Legile de bază ale prostiei omenești (sursa AICI)
Carlo M. Cipolla (15 august 1922 – 5 septembrie 2000) a fost un economist și istoric italian interesat mai ales de cauzele care au dus în istorie la anumite evoluții și deznodăminte. A fost meticulos în cercetare și neîndatorat față de modele zilei în formularea concluziilor. În anul 1976 a publicat un eseu neconvențional despre un fenomen vechi de când omul: Legile de bază ale prostiei omenești. Modele acelor zile s-au osificat în mainstream între timp, iar evoluția civilizației occidentale s-a înscris pe o traiectorie de declin, un motiv în plus de a lua aminte la puterea de pătrundere a unui contrarian lucid. Citiţi în continuare cele 5 legi fundamentale ale prostiei omeneşti:
(detalii despre fiecare dintre ele în textul integral AICI)
Prima lege fundamentală: Întotdeauna și în mod inevitabil toată lumea subestimează numărul de persoane stupide aflate în circulație.
A doua lege fundamentală: Probabilitatea ca o anumită persoană să fie proastă este independentă de orice altă caracteristică a persoanei respective.
A treia lege fundamentală (de aur): O persoană stupidă este o persoană ce cauzează pierderi unei alte persoane sau unui grup, în timp ce aceasta nu obține niciun câștig, iar uneori suferă chiar pierderi. (+ despre Distribuţia frecvenţei şi Puterea prostiei)
A patra lege fundamentală: Oamenii care nu sunt proști subestimează mereu puterea dăunătoare a persoanelor stupide. În special cei care nu sunt proști uită constant faptul că întotdeauna, oriunde și în orice condiții asocierea cu proștii se dovedește a fi o greșeală costisitoare.
A cincea lege fundamentală: Prostul este cel mai periculos tip de persoană. Corolarul legii este: Prostul e mai periculos decât un bandit.
(detalii despre fiecare dintre ele în textul integral AICI)
Originalul în limba engleză aici: The Basic Laws of Human Stupidity
Emilian, 3 iulie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.
Reblogged this on wp2wp.