Dezbaterea TVR1 Rosia Montana – manipulare si tupeu RMGC & co. (eco4)

dezbatere rosia montana tvr1 judeca tu 23 feb 2012 argumente pro contraAm urmărit neîntrerupt întreaga emisiunea-dezbatere de la TVR1 despre Roșia Montană, din 23 feb 2012, de la ora 9 la 11. Am doar câteva lucruri de menționat. Mi-am notat și un ”desfășurător” al dezbaterii (de câte ori au luat cuvântul cele 2 părți PRO și CONTRA proiectului). Am avut parte în emisiune și de un tupeu tipic puterii actuale (din partea reprezentantului Ministerului Mediului), bine semnalat de Eugen David și am asistat la un moderator nu foarte imparțial (a ridicat mingi la fileu celor de la RMGC și altele). Mai multe detalii în continuare:

Iată ce scriam/preziceam ÎNAINTE de emisiune AICI.

Am spus acolo că emisiunea nu va putea fi urmărită pe pagina de net a tvr-ului pt. că ei nu transmit pe net TVR1, iar emisiunea era pe TVR1. Dacă a fost transmisă pe TVR Internațional, cum eu n-am crezut că va fi, a fost greșeala mea. Inregistrarea emisiunii apare cu sigla TVR International și de aceea bănuiesc că a fost totuși transmisă live acolo. Alte lucruri însă din cele pe care le semnalam, s-au adeverit în timpul emisiunii.

Emisiunea este postată în prezent pe siteul TVR, și poate fi urmărită la linkul următor (ceea ce mă miră)http://tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2012-02-23-20-37.flv&id=Judeca%20tu!  (are 108 minute)

Update 2013: emisiunea poate fi găsită pe youtube:

Înainte să fac calculul de mai jos, impresia mea este că cei care se opun proiectului au apucat să vorbească mai puțin decât cei care îl susțin. Se poate testa pe înregistrarea emisiunii dar nu stau să fac așa ceva.

Iată în continuare persoanele care au luat cuvântul în platou: 

(nu o să fiu idiot, pe cei care erau evident susținători ai proiectului distrugător RMGC, îi voi nota ca PRO RMGC, chiar dacă teoretic ar trebui să fie imparțiali – mă refer mai ales la reprezentanții ministerelor mediului și culturii)

Mi-am notat în timpul emisiunii ordinea în care au vorbit, mai mult sau mai puțin exact și complet(nu mai stau să văd și în reluare emisiunea pt perfecțiune), și am împărțit intervențiile tuturor în două categorii: lungi și scurte (nu am luat în calcul chestiile exagerat de scurte gen dezbateri ”unu la unu” rapide care au avut loc, însă în cele scurte intră și intervenția de început și intervenția de sfârșit de emisiune). Astfel, avem așa (ordinea e aleatorie):

PRO RMGC (susținători ai proiectului minier criminal Roșia Montană):

Dragoș Tănase, RMGC – 5 intervenții lungi și 3 intervenții scurte

Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului – 4 lungi și 3 scurte

Alexandru Pătruți, președintele Agenției Naționale de Resurse Minerale – 2 lungi, 2 scurte

Vasile Timiș, secretar de stat în Ministerul Culturii – 4 lungi, 3 scurte

Cosmin Popa, institutul Nicolae Iorga – 2 lungi, 2 scurte

Sanda Lungu, RMGC (tanti care locuiește în RM și a apărut în spoturile RMGC) (în publicul emisiunii) – o intervenție mai lungă

Bogdan Naumovici, RMGC (cel care a făcut și se ocupă de campaniile publicitare pt RMGC pe bani grei) (cel care are spor de vreo 800.000 de euro de la RMGC în caz de demarare a proiectului) (același care venise la Gâdea în emisiune să-și promoveze noul partid care să reformeze România) – o intervenție mai lungă


CONTRA proiectului RMGC:

Eugen David, Alburnus Maior – o intervenție lungă (aia cu harta) și 6 intervenții scurte și foarte scurte (mi s-a părut că nu a apucat să vorbească mai deloc)

Ștefania Simion, Alburnus Maior – 2 lungi, 2 scurte

Ștefan Bâlici, Asociația pentru Arhitectură, Restaurare și Arheologie – 2 lungi, 2 scurte

Călin Caproș, Alburnus Maior (în publicul emisiunii) – 1 lungă, 2 scurte

Mircea Toma, Agenția de monitorizare ”Active Watch” – 1 lung, 3 scurte

=> Total intervenții mai consistente în timpul emisiunii:

PRO RMGC: 19 intervenții lungi și 13 intervenții scurte 

CONTRA RMGC: 7 intervenții lungi și 15 intervenții scurte

Repet: calculul l-am făcut mai mult pt mine, mi-am notat în timpul emisiunii când vorbeau oamenii, nu este concludent, se poate proba pe înregistrare.

Alte mențiuni care mai trebuie făcute:

1.Este adevărat că cei care se opun proiectului au avut de câștigat de pe urma poziției video (înregistrate) cu șefa de la Formula AS, și Președintele Academiei Române.

2.Pentru RMGC au fost prezentați video niște mineri nu prea convingători (deși există acolo mineri care vor sincer să facă minerit), însă RMGC a avut de câștigat și de pe urma unui mini PROMO manipulator prezentat de-a lungul emisiunii. Este vorba de acel mini filmuleț care apărea înainte și după intervențiile video înregistrate. Flilmulețul era manipulator pentru că prezenta doar imagini cu urâțenia zonei Roșia Montană (râuri urât colorate, străzi bușite, case dărăpănate), deși la fel de bine puteau să prezinte frumusețea peisajelor în toate anotimpurile, biodiversitatea, clădirile de patrimoniu etc). Deci aici a avut loc o manipulare subtilă, nu știu dacă voluntară sau involuntară. Acest mini promo avea câteva secunde, a fost difuzat de vreo 4-6 ori cred în total.

3.Nu uitați de poziția lui Bogdan Naumovici față de proiectul RMGC în momentul în care / dacă o să vă ceară vreodată votul (are de gând să-și facă partid sau ceva de genul).

4.Producătorul emisiunii a ales să dea și un cadrul larg (cu tot platoul) în momentul în care Eugen David (oponent al proiectului RMGC) prezenta o hartă. Pe la minutul 25:00 din înregistrare.

5.Moderatorul emisiunii nu a fost foarte imparțial. Nu știu dacă voit sau din greșeală:

-a citit din partea publicului în total doar 2 întrebări. Ambele au fost ridicări de minge la fileu pentru RMGC.

-a distras atenția discuției de la o întrebare FOARTE importantă ridicată de Eugen David, și anume ”Ce se va întâmpla cu proprietarii din Roșia Montană care au terenuri pe amplasamentul proiectului RMGC, dar NU vor nici în ruptul capului să își vândă terenurile și să se mute?”. Moderatorul a amestecat o altă problemă în această întrebare, a acceptat evitarea răspunsului din partea reprezentantului Ministerului Mediului, mergând mai departe pe răspunsul lui și până la urmă NU S-A RĂSPUNS LA ACEASTĂ ÎNTREBARE. Uitați-vă singuri, de la minutul 24:30, AICI.

-nu a reacționat în niciun fel la lipsa evidentă de răspuns a Ministerului Mediului în cazul Baia Mare și a trecut mai departe, nu a insistat pentru un răspuns.

-a zis la un moment dat, ceva de genul ”Televiziunea Română își face datoria ca de fiecare dată și dezbate aceste probleme”. Un neadevăr și o falsitate mai mare nu există. TVR este controlată politic cam 100% și nu prezintă/dezbate chestii care ar supăra puterea, în speță pe Traian Băsescu.

6. Tanti din Roșia Montană (PRO RMGC), care a apărut în reclamele RMGC, NU A RĂSPUNS la întrebarea care i s-a pus, chiar insistent, și anume ”Cum își va rezolva ea problemele financiare dacă se dă drumul la proiectul RMGC?” A salvat-o și moderatorul emisiunii. Vizionați pasajul din emisiune începând cu minutul 40 și 50 secunde în aceeași înregistrare AICI.

7. În emisiune nu s-a răspuns la 2 întrebări importante care au fost ridicate în timpul dezbaterii: cea legată de terenurile oamenilor care nu vor să vândă, și cea legată de ”Cine a plătit daunele pentru dezastrul ecologic produs la Baia Mare în 2000?”. Se știe că nu a plătit nimeni pentru dezastrul care a avut loc atunci. Reprezentantul ministerului mediului, Marin Anton, pus în fața acestei întrebări a rămas mut, s-a bâlbâit, și după ce s-a luat cu altceva a zis că nu știe. A fost PENIBIL momentul pentru acest om care nu are ce căuta într-o funcție publică. Urmăriți neapărat secvența începând cu minutul 53:00, AICI.  De asemenea, acest individ, deși instituția pe care o reprezintă încă nu a dat avizul de mediu, s-a antepronunțat în favoarea proiectului RMGC, prin tot ceea ce a susținut în cadrul emisiunii. Demisia s-ar impune. Dar cine să i-o ceară? Că sigur nu și-o prezintă singur.

8.Toți cei PRO RMGC au mizat pe tactica manipulatorie ”Suntem oameni la costum, serioși, știm noi ce zicem, credeți-ne pe cuvânt”.

9. Numărul de locuri de muncă asigurate de proiectul RMGC a ajuns mai nou la 6.000 (conform RMGC). Crește de la an la an. E comic dar trist cum se minte.

10. Teancul de 150.000 de semnături strânse la nivel național împotriva proiectului RMGC nu mai are valoare așa mare, după ce cineva din propria tabără (domnul de la Active Watch) a scos în evidență niște sondaje care arată că vreo 70% dintre români, pentru că au fost prostiți de reclamele companiei Roșia Montană Gold Corporation, cred că proiectul RMGC va rezolva problema locurilor de muncă din Roșia Montană. Ceea ce este un neadevăr din cel puțin 2 motive pe scurt:

a. cifra de 6.000 de locuri de muncă asigurate de RMGC prezentată în timpul dezbaterii este muuult umflată – pe siteul mamă gabriel resources și în alte studii, analize, documentații TOT ALE RMGC, apar cifre MULT MAI MICI (la TV zic 6.000 ca să prostească – cine stă să verifice?)

b. foarte multe posturi din proiectul RMGC NU vor fi ocupate de cei din zona Roșia Montană, pentru că nu au competența necesară. E nevoie de ingineri calificați, chimiști, oameni de laborator, constructori, arhitecți etc etc etc. Localnicii nu au pregătire/studii/competențe necesare pt posturile respective.

11. Foarte interesantă monitorizarea presei făcută de cei de la Active Watch și prezentată la minutul 77, AICI. Se observă cum în publicațiile care au acceptat reclame de la RMGC, numărul articolelor împotriva proiectului și neutre față de proiect sunt mult mai puține decât cele de susținere a RMGC. Sub imaginea unei normalități (o firmă își face reclamă într-un ziar de exemplu), RMGC cumpără presa română.

12. Secretarul de stat din Ministerul Culturii s-a referit la cei de la RMGC cu expresia ”colegii de la Gold”. Ce antepronuțare și poziție părtinitoare mai mare vreți?

13.Cei de la Alburnus Maior sunt oameni de bună credință, însă nu sunt eficienți în dezbateri de genul acesta. Eugen David, dar mai ales Călin Caproș sunt mult prea molcomi, poate e specificul zonei, dar este ineficient. Nu au trecut pe o hârtie niște puncte esențiale pe care să le atingă în timpul emisiunii, și n-au apucat să zică mai nimic concret care să deschidă ochii românilor. Nu s-au organizat. Problemele juridice ridicate de tanti de la Alburnus Maior au fost minore comparativ cu grămada de lucruri care puteau fi spuse pe juridic (hotărârile instanțelor de judecată împotriva RMGC, hotărârile CNA cu privire la campaniile publicitare mincinoase ale RMGC etc). Niciunul nu a insistat suficient pentru un răspuns la întrebările ridicate, și nu au adus în discuție mai multe elemente importante despre dezastrul și furtul care se pregătește la Roșia Montană. Trebuie organizare mai bună, abordare mai inteligentă.

Cam atât i guess…

Citiți și 18 argumente contra proiectului minier Rosia Montana 

Încă o părere despre emisiune AICI.

Emilian, 24 feb 2012, ceicunoi.wordpress.com

Update 24 feb 2012: Vasile Timiș și-a dat demisia din funcția ocupată la Ministerul Culturii.

3 responses to “Dezbaterea TVR1 Rosia Montana – manipulare si tupeu RMGC & co. (eco4)

  1. Pingback: FOTO – Mizerii de politicieni la mitingul USL 17 oct 2012 Arena Nationala, PSD, PNL, PC, UNPR Bucuresti (pol69) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: NU votaţi Marin Anton senator PNL PDL USL Giurgiu 9 dec 2012 alegeri parlamentare (pol75) | CE-I CU NOI?

  3. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s