Două fete din Bucureşti încearcă să revigoreze satul bunicilor – Ileana, din judeţul Călăraşi

oana calarasu revigorare sat bunici comuna ileana calarasi viata la tara 1Ieri, la evenimentul organizat de Muzeul Ţăranului Român la Institutul Francez, cu ocazia Sânzienelor / zilei Iei, am întâlnit-o pe Oana Călăraşu, una dintre cele două Oane ( :) ) din Bucureşti care încearcă să salveze/revigoreze, puţin câte puţin, cultura şi tradiţiile din satul şi comuna bunicilor, unde şi-au petrecut copilăria. Este vorba de satul Ileana, comuna Ileana, Judeţul Călăraşi, la aproximativ 50 km de Bucureşti.

Oana este o fată cu capul pe umeri, care mi-a reconfirmat faptul că încă avem în România tineri care mai pot distinge binele de rău şi pot identifica în mod corect valorile morale româneşti, în grămada de mizerie promovată din Occident şi peste tot la TV. Tineri care înţeleg cât de important este stilul de viaţă sănătos, cât de important este ca fiecare să se implice acolo unde poate pentru a face bine societăţii în care trăim, şi cât de important este Satul Românesc, ca model de viaţă simplă, liniştită şi fericită pentru noi românii, şi chiar pentru umanitate.

Detalii în continuare:

Fetele se implică în Comuna Ileana pe domenii precum Educaţie, Cultură, Istorie, Tradiţii, Port popular, Cântece româneşti, Agricultură, Revigorarea gospodăriei ţărăneşti, Turism etc. Exemple concrete până acum, în ultimii 2 ani, cu buget redus şi forţă de muncă asemenea: Cursuri pt elevii şcolii, Dezbateri cu tinerii despre problemele comunităţii, Donaţii mobilier pentru şcoală, Donaţie cărţi pt biblioteca satului şi iniţiativă de renovare a bibliotecii, Donaţie pentru dispensarul comunei, Pachete pentru sinistraţi, Cadouri/donaţii pentru copiii din comună cu diferite ocazii/sărbători, proiect Primul meu calculator pentru copiii din sat, continuarea lucrării pământului rămas de la bunici etc.

Detalii şi poze cu activitatea Oanelor în Ileana, pe site-ul lor şi pe pagina de FB:

www.comuna-ileana.ro

https://www.facebook.com/ComunaIleana

Galerie FOTO:

Felicitări celor două Oane şi celor care le susţin în demersul lor!

Cum ar fi ca în fiecare sat din România, să existe astfel de persoane care să se implice în susţinerea şi revigorarea comunităţii autentice româneşti?

…….

Emilian, 24 iunie 2015, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

4 responses to “Două fete din Bucureşti încearcă să revigoreze satul bunicilor – Ileana, din judeţul Călăraşi

  1. Frumoasa initiativa. Felicitari lor!

    Nu are legatura cu articolul, dar daca tot vorbeai de viata la sat, iti recomand sa urmaresti urmatorul clip despre problemele fundamentale ale societatii moderne + posibile rezolvari : https://www.youtube.com/watch?v=vwK9x9LqG4I

    Trebuie vizionat cap-coada fara intreruperi si cu atentie, deoarece baiatul care prezinta vorbeste foarte repede si e cam greu de urmarit. E lung, dar merita. In plus, in prima parte a clipului (minutele 5-10) vei afla niste chestii destul de importante despre sistemul traditional de canalizare (folosit pe la tara) si cum acesta ajuta la restabilirea unui anumit echilibru.

    Vizionare placuta, sa imi spui parerea despre el.

Spune-ți părerea aici: