Cum s-a trăit în România în anii ’70-’80? Epoca de Aur pe vremea lui Nicolae Ceausescu

litoralu-romanesc-marea-neagra-epoca-de-aur-ceausescu(sursa foto)

(preluare de pe Fluierul.ro)

Nu confundanți comunismul național de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, cu bolşevismul criminal din anii 50 când zeci de mii de români au fost băgați nevinovați în închisori şi în lagărele de muncă forțată.

UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.

MINCIUNĂ GROSOLANĂ : În anii 70 erau în magazine, 10 -20 de feluri de salam, de brânza și de carne…Portocalele, Bananele, Merele, Perele, Cireșele (când era sezonul) și orice fel de alte fructe românești se găseau din abundență …

Mâncam 3-4 mere ori de câte ori veneam de la școală după ce mâncam de-amiază. Era un fel de felul III.

Penuria a început DUPĂ anii 80.

In anii 70, bananele, portocalele dar si fructele românești erau peste tot. Tot ce scriu alții, cum că nu era așa, e o minciuna grosolană.

Iată o astfel de minciună: “Primele mele triste amintiri din „iepoca” comunistă sunt de la câțiva anișori, 6-7, în anii ’70, când așteptam cu stoicism să se coacă pe șifonier puținele banane pe care le puteau găsi părinții mei la Alimentara și care mai întotdeauna erau verzi, necoapte”

Nici vorbă de așa ceva în anii ’70. Puteai cumpăra banane, portocale, grapefruit-uri sau lămâi câte vroiai. E o minciună că erau “verzi”…Cele verzi au apărut mult după anii ’80, ca mai apoi să dispară de tot…Ne făceam în mod curent acasă suc de lămâie, storcând cu mâna lămâile naturale, punând apă și două lingurițe de zahăr. Sucul era minunat. Și aveam și un pahar înalt și perfect cilindric. Când vroiam să fie sucul și mai bun storceam două lămâi. Mai ales după ce fugeam câteva ore prin praf, la fotbal, era minunat.

Între anii ’70-’80, cu 4-6 lei iți luai 100-200 de grame de salam sau parizer – și alea de atunci, nu erau deloc mizeriile de azi cu e-uri , mațe și zgârciuri tocate….Pe clasa 2-a – 3-a, mergeam în pauza mare la magazin și ne luam corn cu salam cu doar câțiva lei…Îmi lăsa mama mărunțis sa-mi iau ceva de mâncare.

Am fost în tabără cu școala sau cu liceul, aproape în fiecare an, începând din clasa IV-a …O tabără costa intre 300 si 500 lei 10-12 zile.

Întreținerea la bloc (3 camere) era de 50 lei vara și în jur de 100-120 lei iarna…salariul minim era de 1800 de lei apoi s-a făcut 2000 de lei…Salariul mediu era de 2500 de lei…NET: impozitul pe salariu și orice altă taxă au fost scoase.

Venea stomatologul la școala și îi consulta pe copii și ii programa pe copii la cabinetul dentar.

La gravide mergea medicul acasă sa le vadă și înainte și după ce nășteau.

Te lua poliția de pe stradă dacă nu munceai…și-ți dădea un loc de muncă. Te urmăreau mai apoi să vadă dacă te duci la servici. Nu exista șomaj.

Foarte, foarte mulți oameni primeau case de la stat (apartamente) pentru care plăteau chirii MODICE – chiria era de aprox. 50 de lei pe luna.

Un bilet de autobuz era in anii ’70 – 50 de bani , în anii ’80 a ajuns 1 leu, în 1989 a ajuns 1.20 lei

Sunt antibolșevic ca opțiune politică, dar NU CU MINCIUNI se scrie istoria….Da, a fost frig în ultimii ani și magazinele au fost goale. În ele se mai găseau doar macaroane și conserve de pește…Dar nu a fost tot timpul așa.

Îmi amintesc când în anii 1987-1989, în plină penurie de alimente, îmi cumpăram conserve de pește amintindu-mi de cornul minunat și de salamul gustos ce-l mâncam cândva. Sincer nu era rău nici peștele: atât cel marinat cât și cel în ulei erau foarte bune. Dar nu puteai mânca doar pește.

Curtea școlii era permanent deschisă inclusiv în vacanțe. E o crimă că astăzi curțile şcolilor şi sălile de sport stau închise, cu lacătul pe ele, în timp ce copiii n-au unde se juca. Asta o decid azi oameni, care nu s-au jucat niciodată, în curtea şcolii sau între blocuri, când au fost mici.

În curtea şcolii se juca fotbal de dimineața până seara (mai puțin dacă aveau unii ore de sport și nu făceau sport în sală)…

Mergeam vara și dădeam cu mingea și racheta de tenis la peretele școlii, undeva în zona unde nu erau geamuri…Nu mi-a zis nimeni niciodată nimic…La ștrand un bilet pentru o zi întreagă era pentru un copil 3 lei apoi către 1989 s-a făcut 5 lei…Cu toate astea, recunosc că mai și săream gardul împreună cu alți copii.

Nu de puține ori se spărgea la școală, din greșeală, câte-un geam de la o minge de tenis sau de fotbal și nu era nici un scandal : se-nlocuia geamul și gata. Bicicletele erau peste tot: copiii aveau Pionier, Pegas sau Tohan. Patinoarele la fel: cânta muzică uneori, și-ți dădeau ceai cald.

Cu siguranță am avut o copilărie foarte fericita și n-am văzut în jurul meu copii care sa nu aibe una la fel…Și am crescut într-un cartier obișnuit într-un oraș prăfuit de provincie.

Vorbesc ca unul care am trăit vremurile alea ca și copil…

Nu poate veni un MINCINOS sa spună ca de-abia puteai cumpăra câteva banane verzi în anii 70

În 1989, profesorii aveau salarii între 2200 și 3500 de lei (mama era profesoară) după vechime și gradele pe care și le puteau lua.

Inginerii erau cu ceva mai bine plătiți ca profesorii cu aceeași vechime în muncă.

Un debutant începea întotdeauna cu salariul minim (1800 și mai apoi 2000 de lei). Dar după câteva luni era trecut pe primul nivel de salarizare din specializarea lui.

La televizor se transmiteau în anii 70 aproape toate competițiile sportive TENIS, FOTBAL, RUGBY, ATLETISM, OLIMPIADE etc…erau filme americane și englezești câte vrei: seriale, foiletoane, cinematecă etc.. ..programul începea la 10-11 dimineața și mergea pana la 24 sau la 1 noapte…reducerea programului s-a petrecut treptat după anii ’80.
Meciurile lui Ilie Năstase de la Turneul Campionilor erau transmise în direct noaptea la 1, 2, 3 dimineața. Ca și notele de 1.00 (nu era loc pe afișaj) ale Nadiei Comăneci, de la Olimpiada de la Montreal. Când juca Dobrin, doar un simplu meci în campionat, străzile se goleau și mergeam să-l vedem. Ce să mai spun de Craiova lui Balaci sau de Steaua?

Siguranța, noaptea pe străzi, era maximă …te-ntâlneai cu un milițian, dacă nu la prima străduță, atunci la a doua…Te scria în carnețel să ştie cine a trecut pe-acolo în caz că se-ntâmpla ceva. Cinematografele, ștrandurile, terasele, cofetăriile toate aveau prețuri modice: o prăjitură costa 2.50 – 3 lei. Erau și cu 1.50 dar și mai bune și mai mari cu 4-5 lei. Savarinele îmi plăceau cel mai mult și nu erau scumpe. Și Doboșurile erau bune sau Indienele.

Despre ce vorbim? Țara DUDUIA de noi CONSTRUCTII..erau MACARALE peste tot …

Noi cartiere de locuințe se ridicau peste noapte în fiecare oras….Mi-amintesc cum ne jucam câteodată seara, urcând fugind scările de beton nefinisat, prin blocurile aflate în construcție.

Trenurile pe distanțe lungi ajungea cu 2-3-4 ore mai repede ca azi…

Cu un salar MEDIU iti putea face lejer un concediu de 10-12 zile la mare

E adevărat: la orele de vârf autobuzele erau aglomerate.

Cărțile din Biblioteca pentru Toți erau 5 lei bucata. S-a tipărit atunci aproape toată Literatura Națională și Universală. Plus cărți de filozofie, de istorie sau de critică. Când luau salariul, tata și mama veneau fiecare cu sacoșa cu cărți acasă, așa cum veneau cu roșii și ardei.

Și erau cărți una și una. Mai târziu, cărțile din Biblioteca pentru Toți au devenit 10-12 lei. Dar nici așa nu erau scumpe. Cea mai bună revistă era Secolul XX. Mi-o amintesc și acum, că o cumpăra mama și mai citeam și eu din ea. Era groasă cât o carte, cu articole tot unul și unul. Așa o revistă nu mai avem azi.

Ne duceau cu școala, la Cinematograf și la Teatru. Excursiile cu școala erau cel puțin una pe trimestru. Pe stadioane copiii aveau intrarea liberă. La noi în oraș, echipa juca în Divizia C și câteodată, mai intra și-n B. Dar eram cu toții mândri de ea.

A NU SE CONFUNDA ANII 70-80 CU CRIMELE BOLSEVICE DIN ANII 50….CARE AU FOST DE GROAZĂ. Ce mi-au povestit părinții și bunicii mei întrece orice închipuire.

Laptele (despre care unii mint în alte articole “că plângeau după el”), ți-l lăsau cei de la fabrică, în fiecare dimineață direct în scara BLOCULUI…

Puneai sticla goală în niște lădițe și găseai dimineața, O ALTĂ STICLĂ PLINĂ. Prețul în anii ’70-’80 – 2.20 lei litrul apoi s-a făcut prin anii ’80 – 3 lei…apoi a fost 3.30

Banii îi lăsai într-o cutie de carton (nu-i fura NIMENI cum nu fura nici laptele din lădițe), sau suna cel cu laptele o dată pe săptămână la ușă…

După anii ’80, chestia asta a dispărut…

Dimineața mă trezea câteodată, zgomotul celor care veneau cu lăzile cu lapte la fiecare bloc. Ajungeau la noi la bloc să ia sticlele goale și să le pună pe cele pline cu lapte între ora 6:00 și 6:30.

Admiterea la liceu și la facultate au fost printre cele mai corecte și mai bine organizate concursuri la care am participat. La fel erau și Olimpiadele școlare. Nu conta statutul social al celor care dădeau examen.

Și, atenție: eu am crescut într-un oraș de provincie din ARDEAL, nu în BUCUREȘTI și nici în vreo capitală de județ…Dar era LA FEL peste tot.

Ceea ce vă povestesc eu AM TRĂIT. Ce vă povestesc SUNT FAPTE nu e apologie, nu e propagandă …sunt fapte.

AM POVESTIT exact ce am trăit. …Nu contează ce regim a fost sau ce regim ar fi fost : Aș fi spus exact ce am trăit indiferent de regim. Cine vă spune că n-a fost așa VĂ MINTE.

Desigur o poveste separată ar trebui scrisă despre magazinele ajunse aproape goale după anii 1985…

SURSA: fluierul.ro

………..

Emilian, 16 mai 2017, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

22 responses to “Cum s-a trăit în România în anii ’70-’80? Epoca de Aur pe vremea lui Nicolae Ceausescu

  1. S.a trăit cumplit de prost. Lipsă totală de alimente, pt cei fără bunici sau fara relații. Se murea in spital și în acest sens va aduc mai mulți martori, de încredere, soția mea și multe rude și prieteni ale rudelor. Am fost prieten cu cei ce au făcut apel internațional să intervină în România. Sergiu Grossu, Richard Wumbrand și Viorel Diac (medic într.o comună aproape de București, îmi scapă acum denumirea)

      • Scrie si in articol ca prin aproximaiv ’80 au inceput lucrurile sa mearga din ce in ce mai prost. Nu pentru ca tara nu producea sau ca Ceausescu era impotriva poporului, ci pentru ca strainii cu nume romanesti ramasi infiltrati in pozitii cheie in Stat au inceput sa sape la radacina societatii nationaliste create de ceausescu si patriotii din jurul lui.

    • Vezi ca spui minciuni.Perioada grea a inceput din 1980.Nu se poate compara perioada anilor 70 cu perioada anilor80.

      • CORECT,criza a început înnul 1982 și cartelarea produselor de baza incepind cu anul 1984.
        Tot raul in ROMANIA fost implementat imediat după fuga criminalului securist pacepa in anul 1979 dar treptat pina in 1982 cind s-a instalat complet in toata tara
        IN BUCURESTI si in marile orase a început în anul 1982 .
        ARTICOLUL ESTE PURUL ADEVAR ,
        100 %ADEVARAT !
        VA MULTUMESC PENTRU CA ECISTATI !
        SFINTA TREIME SI MAICUTA DOMNULUI SA.VA BINECUVINTEZE.!
        AMIN !

    • Autorul articolului descrie perioada amintita ca fiind de aur.Ma leg de o singura minciuna a domniei sale:Spune ca intretinerea la bloc era 50 de lei vara si 100-200 iarna…Ei bine,eu imi amintesc ca plateam 400-500 vara si 1000-1250 iarna.Si ma opresc aici,ca l-as contrazice la toate punctele.

  2. Intr-adevar, anii ’80 au fost groaznici dar anii ’70, atat cat imi pot eu aminti, (eram copil atunci) au fost ok.
    Mi-aduc aminte ca se gaseau adidas originali, gaseai revista PIF la chioscurile de ziare mergeam in concediu la mare (cate 12 zile).
    Se transmiteau la TV toate competitiile importante:
    In ’77 a, vazut prima mea finala de cupa campionilor (actualmente champions league) cred ca a fost si ultima transmisa. In ’78 Campionatul Mondial de fotbal din Argentina (a fost ultimul transmis, pe cel din ’82 l-am vazut la bulgari).
    Nu puteai pleca din tara, asta este adevarat si probabil ca mai erau si alte restrictii dar eu eram copil atunci si nu ma afectau.
    Apoi totul s-a schimbat total in numai cativa ani: magazine goale, paine pe cartela, program de 2 ore la tv, restaurantele se inchideau la 10 seara. Devenise insuportabil. Daca nu aveai relatii nu te descurcai. Perioada asta mi-o amintesc mai bine, eram deja adolescent.

  3. Dar despre demolările criminale…nimic?! După cutremurul din 77 a început prăbușirea Romaniei pe toate planurile. Este adevărat, Romania era funcțională, cât de cât. Asta, o putem spune acum, când dezastrul este total și căderea liberă. Comparațile nu sunt bune și nici relevante. Ce este acum desfide orice logică, orice bun simț…

    • Demolarile criminale (de exemplu demolarile de Biserici) erau comandate si implementate de mafioti straini cu nume romanesti infiltrati in aparatul de stat.

      • Nu aș căuta cu obstiență vinovații NUMAI în afara granițelor țării noastre. Nimic nu se făcea fără voia familiei Ceaușescu.

      • Nu caut nimic cu obstinenta. Pe mine ma intereseaza adevarul. Daca dau peste straini la sursa relelor, vorbesc de straini, daca dau peste romani, vorbesc de acei romani. Cineva, mai ales in vremurile de azi, trebuie sa fie complet rupt de realitate sa nu vada influenta strainilor in tara noastra. Tu de unde stii ca nu se facea nimic fara voia familiei Ceausescu? :)

      • Ceaușescu, ca orice dictator, făcea numai ce-l tăia capul…de aceea i s-a și…tăiat capul. Chiar contează cine te fură mai mult, cine îți distruge țara mai mult, faptul că aceștia sunt autohtoni sau străini te poate…”liniști”?! Ego-ul, cauza tuturor relelor, lăcomiei, violenței, goanei după avere/putere, nu are naționalitate…

      • Ca era dictator (cu sens negativ) si ca facea ce-l taia capul e ce spui tu si mai spune mafia anti-romaneasca. Adevarul e altul. BINEINTELES ca are o importanta colosala CINE te ataca. Este important sa cunoastem dusmanul in cel mai mic detaliu posibil. Ego-ul poate fi o problema individuala a fiecarui om, de care poate scapa prin apropierea de Biserica. Relele din societate sunt cauzate pe de o parte de departarea de Dumnezeu a popoarelor (relele sunt ingaduite de Dumnezeu ca sa ne intoarcem la Biserica) si pe de alta parte de actiunea continua a diavolului impotriva omului, prin instrumentele lui “omenesti” coalizate in Mafia Internationala, masonerie, sistemul financiar, mass media si toate controlate de ele. Sa ignori Mafia Internationala in explicarea releleor din societatea umana inseamna sa fii rupt de realitate. Tu poti sa promovezi cat vrei teza mafiei ca Ceausescu era anti-roman. Deja nu mai crede multa lume aceasta minciuna.

      • Se pare că tu știi adevărul, chiar este un monopol, în ceea ce te privește. Cu regret…nu sunt de acord cu tine. Ceaușescu, ca orice dictator, trata Romania cu oameni cu tot, ca pe un bun personal. Normal, că ținea la bunul său personal, ca la orice bun…Nu este vorba de patriotism aici, este vorba de POSESIE. Este adevărat, după 90 urmașii lui au considerat Romania o vacă de muls, iar dacă cineva plătește bine…dai și vaca, cu totul. Desigur, asupra României, o țară frumoasă, bogată și curată ecologic…s-au repezit ulii. Că aceștia sunt masoni, evrei, americani…sau mai știu eu cine, este mai puțin important. Repet, Ceaușescu n-a fost patriot. Nu-ți poți batjocori propri cetățeni și să te consideri patriot

      • Nicio problema ca nu esti de acord. E firesc, la cat ne-au terciuit creierele cu mijloacele moderne de inselare – TV, Radio, filme, documentare, stiri etc in ultimii 30 de ani, e logic ca oamenii sa aiba pareri diferite si gresite asupra realitatii. Daca era vorba doar de posesie a unui bun, nu s-ar fi facut lucruri bune pentru popor, ci poporul ar fi fost tinut in saracie si sclavie. Ceea ce nu s-a intamplat in anii in care grupul ceausescu avea o putere sporita in stat. Cineva atat de nebun de posesie este egoist desavarsit. Ceea ce, regimul ceausescu, nu a fost deloc fata de popor, din contra, a lucrat spre binele poporului. Dupa 90 NU au fost deloc urmasii lui Ceausescu, ci dusmanii lui si ai poporului roman, care au re-preluat conducerea din mainile patriotilor, pe care i-au lichidat sau inlaturat, in frunte cu Ceausescu. Conteaza EXTREM de mult CINE este dusmanul, cum actioneaza, in cel mai mic detaliu. Altfel nu stii cu cine lupti. Unde si-a batjocorit Ceausescu proprii cetateni? Tot ce stii tu despre relele suferite de popor inainte de 89 stii de la mafiotii de dupa 90… Daca ai trait pe pielea ta suferintele…nu inseamna deloc ca Ceausescu le cauza. El n-a avut toata puterea in stat. https://ceicunoi.wordpress.com/2018/08/03/ceausescu-nu-detinea-toata-puterea-in-stat/

      • Știi ce este hilar?! Consider că cei ca tine au creierul terciut de manipulări…Eu am peste 70 de ani și am trăit cea mai mare parte din viață în regimul comunist. Știu din experiență mai mute decât îți închipui, iar ce crezi tu despre epoca Ceaușescu sunt ficțiuni, sunt paralele cu realitatea. Este clar…nu poți sau nu vrei mai mult…Văd că ești un fan al lui Ceaușescu. Te deplâng…Faptul că nu el a fost singurul destructurat mintal, asta nu înseamnă că nu a fost.

      • E un fenomen care se intampla: Informatiile care intra in cap pe fond emotional puternic sau prin trairi personale (vezi ceva cu ochii tai/traiesti ceva pe propria piele) formeaza cele mai puternice convingeri in creierul omului, greu de inlaturat, chiar daca ele sunt complet nerelevante pentru situatia de ansamblu sau neconforme cu realitatea istorica sau prezenta. Prin faptul ca a vazut omul cu ochii lui – gata, asa stau lucrurile :) Am observat asta la foarte multi oameni. Cred ca la oamenii cu varsta mai inaintata este si mai dificil, ca au trait mai multi ani cu acele convingeri. Sa recunoasca ei acum, dupa 30 de ani, ca au gresit cand au concluzionat x si y, asta provoaca un stres mult prea puternic emotional caruia nu-i pot face fata. Asa ca persista in convingerile si credintele lor gresite…pe termen nedefinit. (vezi si despre disonanta cognitiva cu privire la acest subiect)

      • Probabil că toate aceste constatări pe care le faci sunt autoreferențiale. Nu mă regăsesc în nici una din ele, cu excepția vârstei, care reprezintă doar niște cifre. Din nefericire, mulți oameni presupuși tineri, luându-se după cifra anilor, au o mentalitate încremenită în proiecte ratate. Eu nu am convingeri, am însă experiențe TRĂITE, nu imaginate, nu presupuse, nu inventate. Judecățile de valoare sunt ale întregului minte/inimă, eliberat de prejudecăți, de condiționări, de interese…Din nefericire îi pui pe oameni într-o oală, iar tu ești…capacul. Vin-o cu argumente concrete și lasă speculațile, vorbe irelevante, disonanțele cognitive, aprecierile paușale, că nu impresionează decât pe cei …subțirei. Vezi ce tratez în articolele mele și nu te lăsa sedus de amorul propiu.

  4. F. EXACT, doar ca toate astea erau si in anii ’60 si ca in ’70 Ceausescu abia luase puterea….infine, nu demult ;-)

    • A existat un varf de bunastare si dezvoltare a societatii romanesti, se pare intre 1970-1980. Sigur ca elemente existau si inainte de acest varf. Nu doar Ceausescu a luptat pentru interesul romanesc, ci a existat o intreaga grupare de patrioti care a actionat, inclusiv inainte de Ceausescu, si care au incercat sa salveze si sa repare ce s-a putut, in conditiile in care dusmanul era deja in tara la putere, cu tot cu armata rusa in interiorul granitelor noastre.

Spune-ți părerea aici: