Originea ungurilor si istoria lor in Transilvania si Europa – pe scurt si foarte clar, de la un profesor de istorie sarb (edu)

Originea ungurilor si istoria lor in Transilvania si Europa hoarde tatari pe cal pe scurt si foarte clar, de la un profesor de istorie sarb istoria romaniei educatie maghiari triburi pradatoriDe mult m-am întrebat de ce nu organizează cineva o dezbatere pe bune, de o zi, două, trei sau câte sunt necesare, TELEVIZATĂ și dată LIVE PE NET, între istorici și non-istorici români vs istorici și non-istorici unguri care să concluzioneze o dată pentru totdeauna ce s-a întâmplat în Transilvania SAU să reliefeze UNDE ANUME EXACT se contrazic acești oameni/istorici, unde se blochează treaba, sau pentru a concluziona noi UNDE E REAUA CREDINȚĂ în toată povestea asta. Desigur, așa ceva nu s-a organizat și probabil nici nu se va organiza vreodată.

Dacă aveți materiale care să susțină istoria românească, dați de știre și adăugăm link-urile la sfârșitul acestui text, pentru a strânge suficiente informații cât să ne facem o părere, măcar asupra viziunii istorice a românilor privind Transilvania. Apoi, dacă om avea vreodată ocazia, să comparăm cu ce susțin ungurii…

(Mentiune: nu am absolut nicio problemă cu maghiarii de bun simț din România și Ungaria, ci doar cu acei conducători și unguri simpli care doresc destrămarea României în pofida adevărului istoric; dacă are cineva chef să se certe pe baza informaţiilor de mai jos, îl rog să se certe cu profesorul sârb din Voivodina, cel care a spus aceste lucruri! :) )

Iată ce am găsit eu AICI (sursa orginară nu o știu), cu dedicație pentru români (dar și pentru unguri) de la un profesor de istorie sârb:

Un sârb, despre unguri – pe scurt şi foarte clar!

Un profesor de istorie sârb din Voivodina, aflat zilele trecute la Satu Mare, a transmis redacţiei o reacţie pe marginea articolului “Afront adus românilor pe bani europeni”, apărut în numărul din 4.12.2012 al Gazetei de Nord Vest. Reproducem integral textul transmis de profesorul sârb Miodrag Stanojevic:

“Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina şi profesor de istorie în Novi Sad . Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs., bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten şi a familiei sale. Menţionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc.

Ştiind că sunt profesor de istorie şi bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul “Afront adus românilor pe bani europeni” apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen:

– fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îşi permite să dea foc în centrul României unei păpuşi reprezentând un erou naţional al românilor (n.r. Avram Iancu), autorităţile române ignorând acest gest.

Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce s-ar fi întâmplat dacă:
– un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos
– un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului)
– un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje.
Meciul Steaua – Ujpest de acum 3 ani: la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat românii = ţigani. Acelaşi scenariu:
– ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la Beograd cu Partizan sau Steaua Roşie. Oare ar fi avut curajul ungurii să afişeze mesajele “sârbii = ţigani sau Vojvodina aparţine Ungariei”? Nu, nu ar fi îndrăznit, iar dacă ar fi fost atât de tâmpiţi să o facă, în aceeaşi seară ar fi cinat în Infern.
De ce îşi permit asta în România? De ce nu îşi permit acelaşi lucru în celelalte ţări unde au minorităţi maghiare şi revendicări revizioniste, adică Slovacia , Serbia , Ucraina? Simplu, pentru că ei ştiu (aşa cum au menţionat în “Traseul Legendelor Sătmărene)” că românii sunt “un popor paşnic, binevoitor şi primitiv” şi, completez eu, un popor “imbecil de tolerant”. Totodată ei ştiu că slavii (din Slovacia , Serbia , Ucraina) nu sunt aşa. Şi nu îşi permit.

Afirm cu tărie că nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.

Gazda mea mi-a spus că, pe lângă “valahi puturoşi” maghiarii vă mai numesc şi “mămăligari”. Îşi permit asta în ţara voastră. Sunt derutat şi confuz, neputând înţelege cum este posibil să nu existe în rândurile poporului român, “paşnic, binevoitor şi primitiv” un profesor de istorie altruist care să explice ungurilor ABC-ul istoriei lor efemere:

– în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei

– în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955.

– Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa.

Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX?

Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom.
– Înfrângerea de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei este anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devine paşalâc turcesc. Transilvania rămâne principat independent sub suzeranitate otomană.
– După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiuni recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699).
– În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie.
– În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel moment imperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie.
– În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România.

Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).

– În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei. În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941.

În încheiere, ca să sintetizez relaţia dintre băştinaşii valahi şi alogenii unguri, îmi îngădui un scenariu: un ungur pribeag bate la uşa unui valah. Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară. Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles) considerând că ar fi normal ca după ospăţ valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta. Indignat de faptul că după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una. Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: săriţi oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă. Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge. Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră.”

PRELUAT DE AICI.

Alte detalii privind intențiile Ungariei de fărâmițare a României găsiți în categoria RUPEREA ROMÂNIEI (click!).

Alte informații de pe net:

23 iunie 2014: Să-i ajutăm să-și vadă lungul nasului…– scurtă lecție de istorie a Ungariei

Îngrozitorul secret al maghiarilor din Ungaria și România

http://romanian.ruvr.ru/2014_03_13/Conflictul-din-Transilvania-Contextul-real-8235/

http://lupuldacicblog.wordpress.com/2014/02/10/cand-isi-va-cere-scuze-ungaria/

http://www.napocanews.ro/2010/08/o-lectie-de-istorie-data-partidului-clovnilor-din-ungaria-jobbik.html

http://www.frontpress.ro/2013/02/istoria-maghiarilor-intre-falsuri-si-adevaruri.html

De citit şi asta:

Istoria adevarata a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa. Românii sunt DACI, nu romani. Dacia e România si România e Dacia

Emilian, 4 februarie 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

183 responses to “Originea ungurilor si istoria lor in Transilvania si Europa – pe scurt si foarte clar, de la un profesor de istorie sarb (edu)

  1. Am citit acest articol pe site-ul lui Ion Coja. Recunosc ca nici in cazul meu istoria nu este punctul forte si nici nu prea are cum sa fie in general, atat timp cat istoria o scriu invingatorii. In plus, fiecare popor are istoria lui. Noi am invatat ca Stefan cel Mare i-a batut pe turci intr-o veselie si ca a pierdut doar de doua ori. Turcii invata (mi-a spus un prieten care a lucrat pe la turci in anii ’90) ca ei invata la istoria lor ca n-au pierdut nici un razboi…Cam asa e si cu ungurii si romanii….despre aceleasi evenimente avem, istorii diferite.
    S-a comentat pe acel site acest articol si am inteles ca informatia istorica este reala si verificabila.
    Fara sa stiu istorie, stiu ceva din teoria ungureasca: cum ca prin anii 700 cand a venit o populatie ungureasca in Campia Panonica, au gasit Transilvania goala si s-au instalat aici…ca stapani, evident! (nu era nimeni acasa….) :))
    Teoria asta pute fara sa fii vreun istoric, poti sa fii un copil de 7 ani cu putina informatie: in anii 700 Transilvania era un pamant extrem de fertil si propice vietii, cu clima perfecta, bogatii naturale fusese populat mii de ani inainte (chiar daca aum ar fi fost gol…). Deci un astfel de pamant, nefiind nici desertul Sahara, nici vreo jungla virgina, vreun crater vulcanic etc…NU AVEA CUM SA NU FIE POPULAT. Nici nu cred ca se poate dovedi ca fusese vreo molima care omorase toata populatia….
    Deci cam asa suna teoria ungureasca (stiu asta de la scoala, o stiu si de la unguri de pe aici): au venit ei si s-au instalat in Transilvania, unde n-au gasit pe nimeni. VEZI-DOAMNE, EI AU FOST PRIMII AICI! Dupa aia i-au invadat romanii!!! :))))
    Apoi procentajul de populatie romaneasca constant mai mare decat al altor natii, dovedeste iar ca d-lor delireaza.
    In orice caz, problema ruperii Romaniei este serioasa cu atat mai mult cu cat multi romani din Transilvania (care isi spun in mod arogant – apropos de articolul ala al tau – ardeleni si nu romani!) sustin teoria superioritatii ardelenilor fatza de ceilalti romani si a autonomiei Transilvaniei. Exista un curent zgomotos in acest sens. Nu mi-ar fi frica de unguri, daca romanii ar fi uniti si lamuriti in privintza istoriei lor. Problema este la noi, romanii, mai ales la o parte din romanii din Ardeal…:(

    • Da, si eu tot a COja am dat de articol. Asta e problema – sunt 2 variante diferite, e clar ca una din ele e gresita, trebuie puse datele istorice si logice cap la cap (daca are cineva timp si chef) pentru a elucida ~misterul~. Asta macar ca sa stim noi adevarul si sa fim fermi pe pozitii, ca nu inseamna deloc ca liderii Ungariei nu vor vrea in continuare sa rupa Transilvania de Romania… indiferent de concluziile unei dezbateri serioase privind ungurii din Transilvania… Nu stiu cati romani din Ardeal ar vrea independenta si mai mare de Bucuresti, dar probabil ca sunt si ei, ca si noi, satui de nemernicii din capitala. Insa tre sa fii un pic naiv sa crezi ca daca esti o tarisoara mica vai de capul tau, dar, vezi doamne INDEPENDENTA, o sa=ti fie vreodata mai bine, cu lupi ca Ungaria la granita… In acelasi registru intra si problema obtinerii de cetatenie maghiara de catre romani foarte facil – o metoda parsiva prin care Ungaria isi creste populatia de unguri (in buletin) din Ardeal…

      • Eu am primit acum un timp un email pe tema cetatzeniei ungare. Cineva spunea (emitea o teorie) ca pornind de la asta (se da cetatzenia ungara cetatzenilor romani de orice etnie, inclusiv romani 100%) si scopul este ca la un moment dat sa zica: “iote ce de-a cetatzeni unguri avem noi in Transilvania…mai multi decat romani, deci se cuvine sa luam ce-i al nostru”…Am trimis acel mesaj unei cetatzence de aici, din Ardeal, 1/2 romanca, 1/2 unguroaica. Am primit un mesaj de la ea care m-a lasat masca, in urma caruia am rupt relatiile cu ei. Daca vrei ti-l trimit, eventual privat.

      • Stimate domn Emilian !
        Acest prof. sarb,multe nu stie despre istoria adevarata ! An primul rand ,istoria ungurilor nu ancepe cu Arpad ! Cu foarte mult timp an urma ,cam prin anul 434
        era rege al ungurilor sau cum vrei matale ,rege al hunilor ,un anumit ATTILA.ei na, acest ATTILA ,a cam domnit aproape an toata europa,am scriis “aproape”.
        Ei cam atata am vrut sa complectez !
        Durerea mea cea mare este (eu fiind ungur),ca si an secolul XXI ,mai sunt oameni ca dumneata, care au ficatul foarte amar,daca ar fi numai ficatul amar,treaga mearga ,poate nici nu ar fi atat de ingrijirator ,problema mare este ca matale ai si duhul foarte amar ! Oameni ca dumneata,nu ajuta cu nimic pacea dintre aceste doua popoare !.
        Sper ca aceste randuri ,sa te gaseasca sanatos si voinic,ca de a venit primavara si sunt multe de facut prin gradina !

        Cu deosebita stima Jozsef

      • Nu am inteles de ce am eu ficatul foarte amar si duhul foarte amar doar pentru ca am postat acest material și ca am subliniat importanta unei dezbateri reale pe acest subiect… Poate reveniti cu detalii care sa ma lamureasca… Cum ce am deranjat „pacea” dintre aceste popoare prin acest material? Textul este una dintre variantele privind Transilvania si originea ungurilor etc. Sigur ca ungurii au alte variante si tot asa. De aceea ideala ar fi o dezbatere reala, care de ani de zile NU se face, desi ar trebui!

      • Eu cred ca glumiti sau n-ati discutat cu un ardelean in viata voastra! Nici un ardelean nu-si doreste autonomie! Autonomie isi doresc doar ungurii. Sa iti spui ardelean este o aroganta?! Pai atunci si daca iti spui oltean, moldovean sau banatean tot aroganta e! Nu stiu de unde va vin ideile astea.

    • Stimate domn/doamna.Aveti dreptate in ce ziceti.Eu ca istoric va spun ca ungurii recunosc originea lor.Ei nu recunosc continuitatea romaneasca.Ei sustin ca la 275 d.Hr. daco-romanii s-au retras la sud de Dunare o data cu retragerea armatei romane din Dacia la sud de Dunare .Mai departe ungurii sustin ca romanii au venit din Balcani in Transilvania ulterior ungurilor,ca pastori nomazi .Eu in cateva carti combat acest fals grosolan,dar am observat ca enorm de multi romani nu i-au in seama scrierile mele.In-
      trebarea este de ce ?Care sunt aceste carti,ma puteti intreba.prof.Tomole Ioan

      • Multumesc pentru confirmarea informatiilor, dar nu eu le-am spus, eu doar le-am prezentat aici ca sa le vada mai multa lume. Puteti mentiona cartile dvs aici – titlul si autorul, chiar si cu link daca se gasesc pe internet. Ideal ar fi sa rezumati cele mai importante aspecte in ceva scurt, de lungimea unui articol, precum cel de fata. In acest fel e mai usor de parcurs informatia esentiala. Lumea nu prea mai e interesata de carti din lipsa de timp, mai ales de istori…zic eu, nu stiu. Succes!

      • de fapt ungurii vorbesc de teorii, ei au 2-3, romanii au deasemenea 3, si in zilele noastre, cand cercetarile sunt posibile la alt nivel, sa fie mai ample, bulgarii si-au deschis multe date, polonezii deasemenea, s-au mai nascut teorii…TEORII! deoarece nici una din teorii nu este demonstrata, fara sa lase dubii. Greseala istoricilor tip Coja este ca isi aroga dreptul de a hotari ca teoria preferata este adevar absolut.

      • Cumva toata lumea crede ca ceea ce crede este adevarat, pentru ca altfel n-ar mai crede in acel lucru. Insa da, este foarte important sa realizezi ca oricand se poate demonstra ca te afli in eroare si sa fii dispus sa-ti schimbi parerilke in functie de argumentele celorlalti sau noile informatii aparute.

      • Domnule profesor, pai daca nici ortografia nu este corecta, cum sa-si mai bata omul capu’ cu cititul unei carti de-a dumneavoastra?! Ati scris mai sus “nu i-au in seama”, acuma eu ca ungur va spun “i-au” se scrie IMPREUNA. Atat.

      • Ce tare! I-ai zis-o! …. Ehe…de-am pricepe noi oamenii că e aproape irelevantă forma în astfel de articole și că important e fondul/conținutul/informația, ar fi bine. Dar…fiecare isi concentreaza atentia pe ce vrea…

      • Ungurii trebuie sa inteleaga de fapt sa se documenteze ca ei cind au venit din Asia in Europa au traversat Dacia, teritoriu care includea si Ardealul chiar mai mare decit este astazi si se vorbea limba romana, ma rog dacica cu defectele de vorbire de la momentele de atunci, ocazie cu care ei usor usor s-au curcit si s-au extins punind stapinire si pe teritoriu care apoi i-au dat si nume de Ungaria

      • Felicitări și mult noroc! …..și pentru cât mai mulți cititori, ascultători indiferent de rădăcini….. Dacă ești român, istoric știi, ai documente certe…..mediatizează-le. zi-le n-o să te doară gura, buricele degetelor …să le actualizezi și efortul tău….nu va fi inutil!

      • Mai Josepini esti cam incult. Hunii au stapanit un “imperiu” de nomazi care avea granitele la orizont, ale carui baze economice erau cresterea cailor de stepa si jaful asupra celor care nu le daruia totul de buna voie. Niste bestii. In acel spatiu erau cuprinse toate popoarele calcate de supusii hunilor intre care probabil ca erau si niste moghiori care pe timpul lui Atilla nu contau deloc, daca nu i-a adus in Europa sa vada si ei lumea civilizata.. Imperiul lui Atilla s-a spulberat in vant doar dupa o noapte de calarire a lui Atilla de catre Ildiko.
        Ce tot va strigati in gura mare o istorie pe care v-ati inventat-o si o inventati mereu? Atilla ca si Cengis-Han a asuprit, nu a domnit, multimi de popoare desbinate, care sub presiunile barbarilor s-au unit la randul lor creind alte imperii, dar de popoare sedentare si creeatoare de civilizatie nu de nomazi criminali, care au lasat atata jale in urma lor si care au tinut pe loc dezvoltarea civilizatiei. Am cunoscut multi tatari si multi turci, dar acestia nu se lauda cu trecutul lor nomad, le este rusine de aceasta perioada a istoriei lor. Si astia inca mai au ochii suciti la ceafa, deci sunt veritabili. Dar ungurii, a caror pretinsi stramosi erau urati ca sperietorile (vedeti istoricul Amianus), ei, ungurii de azi avand un ADN indentic cu cel al slavilor, valahilor si germaniclor si au fizionomii europene, asemanatoare cu ale slavilor, nemtilor si romanilor, se tot lauda cu acea istorie de trista amintire, cand bagase spaima in popoarele sedentare ale Europei.
        Romanii trebuie sa puna punct lasitatii si sa se comporte ca un popor, nu ca o populatie. Prea multe au permis alogenilor, prea mult se umilesc in fata unor insi obraznici afara din socoteala.

      • hhhhhhhhhhhh daca dumneavoastra sunteti istoric eu sunt papa de la roma . 1 , na existat nici un popor dac . 2 , na existat nici un stat dac . 3 , numele de dac / dacia este un nume roman , dacii nu îsi spuneau ei însâsi dacii . 4 , hartile originale indica dacia doar în interiorul arcului carpatic . 5 , dovezi arheologice cât si genetice arata ca populatia Câmpiei Panonice se înrudea cu celtii . 6 , tribul danilor ( dacilor ) stapânea doar în Câmpia Panonica . 7 , descendenti ai danilor ( dacilor ) sunt Danezi si Norvegieni . 8 , nu exista dovezi scrise / arheologice care sa ateste continuitatea danilor ( dacilor ) în Câmpia Panonica dupa retragerea Aureliana . 9 , termenul de vlah apare în 976 si desemneaza populatile Slav Meridionale ( Balcanice din Albania , Bulgaria , Serbia , Macedonia , Bosnia , Croatia , Munte Negru ) si nu populatia Câmpiei Panonice .

      • De ce nu ar exista cotinuitate dacica dupa retragerea aureliana? Adica dacii liberi s-au luptat zeci de ani cu romanii pana i-au izgonit de pe teritoriile lor, si pe urma dacii au zis “eh acum ca au plecat romanii…sa plecam si noi de aici” :)

    • eu cred ca parerea dumitale este un pic vazut numai dintr-o parte… recunosc nici eu nu sunt foarte bun la istorie dar asa cum si dumneavostra amintesc si eu ceva din anii de scoala… eu nu am auzit niciodata la istorie a maghiarilor sa spuna cineva ca nimeni nu a fost aici in Transilvania in jurul anilor 700, pentru ca sunt documente care atesta ca ar fi fost avari si alte natiuni mai mici… lucru care am auzit ca nu au fost romani… dar sa lasam istoria pe seama istoriciilor… faptul care simt ca a fost o jignire foarte mare in acest articol este ca romanii sunt ” imbecil de toleranti” si diferenta dintre maghiari si catalani… Cred ca dumnealui nu este bine informat in acest domeniu deoarece si in republica Moldova este autonomie, sa nu vorbesc despre Elvetia unde sunt 4 limbi de stat si fiecare minoritate este apreciata. Fiecare reclama este afisata in 4 limbi: franceza, germana, italiana, si retoromana. Sa nu vorbim despre minoritatea de germani in estul Italiei care are autonomie, nu cred ca ei ar fi fost acolo inaintea latinilor, totusi Bolzano este o autonomie. Puteti sa vedeti chiar si pe google map. Sunt de acord cu gandul ca nu este bine ca cineva sa umilieze simbolul oricarei tari:fie acela ungur sau roman sau sarb sau croat.
      Ultimul lucru care as mentiona aici este ca nu am vrea sa cerem autonomie dace Romania ar merge atat de bine…daca ar fii pensii normale pentru toata lumea, daca ministerul sanatatii si al educatei nu ar fii un haos si o saracie, daca ar ne-ar lasa sa facem ceva in Romania, daca fiecare persoana ar gandi cum sa munceasca si nu cum sa se imbogateasca pe seama celorlalti, daca ar fi macar curatenie si daca am putea avea incredere in autoritatiile romane. Stiti este ca intr-o casnicie: daca unul insala pe celalalt aia nu este numai vina ei ci si al celuilalt pentru ca sunt sigur ca intr-o casnicie buna, echilibrata nici unul dintre cei doi nu simte nevoia de a cauta altcineva…

      • Apreciez ca ati fost dispus sa exprimati o opinie in limba romana la acest articol si va respect pentru asta. Asta este normalitate si sper sa nu indrazneasca cineva sa comenteze ceva aiurea legat de modul cum ati scris sau ceva de genul acesta. Sunteti binevenit, la fel ca toti ceilalti maghiari din România, sa traim impreuna in armonie si colaborare. Eu si majoritatea oamenilor inteligenţi din Romania nu avem nimic cu prezenta maghiarilor in Romania. Avem o problema doar cand anumiti indivizi (in special “liderii” declarati ai ungurilor), dar si unguri obisnuiti doresc RUPEREA ROMANIEI, indiferent de motivatie. Cu asta nu sunt eu de acord si nici ceilalti romani cu capul pe umeri.

