Pantofii cu toc dăunează sănătății. De ce poartă femeile tocuri și cât rău își fac. De ce sunt atrași bărbații de femeile pe tocuri (s)

Pantofii cu toc dăunează sănătății. De ce poartă femeile tocuri și cât rău își fac. De ce sunt atrași bărbații de femeile pe tocuri sanatate incaltari 1Un articol cu dedicație pentru fete și femei, din care pot învăța multe și bărbații.

Cuprins:

De ce poartă femeile tocuri? – două motive mari și late

Testul cu insula pustie

De ce sunt atrași bărbații de femeile pe tocuri?

Întrebarea pe care trebuie să și-o pună femeile

Ce se întâmplă când porți tocuri? (cum dăunează concret)

…….

Să le luăm pe rând:

De ce poartă femeile tocuri?

Două motive mari și late:

1. Femeile sunt programate/manipulate prin TV / filme / marketing să iubească pantofii cu toc (fine-ar consumerismul și distrugerea mentală premeditată să ne fie; boala shoppingului are scopul de a ține oamenii ocupați și de a-i sărăci pentru a nu putea ieși niciodată din labirint/„rat race”)

2. Femeile poartă tocuri pentru bărbații și/sau femeile din jurul lor – pentru a-și crește stima de sine cu privire la modul în care arată, gândindu-se că cei din jur, în special bărbații, le apreciază mai mult ca aspect fizic decât dacă n-ar fi pe tocuri.

Femeile care susțin că poartă tocuri pentru ele, că le place lor și că n-are legătură cu cei din jur, că n-are legătură cu bărbații care le văd pe tocuri, pur și simplu se mint singure. Chiar dacă dimineața când se încalță nu își spun cu voce tare sau în gând chestii de genul ”voi lua acești pantofi ca să impresionez bărbațul x / bărbații care mă vor vedea azi pe stradă / colegele de la serviciu etc”, motivele acestea sunt! Chiar dacă totul se întâmplă în subconștient!

Pentru a demonstra că femeile poartă tocuri pentru cei din jur este suficient să faceți testul cu insula pustie, care poate fi aplicat legat de orice aspect exterior al omului – păr, cosmetice/machiaje, bijuterii, tocuri, parfum etc.

Testul cu insula pustie aplicat pe tocuri:

Imaginează-ți că ești naufragiată pe o insulă pustie foarte bine asfaltată (deci nu calci pe nisip/pământ ci pe teren perfect amenajat pentru tocuri). Ești singură CUC pe insulă și ai certitudinea că NIMENI nu va mai veni NICIODATĂ pe acea insulă. Reușești să-ți faci un adăpost și să găsești hrană. Vei supraviețui, însă nu vei mai vedea niciodată o altă ființă umană până vei muri. Ai mai purta vreodată tocuri?

Răspunsul logic, rațional, normal este: Poate doar câte un minut, să-ți amintești de „vremurile bune”, ca să nu o iei razna, însă NU LE VEI MAI PURTA NICIODATĂ PENTRU DEPLASARE. Ceea ce demonstrează că în prezent NU le porți pentru tine, că pe tine te aveai și pe insula pustie, ci le porți pentru alții.

Cele care susțin că tot ar purta tocuri pe insula pustie au o problemă cu imaginarea situației propuse de mine mai sus, sau pur si simplu refuză să accepte adevărul și anume că poartă tocuri în viața de zi cu zi doar pentru că alți oameni sunt acolo să le vadă mergând pe acele tocuri (în special bărbați – cunoscuți sau necunoscuți – pur și simplu cei de pe stradă etc).

Femeile care poartă tocuri ca să impresioneze alte femei fac acest lucru dintr-un spirit nativ / anatomic / instinctual de „femelă aflată în competiție biologică cu alte femele pentru masculi” :).

Femeile care poartă tocuri ca să impresioneze bărbați fac acest lucru (conștient sau inconștient) pentru a atrage atenția masculilor :). E vorba pur și simplu de chestii biologice.

Atunci când ”arăți mai bine decât altă femeie” în fața potențialilor bărbați din jur, sau atunci când ești apreciată de bărbații din jur pentru cum arăți (fie ți se spune, fie simți asta, fie îți imaginezi), îți crește stima de sine și te simți mai bine. Pentru acest sentiment – ”mă simt mai bine” / ”îmi place” etc, femeile cedează din confort/sănătate și se urcă pe tocuri.

De ce sunt atrași bărbații de femeile pe tocuri?

1. În primul rând pentru că „înălțimea mare” este o caracteristică genetică mai bună decât „înălțimea mică”. Valabil atât la bărbați cât și la femei. Și femeile și bărbații sunt atrași în mod biologic de indivizi de sex opus ÎNALȚI. Faptul că oamenii aleg până la urmă un partener scund este doar o chestie de circumstanță și aplicare și a altor criterii decât cel pur biologic. Dacă ar fi să alegem strict biologic/sexual, atât femeile cât și bărbații ar prefera un partener de sex opus ÎNALT.

2. În al doilea rând, „creierul sexual” al bărbaților este atât de imbecil încât chiar crede că femeia pe tocuri este mai înaltă, deși în realitate e scundă. Între creierul rațional și „creierul sexual” nu prea există comunicare la acest capitol, pur și simplu câștigă creierul sexual:

Creierul rațional: „Dude, e pe tocuri, în realitate e scundă, și tu ești cu două capete mai înalt ca ea, nu vezi?”

Creierul sexual: „Taci dr4c# din gură, nu vezi cât de înaltă e și ce bine arată?” :)

Oricât și-ar spune omul nostru că „e înaltă doar pentru că e pe tocuri de 15 cm, uite-le acolo, le văd, uite tocurile!”, tot degeaba, tot ar fi atras fizic de ea (desigur, nu doar tocurile îl atrag pe bărbat). Aceeași lipsă de comunicare între cele două creiere se întâmplă și în cazul filmelor/pozelor cu fete sexy/porno: bărbatul mascul în călduri vede o femelă sexy, când de fapt ceea ce vede este doar o imagine pe un monitor de calculator/televizor. Pur și simplu creierul sexual nu s-a adaptat la aceste ”modernisme” – machiaj, tocuri, tehnologie audio-video modernă, și le consideră realitate.

3. În al treilea rând, bărbații sunt atrași de femeile pe tocuri pentru că atunci când o femeie merge corect/armonios pe tocuri (nu toate femeile știu/pot să meargă bine pe tocuri) corpul lor se mișcă – fizic – mai atrăgător/provocator pentru mascul. În plus, toată această „tocăreală” este promovată la greu în filme și mass media, deci masculii din ziua de azi care se uită la TV și la filme sunt „programați” să fie atrași de tocuri.

Toate aceste lucruri legate de tocuri, aceste ”jocuri” / ”dansuri nupțiale” umane ale femeilor în jurul bărbaților / în fața altor femei n-ar fi poate o problemă așa mare dacă tocurile n-ar dăuna sănătății…

Întrebarea pe care trebuie să și-o pună femeile:

Merită să renunț la confortul meu zilnic (oferit de un mers în niște încălțări confortabile) și la o parte importantă din sănătatea corpului meu pentru aceste lucruri (atragerea bărbaților și stima de sine crescută)?

Poate merită…habar n-am…

Totuși, pentru a vă putea răspunde la această întrebare în cunoștință de cauză, citiți mai jos cum dăunează pantofii cu toc sănătății – motive pentru ca femeile să nu mai poarte tocuri (sau să poarte mai rar, și cât mai mici), motive pentru ca bărbații să aprecieze cum se cuvine stresul fizic suportat de femei pentru EI și motive pentru care bărbații care-și iubesc femeile să nu (mai) pună presiune pe ele să poarte tocuri:

Ce se întâmplă când purtăm tocuri? Să aflăm chiar de la specialişti (sursa aici):

Purtarea tocurilor înalte acţionează intens asupra structurilor musculare ale picioarelor şi modifică mersul.

Pantofii cu toc dăunează sănătății. De ce poartă femeile tocuri și cât rău își fac. De ce sunt atrași bărbații de femeile pe tocuri sanatate incaltari 1Cercetători finlandezi de la Universitatea Jyvaskyla au dorit să afle cu precizie mecanismele implicate. Ei au examinat cum merg femeile care poartă de multă vreme tocuri înalte, faţă de cele care poartă doar rar. Ei au constatat că principiile de bază ale mersului nu erau respectate la femeile cu tocuri înalte: pasul era mai mic, muşchii şi tendoanele lucrau mai intens şi s-a observat o scurtare a muşchilor pulpei, aflaţi sub presiune constantă. Toate aceste modificari cauzează sciatică, o afecţiune dureroasă în care nervii sunt blocaţi, transmitand semnale dureroase şi senzaţia de amorţeala de la spate până la picioare.

„O altă problemă comună este aceea că tendonul lui Ahile este deteriorat pentru totdeaună”, adauga Dr. Mike O’Neill pentru dailymail.co.uk. O combinatie periculoasa este reprezentata de pantofii cu toc înalt si varfurile subtiri, de tip ciocate. Pe lângă efectele negative ale tocurilor, aceştia pun o presiune destul de mare şi asupra degetelor tale. Printre cele mai des întâlnite efecte sunt monturile – deformari ale degetului mare.

Chiar dacă nu te-ai fi gândit, purtarea tocurilor îţi poate da şi dureri de cap. Pentru ca organismul nostru este un sistem care poate resimti efectele negative în lanţ, presiunea pusa de purtarea tocurilor este transmisa de la spate, prin intermediul nervilor, către ceafă. Rezultatul se concretizează sub forma migrenelor frecvente.

Genunchii nu sunt primele “victime” ale tocurilor. Purtarea lor ne afecteaza in primul rand coloana vertebrala si tendonul lui Ahile. “Tocurile inalte te determina sa iti ridici calcaiele si de indata ce faci asta, centrul tau de greutate se modifica si este impins in fata. Din aceasta cauza esti nevoita sa iti schimbi pozitia spatelui pentru a compensa lipsa de echilibru, ceea ce pune presiune asupra coloanei vertebrale si asupra nervilor spatelui”, declara Dr. Mike O’Neill.

Pentru frumuseţe, femeile rabdă, suferă şi fac numeroase compromisuri. Chiar dacă asta înseamnă să poarte o încălţăminte cu care abia reuşesc să îşi menţină echilibrul.

Pantofii cu toc dăunează sănătății. De ce poartă femeile tocuri și cât rău își fac. De ce sunt atrași bărbații de femeile pe tocuri sanatate incaltari 2Receptorii nervosi de la nivelul talpii, numiti proprioreceptori, transmit catre coloana si muschi informatii referitoare la solul pe care călcăm, sensul miscarii, pozitia membrelor. Pentru ca musculatura sa functioneze la capacitati normale, trebuie sa primeasca informatii de la proprioreceptori”, explica Prof. Dr. Catalin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului. Primind aceste informatii, corpul îşi regleaza centrul de greutate cand ne aflam in pozitie ortostatica (in picioare).

Folosind foarte des tocurile, inducem organismul în eroare si anumite parti ale corpului vor fi suprasolicitate. Suprasolicitarea unor muschi, conduce -ca intr-un joc domino – la atrofia altora, iar atrofia musculara este un factor favorizant pentru aparitia artrozei. Inainte de a-ti cumpara o pereche superba de pantofi cu toc, gandeste-te si la riscurile pe care ti le asumi…

Publicația Unica ne oferă și ea câteva detalii – De ce nu e sănătos să porți pantofi cu toc (sursa aici):

Una din trei femei acuză diverse simptome din cauza tocurilor, simptome determinate de presiunea crescută exercitată asupra părţii anterioare a piciorului.

Dacă îţi imaginezi că pantofii tăi atât de comozi nu-ţi afectează picioarele, să ştii că te înşeli. Oricât de comozi sau de scumpi ar fi pantofii tăi, riscurile rămân şi sunt cu atât mai mari cu cât tocurile sunt mai înalte.

“Mersul pe tocuri determină o modificare a centrului de greutate spre anterior. Această nouă poziţie a centrului de greutate este compensată printr-o curbare accentuată a coloanei lombare ce poate determina apariţia unei crize de sciatică”, avertizează dr. Marius Negru, medic medic specialist ortopedie- traumatologie şi managerul clinicii Ortokinetic.

Şi asta nu e singura problemă. Dr. Negru mai spune că şi genunchii au de suferit atunci când porţi tocuri, presiunea la nivelul lor crescând cu 20-25%, ceea ce înseamnă un risc sporit de gonartroză. Mai mult, tendonul lui Ahile, care nu lucrează atunci când eşti pe tocuri, se scurtează şi se contractă, iar când cobori de la înălţimea pantofilor tăi sexy, vei constata că mersul normal este dureros.

Mai ai nevoie şi de alte motive ca să renunţi la tocuri? “Pantofii cu toc sunt de multe ori incomozi, ei fiind înguşti în partea din faţă, lucru ce favorizează apariţia monturilor, a degetelor în ciocan, nevroame Morton (afecţiune a unui nerv de la nivelul piciorului – n.r.) precum şi a altor modificări dureroase şi inestetice la acest nivel”, spune dr. Marius Negru.

Şi încă un argument contra: “Instabilitatea datorată tocurilor poate favoriza apariţia entorselor de gleznă sau a fracturilor la acest nivel.”

Dacă nu poți renunța de tot la tocuri, măcar alege unele cât mai joase și poartă-le cât mai rar.

O enumerare a problemelor cauzate de tocuri găsim și în engleză, în publicația womanshealthmag.com:

The average woman gets foot pain after a mere hour in pumps. But high heels impact your body beyond just making you wanna sit down. Here’s how they affect different parts of your body—and why that’s something you might not want to stand for anymore. Continuarea AICI.

…………..

În concluzie, informarea despre acest subiect, gândirea lucidă și rațională ne pot ajuta să luăm decizia corectă în privința pantofilor.

Tot cu dedicație pentru fete/femei (dar valabil și pentru bărbați), de citit acest articol:

Parfumuri TOXICE. Produsele de ingrijire, cosmeticele si parfumurile sunt pline de chimicale nocive toxice si ne imbolnavesc. Ingredientele chimice din produsele de infrumusetare dauneaza grav sanatatii (s)

Vezi și asta: Mergi descult pe pamant pentru o sanatate mai buna. Beneficiile medicale ale impamantarii, avantajele mersului in picioarele goale (s)

…..

Emilian, 20 feb 2015, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

5 responses to “Pantofii cu toc dăunează sănătății. De ce poartă femeile tocuri și cât rău își fac. De ce sunt atrași bărbații de femeile pe tocuri (s)

  1. Mă bucur că aţi publicat acest articol căci doream cînd sunt mai mare să port tocuri dar acest articol mi-a schimbat părerea.Nu voi mai purta tocuri aşa des şi înalte!
    Vă mulţumesc!

  2. Se pare ca nu numai tocurile si parfumurile sunt obiceiuri feminine daunatoare sanatatii, ci si sutienul! Problema principala cu sutienul este aceea ca restrictioneaza circulatia limfatica din zona sanilor, conducand de multe ori la aparitia cancerului de san. Oricat de ciudat ar suna, este o cauza foarte des intalnita a cancerului de san: http://all-natural.com/bras.html . Exista studii care au demonstrat ca femeile care nu poarta sutien au aceleasi sanse sa faca cancer de san ca si BARBATII – oare cati barbati se imbolnavesc de acest tip de cancer? Sub 1 la suta, zic eu (desi eu personal n-am auzit de nici un caz). Cum ar fi daca ar fi la fel si pentru femei? Bine, probabil ca daca nu vor sa renunte la toc si la parfum, la sutien in nici un caz nu vor renunta majoritatea, chiar daca ar sti ca se pot feri astfel de cancer – si despre parfum se stie ca e toxic, si cati oameni (femei si barbati) il folosesc si nu le pasa?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s