Avantaje si dezavantaje in a avea un caine ca animal de casa. Pisica, peste, hamster, papagal (div5)

avantaje dezavantaje caine animal de casa pisica peste papagal hamster costuri responsabilitateOamenii din toată lumea au animale de casă, de diferite tipuri şi din diferite motive. În România cele mai multe animale de casă sunt probabil reprezentate de câini şi pisici. Iată ce veţi afla dacă citiţi acest text: De ce există animale de casă?De ce îşi iau oamenii animale de casă?;  Ce presupune un animal de casă?  (peşti, hamster, papagal, pisică şi câine); Avantajele şi DEZAVANTAJELE în a avea un câine ca animal de casă;

Atenţie: acest text este protejat de legea drepturilor de autor. Este interzisă republicarea în altă parte  fără acordul autorului!

A. De ce există animale de casă?

Pentru că mulţi oameni au vrut de-a lungul timpului să aibă un animal de casă, aşa că cererea a făcut ca oferta să crească, şi avem astăzi o grămadă de pet-shopuri în care nişte sărăcuţe animale stau chinuite în cuşti (papagali, hamsteri, pisici, câini etc) (pentru peşti nu e valabil, că ei nu realizează şi nu simt că stau închişi).

Animalele de casă sunt de regulă o creaţie a omului. Ele, aşa cum le vedem noi în magazinele specializate, nu ar trebui să existe pe această planetă. Dacă am elibera în natură, în sălbăticie toate animalele dintr-un pethop bogat, probabil că niciuna n-ar supravieţui mai mult de câteva zile. Animelele de casă sunt create, produse de om, pentru exact acest scop: să ne fie animale de companie. Natura nu le-ar fi creat niciodată. Să ţinem minte şi acest aspect.

Modul în care ajung animalele de casă la noii proprietari este PETSHOPul sau chiar mai rău (vezi imaginile de mai jos). În timp ce peștii nu au nicio problemă în a sta în acvariu (nu suferă în vreun fel), nu poate fi spus același lucru însă de exemplu despre papagali, pisici sau câini, care NU AU CE CĂUTA ÎN CUȘTI sau în acvarii mai maricele cu geamuri cât mai curate ca să poată fi văzute de trecători. Limitarea spațiului la nici 1 mp pentru un câine sau o pisică este deplorabil, sau la dimensiunea unei cuști pentru un papagal, care este o pasăre făcută să zboare… e un gest care nici nu poate fi calificat. Iar oamenii trec râzând și hăhăindu-se pe lângă magazinele cu animale (“uite ce drăguț e ăla de acolo!:D”). Cererea susține oferta este un lucru la care se pot gândi cumpărătorii, care oricum ar da-o se află într-o dilemă: dacă vor să ”salveze” unul dintre cățelușii din geam luându-l acasă pentru  că ”uită-te la el cât de drăguț e!”, în ziua următoare în locul lui va apărea alt animăluț, care va suferi înghesuit acolo până vine cineva să îl salveze și pe el, și tot așa la infinit. Omul este egoist și superficial. Măcar de-ar recunoaște asta tot ar fi bine. Ca bonus, aveți mai jos două imagini cu modul de vânzare a unor cățeluși în târgul AutoVit din capitală (era o căldură de mureai):

avantaje dezavantaje caine pisica hamster papagal pesti animal de casa probleme responsabilitate beneficii, ceicunoi.wordpress.com

avantaje dezavantaje caine pisica hamster papagal pesti animal de casa probleme responsabilitate beneficii 2, ceicunoi.wordpress.com

B. De ce îşi iau oamenii animale de casă?

a. Ca să nu fie singuri (pentru companie)

b. De plictiseală – când te plictiseşti sau vrei să-ţi “droghezi”/relaxezi creierul, te joci cu animalu’

c. Ca să agăţi gagici

d. Ca să “responsabilizezi” copilu’

e. Pentru că ţi-a fost milă de animal când l-ai văzut pe stradă sau în pet-shop aşa că l-ai luat acasă  deşi poate nu-ţi doreai neapărat să ai un animal de casă

f. Pentru că era fluffy şi drăguţ şi îţi place să smotoceşti chestii vii, fluffy şi drăguţe

g.Pentru protecție (a ta când te plimbi cu el, sau a casei când ești plecat);

g. Ca să ai un motiv pentru a te plimba/a face mişcare (valabil mai ales pentru cei care au câini) etc

(dacă mai sunt şi alte motivaţii please comment)

C. Ce presupune un animal de casă? 

Orice animal de casă presupune costuri, mai mici sau mai mari şi presupune atenţie/grijă, mai multă sau mai puţină. Cred că cele mai costisitoare animale de casă (dintre cele obişnuite) sunt pisicile şi câinii. Câteva detalii despre ce necesită cele mai întâlnite animale de casă:

Peşti

– acvariu + toată aparatura necesară pentru aerare etc (curent electric) -> costuri

– spaţiu pentru acvariu

– plante naturale sau artificiale şi alte elemente de design -> costuri (opţional)

– schimbarea apei şi spălarea acvariului periodic (dacă nu există un sistem şmecher care să nu mai necesite aşa ceva) -> timp şi/sau costuri

– hrană pentru peşti -> costuri

Hamster / porcuşor

– acvariu / cuşcă -> costuri

– spaţiu pentru acvariu/cuşcă

– substrat (rumeguş, carton etc) -> costuri

– jucării -> costuri  (opţional)

– hrană pentru animal -> costuri

– medicamente -> costuri (dacă e nevoie)

– vizite la veterinar -> costuri (dacă e nevoie)

Papagal

– cuşcă -> costuri

– spaţiu pentru cuşcă

– jucării -> costuri  (opţional)

– hrană pentru papagal -> costuri

– medicamente -> costuri (dacă e nevoie)

– vizite la veterinar -> costuri (dacă e nevoie)

– risc de alergie

– risc să nu dormi :) (din cauza cântatului)

Pisică

– cuşcă pentru transport -> costuri

– lesă pentru plimbat în aer liber -> costuri (mai rar întâlnit)

– cutie în care să-şi facă nevoile dacă e ţinută în casă -> costuri

– jucării -> costuri (opţional)

– tuns – cumpărat maşină de tuns şi tuns acasă sau tuns la specialist  -> costuri (opţional)

– hrană pentru pisică -> costuri destul de mari (când mergi la supermarket, în loc să-ți mai cumperi ție ceva, trebuie să dai bani pentru animal)

– vizite la veterinar  -> costuri (dacă e nevoie)

– medicamente -> costuri (dacă e nevoie)

– operaţii (castrare, accidente etc)  -> costuri (dacă e nevoie)

– risc de alergie / boli de la firele de păr

– pipi-ul de pisică miroase în toată casa – cică ăla de motan e şi mai rău; trebuie să îi speli zilnic sau aproape zilnic tava sau locul special în care îşi face nevoile SAU tre să speli covor-mochetă-gresie dacă nu e dresată pisica să facă unde trebuie – şi de regulă nu sunt dresate în acest sens. Unele pisici sunt mofturoase şi nu îşi fac treaba mare decât dacă le-ai curăţat treaba mică în prealabil. Deci trebuie să fiţi împliniţi cu faptul că veţi fi un mini sclav al pisicii dacă vreţi una :).

– suplimente de vitamine-minerale (pentru că probabil bobiţele alea penale cu care sunt hrănite pisicile în ziua de azi nu sunt suficiente) -> costuri (dacă e nevoie)

– risc să nu te lase să dormi – să te bâzâie la cap noaptea la culcare şi să te trezească mai devreme decât voiai tu. MIIAAAauu

– “super fun time” când pisica este în călduri – să vezi atunci distracţie.

– gelozie pe un alt membru al familiei sau pe un nou-venit în casă/familie (valabil şi pentru câini).

– pisicile au gheare ascuţite pe care şi le înfig pe unde apucă (mobilă, fotolii, canapea, covoare, membre vii ale oamenilor din casă :) etc).

– cu cine laşi pisica dacă pleci din oraş 2 zile sau pleci în concediu? Cine îi dă de mâncare, cine spală în urma ei etc….sunt lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să iei o pisică în îngrijire.

CÂINE – este un animal de casă mai complicat, trebuie dezbătut mai pe larg, cu avantaje şi dezavantaje:

D. Avantaje şi dezavantaje în a avea un câine ca animal de casă

D1. Avantajele în a avea un câine ca animal de casă sunt reprezentate de motivele pentru care îşi iau oamenii animale de casă la modul general, pe care le-am enumerat la început, dar reluăm aici cu câteva adăugări:

a.pentru că e fluffy şi drăguţ şi îţi place să te joci cu el și să smotoceşti chestii vii, fluffy şi drăguţe;

b.pentru că te plictiseşti toată ziua şi nu ai ce face şi vrei să treacă timpul mai repede într-un mod fun (atenţie: eu corelez plictiseala într-o ţară ca România cu egoismul – poate o să scriu despre asta într-un alt text)

c. ca să faci mişcare mergând cu el în parc

d. ca să nu fii singur, să-ţi ţină de companie

e. ca să agăţi gagici

f. ca să responsabilizezi copilul

g. ca să aibă cu cine să se joace copilul singur la părinţi

h. pentru că nu ai copii şi vrei să-ţi imaginezi că ai şi tu propriul “copil” – câinele

i. pentru protecție – plimbări / apartament / casă / curte

j. pentru că ţi-a fost milă de el când l-ai văzut pe stradă sau în pet-shop aşa că l-ai luat acasă deşi poate nu-ţi doreai neapărat să ai un animal de casă etc

(dacă ai primit un câine cadou, să știi că se poate refuza!; mulți oameni fac cadouri doar ca să scape de o ”obligație”; dacă nu voiai câine și totuși ai primit unul cadou, refuză-l politicos! e mai bine și pentru tine și pentru câine; nimeni nu trebuie să facă niciodată un câine cadou, până nu este 100% convins că persoana respectivă vrea așa ceva)

Atenţie: nu toate aceste motive sunt valabile pentru toată lumea. Fiecare deţinător de câine are unul sau mai multe dintre aceste avantaje-motive pentru care deţine un câine. Însă în principiu toţi stăpânii de câini au DEZAVANTAJELE enumerate în continuare (sau cel puţin o bună parte din ele). Există de exemplu mici diferenţe între cei care stau la curte şi pot ţine câinele în grădină şi cei care nu au curte sau stau la bloc.

Dezavantajele sunt reprezentate de toate chestiile necesare câinelui, pe care TU trebuie să le asiguri, dar nu numai. Este posibil ca, în funcţie de rasa câinelui, motivul pentru care s-a dorit un câine şi alte circumstanţe,  să nu fie valabile toate aceste dezavantaje, însă este bine să le cunoaştem şi să le conştientizăm pe toate înainte de a ne hotărî că vrem să avem un câine ca animal de casă:

D2. DEZAVANTAJELE în a avea un câine ca animal de casă:

(  “->” se traduce prin “implică” sau “presupune”, în cazul în care nu era clar deja)

1. Un câine costă, trebuie să îl cumperi din magazin sau din altă parte dacă nu îl primeşti de la un cunoscut, dacă nu îl iei de pe stradă sau dacă nu îl adopţi dintr-un centru -> bani

2. Câinii trebuie vaccinaţi ->  costuri şi timp

3. Dacă se îmbolnăveşte trebuie să îi dai medicamente (-> costuri) şi/sau trebuie să mergi cu el la veterinar -> costuri şi timp

4. Dacă vrei să îl castrezi sau are un accident, trebuie mers cu el la veterinar pentru examinare -operaţie – proteze etc -> costuri şi timp

5. Câinii necesită atenţie, vor să te joci cu ei non stop -> timp

6. Câinii necesită hrană, iar dacă nu ai tot timpul suficiente resturi de mâncare, sau câinele face mofturi la mâncare, înseamnă că trebuie să dai bani şi pentru mâncare specială -> costuri. De fiecare dată când vei merge la cumpărături pentru tine, va apărea întrebarea “dar câinele mai are mâncare?”. Dacă răspunsul este “nu mai are” sau “nu prea mai are”, înseamnă că pe lângă toate chestiile pe care le-ai cumpărat pentru tine (şi pe care ai dat deja destui bani), trebuie să adaugi şi costurile, destul de mari, pentru mâncarea câinelui. Câinii fiind mai mari decât alte animale de casă, mănâncă mai mult, deci banii pe care îi vei da pe mâncarea de câine nu sunt de ignorat. Gândeşte-te că ai putea să-ţi iei ţie sau altei persoane multe alte chestii, şi dacă nu te deranjează că vei da banii pentru un câine, atunci e ok. Dacă ai sau vei avea un câine mofturos, care nu acceptă orice resuri de mâncare, sau nu acceptă mâncare pentru câini obişnuită, ţine cont că va trebui să cumperi mâncare de câini mai şmecheră, deci mai scumpă, sau va trebui chiar să stai să îi găteşti. Deci la capitolul hrana câinelui, pe lângă COSTURI, e posibil să apară şi elementul TIMP consumat pentru aşa ceva.

7. Câinele, ca şi celelalte animale de casă, nu prea poate fi lăsat singur în casă/apartament sau în curte. Trebuie tot timpul să aibă cineva grijă de el, să-l verifice măcar o dată pe zi sau o dată la două zile dacă are suficientă mâncare şi apă. Acest lucru îţi complică existenţa mai ales când ai de rezolvat anumite probleme în alt oraş sau vrei să pleci în concediu/vacanţă şi n-ai cu cine să îl laşi. Atenţie la acest aspect. Unii oameni ajung să-şi modifice planurile, sau să nu mai plece unde ar fi vrut din cauză că nu au cu cine să lase animalul, care devine din ce în ce o povară, în loc de ceva de care să te bucuri.

8. Câinele trebuie scos la plimbare în fiecare zi, mai ales dacă este ţinut  în casă/apartament, ca să-şi facă nevoile şi să-şi mai dezmorţească oasele. -> timp

9. Conform legii, câini trebuie plimbaţi pe stradă obligatoriu în lesă (TOŢI), şi obligatoriu cu botniţă (cei potenţial periculoşi – contează rasa, dar şi dimensiunea şi agresivitatea). Câinii pot fi scoşi din lesă şi botniţă în zonele special amenajate pentru câini din interiorul parcurilor, însă doar dacă zona este bine închisă şi câinele nu poate ieşi din acel perimetru. -> costuri pentru lesă şi botniţă. (update sept 2012: cei mai enervanți stăpâni de câini sunt ăia care au un câine, merg cu el pe stradă fără botniță, tu treci ca omu liniștit pe trotuar pe lângă câine, ditamai dulăul sare la tine cu spume la gură și dinți de 2 metri să te mănânce, stăpânul se chinuie cu greu să nu-i scape din lesă și când îi zici ”botniță nu aveți la el?” îți răspunde ”nu nu …. că nu e agresiv” SUPERB! – mi s-a întâmplat de curând).

10. Conform legii, mizeria lăsată de câini pe stradă/trotuar/asfalt/spaţiu verde etc trebuie obligatoriu culeasă de stăpânul câinelui cu o punguţă şi pusă la gunoi. Proprietarii de câini sunt obligaţi conform legii să poarte cu ei la vedere o punguţă special pentru aşa ceva atunci când plimbă câinele, iar atunci când acesta îşi face nevoile în public, stăpânul câinelui trebui să se comporte civilizat şi să cureţe în urma câinelui. (Până în prezent, în toată viaţa mea, am văzut în Bucureşti doar 3 persoane care au fost civilizate şi au făcut acest lucru. Toate 3 aveau peste 55 de ani).

11. Câinii trebuie pieptănaţi ca să nu li se încâlcească blana -> timp

12. Unii câini lasă păr prin toată casa  ->  timp pentru a curăţa, şi probleme de sănătate pentru că inspiri firele de păr şi se duc pe plămânii tăi; de asemenea, mulţi câini lasă BALE prin casă – GROSE!

13. Câinele trebuie tuns atunci când are blana prea lungă şi este prea cald. De asemenea, cică la câinii ţinuţi mai mult în casă/în apartament trebuie să le fie stoarse periodic, cu degetele, nişte glande din fund  -> scârboşenie, timp şi costuri (un tuns costă de la 70 de lei în sus, iar cu tot cu stoarcerea glandelor de la 80 de lei în sus) (vomit!)

14. Câinii pot lua căpuşe  -> timp pentru a verifica sau a-l duce la veterinar dacă se îmbolnăveşte

15. Jucării speciale pentru câini există, dar costă

16. Câinii latră, ceea ce reprezintă un deranj pentru vecini, dacă nu şi pentru proprietar.

17. Câinii simt nevoia să roadă chestii -> adio papuci, haine, pantaloni, pijamale etc şi  mulţi simt o nevoie ciudată de a alerga după biciclete sau chiar maşini – bineînţeles, dacă nu sunt dresaţi să fie cuminţi.

18. Foarte mulţi oameni trăiesc alături de câinele lor, fără ca acesta să fie dresat… Mare greşeală!  Un comportament haotic/neastâmpărat al câinelui provoacă diferite probleme, stres, costuri, sau poate duce chiar la moartea câinelui (sare în faţa unei maşini). Când văd cum se chinuie atât de mulţi oameni cu câini în parc, să-l ţină locului, să-l stăpânească, să-l potolească, să alerge după el, să-i pună botniţa sau lesa, să îl facă să nu-l mai târască în alergare prin tot parcul, să-l facă să nu mai latre, să-l facă să nu deranjeze alţi oameni sau alţi câini, să-l facă să nu mai umble prin toate gunoaiele etc etc etc, îmi vine să îi întreb: “Nu te supăra, dacă te chinui atât, de ce mai ţii câinele ăsta? Dă-l cuiva care este în stare să îl dreseze!”. NU ESTE NORMAL CA UN OM SĂ CONVIEŢUIASCĂ ALĂTURI DE UN CÂINE CARE ESTE NEDRESAT. În principiu, orice câine poate fi dresat. Trebuie doar să realizezi că este normal ca al tău câine să te asculte, măcar la lucrurile de bază (“stai aici!”, “stai pe loc!”, “nu mă alerga!”, “vino aici!”, “nu mai lătra!”, “nu face sex cu ceilalţi câini!”, “nu muşca piciorul copilaşului!” etc). Atunci când vine vorba de dresaj, care repet, este absolut obligatoriu pentru orice câine-animal de casă, sunt două posibilităţi:

a. dai câinele la nişte dresori şi le zici ce vrei să înveţe câinele să facă  -> costuri

b. înveţi singur cum se dresează un câine şi ţi-l dresezi chiar tu  -> timp (găsiţi o infinitate de informaţii despre dresajul de câini pe internet)

Prin dresaj trebuie să urmăriţi cel puţin 3 chestii obligatorii: 1.să stea pe loc când îi spuneţi, 2.să vină la voi când îi spuneţi şi 3.să meargă “frumos” pe lângă voi atunci când vă plimbaţi (nu să se smucească în lesă, nu să vă alerge, nu să rămână să miroasă toate gunoaiele etc).

De asemenea, un câine nedresat, va cauza o grămadă de probleme în interiorul casei: va roade papucii, încăltările şi ce mai apucă, va murdării geamurile, îşi va face nevoile la nimereală, nu te va lăsa să dormi etc.

19. Câinii pot fi un potenţial pericol pentru copii. Câinii sunt totuşi animale, nu ai de unde ştii că nu o ia razna la un moment dat (fie de la căldură, fie îl muşcă sau înţeapă vreo insectă, fie i se sparge vreun vas de sânge, fie e călcat din greşeală pe picior sau ceva) şi se apucă şi muşcă pe cine vede în jur. NU poţi fi niciodată sigur că al tău câine nu muşcă! Nici măcar legat de membrii familiei, ca să nu mai vorbesc de persoane străine din parc. Când aud de la stăpânii de câini faza cu “staţi liniştit că nu muşcă!” îmi vine să-i întreb “De unde ştii tu că nu muşcă?”. Să te bazezi pe faptul că nu a muşcat pe nimeni până acum implică un risc pe care nu trebuie să şi-l ia niciun proprietar de câine. De aceea, respectarea legii la faza cu lesa este de bază. Nu cred că vrea nimeni să se trezească dat în judecată pentru că animalul a muşcat copilul cuiva sau să rămână veşnic pe conştiinţă cu moartea sau rănirea gravă a vreunei persoane sau vreunui copil.

20. Unii câini miros urât, mai ales dacă sunt plouaţi, ceea ce reprezintă un disconfort atât pentru tine cât şi pentru vecini dacă stai la bloc.

21. Câinii trebuie spălaţi periodic  -> timp

22. Câinii trebuie spălaţi pe labe după fiecare plimbare pe afară, ca să nu vă murdărească parchetul, gresia, covorul din casă  -> timp

23. Unii câini au gene biologice mai slabe şi nu rezistă la frig, având nevoie de “haine de câini”  ->  costuri

24. Câinii, mai ales cei de apartament care nu fac mişcare (că n-are cine să iasă cu ei să stea cu orele să alerge şi ei un pic, că sunt totuşi descendeţi ai lupilor…) şi sunt vai dă capu’ lor…or să aibă nevoie de vitamine-minerale suplimente alimentare ca să-şi dezvolte sistemul osos, imunitatea etc -> costuri

25. Câinele îţi limitează posibilitatea de a te deplasa pe distanţe mari dacă nu ai maşină (este cam lipsă de respect faţă de ceilalţi oameni să te urci cu un câine într-un mijloc de transport în comun – motivul? pentru că pe lumea asta există oameni care au alergie la câini şi nu ai de unde să ştii că nu este unul dintre ei în autobuzul, metroul, tramvaiul în care te urci tu).

26. Câinele îţi complică existenţa atunci când mergi în concediu, n-ai cu cine să îl laşi, şi eşti nevoit să îl iei cu tine – eşti forţat să te gândeşti tot timpul şi la binele câinelui – unde stă în maşină, îi este frig, îi este cald, are apă, hrană, unde  doarme, ne dă voie cu el la hotel etc -> o complicare a vieţii tale;

27. Atunci când deţii un câine ca animal de casă, şi mai ales dacă îţi place de el foarte mult, trebuie să fii conştient tot timpul că îl poţi pierde (fuge de nebun / ţi-l fură cineva / se pierde). Să vezi atunci bocete şi tristeţe. (Cât de greu este să îi legi cumva nişte date de contact la gât? poate dă peste un om de bună credinţă care are astfel cum să îl returneze stăpânului).

28. Să plimbi câinele prin parcurile marilor oraşe devine un chin atunci când pe acolo umbla liberi câini maidanezi. Pentru că stau în Bucureşti, văd foarte des cum stăpâni de câini care-şi plimbă animalul liniştiţi prin parc sunt atacaţi de câinii maidanezi. Să vezi distracţie când este vorba de o haită întreagă de câini maidanezi care te înconjoară şi eventual mai sunt şi turbaţi. Să vezi distracţie când îţi este muşcat câinele de nişte maidanezi sau de alţi câini lăsaţi liberi de stăpânii lor prin parcuri. O nouă vizită la doctorul veterinar. Alţi bani pt operaţie-copci etc.

29. Unii câini nu te lasă să dormi. Unii urlă noaptea ca lupii, deranjându-te atât pe tine cât şi pe vecini. Iarăşi problema dresajului…

30. Unii câini manifestă gelozie faţă de un nou venit în casă sau în familie. De exemplu într-o confruntare dintre un câine gelos pe noul bebeluş din casă şi bebeluşul respectiv, cine credeţi că va câştiga? Plus că nici n-ai cum să ştii dinainte cum va reacţiona câinele… Deci…iarăşi…mare grijă la copii!

Toate aceste dezavantaje au fost trecute într-o ordine aleatorie. Îţi recomand să le reciteşti şi să le ţii minte pe cele care crezi că sunt valabile pentru tine, sau vor fi valabile dacă ţi-ai lua câine… Reciteşte argumentele acum ca să se fixeze mai bine în cap.

Aşa…acum, având în minte aceste dezavantaje/complicaţii ale existenţei tale pe care le implică viaţa alături de un câine ca animal de casă, şi gândindu-te la cât de fericit te-ar face sau DACĂ te-ar face fericit PE BUNE un câine ca animal de casă, pune în balanţă toate avantajele/beneficiile reale şi toate dezavantajele/problemele/riscurile pe care le implică un câine, şi  hotărăşte cu luciditate (cu creierul, nu cu inima, nu bazat pe senzaţii şi sentimente) dacă este avantajos sau nu pentru tine să îţi iei un câine (în cazul în care nu ai şi vrei), sau dacă ar fi bine să renunţi la cel pe care deja îl ai.

Emilian, 28 iunie 2012, ceicunoi.wordpress.com

Citiţi şi despre Problema câinilor maidanezi în România

Update 27 aug 2012: Copil, în comă după ce a fost muşcat de câinele familiei în zona capului      Să-ţi tot laşi copilul şi câinele împreună nesupravegheaţi…Deşi…la cât de rapizi sunt câinii, îţi pot musca imediat copilu’ fără să mai apuci să faci ceva, chiar dacă eşti acolo… Sigur, sigur, “câinele meu nu muşcă şi nu este agresiv”. De unde ştii tu chestia asta? Faptul că n-a muşcat până acum, nu înseamnă nimic! Câinele este un animal. Nimeni nu poate ştii cum va reacţiona la anumite chestii din jur… Nu mai faceţi astfel de “pariuri” pe viaţa copiilor voştri… E posibil să-i pierdeţi. Un alt exemplu de astfel de pariu are loc atunci când părinţii îşi transportă cu maşina copilul mic pe “scaunul mortului” sau pe bancheta din spate aplecat peste scaunele din faţă. La un accident (din vina şoferului sau nu), copilul va muri. Dar…”lasă, mă, că nu mi se întâmplă mie”. De fapt cei mai mulţi nici nu se gândesc la aşa ceva. Să tot facă copii toată lumea :).

Update 27 sept 2012: Mergeam liniştit pe trotuar fără să par deloc suspect. În faţa mea văd o femeie cu un câine măricel în lesă, FĂRĂ botniţă. Am zis, hai să îl ocolesc, pe acelaşi trotuar destul de lat, cât de mult pot. Femeia era destul de mică şi ştiind că e posibil ca al ei câine să sară la mine când trec nevinovat pe lângă el, i-a scurtat lesa (înfăşurată în jurul mâinii), şi s-a proptit bine cu picioarele în asfalt, ca să poată să îl ţină. Când am trecut pe lângă el, câinele a sărit la mine ca turbat, cu dinţi dăia fioroşi pe care ar fi vrut să-i înfigă în cărniţa mea tânără. Femeia a reuşit cu greu să îl ţină la juma de metru de mine. Reuşesc să mă îndepărtez la câţiva metri de el (cât să fiu în siguranţă) şi mă întorc să o întreb pe femeie: “Botniţă n-aveţi la el?” La care femeia ce-mi răspunde, râzând nevinovată aşa: “Nu nu…că nu e…..” Şi n-a continuat să mai zică nimic pentru că probabil şi-a dat şi ea seama ce cretinitate a spus. Se referea la “Nu nu, staţi liniştit că nu e periculos, n-are nevoie de botniţă…”. Răspunsul ăsta vine după ce câinele tocmai sărise să mă sfâşie, cu greu l-a oprit, şi încă mă lătra. Dasta zic şi REPET: NU ORICINE AR TREBUI SĂ AIBĂ CÂINE! NU VĂ LUAŢI CÂINE FĂRĂ SĂ GÂNDIŢI ÎNAINTE LA IMPLICAŢIILE PE CARE LE ADUCE! PUNEŢI LESĂ ŞI BOTNIŢĂ CÂINILOR ATUNCI CÂND IEŞIŢI CU EI ÎN PUBLIC!

Atenţie: acest text este protejat de legea drepturilor de autor. Este interzisă republicarea în altă parte  fără acordul autorului!

24 responses to “Avantaje si dezavantaje in a avea un caine ca animal de casa. Pisica, peste, hamster, papagal (div5)

  1. Pingback: Campanie de prindere, sterilizare si castrare a cainilor maidanezi Sector 6 Bucuresti (pol73) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Chestii funny amuzante (sau nu?) cautate pe google de unii oameni care ajung la mine pe blog (div8) | CE-I CU NOI?

  3. Pingback: Ce amenzi risca posesorii animalelor de companie in Bucuresti. Lesa, botnita, mizerie, spatii special amenajate (edu20) | CE-I CU NOI?

  4. Era mai demult un documentar la discovery in legatura cu sfarsitul lumii (de fapt sfarsitul a venit cu intreruperea curentului electric de la centralele atomice). Cainii au murit in casele oamenilor, in afara de cei care au putut sa scape. Lumea nu se va termina cu distrugerea omenirii.

  5. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  6. Pingback: Cum ne pierdem timpul? Lucruri care ne ocupa viata si care ne impiedica sa actionam in binele nostru si al societatii pe termen lung. Comportamentul oamenilor in lumea moderna (edu) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  7. deci acest articl ne sugereaza sa nu avem animale dar nici copii >si copii costa mult mai mullt decat animalele!Culmea ,am avut peste 40 de caini in viata mea ,salvati ,pisici ,doi serpi ,acvarii cu pesti si un arici >

    • Eu doar am subliniat care sunt problemele legate de animalele de casa. Fiecare decide in functie de ce vrea si ce situatie are acasa.

  8. Un articol foarte bun, prezintă in cea mai mare parte realitatea pe care multi nu o cunosc anterior achizitionarii unui animal in casa, vorbesc din experiența mea. Dar adresez o provocare scriitorului, să işi demonstreze dibăcia in ale scrisului si in intelegerea de ansamblu a subiectului tratat si să completeze cu aceeasi cantitate de scris avantajele detinerii unui animal, in speta câine sau pisică. Multumesc. Aparitia echivalenta a următorului articol vizând avantajele, va contribui la echilibrarea prezentării si la demonstrarea capacității autorului de a intelege pe deplin subiectul la care s-a angajat să îl trateze.

    • :) Multumesc pentru sugestie, din pacate nu e timp de investit intr-un astfel de articol – partea a doua, cu argumente pro/avantaje, si nici n-ar fi de interes, intrucat avantajele sunt mult mai cunoscute de publicul larg. Toti stiu de ce si-ar lua sau isi iau un animal de casa. Diverse motive, dar toata lumea le stie pe ale lui. Lucrurile sunt clare in privinta avantajelor, de aceea nu merita sa scrii un articol despre asta, este practic inutil. Probleme apar insa la dezavantaje, pe care multi nu le cunosc, sau le ignora. De aceea, un articol despre dezavantaje are sens si de aceea l-am scris. Despre avantaje n-are rost sa scrii, toata lumea le stie/banuieste.

  9. sigur autorul nu este un iubitor de animale…O lista si mai lunga as putea face cu dezavantajele care la prezinta un copil :))

  10. Mie mereu miau placut cainii de aceea miam cumparat o catea.Dar sa stiti ca acest articol ne spune sa nu avem animale de companie si nici copii dar sa stiti ca dac ai un caine langa copil ii ajuta imunitatea si invata mai repede sa umble.

  11. E foarte trist faptul ca ai aceasta gandire. Atât pot spune …Foarte trist!!! Parerea mea e ca ti-ai pierdut cateva ore din viata pentru a scrie acest articol care nu are relevanță! Trist

  12. ha ha ha!!!
    Cel care a scris articolul sigur nu a avut un animal de companie (caine) si este un mare egoist. Un animal de companie este benefic pentru sanatate, pentru relationare, lucruri care nu prea se cumpara cu bani.
    Sunt lucruri pentru care cheltuim bani inutil, si care sunt si daunatoare pentru sanatate si mediu.
    In cazul unui animal de companie nu este valabila sintagma “cat dai aia primesci”, aici este vorba de iubire neconditionata.
    Foarte neinspirat acest articol si nu-ti recomand un animal de companie. Probabil costurile te vor face nefericit.

    • Articolul e scris in 2012 cand inca nu aveam creierul suficient de copt. Cu creierul de acum nici n-as mai fi pierdut timpul cu un asemenea subiect cvasi neimportant. Da, cainii si animalele de casa aduc o mare bucurie stapanilor lor si chiar alinare in cazul batranilor singuri. Fiecare sa judece cum e mai bine in functie de cazul lui particular, daca merita investit timp si bani in asta, sau ar putea fi investit, macar acel timp, in altceva, in ceva util societatii, nu doar bucuriei personale. Oh well.

  13. Cine trebuie sa moara ,moare si cu caini,si in accidente,pe strada,in pat,dormind etc….!Asa ca Dumnezeu hotareste!Si nu e vine cainelui s.a !

  14. Eu mi-am luat un catel in cel mai dificil moment al vietii mele, atunci cand cineva foarte drag mie a murit. M-a ajutat enorm si am ajuns sa il iubesc mai mult ca orice pe lumea asta.

  15. Eu am un papagal perus. E frumos, dragalas si inteligent. Are 6 anisori si l-am invatat sa vorbeasca. Nu deranjeaza deloc, noaptea doarme in alta incapere. Investitia a fost minima(el si colivia), apoi semintele pe care le mananca nu sunt scumpe, ii mai dau cate o feliuta de mar sau foaie de salata, apa plata, cate un os de sepie pt cioc si pietricele/nisip pt buna digestie, toate astea sunt lucruri mici pe langa bucuria pe care ne-o aduce in fiecare zi.

  16. pe mesele autoritatilor sunt tot mai multe planger privitoare la disconfortul realizat de caini in curtile comune si in aparatamentele de la bloc. s-a dat o lege a protectiei animalelor, dar nici o lege de protectie a oamenilor. legea 61/1991 e o poveste pentru naivii care spera ca li se vor asigura DREPTUL la LINISTE ! sper ca guvernntii sa se ocupe si de schimbarea acestei legi, care nu numai ca este incompleta, dar nici macar nu se aplica pentru ca politistii nu cunosc procedurile de aplicare (proceduri dealtfel incomplete).

  17. Privind subiectul din unghiul de vedere al unei persoane alergice la parul animalelor, ceea ce creaza un discomfort maxim al respiratiei, pot spune ca parerile sunt impartite intotdeauna si referitor la orice subiect in discutie. Personal, consider ca autorul si-a expus punctul de vedere in mod inteligent si documentat. Acest blog este foarte interesant si il voi reveni des pentru a citi lucruri foarte, foarte interesante. Autorul este, fara doar si poate, un om documentat, inteligent, activ, iubitor de oameni si animale, care se implica in problemele cotidiene, spre deosebire de altii care doar “butoneaza tastele” sub protectia anonimatului si cam atat, avand insa pretentia ca sunt foarte importanti si atotstiutori in multiple domenii, ceea ce e clar ca e un neadevar si respectivii se afla in eroare crezandu-se astfel. Avand dreptul la propria opinie, “nu ca zic, dar vreau sa spun” ca am cunostinte care au animale de companie in apartament si vizitele pe care le-am facut acestora au fost cosmaruri pentru mine. Nu ma bat cu caramida in piept ca sunt vreo mare iubitoare de animale, as minti. Tocmai pentru ca puricii sunt principalii paraziti al multor animale domestice si salbatice, am oroare de aceste insecte sinistre. Nu cred ca ma poate contrazice cineva in privinta faptului ca, oricat de ingrijit ar fi animalul, pisica sau cainele, cu zgarzi antipurici, tablete orale antiparaziti, sampoane si alte chestii, oua, larve, pupe, adulti, puricii sunt intotdeauna in parul lor. Cine e alergic la piscaturile puricilor, la parul animalelor, la alti paraziti pe care animalele le au in zona anusului, spre exemplu, va fugi cat il tin picioarele de aceste animale de companie. Animalutele acestea lasa oua de paraziti in toata casa pe unde umbla. Bref, intr-o casa sau apartament in care traieste si un caine, o pisica sau ambele, am constatat ca aerul e viciat, irespirabil, toata mobila, tapiteriile, covoarele sunt pline de oua de paraziti, smocuri de par de animal, urme de urina, fecale, asadar un paradis al bacteriilor, virusurilor, microbilor de tot felul, deci un focar de infectie oribil.
    Am avut vecini care aveau caini si pisici in apartament, puneau mana pe animal si apoi pe mancare, fara sa se spele pe maini. O pisica ce sta pe masa, pe canapea, peste tot, isi freaca fundul cu viermi de toate acestea. Un caine nu sta pe masa, dar pe fotolii da. Tot cu anusul stau aceste animale chiar pe pernele voastre, iubitorilor de animale! Apoi voi puneti capetele si dormiti pe aceste perne si visati frumos. Numai daca ma gandesc la mancarea preparata de “gospodinele” care au animale de companie in casa, ma ingrozesc. Ati citit ce boli oribile transmit aceste animale? De toxoplasmoza ati auzit? dar de leptospiroza? Oricat de bine ingrijit e animalul, tot o puteti pati. Parerea mea este ca locul unui animal domestic este in curtea casei unde sa se afle si un loc special amenajat pentru el in care sa se adaposteasca de intemperii. Nicidecum in casa. Punct. Si cui nu-i place ce am scris, n-are decat sa nu-i placa.

Spune-ți părerea aici: