Earth Hour (Ora Pământului) este un eveniment ce se desfășoară anual în toată lumea. A pornit acu’ nu știu câți ani (nu contează așa mult) de la doar un oraș, apoi s-au implicat tot mai multe, apoi s-a răspândit pe tot globul. Se vrea a fi un semnal de alarmă față de impactul omului asupra mediului înconjurător și o modalitate de informare-conștientizare a publicului cu privire la problemele de mediu ale prezentului. Evenimentul presupune stingerea luminii timp de o oră, într-o anumită zi din an. N-ai voie să folosești deloc curent electric pentru o oră, că electricitatea poluează natura etc (consumul de curent electric poluează mediul prin faptul că electricitatea este produsă în special din arderea combustibililor fosili în electro-termocentrale). Anul acesta, Earth Hour se pare că va fi „celebrat” pe 29 martie 2014 începând cu ora 20:30. În timp, evenimentul s-a dezvoltat pe mai multe planuri (mai multe tipuri de probleme de mediu) și de la o singură oră, unii au trecut la zi sau la săptămâni de tot felul de „acțiuni eco”. Foarte frumos. Problema este că e perfect ineficient, și pentru că este atât de mediatizat am simțit nevoia să manifest un punct de vedere, la fel cum am făcut și despre inițiativa Let’s do it Romania AICI. Detalii în continuare:
Menţiuni, detalii:
– eu, cel care scriu acest articol, nu sunt un insensibil față de mediu. Cei care au mai vizitat blogul Ce-i cu noi? au putut vedea că îmi pasă chiar foarte mult de mediu. Deci nu ăsta e motivul pentru care am ceva cu Earth Hour.
– unii ar putea avea impresia că găsesc nod în papură („uite, și de Let’s do it a comentat nemernicul!”). Nu este asta. Eu doar apreciez lucrurile bune și subliniez lucrurile rele (în general, pe tot blogul). Și mai ales, subliniez RISIPA umană, ce există și în cazul Earth Hour ca și la Let’s do it!
– unii ar putea să zică „atunci fă tu mai bine dacă nu-ți convine!”. Fac și eu ce pot, din poziția/postura mea umilă. Fiecare să facă ce poate. Organizații ca WWF însă (cei care organizează Ora Pământului în România), la nivelul lor și banii lor și voluntarii lor și angajații lor și influența lor și notorietatea lor, ar putea să facă mult, mult mai mult. Eu măcar nu fac risipă, cei care organizează Earth Hour da!
– bineînțeles că sunt apreciate eforturile sincere ale angajaților WWF, angajaților din diferite ONG-uri sau voluntarilor care se implică în treaba asta. Ei chiar cred că ajută mediul și trebuie apreciat efortul lor. Problema este tot timpul la vârf, la oamenii care îi folosesc pe acei angajaţi şi pe acei voluntari la nişte treburi care sunt doar fun şi aproape inutile pentru binele societăţii sau al mediului;
Probleme Earth Hour – Ora Pământului 2014:
Da, se atrage atenția asupra problemelor de mediu prin mediatizarea acestor tipuri de evenimente, care sunt preluate de presă etc. Așa, și? Câți oameni din cei care vor stinge lumina în mod simbolic pe 29 martie vor începe de pe 30 martie să fie mai „eco”? PUȚINI! Și dacă ar vrea mai mulți să fie eco în România, nu prea au cum, decât prin chestii banale care per total nu poluează așa rău mediul: să stingi becu’ dacă n-ai nevoie de el, să nu lași apa să curgă prea mult degeaba, să nu lași încărcătoarele în priză și aparatele TV/PC mergând degeaba etc. Da, astea pot fi făcute uşor şi dacă Earth Hour reușește să convingă oamenii să își schimbe comportamentul în bine pe aceste probleme, atunci Felicitări Earh Hour! În rest, dacă omu’ nostru simplu vrea să fie pe bune „eco”, NU PREA ARE CUM! Dacă vrea să folosească energie electrică din surse regenerabile -> de unde bani de panouri solare sau turbine eoliene sau alte investiții? Dacă vrea să colecteze selectiv, de unde infrastructura decenta pentru așa ceva? I-a pus primăria la îndemână așa ceva? În 99% din cazuri, NU! Dacă vrea omu’ nostru să nu mai polueze așa rău cu mașina personală, poate să ia trenu pentru deplasarea în țară? Nu prea, că biletu e la fel de scump (sau mai scump decât deplasarea cu mașina în funcție de nr de pasageri), trenu’ e la ore nepotrivite, e aglomerație în tren, trenurile au întârzieri etc (în plus, şi trenurile poluează). Poate omu’ să meargă cu bicicletă la serviciu? NU, pentru că nu există infrastructură pentru biciclete (piste speciale și parcări) şi riscă să moară călcat de un şofer cretin și să i se fure bicicleta. Poate omu’ să cumpere doar produse bio, cu mai puține chimicale, crescute într-un mod prietenos cu mediu? NU, pentru că sunt mult mai scumpe decât celelalte, pentru că autorităţile susţin dezvoltarea de supermarket-uri care distrug economia locală în loc să susţină mici fermieri şi ţăranii români etc etc etc.
Earth Hour creează iluzia că problemele de mediu există DIN CAUZA OAMENILOR SIMPLI. Oamenii simpli trebuie să-şi modifice comportamentul şi totul va fi bine. În realitate, cam TOATE problemele pe care le avem noi românii, şi pe care le are omenirea în general, au o singură cauză, detaliată în textul acesta: România 2014: peste 100 de probleme – o singură cauză.
Problemele de mediu din jurul nostru NU SUNT CAUZATE DE OAMENII OBIŞNUIŢI! Da, este adevărat, fiecare dintre noi avem o anumită amprentă negativă asupra mediului prin simpla existenţă a noastră pe Pământ şi prin activitatea zilnică. Însă cea mai mare parte a poluării este cauzată de INDUSTRIE, de companii, distrugerea mediului este făcută prin concursul autorităţilor publice corupte – vezi defrişări, gaze de şist, OMG, Roşia Montană, iar societatea umană de astăzi dăunează mediului PENTRU CĂ AŞA ESTE CONSTRUITĂ ŞI MENŢINUTĂ PREMEDITAT – fără jenă faţă de mediu şi natură şi fără jenă faţă de binele oamenilor obişnuiţi. CEI CARE CONDUC LUMEA DIN UMBRĂ şi marionetele lor politice de la nivel naţional şi local SUNT ADEVĂRAŢII VINOVAŢI. Ei menţin în mod voit Sistemul în care trăim, aşa cum este el acum, adică PUTRED. Pentru că pe ei îi avantajează acest Sistem putred. El este putre doar pentru noi, pentru ei este minunat. Ei exploatează fără scrupule OMUL şi MEDIUL pentru ca EI să o ducă bine, indiferent de repercusiuni şi impactul asupra omenirii sau planetei. Iar noi, de dragul mediului, stăm să investim bani, energie, resursă umană în conştientizarea populaţiei să stingă lumina? Am înnebunit la creierii capului? NU, suntem doar distruşi mental premeditat şi nu vedem adevărul din jurul nostru. Nu vedem care sunt cauzele reale şi intrăm în hora protecţiei mediului fără să gândim. Iar unii sunt chiar plătiţi să pornească hora…
Evenimente gen Earth Hour, care NU SE ÎNDREAPTĂ CĂTRE ADEVĂRATELE CAUZE ALE PROBLEMEI pur şi simplu induc oamenii în eroare, creează iluzii, invită la non acţiune împotriva cauzelor reale şi RISIPESC bani (fonduri pentru organizare şi angajaţi) şi risipesc OAMENI (angajaţi, voluntari) pentru ceva care nu are o utilitate practică. Sau…are, dar mult mai mică decât AR PUTEA SĂ AIBĂ. Pentru că noi trebuie tot timpul să judecăm lucrurile nu după cât s-a făcut ci după cât S-AR FI PUTUT FACE din acea poziţie, cu acei bani, cu acei voluntari etc.
Analizând mobilizarea care există la nivel mondial pentru această “Oră a Pământului”, vom observa uşor că este o MARE RISIPĂ. Dacă toată “agitaţia” care se creează în jurul acestui eveniment s-ar direcţiona către ceva mai constructiv, rezultatele ar fi fabuloase. Să luăm un exemplu: în loc să organizezi în Bucureşti o Oră a Pământului în care oamenii să “tragă un semnal de alarmă” (prin faptul că stau pe întuneric, aprind lumânări în loc de becuri şi cântă unpluged ÎN PARTENERIAT CU PRIMĂRIA – cea VINOVATĂ de majoritatea problemelor de mediu din capitală), mai bine ar organiza o acţiune de protest şi o manifestare a indignării faţă de SITUAŢIA DE RAHAT în care suntem din punct de vedere al mediului şi faţă de ADEVĂRAŢII VINOVAŢI: infractorii corupţi, mafioţi şi criminali care ne conduc astăzi ţara (de la nivel central şi local). Adică ar trebui UNIŢE toate ONG-urile de mediu, scoasă o foaie A4 cu lista de probleme de mediu ale României, scoase alte foi A4 cu ADEVĂRATA CAUZĂ A SITUAŢIEI şi ADEVĂRAŢII VINOVAŢI (mai exact, conducătorii mafioţi ai instituţiilor publice relevante şi stăpânii lor din umbră) şi diseminate informaţiile peste tot. Apoi, ANUNŢAŢI TOŢI ANGAJAŢII DIN ONG-URI şi TOŢI VOLUNTARII DIN ŢARĂ, DIN TOATE ASOCIAŢIILE, să se unească şi să “viziteze” cauza. Adică un protest masiv, cu revendicări CLARE şi CONCRETE ce pot fi rezolvate “din pix”-ul unui primar/ministru peste noapte. Dacă s-ar putea manifestaţia să se desfăşoare ACASĂ la primar / ministru / prim-ministru ar fi ideal şi mult mai eficientă.
Acu’… imaginaţi-vă ce ecou ar avea o astfel de activitate, LA NIVEL MONDIAL, chiar dacă ar fi făcută într-o singură ţară sau chiar şi într-un singur oraş… “Earth Hour 2014 a fost sărbătorită la Bucureşti printr-un protest masiv împotriva primarului Sorin Oprescu, aflat la al doilea mandat. Primarul este acuzat că minte fără jenă în legătură cu suprafaţa de spaţiu verde per cap de locuitor în Bucureşti (unde au fost luate în calcul și cimitirele), este acuzat că risipeşte banii publici pe dezvoltarea infrastructurii pentru maşini în loc să susţină transportul în comun, fiind primarul care NU vrea să construiască piste reale pentru biciclete, cheltuind în anii precedenţi peste 10 milioane de euro pe batjocuri de piste pe trotuar. Peste 50.000 de bucureşteni au răspuns anunţului ONG-urilor de mediu şi au petrecut peste o oră în jurul casei primarului scandând continuu DEMISIA! Aceştia au anunţat că vor reveni seară de seară până când infractorul mafiot, aşa cum este numit Sorin Oprescu de către cetăţeni, va pleca.” Aşa ar putea arăta ştirile şi ziarele DE TALIE MONDIALĂ în urma Earth Hour România… Comparaţi acest posibil impact (SE POATE FACE!) cu ecoul aproape NUL care există an de an în urma evenimentelor tip Earth Hour…
De ce avem de la an la an aceleaşi probleme de mediu? Pentru că aproape niciodată în acţiunile de mediu nu este ţintită adevărata cauză: INSTITUŢIILE PUBLICE CĂPUŞATE DE MAFIOŢI INFRACTORI CRIMINALI.
Nu se pot rezolva problemele de mediu peste noapte? E nevoie să lucrăm pe educaţie, pe informare, pe conştientizarea publicului în privința mediului, iar lucrurile astea necesită timp? Hai nu mă înnebuni! Ăsta e doar bla bla. Să fim serioşi! Ia du-te cu 50.000 de oameni şi încojoară casa ORICĂRUI primar din România cu o revendicare scurtă, clară şi concretă în mână, ia să vezi tu cum se rezolvă IMEDIAT problemele de mediu… sau orice alte probleme… Ce, nu pot organiza ONG-urile de mediu aşa ceva? CUM SĂ NU?! Pot face foarte bine şi rapid! Ce, nu se laudă ele mereu cu numărul mare de voluntari implicaţi în nu ştiu ce activităţi? Ba da!
Şi atunci, de ce liderii ONG-urilor de mediu nu fac chestia asta sau ceva asemănător? De ce nu-i folosesc pe voluntarii ăia într-un mod cu adevărat constructiv? Păi dintr-unul sau mai multe motive: nu înţeleg situaţia (atunci ce caută la conducere?), sunt mafioţi / oameni de rea credinţă (multe ONG-uri există doar pentru bani), nu le pasă cu adevărat de mediu, le convine situaţia actuală (fac bani din proiecte de mediu şi liderii, dar şi angajaţii au un loc călduţ), le e frică de repercusiunile Sistemului mafiot, sunt îmbârligaţi politic etc. Şi-atunci… rispiesc an de an resursă umană de bună credinţă (angajaţi şi voluntari), materii prime, energie, bani, timp etc… ca să se joace de-a protecţia mediului, în loc să protejeze mediul PE BUNE – adică să lupte cu ADEVĂRATA CAUZĂ – CONDUCEREA MAFIOTĂ DIN ADMINISTRAŢIE!
Iar când alţi oameni organizează proteste împotriva intenţiilor criminale faţă de mediu (şi societate în general) ale conducătorilor mafioţi, ONG-urile, angajaţii lor şi voluntarii lor se fac că plouă… În modul ăsta…, din păcate, o să discutăm despre probleme de mediu şi peste 100 de ani…
Cică Earh Hour 2014 are următorul slogan / motto: Fiecare dintre noi are puterea de a schimba lumea în care trăim! Aşa este! Dar contează şi în ce direcţie foloseşti acea putere…
De citit și asta: Ora Pământului: o păcăleală josnică
Emilian, 24 martie 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.
A existat pina acum ceva timp, pe tema “orei pamintului” (scris intentionat cu litera mica), un articol foarte reusit pe blogul “piatza.net”, intitulat “Ora Pamintului – o pacaleala josnica”. Cautindu-l zilele acestea, nu l-am mai gasit … pacat !
Ăsta cumva?
http://www.infocon.ro/2011/03/ora-pamantului-o-pacaleala-josnica/
L-am adaugat in articol. Mersi.
Da, corect ! Este articolul care arata exact cum PORCUL (pardon, sa nu jignim porcii, de altfel e constatat faptul ca sunt mai inteligenti chiar decit ciinii si caii) de fost
vice-pres kkmerican “al gore” s-a implicat in promovarea “miscarii” respective, nu mai retin daca in calitate de initiator al ei, sau doar de “propagandist”.
Este o analiza detaliata a situatiei. Doar ca sa te completez si sa largim perspectiva asupra problematicii, hai sa ne uitam si mai in profunzime.
Poluarea e intr-adevar cauzata de industrie, de companii si de autoritatile publice corupte? Industriile si companiile nu raspund oare la cererea “pietei”, deci a noastra, a indivizilor? Nu are la baza lacomia fiecaruia, intr-o mai mica sau mai mare masura, dorintele si nevoile noastre, de cele mai multe ori exagerate?
Daca am cumpara mancare, haine, obiecte, pe masura nevoilor si nu a dorintelor am mai consuma atat de multe resurse? Daca am cumpara doar de la piata, supermarket-urile ar mai exista? Daca nu am mai vrea sa schimbam mobila atat de des, sau sa ne mobilam case inutil de mari, sau sa nu mai cumparam atatea carti care apoi sa stea ani de zile cuminti in biblioteca noastra in loc sa facem un “book sharing”, ar mai fi necesar sa taiem atatia copaci? Daca am alege sa stam cu chirie in loc sa ne cumparam toti case, sau pamanturi pt case, ar mai prospera bancile? Daca am merge cat mai multi cu bicicleta la birou chiar daca nu exista piste de bicicleta asta nu ar crea o reactie in lant care ar duce rapid si la implementarea pistelor de bicicleta? Si cati de daca ar mai fi ! … “Vote with your wallet!”
Asta ar insemna sa iesim din zona de confort, sa nu ne mai complacem, sa nu mai asteptam, sa nu mai dam vina pe altii si sa actionam. Sa actionam in interiorul nostru, si in exterior cand e stringent! “Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume !” o fraza des folosita, usor banalizata dar cat de profunda…
Sunt de acord cu tine. Și oamenii obisnuiti au multe de schimbat, dar buba principala ramane tot la nivelul politicii/administratiei corupte. Sansa noastra pentru o lume mai buna este ca oamenii sa evolueze pe cont propriu (ce zici tu cu schimbarea pe care vrem sa o vedem in lume), iar această schimbare sa se transforme in ALEGEREA CORECTA a oamenilor care sa ne reprezinte în politică/administratie – oameni de buna credinta/patrioti. SAU, schimbarea (cumva) a mafiotilor cu oameni de buna credinta, fara trezirea maselor de oameni. Habar n-am cum s-ar putea mai usor. Multe dintre exemplele pe care le-ai dat exista doar la un procent mic de populatie, chiar daca ni se pare ca fenomenul este ultra raspandit (gen oameni care isi ultra mobileaza ditai casele – ăstia sunt doar exceptii in Romania raportat la toata populatia). Noi cei care traim la oras, tindem sa vedem românii la modul general gandindu-ne la oamenii din jurul nostru, alti concetăteni, alti orăseni. Dar Romania adevarata nue la oras, e la țară. Acolo se păstrează viu adevăratul spirit românesc – BUN. Desigur, nu peste tot. Deci da, sunt multe chestii pe care le putem face si noi pe cont propriu, si e bine sa le facem daca putem si daca tin de noi. Insa cea mai mare probleme e la politic/administratie – de acolo s-ar putea rezolva TOATE problemele noastre…daca am avea oameni de buna credinta si patrioti in functiile cheie de conducere a Statului. Sigur ca noi, prin existenta noastra, sustinem anumite lucruri negative. Dar, precum in cazul supermarketurilor putem alege piaata, in alte cazuri NU AVEM ALTERNATIVA pentru a ne comporta mai civilizat. De exemplu, nu poti parca legal masina ca nu ai locuri de parcare, nu poti colecta selectiv gunoaie ca nu ai infrastructura, nu poti risca sa mori pe bicicleta doar de dragul de a nu polua, pentru ca nu ai piste, pentru ca administratiei nu-i pasa etc. Deci sa face ce tine de noi, si sa ne implicam in fortarea schimbarii acolo unde ar produce cel mai mult bine societatii – în politica si administratie.