Cum sa traiesti sanatos – nevoile fundamentale ale fiintei umane (Virginia Henderson) (col2)

Virginia Henderson 14 nevoi fundamentale pentru viata omului cum sa traiesti sanatos ghid de sanatate sfaturi practice pentru o viata fericitaVirginia Henderson, născută în 1897, a pus basele unor mai bune idei și înțelegeri a meseriei de îngrijire a bolnavilor (nursing). Astfel, ea a identificat 14 nevoie fundamentale ale ființei umane:

1. A respira – este funcţia organismului prin care se primeşte oxigen atmosferic şi se elimină bioxid de carbon. Se adaugă şi nevoia de a avea şi o bună circulaţie. Se ştie că sistemul circulator este cel care asigură integrarea funcţiilor organismului, sângele fiind transportorul pentru gazele sanguine;

2. A menţine temperatura corpului constantă. Funcţia de termoreglare este asigurată de către hipotalamus şi este variabilă în funcţie de vârstă, climă etc

3. A se alimenta şi a se hidrata. Alimentele constituie sursa de energie şi substratul biologic pentru celulele organismului. Fără apă, viaţa nu este posibilă;

4. A elimina, funcţie care poate fi fiziologică, precum: eliminarea renală (urină), eliminarea intestinală (fecale), eliminarea prin sebum, transpiraţie, menstruaţie. Pe lângă eliminările fiziologice, mai sunt şi cele patologice, un exemplu fiind vărsătura. Vomitatul este impropriu considerat de toți ca fiind din stomac, prin eliminarea alimentelor. Vomitatul înseamnă eliminarea din căile aeriene, adică din plămâni, a anumitor secreții. Vărsătura înseamna eliminarea din stomac.

5. A se mişca, a avea o bună postură. Această funcţie asigură independenţa bolnavului în deplasare, în vederea realizării necesităţilor.

6. A dormi, a se odihni. Este dovedit faptul că somnul şi odihna sunt indispensabile pentru integrarea funcţiilor organismului.

7. A se îmbrăca şi dezbrăca. Din punct de vedere biologic, această necesitate oferă echilibrul termic organismului. Prin îmbrăcăminte se evită pierderea căldurii şi a umidităţii, contaminarea tegumentelor cu praf şi substanţe iritante şi expunerea la radiaţiile solare.

8. A fi curat, a-şi proteja tegumentele şi mucoasele (nevoia de igienă) – care rezidă din nevoia de a-şi proteja corpul împotriva agresiunilor externe. Vor fi astfel protejate: tegumentele, fanerele ( părul şi unghiile), cavităţile şi orificiile (nas, urechi, gură, tubul digestiv, organe genitale).

9. A evita pericolele – care pot afecta organismul direct ( agresiuni biologice) sau indirect (agresiuni psihologice şi sociale).

10 A comunica cu semenii. Comunicarea poate fi de tip verbal, auditiv sau vizual. Tot aici întâlnim şi
sexualitatea, prin ea realizându-se schimburi interumane, sau se creează sentimente, idei, emoţii, trăiri.

11. A acţiona după credințele și valorile sale ( nevoia de a-şi practica religia)– asistența medicală va îngriji pacientul ţinând cont de opţiunea religioasă a pacientului şi nu va încerca să modifice convingerile pacientului.

12. A fi ocupat pentru a fi util (nevoia de a se realiza) – este nevoia care se referă la realizarea individului prin studiu şi prin muncă.

13. A învăţa – este nevoia prin care fiecare individ tinde la realizare şi autodepăşire și prin care poate afla cum să-și păstreze sănătatea;

14. A se recreea – este o funcţie fundamentală comună fiinţelor umane. Ea intervine favorabil în echilibrul biologic.

Mai multe detalii despre aceste nevoi găsiți AICI.

Roarke, 4 nov 2012.

Citeşte şi: Cum să te laşi de fumat – ghid complet metoda Allen Carr.

One response to “Cum sa traiesti sanatos – nevoile fundamentale ale fiintei umane (Virginia Henderson) (col2)

  1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s