        Conducerea de la Bucuresti este intr-adevar CRIMINALA insa macar face rau doar propriului popor, nu si altor popoare. Daca vom compara cu intentiile de la Budapesta de a rupe bucatele de teritoriu din tarile invecinate, pentru a reface o “Ungarie mare”, vom observa ca acel guvern face rau ALTOR POPOARE… Nu cadeti in capcana de a crede ca niste conducatori sunt mai buni pentru dvs doar pentru ca au aceeasi etnie. Oameni precum Marko Bello, Kelemen Hunor etc…sunt la fel de corupti precum romanii nostrii de la Bucuresti. Nici lor nu le pasa de dvs, la fel cum conducatorilor de la Bucuresti nu le pasa de romani.

        Eu sunt de acord cu expresia ~poporul roman este imbecil de tolerant~, pentru ca asa este! Este prea tolerant! Accepta mult prea mult nedreptati din partea conducatorilor. Dar…se explica acest lucru prin felul nostru de a fi – oammeni buni la radacina, care zic ~lasa, treaca de la mine, doar doar să nu iasa conflict si sa fie pace”. Este o calitate frumoasa, dar…in acelasi timp ne distruge pe noi romanii.

        Problema este ca popoarele sunt conduse de niste marionete politice. Deciziile sunt luate in cu totul alte parti, nu sunt luate nici la Bucuresti, nici la Budapesta. Va recomand sa cititi si acest text pentru a mai intelege un pic contextul in care ne aflam:

        Comentariu relevant despre protestele de strada din Romania comparativ cu protestele si atitudinea ungurilor la nivel european si in tara noastra (nom)

        Nu cred sincer ca maghiarii din Transilvania o vor duce mai bine daca Transilvania ar fi independenta. Problema este globală! Daca insa credem ca in Ungaria se traieste mai bine decat in Romania, e corect sa rupem o bucata de Romania doar ca sa obtinem acea bunastare? Nu e cam egoism treaba asta…?

        Istoria ar trebui sa faca dreptate si lumina in povestea asta…dar…istoria este trucata din pacate si fiecare accepta varianta care il avantajeaza mai mult… in lipsa unor izvoare istorice clare (documente, dovezi, marturii) si in urma LIPSEI unei dezbateri reale pe acest subiect.

        Eu va urez succes in lucrurile bune si va invit sa cititi si alte texte de pe acest site pentru a intelege realitatea reala in care ne aflam, noi popoarele, in prezent. Puteti incepe, de exemplu, cu acest text, valabil si pentru problemele de care ati mentionat dvs:

        Romania 2014: peste 100 de probleme – o singura cauza. Am fost colonizati, suntem sclavi moderni si traim intr-un sistem de exploatare ascuns. Constientizarea adevarului dur e prima etapa in salvarea Romaniei (nom)

      • Domnule hangul,
        Daca acele natiuni mai mici de care ati auzit la istoria maghiara ar fi format aici o tzara si nu romanii, atunci istoricii maghiari extremisti ar fi spus ca aia n-au fost aici, dar au fost romani. Cred ca intelegeti ce vreau sa spun. Anumite grupuri manipuleaza istoria asa cum le convine. Eu am auzit chestia ca nu erau romani aici si s-au asezat ei, chiar de la unguri, care adora teoria asta, le vine la fix pe ideea “Ungaria mare”…Nu mai adaug mai mult, ca nu vreau sa intru in polemica…

      • Am gasit un site in care un istoric, Gabriel Gheorghe, vorbeste despre Dacia si granitzele ei, inclusiv despre venirea ungurilor care a fost la….894, deci chiar dupa anii 700. Nu am urmarit decat acest documentar (sunt multe inregistrari cu acelasi istoric). Acesta a fost chiar destul pentru problema in discutie.

        http://www.dailymotion.com/Cristina_Saillard#video=xqfsg6

        Ironia este ca acel documentar este produs de un anume Attila Matyas, ceea ce dovedeste clar ca nu conteaza de care natzie sau etnie apartii, ci CONTEAZA SA FII IUBITOR DE ADEVAR SI, ODATA CE AI AFLAT ADEVARUL, SA-L RESPECTI, INDIFERENT DACA ITI PLACE SAU NU…

      • Cind traiesti pe teritoriul unei tari esti obligat sa respecti legile ei … daca tu consideri ca legile si ceea ce iti ofera tara in cauza nu sunt ceea ce iti doresti tu, atunci poti sa te intorci in tara ta de bastina .. respectiv Ungaria din moment ce te consideri ungur…
        Tu ca minoritar in Romania nu poti cere autonomie doar pentru simplu motiv ca nu iti comvine nivelu de trai din Romania.

      • Domnilor, daca nu sunteti multumiti cu conditiile din Romania, de ce nu parasiti aceasta tara?
        Ce anume va face sa credeti ca meritati autonomie?

      • Da, toata lumea vrea liniste si pace, munca pasnica si familii frumoase. Dar ce parere aveti despre sumele imense cheltuite de Budapesta si Moscova pentru politici antiromanesti? Crede cineva ca deruta si porcariile ce se produc la noi in tara sunt numai opera cetatenilor romani? Coruptia este absolut romaneasca? dar corupatorii cine sunt? cum s-au dat padurile la arabi si austrieci? de ce presedintele si guvernul tehnocrat nu zice nimic? nimeni nu se ia de coruptii si corupatorii numiti investitori straini? cum de au inghitit astia economia romaneasca, au distrus-o si au vandut-o la fier vechi? justitia noastra nu vede? da de ce nu vede nimic din toate astea? Romanii de ce vand , ca prostii, fara niciun discernamant, pamant la strainii de tara? De ce parlamentele rusinii au scos in afara legii tradarea de tara si neam, subminarea economiei nationale si crimele impotriva perpetuarii nemului ? Cui foloseste ? Cui a folosit? Vor scapa de raspundere? Nu trebuie sa scape de asa pacate grele.

    • Maghiarii nu spun ca teritoriul Transilvaniei era pustiu ci ca nu au gasit influenta unei imperii sau unui regat, o administratie cat de cat centralizata. Avari au fost pe ici colo, au fost si pecenegi, probabil ca si ceva valahi. La Cluj in anii 80 s-a gasit un cimitir avar de proportii (am auzit ca istoricii si politicienii de atunci au tras o spaima pana cand s-a confirmat ca totusi nu este cimitir unguresc). O intrebare pe care isi poate pune oricine: daca romanii erau stapanii necontestati pe acele meleaguri (in afara de romani prea putin spun acest lucru) cum de ABSOLUT NIMIC nu a ramas dupa ei. Nici macar un cimitir. Timp de aproape de o mie de ani (intre plecarea armatelor romane si sosirea ungurilor). Nu-i de mirare ca, ungurii care umbla zi de zi in centrele oraselor cladite in mileniul doi prea putin sunt impresionati de argumentul cu dacii. De fapt un alt subiect departe a fi asa de clar precum pare pentru multi.

      • Dar teoria asta cu ABSOLUT NIMIC, de unde ai mai scos-o? Probabil din manualele unguresti…
        Stiu ca fiecare tzara are istoria ei, care uneori se bate cap in cap cu a altor tzari. Daca vrea cineva sa afle adevarul istoric umbla prin biblioteci dupa cronici si atestari arheologice. Eu nu stiu daca o sa am vreodata destul timp si determinare pentru asta, asa ca pana atunci cred ceea ce am invatzat eu la istorie, cu argumentele care ne-au fost prezentate la locul si timpul respectiv.
        Inteleg ca va sta in gat Transilvania…eu sper sa va stea pana la sfarsitul veacului…in sensul biblic!

      • Deva este capitala judeţului Hunedoara. În limba sanscrită Deva înseamnă strălucitor, divin şi este identic cu numele acestei aşezări din apropierea Sarmizegetusei. Sarmanti and geati 14. Gelu (D) = gela (G) = rege. Cuvântul dac gelu, cu semnificaţia de rege, apare în numele Gelula – locţiitorul lui Decebal, iar mai târziu ca nume al voievodului Gelu, si înca 600 de cuvinte sunt din limba dacã. Aici sursa pentru cei interesati: http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/cite-cuvinte-de-origine-dacica-avem-in-limba-romana

        HARGHITA si COVASNA sunt zonele cu cele mai numeroase VESTIGII DACICE ?! Peste 200 de ASEZARI, 34 de CETATI stiati asta ?! Bãnuiesc cã NU ? Dacã DA – atunci NU doresti sã fi de partea adevãrului, asta înseamnã cã esti extremist !

        Peste 30 de TEZAURE (toate DACICE) ! Si denumirea dacică („zeget”) SIGET MARMATIEI : “Oamenii care au construit aşezarea fortificată Solovan sunt strămoşii gintei române de pe acest pământ “.

        Cei care cred că e insulă n-au cunoscut bine realităţile de la faţa locului. Oraşul nu a avut niciodată înfăţişarea unei insule nefiind înconjurat de ape, ci este vorba de o confluenţă. Când au venit ungurii oraşul era românesc, centru voievodal. Sighetul n-a fost o aşezare care să aştepte venirea ungurilor pentru a o numi cu un cuvânt din limba lor , şi care semantic nu corespunde realităţii. Rigorile ştiinţifice ale toponimiei moderne exclud varianta „ sziget ”. Numele a fost dat de daci pentru marea cetate dacică de pe Solovan, atestând continuitatea multimilenară neîntreruptă a neamului românesc”, etc.

        – Cand ne gândim la strămo? si nostri DACI, ne vin în minte Sarmisegetuza, Coste? sti, Blidaru, Piatra Ro? sie … toate din muntii care STIU ORA (muntii ORASTIEI !) ?–?

        DA’CI – VLAHI AM FOST SI ROMÂNI SUNTEM translate from romanian to english FROM HERE I WHAS AND REMAIN In fact romans never conquered Dacia in fact romans conquered just 18% of Dacia rest whas a free dacians or carpi or geti ,,THA DACIANS WHAS THE MOST BRAVE FROM THRACIANS WICH WHAS THE BIGERST EMPIRE AFTER INDI HERODOT SAY NOW SARMIZEGETUSA SARMANTI OR PROTOSLAVS AND

      • Valahii au fos de mii de ani popor de plugari si de pastori. In perioada disparitiei puterii centralizate, de dupa ocupatia ROMANA, popoarele migratoare care nu produceau nimic, decat jaf, aveau totusi nevoie si de mancare si de fan pentru animale si atunci o slabeau cu jaful si crimele si se angajau sa-i apere pe bastinasi de alti navalitori, contra produse agricole, vite, oi, si ce le mai trebuia. Pe vaile raurilor s-au organizat tarile bastinasilor, Tara Oasului, Tara Barsei, Tara Oltului, Tara Fagarasului, Tara Chioarului, etc. Acceste tari au fost un nou inceput. Ungurii aveau putere centralizata dar in Dacia s-au lovit de ducatele romanilor, care fiind dezbinate (boala veche romaneasca!), au fost usor cucerite si inglobate sub puterea centralizata a regilor unguri. Dupa ce ungurii si polonezii au fost loviti la randul lor de navalirea mongolilor, fiind practic nimiciti, romanii au reusit sa-si creieze state centralizate, monarhii voivodale.

      • eu asi spune ca dacii sunt aici odata cu pamintul pentru ca noi nu am venit de niciunde, noi aici ne-am nascut. deci trebuie spus mai concret. proba clara este imperiul roman, pentru ca romanii cind ne-au stapinit nu exista nici urma de ungur in europa, chiar si mai tarziu cind ne-au dominat turcii la fel nu erau unguri, abia apoi au inceput si ei sa-si “cumpere biciclete sa vina in europa “

    • O teorie de-a lor spune ca Transilvanenii erau plecati in transhumanta si ei crezand ca Ardealul este nelocuit si au instalat corturile …Pai bine breee , daca Popestii sunt plecati pe litoral , este frumos sa ne instalam confortabil in locuita stimabililor ? Pana una alta , ei nu au “descalecat” in Ardeal ci in Panonia , fosta Dacia Panonica ! Chiar si asa tot pe terenul Popestilor si-au pus cortul ! Ideea de a pune mana pe Ardeal , le-a venit ceva mai tarziu , cand au terminat papica , vinul si aurul obtinut din jafurile prin Europa ! Doar nu era sa munceasca ei , care nu aveau decat un cal si o sabie ! Cum sa mergi la coasa cu sabia breee…Asa ca fuga la est ….

    • Se mai discuta continuitatea romanilor in teritoriile in care locuiesc astazi? Romania este singura tara inconjurata la granite de romani. Romanii sunt singurul popor care de sute de ani tot pierde din patrimoniul sau, pierde tara, pierde romani, pierde limba romaneasca, mai europeana si mai frumoasa decat toate limbile. Nu se gaseste nimeni sa le arate la acesti unguri ca in partile extracarpatice locuiesc romani care au origine indepartata in Transilvania? Nu s-au dus Oltenii, Muntenii si Moldovenii in Ardeal cum pretind ungurii ci invers, majoritatea romanilor extracarpatici sunt din Ardeal. Transilvanenii care isi vand sufletele diavolului, sa aiba in vedere ce ii ateapta pe urmasii lor, caci UE nu are viata lunga, iar prabusirea granitelor se lasa cu bai de sange. Aroganta ardeleana este inspirata de agitatorii unguri si romanii cum au minte scurta este de asteptat sa se lase atrasi in cursa. Nu toti transilvanenii sunt usor de pacalit de politicile unguresti si o rupere va duce sigur la incrancenari fraticide, cu urmari imprevizibile pentru viitorul urmasilor si ai tarii intregi. Sa mai lase, palinca si sa gaseasca si timp de luciditate.

    • Pacat ca avem atatea jigodii intre noi ! Dar, aveti putintica rabdare, timpurile ce vin ii vor frige atat de rau, incat le va trece pofta de tradare. Sa nu uite nimeni nenorocirile din Transilvania mai vechi si mai noi, sa nu uite IP si TRAZNEA, sa nu uite pruncii spintecati cu baionetele si cantecele sovine unguresti care chiama pe adepti la crime odioase asupra valahilor.

    • Interesant. Ce motiv ar putea avea omu’ să piardă timpul să scrie niste treburi în favoarea românilor și împotriva marilor puteri (cu riscurile de rigoare), în afară de prezentarea adevărului? …

  2. @Emilian
    Pai nu pot sa spun mai pe scurt decat a spus-o chiar ea…Asa ca dau citatul. Mesajul pe care I-l trimisesem se chema chiar Diktatul de la Bruxelles 2014. Cica ungurii ar urmari sa invoce la Bruxelles, anul asta, ca s-au inmultit “necontrolat” in Transilvania si sa ceara alipirea…probabil ai primit acel mesaj. Daca nu, ti-l trimit pe email.
    Deci iata mesajul “doamnei”:

    “Subiectele cu Romania nu ma mai preocupa. Citesc pe ziare.com dar mai mult titlurile, rar intru si in articol. Nu mai simt pulsul de acolo. Cam atit. Nu am nici o pretentie ca e bine sau rau. Asta e ce fac eu. Si nu am nimic impotriva altora care fac pe dos de cum fac eu. It’s a free country.

    Acum, ca tot ai adus subiectul in discutie, romanii din Ardeal nu au fost niciodata foarte suparati ca aveau administratie austriaca sau ungara. Functionau ok. Subiectul cu nationalismul roman le-a fost bagat pe git de Scoala ardeleana, un cuibusor de masoni renumiti (parte dintr-un efort concertat de a crea natiuni, pe la mijlocul secolului noushpe). Iar cind au mai vazut ce si cum cu administratia romaneasca, de unde au invatat legile ciubucului si blatului, n-au picat pe jos de placere. E foarte greu sa sustii unitatea romanismului cind nici macar nu poti sa ii dai o definitie. Acolo e un spatiu geografic in care locuiesc ardeleni, moldoveni, olteni, regateni etc. nu prea legati unii de altii nici prin obiceiuri, nici prin mincare, nici prin muzica, nici foarte tare prin limba, nici prin religie – doar moldovenii ce le mai au cu religia, sudistii sint doar cumplit de superstitiosi, iar ardelenii sint o struto-camila greco-catolico-ortodoxa pt care a fi vazuti la biserica duminica e chestie de mindrie, nu ca ar si sti neaparat ce se intimpla acolo. Limba romana? Doar atit si foarte puternic ‘latinizata’ la pash’opt, ca sa para si culta pe deasupra.”

    Ce zici?

    • Ce sa zic…habar n-am care e situatia in Ardeal, din perspectiva povestita de ea. Ea a preferat sa se rupa de ce inseamna Romania/Transilvania/Ardeal si e alegerea ei. Daca nu mai simte pulsul…nu mai simte pulsul…ce sa-i faci, sa ii vâri pe gat ce? Iubirea de patrie? Care? Romania sau ungaria? Sau ardealul? :) E cu atat mai complicat sa simti apartenenta fata de ceva concret cand esti jumate de acolo, jumate de acolo…

      Legat de restul chestiilor, cu masonii care ne-au ajutat pe noi sa ii facem pe ardeleni mai romani decat sunt…cam dubios. Apoi cu unitatea romanismului nu cred ca e asa greu de definit… si nici diferentele nu cred ca sunt asa mari precum le zice ea… Dar… pana la urma e si o chestie de simtit pulsul, pe care daca nu il simti…nu il simti. Apoi e in firea oamenilor sa gaseasca explicatii (scuze care sa mearga in fata propriei constiinte) ca sa nu se simta prost ca au luat nu stiu ce decizie la un moment dat… Oh well.

      • Vă spun eu care e situaţia în Ardeal(din cele trăite de mine):
        La fel ca şi în alte zone ale ţării ,care e român,e român şi atât.Care îs vânzatori de ţară,îs la fel peste tot,Ardeal,Moldova,Muntenia etc.,atât doar că aici este mai întâlnită situaţia cu persoane care nu sunt români sau maghiari 100 % datorită căsătoriilor mixte.Am întâlnit şi unguri care se cred unguri şi atât(şi ăştia cred că-s cei mai mulţi) ,am întâlnit şi unguri care se consideră români de etnie maghiară.
        Vis-a-vis de mesajul primit de Gabriela(sper să n-o supere nick-ul meu:))) ,pe această cale creau să-i transmit că întâi eu ma consider român şi apoi ardelean)şi postat mai sus,probabil că ardelenii nu erau deranjaţi de ce administraţie aveau,ardelenii de altă origine decât cea română.Ardelenii sunt naţionalişti,poate mai mult decât muntenii,oltenii etc,altfel nu ar fi rezistat sub dominaţie fără a-şi pierde identitatea atâta vreme.Apropo de chestia cu mersul la Biserică,da ardelenii sunt mândri dar nu asta e motivul pentru care merg la Biserică ci conştiinţa creştinească,aşa că doamna respectivă a dat cu bâta în balta căt se poate de tare ;)
        Personal îmi place să mi se spună ardelean,dar numai de către alţi români,de către persoane de altă naţionalitate vreau sa fiu numit român.
        Cât despre faptul ca ardelenii se cred mai deştepţi(fără motiv ţin să subliniez :)))),sau mai gospodari sau mai avuţi,există o anumită tendinţă în acest sens dar nu exagerată,cred că şi o anumită ¨aversiune¨ faţă de sud vine şi de la faptul că acolo e Bucureştiul,acolo îs politicienii care sunt marea noastră hibă în acest moment,ei fură ţara şi problemele de acolo încep.
        Totuşi eu ştiu o vorbă,maieul e mai aproape de piele decât cămaşa aşa că adevăraţii români nu doresc apropierea Ardealului de altă naţiune decât cea română.

      • Da, aversiunea fata de bucuresti este fireasca, oriunde in Romania, pentru ca intr-adevar acolo e marea buba… Doar sa nu se transforme in apropiere de alte conduceri…de prin alte tari…atat.

      • @Ardeleanu’
        Multumesc de precizari. Binevenite. Mie mi-a povestit o romanca, nascuta in Bucuresti, dar maica-sa era din Ardeal, ca acolo la voi, unii romani au refuzat sa mai vorbeasca romaneste in timp si au declarant ca sunt unguri (de bine ce era sa fii roman sub administratie imperiala banuiesc…). Asta mie mi s-a parut odios. Si pe aia ii consider vanzatori, asa cum spui.
        Nu prea vad de ce aveti o problema cu Bucurestiul, daca stati sa va ganditi mai bine. Da, sediul administrativ este in Bucuresti, dar o multime de ministri si alti functionari de stat au fost ardeleni. Ba chiar in Parlament au fost pusi pe listele din Moldova de catre partidele cretine, tot oameni proveniti din Ardeal, de exemplu Laszlo Tokes se spune ca a fost votat in Vaslui. Laszlo Tokes votat in Vaslui, unde cred ca nu traiesc nici 10 unguri??? Cu sute de voturi??? Alea au fost masluite!!!
        Eu am convingerea ca dupa 1989 au fost mult mai multi ardeleni la conducerea tzarii decat moldoveni, spre exemplu. Cred ca ar merita facuta o statistica pe tema asta. Cu toate astea, unii ardeleni spun ca vor sa se descotoroseasca de Moldova, ca e saraca. Dar cine a saracit-o, din moment ce inainte de 1989, industria era raspandita destul de uniform in toata tzara?
        Asa ca eu zic sa fiti mai atenti ce va loveste! Nu dati vina pe Bucuresti, atat timp cat au fost mii de ardeleni la conducere dupa 1989…Hai sa fim seriosi, vorba aia, sa stam stramb si sa judecam drept!
        Asa cum foarte bine spunea Emilian pe aici, noi tindem sa ne gasim scuze si explicatii care sa ne impace constiintza…Dar ar fi bine sa scormonim mai adanc la radacina raului. Sa vedem care ne sunt dusmanii si dupa aia sa iesim la lupta, daca e cazul. Si in vremuri ca astea, cam este cazul, macar de iesit la demonstratii de strada.
        La cat se screm ungurii sa separe Transilvania si la cate mismasuri fac, cred ca romanii, mai ales cei din Ardeal, ca de acolo vine buba, ar trebui sa fie mai atenti, mai ales daca intr-adevar vor sa fie romani si sa ramana in Tzara Romaneasca…sa nu-i zic Romania, ca pe unii si numele asta ii deranjeaza!

    • Deşi a trecut o vreme sper să nu-mi fie luat în nume de rău întârzierea replicii(dacă pot s-o numesc aşa),astfel că o iau punctual în a raspunde la cele postate de Gabriela la primul meu post,
      -sigur au fost situaţii de genul ăsta şi ca şi tine eu cred că ăştia îs cei mai răi,trădători e prea puţin să fie numiţi,chiar eu am întâlnit un român(cel puţin numele era 100%) care trăieşte de mult în Ungaria şi mi-o zis când am vorbit prima dată cu el în româneşte că n-o mai vorbit de 20 de ani,nu ştiu cum o fi fost asta posibil,gândindu-mă că are totuşi familie sau prieteni în România,s-or fi maghiarizat toţi ca el :))
      -legat de chestia cu Bucureştiul,atât timp cât conducerea este acolo este greu a nu se identifica cu ´răul vine de acolo˝ cred eu,cel puţin cât lucrurile nu merg bine în ţară
      -nu ştiu dacă au fost mai mulţi ardeleni la conducere decât moldoveni sau olteni sau munteni,atât timp cât nu avem o statistică nu cred că ne putem pronunţa
      -partea cu ˝descotorosire˝ nu ştiu unde ai auzit-o,eu n-am auzit-o niciodata(dacă ar fi după părerea mea aş vota şi unirea cu fraţii de peste Prut) şi am trăit în Ardeal peste 20 de ani,cred că mai mult e o chestie de cât de multe nenorociri se întâmplă în zona Moldovei,la ştirile de la 5 erau prezenţi cu o pondere foarte mare :)(lucru de înţeles pe de o parte din pricina nivelului mai scăzut de trai din acea zonă,nu zic că nu se întâmplă şi în alte zone dar acolo parcă mai multe)
      -nu ştiu pe cine deranjează numele de România,pe mine unul nu,la fel cum spuneam în comentariul anterior cred că românii ardeleni au luptat destul şi au vărsat destul sânge pentru a se face unirea şi pentru a nu-şi pierde identitatea(cel puţin majoritatea lor),după sute de ani de trai sub diferite oblăduiri,

  3. Da…eu am primit emailul ala ca o palma peste fatza….aproape ca am simtzit fizic. De fapt am simtit asta si pentru ca ea banuia cam care sunt sentimentele mele si totusi nu s-a abtinut….a zis-o!
    Problema nu era ca ea nu mai simte pulsul si ca nu-i pasa, ci ca in cateva fraze a desfiintzat Romania! Asta a fost problema socanta pentru mine si mai ales m-am gandit ca or fi mai multi care gandesc la fel. Am inceput sa ma interesez pe la putinii ardeleni pe care ii cunosteam, am mai intrat pe forumuri…si am constatat ca tendintza asta exista. Una ca unii ardeleni se cred mai destepti decat ceilalti romani (fara argumente!), se cred mai gospodari si mai bogati (aici partial au dreptate, dar nu-i face mai buni neaparat), se cred mai civilizati pentru ca au trait sub imperiu…
    Dar dupa aia sa ii dai ca nu avem aceeasi mancare, traditii, limba etc…asta a fost aberatia maxima, adica negarea evidentzei! Despre latinitatea limbii romane ce sa mai vorbim (stiu de teoria inversa, dar nu pun mare pret pe ea…sorry!). Ideea e ca noi intelegem italiana (coincidentza???), gramatica romaneasca e aproape identica cu cea franceza (tot coincidentza?), avem atatea in comun cu spaniola…plus ca avem temperamente asemanatoare cu celalalte popoare latine. Suntem mai vii…
    Muzica si mancarea ne-au fost influentzate de cei cu care am venit in contact: in Ardeal de unguri, sasi, secui, in Moldova de rusi, in sud de turci, bulgari, in Banat de sarbi etc…etc…si e perfect normal! Ca sa nu mai zic de tzigani…Oamenii au trait impreuna de voie, de nevoie….diverse natzii, ca doar n-om fi vreun popor de arieni!!! 100% romani!
    Deci pe mine m-a socat ca o “tanti nimeni” isi da aere de istoric, etnograf, muzicolog etc….etc…si de fapt vine cu teorii gata mestecate de altii.
    Ti-am spus ca am rupt relatiile si ma simt grozav. Asa cum le-am rupt si cu altii, pe diverse motive principiale. care nu puteau implica vreun compromis!
    :)

    • 1. Sint ardelaen dar traiesc in afara(de fapt mot, cel mai roman dintre romani)
      2.Ardealul nu e mai civilizat decit alte partii ale RomanieI. Cultura Romaniei vine din Moldova(nu ma crede-ti numarati)
      3. E adevarat ca Ardelenii sint mai reci, mai zgirciti, mai rai,mai neprimitorii daca comparam cu restul tarii, am luat exemplu de la unguri, nemti. Duceti-va acolo unde sint numai romani in muntii Apuseni si lucrurile se schimba. Gospodari se poate dar eu cit am umblat in lumea asta am vazut ca Ardeleanul si Banateanul nu te ajuta, cu mult mai mult pot sa ai incredere in Moldoveni s-au Regat. Nu poti sa fii si bun la inima(darnic) si bogat.
      4.Timp de 200 de ani am fost fortati sa lepadam credinta ortodoxa, si nu am lasat-o, imperiul ne-a facut greco-catolici, dar de fapt in credinta si religie nu s-a schimbat nimic. Catolicii spre deosebire de musulmani ne-au impus ,ne-au hartuit, ne-au schijuit doar doar om lasa credinta strabuna, Satele de moti azi sint toate din nou ortodoxe. Dupa revolutie a venit Vaticanul sa ia inapoi bisericile, le-au luat, motii s-iau facut altele,
      5. Ungaria nu are problemele ei ? ba chiar mai mari ca ale Romanilor. ce ar fi sa ii conducem noi?
      6. Vestul a fost cel care ne-a impus ca tot ce nu merge in economie sa desfintam si strinsi , constrinsi i-am ascultat(aici ce nu merge se ajuta substantial). Am vindut fabricile la straini, si ei le-au darimat(nu aveau nevoie de concurenta). Cei de la Bucuresti fura nu are importanta de unde vine, de aia sint acolo, este o tara in lume unde cei de sus sa nu fure(in multe tari s-a si legalizat furtul)??
      7. Cei ce fura la greu nu sint parlamentarii, sint companiile multinationale, guvernantii doar favorizeaza, deci in mare tot ei care zic ca in Romania se fura si e coruptie(dar unde nu e?)
      8. Istoria. Daca romani nu au existat cind au venit ungurii, de unde au aparut ulterior???, ba chiar fiind majoritari. Covasna si Harghita au mai multi ungurii din cauza colonizarii cu secui, prin sec16.
      9. Noi Romani nu o sa fim niciodata bogati, prea ne place viata, prea ne petrecem, Avem strictul necesar si mai mult nu ne trebuie, nu sinteem avari. Vrem o viata famliara simpla, nu ne dam viata dupa avutii(si poate e mai bine)
      10.

      • Domnule laur bogdan,

        Sa traiesti! Ce ai spus mi-a mers direct la inima! Ai o foarte buna putere de sinteza. Plus ca esti un roman adevarat si gandesti sanatos! Doamne ajuta!

        Cred ca recunosti ca de cand ai plecat “in afara” ai inteles mai bine lumea in care traim, inclusiv Romania si pe locuitorii ei….ca acuma nu pot sa le spun la toti romani, nu? ;)

        Comentariul tau este de arhiva…il pun deoparte! Multumesc mult si sper sa mai vii pe aici. Emilian este un tip care merita citit si merita sa-i fii alaturi…Este un roman din comunitatea celor pozitivi…

        Chestia cu “nu poti sa fii bun la inima (darnic) si bogat”…este de colectie, asta merita transformata in proverb! BRAVO! Si punctul 9 sintetizeaza foarte bine romanismul! Excelent! De la punctul 10 n-ai mai spus nimic…mai trebuia si n-ai continuat? Zi-i, ca le spui “bine rau”…;)

        Eu fiind originara din Moldova, stiu despre cultura de unde vine (majoritara, ca nu poti sa-i scoti din ecuatie pe Caragiale, Goga sau Brancusi si am dat doar cate un exemplu din fiecare zona; eu personal nu pot sa dispretuiesc nici o zona, nici o populatie; nu poti sa generalizezi fara sa gresesti; cel mai rau e cand generalizezi in negativ). Stiu de unde vine cultura majoritara, pentru ca noi moldovenii trebuie sa stim sa ne aparam cand ni se spune ca suntem prosti…De fapt noi suntem considerati prosti pentru ca suntem mai “saraci cu duhul” in sensul ca ne uitam mai mult la Dumnezeu si mai putin la ce si cat ar trebui sa acumulam pe lumea asta. Referitor la ortodoxism si alte religii: sa fie intamplator cata importantza pune ortodoxia pe “datul de pomana”, “pomenirea mortilor” care implica de fapt impartirea cu ceilalti a ceea ce ai tu?

        Despre asa-zisul Regat (care era de fapt Moldova plus Muntenia), referindu-ne la Bucuresti, noi am “emigrat” in Bucuresti in 2002 si am gasit oameni buni, amabili, intelegatori si dispusi sa te ajute! Intotdeauna m-as intoarce cu placere in Bucuresti, din acest motiv! Ceea ce spui la punctul 9 despre romani, eu am simtit-o la romanii pe care ii cunosc din Moldova si din sud…asa este, noi nu umblam sa acumulam averi, ci sa ne traim viata. Plus ca, zic eu, si crestinismul ortodox (care in Regat nu a fost atat de haituit, cum bine ai subliniat despre Ardeal), ne face sa fim asa. Iisus a zis ca mai degraba va trece o camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in Imparatia Cerurilor. Am gasit intr-o evanghelie pentru copii (tiparita in Republica Moldova!), ce insemna urechile acului in expresia asta: era o poarta mica de intrare in nu stiu ce cetate, pe care incapeau numai oamenii, nu se putea trece cu camilele…(vehiculele lor de la acea data).

        Ar trebui sa mai tinem cont ca prin sud s-au stabilit foarte multi tigani…care oricum ar fi, buni sau rai, nu-s romani! Deci, cine asociaza comportamentul lor cu al romanilor, greseste profund, chiar daca o minoritate a romanilor s-au corcit cu ei sau au primit inlfluentze, de la manele pana la obiceiul de a fura…Dar chiar si tiganii nu sunt o natzie violenta. Ei in general fura sau inseala, nu ucid cu bestialitate, de exemplu!

        Buna tare si aia cu Ungaria care are probleme mai mari, ce-ar fi sa o conducem noi??? Dom’le, esti tare! Sa mai vii pe aici!!!

      • mai frate eu cred ca tu esti batut in cap,pai tu nu ai coborat din apuseni sa vezi si tu lumea,sa vezi mizeria din afara transilvaniei?tu vorbesti de zona unde traiesti tu,dar nu toti sunt la fel,uite mie mi-a fost cat sa fac armata in partea abrudului si ceream apa de la localnici si nu ne dadea si tu vorbesti de banat unde lumea este foarte buna si darnica.mai date si tu jos din pom.

      • ”mizeria din afara transilvaniei” :) Tare asta… E pe acelasi principiu cu bannerul ala anti romanesc in care ardealul era rupt de Tara Mama si pe care scria “noua diaspora”. Acolo e lapte si miere, iar restul tarii trage in jos Transilvania :) Perfect!

    • Cu latinitatea limbii romane sunt doua probleme. 1. Se considera a fi o dovada a faptului ca romanii au originea in Transilvania. 2. Daca s-a facut legatura cu romanii atunci automat restul culturilor, in conditia in care nu pot sa faca o legatura similara care sa preceada Imperiul Roman, sunt straine, secundare, etc. Problema cu punctul 1. este ca romanii au ocupat toata Europa de Sud, deci latinitatea in sine nu dovedeste absolut nimic. Migrarea romanilor dinspre sud de Dunare nu este contestat nici de istoricii romani. Deci vorbitori de limba latina puteau sa vina de oriunde. Dar problema mare este cu punctul 2. si acesta nu are de a face cu istoria ci cu politica pentru ca este una sa mai adaugi cate ceva si sa mai scoti, mai infrumusetezi, mai imaginezi. Insa sa creezi o ideologie pe baza unei istorii adevarate sau false (chiar nu conteaza) prin care sa justifici oprimarea altor culturi milenare este ceva foarte grav. Si, din pacate, de cand Transilvania a fost predat Romaniei istoria si politica merg mana in mana pana cand culturile care au adus un aport major istoriei Transilvaniei nu dispar complet. Cei care neaga acest lucru sa-si puna intrebarea: unde sunt germanii? Povestea cu cat de rai au fost ungurii si germanii cu romanii dealungul secolelor si ca romanii pur si simplu au fost repusi in mostenirea lui Traian si Decebal salvata din mana unor “pirati” poate sa satisfaca un copil de clasa a treia, poate.

      • @maghiar
        Mesajul asta apare ca raspuns la unul de-al meu. Daca este sau nu, nu stiu exact. Ceea ce inteleg din mesajul matale este ca n-are cap si nici coada si ii lipseste ideea principala. Ce nu-ti convine? Ca limba romana este latina? Este! Si? Nu mai poti matale sa inghiti si sa dormi linistit de asta?
        Despre ce oprimare vorbesti? Cand or fi fost oprimati ungurii sau sasii in teritoriile romanesti? Asta-i o aberatie pentru care ar trebui sa nu-ti mai accepte Emilian comentariile. Despre motivele pentru care au plecat sasii, intreaba-l pe Willy Shuster. Si vezi si de ce s-a intors! Merita!
        Transilvania este tzara tuturor celor care s-au nascut acolo si care au locuit acolo de generatii. Si implicit Romania. Nu exista nici o minoritate discriminata in Romania, romanii sunt foarte toleranti, de aia va si permiteti sa aruncati cu noroi si sa construiti teorii peste teorii si sa semnati petitii si sa faceti tot felul de porcarii. CUI FOLOSESC? LA ASTA VA GANDITI??? Nu mai puteti dormi linistiti ca traiti pe teritoriu romanesc? Nu va mai aluneca dumicatul la vale pe gat???
        CE-I IMPIEDICA PE CETATENII ROMANI DE ORICE NATIONALITATE SA TRAIASCA IN ARMONIE SI COLABORARE ACOLO UNDE S-AU NASCUT SAU IN ORICARE ALTA PARTE A ROMANIEI???
        Vad ca aveti treaba:
        http://ro.stiri.yahoo.com/petiția-pentru-autonomia-transilvaniei–depusă-la-prefectura-cluj-074555551.html
        Daca e vorba de discriminare, oricat de maghiar ai fi, ai incercat sa te duci pe la unguri sa traiesti, sa le spui ca esti ungur din Romania? Daca nu, au incercat altii si iti spun eu rezultatul: din romani prosti, opincari sau valahi imputiti n-au mai fost scosi, chit ca erau unguri puri, dar nascuti in Romania! Oamenii aia doar cand vin in Romania se simt bine. Printre “ai lor” se simt urati si cu adevarat discriminati. Nu sunt cazuri rare! ACUMA CINE URASTE PE CINE? NU CUMVA VOI VA URATI SI INTRE VOI??? CINE DISCRIMINEAZA PE CINE? FAPTUL CA SUNTETI UN POPOR MIGRATOR SI VIOLENT (cu dovezi in toata istoria voastra, violentza cu care culmea, va mandriti, de parca ar fi vreo virtute) ESTE BINECUNOSCUT, dar, vorba romanului: “hotzul striga hotzii”. Cati va botezati cu mandrie copiii cu numele Attila, care se stie ca a fost un criminal psihopat??? Poate asta e si numele matale si te simti dator sa participi intr-un fel sau altul la exterminarea altor natzii….

        PANA LA URMA, DACA MATALE SAU ALTII CA MATALE SUNTETI OAMENI SIMPLI, MURITORI DE RAND, SI NU AGITATORI PLATITI, LA CE VA FOLOSESTE PROPAGANDA ASTA? DE CE CREDETI CA ATI FI MAI FERICITI DACA ATI FI PARTE DIN UNGARIA??? ATI INCEPE CUMVA SA-I EXTERMINATI PE ROMANII DE CARE NU MAI INCAPETI SI SA VA FACETI IN TRANSILVANIA “RASA PURA UNGUREASCA”???? CA CHIAR NU INTELEG UNDE BATETI….

        Daca voi astia sunteti simpli muritori de rand, IA INTREBATI-VA DACA NU CUMVA FACETI JOCURILE ALTORA, UNII CARE INTOTDEAUNA IN ISTORIE AU INVRAJBIT POPOARELE, TZARILE SI AU TRAIT BOIERESTE DE PE URMA CONFLICTELOR….Daca aveti vreun pic de minte si va pasa atat de voi, cat si de restul lumii, mai meditati inainte de a-i da “langa” cu ungurismul si cu problema Transilvaniei.

      • Sa nu amestecam ce fac liderii maghiari cu toata populatia de maghiari. Atunci cand insa ungurii simpli sustin si ei autonomie, separare de romania etc, atunci e o problema si cu ungurii obisnuiti. Insa de regula liderii corupti si de rea credinta sunt capul rautatilor, la fel ca la romani si ca la orice popor.

      • Nu trebuie sa uram toti ungurii, multi dintre ei s-au adaptat vietii de sedentar si traiesc in armonie cu dacii sedentari din Transilvania. Problema este cu aia care manifesta apucaturi de ~pradator~ / ~nomad~.

      • Eroare: Romanii nu sunt migratori. Eu sunt de la Dunare, din zona culturii Boian, unde locuirea este continua de cateva milenii. Cand s-au descoperit locuinte din aceasta cultura Boian, am ramas surprinsi sa constatam ca sunt asemanatoare cu locuintele de mai acumvreo 30-40 de ani din satele de campie: case cu prispe spre sud si cu stalpi la prispe. Pe toata Valea Dunarii nu sunt urme de folosirea pietrei in constructiile din numeroasele sate romanesti neaose. Casele taranesti s-au construit din lemn si pamant inbulgarit sau batut, dar cum treci Dunarea, de la Dunare si pana in Grecia, satele sunt din piatra si olana. Cultura sud Dunareana a constructiilor satesti se intrepatrunde cu stilul nord Dunarean doar in Dobrogea. Deci despre ce migratii vorbim, doar asaca le place ungurilor acest cuvant atata de drag lor? Sa fie sanatosi, dar sa nu mai minta ca i-a luat lumea la ochi, drept trufasi si mincinosi. Zona noastra de la Dunare este de transumanta, sunt multe sate infiintate de mocanii carpatini. Transhumanta este intotdeauna de la munte spre ses, spre lunca Dunarii si asta nu de ieri de azi. Dac ar fi fost o migratie din sud de Dunare, ar fi adus si cultura lor, constructiile de piatra, ar fi fost si caramidari romani. Realitatea este ca nu exista romani caramidari si nici nu au fost, la noi caramidarii erau tiganii caramidari, care acum s-au pierdut, inainte aveau localitatile lor bine definite. Acestia au migrat din sud dupa caderea Constantinopolelui, cand fostii sclavi au migrat fugind de turci si de binefacerile lor. Cetatenii imperiului Roman, au fost colonizati in Dacia partial cucerita si nu au avut cum sa influenteze prea mult aparitia romanilor, care sunt de aici unde sunt si astazi. ROMANII nu erau o natiune, o etnie. Erau un conglomerat de etnii tracice la origine, devenite cetateni ROMANI si vorbeau latina vulgaris in multiple dialecte (cam cum este astazi in intreaga Italie). Daco-getii fiind la origine traci, vorbeau bineinteles o limba asemanatoare cu triburile din Pen.Italica, fapt din ce in ce mai clar tuturor, asemanare care se continua si cu limba literara italiana. Ocuparea ROMANA a Daciei (cam 14% din tot teritoriul Daciei) a adus influenta latina (trib tracic intre ROMA si ETRURIA) si ceva influenta in civilizatia localnicilor. Dar modul de construire a satelor din lemn a ramas preponderent pentru tot spatiul daco-getic. In spatiul ocupat in Dacia de catre ROMANI, nu constatam constructii impresionante, desi Romanii erau vestiti constructori de edificii si drumuri, motivul ar fi vesnicile atacuri ale dacilor liberi si nesiguranta stapanirii ROMANE. Trebuie sa mentionez ca Imparatul Traian nu a avut o viziune strategica geopolitica, acesta fiind interesat mai mult de jefuirea aurului si argintului, a distrus statul Daciei, pe cale de a deveni un imperiu ce ar fi fost scutul de aparare al lumii ROMANE impotriva navalitorilor din rasarit, nenorocire veche a europenilor, prezenta si astazi. Sau daca Alexandru Macedon, nu si-ar fi indreptat intentiile spre Asia si ar fi unit mai intai intr-un imperiu al tracilor, pe toti tracii din care faceau parte si macedonenii, din care se tragea tata-su regele Filip al-II-lea si epiriotii (tot traci) din care se tragea mama-sa Olimpia, printesa epiriota si tracii odrizi din care se trageau bunicii lui si care au dat cel mai mare contingent (80%) in oastea lui Alexandru, care a cucerit imperiul Persan (“inventatorii” teribilei falange macedonene, caci in antichitate tracii erau vestitii razboinici calare, iar odrizii erau cei mai aprigi razboinici dintre toti tracii), atunci astazi nu ne-am mai fi pus atatea intrebari, unele atat de prostesti si nedemne.

      • domnule draga,arata-mi harta cu vlahii in Macedonia,arata-mi cand a fost batalia cu ungurii in Transilvania daca au venit romanii dupa ei,cum naiba a plecat toata lumea din Transilvania dupa retragerea romanilor? ce au fost cei cu care s-au batut ungurii cand au intrat in Transilvania? vrei sa vezi harta germana din secolul 8 cu romanii in Romania?
        mai citeste istorici maghiari daca tot esti maghiar.http://www.cunoastelumea.ro/lovitura-de-moarte-data-revizionismului-maghiar-cinci-istorici-maghiari-sustin-ca-transilvania-a-fost-locuita-de-romani-inaintea-venirii-ungurilor-secolul-ix/

      • Dar cu dobrogea si bulgarii cun stau treburile????Daca nu era primui si al doilea razboi mondial Romani nu arata asa cum este. Si stim cu totii in partea cui a intrat Romania in razboi si unde a terminat. Desigur tara noastra “vechea chifla”trebuie sa aiba iesire pe mare – si are. Granita cu ungaria pe unde trece??  Hai sa nu lasam calea ferata, bun va fi ala pt. noi. Marea greseala a Romaniei a fost ca pentru Ardeal a lasat alte teritorii la rusi (si rusii erau castigatori – apoi de la ei nu s-a mai putut lua. Toata istoria numai interese nu altceva.

    • Nu imi merge sa vad fara sa download, dar am gasit ceva detalii (pasaje din carte – ce e transilvania, atrocitatile ungurilor asupra romanilor, detalii desprea autor si carte) aici:

      http://arhiva-romanilor.blogspot.ro/2013/03/ardealul-p-mant-romanesc-de-milton-g.html

      Ce este Transilvania ?
      La această întrebare autorul răspunde pe cât de direct, pe atât de corect: Transilvania este unitatea pământului locuit de români şi începe cu poporul daco-get. Şi ca să dovedească acest fapt recurge la diferite recensăminte ale populaţiei din Transilvania , insistând mai mult asupra celui din 1930. Acest recensământ a fost luat în considerare la Viena, când s-a început arbitrajul pentru Transilvania, arbitraj care până la urma s-a sfârşit ca un dictat prin ameninţare cu forţa. După acest recensământ în Transilvania avea 5.548.363 de locuitori dintre care români erau 3.207.880, unguri 1353.276, saşi şi şvabi 543.852. deci în Transilvania din patru locuitori numai unul era ungur. Milton G. Lehrer din datele statistice ale acestui recensământ demonstrează ca românii formează marea majoritate a locuitorilor Transilvaniei, ca sunt autohtoni, armonios răspândiţi, pe când celelalte minorităţi sunt intruse, colonizate începând cu secolul XI-lea. De asemenea autorul, cu argumente istorice, citând peste douăzeci de autori străini, atestă continuitatea populaţiei daco-gete în Transilvania, contracarând HYPERLINK “http://www.ziaristionline.ro/2011/06/30/ziaristi-online-prezinta-albumul-romania-medievala-un-proiect-de-falsificare-a-istoriei-nationale-de-catre-banda-lui-patapievici-document/” \t “_blank” teoria lui Robert Roesler, prin care la venirea ungurilor aceasta era un spaţiu pustiu, un vid.

      Parte din atrocitati:
      Comuna Trăznea a fost ocupată de trupele ungurești la 9 septembrie 1940. Ca și când armata de ocupație ar fi executat un ordin primit, îndată ce satul a fost invadat de soldați, un veritabil potop de foc și sânge s-a abătut asupra lui. Toate armele moderne au fost utilizate pentru a satisface instictele brutale: puști, mitraliere, tunuri, grenade. După ce au fost trase primele salve, soldații au pătruns în case și au asasinat pe oricine găseau în calea lor, incendiind locuințele. Cazul preotului român Traian Costea, care, dupa ce a primit un glonte în cap, a fost tras pe galeria de lemn a presbiteriului – căruia i s-a dat foc și a ars în întregime odată cu cadavrul preotului – este tipic. După încetarea focului de arme, ungurii au pus mâna pe copiii de români și îi aruncau de vii în foc, făcându-i să moară în chinuri groaznice. Jale mare răsuna în tot locul de plânsetele lor”.

      • Distorsionare grosolana a adevarului! Armata maghiara a preluat controlul asupra intregii Transilvaniei de Nord. Daca evenimentele nefericite din Traznea si Ip faceau parte dintr-un plan general atunci in Transilvania mureau milioane de romani. Au murit vreo doua sute. Cati etnici maghiari au fost lichidati dupa 1918 si dupa 1944? Cel putin un ordin de marime mai mare. In Serbia vreo 40.000.

      • Inca o minciuna adevarata. (Minciunile cele mai rele sunt cele care sunt adevarate in proportie de 90%). Despre majoritatea romanilor. Nu degeaba se face referire la 1930. Hai sa ne uitam la numerele din secolele XV, XVI, XVII. Gasim complet alte proportii. La inceputul secolului XX, intr-un ziar “german” din Brasov, daca nu ma insel, a aparut un articol in care viitorul sumbru este preconizat. Se arata o fotografie a unei familii sasesti, tata, mama si singurul copil. O fotografie a unei familii secuiesti, tata, mama si sase copii si in sfarsit o familie de romani cu nu mai putin de zece copii. Demografia celor trei culturi precum in toate culturile si chiar in lumea animalelor a fost factorul primordial. Ce credeti ca s-a intamplat in Kosovo? A fost vatra natiunii sarbe? Da. Si ce daca? Sarbii s-au trezit minoritari si sunt sigur ca albanezii nu au remuscari sau inhibitii sa-i faca anti-albanez, tradator de tara, etc. daca nu se conformeaza.
        Romanii cand isi iau peste picior minoritatile cu tot feluri de teorii istorice sa gandeasca si la acest aspect. Cu totii stim ca exista la ora actuala o etnie care conform datelor demografice poate sa preia in viitor rolul romanilor din acel articol. Maghiarii ajung incetul cu incetul sasii secolului XX, iar romanii, care se cred la fel de “barosani” precum maghiarii acum 100 de ani, pot sa ajunga ca si ei. Va garantez ca nici noua majoritate nu o sa aiba probleme majore in a creea o istorie si o politica antiminoritara bazata pe aceasta. Au fost si sunt exclusi, umiliti, marginalizati, considerati o societate paralela cu a noastra, etc. Aproape tot ce ii reproseaza romanii maghiarilor cand vor sa justifice “plata politei”.

      • Si ungurii au oamenii lor buni si oamenii lor rai, la fel cum si romanii au si toate popoarele. Cand spui romanii iau peste picior minoritatile nationale…la ce te referi? Care romani? Cati? Si in ce context? Eu n-am luat peste picior pe nimeni. Pe mine ma intereseaza adevarul istoric si din pacate aceasta postare si acest blog sunt insuficiente pentru a scoate la iveala acest adevar. Iar eu nu sunt istoric si nu ma pricep si nici timp de discutii infinite nu am. D’asta ziceam cat de importanta ar fi o dezbatere REALA, bine organizata, facute pe bune …

  4. Teoriile astea cu alipirea Transilvaniei la Ungaria sunt complet depasite in conditiile globalizarii si a disparitiei frontierelor. Odata cu descentralizarea si cresterea puterii autoritatilor locale vor dispare inevitabil si sentimentele nationale! Apartinem Europei si vorbim una din limbile ei recunoscute…ce mai conteaza cine ne conduce?…Poate fi si negru daca o ducem bine! S-a schimbat sistemul de valori sociale si nationale …Pamantul unei tari poate fi cumparat de oricine are bani de investit si nu mai reprezinta o prioritate ,nici macar pentru tarani ,care nu mai trudesc ogorul ca odinioara ( chiar nu stiu cum sa scape de el!) fiindca au posibilitatea sa dea fuga la magazinul din colt sa cumpere paine! Sentimentul apartenentei la o tara era legat de glie… care daca nu-i mai apartine…pentru cine sa se mai lupte cu …ungurul sa zicem!…In razboi mergeai cu sentimentul ca aperi pamantul stramosesc ca unica sursa de existenta!…Azi ce mai aparam?…vilele cu turnulete?

    • NU sunt de acord cu globalizarea, cu disparitia frontierelor, cu disparitia inevitabila a sentimentelor nationale. Daca tu crezi ca aceste lucruri se vor intampla cumva firesc, parerea ta, eu incerc cum pot sa nu se intample. Faptul ca unii au facut niste planuri pentru omenire undeva sus acolo nu inseamna ca noi trebuie sa fim sclavi perfecti care sa le urmam… CONTEAZA CINE NE CONDUCE! Daca ne conduce un patriot roman de buna credinta si inteligent (sau mai multi) DOAR ATUNCI o vom duce bine… Daca ne conduce DUSMANUL (cum se intampla in prezent) – o ducem RAU, dupa cum se vede, si mai avem un pic si disparem de pe harta. ROMANII INCA DETIN pamant suficient in Romania. Dar cu oameni demoralizati si demoralizatori ca tine nu va lupta nimeni impotriva vanzarii terenurilor catre straini… Uita-te la protestele de la Pungesti sa vezi taranii romani care isi apara GLIA stramoseasca – unica sursa de existenta si acuza-i in fata ca isi apara vilele cu turnulete!

    • asa trebuie gindit cum ginditi dmn. voastra pe cine inteleseaza ca cine conduce numai sa ne fie bine si copiilor saraci batrini numai se chinue sisinti sproti care sint inca mare patrioti cind e bai se caca pe ei

  5. …asta nu ar insemna nicidecum o abdicare de la sentimentul apartenentei la limba romana si la Eminescu pentru care as fi in stare sa mor de gat inclusiv cu Dumnezeu! Este doar o parere proprie dar sunt vigilent! Atentie deci! Oi fi eu neam de cioban si mamaligar dar stiu sa explodez cand trebuie…si mai ales cand mi se impune sa vorbesc altfel decat in dulcele grai romanesc!

    • cimitirul cind avem atitea problema voi cu prosti va ocupati cu salarul ce primim sau pensiile sau viitorul copiilor cu ala trebuie ocupat sprosti sinteti toti care scriu asa ceva ca asa bine merge tara daca mergi afara ori unde tot tigani esti hoti criminal atunci ce vorbiti cu stima si respect

  6. Mi se pare o aberatie daca vorbim serios despre ”Ardealul ungurilor”.
    Istoria se cunoaste foarte clar si nu vad de ce ar trebui nu stiu ce dezbateri si intruniri ale unor istorici care nu ar spune altceva decit ceea ce se stie si se afla pe ”vastul teritoriu al internetului” tot de catre acei istorici si altii mai vechi(decedati). d
    Pe scurt:aduna (toate)informatiile(istorice) de pe net,compara-le ,caci pot fi judecate si intelese chiar si de catre un corigent la istorie.(recunosc,eu fiind unul dintre ei dar cu o mare sete de informatie)
    Va doresc numai bine!

    • O adunare a informatiilor de catre CINEVA, o singura persoana, nu convinge pe nimeni la fel de mult cum ar face-o o dezbatere serioasa de cateva zile TELEVIZATA LIVE si data LIVE pe internet. Aduna tu informatiile care sunt atat de clare si aratani-le si noua. Lucrurile nu sunt clare pentru masa de oameni care nu stie ce sa creada. Ungurii au varianta lor, romanii au varianta lor, iar poporul nu stie care e adevarul istoric, pentru ca nici scoala si nici mass media nu sunt puse sa ne invete ceva util.

  7. Mie nationalismul mi se pare desuet. Eu n-as lupta pentru o bucata de pamant. Lumea asta e mare si e loc pentru toti in ea. Sa fim seriosi, cca 8 milioane de romani au parasit-o pentru un trai mai bun. Copii lor o sa fie altceva numai romani nu. Peste o generatie o sa aiba o alta limba, o alta cultura pe care o sa le iubeasca.
    Pana la urma ce e important e sa traiesti intr-o societate unde munca sa iti fie rasplatita, sa ai libertate de opinie, credinta, miscare.

    Ca roman din Ardeal crescut sub comunism mi se pare nedrept ca n-am invatat aproape nimic din istoria reala a locului unde am crescut. Doar varianta mistificata. Cine au fost oamenii mari care au zidit orasele, institutile de cultura din Transilvania? Habar n-am de toti voievozii care ne-au condus. De ce? Pentru ca au fost unguri.

    Doar datorita internetului am aflat de exemplu de Sándor Csoma de Kőrös fondatorul tibetologiei, un carturar de prima mana din Transilvania, a scris primul dictionar tibetano-englez. Un fiu si el al acestor meleaguri si eu ca roman nu am aflat nimic de el pentru ca nu era din etnia mea. Si asta mi se pare nedrept si cred ca pe maghiari asta chiar ii doare.

    Pana la urma indiferent de forma statala ce a avut-o, adevarul e ca Transilvania a fost condusa un mileniu de catre unguri. In aceelasi timp nu au fost singuri pe aici. Acum e parte a statului roman, dar au loc si ceilalti aici. Si cine stie in o suta sau doua de ani pe unde or mai fi granitele – daca or mai fi, care ne va fi capitala si cate minute o sa ne ia pana acolo.
    Cheer up guys!

    • Faptul că echivalezi nationalismul cu lupta pentru o bucata de pamant denotă faptul că ruperea de identitatea nationala a functionat si in cazul tau. Detalii in textul asta:

      https://ceicunoi.wordpress.com/2014/02/12/credinta-stramoseasca-identitatea-nationala-si-familia-traditionala-impiedica-distrugerea-mentala-psihica-si-spirituala-a-omului-fenomenul-gay-lobby-drepturi-lgbt-promovarea-homosexualitatii-in-r/

      Cei 8 milioane au părăsit-o NU de placere, ci de nevoie, pentru supraviețuire, pentru că de aici au fost IZGONITI de catre cei care au impus Sistemul de exploatare in care traim astazi si care include SARACIE, BIROCRATIE, CORUPTIE, IMPOSIBILITATEA DE A FACE AFACERI CINSTIT, ȘPAGĂ, STAT POLIȚIENESC, LIPSA SISTEM JUSTIȚIE CORECT etc etc etc. Toate acestea au fost premeditate special pentru depopularea României. Citeste textul asta:

      Romania 2014: peste 100 de probleme – o singura cauza. Am fost colonizati, suntem sclavi moderni si traim intr-un sistem de exploatare ascuns. Constientizarea adevarului dur e prima etapa in salvarea Romaniei (nom)

      Ce consideri tu că ”e important pana la urma” (munca sa iti fie rasplatita, sa ai libertate de opinie, credinta, miscare) e cam egoistic. Daca gandim egoistic si nu ne intereseaza de nimic altceva in afara de propria bunăstare, atunci da, naționalismul nu are niciun sens. Du-te si traieste iluzia bunastarii oriunde pe planeta. E același lucru! (vorbesc la general, nu tu personal!) Insa cand iti pasa si de ceilalti co-nationali, de frati de-ai tai de sange, chiar daca nu ii cunoști personal, cand iti pasa de romanii care au murit in istorie pentru ca tu sa ai astazi acea ”bunastare”, cand te gandesti la toate lucrurile pentru care s-au sacrificat stramosii nostri, parca nationalismul nu mai e doar despre bucata de pamant si parca nici sa-mi pese doar de mine să fiu eu imbuibat nu-mi mai arde. Dar… fiecare actioneaza cum vrea si cum crede ca e mai bine – pentru el si pentru neam. Unii doar pentru ei.

      Legat de istoria din Transilvania…eu nu sunt istoric, dar pot sa observ ca te-ai oprit doar la istoria „recenta”, in care s-au construit ”institutiile de cultura” etc. Foarte frumos, daca au existat unguri ”de bine” in istoria Transilvaniei, sa ii apreciem ca pe romanii ”de bine”. Si sa-i apreciem pe toti oamenii buni, indiferent de etnie. Insa daca stam sa analizam istoria, sa o vedem in integralitatea ei si de la inceputurile ei. Eu nu știu adevăru’ despre istoria Transilvaniei, din acest motiv si acest text, să vedem ce aflăm, în lipsa unei dezbateri reale… Oh well.

    • Nea’ Georgica, dupa cum si ce scrii am banuiala ca numai roman nu esti. Daca esti, absolut esti unul indoctrinat de unguri (s-au mai vazut cazuri!). Nici eu nu-s expert in istorie, cum spune si Emilian, dar cei care sunt, afirma clar ca Transilvania a fost condusa de unguri vreo 200 de ani…poate 200 si ceva. Unde-i mileniul ala? Ori nu stii ce inseamna un mileniu, 1000 de ani??? Si nici atunci n-a fost condusa de unguri, ci a facut parte din Imperiul Austro-Ungar, in care si ungurii erau cam supusii altora. Tot ce vezi construit de unguri s-a putut construi f repede….a se vedea si Bucurestiul, unde majoritatea cladirilor vechi importante sunt construite cam intre 1850 si 1930…

      Mai bine, daca esti chiar roman, intereseaza-te cati stramosi de-ai tai au fost batuti, macelariti sau chiar omorati de unguri….

      Nu cred nici macar ca este ideea matale originala cu desuetismul nationalismului….ai citit-o pe la altii. De aia vine Emilian cu blogul asta, sa ne arate cum suntem manipulati si cum gandesc altii pentru noi, ne baga gunoi in cap, dar noi credem ca a fost ideea noastra.

      Din cele 8 milioane de romani plecati, mult mai mult de jumatate au plecat din motivele pe care le-a spus Emilian. Unii au plecat DIN LACOMIE!!! NU LE MAI AJUNGEA, VOIAU MAI MULT, FIE CA AU PLECAT ACUM 200 DE ANI SAU ACUM 20 DE ANI…Pentru aia plecati din lacomie n-o sa planga nimeni. Ce au facut in Ro fac si aici…calca pe cadavre ca sa se imbogateasca si nu au nimic sfant! Mai sunt destui din astia si prin Romania…majoritatea fac politica.

      Sunt unul dintre romanii plecati, am vazut aici foarte multi romani de foarte proasta calitate….sorry, dar asta este adevarul. Eu sunt un roman care o sa se intoarca din motive de genul ca “un roman trebuie sa traiasca in Romania, in tzara lui” si daca nu-i e bine, sa se uneasca cu ceilalti si sa faca sa fie mai bine!

      Daca inca n-ai plecat din Romania, eu iti doresc sa pleci ca sa intelegi. Faptul ca ai trait printre unguri in Transilvania, ca natie de mana a doua, o sa te ajute sa te adaptezi mult mai bine. Mai greu este pentru noi cei din Regat, care am trait liberi….e greu prin strainataturi cand constati ca ai ajuns sluga pe la straini…Voi s-ar parea ca sunteti obisnuiti sa fiti sub stapanirea altora (mileniul ala imaginar…).

      Daca tot ai adus vorba de carturari si n-ai gasit pe cine sa admiri decat pe un ungur, iti dau eu o tema de studiu: Dimitrie Cantemir de exemplu: carturar roman. Si prin regat sunt multi altii. Prin Ardeal nu prea, ca fiind romanii natie de mana a doua vreo 200 si ceva de ani, nu aveau acces la scoli, nu le era permis sa acumuleze averi, erau tinuti mai in lantz….dar se pare ca bravii lor urmasi sunt multumiti….

      Eu zic sa zici “mersi” ca te-ai nascut liber si esti inca liber, nici nu stii despre ce vorbesti cand admiri trecutul Ardealului din punctual de vedere al unui roman….Pacat!

      Daca ti-e dor de ocupatie, muta-te in Ungaria! O sa vezi cum esti tratat…stiu unguri care s-au mutat din Romania si din “romani/valahi prosti/imputiti” nu mai sunt scosi, chit ca sunt unguri din Romania si nu romani! Am impresia ca si matale esti din categoria celor carora le place sa se auda vorbind…fara informatie, dar cu impresia ca le stie el pe toate…Acei unguri plecati in Ungaria, cand se intorc in Romania in vizita se simt mult mai bine si simt ca sunt tratati oemeneste…de romani! Eh, ce zici?

      Ne zicea unul Lenin: invatati, invatati si iar invatati! De multi nu prea s-a prins…Parafrazand, as spune: informati-va, informati-va si iar informati-va! Ca altfel, nu stiti pe ce lume traiti!…Si asta e chiar grav!

    • @George….sunt unul din romanii plecati si tin sa te asigur ca nu din cauza lipsurilor ba din cauza a ceva mofturi si ambitii desarte…10 ani m-au facut sa inteleg ca daca nu stii de unde vii nu vei sti niciodata unde mergi si cine esti…asta e tot ce ai pe lume…te face sa mergi cu capul sus oriunde te afli in lume si ma face sa zic raspicat ca sunt roman si sunt mandru…zi de zi povestesc lucruri minunate din istoria noastra asa cum am citit eu nu cum mi s-a povestit la scoala…si apropo “patriotismul e ceva cu care te nasti…nu cumperi pe la curti inalte..e ca o camasa a mortii pe care nu o poti lepada…plang de rusine ca am fost DAC” Tudor Gheorghe…sper sa fi fost destul de precis…mesajul e ala…va saluta fiica mea Sarmisa

  8. Da la mine a functionat ruperea de identitatea nationala si nu am pareri de rau. Identitate religioasa e altceva, sunt crestin inainte de a fi roman. Crestinismul are valori universale si eterne. Romanismul, imi pare rau. Cred ca avem liderii pe care ii meritam si care ne reprezinta ca neam. Asta e neamul romanesc. Sunt roman ca m-am nascut si am crescut asa. Apreciez un anumit specific, ospitalitatea, caldura in relatii, harnicia (facem munci grele la straini). Dar astea nu sunt lucruri pentru care sa iau arma si sa lupt. Am ani de zile petrecuti in zona de conflict militar, am vazut efectele razboiului. Nu merita, viata e prea scurta si pretioasa ca sa ti-o dai pentru constructii geopolitice adeseori aleatorii.
    Legat de stapanirea ungureasca in Ardeal, ia tanti Gabriela o lista cu voievozii si guvernatorii si vezi cate nume de unguri si cate de nemti gasesti intr-un mileniu. Romani poti sa uiti, nu vei gasi. Problema multora e ca le e greu sa accepte realitatea dureroasa ca neamul nostru a fost unul mic, necivilizat, lipsit de unitate, dominat de altii. In loc sa vedem ca am fost impotenti dam vina pe straini. Asta o facem si azi. De vina ca au emigrat 8 milioane de romani is tot straini. Noi cei care ne alegem guvernantii suntem doar victime.
    Legat de carturari tanti Gabriela n-ai reusit sa intelegi logica argumentului se pare ca nu poti sa iti depasesti ura fata de unguri si etnocentrismul. Merci de citatul din Lenin, nu l-am uitat, dar ce de ai citat un rus si nu roman, pe Cantemir bunaoara?

    • Foarte frumos, crestinismul inainte de romanism. Dar de ce sa renuntam la romanism? Pentru ca romanii sunt atat de rai si isi merita soarta? Ia cititi textul cu Iluziile romanilor:

      https://ceicunoi.wordpress.com/2014/02/04/iluzii-in-care-cred-romanii-si-care-blocheaza-evolutia-si-dezvoltarea-poporului-roman-a-societatii-romanesti-a-romaniei-edu/

      NU avem liderii pe care ii meritam si NU avem lideri care ne reprezinta. Noi suntem condusi de niste infractori mafioti criminali PUSI acolo de Elita care conduce lumea din umbra. Multi dintre ei nici macar nu sunt romani. Noi suntem atacati continuu si distrusi mental pe zi ce trece. Toti criminalii care ne conduc astazi tara PROFITA de faptul ca poporul roman e prea bland si bun, si rabda la infinit nedreptatile, si IL EXPLOATEAZA la maxim. Da, asta e neamul romanesc, bun si bland, asta e, avem aceasta calitate minunata care ne sapa mormantul in prezent. Daca toata lumea ar renunta la românism din această cauza atunci clar n-am mai avea nicio şansa… De restul nu mai comentez. Fiecare e liber sa aleaga cum sa-şi traiasca viata si pentru ce si cine sa lupte. Insa e foarte urat sa jigniti un neam milenar dintr-o singură propozitie, pac pac, indiferent cum ar fi ACUM reprezentantii acelui neam…

    • @ George
      Nea’ Georgica, numele sunt sau par de unguri pentru ca ei au scris istoria. (Asa cum toate localitatile din Romania unde traiesc unguri, au doua denumiri, asemanatoare, dar in cele doua limbi…ma asteptam sa stii mai bine, ca pretinzi ca esti din zona). Istoria o scriu invingatorii. Transilvania a fost principat autonom in cea mai mare parte a istoriei, unele parti din est erau detinute de domnitorii moldoveni. Si oricum, granitele nu erau pe atunci ceea ce au inceput sa fie de prin secolul XIX pana in prezent. Lucrurile astea apar si pe internet pentru ca lumea incepe sa se preocupe de istorie din cauza pretentiilor ungurilor. Sursa sunt cartile, izvoarele istorice, nu internetul si nici teoriile aberante ale oricui. Pe vremea lui Ceausescu nu ne preocupa atata de unde si pana unde au fost unii sau altii, pentru ca NU SE PUNEA PROBLEMA SCHIMBARII GRANITELOR. Acum se pune problema desfiintzarii Romaniei. Si sunt romani carora nu le pasa (ei asa pretind, ca au devenit cetateni ai lumii….Stati sa vedeti cand si daca se impute treaba prin lume in vreun conflict global, voi ai cui o sa fiti prin lume….cine o sa va revendice. Mai usor cu demonstratiile astea de grozavie, ca nu se stie pana cand…)
      Eu n-am spus ca a fost Transilvania a fost 100% compusa din romani si nici in celelalte provincii nu am fost 100% romani, dar intr-un procent mai mare.
      Eu nu urasc nici un ungur. Eu nu am pretentii de la unguri, desi sunt multi romani traind peste granitze de generatii. Ei ne urasc pe noi si ii urasc si pe ungurii lor din Romania, pe care ii considera inferiori. Asta este un fapt constatat de multi. Au falsificat istoria, ca sa le iasa cum le convine lor, iar actualmente au pretentii teritoriale de la absolut toate tzarile din jur. Si noi avem romani absolut prin toate zonele de dimprejurul Romaniei, dar asta nu inseamna ca pretindem sa le anexam.
      A…presupun ca stiai ca in istoria Ardealului, din cauza opresiunii unguresti (adica a traiului bun pe limba mata), multi romani au refuzat sa-si mai vorbeasca limba si s-au dat unguri: CA SA LE FIE SI LOR BINE! SA SE INGLOBEZE IN MASA STAPANILOR VREMELNICI…
      Am dat citat dintr-un rus pentru ca a zis o vorba mare, de care se tinea cont acum un timp si efectele se vad. Acum nu mai invatam, ne dam mari pe internet…toti suntem destepti, toti avem pareri, rescriem istoria dupa cum ne convine, avem impresia ca ne putem permite sa injuram pe oricine si sa spunem orice.
      Dar ASTA ESTE DOAR O ILUZIE. VOR VENI CURAND VREMURILE CAND VOM PLATI PENTRU TOATE ASTEA, fiecare in felul lui si dupa faptele lui.
      Cei care reneaga neamul din care vin isi reneaga parintzii (in sensul de stramosi, ca si bunicii si strabunicii si toti dinaintea lor, tot parinti iti sunt).
      Cei care isi reneaga parintzii, devin orfani! Orfanii sunt demni de mila, oricare ar fi soarta lor prin lume, tot orfani de parinti sunt! :(
      Aparitia internetului cu avalansa de informatie din care nu mai stii ce e adevarat si ce nu, ce teorie sa-ti insusesti, care e buna si care e gresita, ii sminteste pe multi.
      Eu una zic sa revenim la bunul obicei al cititului de carti! Mai ales de carti vechi, cand nu orice neica nimeni scria! Trebuia intai sa ai un nume intr-un domeniu si apoi sa scrii. Acuma e pe dos. Cam ca toata lumea…pe dos!

      • Ioan-este bine ca cel putin sint pareri in dezbatere as putea spune dar eu cred ca aceste pareri sint in baza unor documente ¡¡-unor istorii -scrise sau altele de alta natura si cu alt scop ”-eu am 56 de anii si ce am vazut si am inteles in toti acesti anii este total diferit de ce se spune oficial -in manuale de istorie a scolilor de invatamint -mediu si universitar pentru mine alb=alb -negru=negru cum as putea sa cred niste pareri care nu certifica dovezi concrete – dovezile de continuitate ale poporului roman -dacic -tracic sa…incep cu Tartaraia- cucuteni -si continua pina in tinpul actual cu dovezii ceea ce nu inteleg este ca nici una nu face referire la cultura unui popor care se identifica -Ungar- acest asa zis popor nu are dovezi de cultura propie numai de cotropire -inselaciune -meschinari de aliere cu cel mai puternic pentru a obtine bebeficii eu personal mam nascut inte ei si le cunosc parsivitatea si ticalosia in decursul a unor 40 ..de ani nu trebuie sa imi explice nimenea cine sint ii cunosc si cine se indoieste de ce spun va invit sa cunoasteti caracterul si ”bunatatea ¡¡lor mergind pe jos din sat in sat -oras -nu cu masina cu autocar ect .si atunci va veti convinge singuri -succes

  9. un articol corect, scris în limitele decenţei (deşi, ici şi colo, cu oarece termeni mai “contondenţi” la adresa “amicilor” unguri, însă de înţeles, având în vedere comportamentul adeseori deşănţat al acestora).

    ceea ce aş vrea să semnalez în articolul dlui prof miodrag stanojevic (iar aici aş ruga administratorul de site să intervină pentru a corecta!) este formularea repetată “românii sunt un popor paşnic, binevoitor şi primitiv”. desigur, pentru un vorbitor ocazional al limbii române, aşa cum, desigur, este dl profesor miodrag stanojevic, confuzia dintre termenii “primitiv” şi “primitor” e perfect explicabilă, aşa că nu fac un caz din asta…

    însă, încă o dată, rog a se interveni pe text şi a se face rectificarea cuvenită!

    • Eu unul n-as interveni pe text, poate s-a referit la faptul ca suntem de mult pe aici, adica primitiv cu sensul de vechi. Cine stie. Sigur, suna mai bine primitor, si poate chiar la primitor s-a si referit, dar nu putem stii. Iti propun daca ai mai mult timp liber decat mine sa cauti sursa originara a acestui material si sa intrebam acolo o parere legat de acest termen… Ce zici?

    • @ adi mihai
      S-ar putea sa fi vrut sa spuna exact asta, primitiv…desi ne suna cam neplacut, primitiv inseamna ca traim traditional, cum traiesc inca f multi romani la tzara, in gospodarii traditionale, cultiva pamantul, cresc animale etc…Deci nu ne-am civilizat si urbanizat excesiv, cum au facut vesticii (si acum cam regreta).
      Daca o sa fii atent la evolutiile vestice, exista o tendintza foarte clara de intoarcerea la viata “primitiva”, adica simpla, naturala, cu respectarea naturii si a tuturor elementelor pamantului.
      Eu cred ca chiar asa a vrut sa spuna, dar s-ar putea sa ma insel, oricum pe mine nu m-a deranjat termenul…cam are dreptate oricum, noi romanii nu suntem sofisticati…suntem simpli si apreciem viata decenta, asa cum ne-au invatat parintii si bunicii, si nu cum ne invata occidentul.

      • Da, si in sensul asta, ar fi ceva apreciativ fata de poporul nostru. Si e logic ca era vorba de ceva apreciativ, pentru ca celelalte doua cuvinte din insiruire erau tot de bine. DEci ori primitv cu sensul dat de gabriela, ori primitor cu sensul de primitor. Dar…cione are timp si vrea, poate investiga la sursa originara si daca gaseste detalii sa ni le zica si noua :)

  10. Cica asta se vrea a fi un blog “educativ”, insa dupa mine articolul asta are tenta provocativa… Vrei sa expui niste fapte, vrei sa vii cu niste argumente , e ok atatta timp cat ai dovezi.. Dar nu mai intra amanuntit in vesnicul conflict romani- unguri, cum se face la inceputul acestui articol.. Nu ma indoiesc de informatia istorica prezentata aici, asa o fi.
    Problema din ziua de azi e ca toata lumea poate incepe un blog online unde isi expune ideile sau parerile.. Multe aritcole de pe anumite bloguri sunt extraordinare si poti invata multe din ele ( deh, e bine sa fim autodidacti- vorba aia – “Omul cat traieste, tot invata), insa ma revolta articolele care au tenta provocativa ca acesta.
    Transilvania a fost si este a romanilor , chiar daca si eu sunt jumate unguroaica.

    • Te rog frumos sa-mi dai citat din ce am scris eu la inceputul articolului care are tenta provocativa. Unde este tenta provocativa in ce am scris eu? Apoi…legat de ce a spus profesorul sarb…certati-l pe el daca e ceva ce nu convine. Eu doar am redat materialul ca sa-l citeasca mai multa lume si sa discutam asupra lui.

  11. Atatea prostii nu am citit demult. Ce alipire a Transilvaniei la Ungaria ? Ca prostii,ati uitat ca aderand la NATO ,si Ungaria si Romania(ca si celelalte tari) au semnat un tratat de neagresiune ,plus lipsa oricarei pretentii teritoriale de la statele invecinate.Va aduceti aminte ca a trebuit sa cedam Insula Serpilor,tocmai pt ca exista o disputa cu statul vecin pe tema asta ? Asa ca nu mai fiti TEMBELI ,si terminati cu alipirile ! Si inca ceva.Daca au maghiarizat zona Panoniei bravo lor.Inseamna ca au fost puternici. Slavii au facut la fel cu zona Bulgaria,Serbia,Ucraina.Francii(tot migratori) cu zona Franta,saxonii cu zona Anglia. Mai continui ?

  12. Oameni buni, traduceti toate aceste articole, comentarii dar in primul rand ISTORIA ROMANILOR in engleza, germana, franceza, spaniola in cat mai multe limbi pentru ca si restul lumii sa vada cui apartine Transilvania de drept si cine sunt cei care sunt neindreptatiti. Traind in strainatate, am dat nu o data peste oameni (americani, asiatici si chiar europeni) care credeau ca Transilvania apartine de drept Ungariei si ca romanii au fost cei care au luat Transilvania de la maghiari. O insulta mai mare nici ca nu exista pentru un ardelean. Si de unde toate astea? Pentru ca maghiarii striga in gura mare peste tot in lume ca Transilvania ar trebui sa fie in Ungaria si ca vezi Doamne, ei au fost primii care s-au stabilit aici si abia apoi au venit romanii. Au facut chiar si bloguri in limba engleza cu astfel de minciuni spunand niste lucruri si mai aberante, cum ca populatia din Oradea, Cluj si alte orase din Ardeal este majoritara maghiara. Si culmea, imprastie astfel de minciuni peste tot in lume, pentru ca sa poata sa atraga cat mai multi de partea lor. Pentru cineva care nu vine din Estul Europei, probabil ca ii va fi indiferent ce sa creada, insa in momentul cand va trebui sa invinovateasca pe cineva, o va face. Tocmai de aceea, daca toate aceste informatii nu sunt valabile pentru intrega lume (ma refer in mai multe limbi), ei ii vor crede pe ei si le vor da dreptate. Chiar si atunci cand am cautat informatii pe Internet in limba engleza pentru a-mi putea dovedi punctul de vedere, am gasit foarte putine chiar si pe wikipedia. De ce in limba romana sunt o gramada de informatii iar pe pagina in engleza mai nimic? (ex. masacrul de la Ip pe Wikipedia, in limba romana este povestita pe larg intamplarea, cu marturisiri ale supravietuitorilor iar in limba engleza sunt puse doar niste date?)
    Mi-e scarba de toti politicienii care sunt la guvernarea Romaniei. Sunt niste tradatori de tara si toti merita sa fie executati! Toti, pana la ultimul pentru ca isi vand tara si indobitocesc populatia! Si, pentru ca ne fac sa devenim atat de dezbinati acum cand ar trebui sa fim mai uniti si mai puternici impreuna. Cat timp au luptat stramosii nostri ca sa putem avea tara noastra, locul nostru dintodeauna unde sa putem vorbi limba noastra, fara sa fim ocupati de alte popoare marsave? Ganditi-va putin la asta inainte sa porniti alte discutii inutile despre care parte din Romania ii mai buna. Dar asta ii alta poveste.
    Parerea mea, e ca Romania ar trebui sa isi reia numele de odinioara, si anume DACIA. Poate asa s-ar mai trezi spiritul stramosesc de dac din unii dintre noi…

    • Daca se va propune schimbarea numelui in Dacia si eu as fi de acord :) In rest, nu se traduc astfel de articole in mai multe limbi din lipsa de timp banuiesc… Sau lipsa de spațiu/posibilitate de a posta informatia pe internet, undeva sa fie si accesata. Eu am pus textul pentru a prezenta o parte a problemei. Dar nu pot garanta pentru acuratetea informatiilor de acolo (nu sunt istoric, nu ma pricep) astfel incat sa il traduc in 30 de limbi si sa-l diseminez la nivel global… Ar trebui sa faca asta cei care se pricep foarte bine si au argumente solide etc. Ei pot crea un text chiar mai bun decat al profesorului sarb si-l pot traduce pe acela…daca vor și pot.

      • Emilian, in ziua de astazi nu trebuie sa fii istoric sa postezi cu articole pe internet prezentand doar o parte a problemei sau mai grav, informatii eronate. Uita-te aici:
        http://historicaltextarchive.com/hungary/transylvania.html
        Ideea e ca daca noi ne vom tine parerea pentru noi si vom purta aceste discutii doar in limba pe care doar noi o cunoastem, restul lumii isi va forma parerea doar dupa cea pe care a auzit-o, bineinteles.
        Traducerea istoriei romanilor, nu se face din lipsa de timp/spatiu/posibilitate, etc. ci din cauza lipsei fondurilor sau pur si simplu din lipsa de interes, ceea ce e si mai grav.
        Crezi ca profesorii/istoricii din Romania isi permit sa petreaca ore in sir incercand sa traduca Istoria Romanilor intr-o limba straina cand probabil se gandesc cum sa supravietuiasca din salariul pe care guvernul il ofera? Probabil ca prefera sa predea lectii private, ceea ce e de inteles, pentru a putea duce un trai decent.
        De aici ziceam de politicienii din Romania…Mai grav e ca, populatia se lasa calcata in picioare, asa cum afirma si acest profesor sarb, din cauza disperarii, din cauza lipsei de cultura sau pur si simplu din cauza delasarii. Hai sa incetam cu aruncatul vinei/ responsabilitatii dintr-o parte in alta si sa incepem sa facem o schimbare pornind de la propria persoana. Nu ne putem inchide in cochilia noastra si sa inchidem ochii si urechile la tot ce se zice in exterior doar pentru ca “noi stim adevarul si restul sunt aberatii”. Cred ca la acest lucru se referea si profesorul sarb: trebuie sa luam atitudine!!
        Eu nu ma ocup cu publicari de articole, traduceri, bloguri, social media, etc. nu asta mi-e meseria, dar ma asigur ca un om strain si necunoscator sa stie ambele parti inainte sa traga o concluzie.
        Asa ca, as propune pentru toti cei care sunt pasionati vis-a-vis de acest subiect, daca se scrie un articol, o stire, o noua descoperire, sa le publice si in limba engleza, daca tot e limba de circulatie internationala. Asa cum arata si linkul postat mai sus, nu trebuie sa fim olimpici la engleza sau istorie pentru a posta pe internet, trebuie doar sa vrem sa luam atitudine, sa impartim cunostiintele noastre si sa ne spunem punctul de vedere si fata de restul lumii. Poate asa nu o sa isi mai permita nici ei sa faca astfel de aberatii dupa atatea secole si sa invete mai mult decat minciunile care ii invata la scoala. Multi dintre ei nu stiu si nu au acces la informatii indeajuns incat sa cunoasca adevarata istorie. De aceea trebuie sa strigam peste tot, in gura mare si tare cine sunt adevaratii locuitori de drept ai Transilvaniei, adica romanii si sa ne prezentam istoria noastra, asa cum stim noi, cu dovezi clare, cu teorii istorice, cu scrieri, cu etimologie, cu monumente, etc. sunt o gramada de ustenstile si toate sunt la dispozitia noastra. Trebuie doar sa le folosim! Si cu siguranta, stim mult mai mult decat stiu ei, asa ca hai sa demonstram acest lucru.

      • Oamenii au inceput sa ia atitudine. Uite, de exemplu, evenimentul ce va fi pe 19 martie 2014 este o reactie ce trebuie sustinuta:

        Eveniment solidaritate nationala – NO’ HAI! 19 martie 2014 miting adunare in toata tara. Romanii ies in strada. Manifestatie patriotica românească in toata Romania!

        Apoi…eu m-am gandit sa pornesc un site despre Romania in engleza, unde s-ar fi putut incadra si probleme/articole despre istoria Romaniei, adevarul despre regimul comunist in Romania etc, dar… repet…suntem tinuti in lupta pentru supravietuire special ca sa nu avem timp de nimic util si relevant pentru tara… Daca o sa imi fac timp o sa dau drumul siteului in engleza si va avea nevoie de colaboratori pe o gramada de domenii…

  13. Sper ca omul nu a facut o facultate pentru asta. Este pur si simplu un instigator ordinar cu pretentii de academician.

    “fenomenul Csibi Barna” – Stanojevic vorbeste de sarbi si de evrei de parca ar fi natiuni gen suporter de fotbal de ultima speta. Dupa opinia sa demnitatea si superioritatea unei culturi se masoara in eficienta de a starpii manifestarile necomfortabile ale altor culturi. Bravo!
    De altfel Csibi Barna a avut grija sa se manifeste in siguranta Tinutului Secuiesc si nu in mijlocul galeriei U Cluj. Dupa Stanojevic romanii trebuia sa arunce o bomba atomica pe locul faptei.

    Stanojevic scrie despre practicile si politicile minoritare din EU la nivelul vecinului meu, strungar de meserie, pensionar care nu-si mai bate nevasta de ani buni.
    “nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare”. Suedia, Finlanda, Italia, Spania, sa continui? Daca il intereseaza problema gaseste pe net informatii destule. Va fi dezamagit. Problema este, cred, ca nu intelege sensul cuvantului “civilizat”.

    In prima faza sugereaza ca maghiarii au trasaturi de rasa inferioara fata de cel… tip Stanojevic. Asa sa fie! Sa presupunem ca maghiarii pe care, nu ma indoiesc, ca ii iubeste si respecta, ca doar rasa sa nu permite altfel, sunt intradevar niste primitivi genetic predispusi sa jefuiasca si sa omoara. Dar!!!
    Spune ca toate persoanele care au facut mare acest popor maghiar nu au fost maghiari. Si ca maghiarii nu sunt maghiari pentru ca sunt si blonzi intre ei.
    Ia stai putin! Suntem sau nu suntem genetic incarcati cu acei semioameni de care vorbeste. Si cum de acei magnifici maghiari “nemaghiari” si-au dat viata pentru aceasta cultura. Nu vorbim de oameni care au fost mari numai la standardul primitivilor de unguri preistorici ci de personalitati pe care a recunoscut toata Europa. Daca am mostenit o cultura aparte si mai putin un genom aparte (intradevar Regatul Ungariei a fost aproape in totalitate rasa de pe pamant de catre tatari in secolul XIII) care este problema. Din contra, esenta culturii maghiare consta in faptul ca poate sa-si mentina caracterul sau aparte in ciuda faptului ca a asimilat o multime de elemente din culturile cu care a ajuns in contact.

    Incearca sa argumenteze legatura slaba a ungurilor cu Ardealul invocand istoria zbuciumata al Ungariei. Daca este istoric, stie ca nu ungurii din Ungaria “vor” Ardealul. Majoritatea nu vrea sa auda nici de Ardeal nici de romani. Ungurii nu sunt ingramaditi la granita asteptand desfigurati sa ocupe Ardealul. Ei SUNT IN Ardeal de o mie de ani. Si vor sa ramana aici, unde strabunicii lor s-au simtit acasa, si vor si ei un singur lucru, sa se simta acasa. Cultura maghiara din Transilvania nu are de a face cu “comandantii” unguri, turci sau austrieci ai Budapestei. Cultura maghiara a fost aici, este aici si va fi aici inca o vreme buna.

    Revizionistul ungur care sustine ca Transilvania a apartinut Ungariei timp de 1000 de ani nu este imbecil, pur si simplu nu cunoaste istoria. Destul de grav, dar ce scuza are unul care sustine ca stie istorie dar considera ca problematica culturii maghiare din Transilvania are de a face cu actele in regula sau in neregula al statului ungar.

    “ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei”
    Domnul Stanjovic, cu toate ca “ce stiu mai bine” arata clar ca abordarea stiintifica este atat de departe de dumnealui precum dansul profesionist de mine, totusi pun intrebarea retorica: cati maghiari au fost ucisi de catre sarbi dupa al II-lea razboi mondial? Eu stiu de vreo 40.000. Poate cunoasteti numarul maghiarilor ucisi de garda de fier? Mai multi decat la Ip si Traznea. Dar chiar, cati romani au fost ucisi la Ip si Traznea? 200 poate 300? Iar mitul holocaustului din Ungaria este de inteles in lumina faptului ca nu invinsii scriu cronica razboiului. Pe net gasiti CIFRE legate de victimele holocaustului in Ungaria si Romania. Romania conduce ca la fotbal, cu vreo 3-0.

    Sinteza de la sfarsitul “articolului” cred ca nu merita alt comentariu decat ca…este trist…foarte trist…ca mi-am pierdut din somn ore bune sa reactionez la delirul unei persoane care clar are o problema personala grava.

    • Despre asa-zisul holocaust din Romania este preocupat Ion Coja pe site-ul lui, are documente si argumente si inclin sa-l cred. In Romania nu a existat holocaust al evreilor. Pe net poate pune informatie orice casnica, despre teoria relativitatii. Ba poate sa dea cu ea de pamant si sa reinventeze roata. Asta se intampla din greu pe internet. Cine vrea sa stie istorie si orice alt domeniu, trebuie sa studieze carti de istorie, tratate, studii, ducumente, arhive…Abia dupa aceea poate iesi in fatza sa spuna ca stie ceva…cu dovezi! Internetul este locul tuturor teoriilor fanteziste si de 2 lei!

      Mi se pare corect sa ne dam cu parerea pe internet, atat timp cat avem dreptul la opinie. Dar sa nu confundam parerile personale cu realitatile istorice sau din orice domeniu, cum fac atatia….

      INTERNETUL ESTE INSTRUMENTUL PERFECT AL MANIPULARII CELOR CARE NU AU O CULTURA GENERALA SOLIDA SI NICI NU AU ALTA SURSA DE INFORMARE DECAT INTERNETUL (MA REFER LA CARTI! SCRISE DE PROFESIONISTI SI NU DE MIHAELA RADULESCU….CA SA FIU BINE INTELEASA!).

  14. Ce nu inteleg &^#%$ (cenzurat) de unguri este faptul ca Atilla si hunii nu au nici o treaba cu poporul de tigani migratori pe nume unguri.
    Atilla daca s-a stabilit s-au nu in campia Panonica ,nu stim cu siguranta ,deoarece nu sunt dovezi istorice.nici macar un oras s-au fortareata.pt ca hunii au fost migratori,pina cand s-au intalnit cu romanii in Campiile Catalunice si au fost facuti arsice.Apoi,cu moartea lui Atilla,au disparut complet din istorie.Cum vor dispare si ungurii daca se mai umfla guiasul in ei.Romanii au ocupat de 2 ori Budapesta,a treia oara va fi Definitiv!!!

  15. @Emilian
    Noi nu stim cine sunt agitatorii astia care scriu aici pe site sub numele maghiar sau mai nou Joszef sau care au mai scris…Par unguri de rand, dar cine stie? Atat timp cat nu stim cine se ascunde in spatele unui nick si ce interese are, raspundem mesajului acelui nick…
    Hai ca-l caut si pe Joszef care se da mare cu psihopatul Attila si isi aroga originile de acolo, desi Attila si psihopatii lui criminali doar “fuse si se duse”…au venit, au macelarit prin toata Europa si dupa moartea lui Attila au disparut….
    Noroc ca noi, romanii, nu avem astfel de psihopati in istorie, oricat s-ar screme unii sa-l faca pe Vlad Tzepes de exemplu. Daca am avea, eu in nici un caz nu i-as baga in fatza…i-as face uitatzi. Dar asta este o dovada foarte clara despre CE FEL DE OAMENI SUNT UNGURII CARE SA LAUDA CU ATTILA…Cunosc si eu bine un ungur (ungurul meu de referintza). Cand i-am spus ca am vazut un documentar despre Attila si i l-am recomandat sa se uite, mi-a spus ca lui nu-i place Attila, ca a fost doar un criminal….ceea ce este perfect adevarat. De ar fi toti ungurii cum este “ungurul meu de referintza” ;)…lumea ar fi un pic mai buna cred…Si ar fi mai putina agitatzie etnica fara rost prin zona…

  16. Eu zic doar atat: haideti sa facem un referendum si sa decidem daca ii mai toleram pe unguri in Transilvania sau ne putem lipsi de “serviciile” lor. Trãiascã Cãpitanul şi Mareşalul Antonescu doi patrioţi adevãraţi! Români ţineţi minte 3 cuvinte:Garda merge inainte!!! Trãiascã România Mare! Moarte trãdãtorilor de neam şi celor care vor ”Ţinutul Secuiesc”. Amin. (cenzurat ce era sub italic)

    • Ce caterinca, cum aparem noi romanii, ultimii oameni pe harta Europei :)) Tare. Si prin coincidenta Ungaria e acolo în centrul Europei, dodoloata de la inceputul inceputului pana la sfarsit, sau cel putin pana vin nemernicii de români si fura Transilvania din ea. Superb!

      • Am observat si eu caterinca si am trimis-o la “laborator”, la analiza…M-am uitat foarte curioasa la vale, dar n-am putut sa vad, ca-i “filmat” numai spre nord. Sunt insa sigura ca aparea si statul Israel, cu aceeasi vechime…

        Despre istorie si istorii, de cand sunt aici am auzit si mai multe istorii. Un bulgar a facut o prezentare despre istoria tzarii lui si am aflat (documentat, cu harti de pe internet…) ce mare imperiu au fost si ei si cum taiau si spanzurau pe aici prin zona…Bineinteles ca tzarile romane nu apareau, nu exista nici un interes…Dupa care o fata din Republica Moldova a facut o prezentare (slabutza de tot) despre tzara ei si am aflat alte aberatii….

        Deh! Cam asta e istoria…poate instinctiv, de aia nici nu mi-a placut (mi-a placut doar istoria evului mediu la scoala) sau poate modul in care ne era predata, plina de nume, de date, de batalii etc…mi s-a parut ca nu merita sa ne incarcam memoria cu ele. Din fericire insa sunt carti (scrise de istorici si nu de isterici!), manuscrise, documente, arheologie….si la nevoie e bine sa mergem sa le studiem, ca iata, aberatii au fost si vor fi inca!

    • Am trimis asa-zisa harta la analiza si am obtinut, deocamdata, o parere:
      Harta asta reda numai situatia politica, de exemplu: daca Polonia sau Imperiul Otoman au spus ca Moldova le era vasala, atunci Moldova aparea in componenta Poloniei sau a I.O., chiar daca Moldova il avea pe Stefan cel Mare in fata caruia nu suflau nici polonii, nici turcii. Transilvania era voievodat separat, supus direct coroanei Ungariei, care aproba alegerea voievodului de catre Dieta transilvaneana. Asa apare in filmulet Transilvania supusa Ungariei, care mai apoi a fost inghitita de Austria, etc. Evident, harta e inexacta, Ungaria apare in I.O. la 1500, cand ea a fostde fapt cucerita dupa Mohacs, la 1526, si apoi Buda transformata in pasalac la 1540 timp de un secol si jumatate, cand si Transilvania apare alaturi de Tara Romaneasca si Moldova in componenta I.O., pana in zorii veacului XVIII cand Ungaria e eliberata de Austria si Transilvania apare in componenta Austriei alaturi de Ungaria. Ne place sa credem ca eram independenti, fiind state cu domnitori unsi, dar in fata marilor imperii noi am fost intotdeauna, intr-un fel sau altul, vasalii lor, fatpt care ne-a plasat in aceste harti ca atare. Subtilitatile capitulatiilor cu I.O., de pilda, faptul ca aveam dreptul la domnitori proprii, legi proprii, turcii nu aveau dreptul sa se instaleze pe pamanturile noastre – adica sa-si construiasca geamie/moschee, lucru specificat expres in capitulatii, deoarece acolo unde Islamul construia o geamie/locas de inchinare, era socotit de ei ca fiind de drept si legal pamant al Islamului, pentru care ei se luptau pana la moarte, etc. Amintiti-va ca si Vasile Lupu, in capitulatii (tratate) cu Poarta specifica ca turcii nu-si vor construi moschei in Moldova. Ca si-au batut joc turcii de tratatele astea la 1812, cand au cedat rusilor Basarabia prin cunoscutul viclesug rusesc, asta-i alta discutie.
      Cat despre pretentiile unguresti, nu a existat niciodata o Ungarie Mare. Ca sa exemplific cu propriile lor pretentii de azi, nu doar noi suntem vizati, ci si: Slovacia, Slovenia, Serbia, Austria, Polonia, Ucraina, Cehia, Croatia, asadar ungurii cer tuturor vecinilor lor actuali cate o bucata mai mare sau mai mica. Am incercat sa schematizez o harta a pretentiilor lor, bazata strict pe steagurile/insemnele Jobbik, si veti vedea, sper, cam ce ganduri au ei. E drept iar, Romania “beneficiaza” de toata atentia si de tot “dorul” lor: astora nu le scoti prostiile din cap decat cu kalasnikovul, ca sa-i citez chiar pe liderii lor, caci din Romania vor ei cea mai mare bucata. Ei, dar nu-i prost cine cere, e prost cine da, nu?

      • daca imi dai cateva surse pt harta, o punem la unul din textele de pe blog. (sursa adica informatii pe baza carora a fost desenata sau de cine a fost propusa etc)

  17. Ungurii fac ceea ce fac,ptr ca li se permite ! Transilvania Nu este a lor ! Dar va fi a lor cu concursul “prietenilor” Romaniei !

  18. Orice criza economica a stat la originea razboaielor pentru reimpartirea teritoriilor.
    Romania, din fericire dar, si din pacate pentru ea, e o mica tarisoara foarte bogata in resurse naturale. Chiar si pamantul era carat cu vagoanele in Germania in timpul celui de-al doilea razboi mondial datorita sarurilor minerale care le contine. Gustul fructelor si legumelor crescute pe pamant romanesc nu-l gasesti oriunde.
    Si, cum Ungaria e o tara cam saracuta, locuita de niste betivani plini de artag mintea lor involburata de betie nu vede decat expansiune.
    A propos, o copilandra unguroaica si un baietandru ungur de vreo 16 ani vin in vizita la baiatul meu, eu le servesc orange jus, baiatul bea, fata nu. O indemn sa bea, sa nu-i fie jena, la care baiatul imi spune:”Ea bea vodca.”(Noi locuim in USA). Astia cred ca incep sa bea de cand incep sa fie alaptati.

    • Sa nu generalizam. Exemple de genul asta gasim in toate popoarele. Da, e vorba tot timpul de o “elita” care doreste sa exploateze cat mai multi “sclavi”. De fapt sclavi fara ghilimele, ca asta suntem din pacate…

      • @Emi,
        Nu generalizez, din pacate…tu vorbesti de romanii pe care ii cunosti acolo sau de care ai auzit, de romanii din Romania. Eu vorbesc de data asta mai mult de astia de aici (dar ma gandesc si la cei pe care ii cunosc in Romania! Si crede-ma ca imi aleg destul de atent anturajul, deci “gunoaiele umane” nu au loc printre ei). Romanii de aici sunt pentru mine o mare dezamagire, pentru ca majoritatea considera ca_Canada este patria! Ca_Canada le-a pus painea si cutzitul in mana. Si de-ai sti cat au suferit multi dintre ei pe aici (umilintze, indatorare, boli, discriminare, unii le-au murit soti/sotii/parinti pe aici fara vreme etc…etc…) dar tot nu se invatza minte! Unii, cand ma aud ca vreau sa ma intorc, pun pariuri ca o sa vin inapoi, in “patrie”, ca n-o sa rezist prea mult in Romania…
        Mi-e teama ca si pe la tzara nu mai sunt oamenii pe care ii stii. DE CE SE FURA PE LA TZARA CA IN CODRU? SE FURA DE LA ESCROCI, DE LA CIOCOII NOI? NU, SE FURA DE LA ALTI AMARASTENI, DE LA FEMEI SINGURE, DE LA BATRANI…Cam asa a ajuns noua haiducie…
        Imi pare rau, nu vreau sa fiu sinistra, pesimista, negativista…vreau sa-i vad pe toti romanii frumosi si buni, iar ei, ca prin minune, sa si devina asa! Dar realitatea (faptul ca am fost adusi la sapa de lemn prin somnul ratiunii si egoism, in ultimii 24 de ani) ma cam contrazice!
        Un prieten de aici (poate singurul ramas), mi-a trimis un comentariu pe email, i-am spus ca s-a promulgat legea de vanzare a pamanturilor. Redau comentariul usor editat…;
        “Cred ca daca il puneau pe brosca aia libidinoasa de soros presedinte in RO, nu ducea mai bine la bun sfirsit opera de distrugere si vinzare a Romaniei.
        Uite cat de mult efort pun astia sa ne f* creierele pe plan pshihologic!
        Nu le mai ajunge fizicul, ne vor si sufletele acum.
        Aceasta Apocalipsa este permanenta si pana nu vom revendica si corecta porcariile la nivel personal, nu vom reusi.
        Uite asa se va duce toata specia umana catre distrugere pe altarul egoului personal.”

    • @Mari
      Bine a zis Emilian sa nu generalizam, ceea ce spun si eu. Eu am cunoscut cei mai multi unguri unde stau acum, in Canada (in Romania am trait in zone fara unguri, erau rara avis). Individual sunt ok, chiar par mai breji decat romanii (oricum comunitatea lor este superioara celei romanesti prin unire, nu numai prin bani!). N-am observat vreo tendintza speciala spre bautura la ei, ba tot noi romanii ramanem in top…
      Problema lor este ca li s-a bagat in cap ideea Ungariei mari (si au ceva elemente de care sa se lege in istorie, asta e clar…). Problema noastra nu sunt ungurii, CI CHIAR NOI, ROMANII, DE ORIUNDE IN LUME AM FI! NU SUNTEM UNITI, NU NE IUBIM SI NU NE AJUTAM UNII PE ALTII…Nu vreau sa ma dau victima, dar ca roman plecat, am avut cele mai mari probleme cu alti romani in care am avut incredere, pe care i-am considerat prieteni dornici sa ma ajute si sa ma calauzeasca. Nu vreau sa spun in detalii cum erau ei de fapt (exact pe dos), mai stiu ca aproape toti romanii au povesti din astea (unii evita in mod fatzis relatiile cu alti romani, bagandu-i pe toti in aceeasi oala – lucru pe care eu nu-l fac inca, dar sunt muuuult mai prudenta decat anterior).
      DECI RPOBLEMA NOASTRA NU SUNT UNGURII, NICI EVREII SAU RUSII, AMERICANII SAU MAI STIU EU CE NATZIE, CI SUNTEM NOI! Daca am fi; CINSTITI, UNITI, CONSTIENTI CA SUNTEM UN POPOR SI NU O POPULATIE, DACA NE-AM VEDEA INTERESUL COMUN SI NU ALA INDIVIDUAL EGOIST, AM DEVENI O FORTZA IN LUME…Dar mi-e teama ca suntem inca departe de acest deziderat…de aia repet si eu ce am mai spus in n-spe locuri si ce spun si altii si imnul national:
      DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE!
      P.S. Emilian are multe articole bune, dar unul este exact despre romanii carora le convine situatia actuala din Romania…foarte bine gandit, pentru ca exista unii, mai ales in interior, care, pentru ca ei personal au prins un ciolanel de ros, nu mai vad ca totul se prabuseste in jurul lor sau nu le pasa, au impresia ca ei si familia lor s-au salvat….COMPLET GRESIT! Nu mai avem constiintza de natzie si popor, nu ne mai iubim poporul si tzara, nu mai suntem patrioti (majoritatea). Cei care mai suntem, suntem putini si (eu personal am patzit-o!) cand deschidem gura sa le facem lumina in creiere, suntem ironizati! Am mai intalnit pe aici comentarii ale unora care spuneau ca ei nu mai au constiintza de romani si nu le mai pasa, pentru ca traiesc pe afara si se considera cetatzeni ai lumii! Asta cum mai este? Sa mai dam vina pe unguri???

      • Ai dreptate in legatura cu faptul ca romanii sunt din ce in ce mai egoisti etc, dar…sa nu generalizăm – mai ales la țară oamenii sunt inca buni, cum erau pe vremuri. Dar erodarea comportamentului românilor este tot un SIMPTOM al Sistemului de exploatare in care traim de 24 de ani. De ce am ajuns asa? Pentru că asta s-a dorit in mod premeditat de catre straini, tocmai ca sa ne slabeasca apararea si sa ne poata cuceri si exploata cat mai usor. Deci e un cerc vicios: romanii au fost atacati de straini in 1989 dar n-au putut pricepe asta, pentru ca poporul roman e nativ bun și nevinovat, si i-a crezut pe cei care apareau la TV si păreau români și vorbeau română că sunt de-ai lor și le vor binele (s-au înșelat amarnic), apoi, timp de 24 de ani au fost atacati continuu de straini prin numeroase tehnici subversive, subtile, ascunse (detaliate in textele cu românii sunt distruși mental premeditat) -> astfel romanii devin ignoranti, egoisti, habarniști cu privire la ce se intampla și nu sunt dispusi sa se uneasca si sa lupte pentru binele tarii si al poporului roman => suntem condusi in continuare de strainii care au preluat statul în 89… Întrebarea e unde și cum schimbi treaba asta…

      • Sunt foooarte de acord cu ce a spus prietenul tau: “Aceasta Apocalipsa este permanenta si pana nu vom revendica si corecta porcariile la nivel personal, nu vom reusi. Uite asa se va duce toata specia umana catre distrugere pe altarul egoului personal.” Mi-a amintit si de indemnul lui Mahatma Gandhi – ”Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!”

      • E adevarat, dar daca schimbarea personala nu se traduce in schimbarea celor care conduc…tot rau o vom duce… Acum nu stiu daca e necesar ca masele de oameni sa se schimbe la nivel personal pentru a putea fi schimbata conducerea mafiota cu una de buna credinta…sau…se poate elimina mafia si fara trezirea completa a maselor…ceea ce pare utopic…

  19. No..amu io mis un om simplu ..nu am asa mare scoala,precum vad la multi dintre cei ce or scris cate ceva mai sus sau la cel ce o gandit si scris acest aticol..Pe langa asta mis si ceva mai batrn dect multi de aici [gandesc io]Si io mis tot Ardelean..cam jumte jumate Roman si Ungur..insa sa stit ca io mis ROMAN nainte de toate…Chiar de am putut sa iau buletin de Maghar..io nu am dorit..si nice unu din neamul meu nu or luat..Aici am crescut..aici am mosi si stramosi aici o sa mor si o sa fiu ingropat..Nice unde nui mai fain.Mor tat deranjat o multime din unguri din Romania..sau de prin Ungaria..Ba cu votarile ..ba ca de ce io nu vreau a ma declara Maghiar ..pana cand am traznit unu rau tare..ca tot trrebuia sa votez cum or zice ei..si io nu si nu..si mo enervat..de numa numa..lam palit si nu’mi pare rau de amenda si rusinea ce am patit mai apoi ca o fost Politia la poarta me..Insa de atunci nice un Maghiar [roman au ba] nu ma mai supara cu ceva.
    Amu mai spun si eu ..ca la istorie noi om invatat tot felul de povesti..In Romania am aflata ca Daci or fot primi aici..unguri tat spun ca nu o fost nimeni aici cand or venit ei cu Arpad..de cauti alte carti te incurca si mai tare..si ma tot gandesc eu asa..Oare de ce Statul Roman..nu or pune ceva oameni de cei ce cauta isorie in pamanturi..Arheologi paremise a le spune..de ce nu pune oare statul asta sa inceapa o mare cautare in Ardeal..da ceva seriov nu in saga cum sor tot facut..ca io gandesc a fi imposibil a nu gasi ceva in pamant a dovedi o data de or fost Daci aici au ba..Nu ganditi oare si Domiile voastre la fel ca mine..Ca nu ar fi asa o mare paguba a plati staul ceva oamei desteti ..sa sape prin tat ardealul..Si asa om p[utea scapa de aceasta pricina mare cu cine o fost primul pe aici ..Nu ganditi oare la fel ca mine??
    Amu io va las..si am gandesc cu mare teama a nu fi pricinuit ceva suparari cele povestite de mine pe aici..Ca asai omul,,greu de multumit toata lumea..mereu e careva uitat la :multumirea” asta..
    Cu respect Un ROMAN

    Doru D

    • Multumim frumos pentru vizita si comentariu. Aici orice om de buna credinta poate posta comentarii, indiferent de varsta, etnie, ocupatia, scoala etc. Deci sunteti binevenit, la fel ca oricine doreste sa-si exprime o parere in mod civilizat, sa vina cu o propunere sau etc. Probabil ca exista dovezi arheologice, doar ca ele nu sunt sintetizate si usor de accesat undeva anume, fie intr-o biblioteca sau un muzeu, fie pe internet. Adevarul este ascuns, special pentru a nu fi gasit usor de cei interesati. Statul Român din pacate este in prezent condusi de straini, prin marionetele lor politice de la nivel national. Ei nu au niciun interes pentru binele României, din contra, ei lupta pentru a distruge Romania si a mentine poporul român pe post de SCLAV muncitor – bun de exploatat (forta de munca, creiere inteligente, resurse naturale etc). Deci degeaba avem asteptari de la statul roman mafiot. In prezent Statul, prin conducatorii lui mafioti, lupta impotriva noastra. Cand vom avea conducatori de buna credinta altfel vor sta lucrurile in tara noastra. De aceea am lansat si eu propunerea cu dezbaterea – ca sa aflam adevarul. Si poate aceasta postare de pe acest blog, ce a fost foarte citită, va atrage si dovezi mai palpabile, mai clare despre continuitatea dacilor/românilor în Transilvania (gen dovezi arheologice, marturii, pagini de carti scanate etc). Om vedea ce ne rezerva viitorul. Am gasit ceva dovezi etnografice la link-ul urmator:

      http://foaienationala.ro/dovezi-etnografice-ale-continuitii-romnilor-transilvania.html

      Probabil or mai fi si multe alte materiale asemanatoare pe internet.

      Va salut, sanatate si numai bine!

    • No aşe vezi bade(sau babule cum se zice în zona de unde mă trag io) Dorule,mi-o mers drept la suflet vorbele tale,din păcate nu ştiu câţi îs ca dumneata,foarte puţini.La fel am fost şi io,am refuzat cetaţenia maghiară deşi aş putea s-o iau(nevasta mea îi unguroaică :)) ).
      Tot ce pot să vă spun e că trăind între unguri trebuie să faci eforturi şi să te lupţi pentru a nu fi maghiarizat,trebuie să fie adânc înrădăcinat în tine românismul şi dragostea de ţară şi de glia strămoşească!

  20. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699
    în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei
    în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic).

    Dupa ce dati clik pe link , accesati tab-ul “NU ESTE SPAM” pt a vizualiza blogul !
    http://istoriauitata.blogspot.ro/2013/08/triburile-unguresti.html

    • Destul de greu de citit si inteles de publicul larg informatia de la acel link, dar…pt cine vrea detalii despre triburile si originea ungurilor este si aceea o sursa de informare…

  21. Postez acest documentar, pe care trebuie sa-l vada toti romanii, si separat:
    http://www.trilulilu.ro/video-film/a-fost-odata-in-transilvania-2007-it-was-once-in-t

    Acum mie imi e clar de unde au venit ungurii in Transilvania: din iad! Si sper sa se si intoarca acolo toti cei care sunt dupa chipul si asemanarea ungurilor din acest documentar!

    Deci…pe scurt asa…cand au venit trupele unguresti in Ardeal in 1940, ungurii localnici ii duceau de mana pe fratii lor din Ungaria, sa le arate unde sunt casele de romani, ca sa-i masacreze…Dupa cateva zeci de ani, ungurii din Ardeal pleaca la fratii lor din Ungaria si aia cam urineaza pe ei….Totul se plateste…usor, usor….

    Dumnezeu sa-i ierte pe toti cei omorati fara vina. Si sa-i razbune!

    Incredibil….cred ca am mai vazut acest documentar, dar nu m-a impresionat asa de tare ca acum, cand se umfla orezul in unguri si fac demonstratii de autonomie a Transilvaniei, ba se pare ca i-au prostit si pe unii romani ieftini…

    Romanii (multi dintre ei, poate majoritatea) nu inteleg ca statul roman nu-i mai apara, nu-i mai reprezinta….trebuie sa se descurce si eventual sa se apere de capul lor…:(

      • DACA ROMANII AVEAU UN AVRAM IANCU IN 1940 CAND NE-AU TRADAT LOCALNICII UNGURI SI NE-U OMORAT HORTYSTII NU MAI VEDEAI PICIOR DE UNGUR IN TRANSILVANIA CA PE UNGURII ASTIA NU-I PRIMESC AI LOR IN UNGARIA PT CA SUNT biiip SI biiiip.EU NU VREAU NICI UN UNGUR IN ROMANIA AI URASC PE TOTI.

    • DA SI BUNICII MEI AU FOST EXECUTATI ATUNCI DE UNGURII TRADATORI SI CRIMINALI LA TREZNEA UNGURII BASTINASI LE ARATAU UNDE STAU ROMANII ACESTIA AR TREBUI CONDAMNATI ACUMA NU S-A DESCHIS NICI UN PROCES IMPOTRIVA UNGURILOR CRIMINALI DE LA TREZNEA IP MOISEI CUMSE POATE SPUNE CA UNGURII NU SUNT CRIMINALI EU DACA AS FI FOST PRESEDINTE AI EXPULZAM PE TOTI DI TRANSILVANIA SI DIN ROMANIA UNGURII SUNT PARSIVI NU HULITI NATIA ROMANA. VA ROG.

      • Iarasi, la CARE UNGURI te referi? LA TOTI TOTI? Asa cum fac strainii cand zic ca “romanii sunt hoti”? (adica inclusiv tu…)?

  22. Eu am trait cativa ani buni intre ungurii din Tg.Mures. Am trait un an si printre sasii din sighisoara, chiar in perioada in care Ceausescu ii exporta contra cost in Germania. Asa oameni de bun simt, civilizati si educati, cum am vazut la sasii aia ( si cum se ajutau intre ei sasii de pe strada mea ), n-am mai intalnit niciodata in viata mea.
    Second, au fost ungurii printre care am trait. Foarte de calitate oameni, de bun simt. Nu stiu boaba de maghiara, dar am ales sa intru doar in cerurile de prieteni unguri, am stat in gazda la unguri, etc. Niciodata nu s-a intamplat sa-si bata jobc, sa-mi traga tzepe, sa ma manance pe la spate, asa cum mi s-a intamplat frecvent printre romani. Dealtfel, asta a si fost motivul pentru care am ales sa-mi fac prieteni sasi si unguri : cele mai bune si mai frumoase relatii umane, cu ei le-am avut.
    Aici unde locuiesc, prietenii pe care ma pot baza, sunt … unguri ( din Romania ) ! Mai stiu cateva prietene de-ale mele, care locuiesc prin UE si mi-au spus acelasi lucru : romanii le-au tras tzepe, ungurii sunt prietenii pe care se pot baza.

    • Nu putem generaliza pe experienta de-o viata traita de tine, sau de alte persoane. Bineinteles ca exista oameni buni si de treaba in toate popoarele si oameni rai in toate popoarele. Fiecare in functie de noroc, sansa etc. se intalneste in viata cu unii sau cu altii. Deci ce ti s-a intamplat tie sau altcuiva nu e relevant pentru situatia de ansamblu. Stim deja ca ungurii au oameni buni si romanii au oameni rai printre ei. E la fel in fiecare tara… Ungurii buni sa fie sanatosi si sa traim in armonie cu ei etc, cu ungurii rai e pb. La fel cum e problema cu orice oameni rai de pe planeta, doar ca ungurii rai doresc ruperea unei parti din Romania…

  23. Nu generalizez. Spun doar ca n-am vazut in comunitatea ungureasca atat rautate , mancatorie si tzepe cum am vazut la romani. Si nu o spun doar eu, ci si altii care au trait printre unguri. E ca si cum ar spune cineva ca tiganii sunt… asa cum sunt si cum stim cu totii, iar cineva ar veni si ar zice ” sa nu generalizam ” , ca mai sunt si tigani pk. OK, dar exceptiile astea nu schimba realitatea.

    Prin urmare, daca maine unugurii vor deveni autonomi in Romania, iar eu as trai in Romania, mi-as lua jucariile si m-as muta urgent in tritoriul unguresc, chiar daca nu le vorbesc limba. De ce ? Du-te in vizita in Tg.Mures si in alte orase unguresti si o sa vezi cu ochii tai de ce. Ca eu generalizez .
    Da’ oricat as generaliza eu, unugrii au alta caitate umana fata de romani. Din pacate pentru romani.

    • Daca vorbim de poporul roman comparat cu poporul maghiar…nu stiu care are o calitate umana mai buna, dar as tinde sa cred ca poporul roman. Daca vorbim de comunitatea de maghiari din Romania vs comunitati de romani din alte tari…nu stiu. In Targu Mures de care zici au fost niste…”batai” prin 90…ele intra in analiza despre ~calitatea umana~ sau nu? (nu am postat imediat comentariul NU din cenzura sau ceva de genul asta ci pentru ca pur si simplu NU SUNT NON STOP LA CALC!)

      • Da’ tu chiar crezi ca asa, pe nepusa masa, ungurilor si romanilor din Tg.Mures le-a venit sa se incaiere ? Really ? ! Numai cine nu vrea nu stie ca revoltele sunt provocate de aia care trag sforile si de multe ori si care se revolta in strada ( nici macar nu sunt populatia bastinasa, ci mercenari cu ochisori albastri ). La fel cu Revolutia din ’89, cu revolutia din Ucraina, etc. Stii bine cum merg lucrurile.
        Intamplator, locuiam in Tg.Mures cand au fost incaierarile in centrul orasului ( ca in rest totul era normal, populatia ocolea zona din centru ). Stateam in gazda la unguri, ma intalneam in continuare cu prietenii unguri, ieseam in oras, oamenii se comportau ca si cand nimic nu s-a intamplat si nu intelegeau ( atat ungurii cat si romanii ) ce se intampla si de ce se incaiera ” aia” in centru. Ca in restul orasului, totul era normal. Populatia din zona era mult prea mixta, ca sa poata aparea ” revolte” d’astea etnice ( sunt enorm de multre familii mixte, pe care ii doare la basca de vrajeala cu spaima de unguri ).
        Mergi prin zona din Romania care a fost sub influenta Imperiului Austro-Ungar si compara cu tigania din Regat. O sa vezi cu ochii tai diferenta . Barbatu’ meu e bucurestean si cand a venit la mine in Tg.Mures prina oara, a fost extaziat ( exceptie cand s-a injurat cu toti vanzatorii ca i-au vorbit ungureste ). Atat de incantat a fost, incat chiar si-a facut planuri sa se mute in Tg.M. Un amic de-al nostru, bucurestean, s-a dus prima oara in Ardeal si a venit incantat de parca a vizitat Raiul. Imi povestea el ca parca a fost in alta tara, nu in tigania cu care era el obisnuit in Regat. Sorry, inca se vede influenta Imperiului Austro-Ungar ( ca n-am pretentii ca ar fi romanii din ardeal mai cu motz ) !

  24. Incercam sa spun ca e doar propaganda si manipulare artificial intretinuta, povestea cu raca dintre unguri si romani. Acolo Pista e insurat cu Maria si au puradei impreuna. Si daca nu s-a insurat cu Maria, ci cu Mariska, apoi sigur bunica, matusa, unchiul sau cineva din neamul lui, e roman. Eu Tzipila, avem iubit ungur, care nu ingaima doua vorbe romaneste ( cum nici eu in ungureste ), da’ ce mare era amorul !
    Cam asa stau lucrurile pe acolo. Acuma, altii sunt cei care vor dezmembrarea Romaniei, si aia nu sunt ungurii de rand. Eu ma indoiesc sincer ca papusarii sunt unguri : povestea ungureasca e doar scoasa la inaintare, in frunte cu UDMR-ul, ca bun pretext de scindare a Transilvaniei. Acuma, ungurul de rand, nu o sa refuize, daca i se ofera ocazia autonomiei : au sansa de a se autoguverna, si n-am indoiala ca o va face mult mai bine decat au facut-o romanii de la Bucuresti.

    • Da, asa este, e o râcă întretinuta de sus. Daca nu sunt ungurii de rand care vor destramarea romaniei, e perfect. Da, pai…si ungurii au aceiasi stapani ca si ponta si ai lui la Bucuresti… Aici e o falsa problema cu daca ar guverna ei ar fi mai bine…Pai ei DEJA guverneaza la nivel regional și local…au presedinti de consiliu judetean, au primari gramada…si lucrurile nu sunt mai bune, judetele cu unguri majoritari fiind printre cele mai amarate… Problema e cu conducatorii de rea credinta…si ai lor si ai nostri. Daca ar exista conducatori buni, s-ar vedea o diferenta si lumea ar trai in armonie, indiferent de etnie. Daca ar avea autonomie 100% inclusiv teritoriala, crezi ca ar reusi ungurii simpli sa-si puna oameni de buna credinta la conducere, care sa lucreze pentru ei? Eu ma indoiesc… ar fi reusit lucrul asta pana acum…dar se pare ca reprezentantii lor din administratie sunt cam la fel cu ai nostri…corupti, lupta pentru interesele lor si ale unora etc.

      • Eu tot incerc sa spun ca ungurul si romanul de rand din Transilvania nu si-au dat in cap atunci in martie la Tg.Mures si nici nu o vor face pe viitor, pentru ca sunt toti neamuri, sunt mult prea multe familii mixte acolo. S-a incercat in martie sa-i intoarca pe unguri contra romanilor, iar rezultatul a fost un esec total : populatia orasului nu a percutat si nu s-a alaturat agitatorilor cu ochi albastri din centru. Sim[plu, cei care au pus la cale mascarada, au scapat din vedere ca populatia in oras e formata din mult prea mul.te familii mixte si nu-i nimeni nebun sa dea in cap nevestei, matusii, bunicului, asa, de dragul … Transilvaniei !
        Ori de cate ori se incearca agitarea marotei cu autonomia maghiara, e nevoie sa aduca mercenari ca sa faca scandal ( recentul caz cu Jobbik ), tocmai pentru ca populatia bastinasa, NU percuteaza.

        Cat despre sforarii care au incercat sau incearca ruperea Transilvaniei , scotand marota ungureasca la inaintare, parerea mea ca nu sunt unguri, ci alta specie.
        Cat despre alegerea conducatorilor buni , no offense, dar e o naivitate. Stii foarte bine ca ei nu vor ajunge ever la conducere, sau daca, printr-o eroare au reusit, vor fi rapid eliminati. Cei care decid mersul lumii, nu permit asa ceva.

  25. Dupa cum a zis si cineva mai sus,bozgorii,in imbecilitatea lor,zic in felul urmator : “Noi venit aici anul 900 si cand venit in Transilvania,NUMA OI FOST”

    Cine pastorea oile respective,nu zic :)))

    • Exemplu “aproape toti americanii is din Europa,deci ar trebui sa-si cunoasca radacinile,da de cand is acolo au uitat si din orgoliu se autodenumesc mari si puri americani da nu e asa” Toate tarile sunt mixte.S-au amestecat cu cei de acolo,deci nimeni nu mai are sange pur,nu ai de unde sti ce stramosi ai avut si ce sange ai in vene,nu e roman sau ungur sau american sau european doar pt ca esti intr-o anumita tara.etc bla bla. In fine.credeti ce vreti. Dar avem toti acelasi sange mixt, uman.nu conteaza tara,religia,rasa etc suntem unul si acelasi,umani.

      • Da, suntem toti oameni, dar conteaza foarte mult etnia, poporul in care te-ai nascut si teritoriul primit de el de la Dumnezeu. Conteaza tara / religia mai ales cand stim ca avem de-a face cu o mafie super organizata la nivel mondial care exploateaza si distruge popoare pe criterii etnice si religioase.

  26. VOI STATI IN CHIRIE LA NOI IN TRANSILVANIA SI IN ROMANIA UNGURILOR CRIMINALI LOCUITI AICI CU BUNAVOINTA POPORULUI ROMAN DE CARE VA BATETI JOC SI PE CARE IL OMORATI SISTEMATIC CUM SA INVAT EU UNGURESTE IN TARA MEA CRETINILOR AICI ESTE ROMANIA SI LIMBA ESTE LIMBA ROMANA .EU V-AS RETRAGE LA TOTI CETATENIA ROMANA CRIMINALILOR JUSTITIARII ARDELENI

    • NU face confuzie intre populatia de maghiari/unguri si conducatorii mafioti criminali pe care si ei ii au, ca si noi. + tine cont si de cei care conduc din umbra atat romania cat si ungaria sau alte state… conflictul unguri din romania vs romani este un conflict intretinut artificial.

    • Din izvoarele istorice nu prea pare asa, cum comentezi tu trecutul istoric. am cateva intrebari pentru tine. 1. La navalirea tatarilor in Transilvania cate manastiri si biserici au cazut victima distrugerilor tatarilor? 2. Cati vlach /romani/au murit atunci in Transilvania care s-au opus tatarilor navalitori? Din izvoarele bisericesti doar ar trebui sa reiasa cifre, nume, ceva? 3. Cum se numea moldova si Muntenia pe atunci in anii 1240-1241? Tara Cumanmilor se numea. Un bob de roman nu a existat acolo! 4. Stii cine a fost si ce nume purta tatal lui Basarab? Se numea Toktemir si era cuman!

      Romania a incheiat un contract in anul 1916 la Bucuresti cu fortele Antantei /Franta-Anglia-Rusia-Italia/, contractul a promis pentru Romania -in caz de victorie -Transilvania si Partium, adica teritoriile Ungariei pana la varsarea Muresului in Tisa. A fost un contract care a promis Romaniei anectarea Transilvaniei, in schimb Romania promitea in scris ca intra in razboi de partea Antantei. Incheiat in 5 exemplare la Bucuraesti si semnat de sefii diplomatiilor statelor mai sus amintite din Bucuresti. Nu are rost argumentarea unui drept istoric al romanilor asupra stapanirri Transilvaniei. E o minciuna grosolana. Adevarul iese intotdeauna la lumina. Lumina invinge intunericul!

  27. Ungurii ar trebui condamnati pentru toate crimele facute impotriva romanilor la Treznea Ip Moisei crimele de la Targu Secuiesc din 1989 crimele impotriva romanilor de laTargu Mures in 1990.Suntem la noi in tara de ce sa ne omoare ungurii la noi in tara NOI SUNTEM POPORUL NOI SUNTEM ROMANI PE AICI NU SE VORBESTE DACAT LIMBA DACICA LIMBA ROMANA.

    • Care unguri? TOTI? Nu mai baga oameni nevinovati in aceeasi oala cu oameni vinovati… Ti-am sters comentariile in care acuzi nejustficat si fara argumente, sau in care acuzi mase de oameni ca sunt criminali.

    • Vorbesti prostii, da-te-n spumele marii! La targu-Mures taranii romani au sosit cu bate-cutite-topoare, ungurii au fost nepregatiti, putini barbati cu femei-, cu copii si cu batrani in spatele lor. Sunt martor, tu unde ai fost atunci?

  28. E o mică inexactitate aici. Ungurii nu sunt popor de origine turanică, studiile genetice o spun, ci doar limba pe care o vorbesc, ei fiind de origine arină. Au plecat de la nordul Mării Caspice, locul de formare a arienilor inspre Asia probabil odată cu triburile Hindu care au ajuns ulterior să ocupe India. Faptul că au locuit și interacționat mii de ani cu triburile turanice i-a făcut să le imprumute graiul…

    • Fiecare popor turanic are origine de hun: avarii- tatarii-turcii-kazacii-ungurii-cumanii-pecenegii-azerienii-turkmenii-uzbegii etc. Daca nu crezi, Intreaba-i pe turci! Capitala Mongoliei se numeste Ulan-Bator=Localitate Curajoasa=Bator Település, deci Bator=Bátor=Curajos, Ulan-ulus=localitate=Település. Azerienii altfel sunt numiti tatari din munti!

  29. Fratilor,populatia ungureasca de pe teritorilul Romaniei e mintita de o mana de politicieni,care pentru voturi incita ungurii la razmetita,jaf,crime…..Unde sunt porfesorii de limba romana dincomunele unguresti?si nu numai.S-a facut o adevarata deromanizare a teritoriilor din judetele Covasna,Harghita si Tirgu-Mures.asta e grav.
    Cei care doresc teritoriul eu le ofer gratis fara nici un ban IN UNGARIA.
    ROMANIA E STAT UNITAR SI INDIVIZIBIL.

    • Interesanta colectia de harti si informatii facuta de tine la acel link. Insa ar merge la fiecare harta o scurta legendă/descriere ca sa stie oamenii ce vad in fata ochilor atunci cand se uita la acea harta…

  30. Ati auzit de grupul facebook ardealul este al ardelenilor. Acest grup este ,,ungurizat,,. Daca nu esti de acord cu ideile lor, autonomie, tinut secuiesc, steaguri si embleme unguresti, etc. te exclud din grup. Culmea tupeului mai si organizeaza la cluj o manifestatie gen infratirea intre romani si unguri pentru obtinerea autonomiei. Ei merg pe ideea, cine nu canta ca noi n-avem nimic in comun. Problema este una importanta. Ei spun ca sunt ardeleni. Cum o demonstreaza?

    • Probabil ca locuiesc in regiune. Ei merg pe manipularea ordinara, prin care atrag si romani, urmatoare: ~VINA pentru relele noastre se afla la Bucuresti. Sa ne separam de Bucuresti si ne va fi tuturor bine – lapte si miere….~

  31. Cel mai curios e ca nici un istoric maghiar nu aminteste de chiar vechii lor istorici;Cronica lui Anonymus (notarul regelui maghiar Bela al treilea-1173-1196),Simon de Keza,Tomaschek,relatari clare despre care era situatia la sosirea ungurilor in Panonia. Sper ca se stie ca ungurii nu au nici o legatura cu hunii,acestia venind prin anul 400 dar disparand din istorie dupa moartea lui Attila in 453. De fapt regatul hun era format din mai multe neamuri.Ungurii au venit prin 900 in Panonia,deci dupa 500 de ani,cand nu mai exista nici un hun!Undeva am citit ca romanii ar fi venit din Albania.De ce nu putem spune ca albanezii au plecat in Albania din Transilvania?Asadar,va rog sa-i cititi nu pe vechii scriitori romani,ci pe cei maghiari,si va veti lamuri! Cu stima

  32. Dragi Valahi…Duceti_va in Venetia, la palatal Dogelor. Acolo, in “Sala de Razboi” o sa vedeti harta europei din circa 1300. Faceti o poza a hartei, si va rog sa mi-o trimiteti. Nu pentru ca nu stiu cum arata harta, ci ca sa-mi dovediti ca a-ti vazut ce este acolo. Dar pana cand va duceti acolo, va spun eu ce o sa vedeti pe harta: acolo unde a fost Ungaria Mare pana in 1920, acolo a fost si in 1300. Si Romania, ori o pata mica numita Romania, si aia este pe harta. Dar departe de locul acela ce numiti voi Romania acuma. Pata aia mica este undeva sub Bulgaria, undeva intre Bulgaria si Macedonia.
    Atunci cand Ungurii au atacat Venetia de nenumerate ori, atunci spunetimi voi valahilor, de ce ar minte Venetianul in favoarea Ungurilor?
    Pentru ca asta a fost adevarul. Valahilor, voi ati fost pe nicaieri pe vremea aia. Ca si acuma. Traiasca Ungaria Mare

  33. Ce fac arheologii nostrii,.????…..de ce nu vin cu argumentele cele mai clare,sau in zadar se cheltuie bani ptr a face atatea cercetari .

    • Arheologii de buna credinta fac ce pot sa scoata la lumina lucrurile bune despre poporul nostru. Cei de rea credinta se chinuie sa ascunda adevarul, in defavoarea noastra. Nu stiu cati daia si cati daia sunt. Banii sunt cheltuiti de regula de mafie, nu de cei de buna credinta.

  34. Stimati comentatori citind comentariile am observat cá se uitá un lucru esential!Ardealul a fost autonom fatá de regatul maghiar incá de la ínfiintare.A fost colonizat de regi maghiari cu sasi ,popor mestesugar si comerciant .Sasii construind orase ca Sibiu,Brasov,Reghin,Sighisoara,etc au avut autonomie in multe privinte.Secuii la fel au avut autonomie ei locuind intr-o zoná bine definitá,numit-á “Scaune” adicá unde erau luate hotáriri importante de conducátorii comunitátii. Románii tráiau in comunitáti sátesti bine organizate,altfel nu se explicá cum si-au pástrat cultura,limba,obiceiurile o mie de ani fárá asimilare.Sá nu uitám cá si Iancu de Hunedoara are mamá de origine romána.Interesant cá in momentul cind Ardealul a intrat sub dominatie austriacá au ínceput ráfuielile íntre cele trei natiuni.”Divide et impera”Oare Banatul de ce avea atitea natii,colonizati de Maria Terezia (svabi,cehi,bulgari,sirbi,maghiari)adusi din toate colturile imperiului…Deci am ajuns la concluzia cá nu conteazá cine a fost primul ci de cine este locuit in majoritate acel pámint in zilele” noastre”Aviz migratia musulmanilor este cred de fapt,ocuparea Europei bine orchestrat …Un sciitor a spus “natiunea tráieste prin limba poporului”Cred cá se poate trái in pace piná in momentul in care o natie nu vrea s-á distrugá pe altul,prin diferite mijloace(asimilare,cotropire si impunerea propriei culturi)Din pácate in cursul istoriei si in Ardeal au fost atrocitáti comise de toate natiile impotriva altui-a.Sper s-á ínvátám din istorie noi OAMENI SIMPLII.Scuze pentru greselile ortografice si vá multumesc pt íntelegere :)

  35. Am citit decât prima propozitie si am deja o întrebare : ok , deacord noi eram nomazi în anul 700 .Din anul 700 pânā în 2016 sunt câtiva ani , deci am avut timp sā ne civilizām . Si întrebarea me e : unde erau români în anurl 700? G

  36. Stimate JOZEF…dacă…ATTILA….a trecut prin, peste….. o Dunăre, un râu….chiar peste trupurile noastre într-un moment sau altul în drum spre pământul făgăduinței…ca să nu mai zic, de credința voastră că “sunteți” (vă credeți și acum probabil) copiii pământului, asta nu înseamnă că ATTILA,…… a DOMNIT! .Ai zis bine “aproape….”. Da, intre noi a fost un gard destul de evident făcut fie de voi fie de noi Dacii, Vlahii,Românii fie înpreună cu alte neamuri cu, care neam aliat într-un moment sau altul fie chiar de…noi amândoi (sper ă mai ții minte) sau de alți binevoitori/ răuvoitori…..și sper că nu vreți să-l tot facem și refacem în veci AMIN! Ține minte pretine…Ce-o fo mai întâi- oul sau găina!

  37. Asta e o tehnică veche a xenofobilor români.Inventează un profesor sârb a zis aşa…bla…bla…bla,un Miodrag Stajonevici a zis aşa bla…bla…bla şi defapt în spatele acestor minciuni şi incitări la ură interetnică stă câte un fost activist comunist un fost istoric comunist un fost informator comunist. Ăştia au interesul ca ura interetnică să rămână treaz în mintea românilor prostiţi.Doar aşa pot abate atenţia de la marele jaf,tâlhărie,furt şi vinderea ţării străinilor făcut de ei.NU AVEŢI ÎNCREDERE ÎN ANONIMII LAŞI gen by Emilian.

  38. Salutare!

    Am citit toate comentariile legate de acest articol și vreau să precizez că sunt destul de multe cele cu care sunt de acord, și mă simt identificată, dar totodată am rămas foarte surprinsă de atitudinea unora, de exemplu în acest comentariu:

    “Poate ca esti unguroaica…ceea ce ar explica totul. In alta ordine de idei, ungurii in general sunt sau par ok. Dar ia incearca sa le aduci in discutie problema transilvana. Nu spun eu ce se intampla. Te las sa gusti surprizele…Gabriela”.

    În primul rând vreau să precizez faptul că sunt maghiară. Legat de comentariu, chiar dacă sunt maghiară, nu mă deranjează cu absolut nimic faptul că se aduce vorba de problema Transilvaniei….deci îmi pare nespus de rău..dar din partea mea surpriză nu există. Și vreau să îti spun dece nu mă deranjează: eu consider că odată ce suntem OAMENI( români, maghiari, etc.) se poate discuta orice subiect deoarece trăim în civilizație și suntem deja în anul 2016. :) M-a deranjat faptul că în comentariile tale generalizezi foarte mult, ceea ce m-i se pare eronat. Fiecare om e diferit prin comportamentul și atitudinea lui. Nu toți ungurii suntem sau părem ok…dar sincer poți afirma faptul că toți românii sunt ok? Eu sunt sigură că NU. Vorbind din propria experiență am avut și prieteni români dar și maghiari care doar păreau de treabă. Ca și vorba aceea: ”A fi om e lucru mare; a fi domn e o-ntâmplare…” Eu personal mereu m-am înțeles bine și cu românii, și cu maghiarii…nu am nici un fel de problemă cu absolut nimeni. Pur și simplu mă deranjează ura asta unii față de alții….până la urmă toți suntem înainte de toate oameni și trăim pe pământul creat de Dumnezeu. Când am citit comentarii de genul ” voi stați în chirie în România cu bună-voința noastră….etc”, păi sincer ma lasă fără cuvinte astfel de afirmații…cum poți să stai în chirie în România odată ce aici te naști, crești, înveți, nu deranjezi pe nimeni cu nimic, respecți legile…etc.?
    Art. 4 din Constituția României – Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni
    (1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi.
    (2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
    Problema principală e că ura conduce din păcate lumea asta. Și indiferent de care e situația în Ardeal, ba că românii ba că maghiarii au fost primii …eu rămân la o afirmație sigură. Ardealul e al lui Dumnezeu :) și așa sper că toata lumea rămâne împăcată cu acest gând. Și totodată sper să nu ne mai jignim unii pe alții pentru că mai presus de toate suntem oameni și o viața avem. Să ne bucurăm de ea și români si maghiari și toate etniile din lume. Și dacă un ungur e rău nu înseamnă că toți sunt răi și bagă bețe în roată…deci să încercăm să nu mai generalizăm. Multumesc.

  39. Luati atitudine fratilor! maghiarii conduc toate articolele legate despre Istoria Romaniei pe English Wikipedia! au modificat cum au vrut ei articolele! iar nimeni nu face nimic! NU sunt români care sa contribuiasca acolo.. e PACAT! sunt crucit de cate ineptii am vazut acolo.

  40. Ungurii nu si cunosc istoria foarte bine!O recunosc si ei!Partea asta cu Ardealul si au pus o foarte bine la punct dar au necunoscute foarte serioase in ce priveste propria lor origine!Sotul meu este ungur dai il chema Jantsek.Apoi nu suna ungureste deloc!Dar obisnuieste sa mi arate publicatii scrise de unguri si editate in Ungaria care bineanteles sustin teoriile lor proprii despre istoria cu Ardealul.Oricate dovezi le ai aduce contra o tin pe a lor.Asa isi educa si copii inca din fasa.Le cultiva neobosit ura pentru romani.Si o fac singuri,ca se lupta cu morile de vant si gata.Bine ar fi sa termine odata.Da ai mari draci tot ungurii din Ardeal sant!Bine ar fi sa se opreasca odata….

  41. Omule tu ori esti prost , ori Ceausescu a bagat minciuna cu istoria in capul tau. Dupa aceasta logica dacii odata ce imperiul roman a ocupat a si disparut. Deci dacia si ccontinuitatea voastra este o minciuna. Apoi de ce nu scrii cine erau acei voievozi? Iti zic eu toti erau unguri. De romani nu a auzit istoria ci de valahi. Nici nu se stie originea voastra. Dar sigur dinspre nord Serbia ati venit. Sigur ca sunteti pasnici , voi lucrati din spate ” vezi istoria dovedita unde a intrat Tara romana in primul si al doilea razboi mondial si unde a terminat razboiul. Cititi mai mult istoria Ardealului cu nume si date exacte.
    Apoi de Mihai Eminovici ai auzit .Nici ala nu este roman exact ca Petofi Sandor.

  42. domnule,daca veti citi ceva despre o mare personalitate ca Eminescu,macar cititi pana la capat. Familia lui Eminescu se trage din Banat(pe cale paterna). In documente se vorbeste despre valahul cu numele valah(românesc) iovul lui iminu(poreclit Iminul) Conform traditiei slavone numele i a fost schimbat in Iminovici. numele a fost purtat pana la Eminescu. Bunicii din partea mamei au fost -unul român (bunicul) si unul cazac(bunica).Deci aici e singura urma de slavitate etnica.Mama lui eminescu nu a stiut slava,ci română!!!!!!!!!!!!!!1.deci….eminovici e roman pana la urma dupa o logica simpla cam 75%

  43. Analiza probelor de ADN mitocondrial (moștenit pe linie maternă) și ADN-Y (analiza cromozomului Y – moștenit pe linie paternă), prelevate de la populația maghiară, a concluzionat că doar 5 % dintre maghiari au descendență asiatică însă mai puțin de 3 % dintre maghiari sunt urmașii triburilor cuceritoare venite din Asia iar 95 % dintre maghiari sunt descendenți ai populațiilor europene maghiarizate în decursul timpului. Detalii pe site-ul Asociația romano-catolicilor “Dumitru Mărtinaș”.

Spune-ți părerea aici: