Dacii au populat Europa si au ajuns pana in China. Comunitatea Punjabi din India vorbeste romaneste. Românii sunt DACI, nu romani (edu47)

harta popoarele europei dacii au ajuns pana in China Asia. Comunitatea Punjabi din India vorbeste romaneste 80 de milioane asiatici vorbesc romana Romanii sunt DACI, nu romani. Dacii au populat EuropaAl doilea material de calitate pe care l-am găsit în viaţa mea în gunoiul numit ziarul Libertatea:

În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română! (sursa AICI) (materialul l-am găsit iniţial în limba engleză pe blogul andreeasoarero.wordpress.com)

Lucian Cueşdean: “Limba punjabi, din India, are 2.000 de cuvinte curat româneşti, iar multe altele seamănă foarte mult cu ale noastre. Asta pentru că ei sunt urmaşii unui trib getic, ca şi noi, deşi distanţa dintre români şi punjabi este de 4.500 de kilometri”.

Noi am învăţat la şcoală că daco-geţii ar fi fost o ramură a neamului tracic, care trăia exclusiv în Dacia, pe actualul teritoriu al României şi care vorbea o limbă diferită de latină. Imperiul Roman a cucerit Dacia, iar daco-geţii ar fi renunţat parţial la limba lor pentru a învăţa vorbirea cuceritorilor. Din combinaţia acestora ar fi apărut, în timp, româna. După 20 de ani de studiu, dr. Lucian Cueşdean a ajuns la concluzia că această teorie este falsă. Cueşdean spune că triburile getice, sub diferite nume, ocupau o arie geografică vastă, din Europa Centrală până în Asia, aproape de China şi de India. Actuala populaţie punjabi, din nordul Indiei, de pildă, este urmaşa unui trib de geţi localizaţi în Asia Centrală cu peste 2.500 de ani în urmă. Aceşti urmaşi ai geţilor vorbesc o limbă asemănătoare cu româna. Dar multe din cuvintele punjabi comune cu româna sunt comune şi cu latina. Problema este că acum 2.500 de ani nu exista Imperiul Roman. Asta înseamnă că geţii vorbeau o limbă “latină” mult înainte de expansiunea romană. Detalii în continuare:Lucian Iosif Cuesdean carte suntem romani de peste 2500 de ani, istoria adevarata a romaniei poporul roman se trage din daci nu din romani limba romana prima limba din europa stramosii europei

Războinicii geţi au urmaşi în India

“Am pornit de la informaţiile legate de marele trib al masageţilor, atestat în centrul Asiei de către istoricii antici şi pomeniţi în Evagrius Scholasticus, scris în secolul VI d.Hr. şi tradus în formula Ecclesiastical History de către E. Walford în 1846, din care citez: «Actuala populaţie JAD din nordul Indiei este descendenta masageţilor. În limba pahalavi, messagetae este tradus Marii Jats». Am plecat pe urmele acestei populaţii, Marii Jats. Chinezii îi numeau Yueci, adică Geţi, consemnând dominaţia lor în Punjabi. Deci, geţii au trăit cândva în Punjabi. De reţinut: neamurile geto-dacice vorbeau aceeaşi limbă, după cum spune geograful antic Strabon (60 î.Hr.-26 d.Hr.), adică de la Carpaţi până în centrul Asiei”, ne-a spus Lucian Cueşdean.

Dacă geţii au stăpânit teritorii din Europa până în Asia, dacă populaţia punjabi este o urmaşă a acestora, iar românii sunt, la rândul lor, urmaşi ai geţilor, dr. Cueşdean a fost curios să vadă dacă există vreo legătură lingvistică între noi şi ei, comparând cuvintele din cele două limbi.

harta popoarele europei dacii au ajuns pana in China Asia. Comunitatea Punjabi din India vorbeste romaneste 80 de milioane asiatici vorbesc romana Romanii sunt DACI, nu romani. Dacii au populat Europa

“După 20 de ani de studiu, am ajuns la concluzia că cele 80 de milioane de persoane ale comunităţii punjabi vorbesc o română arhaică. Au 2.000 de cuvinte identice, multe dintre ele comune şi cu latina. Dar dacă punjabi este o limbă vorbită cândva de geţi, înseamnă că neamurile getice vorbeau o limbă «latină» înainte de apariţia Imperiului Roman. De unde rezultă că limba română e mai veche decât latina. Concluzia e că într-un trecut imemorial exista o singură limbă europeană, cel mai probabil româna arhaică, sau getodaca, şi care printr-o serie de migraţii şi modificări a născut toate limbile numite indo-europene, printre care şi latina. Iar războiul dacoroman a fost unul fratricid. Până în ziua de azi se vorbeşte româna sau aromâna din nordul Mării Adriatice, până la Volga. Mai mult, în Kazahstan sunt acum, oficial, 20.000 de vorbitori de limbă română”, spune Lucian Iosif Cueşdean.

populatia punjabi india este infratita cu romanii vorbesc romana 2000 cuvinte la fel asemanatoare oameni india seamana cu romanii suntem frati ne tragem din daci port romanesc traditional struguri 1populatia punjabi india este infratita cu romanii vorbesc romana 2000 cuvinte la fel asemanatoare oameni india seamana cu romanii suntem frati ne tragem din daci port romanesc traditional struguri 2

A studiat 20 de ani problema masageţilor

Lucian Cueşdean are 70 de ani şi şi-a dat doctoratul în ştiinţe medicale. Înainte de 1989 a lucrat câţiva ani în Libia, fost teritoriu al Imperiului Roman. Acolo a început să caute explicaţii pentru faptul că dacii au renunţat la limba lor în favoarea latinei, iar libienii nu. În 1990, studiind toată istoriografia legată de geţi, a ajuns la datele despre masageţi, care l-au condus la urmaşii lor, populaţia punjabi.

Lucian Iosif Cuesdean carte suntem romani de peste 2500 de ani, istoria adevarata a romaniei poporul roman se trage din daci nu din romani limba romana prima limba din europa stramosii europei cuvinteHerodot a scris despre masageţii din Asia

Primele atestări ale tribului masageţilor în Asia le găsim la Herodot: “Caucazul formează barierea parţilor (neam scitic – n.r.) dinspre apusul Mării Caspice, iar pe urmă spre vest şi înspre răsăritul soarelui vine o câmpie de o întindere imensă (Asia Centrală, în apropiere de China – n.r.), care se pierde în depărtare; această câmpie mare o ocupau masageţii, în contra cărora avea Cirus poftă să pornească cu armata”. Cirus, regele perşilor, chiar a pornit împotriva masageţilor conduşi de regele Tamyris, dar armata sa a fost nimicită, iar Cirus, decapitat.

Teoria se verifică pe internet

Ceea ce spune dr. Cueşdean se poate verifica pe internet. Pentru lămurire, propunem un exerciţiu: cititorul poate alege cuvântul în română, îi dă căutare pe dicţionarul online în engleză, iar din engleză îl traduce, tot prin internet, în limba punjabi. Nu putem da toate cele 2.000 de cuvinte comune. Vom arăta câteva dintre cele pe care le credeam de origine latină. O să observaţi că sunetele sunt aproape identice, iar înţelesurile sunt absolut la fel. La o privire mai atentă pare un fel de aromână.

(Mentiune Ce-i cu noi?: pentru termenul duşman am găsit o corelaţie: Cântecul ĂSTA (click!) – observaţi pronunţarea perfect identică şi traducerea ASTA (click!) unde titlul cântecului e tradus în engleză – cuvântul enemy (duşman, inamic) apare şi el :) Pentru alte cuvinte folosiţi dictionarul de aici: http://www.ijunoon.com/punjabi/dictionary.aspx?word=dead – am găsit corelaţie la nou, mort, duşman, căţea)

Sursa materialului AICI.

Alte materiale interesante despre asta şi alte exemple de cuvinte găsiţi pe site-ul http://solif.wordpress.com/romana-limba-vechii-europe/  (de exemplu: “NOU este NAI, în germană, NUOVO, în latină, NOVAIA, în rusă, “NIU” în engleză, “NUVEL”, în franceză. Ni se spune că NOU am învăţat de la Impăratul Traian, dar dacă romanii nu au ajuns în Rusia, ruşii de unde au învaţat NOVAIA (nou)?”)

Colecţie de informaţii despre adevărata istorie a României aici: Istoria adevarata a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa. Românii sunt DACI, nu romani. Dacia e România si România e Dacia (edu48)

Citiţi şi:

17 feb 2013: Istoria nestiuta a getilor si genomul european  – pasajul Getii si regatele din PunjabColonelul britanic James Tod (1782-1835), ofiter de informatii si orientalist britanic, care a stat multi ani in India, a scris „ Analele si antichitatile din Rajastan ”. Citam din acest volum: „Nu exista in analele marilor familii din Rajput nicio referire pana in sec. IV i.C., perioada in care a sosit aici rasa getilor, intrand dinspre Asia Centrala. Getii au stabilit regatele in Punjab si de pe Indus” (Cap II). In analele Punjabului sunt numeroase referiri la aceasta „rasa” a getilor, jatilor sau iutilor! Li se mai zicea si magii, de aceea unii istorici ai religiei crestine sustin ca cei trei magi care au sosit sa aduca ofrande la nasterea lui Iisus erau geti, iar o fresca de pe Basilica di S. Apollinare, Ravenna, ii infatiseaza purtand caciula specifica, de nobili.  Acei geti peregrini si razboinici au fost in competitie cu hunii si pe acele meleaguri, col. Tod notand ca „getii si hunii au intemeiat 36 de case regale in Punjab si multe caste conducatoare”.

Articol-reportaj Formula As 2005: Fraţii noştri din Alpi – românaşii din Elveţia – Inteleg o gramada de cuvinte: “plug”, “mos”, “casa”, “munt”, “ram”, “muma”, “frar”, “sour”, “scolar”, “corp”, “alb”, “eu sun”, “el fa”, dar inteleg mai cu seama intonatia lor, o cadenta, o anumita muzica a graiului, atat de asemanatoare cu a noastra, incat parca nici n-ai nevoie de cuvinte, parca pricepi totul din vioiciunea spuselor, din gesturi, din inclinarea trupului, din privirile ce insotesc mereu fiecare exclamatie. Asa vor fi toti oamenii pe care ii voi intalni aici, in batranii munti retici: parca nu vorbesc cu cuvinte. Parca vorbesc direct cu sufletul. (…) “E la noi un cuvânt foarte vechi, poate chiar cel mai vechi, la fel de bătrân ca şi megaliţii ăştia din piatră pe care-i vedeţi. E vorba de cuvântul “carp”, ceea ce în romanşă înseamnă “piatră”, “stâncă”. Nimeni n-a putut stabili vreodată originea acestui cuvânt, ea se pierde în adâncul istoriei. Noi însă îl avem în numeroase nume de locuri, de munţi şi de văi: Carp, Carpet, Carppa. Câteva piscuri de aici, din jurul satului, se numesc chiar aşa: Carp. Un altul se numeşte Carpats. Da, Carpats, de ce va miraţi?  Mănânc sarmale romanşe şi zâmbesc. Acum am, într-adevăr, toate motivele să mă simt aici ca acasă.

Emilian, 7 iunie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

58 responses to “Dacii au populat Europa si au ajuns pana in China. Comunitatea Punjabi din India vorbeste romaneste. Românii sunt DACI, nu romani (edu47)

    • Da, este intr-adevar foarte tare. Urmeaza sa pun un text cu mai multe surse de informare sintetizate privind adevarata istorie a romanilor.

  1. Pingback: Dacii au ajuns pana in China. Comunitatea Punjabi din India vorbeste romaneste. Romanii sunt DACI, nu romani. Dacii au populat Europa | We Are The Impaler - Noi Suntem Țepeș-ul

  2. Power to the people ! Sclavi de la tv nu o sa spuna asta niciodata, dar imi voi pune asta pe tricou, Suntem “francofoni”, pentru ai pupa in ^%$ pe francezi (nu am nimic cu poporul lor, doar cu unii lideri).

  3. Si portul popular se aseamana. Imi voi pune si imaginile pe tricou, gen :
    “Nu suntem latini, cum vor altii sa credem” + imagini si niste cuvinte + linkul dat. Multumesc pentru info, Emilian !!!

    • Astazi o sa pun un articol care reuneste toate informatiile pe care le-am parcurs pe acest subiect. O sa fie interesant, poate reusim sa popularizam mai mult adevarul despre istoria noastra indepartata.

      • Latin poti sa te consideri tu. Eu ma consider dac, nu descendent al invadatorului Traian, cum ne impun astia sa credem prin Scoli.

    • Asteapta sa pun materialul care contine toate link-urile si informatiile pe care le-am gasit pana acum pe acest subiect. Apoi…poti sa trimiti link catre cine vrei :) Dar nu te astepta sa te bage cineva in seama, mai ales cand lovesti in scopul existentei lor :)

  4. Am uitat sa spun ca literele lor sunt scrise in limba lor, litere indiene. Nu gasesc deocamdata un dictionar pe internet.

    • O sa pun in urmatorul articol un link catre siteul lu nenea ala care a cercetat subiectul si a scris mai multe carti. Sunt multe informatii la el pe site inclusiv mai multe exemple de cuvinte asemanatoare.

  5. E o chestiune foarte importanta… 80 milioane..
    Ar fi cazul ca aceasta sa intre in atentia institutului de lingvistica de pe langa academie si ministerul culturii. Ar fi necesar sa se trimita echipe de cercetare in zonele respective (evident, finantate de la buget) pentru o documentatie mai ampla inclusiv realizarea unui dictionar.

  6. la cuvinte de aceeasi origine puteti adauga si “dușman”

    Meaning of word adversary in Punjabi
    English adversary
    Punjabi n. dushman

  7. FOARTE TARE!:)MEREU AM SIMTIT CA SUNT DAC! 80 MILIOANE DE PERSOANE CARE VORBESC ROMANA….EXTRAORDINAR!

  8. Sunt foarte multe dovezi ale existentei si ale continuitatii culturii dacice pe o perioada de cel putin 5 000 de ani dar, istoricii, academicienii, profesorii, guvernantii parca le este frica sa se pronunte. Despre tablitele de la Tartaria au discutat si oameni de stiinta americani… noi insa….nimic. Chestiuni timide si ne oficiale !!!

    • Iti dai seama ca istoria neamului romanesc este pe ultimul loc in preocuparile politicienilor nostri corupti…deci…daia nu se intampla nimic in legatura cu asta si daia invatam in scoli tot felu de neadevaruri istorice. Oh well.

  9. This is a great article. For me to poop on.
    Limbile indo-europene au elemente comune cu limbile din India, care e surpriza? Si cuvintele imprumutate de la tigani sunt categoric de origine indiana. Daci nu au renuntat la limba lor, au invatat latina vulgara ca sa poate comunica cu restul lumii si au pastrat o parte din limba proprie. Si adaugand in toata supa lingvistica o groaza de slava, niste germana, maghiara si de curand engleza si franceza am obtinut limba romana moderna. Chiar simpatica de altfel.

  10. Interesant!Mi-ati deformat teoria conform careia d-na profesoara de istorie…mi-a raspuns atunci cand am intrebat-o de unde vin tiganii…”din India”!Pai daca asa stau lucrurile,asta presupune o rasturnare de situatie in istoria si geneza neamului dac-romanesc.Ar trebui sa se rescrie istoria Romaniei,si sa i se redea tarii numele de Dacia,cel pentru care Eminescu a fost asasinat.Inrebarea e daca mai marii tarii si ai lumii, vor accepta cu seninatate, aceasta schimbare…mai ales ca urmasi ai Scolii Ardelene,o predau in scoli la ora de limba si literatura romana,ca pe o limba imprumutata de la colonizatorii nostri,fauritaorii Sfintei Gintei Latine.

  11. acum doua saptamani am cunoscut doi pakistanezi in londra. m au intrebat de unde sunt si cand le am spus,reactia lor a fost ca romana seamana foarte bine cu un dialect indian. nu le am acordat mare importanta atunci….insa acum imi dau seama ca nu e chiar asa fara sens ceea ce au afirmat!!!

  12. Nu este deloc foarte tare marsavia asta. Tribul punjabi sii toata India sunt tigani…scuze, rromi in fine sunt indieni ca traiesc acolo…aaa…asta inseamna in principiu ca si noi suntem tigani daca intradevar suntem strabunii lor…inseamna ca de fapt noi astia albi de pe teritoriul Romaniei suntem in locul gresit…inseamna ca de fapt tiganii…scuze, rromi sunt adevaratii bastinasi ai tarii noastre si noi tre sa ne cautam de treaba in alte tari. Deci se adevereste bine treaba aia ca vor sa faca din Romania tara rromilor si nu a romanilor. Ori logica mea nu mai functioneaza bine ori treaba asta e o mare mizerie! Sanatate!

      • Nu stiu cine e d-l Vio, nici cat de mult il intereseaza sa stie care iii sunt radacinile,de unde vine,si incotro se indreapta.Poate gresesc…insa cei care incearca sa combata fara logica si fara argumente,munca celor interesati sa aduca la lumina corespondentele lingvistice ale spatiului carpato-dunarean cu intreaga lume,(cel care dupa martirul Eminescu,ar fi trebuit sa fie DACIA)imi creaza involuntar un alt sentiment!Mai mult…ceva imi spune ca iesirea din spiritul “de turma” sau “de bascalie pentru valori”,creat artificial de cei “foarte indragostiti de Roamnia si de comorile ei”,si plasat in spiritele marunte,nu de azi,nici de ieri, ar rezolva foarte multe si foarte rapid in tara asta,care poarta AUR,dar a ajuns cersetoare.Pana atunci insa…eu chiar vreau sa stiu cine sunt,de unde vin,si incotro ma indrept,ca parte a unui intreg,pe care mi l-as dori reconsiderat in fata lumii…Cu multumiri pentru intelegere si pentru materialul primit de la initiatorul si fondatorul blog-ului!

    • Nu prea ai inteles despre ce era vorba aici nu-i asa? :) In articol cred ca se incerca sa se spuna ca in trecut exista o limba vorbita de majoritatea europei si care a fost raspandita pana in regiunea aceea a Indiei.Acum nu prea as crede ca acele triburi au fost numai stramosii nostri ai romanilor.As putea totusi fi de acord ca exista o limba comuna atat de raspandita in trecut. ;)

  13. Mie unul…asta cu—-“Foarte Tare”…..imi place cel mai mult…. .Oare cu se spune in…. Punjabi…..foarte tare…….????
    Doamne fereste de mai rau….

  14. Sa nu uitam ca si in Elvetia,la 3000 m altitudine,exista un sat in care locuitorii vorbesc 95% daca(romaneste).

    • Pentru toti “dacii” care au comentat aici: fara romanii care au cucerit Dacia acum 2000 de ani…..noi nu existam. Poporul roman nu exista……erau doar dacii.

      Iar noi romanii suntem o increngatura a romanilor cu dacii! In aceeasi masura in care le datoram dacilor, la fel le datoram si romanilor ;)

      • Perfect gresit! Pai noi suntem DACI. Ca a vrut nu stiu cine acu vreo 200 de ani sa ni se spuna români, ma doare in cot. Nu stau sa explic pe indelete, citeste textul cu adevarata istorie a romaniei:

        https://ceicunoi.wordpress.com/2013/06/08/istoria-adevarata-a-romaniei-dacii-sunt-primii-oameni-care-au-populat-europa-romanii-sunt-daci-nu-romani-dacia-e-romania-si-romania-e-dacia-edu48/

        NOI existăm acum şi am fi existat la fel de bine şi fără romani, DATORITĂ DACILOR. Noi suntem urmasii Dacilor, nu ai romanilor. Românii sunt daci! Romanii au trecut si ei pe aici, PE O PORTIUNE FOARTE MICA DIN DACIA, SI PENTRU O PERIOADA FOARTE SCURTA DE TIMP. Genetic, noi suntem urmasii dacilor, nu invadatorilor romani. Dacii aveau tot ce le trebuia, nu erau niste primitivi cum ii prezinta istoria mincinoasa ci niste oameni foarte evoluati tehnologic etc. Ce au adus romanii cand au invatat tara? Acelasi lucru pe care il aduce orice invadator: FURT de resurse si sange… Oh well. Nu datoram romanilor nimic! Ei ne datoreaza noua limba si in principiu existenta. Ia cauta ce a zis consilierul papei despre limba romana, sau vezi in textul pus deja mai sus. CITESTE si afla ce stramosi minunati a avut acest Pamant. Citeste si cauta adevarul, nu tampeniile pe care ni le spune scoala sau presa vanduta.

  15. Postez şi aici comentariul la un al articol de pe blog, că merită: în anii noştri de Viena aveam un amic din Punjab, Pal Das (Das, numele de familie, înseamnă zece). Cică în limba lui maternă, hindi dacă nu mă-nşel – fie cuvântul pentru “român” e acelaşi (sau înseamnă şi) înger, fie nouă românilor ni se mai spune şi îngeri. Şi suntem ţinuţi la mare cinste.

    De la Pal avem cadou un costum popular bărbătesc de-al lor. Seamănă brici cu iţarii şi cămaşa noastră, brodat alb în alb în jurul pieptului – cu broderia în acelaşi contur (formă, mărime) pe care îl am la o cămaşă de noapte bărbătească brodată de străbunica, Dumnezeu s-o odihnească. Iar un anume port popular nepalez şi anume case tradiţionale nepaleze (prin “anume” vreau să zic că nu pot, fireşte, vorbi despre toate) au şi ele o asemănare izbitoare cu ale noastre de la munte. Aş fi postat o poză, dar nu am cum.

  16. Romanii sunt si Traci(Dacii erau un trib Tracic) si Romani.Esteo prostie.Cum adica limba Punjabi este apropiata de Limba Romana?Vorbim de doua limbi Indo-europene din ramuri diferite.Romana din subramura Romanica care apartine ramurii Italice,iar Punjabi,din grupul limbilor Indice,subramura limbilor Indo-ariene care apartine ramurii Indo-iraniene.Aceste cuvinte se numesc COGNANTE,adica sunt cuvinte care descind dintr-un trunchi lingvistic comun(in cazul nostru,limba Proto Indo-europeana,vorbita intre mileniile 4 si 3 I.Hr in Europa de est,zona Caucazului si Asia de vest.)si care au fost mostenite diferit de fiecare limba care descinde din trunchiul lingvistic respectiv.NU FACETI ACEASTA CONFUZIE.

  17. Aia sunt getii ramni. Au migrant din Transilvania. Au creat Roma. Sunt geti din Sarmi segetusa sau Sarmanti sub geti. D’aci nu au existat ci au fost getii d, Aci.

  18. Buna seara, Am terminat in urma cu peste 25 ani Facultatea de Matematica la Craiova si am avut un Profesor Universitar la Analiza Matematica, Domnul Kessler care ne-a zis de mai multe ori la cursuri ca in urma cu 3000 ani poporul nostru a venit din Nepal pe aceste meleaguri din cauza conditiilor vitrege din Muntii Himalaya. Nu existau atunci nici Imperiul Roman si nici Imperiul Macedonean. Aceste informatii se pare ca se gasesc in scrierile egiptene si persane, dar cine are interesul in tara noastra vanduta strainilor, sa le caute.

    • Ca suntem nepalezi n-am mai auzit-o pana acum :) Nu prea semanam a persani sau egipteni. Si acum 3000 de ani era pustiu pe aici si s-au asezat ei frumos si s-au transformat in daci? :) Traco dacii unde erau?

Spune-ți părerea aici: