Catedrala Mantuirii Neamului – FOTO Comparatie cu alte Catedrale Ortodoxe din Lume

Catedrala Mantuirii Neamului

Catedrala Mantuirii Neamului – Dimensiuni, Finantare, Istoric

(un articol de Adrian Grigoriu, martie 2018)

Între statele cu religie majoritar creştin ortodoxă, România este singurul stat care încă nu are o catedrală monumentală.

Catedrala Mântuirii Neamului nu va fi cea mai mare ca volum, ci doar cea mai înaltă, având proporțiile elegante ale unor monumente de referinţă precum bisericile mănăstirilor Neamţ, Suceviţa, Dragomirna sau alte bijuterii arhitectonice ortodoxe autohtone.

La acest articol găsiţi ilustrate 8 dintre cele mai semnificative şi mai spectaculoase catedrale ortodoxe din lume, selectate pentru comparaţie cu Catedrala Mântuirii Neamului.

Cei ce sunt asmuţiți împotriva construirii Catedralei ar trebui să ştie că celelalte catedrale au fost construite cu finanțare de minimum 70% până la 100% din bani de la bugetul de stat în recunoaşterea contribuției esenţiale a Ortodoxiei pentru binele societăţii în general.

În România, prin contrast, ca urmare a politicii antiortodoxe în general, sumele alocate de Statul Român sunt rușinos de mici (deşi declaraţi ortodocşi sunt aproape 90% dintre cetăţenii români): abia dacă ajung la 10% din cost şi sunt în continuă diminuare. Nu ne putem imagina cum va putea spăla această rușine Statul Român în viitor în istorie. O răsplătire pe măsură ar putea fi menţionarea donaţiilor benevole ale creştinilor în contrast cu cea a reprezentanţilor Statului chiar pe pisania de ctitori.

Oare ce urmăresc cei care împiedică edificarea acestei catedrale? Sunt nervoşi că va fi mai înaltă decât Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova care în prezent este cea mai înaltă dintre cele ortodoxe (103 m)? Sunt desigur niște încrâncenați filoruși care nu pot tolera ideea ca Rusia sa nu deţină toate recordurile. Ei pot însă sta liniștiti, că tot rușii deţin recordul capacităţii, Catedrala noastra abia dacă va avea 5,000 de locuri, în timp ce Catedrala Sf Isaac din Sankt Petersburg (construită după modelul Vaticanului) depăşeşte 14,000 de locuri.

De peste 100 de ani se duc lupte crunte pentru a împiedica edificarea Catedralei Bisericii Ortodoxe Române. Eminescu a fost prima voce care a cerut public edificarea Catedralei, Ionel I.C. Brătianu chiar a alocat 3 milioane lei de la buget în 1923 pentru proiect și cumpărarea terenului dar a fost ucis în 1927 înainte de a vedea ceva concret făcut.

În prezent se duce o luptă crâncenă ca Biserica să rămână fără nici un ban pentru Catedrală prin mărirea enormă a preţurilor la curent electric, la gaze, la mii de alte costuri decise de străini, prin varii mijloace perfide vor să mărească impozitele pe salariile preoţilor etc. Bineînţeles se ascunde faptul că donaţiile făcute de popor sunt din bani care au fost impozitaţi la sursă, adică statul a încasat deja impozitele pe salarii înainte ca salariul net să fie predat oamenilor, din care cu greu aceștia mai pot să rupă o fărâmă pentru Catedrală și mersul Bisericii. Convenabilă omisiune, nu?

Cu ură nemărginită pentru români și pentru creștinismul ortodox, duşmanii de moarte ai Poporului Român şi-au stabilit ca scop prioritar în prezent să blocheze edificarea Catedralei. Dar nu ei vor decide ce vor avea românii. Doar Dumnezeu va dispune.

Paraclisul Maicii Domnului citit seara aduce în noi puterile divine fără de care niciodată nu vom răzbi vrăjmașul.

Cu Dumnezeu înainte!

Adrian Grigoriu

Catedrala Mantuirii Neamului – FOTO – Comparatie:

DISTRIBUIE ca sa afle si alti români!

Doneaza pentru Catedrala Mantuirii Neamului aici: http://catedralaneamului.ro

………………….

Emilian, 14 martie 2018, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

One response to “Catedrala Mantuirii Neamului – FOTO Comparatie cu alte Catedrale Ortodoxe din Lume

  1. CEI CU NOI? PÃI SUNTEM IMBECILIZATI CU DICTATURA SATANICA HOLOCAU$TICA AL DERBEDEILOR DELA “ILIE WIESEL” SI CRIMINALUL COMUNIST ALEXANDRU FLORIAN!

Spune-ți părerea aici: