Ziarele americane din anii ’60: Fracturarea hidraulica ne scapa de deseurile radioactive nucleare (eco)

radioactive fracking 1964 fracturare hidraulica deseuri radioactive toxice in sol poluare panza freatica ziare americane 2Prin anii ’64 si ’69, publicaţii americane au scris despre modul în care tehnologia de fracturare hidraulică era folosită pentru a scăpa în subteran de deşeuri radioactive, care erau injectate în sol la mari adâncimi, cu convingerea (propaganda) că mediul şi apa din pânza freatică nu vor avea de suferit. Însă realitatea este alta cu privire la siguranţa procedurii – ziarele relatează şi scurgeri toxice ulterioare fracturării hidraulice.

Iată câteva pasaje din articolul de aici (care conţine mai multe detalii şi FOTO cu paginile de ziare vechi):

“O metoda, ce presupune fracturarea hidraulica combinata cu cimentarea puturilor petroliere, este in testele finale la Oak Ridge National Laboratory din Tennessee. Metoda va fi folosita pentru a ingropa deseuri radioactive intr-o formatiune de sist impenetrabila, aflata la mii de picioare sub pamant.” 1964.

“Metoda folosita la Oak Ridge incepe prin a amesteca deseurile cu un amestec de ciment, apoi pompand amestecul intr-unul din puturile sapate in sistul Conasuaga, iar apoi fracturand sistul pentru a forma o crapatura orizontala. Aceasta crapatura este umpluta cu amestecul si formeaza un strat, subtire, orizontal, pe o lungime de cateva sute de picioare. Amestecul se intaraste si va retine pentru totdeauna deseul radioactiv in aceasta noua formatiune.” 1964.

“Un sistem de debarasare, pentru materialele cu radioactivate de durata medie, sunt procedurile de fracturare hidraulica. Acest sistem este folosit in prezent la Oak Ridge si presupune amestecul deseurilor radioactive cu ciment pentru a forma un mixaj ce urmeaza a fi pompat in formatiuni de sist aflate la 500-800 picioare [150-250 metri] sub pamant.” 1969.

Guvernul american s-a debarasat in fiecare an, de aproximativ 250.000 de galoane [950.000 de litri] de deseuri de nivel mediu de radioactivitate, folosind o tehnica numita fracturare hidraulica. Lichidul este pompat in sisturi impenetrabile aflate la 1.000 – 5.000 de picioare [300 – 1500m] sub pamant. O presiune uriasa este aplicata rocilor ce se fractureaza, permitand astfel lichidului sa se deplaseze pe lateral. Pentru ca materialul radioactiv nu va fi expus biosferei timp de milioane de ani, aceasta metoda ar trebui sa fie sigura, daca nu exista scurgeri in panza freatica.

Deci DACA nu exista scurgeri.

Dar realitatea este ca scurgeri s-au intamplat de multe ori de-a lungul anilor, chiar si la locatia din Oak Ridge, conform unor rapoarte. Din ProPublica:

In aprilie, 1967, deseuri pesticide au fost injectate la fabrica chimica din Denver, a destabilizat o falie seismica, ce a cauzat un cutremur de 5 grade, destul de puternic pentru a sparge cateva ferestre si a inchide scoli, si a dat un soc oamenilor de stiinta ce nu stiau de acest risc al metodei de injectie, conform unui studiu al U.S. Geological Survey.

Un an mai tarziu, un put ce continea deseuri periculoase s-a fisurat la Hammermill Paper Co, in Erie, Pa. Cinci mile mai departe, conform unui raport EPA, “un lichid negru otravitor a inceput sa curga dintr-o fantana abandonata din parcul Presque Isle State”.

In anul 1975, in Beaumont, Texas, dioxina si un herbicid foarte acid au fost injectate sub pamant de catre compania Velsicol Chemical Corp., dar acestea au sapat prin cimentul in care erau inchise si au scurs aproximativ 5 milioane de galoane [19 milioane de litri] de deseuri in panza freatica.

Apoi in august 1984 in Oak Ridge, Tennessee, deseuri radioactive au fost detectate de catre echipamentele de monitorizare a apei din panzele freatice, din apropierea unuia dintre puturile sapate in apropiere de cladirea guvernamentala ce se ocupa cu materiale nucleare.

ARTICOLUL INTEGRAL şi IMAGINILE DIN ZIARE VECHI AICI

….

Emilian, 9 martie 2015, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman

3 responses to “Ziarele americane din anii ’60: Fracturarea hidraulica ne scapa de deseurile radioactive nucleare (eco)

  1. deci, practic au atatea deseuri radioactive de nu mai au unde le pune …. deja in oceane nu mai merge fiindca efectele devastatoare au inceput deja sa se manifeste , deci …. le baga in dopuri cimentate la romani ? e o idee…. ca in timp ce suntem anuntati ca SE SCOATE (gazul din pamant) in realitate poate ca SE BAGA (desurile radioactive in pamant) ….. dar ce spuneti despre Laserul de la Magurele ? e adevarat ca va fi galeata de gunoi (radioactiv) a intregii planete ? ca va neutraliza deseuri radioactive fiind singura instalatie de acest gen de pe glob ? e foarte bine ca se neutralizeaza, chiar FOARTE BINE, insa inainte sa intre in camera de neutralizare ele vin cu vaporul, apoi cu trenul, cu camionul, apoi stau la coada …pana le vine randul…. stau la coada adica NE-neutralizate , pe parcursul Mangalia-Constanta-Bucuresti… e adevarat sau e doar un zvon ?

    • DEspre gazele de sist au spus mai multi ca e o incercare de a scapa de deseuri radioactive si de a polua apa. CHiar si prof Florian Colceag la TV la ora de varf…nu si-ar fi compromis el imaginea sa zica niste bazaconii fara sa creada in ele… Detalii la mine pe blog. Despre Magurele n-am studiat, nu stiu ce o sa fie acolo.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s