Avantaje – dezavantaje internet (p1): Beneficiile utilizarii internetului (net4)

internet avantaje dezavantaje probleme riscuri pericolele internetului, ecomagazin.roInternetul oferă omului modern o grămadă de avantaje, care îi ușurează sau îi îmbunătățesc viața, fie îl ajută să economisească timp, bani, fie să-și găsească un partener de viață, fie îi oferă modalități de a-și petrece timpul simțindu-se mai bine (cel puțin pe moment) etc. Din păcate însă utilizarea internetului prezintă și anumite probleme, pericole, pe care este foarte bine ca oricine intră pe net să le știe, să le conștientizeze, și să se ferească de ele. Astfel, după părerea mea, iată care sunt principalele avantaje și pericole ale internetului în prezent:

Avantaje internet (ce beneficii oferă internetul):

Acces foarte rapid și facil (de regulă) la toate avantajele internetului, la un PREȚ RELATIV MIC: în jur de 10 euro pe lună, în funcție de abonament. Internetul oferă:

Tot felul de INFORMAȚII, DIN TOATE DOMENIILE (politica, administrație, sport, agricultură, vreme, informații juridice – legi, hotărâri etc) prezentate sub tot felul de forme: știri, articole, imagini, videoclipuri etc. Te poți abona gratuit la tot felul de newslettere, prin care vei primi pe mail doar informațiile din domeniile care te interesează. Bogăția informațiilor care există pe internet te poate ajuta să-ți formezi păreri într-o mai bună cunoștință de cauză, și să acționezi în consecință. Un om informat este un om mai bogat (cel puțin spiritual).

MERSUL TRENURILOR și altor mijloace de transport (autobuze, autocare, microbuze, avioane etc)

ȘTIRI

ÎNFORMAȚII DE INTERES PUBLIC (care sunt publicate pe internet)

STAREA VREMII (meteo)

COMUNICARE cu instituțiile publice și companii private (găsirea numerelor de telefon și fax, posibilitate de comunicare prin mail – poștă electronică etc)

COMUNICARE rapidă și facilă cu oameni de oriunde de pe glob (SOCIALIZARE), prin: MAIL, siteuri de socializare, messenger, skype etc; există posibilitatea de a vorbi ca la telefon, gratuit;  comunicare cu rude și prieteni, comunicare cu colegi de școală/facultate/serviciu, comunicare cu profesori etc

Acces la CURSURI ONLINE (unele gratuite), și alte informații/documente utile în pregătirea profesională și carieră (valabil în perioada şcolii, liceului, facultăţii, serviciului şi tot restul vieţii)

Căutarea şi găsirea unui serviciu

Posibilitatea de a lucra de acasă

Acces la ”RESURSE-DROG” care să ne relaxeze(”drogheze”) creierul: cărți, poze, filme, muzică, shopping, jocuri, jocuri de noroc, siteuri de socializare, forumuri, blogging, pariuri etc

Comerț electronic  – posibilitatea de a găsi și cumpăra produse de care ai nevoie, la cel mai mic preț de pe piață. Posiblitatea de a vinde chiar tu diferite produse, ca persoană juridică, sau chiar fizică.

Posibilitatea de a da, gratuit, ANUNȚURI referitoare la orice: cumpărări-vânzări, matrimoniale, evenimente, proteste etc

PUBLICITATE – posibilitatea de a-ți face reclamă produsului pe care vrei să-l vinzi, fie prin anunțuri, fie printr-un web-site sau blog personal, fie prin reclame pe alte siteuri etc

Posibilitatea de A-ȚI face publică o părere (de a te face auzit) – prin comentarii la diferite știri, articole, pe forumuri, pe diferite siteuri etc, prin administrarea unui propriu site de internet / blog, unde poți posta(poți publica) ce informații dorești.

Posibilitatea de a ÎNVĂȚA LIMBI STRĂINE GRATUIT; posibilitatea de a învăța gratuit să faci tot felul de chestii utile vieții cotidiene (prin videoclipuri, tutoriale, prezentări, puse la dispoziție oricui pe internet)

ECONOMIE DE TIMP – internetul îți poate asigura o foarte mare economie de timp. În loc să pierzi timpul (în diferite moduri), pentru a obține ceva/a rezolva ceva, prin intermediul internetului foarte multe probleme se rezolvă mult mai rapid:

în loc să CAUȚI UN NUMĂR DE TELEFON, O ADRESĂ SAU O FIRMĂ în pagini aurii de exemplu,  vei găsi informațiile respective mult mai rapid pe google

în loc să CAUȚI TOT FELUL DE INFORMAȚII pe suport de hârtie (șapte seri, ziare, reviste etc), sau deplasându-te în anumite locuri/clădiri pentru a afla ce te interesează, le poți găsi mai rapid pe internet (atâta timp cât ele există pe internet)

în loc să PLĂTEȘTI FACTURILE deplasându-te până la punctele de încasare facturi, le poți plăti de acasă, pe internet, fără deplasare, fără timp pierdut (este necesar un card bancar)

în loc să FACI CUMPĂRĂTURI din magazine, supermarketuri (timp, nervi, consum de benzină etc), poți face cumpărături de acasă, pierzând mult mai puțin timp.

în loc să DEPUI DIFERITE ACTE, CERERI, PETIȚII tipărite (în relația cu instituțiile administrației publice), le poți trimite în format electronic, prin MAIL (în cazurile în care se acceptă acest lucru)

în loc să te deplasezi pentru CUMPĂRAREA DE BILETE de tren, avion, la concerte, evenimente, expoziții, teatru, opera, balet etc, le poți cumpăra, sau măcar rezerva pe internet.

Citește și:

Dezavantaje internet (probleme, riscuri și pericole legate de utilizarea internetului)

Emilian, 17 feb 2012, ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi?

4 responses to “Avantaje – dezavantaje internet (p1): Beneficiile utilizarii internetului (net4)

  1. Pingback: Avantaje – dezavantaje internet (p2): Pericolele internetului. Probleme, riscuri (net5) | newsinfo1000

  2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

    • Ma bucur ca ti-a placut textul. Vezi ca e si unul despre DEZAVANTAJELE/PERICOLELE internetului si unul despre FACEBOOK. Cauta-le in categoria Internet.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s