Biserica Ortodoxă are STATISTIC cele mai puține biserici, comparat cu celelalte culte din România, raportat la numărul de credincioși (bis)

statistica numar prea putine biserici ortodoxe raportat la numarul de romani credinciosi bor comparatie cu alte culte locasuri de cultVă prezint o statistică foarte interesantă găsită în articolul acesta – Mobilul ascuns din spatele atacurilor asupra Bisericii Ortodoxe Române (5 feb 2015). Articolul prezintă la sfârșit o analiză obiectivă, cu date statistice, din care se observă că numărul bisericilor ortodoxe din România este cel mai mic, comparat cu celelalte culte religioase, raportat la numărul de credincioși. Comparând numărul de lăcașuri de cult ale principalelor culte religioase din România, raportat la credincioșii fiecărui cult, se observă că românii ortodocși au cele mai puține biserici, deci propaganda anti românească cu „prea multe biserici ortodoxe în România” este doar o mizerie a anti-românilor care dețin mass media din țara noastră.

În urma calculelor, autorul articolului a ajuns la concluzia că în România avem o singură biserică ortodoxă la 1055 de credincioși și că stăm cel mai prost la acest capitol dintre toate cultele din România.

Am făcut și eu personal calculele privind Biserica Ortodoxă Română. Conform datelor găsite de mine pe net, avem așa: vreo 15.000 lăcașuri de cult ale BOR, vreo 18,8 mil de români care și-au declarat religia la ultimul recensământ, din care 86,5% au zis că sunt ortodocși, deci avem 16,2 mil de români ortodocși la 15.000 de biserici, deci avem o biserică ortodoxă la aprox. 1080 credincioși.

Iată celelalte DATE STATISTICE pentru comparație cu celelalte culte (preluare din articolul menționat):

În România în urma recensământului din 2002, sunt 192.000 de greco-catolici. Dar în România există 470 de lăcașe de cult greco-catolice în România ==> Unul la 408 credincioși. Și cu toate acestea, tot ortodocșii sunt huliți, deși au doar o biserică la 1055 credinciosi. Dar și mai interesant este faptul că: în construcţie sunt cca. 280 de biserici greco-catolice!!!!!!!. Parohiile care nu dispun de lăcaş de cult oficiază serviciile divine în spaţii improvizate (şcoli, cămine culturale ş.a.). Deci după ce că au proporția asta, vor avea în curând cu 50% mai multe biserici. Asta ar fi echivalent în cazul ortodocșilor cu a construi încă 9000 de biserici! Oare cum ar arăta atacul asupra Bisericii Ortodoxe, dacă s-ar întâmpla așa ceva, dacă acum are virulența aceasta?

Credincioşii musulmani din România sunt în număr de circa 67.300, dintre care marea lor majoritate trăiesc în judeţul Constanţa, o parte în judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane, ca: Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc. Lăcaşurile de rugăciune musulmane din România sunt de două categorii: geamia şi mesgidul; în total sunt 77 lăcaşuri de cult. ===> 1 locaș de cult la 874 de credincioși.

Biserica Reformată din România numără în prezent 701.077 credincioşi, în marea majoritate maghiari, organizaţi în două eparhii (Cluj şi Oradea), cu circa 1.000 lăcaşuri de cult, în care slujesc 750 preoţi. Biserica dispune de 780 parohii şi 140 filii. –> deci 1 biserică la 707 credincioși. Și din nou… atacul este doar împotriva ortodocșilor care au o biserică la 1055 credinciosi.

Biserica Evanghelică Lutherană –> Acest cult numără, conform datelor recensământului, 27.112 credincioşi, cei mai mulţi maghiari, restul slovaci, precum şi circa 200 credincioşi de limbă română, în Bucureşti. Pentru acest cult există 45 de biserici ===> 1 biserică la 606 credincioși. Și din nou… atacul este doar împotriva ortodocșilor care au o biserică la 1055 credinciosi.

Cultul unitarian, cu sediul central la Cluj, cuprinde peste 70.000 de credincioşi de naţionalitate maghiară. Numărul parohiilor este de 126, iar al filiilor de 32. În parohii şi filii, numărul lăcaşurilor de cult este de 143, iar al preoţilor este de 115. ===> 1 biserică la 489 de credincioși!!!

Biserica Evanghelică Română dispune de circa 220 biserici care se găsesc, cu precădere, în judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Dîmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Vaslui, municipiul Bucureşti şi împrejurimi; numărul credincioşilor este de circa 20.000. ===> 1 biserică la 90 de credincioși!!!! Ăștia cred că sunt campionii!!! Dar nu spune nimeni de ei nimic… Numai de ortodocși… Atât! De aici se și vede că atacul este concertat, intenționat și dus cu rea-credință!

Potrivit recensământului din 2002, Cultul Penticostal numără circa 324.462 credincioşi. În cadrul cultului sunt 1.343 biserici şi 7879 filii, deservite de 354 pastori. ===> 1 biserică la 242 de credincioși!!!!…

În România există, în prezent, circa 38.000 de membri ai Organizaţiei Religioase „Martorii lui Iehova”, conform anuarului acestei organizaţii. Organizaţia are 265 de lăcaşuri de cult (săli ale Regatului) şi 111 spaţii închiriate unde se oficiază serviciile religioase. ===> 1 locaș de cult la 143 de credincioși.

Credincioşii cultului mozaic (evreii din România – mențiune Ce-i cu noi?), în număr de cca. 6.000, conform recensământului din 2002, sunt organizaţi în 78 de comunităţi şi obşti, răspândite în Bucureşti şi în 30 de judeţe. Pe teritoriul României există un număr de 124 temple, sinagogi şi case de rugăciune, din care în 23 se oficiază zilnic. ===> 1 locaș de cult la 49 de credincioși. Ei bine – nici nu e de mirare! – ACEȘTIA SUNT DE FAPT CAMPIONII României. Oare ar trebui să ne mire dacă descoperim că ei sunt de fapt în spatele acestui atac împotriva BOR?!…

Din cele de mai sus, observăm că, de fapt, nu există nici un cult recunoscut în România care să stea mai prost decât ortodocșii la capitolul biserici… și cu toate acestea atacurile sunt DOAR împotriva BOR, iar stridența acestor atacuri și promovarea lor pe toate canalele face ca părerea generală – chiar și a oamenilor de bună credință, dar neinformați – să fie exact aceasta: că sunt prea multe biserici ortodoxe. Parșivă formă de manipulare a conștiințelor!

ARTICOLUL INTEGRAL DESPRE ATACUL ASUPRA BISERICII ORTODOXE – CLICK AICI. (citiți tot articolul pentru a vedea și cât de abil sunt păcăliți românii să-și atace singuri biserica strămoșească)

De citit și asta: 

Importanța Bisericii Ortodoxe Române pentru Neamul Românesc. Biserica strămoşească a contribuit la supraviețuirea, perpetuarea și dezvoltarea poporului român

……..

Emilian, 9 feb 2015, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.a

37 responses to “Biserica Ortodoxă are STATISTIC cele mai puține biserici, comparat cu celelalte culte din România, raportat la numărul de credincioși (bis)

  1. Nu exista si nu a existat niciodata un recesamint al cultelor din Romania…..nu se stie exact citi membri numara fiecare cult ……..Biserica ortodoxa este majoritara in Romania……In ultimii ani de criza a luat o amploare exagerata fata de nevoile normale ale unui popor ……Concluzia….o tot mai mare lipsa de cultura si cunoastere …zero progres…..zero cercetare…..zero….zero…..numai bine…N. P

    • :) Asa, si daca nu a existat un recensamant oficial exlusiv pt culte, nu iti poti folosi capatana de pe gat sa faci niste calcule matematice simple pe baza unor date deja disponibile? Avem recensamantul populatiei destul de recent, unde oamenii au fost intrebati si de credinta… Sigur ca da, amesteca si tu merele cu perele, nu avem progres, nu avem cercetare, ca avem “prea multe biserici” :) Perfect!

      • prietene asta kiar este o exagerare cu minimalizarea nr de biserici ortodoxe pe cap de locuitor,poate ca este un test,nu se pot compara nr de lacasuri ale minoritatilor cu ale majoritarilor ortodocsi,de aceea nu este buna statistica.in pitesti asa ca exemplu este plin de biserici ortodoxe dar nu cred ca este corect sa raportam la nr de locuitori si membri ai unei biserici,prea multe biserici si prea putina credinta asta este adevarul

      • Prietene, iti tot adaugi site-ul meu in semnatura ta chiar daca nu ai nicio legatura cu administrarea acestui blog si trebuie eu sa stau de fiecare data sa o sterg de acolo inainte sa iti public comentariul. Ti-am mai zis de treaba asta si vad ca degeaba. Daca mai faci chestia asta dau delete la comentariu direct.

        Acum, ca raspuns: tu si cu multi anti-romani mergeti pe manipularea cu prea multe biserici ortodoxe in ROmania. Aceasta statistica arata foarte frumos, in mod obiectiv, ca in Romania BOR sta cel mai prost dintre toate cultele la nr de biserici raportat la credinciosi. Este ~foarte corect~ sa raportam nr de biserici la nr de credinciosi si sa comparam cu celelalte culte. Te opui acestei statistici doar pentru ca rezultatul calculelor nu e pe placul tau si a anti-romanilor care ataca biserica stramoseasca.

      • Cum incearca cineva sa spune ceva contrar BOR/Biserici Ortodoxe Romane,cum este luat la trei pazeste.Stimate domn,ai facut aici ceva calcule..or fi reale..nu or fi reale..habar nu am..insa hai sa calculam si asa..CATE biserici de la restul cultelor ,au fost construite din banii sau se construiesc cu bani de la stat? Cati bani per “cap de locuitor” primesc cei de la alte culte….si apoi sa le comparam cu cele Ortodoxe..Prea va dati lovitii mereu ..Nu sunt de la alte culte.sunt botezat Ortodox..insa Biserica noastra nu mai ma reprezinta de mult..In Bor si nu numai sunt doar HOTI..Jmenari ..In cadrul Biserici Ortodoxe Romana DACA sunt la ora asta 10 % preoti cu HAR este deja Mult..restul poarta haina ca pe o salopeta..Si de ce ar face careva altfel can insasi Daniel este IMBUIBAT de podoabe ..in timpuri de criza cand are enoriasi ce nu au ce pune pe masa..Nu pot sa am respect pentru aceasta biserica..Ca si institutie vorbesc..Credinta o pot avea si fara sa dau bani la biserica.

      • 1. Legat de biserici construite cu bani de la stat, du-te pe postarea initiala (eu doar am preluat statistica) si vezi acolo daca s-a discutat despre asta.

        2. De unde ai tu aceste informatii: “In Bor si nu numai sunt doar HOTI..Jmenari ..In cadrul Biserici Ortodoxe Romana DACA sunt la ora asta 10 % preoti cu HAR este deja Mult..restul poarta haina ca pe o salopeta..”? De la PRO-TV care iti prezinta tot timpul exemple negative pe post de regula universal valabila la nivelul intregii biserici ortodoxe?

      • prietene,nu sant anti-roman si aici gasesc o tara mai veke a unora care nu accepta o alta parere,asa sa ajuns la dezastru in romania prin impunerea unui singur pct de vedere,nu am nici o treaba cu administrarea acestui blog,dar cred ca imi pot exprima o parere,de unde aceasta agresivitate a ta nu stiu

      • Iar a trebuit sa imi sterg adresa site-ului din comentariul tau. Poti fi mai atent cand postezi comentarii sa nu mai apara adresa blogului Ce-i cu noi? acolo sau nu?

  2. E un articol bine documentat. Respect. Dar problema nu sta in numarul mare de enoriasi care revin fiecarei biserici. Eu nu am nimic importiva sa se construiasca biserici ortodoxe. Ma deranjeaza in schimb cand se face cu bani de la bugetul statului. Uita-te in toate bugetele si rectificarile bugetare din ultimii 20 de ani. Biserici si biserici. Celelelte cutlte beneficiaza de bani de la stat? in afara de reconditionarea bisericilor monument, nu cred ca statul finanteaza constructia vreunei biserici alta decat ortodoxa.

  3. Mai rar asa putina intelegere a statisticii. Te-ai gandit vreodata la raspandirea geografica? Poate sunt 100 de musulmani in Satu Mare. Cu ce-i ajuta pe ei ca sunt 10 geamii in Constanta?
    Ia fa-ma si pe mine anti-roman, ca nu inghit pe nemstecate propaganda ta…

    • Şi poate pe luna se plimba un soricel. Ce legatura are? Ma doare in cot cati musulmani sunt in Satu Mare. Statistica este facuta la nivel national pt toate cultele. Cine-si construieste lăcaş de cult intr-un loc in care nu exista o comunitate religioasa care sa il frecventeze? E nonsensic… Eu nu vad nicio propaganda. Vad doar o statistica. Daca tie nu-ti convin cifrele, asta e…

      • imi cer scuze pt neglijenta mea,dar nu asta era problema indiferent ce ai spune este o inflatie de biserici ortodoxe si nu numai,statistica nu inseamna totul,daca vrei sa-ti impui pctul de vedere nu ai decat si nu mai acuza oamenii care au diferite opinii ca sant anti-romani

      • daca am zis “tu si anti-romani” sau “te comporti ca un anti-roman” nu inseamna ca te-am acuzat ca esti anti-roman.

      • Pai bravo, exact asta spun. Isi construiesc un lacas si cand sunt foarte putini in zona. Ca doar nu vor sa mearga zeci de km pana la cel mai apropiat. Si asa, statistic, rezulta cifrele alea…

  4. Totul este bine si frumos! Ortodocşi vorbitori de Limbă Română au cele mai puţine lăcaşuri de cult per capita! Hmmm, chiar aşa o fi? Luat aşa tale-quale după statistica recensământului poate că e aşa! Dar ortodocşii nepracticanţi, care nu mor dacă nu merg la templu (bisercică), ca să fie văzuţi de vecini, că deh, sunt “credincioşi” şi fac mătănii ş.a.m.d. şi care sunt cam multişori, pe aştia ar cam trebui să fie scoşi din socoteală! Ori e mai uşor să-i faci uitaţi pe toţi românii care deşi recunosc meritele unor clerici în păstrarea identităţii neamului totuşi nu pot trece cu vederea fastul şi îmbuibarea celor mai mulţi dintre mai marii “păstorilor”.

    • Nu avem date pentru a face statistici dupa ce vrei tu. Facem statistici dupa datele pe care le avem. Nu-ti convin rezultatele obiective, asta e. “Cei mai multi” inseamna dupa mine cu mult peste jumatate. Da-mi si mie te rog aceasta lista a ta cu “cei mai multi” “mai mari pastori” care sunt plini de fast si imbuibati.

  5. problema este ca se finanteaza constructia de biserici inutile de la bugetul de stat in loc sa se faca ceva util cu acele sute de milioane de euro. daca esti credincios, poti sa te rogi si in gand in tramvai, sau in fata unei icoane…nu iti trebuie catedrala cu turla de aur inalta de 120 de metri neaparat…

      • Emilian,in principiu ai dreptate dar vorbim de ce se intampla acum cu biserica ortodoxa romana,este ea cumva in primele randuri in lupta pt eliberare a romanilor,trecutul a fost glorios,ce face acum cand este poate cea mai mare nevoie de ea.poate ai vazut in parlament cum se jura pe biblie si se fura vartos din banii romanilor,vosganian se ruga la dzeu sa scape de urmarirea penala,exemplele de imbiubare sant la tot pasul,in sate in orase nu mai vorbesc,banul este dzeul acum pt majoritatea clericilor orto sau nu.de fapt dzeu este in noi nu neaparat in cladirile create de om pt manipulare ,in fine asta este poate gresesc eu

      • Biserica este in momentul actual ATACATA si INFILTRATA DE MAFIOTI, inclusiv prin conducerea ei, EXACT ca orice alta institutie din RO. Este normal sa nu functioneze la parametri optimi. Noi ce sa facem acum, SA NE DEZICEM DE EA CAND A DAT DE GREU? Sau din contra, mai ales acum, cand este atacata cu scopul de a fi distrusa, sa o sustinem mai puternic…? Principalii nostri voievozi patrioti au construit biserici si manastiri. Crezi ca erau PROSTI MANIPULATI? Sau au inteles IMPORTANTA Bisericii in viata neamului romanesc? Vezi textul pus de mine acu ceva timp:

        Importanța Bisericii Ortodoxe Române pentru Neamul Românesc. Biserica strămoşească a contribuit la supraviețuirea, perpetuarea și dezvoltarea poporului român (bis)

    • culmea e ca si Iuda era tare necajit ca mirul de nard curat a fost irosit pe capul Mantuitorului, si ca ar fi fost mai bun sa fie vandut si dat la saraci, dar Iuda nu era ingrijit de saraci, ci era fur si in acest fel nu-si putea lua parte; Iisus i-a certat , si a spus ca numele acelei femei va fi pomenit pana la sfarsitul veaculi, mie toata povestea asta cu banii mai bine folositi pentru altele decat pentru Biserica, e foarte asemanatoare cu pilda spus de Mantuitor

      dar si mai culmea e ca stadioanele din Cluj si Bucuresti, care au costat cat 3 catedrale finalizate si au fost strict din bani publici, nu va deranjeaza, in locul lor nu erau mai bune spitale?

      • Ai dreptate. Faza cu banii e doar pentru a-i prosti pe naivi si a-i asmuti impotriva Catedralei si Bisericii. Toti marii nostri voievozi patrioti au construit Biserici. Sa ne luam dupa PRO-TV sau dupa Stefan, Mihai, Constantin Brancoveanu etc?

  6. faci confuzie intre numarul de credinciosi declarati (18 mil sau cate sunt) si numarul de credinciosi reali. unii merg la biserica la paste si la craciun, daca merg si atunci, Ce
    facem, trebuie sa le construim biserica ?
    Romania e pe locu 1 la avorturi, asta inseamna ca suntem o tara de credinciosi?

    • Lucram cu datele pe care le avem, nu avem date despre cine cati unde cand merg la biserica, nici despre ortodocsi, nici despre alte culte. Asa ca lucram cu datele pe care le avem – numarul de credinciosi declarati la recensamant ai fiecarei culte. Cine vorbea de ”suntem (sau nu) o tara de credinciosi” aici? Faptul ca avem multe avorturi nu demonstreaza ce insinuezi tu, ci mai ales ca Sistemul de exploatare in care traim ne tine intr-o saracie care nu ne permite sa ne crestem copiii.

      • Nu sunt de acord cu tine, din 2 motive:
        1)Avorturile in principal nu apar la cuplurile casatorite, ci la cei care traiesc sub alte forme(concubinaj, relatii extraconjugale etc). Lucru care denota lipsa oricaror valori morale, pentru acesti oameni chiar nu cred ca are vreo importanta daca au sau nu biserica, Insa intra la numar in cei 18.x milioane.
        2)E o realitate trista ca multi merg la biserica la pasti si la craciun…nu are sens sa faci biserica pentru niste oameni care oricum nu vin, dar care sunt in cei 18.x milioane.

      • Ia un exemplu simplu: orasul Bucuresti. Ia orice biserica, la nimereala, din Bucuresti, si vezi daca vine cineva la slujba duminia dimineata. Eu unul n-am intrat pana acum intr-o biserica din Buc care sa nu fie plina duminica dimineata. Deci s-ar putea spune sa in Bucuresti, INCA avem prea putine biserici ortodoxe, din moment ce oamenii nu au loc, fizic, in cele deja existente…

  7. Frate, ma scuzi daca nu ma voi abona la modul tau de a face o statistica. Trebuie sa iei in calcul factorii inactivi, adica cei care zic sa sunt ortodocsi, dar la biserica merg la botez, nunta si inmormantare. Fara acele date, nu poti face un studiu real. Matematica ta se bazeaza pe speculatii. Si ar fi fost o statistica buna DACA majoritatea dovezilor indicau catre faptul ca majoritatea ortodoscilor frecventeaza des biserica. Dar des, frate. Presupun ca ai mers in biserici in timpul saptamanii si in weekend. Bamboo si Tarabostes e mai plin. Studiul tau are date false. Ceea ce te face pe tine indirect un sarlatan care face propaganda. Imi pare rau.

    • In primul rand nu este studiul meu, am pus sursa initiala. In al doilea rand, matematica/statistica a fost facuta pe date concrete, nu a fost facuta pe nicio speculatie, nu sunt date false. Că nu esti tu de acord cu rezultatul studiului/concluzia, asta e. Oamenii aia s-au declarat ortodocsi, deci sunt ortodocsi indiferent cat frecventeaza Biserica. NIMENI nu are cum sa evalueze cine merge des/putin/mult/zilnic la biserica, sau daca sau CAND si de cate ori vor merge in viitor etc. Du-te si fa tu o statistica pe baza unor astfel de informatii, CARE NU EXISTA. Intre timp, lasa-ne pe noi sa facem statistica pe baza informatiilor care exista.

  8. “…raportat la numarul de credinciosi”?? acuma depinde de ce intelege fiecare prin a fi credincios. Daca raportam numarul de biserici ortodoxe la toti cei care se declara a fi credinciosi-ortodocsi atunci poate intradevar este asa cum se zice in articol, dar problema este ca marea majoritate dintre cei ce spun ca sunt ortodocsi nu intra in biserica decat la botez si inca de cateva ori pe timpul vietii ( de craciun si pastii). Astfel daca raportam numarul bisericilor la numarul credinciosilor-ortodocsi practicanti ( care merg duminica de duminica la biserca) atunci vom vedea ca numarul bisericilor este scandalos de mare.
    PS: biserica este reprezentata de un grup de oameni nu de o cladire

    • Da, ne raportam la numărul celor care se declară credincioși ortodocși, sau catolici, sau protestanți sau etc, pentru că alte date NU avem. La fel cum zici tu că doar unii ortodocși sunt si practicanți activi, așa o fi și în celelalte culte religioase prezentate aici, nu? Oricum, poate omul nu merge în prezent la biserică/lăcașul de cult în mod regulat, dar poate peste o lună va decide că vrea sa mearga mai des. Biserica nu e doar pentru ACUM, ea trebuie sa fie disponibilă celor care se declară aparținând cultului respectiv ORICAND in viitor. Asa ca abia când vom avea date care sa ne arate câți oameni și de cate ori au mers, merg si VOR merge la biserică intr-o anumită perioadă de timp inclusiv pentru viitor – ceea ce este imposibil sa determini, ar avea poate sens sa faci si o statistica doar cu cei practicanți AZI… Pana atunci, lucram cu cifrele pe care le avem, pentru fiecare cult în parte, și anume, cei care se declară ca aparținând acelui cult. Știu că această statistică îi deranjează pe anti-românii care atacă biserica ortodoxă și pe românii care au căzut în capcana lor și-și atacă singuri biserica, dar…asta e, concluzia e destul de clară: Obiectiv vorbind, Statistic, Biserica Ortodoxă are cele mai puține Biserici puse la dispoziție credincioșilor ei, comparat cu restul cultelor din România.

  9. Era interesant de vazut si cate biserici au romano-catolicii… Nici ei nu stau asa rau avand in vedere ca nu sunt asa multi…

  10. Bboonnn, să zicem că ortodoxii sunt cei mai nepăstuiţi în ceea ce priveşte numărul lăcaşurile de cult per capita de creştin practicant. Nu ştiu cum se face dar în 30 de ani de conştinţă, bisericile pe lângă care am trecut sunt pline doar sâmbăta la pomeni, de Paşte şi de Craciun. În rest, bate vântul ca prin alimentările ceauşiste. Le întâlnim atât de des, că pot fi folosite pe post de indicatori rutieri. Şi totuşi spun mulţi că nu sunt destule. Oameni buni, credinţa dacă o ai cu adevărat, te însoţeşte oricând şi oriunde. Într-un spital poţi face şi o bisericuţă dar si un spaţiu pentru educaţie(vezi sectia de oncopediatie din IOB) Trebuie doar să vrei. Pe când într-o biserică, mediu septic are valori dincolo de clopotniţă. Cât despre educaţie, biserica şi ştiinţa parcă nu se pupă, nu?!? Şi mai este un aspect pe care pâna acum nu cred că l-am auzit dezbătut pe larg ” Dom’ne, ne pleaca preoţii. Ce ne facem?” Nu am auzit de preoţi nemulţumiţi de remuneraţie si încasările personale, care să-şi ia familia, să emigreze şi în ţări mai bune şi să-şi schimbe ocupaţia. Să fim serioşi, este singura ocupaţie sigura si bine retribuită. Au sărit toţi în capul SRTV-ului că trăieşte din bani publici. Dar TVR-ul are o taxă fixă. Dom’ părinte pe de altă parte, are venit de la BOR, din taxele aferente “facturilor” parohiei(dar asta e altă discuţie) şi din dărnicia enoriaşilor. A văzut careva mulţi preoţi locuind în garsoniră şi folosind bicicleta??(dacă sunt aşa din convingere, toată stima!!!!!). Iar când se pune problema de construcţie a unui alt lăcaş, ţi se cere făra nicio jenă, aproape chiar ca o impunere, ca o datorie morală a ta ca enoriaş. Într-un comentariu anterior, cineva spunea ca sunt 10% preoţi cu har. Tare mi-e teamă că este un procent mult prea optimist, atât timp cât de la seminar se iese pe bandă rulantă, iar parohiilor le este impus preotul. Si nu puţine sunt parohiile care ori s-au răsculat împotriva reprezentantului de la centru, ori au ales să meargă mai departe de casă dar la un părinte cu har, ori pur şi simplu au renunţat la a mai merge la biserică. Dar noi construim biserici. În ritmul acesta, dacă vor reuşi să le termine vom avea o mulţime de muzee. Clopotul şi lumânările vor face notă discordantă dar spunem că este decor post gotic

    • 1. Ai stat tu sa faci o analiza exhaustiva asupra miilor de biserici din tara sa vezi tu cand sunt pline si cand nu? Da-ne si noua analiza asta te rog, ar fi utila. Sau incerci sa generalizezi la nivel de TOATE bisericile ce-ai vazut tu cand ai trecut tu pe langa niste biserici? Biserica oricum nu este LOCUINTA sau spatiu de CAZARE ca sa vezi non stop oameni acolo, ci este un loc pentru slujbe conform traditiei poporului nostru. Bineinteies ca nu au loc slujbe continuu, deci implicit, bineinteles ca nu sunt oameni acolo continuu.

      2. Din mesajul tau se vede ca ori esti rau voitor si vrei sa ataci Biserica, ori nu cunosti anumite aspecte istorice din viata Bisericii. Tu stii de ce sunt preotii platiti din bani care vin inclusiv de la bugetul Statului? Pentru ca Statul mafiot a furat averea Bisericilor (secularizarea) lasata lor de popor si de voievozi si a zis ca “la schimb iti platim noi popii” – TOTAL neavantajos pt Biserica, care pana atunci se organiza si administra SINGURA din averea (pamanturile) pe care le avea. Dupa ce i-a furat averea, acum veniti voi si spuneti Statului mafiot sa nu mai dea nici ramasita aia de 3 lei pentru salariile preotilor. Bravo ma!

      3. Ai facut tu o analiza exhaustiva legat de preotii din toata tara ca sa poti sa vorbesti despre cum sunt ei? Te rog sa ne-o prezinti si noua, ar fi utila. Dar daca vorbesti din cum ti se pare tie, ca ai vazut tu 4 – 5 preoti la tine in sat ca sunt nu stiu cum, sau ti-a prezentat PRO-TVul alti 7 preoti nu stiu cum, aia nu e relevant pentru TOTI preotii. Nu mai generaliza!

      4. Toti patriotii si voievozii si conducatorii romani care au luptat pentru tara asta si si-au dat viata pentru ea au sustinut Biserica si constructiile de noi Biserici. Or fi fost ei prosti? Oare sa am incredere in ei sau in tine cand e vorba de constructia de Biserici?

Spune-ți părerea aici: