedură dubioasă (gazare cu etilenă). Am citit mai multe articole în engleză (vezi după galeria FOTO) și în română, și am scos aici principalele informații găsite.

Cuprins:

Scurtă introducere

Chimicale în banane

Procedura de „gazare” pentru coacerea artificială

Iradiere fructe și legume

VIDEO banane – producție, gazare etc

CONCLUZIE

Galerie FOTO

Informații în engleză despre culturile de banane

………………….

Scurtă introducere:

Costa Rica și Ecuador (America de S) sunt cei mai importanți exportatori de banane din lume. Acolo sunt sute de mii de hectare de MONOculturi DOAR CU BANANE – adică agricultură industrială clasică – tot ce contează este profitul, fără rotația culturilor, plin de chimicale, pesticide și tot ce mai trebuie ca fructul să fie maxim de frumos și gras pentru comerț și bun pentru pretențiile imbecile ale occidentalilor care vor ca fructul să aibă un aspect impecabil. (”cum arată contează frate, nu ce e înăuntru”)

Bananele sunt produse și aduse în supermarketurile străinilor de către mega companii americane precum DOLE, iar grupul ChiquitaFyffes a devenit de curând prin fuziune (oct 2014) cel mai mare distribuitor de banane la nivel mondial. Mega companiile astea mârșave produc banane în mai multe țări (unde condițiile locale permit cultivarea), fără jenă față de îmbolnăvirea muncitorilor și vând în toată lumea cu un singur scop principal – PROFITUL si cu scopuri secundare precum distrugerea producătorilor locali (așa cum face orice corporație care se respectă) sau chiar oferirea de hrană toxică (vândută legal și cu gust bun) populației globale.

Marile lanţuri de hipermarketuri din Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au devenit „jucători importanţi în comerţul mondial de banane întrucât ei domină piaţa de desfacere în majoritatea ţărilor consumatoare de banane şi încep să cumpere şi de la micii producători”, se arată în raportul FAO (ONU) (Sursa).

Chimicale în banane:

NU ȘTIU cât de toxice sunt bananele. Dacă aș avea un laborator de chimie și nu m-ar costa o avere aș face astfel de analize non stop pe o grămadă de produse. Știm doar, din ce găsim pe internet, că aceste corporații produc bananele într-un mod NESĂNĂTOS pentru OM și DĂUNĂTOR MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR, folosind o grămadă de chimicale nocive. Poate susține cineva că aceste chimicale NU ajung și în pulpa fructului? Să fim serioși!

În culturile industriale de banane se folosesc insecticide, fungicide, pesticide, fertilizatori chimici – împrăștiate de muncitori cu măști pe față care ulterior se îmbolnăvesc oricum SAU chimicalele sunt împrăștiațe chiar cu avionul (vezi la FOTO). Muncitorii sunt afectați de boli grave, bananele absorb chimicalele (și noi pe urmă le mâncăm), iar mediul înconjurător este poluat și distrus: chimicalele ajung în sol, pânză freatică, râurile din apropierea plantațiilor – peștii mor; au loc defrișări pentru a cultiva banane; animalele sălbatice din zona culturilor de banane au de suferit etc. Unele chimicalele folosite în culturile de banane sunt neuro-toxice, iar cei mai afectați sunt copiii (iar noi oferim bebelușilor piure de banane cu măr) – citiți măcar informațiile scrise îngroșat în engleză, după galeria FOTO de mai jos.

Pentru a proteja snopul de banane de dăunători, acesta este înfășurat în pungi albastre în care se introduce insecticid (chimicale). Așa cresc bananele până sunt culese (vezi FOTO mai jos).

Detalii în continuare:

Unii experți estimează că în culturile de banane se folosesc 35 de pounds de pesticide per acru (adică în jur de 15 kg de pesticide pe 4000 mp), cu mult mai mult decât în cazul altor culturi.

Bananele sunt culese VERZI (se vede și în poze) pentru că au de făcut un drum lung din America de Sud până în porturile europene și în toată lumea. După culegere, bananele sunt sortate și spălate în apă cu clor, unde băltesc pur și simplu. Înainte de a pleca din țara de origine, sunt date cu o chimicală (de către un angajat cu mască pe față) pentru a-și păstra mai mult timp prospețimea (vezi video de la DOLE mai jos) (cică e bine să nu atingi cu mâna miezul după ce ai atins coaja – care e plină de chimicale). Ajunse în țara de destinație, bananele sunt coapte artificial prin gazare cu etilenă pentru a putea fi vândute în supermarketuri și piețe. Gazarea are loc și în România.

Procedura de „gazare” pentru coacerea artificială:

Se spune că gustul bananelor este cu totul altul atunci când sunt lăsate să se coacă direct pe plantă, spre deosebire de cele care se găsesc la noi şi cărora coacerea le este accelerată şi controlată cu un gaz, ethylen. Deasemenea, pentru că presiunea magazinelor de a prezenta la raft fructe care arată impecabil este foarte mare, producătorii folosesc un fungicid, imazalil, care are un grad de toxicitate moderat (supermarketurile acceptă la vânzare buchete de banane, care conţin 6-7 buc, în care maxim 1 banană prezintă o pată de dimensiunea unui nasture de cămaşă). (sursa)

Firma Agricantus, importator de banane și fructe, deținător de depozit de coacere a bananelor – În pagina “Despre noi” din site-ul agricantus.ro, se specifică coacearea bananelor în depozitele lor speciale, spălarea, ceruire și aplicarea de tratament fungicid la fructele proaspete. (sursa)

Articol Gândul 2008:

„Bananele mâncate de români sunt coapte în „camere de gazare” la marginea marilor oraşe. Se pierde aroma specifică şi gustul nu va fi niciodată acelaşi ca la o banană culeasă din pom atunci când e coaptă. Una din patru banane mâncate de români se coace la Buftea. Nu în bananier, ci în nişte încăperi întunecate şi etanşe unde bananele verzi sunt gazate cu etilenă, un hormon vegetal de maturare a fructelor. În instalaţiile artificiale de „copt bananele”, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi etilena care e pompată din butelii prin conducte sunt dozate de computer în fiecare moment, pe parcursul celor 3-7 zile cât durează procesul de maturare. În funcţie de programul de „coacere” ales, bananele ies din camerele de gazare mai galbene sau mai verzi.” (sursa articol Gândul 2008)

Articol Realitatea 2011 – Bananele sunt coapte artificial în depozitele din Buftea:

<< Vânzătorii ştiu şi ei cum sunt coapte artificial bananele la noi în ţară. În functie de cum le merg vânzările, magazinele comandă de la importatori banane mai coapte sau mai puţin coapte. Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu e niciun pericol pentru populaţie. (…) “Eu l-am văzut, da. Sunt nişte camere mari. Le bagă acolo, închide uşile, are o prelată pe care o trage peste ele şi sunt nişte aparate care le gazează. În vreo trei- patru zile se fac. De când le bagă acolo, în trei- patru zile începe să le livreze”, a declarat un paznic. Ministrul agriculturii dă asigurări că nu e niciun pericol pentru cei care consumă banane. Procedura de tratament cu etilenă este folosită pentru diferite fructe şi legume care sunt aduse din ţări îndepărtate.

„Nu e vorba de gazare, e vorba de tratament cu etilenă. Nu e niciun pericol pentru populaţie”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, la Realitatea Tv. Etilena este un hormon natural care determină coacerea fructelor. Dacă în natură, fructele îşi produc singure etilena, în camerele artificiale de maturare ea este administrată din butelii. Coacerea bananelor a devenit o afacere şi pentru că, statistic vorbind, un român mănâncă 3 kilograme de banane pe an. >> (sursa articol Realitatea 2011)

Reacție la acest articol – comentariu găsit AICI:

<< Pentru a lamuri cat de cat aceste aspecte a coacerii bananelor o sa va explic pe scurt acest proces si substanta folosita.
Spuneti in articol ca bananele sunt tinute in camere intunecate si etanse, credeti ca ar fi cazul sa tinem lumina aprinsa???? Evident ca etanseitatea este o cerinta foarte importanta pentru o camera frigorifica, cu atat mai mult pentru una presurizata cum sunt cele de coacere. ETILENA este un hormon natural secretat de toate fructele si legumele in mod NATURAL in cantitati mai mari sau mai mici in functie de soi si varietate. Etilena este hormonul care declanseaza in mod natural procesul de coacere in care amidonul este transformat in zahar. In procesul natural de coacere etilena este produsa de seminte. In toata lumea bananele sunt coapte in sistem artificial cu Etilena, aceasta fiind singura varianta in care o persoana care nu locuieste in apropierea ecuatorului sa savureze acest minunat fruct. Bananele coapte prin procesul natural sunt moi si nu au aceeasi aroma deosebita ca in cazul celor coapte cu Etilena. Bananele calatoresc timp de 3 saptamani cu vaporul din America de Sud pana in Romania, dupa care ele vor trebui pastrate in depozite inca alte 3 saptamani pana la epuizarea stocului. Cum va imaginati ca un fruct copt sa poata rezista atata timp??? Bananele sunt un aliment important in alimentatia zilnica a oamenilor si nu se cuvine sa vă jucati cu informatii eronate. Va asigur ca nu sunt un portar al unui importator de banane si va invit sa va documentati pentru a va confirma cele spuse de mine mai sus.>>

Iradiere fructe și legume:

Multe fructe și legume vândute în supermarketuri sunt iradiate. Procedura distruge proprietățile benefice ale fructelor și este nocivă pentru consumatori. Se face în special pentru a păstra fructul ”proaspăt” cât mai mult timp – să aibă timp supermarketurile să-l vândă. Cică noi nu aveam la nivelul anului 2011 nicio instalație de iradiere în țară (care e vreo 3-5 mil dolari), deci legumele si fructele autohtone NU sunt iradiate. Însă ce vine din import – CINE ȘTIE? Deși producătorii/furnizorii sunt obligați să treacă pe etichete dacă au fost iradiate, acest lucru nu se întâmplă în practică. Sunt sute de instalații de iradiere la nivel mondial. Iradierea este acceptată în UE pentru mai multe alimente, nu doar fructe și legume. Turcia cică iradiază calumea și la standarde sub cele ale UE (ca și cum ar conta prea mult… – tot nocivă este procedura). Despre banane n-am găsit că ar fi iradiate decât AICI – un articol care zice ca dacă mâncăm o banană ne iradiem cu 0,1 microsieverţi fără alte detalii. Totuși, procedura prin care ele ajung „numa bune de mâncat” în supermarketuri nu necesită după părerea mea iradiere. E suficientă coacerea artificială la comandă. Dar… cine poate știi? Mai multe detalii despre iradiere în acest articol Gândul din 2011 și în acest articol din martie 2014.

VIDEO:

Cum ajung bananele la noi – prezentare DOLE (desigur, fără aspectele negative):

……….

În videoclipul de mai jos vedem soiuri de banane pe care noi nu le-am gustat niciodată. Supermarketurile LIMITEAZĂ diversitatea legumelor și fructelor la care avem acces, oferind populației doar un singur tip de banane – cele mai profitabile pentru corporațiile care le produc și vând, când în realitate există mult mai multe soiuri – cică sunt vreo 1000 de varietăți de banane pe planetă. Noi mâncăm ce găsim în supermarket – bananele Cavendish CREATE SPECIAL PENTRU CONSUMUL UMAN PRIN HIBRIDIZARE – mari, grase, frumoase, gustoase, FĂRĂ SEMINȚE etc. (The bananas we buy from the supermarket have been genetically bred and hormonally enhanced to the point that they quite literally are pretty much made especially for humans. The Cavendish banana is especially susceptible to the fungus because every one of these bananas is a cloned, genetic replica of all the others)

La fel se întâmplă cu orice alt fruct sau legumă – noi avem acces doar la 1-2 soiuri.

………..

UN MOMENT MUZICAL educativ și sexy care ne invită să NU cumpărăm banane pline cu chimicale – Would You Like a Little Pesticides with Your Bananas? (găsit AICI):

……….

Reportatj TV despre coacerea artificială:

……….

Vezi și VIDEO REPORTAJ PROTV: Bananele coapte in Romania sunt vandute in UE – Comerciantii nostri se pricep sa le vanda mai bine decat cultivatorii: le cumpara din plantatii, le ambaleaza si le distribuie pe tot continentul. Pentru bunul mers al afacerii, pana si legile naturii au fost schimbate.

…………………………

PRE-CONCLUZIE:

Eu consider că orice procedură care „trișează natura” e în principiu nocivă – mai mult sau mai puțin, de la caz la caz  – doar că e greu de cuantificat/stabilit exact CÂT de nocivă. La fel cum o legumă care se coace în aer liber, bate soarele direct pe ea, NU ARE CUM SĂ FIE LA FEL CALITATIV cu o legumă ferită de condițiile naturale, crescută în solar, unde soarele nu o bate direct deloc, așa e și cu bananele coapte artificial – nu au cum să fie la fel de „bune” din punct de vedere al sănătății și nutrițional ca cele coapte în mod natural, încă atașate de plantă. De regulă, unde intervine omul să trișeze natura pentru a obține profit mai mare NU REZULTĂ CHESTII BUNE. ÎNSĂ CHIAR DACĂ PROCEDURA DE COACERE ARTIFICIALĂ NU AR FI ATÂT DE DĂUNĂTOARE, TOT AVEM PROBLEMA CU CHIMICALELE FOLOSITE ÎN CULTURILE INDUSTRIALE DE BANANE – vezi articolele în engleză de mai jos.

CONCLUZIE:

CUMPĂRAȚI CÂT MAI PUȚINE FRUCTE ȘI LEGUME DIN IMPORT! SUNT MAI SIGURE FRUCTELE AUTOHTONE! De aceea micii producători locali sunt FOARTE FOARTE IMPORTANȚI și trebuie SUSȚINUȚI! Cum am supraviețuit până în 89 FĂRĂ banane? Să mergem mai des la piață unde încă mai găsim producători români locali ce oferă legume și fructe (mai) sănătoase decât importatorii! Vedeți și Parteneriatele ASAT!

Eu personal voi reduce și chiar voi elimina bananele din dietă până când vom găsi pe piață banane produse cu bun simț față de sănătatea omului și a mediului. Avem, slavă Domnului, o grămadă de alternative românești.

GALERIE FOTO – cultivare banane:

…………………………

Informații în engleză despre culturile de banane:

The ripening fruits are wrapped in blue plastic bags which are impregnated with insecticide. Many of the bags are washed out to the sea, where marine turtles mistake them for jellyfish and choke. Another threat for environment is caused by fertilizers that are washed out to sea and destroy much of the coral reefs. In other side, pesticides such as DBCP, banned in North America have poisoned plantation workers… Banana plantations produce around 50 million boxes of bananas per year, making Costa Rica the second biggest exporter of bananas in the world behind Ecuador. In 1998 Costa Rica produced 115 millions boxes with an export value of $670 million of dollars Around 150.000 ha were planted. (http://www.kostaryka.org/banany2489/)

………………..

These newly planted bananas receive special fertilization treatments for fourteen weeks until the mother plant grows taller than the grandmother plant and no longer needs her nutrients. Each plant receives individual attention for the 9 months it grows. Every 7 to 10 days a fungicide is applied on the plantation to prevent the growth of sigatoka, a deadly banana fungus. Figure 6/7: A plantation worker tying plants together with red twine for support. He also bags the bananas with the blue plastic and thus wears a safety mask to prevent inhalation of the insecticide. Consumers prefer bananas with no scratches or marks and thus, the fruit is protected by layers of foam from brushing up against each other and is bagged with a blue latex containing an insecticide to prevent herbivory (figure 7). (http://vanessatoroencostarica.wordpress.com/2011/03/01/wrong-right-or-in-between-chiquita-towards-corporate-social-responsibility/) – poze cu o plantație de banane in Costa Rica + sortare, ambalare.

……………..

Banana Cultivation Is Pesticide-Intensive

Peeled bananas are generally tainted with very few pesticide residues, according to USDA analyses, probably because those tested are peeled first. In 2012 USDA scientists found just four fungicides on bananas they analyzed, compared to 10 on plums (USDA 2012b). However, industrial banana farming is pesticide-intensive because bananas are grown in massive monocultures, without crop rotation. Some experts estimate that banana cultivators use 35 pounds of pesticide per acre (van Wendel de Joode 2012, citing Wesseling 2001 and Ramírez 2009), dramatically more than for other produce crops.

To prevent pest damage, each bunch of bananas on a tree is enclosed in a large plastic bag into which pesticides are inserted.

One toxic insecticide widely used in banana production is chlorpyrifos, a potent neurotoxicant member of the organophosphate insecticide family. Chlorpyrifos can harm workers, communities and the environment but is not generally detected on peeled bananas. Children are especially sensitive to chlorpyrifos toxicity. The chemical can disrupt brain development and impair cognitive functions, measured by intelligence tests, when the child is exposed during pregnancy and early childhood (Rauh 2011). Costa Rican researchers found that children living near banana fields where pesticides were used had much higher concentrations of chlorpyrifos in their bodies than children living where only 12 percent of farmers reported using pesticides. (van Wendel del Joode 2012). Farm workers who apply pesticides directly or work in fields where they are used would almost certainly test positive for even higher levels of chemicals.

The Cavendish banana is especially susceptible to the fungus because every one of these bananas is a cloned, genetic replica of all the others.

(http://www.ewg.org/enviroblog/2014/04/bananas)

…………………..

A new study out of Harvard shows that even tiny, allowable amounts of a common pesticide class can have dramatic effects on brain chemistry. Organophosphate insecticides (OP’s) are among the most widely used pesticides in the U.S. & have long been known to be particularly toxic for children. This is the first study to examine their effects across a representative population with average levels of exposure. Finding :: Kids with above-average pesticide exposures are 2x as likely to have ADHD. (http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2010/05/17/peds.2009-3058.abstract)

……………………

11 Pesticide Residues Found by the USDA Pesticide Data Program in bananas

………………….

I can’t forget the pervasive smell of the pesticides aerially sprayed over the groves and the fish that washed up dead on the shore of the river where I lived (the same river the community bathed in and drank from). Banana prices can remain unnaturally low when you treat workers and the environment with unnatural callousness. (http://fairworldproject.org/voices-of-fair-trade/the-true-cost-of-bananas/) (inclusiv despre cum Dole și marile corporații luptă împotriva micilor producători)

…………………

Agro-industrial banana production is pesticide-intensive; employing principally fungicides, herbicides, insecticides and nematicides that seriously affect the health of humans and the environment due to the toxicity of these chemicals. (articol din 1998 – Bananas: A Danger To Human Health and the Environment)

………………..

Un articol despre situatia in care au ajuns muncitorii din plantatiile de banane: Banana Workers Get $3.3M In Pesticide Case
The case is the first of five lawsuits involving at least 5,000 agricultural workers from Nicaragua, Costa Rica, Guatemala, Honduras and Panama, who claim they were left sterile after being exposed to the pesticide DBCP. (sursa)
………………..

Agrochemical use on banana plantations in Latin America: Perspectives on ecological risk – Developing tropical nations have greatly expanded their agricultural production during the past decade. Substantial areas of tropical ecosystems have been altered to accommodate agriculture. Banana cultivation is responsible for much of this habitat alteration. Substantial use of agricultural chemicals is required to successfully cultivate bananas, and this has raised concern over the effects of these chemicals on workers, wildlife, and tropical environments in general. We review the practice of banana cultivation and address the major chemical inputs to plantations. Numerous cases of pesticide-related health problems in Latin American plantation workers have been documented, and most were attributable to incorrect use and handling. A review of known wildlife-related impacts of agricultural chemicals commonly used in banana plantations raises substantial concerns about the large-scale environmental impacts in tropical terrestrial and aquatic environments. (Sursa – articol 1999)

………………..

AICI cineva a cultivat banane pe cont propriu în solar (poze etapele de creștere + text in eng)

……………….

Alt articol: http://www.almeea.ro/feriti-va-de-bananele-dole-si-chiquita-caci-sunt-otravite-cu-nemagon/

……………….

Emilian, 7 nov 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman

17 responses to “Cât de toxice sunt bananele? Detalii despre chimicalele folosite în culturile industriale și gazare (coacerea artificială în depozite) (s)

  1. Fructele si legumele sunt foarte incarcate cu chimicale ( egal ca sunt romanesti sau nu ). Bananele sunt si mai nocive, din motivele expuse de tine ( apropos, bananele coapte in pom, nu se pateaza, chiar daca le pastrezi zile in sir in sacosa . Eu am tinut niste banane din alea mici, vreo 8 zile in rucsac si tot nu s-au inengrit ).

    Chiar daca fructele si legumele ar fi produse biologic si cum vrei tu, tot nu sutn sanatoase, din cauza modificarilor la care au fost supuse de-a lungul timpului, ca sa se obtina soiuri cat mai bogate in fructoza ( adica sa fie cat mai dulci si mai bune la gust ). Problema este ca fructoza este foarte toxica pentru celule : asta e cea mai mare tzeapa pe care si-o iau vegetarienii. Low carb- high fat ar fi solutia sanatoasa, judecand dupa dovezile existente.

    • Mersi pt detalii.

      Incarcatura cu chimicale e mai mare la culturile tip industrial, decat la tarani care n-au bani sa stropeasca ”ca la carte” iar stropitul nu se face uniform, ci ”cu lopata” – adica mai sunt si fructe/legume care scapa de chimicale direct pe ele. În schimb, unii / mulți țărani nu stropesc, sau stropesc foarte putin si cu chestii cat mai putin nocive – vezi parteneriatele ASAT.

      Am mai auzit ideea cu fructele care dauneaza sanatatii pe undeva, inca n-am studiat calumea problema (care pare SF) dar o sa fac asta curand. Daca ai niste link-uri relevante pls trimite-ne.

      Nimeni nu spune ca ”uite, leguma asta sau fructul asta e PERFECT”. E vorba sa alegem cea mai putin nociva hrana din ce avem la dispozitie azi. Tocmai din motivul zis de tine (modificari de-a lungul timpului) trebuie sa conservam soiurile traditionale si VECHI, care inca s-au mai pastrat pe la tara.

      Soiurile care cresc spontan de cand lumea pe dealuri si prin paduri, crezi ca au suferit modificari din partea omului? Si aici ar intra o gramda de la mere, cirese, coarne, catina, prune, pere, fragi etc. De ce ofera natura toate miile de soiuri de fructe – doar pentru orice ALTA specie de animale/pasari, in afara de OM? Atunci ce hrana ofera natura omului, ca e si el o specie pe planeta, care si el a trebuit sa manance de cand lumea…?

      Ideea e ca cei mai multi medici anti cancer (aia pe bune) recomanda eliminarea totala a carnii si adoptarea unei diete pe baza de legume si fructe. Si au avut zeci de mii de cazuri / pacienti care s-au vindecat si au dobandit o viata mai sanatoasa inainte. Vezi de exemplu Gerson aici: http://gerson.org/pdfs/Foods-For-The-Gerson-Diet.pdf

      Daca fructele nu sunt bune pentru sanatate ca au fructoza sau nu stiu ce inseamna ca toti astia se inseala și devine foarte ciudat ca dietele lor au functionat. Oh well.

      • Gerson a obtinut niste rezultate, insa nu toti pacientii lui s-au vindecat de cancer, o spune chiar el. Avea un procent destul de mic de vindecati de cancer. In plus, pe langa sucurile alea, le perscria megadoze de vitamine si minerale ( ce intr-adevar, fac diferenta ).
        Oamenii se vindeca din te miri ce, dar asta nu insemna ca asta e leacul si ca va functiona a toti. Inseamna doar ca au mai eliminat din jegul alimentar si organismul, despovarat, s-a putut vindeca singur : de asta terapia Gerson nu functioneaza 100 % , ci doar …. random. In plus, toate dovezile arata ca fructoza e toxica, egal ca din fructe sau din cutie. Trimit email.

      • Nu ziceam ca functioneaza 100% dar nici random nu cred ca e. Si nu e vb doar de Gerson (cand am zis gerson ma refeream la clinica lor, nu la doctoru’ al batran, ca de la el pana azi au evoluat lucrurile. E vorba de mai multe centre. Trimite mail, o sa ma uit. Mersi.

      • Logica exista si in asta. Carnea aia pe care n-o mai mananca respectivii este mult mai toxica decat normal, pentru ca provine de la animale hranite cu toxine si ingrasate artificial, iar apoi mai e si tratata suplimentar.
        Deci doza de chimicale e +3 la carne (odata hrana animalelor, apoi hormonii de crestere apoi tratarea carnii) fata de +1 sau +2 la vegetale (presupunand a sunt tratate si/sau modificate genetic).

      • Corect. Sansele noastre de a gasi astazi hrana PERFECTA, IDEALA sunt destul de scazute (nu sunt nule, dar sunt reduse). Tot ce putem face este sa alegem hrana cat mai putin nocivă din variantele pe care le avem la indemana. Iar carnea produsă industrial e mai nocivă decât legumele/fructele tratate (nu si decat cele modificate genetic i guess). Si in primul rand sa eliminam din dieta, sau macar sa reducem (in prima etapa) otrava CLARA, unanim acceptata ca OTRAVA de catre foarte multa lume (carnurile ultra procesate – salam, parizer etc; maioneza – chimicale, ketchup – chimicale si orice alt sos sau pasta alcatuita din chimicale, pasta de dinti cu fluor, GUMA DE MESTECAT cu aspartam, dulciuri concentrate, tigari, alcool – mai ales ala cu chimicale, cafea, cacao, prajeli cancerigene, succuri acidulate si colorate pline cu chimicale – mai ales Cola si cele din gama asta, fast food plin de E-uri, painea alba, margarina – produs petrolier cu pretentii de aliment si patiseriile pline de chimicale etc).

  2. Nu te mai lua dupa toate siteurile pe care tot felul de “experti” debiteaza tot felul de cretinatati. Toti acesti “experti” sunt niste sarlatani si prostovani. Cele mai amuzante afirmatii sunt cele care fac compatatii intre dentitia si sistemul digestiv dintre cal si om si recomanda o “dieta cabalina”. Mai este putin si ne vor recomanda sa iesim la pascut pe islaz cu caii si vacile.

    In Occident este o industrie a “nutritionistilor” si a “suplimentelor” nutritive. Si la noi a inceput sa apara acesta sarlatanie. Sunt deja siteuri care fura si traduc articole din vest despre tot felul de diete “sanatoase” sau “experti” cu diplome de studii cel putin dubioase. Dupa ce iti prezinta buruiana minune si reteta mirifica iti recomanda sa le cumperi suplimentul sau cartea sau sa-i angajezi ca instructori.

    Despre industria diplomelor de “experti nutritionisti” s-a vorbit putin in filmul “The Trouble with Experts” incepand de la minutul 16.25. Tot filmul trebuie vazut, este foarte interesant.

    Despre industria “suplimentelor” si consumul de steroizi la sportivii de performanta si modelele fitness recomand documentarul “Bigger Stronger Faster”. Despre reclamele mincinoase despre suplimente din reviste si declratia unui model fitness la minutul 1.16.35
    Urmariti neaparat pana la minutul 1.23.00. Nu vreti sa ratati momentul in care niste emigranti mexicani fabrica un supliment ce contine si un “proprietary blend”(ca majoritatea suplimentelor, de alfel).

    Hai sa vorbim si despre “nutritionistii” lu’ Peste Prajit si mai ales despre studiile lor. Hai sa luam de exemplu o mare “autoritate” in domeniu de la noi, madam Ligia Poc.
    Daca mergem pe websiteul propriu si ne uitam la sectiunea “Despre Ligia” aflam urmatoarele:
    – (inca din prima propozitie) La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a sase carti…
    – Ligia Pop este licentiata in muzica la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi si e profesoara de pian.
    – M-am nascut si am crescut in Romania unde am studiat muzica de cand ma stiu, mai mult de 17 ani.
    – Ca o noutate, in noiembrie 2011, am fost nominalizata in programul international “YouTube Next Chef”…
    – Informatiile descoperite in decursul anilor, atat prin intermediul cartilor cat si prin participarea la seminariile si cursurile de nutritie/gatit fara foc din cadrul Institutului Hippocrates din Florida…
    Vezi aici:
    http://ligiapop.com/about/

    Da, asta este pregatirea pe care o au “expertii” nutritionisti care scriu carti si dau sfaturi pentru alimentatie “sanatoasa” pe diverse bloguri. Este incredibil cat de multi oameni mai putin inteligenti iau de bune idioteniile debitate de o toanta ca madam Ligia Poc. Dupa ce incep sa faca ca calu si isi distrug sanatatea, icepe sa-i pasca grija de vitamina B12.

    Daca vrei sa devi “nutritionist expert” poti sa urmezi cursurile pe care le-a facut si madam Poc. Te costa 10 000 de coco si dureaza 9 saptamani. Uite aici:
    http://hippocratesinst.org/health-educator-program/hed-tuition

    Ti se pare scump, si nu poti mege in America? Pai gasesti mai ieftin si online:
    http://www.integrativenutrition.com/

    Vrei si mai ieftin? Pai gasesti in UK:
    https://www.stonebridge.uk.com/course/diet-and-nutrition-advisor

    ———->
    Medicii aia anti cancer care recomanda eliminarea totala a preduselor de origine animala, nu spun ca trebuie sa faci asta pentru TOATA VIATA. Doar pe o perioada LIMITATA pana termini tratamentul. Cancerul, la fel ca si alte boli sunt cauzate si intretinute de aciditatea excesiva din organism pe o perioada lunga de timp.
    Un regim alimentar bazat pe alimente care iti reduc aciditatea din organism este benefic pentru toata viata, dar asta nu exclude si produsele de origine animala care cauzeaza aciditate. Adica ceea ce se numeste “Dieta Alcalina”

    Un articol bun care descrie aceasta dieta gasesti aici:
    http://dr-catalin-luca.ro/site/cure-si-diete/dieta-alcalina.html

    In continuare am sa-ti recomand niste carti pe care te rog sa le cumperi si sa le citesti:
    1. Formula sanatatii perfecte – Dieta alcalina
    http://www.librarie.net/p/160970/Formula-sanatatii-perfecte-Dieta-alcalina-Theodore-Baroody

    2. Sa slabim cu Dieta Young. Miracolul pH pentru echilibrarea si atingerea greutatii ideale
    http://www.librarie.net/p/166674/slabim-Dieta-Young-Miracolul-pentru-echilibrarea-atingerea-greutatii-ideale-YOUNG

    Alte carti utile:
    1. Traieste slab, gurmand si sanatos. Dieta neopaleolitica
    http://www.librarie.net/p/165124/Traieste-slab-gurmand-sanatos-Dieta-neopaleolitica-Romain-Gagnon
    despre dieta paleo:
    http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/dieta-paleo-cea-mai-eficienta-dieta-de-slabit-11135307/
    http://paleodieta.ro/ce-este-paleodieta-descrierea-lui-robb-wolf/

    2. Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune – Un obicei sanatos uitat astazi
    http://www.librarie.net/p/179117/Mancand-grasimi-ramanem-sanatosi-slabim-mancand-grasimi-bune-obicei-sanatos

    3. Totul despre dieta mediteraneana. Tot ce ai nevoie pentru a pierde in greutate si a ramane sanatos!
    http://www.librarie.net/p/184822/Totul-despre-dieta-mediteraneana-Tot-nevoie-pentru-pierde-greutate-ramane

    Dieta Mediteraneana – Prezentare

    Ar fi bine sa te familiarizezi si cu “Dieta Ketogenica”, mai ales daca vrei sa faci sport si sa depui efort fizic:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ketogenic_diet
    http://www.andreilaslau.ro/dietetik-ro-andrei-laslau-si-dieta-ketogenica

    Asa cum a spus si Ephedra “low carb, high fat” este solutia. Dar nu exista un “sablon” universal. Citeste cartile de mai sus si adapteaza “dietele” la nevoile tale. In general vorbind, poti sa mananci “orice”, dar e preferabil sa nu induci o aciditate mare in organism pentru perioade lungi de timp.

    ———->
    Despre “de la tarani” ar trebui vazut neaparat filmul “TOXIC”. Filmul este destul de slabut, dar descrie foarte clar realitatile din Romania. Ca de exemplu asta:

    In toxic vezi de la minutul 41.41

    Asa ca mare grija ce cumperi si de la cine cumperi. “De la tarani” trebuie sa fie “doar de la anumiti tarani”. Daca nu cunosti persoana si nu ai incredere in ea, MAI BINE NU!

    • O sa adaug link-urile trimise de tine la miliardele de link-uri de la Ephedra si vedem ce-o iesi. Oricum, recomandarea de la tarani consider ca e valabilă pentru cei mai multi români care deocamdată mănâncă predominant otravă din supermarket. Dacă le zici ”dar vedeti ca nu merge de la orice tarani, trebuie sa ii alegeti” li se complica viata, nestiind sa ii aleaga si nici sa faca diferenta intre legume de tara si legume de import. Deci macar sa ajunga mai multi oameni in piete, si tot e bine. Chiar si luand la nimereala au mai multe sanse sa ia si ceva cu foarte putine chimicale, comparativ cu supermarketul. Sistemul cu ”sa cunosti persoana” este idealul. Noi nu prea avem cum sa facm asta in prezent. (noi ca popor). Nu suntem organizați pt asta și nici nu e foarte usor. Există incercarea de laudat a parteneriatelor ASAT, sa speram ca se va dezvolta.

  3. Stiai ca legumele crescute la solar sunt la fel de gustoase ca cele in aer liber? Stiai ca esti idiot sau idioata(nu am stat sa citesc chiar tot sa imi dau seama) dar pune mana pe o carte de fizica si vezi ca plantele transforma UV si chiar inorat sunt 70%-80% din raze prezente?
    Esti needucata si in loc sa educi oamenii pune mana intai pe o carte de fizica elementara si putina biologie. Faptul ca fructele cresc si legumele indiferenta daca e soare sau nu in tarile in care nu prea vezi soarele nu ti-a dat de gandit se pare. Ce ma mira e ca turma de oi nu verifica nimic ce scrii tu acolo.

  4. Confirm pe … pielea mea. Consumand zilnic o banana am dezvoltat o dermatoza care s-a extins de pa fata, unde aparuse, si pe alte parti ale corpului. Ulterior am constatat ca apare, incepand cu pielea din jurul gurii, ori de cate ori consum orice fruct cumparat din marile depozite. Mentionez ca le spalam, le tineam in apa si 24 ore si curat de coaja la orice fruct.
    De la fructe provenite direct de la tarani nu se intampla.

  5. Foarte bun articolul, multumim. Toate piersicile si caisele si mere pere care se gasesc in supermarketuri sunt de provenienta turceasca greceasca si rosiile castravetii morcovii….sunt gazate si trase in vid, nu mai au nicio valoare nutritiva dimpotriva ne imbolnavesc. Am tras o diaree dupa doua piersici. Toate fructele din supermarket nu sunt romanesti. Mai bine mergi in piaya, sunt mai necoapte mai storcite neregulate dar sunt din livada si gradina taranului.
    Nu dati copiilor mici fructe si legume de la supermarket.

Spune-ți părerea aici: