De ce au românii încredere în pompieri? Sondaj instituţii credibile Biserica, politicieni (div9)

sondaj romanii au cea mai mare incredere in institutii pompieri biserica armata romana politicieni corupti preoti corupti facultatea de teologie nepotism, ceicunoi.wordpress.comŞtiţi sondajele acelea care apar din când în când şi ne spun în cine mai au încredere românii? Şi ştiţi că de cele mai multe ori pe primul loc la încredere în instituţii sunt Pompierii? Este corect să fie pompierii pe primul loc, însă ce caută alături de pompieri, în acelaşi clasament, în top, Biserica şi Armata Română? Astea două n-au ce căuta acolo. Detalii în continuare.

Puteţi consulta un sondaj recent AICI, dar haideţi mai întâi să stabilim ce înseamnă “încredere” în politicieni şi instituţii. Pe scurt, am încredere în tine (politician sau instituţie) dacă faci ce ar trebui să faci pentru interesul poporului român. Încrederea faţă de o instituţie sau alta, faţă de politicieni, ar trebui să difere în funcţie de câteva chestii:

 1. Îndeplinirea atribuţiilor oficiale, stabilite de constituţie, de lege şi de regulamentele de organizare şi funcţionare, fără derapaje în afara acestora;

2. Acţionarea doar în interes public (nu în interes propriu sau al unor grupuri restrânse cu interese ascunse/mârşave);

3. Desfăşurarea activităţii fără discriminări, fără favoritisme în funcţie de nepotism sau şpagă, în mod echitabil faţă de toţi cetăţenii acestei ţări;

4. Desfăşurarea activităţii cu un maxim de transparenţă;

5. Respectarea promisiunilor.

Bazându-ne pe aceste criterii, haideţi să facem o comparaţie între Pompieri şi Biserică.

Este NORMAL ca Pompierii să se afle tot timpul în topul încrederii, pentru că această instituţie:

1. Îşi îndeplineşte atribuţiile oficiale fără derapaje (în principiu, când ia foc ceva – se duce şi îl stinge, nu acţionează deplasat şi nici n-ar avea când sau de ce).

2. Prin faptul că stinge incendii, acţionează în interes public – nu există nişte grupuri restrânse cu interese ascunse care să facă mânării cu stinsul de incendii, de genul “stinge-mi şi mie nu ştiu ce incendiu şi-ţi ies şi ţie nişte bani la faza asta” – nu există aşa ceva. Poate se pot face şmecherii cu dotarea cu echipamente a instituţiei pe nişte mult mai mulţi bani (din bani publici) decât ar fi valorat în realitate acele echipamente, însă deocamdata, cel puţin eu, n-am auzit de aşa ceva pe acolo…

3. Îşi desfăşoară activitatea fără discriminări – se duc şi sting incendiul INDIFERENT cine e proprietarul imobilului sau terenului/pădurii etc. NU se fac favoritisme, nu se dă şpagă pentru stins incendiul. Ia foc undeva, vin pompierii cât de repede pot şi încearcă să îl stingă. Simplu.

4. Activitatea propriu-zisă a pompierilor este destul de transparentă; ce se întâmplă în spatele uşilor închise (DACĂ se întâmplă ceva la pompieri) nu ştim

5. Pompierii îşi respectă promisiunile. Ce aveţi voi de făcut? Noi stingem incendii. A apărut incendiul – l-aţi stins – perfect (v-aţi ţinut promisiunea).

Pentru că nu există o altă instituţie care să se descurce aşa bine la aceste 5 criterii de selecţie, consider că pompierii ar trebui să se afle tot timpul în topul încrederii. Dacă m-ar întreba pe mine cineva în ce instituţie aveţi încredere cel mai mult, tot Pompierii aş răspunde.

Dar haideţi să vedem cum stă situaţia la Biserică, la nivel naţional, pe aceleaşi 5 criterii, pentru că Biserica uneori detronează în sondaje instituţia Pompierilor şi ocupă în mod absolut greşit primul loc ca încredere. Cum să ai încredere în instituţia Bisericii (sau în Armata Română, care e la fel de netransparentă)? Poţi avea încredere în Dumnezeu – este okay, poţi avea încredere în anumiţi preoţi – este okay, dar cum să ai încredere în Biserică?

Este normal ca românii (care mai au un minim de spirit critic şi puţin creier în cap) să NU aibă încredere orbeşte în Biserica Ortodoxă Română (BOR). De ce?

1.Pentru că Biserica NU îşi îndeplineşte atribuţiile oficiale fără derapaje. Exemple: amestecarea în lupta politică, şmenării şi cumetrii cu o parte din IMENSA avere de care dispune (clădiri şi mai ales terenuri şi păduri), suprataxarea serviciilor oferite (lumânări la supra-preţ, taxe imense pentru nunţi, înmormântări, botezuri etc), ŞANTAJarea oamenilor simpli în micile comunităţi locale pentru plata contribuţiei la biserică etc; utilizarea banilor pentru construirea de clădiri somptuoase, deşi poate ar fi fost mai important pentru religia acestui popor ca banii respectivi să fie folosiţi în alt fel;

2. Biserica NU acţionează doar în interes public ci şi în interesul anumitor persoane sau grupuri restrânse. Biserica utilizează banii strânşi (din miliardele de surse) în interes propriu (al anumitor preoţi sau parohii), în interes propriu al conducătorilor BOR, sau în interes propriu al anumitor persoane cu diferite interese;

3. Biserica NU îşi desfăşoară activitatea fără discriminări, ci acordă tratamente diferite în funcţie de cine eşti – la nunţi, botezuri, înmormântări, în funcţie de plata contribuţiei la biserică, în funcţie de prezenţa la slujbele de la biserică, în funcţie de cât de cuminte stai fără să comentezi, în funcţie de ce politician cu influenţă cunoşti, în funcţie de cine e tactu’ dacă eşti student la teologie etc. Ce dezastru de corupţie şi nepotism este în facultăţile de teologie, numai cei care au trecut pe acolo ştiu… Cum se dă o parohie unui tânăr preot…este un alt proces ascuns de ochii publicului. Şi ar mai fi multe alte exemple de discriminări şi anormalitate dar le lăsăm pe altă dată.

4. Biserica NU îşi desfăşoară activitatea cu transparenţă. Lipsa de transparenţă este una dintre cele mai mari probleme ale BOR. Pentru că există lipsa de transparenţă, toată averea IMENSĂ a Bisericii (din moşteniri şi bani donaţi şi strânşi de la oamenii simpli sau chiar şi sponsori, în diferite feluri), este CHELTUITĂ de conducerea BOR, după bunul plac, fără să răspundă nimănui, fără să ştim cum este cheltuită. Lipsa de transparenţă duce aproape obligatoriu, în orice sistem patronat de oameni, la CORUPŢIE. Cred cu tărie că Biserica Ortodoxă Română este putredă de corupţie, mai ales la vârf.

5. Biserica NU îşi respectă principala promisiune – să promoveze religia ortodoxă cu toate învăţăturile ei bune şi să atragă cât mai multe persoane să fie nişte oameni buni, cu o conştiinţă activă de care să asculte. Biserica ar trebui să susţină faptele şi iniţiativele bune şi ar trebui să facă ea însăşi cât mai multe fapte bune, din grămada de bani de care dispune. Consider că BOR s-a îndepărtat suficient de aceste lucruri încât să nu mă mai încred în vorbele şi faptele conducătorilor acestei instituţii. În momentul în care Biserica spune “daţi-ne bani, că facem noi lucruri bune cu ei” şi ajung să facă tot felu’ de şmenării cu Videanu de exemplu, căruia i-au dat teren pe malu lacului Snagov…se cheamă că nu şi-au respectat promisiunile.

Consider că cel puţin aceste câteva chestii explicate aici sunt suficiente pentru a nu te mai uita la Biserică la fel ca la Dumnezeu, şi cred că sunt principalele motive vinovate de scăderea numărului celor interesaţi de a merge la Biserică, de a participa la vreo slujbă, de a ţine post şi de a urma învăţăturile (bune) ale religiei ortodoxe. Bineînţeles că există preoţi şi mai ales călugări de bună credinţă, credincioşi pe bune etc, dar ar fi bine dacă am putea să nu uităm niciodată o chestie de bază ce trebuie reţinută: în orice sistem în care se învârt mulţi bani şi/sau care poate exercita o influenţă semnificativă asupra multor oameni, dacă nu există transparenţă, va exista cel mai probabil corupţie, incompetenţă, rea-credinţă şi nepotism.

Emilian, 4 sept 2012, ceicunoi.wordpress.com

5 responses to “De ce au românii încredere în pompieri? Sondaj instituţii credibile Biserica, politicieni (div9)

 1. Biserica nu mai este ce a fost si nu trebuie sa faci o biserica la fiecare doi metri (tot din banii oamenilor) ca cineva sa fie credincios. Apropo, pentru cei din Iasi, de ce la noi trebuie ca Sfanta Parascheva sa fie alaturi de zilele Iasului (mici, muzica distractie).
  Indiferent de religia voastra sau lipsa ei, aceasta asociere este de prost gust !
  Oricum in Iasi, dupa cum mi-a spus o profesoara de psihologie, cum este societatea si lipsa culturii, asa si poporul (in cazul nostru majoritar poporul). Adica prin lipsa culturii si ce oferim lumii ( in Iasi vezi la fiecare zeci de metri baruri, amaneturi si foarte multe banci (nu de stat jos si oamenii nu ar trebui asa usor sa inchirieze la banci) ) asta caracterizeaza infatisarea noastra.

  • Da, este la fel cum multi tineri romani asociază Crăciunul și Paștele cu o petrecere și se duc în club să sărbatorească. După care reporterii idioți se duc și îi întreabă ”Cum ați sărbătorit Crăciunul în club?” La care ei răspund ”distractie frate!”, și tot poporu se uită la toată treaba asta la TV. Toate astea în timp ce români adevărați, tineri români adevărați fac o grămadă de lucruri importante pentru țara asta si nu ajung să fie promovați niciodată. Vai dă presa noastră care ne hrănește cu gunoi în fiecare zi. Iarăși…e o chestie de educație. Tot timpul e o chestie de educație. Însă educație pe bune.

   P.s.: multe farmacii = mulți oameni bolnavi. Iar românia are o grămadă de farmacii. Cel puțin în bucurești…ai putea zice că fiecare bloc are la parter o farmacie. Ceea ce arată ce popor sănătos avem. Dar nu doar fizic. Ci si mintal. Dacă oamenii ar rupe corelația greșită pe care societatea modernă a creat-o, și anume sunt bolnav/mă doare ceva orice – trebuie să bag o pastila în mine, ce bine ar fi. Dacă oamenii ar realiza că doctorii nu sunt dumnezei, ar fi iarași bine. Daca oamenii ar mai apela si la niste leacuri babesti, si la niste plante, si la niste preventie…am avea un popor mai sanătos.

  • Te credem…dar macar la pompieri se intampla scopul existentei acestei institutii. Se sting incendii indiferent cine esti si pe cine cunosti, indiferent cata spaga ai dat sau daca ai dat etc. Incendiul e incendiu, trebuie stins si este stins. Spre deosebire de celelalte institutii unde nu se intampla ce ar trebui fara spaga, pile etc.

 2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s