Pericole in orasul Bucuresti. Dangers in Bucharest, capitala Romania. Câini, soferi, poluare, tencuială (77)

pericole bucuresti dangers bucharest romania, soferi inconstienti nebuni, crazy drivers, obiecte cazatoare cap, falling objects, poluare, caini maidanezi stapan, dogs, Brasov, ceicunoi.wordpress.com

For those who can’t read Romanian, please use google translate to find out below what are the dangers of visiting Bucharest (take it from someone who’s been living here since he was born):

Această informare-conştientizare este valabilă pentru studenţii care vin din provincie sau din alte ţări pentru a studia aici, pentru românii din alte oraşe care vin pe aici din diferite motive şi pentru străinii care ne vizitează capitala în scopuri turistice sau pentru afaceri.

Pericole care te pândesc în oraşul Bucureşti:

(toate au anumite explicaţii, deci nu faceţi prejudecăţi)

Pericolele din Bucureşti pot fi împărţite în 4 mari categorii: câini maidanezi, şoferi, poluare atmosferică şi obiecte căzătoare în cap (OCC-uri). (alte detalii despre cum să nu mori citiţi în textul meu de aici: Cum sa nu mori (la propriu). Accidente mortale și altele)

I. Câinii maidanezi

Câinii fără stăpân care aleargă liber pe străzi – te latră, te sperie, te atacă şi te muşcă (în istoria recentă a oraşului Bucureşti au existat câteva cazuri mortale în care oameni atacaţi de câini fără stăpâni au murit); în total, în Bucureşti, în  jur de 10.000 de oameni sunt muşcaţi de câini anual (sursa AICI) (detalii despre problema câinilor din Bucureşti citiţi într-un text de-al meu AICI).

II. Şoferii bucureşteni

Foarte mulţi şoferi bucureşteni sunt inconştienţi şi cretini – riscul de a fi călcat de o maşină în Bucureşti este foarte mare. În Bucureşti, nici ca pieton şi nici ca şofer, NU se stă la roşu şi se trece pe verde, cum ar fi normal în orice oraş civilizat. În Bucureşti, dacă vrei să nu mori, regula este următoarea: La ROŞU stai pe loc, iar la VERDE mai întâi verifici stânga dreapta faţă spate dacă este sigur să treci, şi abia apoi treci! (să nu ziceţi că nu v-am spus după ce v-a călcat o maşină când eraţi pe verde sau pe trecerea de pietoni şi aveaţi prioritate! :) ).

În  Bucureşti, şi în toată ţara de altfel, dar mai ales în Bucureşti, bicicliştii sunt de regulă trataţi ca un gunoi. Şoferii nu cedează trecerea bicicliştilor, trec razant şi cu viteză pe lângă ei, le deschid uşa în faţă, ies din parcare fără să se asigure etc, doar doar vor reuşi să-i calce şi să-i omoare pe biciclişti. Detalii despre asta aici: Cum omori un biciclist? – ghid practic pentru soferi. Comportamentul la volan. Cu bicicleta in trafic (edu4)

Foarte mulţi şoferi de taxi – te fraieresc dacă pot (atunci când eşti turist străin şi/sau nu prea te pricepi prin Bucureşti) şi conduc ca nişte nebuni fără să respecte regulile de circulaţie (cred că şansele să mori într-un taxi sunt mai mari decât în alte maşini din cauza şoferului). Pentru un taximetrist bucureştean ~smecher~, oraşul este moşia lu’ Mă-sa. Foarte mulţi taximetrişti bucureşteni conduc pe principiul “eu sunt la muncă, deci am prioritate faţă de orice mişcă; marş din faţa mea mai repede sau te calc!” (nu contează dacă ai prioritate faţă de el, sau dacă tu eşti pe verde şi el pe roşu).

Şoferii care cred că i-ai înjurat de mamă dacă le mulţumeşti sunt o altă problemă în Bucureşti. Mi s-a întâmplat mie o dată, când, după ce un şofer mi-a cedat trecerea pe trecere de pietoni, i-am mulţumit mai mult pentru mine aşa cu formula “thank you”, iar pentru că acel U seamănă foarte bine cu U-ul din formula “dU-te-n pU….mea”, dădea nervos să mă calce cu ditamai duba pe trecerea de pietoni. Pe loc habar n-aveam ce-am făcut şi de ce vrea să mă calce . După o vreme m-am prins care a fost faza. Deci ca regulă – nu mişcaţi buzele de niciun fel atunci când treceţi prin faţa unei maşini! Dacă insistaţi să mulţumiţi, mulţumiţi doar din mână+ aplecat de cap (semnal-simbol universal) şi nu daţi din gură sub nicio formă!

Şoferi care parchează absolut aiurea – te vor enerva când nu ai pe unde să treci ca pieton din cauza maşinilor parcate pe trotuar sau pe trecerea de pietoni, când nu ai pe unde să treci cu copilul în căruţ de copii, sau când nu ai pe unde să treci cu sacoşa de la piaţă.

Şoferii bucureşteni sunt una dintre cele mai mari probleme ale acestui oraş. Există câteva explicaţii pentru comportamentul lor, dar pe foarte foarte mulţi nu îi scuză. Dacă o să staţi câteva zile în Bucureşti, o să observaţi cum parcă toţi şoferii ar vrea să îi calce cu maşina pe pietoni (şi pe ceilalţi şoferi), dacă nu ar fi pedepsiţi în niciun fel ulterior.

III. Poluarea

Oraşul Bucureşti este una dintre cele mai poluate capitale europene. În principiu din cauza noxelor din traficul bucureştean infernal şi supra aglomerat la ore de vârf  (apropo: când plouă toţi bucureştenii se urcă în autoturismul personal şi se fac cozi imense de maşini pe străzi :)) parcă ar fi ploaie acidă :))) ), dar poluarea există în Bucureşti şi din cauza prafului (zonă de câmpie), a lipsei spaţiilor verzi, a abundenţei spaţiilor maro (pământ liber neplantat) etc.

P.s.: În mod normal bucureştenii ar trebui să poarte măşti ca în Tokyo atunci când merg pe stradă, dar pentru că acest popor este atât de distrus mental la foarte multe capitole, bucureştenii, la fel ca cei mai mulţi români, preferă să ignore aceste lucruri şi să stea cu mâinile în sân, în loc să protesteze împotriva administraţiei locale, direct responsabile de poluarea din oraş.

IV. Obiecte căzătoare în cap (OCC-uri)

În Bucureşti avem de-a face cu mai multe tipuri de OCC-uri:

TENCUIALA clădirilor vechi – îţi cade în cap şi mori

BUCĂŢI din clădirile vechi – părţi de ciment/beton, cărămizi, balcoane etc – îţi cad în cap şi mori

ŢURŢURI (bucăţi de gheaţă) – în special iarna – îţi cad în cap şi mori

Doar câteodată astfel de pericole sunt semnalizate de proprietarii clădirilor (sau de poliţie) prin bandă sau pancarte pe care scrie “Atenţie cade tencuiala!” sau “Atenţie cade balconul!” (am văzut eu o dată) sau “Atenţie cad ţurţuri!”. Dar indiferent de aceste semnale de avertizare, bucureştenii sunt atât de ignoranţi cu privire la propria lor viaţă încât trec cu capul în pământ ignorând orice potenţial pericol. Foarte multe OCC-uri se găsesc în noua zonă de fiţe a Bucureştiului – centrul vechi. Se vede superficialitatea acelor oameni în momentul în care se aşează la o terasă pretenţioasă-şmecheră fără să le pese că deasupra capetelor lor se află o clădire care stă să cadă. Bucureştenii sunt atât de ignoranţi încât dau cu capul la propriu de pancarta cu “Atenţie cade tencuiala!” şi trec prin acea zonă periculoasă fără absolut niciun stres (cu capul plecat desigur şi ochii în pământ). Bucureştenii sunt atât de ignoranţi încât sar liniştiţi peste nişte bucăţi imense de gheaţă zdrobite pe trotuarul pe care merg, fără să realizeze sau să le pese că deasupra lor mai sunt alte bucăţi care stau să cadă în capul lor (am văzut eu o dată).

De cele mai multe ori aceste pericole NU sunt semnalizate. Obiectele căzătoare în cap stau undeva sus şi ne privesc. Câteodată îşi identifică ţinta şi se lansează de pe marginea clădirii……..POC! ….. încă un român mort …

Emilian, 6 nov 2012, ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi?

Citeşte şi Cum sa nu mori (la propriu). Accidente mortale și altele).

6 responses to “Pericole in orasul Bucuresti. Dangers in Bucharest, capitala Romania. Câini, soferi, poluare, tencuială (77)

  1. Eram cu fratele meu pe zebra si a franat unul aproape si nu ne-a spus decat atat :

    Sa imi bag p… in gura voastra de tantalai.

    Daca cumva o sa iti citeasca blogul, cea ce ma indoiesc, ii doresc sa pateasca acelasi lucru si sa mai lase nervii ca se streseaza si se inbolnaveste. El isi merita soarta in tara asta !

  2. Sau dupa cred ca am mai spus, e mai usor sa pui semne si sa nu faci niciodata nimic in acest sens. Sau dupa cum i-am mai spus mamei mai demult ca sa nu se uite numai inainte, sa se uite uneori si imprejur (in legatura cu unii hoti ma refeream).

    • Mircea Badea, cu defectele pe care le are, spune de foarte multe ori lucruri corecte. Printre acestea, spunea la un moment dat ceva de genul că . O reacţie inteligentă, începută cu o milisecundă înainte ca cei din jur să apuce să se dumirească despre ce este vorba, poate face diferenţa şi te poate salva. Dar poţi face asta doar dacă îţi pasă de tine şi de sănătatea şi siguranţa ta, şi doar dacă eşti atent, mai ales când mergi pe stradă, mai ales în marile oraşe, mai ales într-un oraş periculos ca Bucureşti.

  3. Pingback: Diferenta interesul public vs interesul publicului. Lucruri care ne afecteaza viata si bunastarea. Ce vrea poporul român (edu12) | CE-I CU NOI?

  4. Pingback: Ce inseamna un trai decent. Ce ar trebui sa avem daca muncim. Drepturile românilor – sclavi muncitori fara bunastare (pol100) | CE-I CU NOI?

  5. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici: