Postul Pastelui – Invataturi. Cum ne Ajuta Postul. Cum Postim. Ce Mancam in Post

Postul Pastelui Ortodox 2019

Dragi cititori ai blogului Ce-i cu noi?, am intrat in Postul Mare, Postul Pastelui Ortodox 2019

In traditia noastra se obisnuieste sa ne cerem iertare, macar acum la intrarea in post, de la cei pe care poate i-am suparat, cu voia sau fara voia noastra, constient sau inconstient. Cu acesta ocazie, va rog sa ma iertati daca v-am suparat cu ceva in activitatea mea pe blogul Ce-i cu noi?.

Cei mai multi oameni stiu despre post ca trebuie sa nu mai mananci lapte, branza, unt, oua, carne. Asa este, postul ortodox presupune alimentatie 100% vegetala. Ideal alimente cat mai “curate” din punct de vedere chimic si al procesarii (evitati cremele vegetale, pateurile vegetale cu chimicale etc). Mancati cat mai multe legume, fructe, leguminoase, verdeturi cat mai aproape de starea lor naturala (cu o minima procesare chimica si termica). Postul de mancare NU te slabeste fizic, ci din contra, te intareste! Te face mai sanatos, mai rezistent bolilor. Mai lucid la minte. Dar Postul NU este doar despre mancare!

Avem o OCAZIE in aceste 40 de zile de post sa ne curatim corpul biologic mancand mult mai sanatos (vegetal) dar si sa ne imbunatatim comportamentele negative. Un om curatit din punct de vedere trupesc dar si sufletesc este de folos propriei vieti si propriei sanatati, dar este de folos si familiei lui, celor din jurul lui si intregului popor român.

Imbunatatirea comportamentelor si a starii de sanatate se poate face MAI USOR IN POST decat in restul anului.

Postul NU este doar despre infranrea din punct de vedere al alimentatie – mancare 100% vegetariana, mancare mai putina, mancare mai putin grasa etc. Ci si despre o infranare a comportamentelor, gandurilor si vorbelor negative.

O mancare mai usoara si mai putina, 100% vegetariana ne ajuta sa SCADEM IMPORTANTA placerilor si patimilor lumesti in viata noastra, sa scadem dependenta noastra de ele si efectul lor asupra vietii noastre. Un om patimas, dependent de anumite lucruri sau comportamente, este condus de acestea. In post, prin mancare de post, sunt diminuate instinctele si pornirile biologice spre patimi / pacate / placeri lumesti / dependente.

Apoi, suntem invitati sa ne auto-analizam comportamentele si sa ne dam seama unde gresim. Singuri este mult mai greu sa analizam sau sa intelegem ca gresim sau unde gresim. De aceea, ne bucuram ca avem disponibilitate maxima in Biserica, la preoti si duhovnici din biserici si manastiri, prin taina spovedaniei ca sa ne intelegem propriile comportamente si cum sa le imbunatatim.

Prin infranare nu doar de la anumite mancaruri, ci si de la comportamentele negative, de la gandurile negative, de la vorbele negative pe care le spunem, ne antrenam si mai mult capacitatea de a scapa de obiceiurile daunatoare.

Prin Citirea cartilor duhovnicesti, a cartilor cu Vietile Sfintilor, prin Rugaciune, Fapte Bune, Milostenie, Smerenie, Spovedanie, Impartasanie etc crestem si mai mult sansele de a scapa de comportamentele negative avute pana in prezent.

Desavarsim astfel transformarea noastra, urcarea noastra spirituala, spre un alt om, mai bun. Mai bun pentru propria persoana, pentru familia sa, pentru poporul din care face parte si omenire in general.

Aceasta este SANSA, OCAZIA, pe care ne-o ofera posturile ortodoxe de peste an: SA DEVENIM MAI BUNI DECAT ERAM.

ATENTIE: Observam la foarte multe persoane si chiar la noi insine cum incercarea de imbunatatire a propriilor comportamente negative DE UNII SINGURI ESUEAZA. Acest sistem de lupta de unul singur cu comportamentele daunatoare, pe baza doar a propriilor forte, este complet ineficient. Fiecare poate observa asta la el si la altii. Din fericire, poporul nostru are de aprox 2000 de ani un Sistem bine pus la punct, aplicat continuu cu succes, prin care oamenii care isi doresc sa se imbunatateasca, pot face asta cu ajutorul Bisericii si al Lui Dumnezeu. Este vorba de Intrarea in Randuiala Ortodoxa. Practicarea Ortodoxiei. Forta de a te schimba vine din aceasta practicare a ortodoxiei si de la Dumnezeu. Uitati-va la cei din jurul vostru si observati cum NU pot sa isi depaseasca conditia. Multi nici nu incearca, nu inteleg, nu vad sau nu vor sa vada ca au comportamente gresite. Altii le vad si incearca sa le schimbe, dar de unii singuri esueaza. CELE MAI MARI SANSE SA ISI IMBUNATATEASCA CONDITIA SI SA ISI SCHIMBE COMPORTAMENTELE NEGATIVE SUNT OAMENII DIN BISERICA. Pentru ca ei ajung sa cunoasca CE GRESESC si CUM SA SCHIMBE. Ei intra in acest “sistem de innoire a omului” practicat in poporul nostru de aprox 2000 de ani. Iata ca cine isi doreste sa devina mai bun, are ajutor in acest demers! Sa profitam deci de aceasta sansa pe care ne-o ofera postul, sa profitam de toate armele pe care Biserica ni le pune la indemana in lupta cu propriile comportamente negative!

In vremurile tulburi pe care le traim in care o mafie internationala criminala bine organizata asupreste popoarele lumii, inclusiv pe poporul român, cele mai mari sanse sa INTELEAGA ce se intampla si sa SUPRAVIETUIASCA le au persoanele care stau aproape de Biserica. Restul…vor fi foarte usor de pacalit si exploatat.

Urez tuturor un Post cu Folos! Apropiere de Biserica! Intarire Biologica si Sufleteasca! Sa ajungem cu bine la Invierea Domnului, care a avut loc pentru ca si noi, oamenii, sa “inviem”. Doamne, ajuta!

Emilian, 11 martie 2019, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

……………………………..

Patriarhul României: 3 învățături pentru Postul Paștelui

În Duminica Lăsatului sec de brânză, Patriarhul României a spus că „postul este o ofrandă a iubirii omului față de Dumnezeu” și a oferit trei îndemnuri de bază creștinilor care doresc să aducă această ofrandă.

„Evanghelia acestei duminici are o importanță majoră pentru întreaga perioadă a Postului”, a continuat Preafericirea Sa, amintind că luni, 11 martie 2019, începe „o perioadă lungă de urcuș duhovnicesc interior spre înviere, și anume Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare”.

3 învățături pentru Postul Paștilor
Reflectând la textul evanghelic citit în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a insistat asupra a trei învățături pentru postul ce urmează:

Să iertăm – „iertarea greșelilor semenilor noștri ca Dumnezeu să ne ierte greșelile noastre”;
Cum să postim – „să nu fim triști ca fățarnicii, și să nu ne arătăm oamenilor că postim ungând capul nostru și spălând fața noastră, iar Tatăl din ceruri, care este întru ascuns va vedea jertfa postului nostru și ne va răsplăti”;
Să ne eliberăm de lăcomia după bunuri materiale – „Nu adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură, ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică și unde furii nu le sapă și nu le fură”.
„Unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră!”, a atras atenția Patriarhul Daniel citând din textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie (Matei 6: 14-21).

Preafericirea Sa a participat duminică, 10 martie 2019, la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală.

1. De ce iertarea?
Revenind la prima dintre cele trei învățături, Patriarhul Daniel a explicat că „iertarea este începutul bun al perioadei de post”.

De ce? Pentru că „prin iertarea altora se cultivă smerenia şi libertatea interioară a omului dornic de-a trăi în iubirea milostivă a lui Dumnezeu”.

„Atunci când iertăm, ne eliberăm de o stare de supărare, de ură sau de ostilitate față de cineva. Dacă iertăm suntem liberi în sufletul nostru și ne putem ruga cu adevărat și arătăm că dorim iubirea milostivă a lui Dumnezeu ca să ne ierte păcatele”.

„Iertarea greșelilor semenilor noștri este o condiție pentru ca și Dumnezeu să ne ierte păcatele”, a atras atenția Părintele Patriarh.

Patriarhul României a explicat că „prin iertarea greşelilor cuiva se recunoaşte că persoana respectivă nu trebuie redusă la o faptă rea pe care a săvârşit-o la un moment dat când a supărat pe cineva, deoarece aceeaşi persoană poate face şi mult bine”.

„Iertarea greşelilor aproapelui implică adesea o răstignire a propriului egoism şi deschide sufletul spre înviere, spre o nouă stare de comunicare şi comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu semenii”, a subliniat Preafericirea Sa.

2. Cum postim?
„Trebuie să postim în stare de bucurie, nu de tristețe”, a recomandat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În predica rostită duminică, Părintele Patriarh a indicat prin ce se poate cunoaște dacă postirea noastră este adevărată și sfințitoare: „prin faptul că avem în suflet smerenie și bucurie”:

„Sufletul omului care postește devine smerit și bucuros. Atunci el constată că se hrănește mai mult cu iubirea milostivă a lui Dumnezeu prin rugăciune decât prin consumul de alimente limitate și trecătoare”.

„Postul trebuie înțeles nu ca obligație, ci ca o dăruire de sine liberă, cu bucurie, o ofrandă de sine adusă lui Dumnezeu ca recunoștință pentru darul vieții și ca dorință de sfințire a vieții”.

Preafeiricirea Sa a precizat că prin această ofrandă, arătăm că îl iubim pe Dăruitor mai mult decât darurile Sale: „Arătăm că Îl iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile Lui materiale pe care le consumăm. Ne încredinţăm Lui, pentru că El este Izvorul vieţii noastre”.

3. Eliberarea de lăcomia după bunuri materiale
„Adesea devenim robi ai bunurilor materiale prin lăcomia pântecelui, prin dorința de a stăpâni asupra altora, prin dorința de a ne afirma în mod egoist în raport cu alții”, a constatat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a evidențiat că „postul nu se referă numai la înfrânarea de bucate ci și la înfrânarea de tot ceea ce diminuează iubirea noastră față de Dumnezeu și față de semeni”.

„Postul este și o lucrare de eliberare de lăcomia după bunuri materiale, limitate şi trecătoare spre a ne uni prin rugăciune mai intensă cu Dumnezeu Cel nelimitat şi netrecător, Izvorul vieţii şi al bucuriei veşnice”.

„Trebuie să adunăm comori în suflet, nu în jurul nostru, comori spirituale: smerenie, credință puternică, iubire față de Dumnezeu și față de semeni, milostenie, bunătate, curăție, sfințenie”.

3 mari greșeli
Spre finalul omiliei rostite în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul”, Părintele Patriarh a recomandat să fim atenți și să evităm cele 3 mari greșeli pentru care a fost izgonit Adam din Rai:

„De ce a fost izgonit Adam din Rai? Pentru că nu a ascultat de Dumnezeu, nu a postit, adică nu s-a înfrânat şi nu s-a pocăit după ce a greşit, ci a dat vina pe femeia dăruită lui de Dumnezeu, iar femeia, pe şarpe”.

Preafericirea Sa a explicat că pocăința vindecă tendința omului păcătos încă de la Adam și Eva de a se scuza pe sine și de a acuza pe alții:

„Perioada postului unit cu rugăciunea este perioada în care ne judecăm pe noi înșine, nu pe alții, vedem propriile noastre greșeli, lipsuri, deficiențe, neajunsuri, nu pe ale altora”, a spus Patriarhul României.

„Păcatul este existența egoistă și arogantă” a avertizat Preafericirea Sa și a îndemnat să fim „milostivi și smeriți ca să ne asemănăm cu Dumnezeu, spre a ajunge la bucuria și slava Învierii Domnului, la bucuria învierii sufletului nostru din moartea pricinuită de păcat”.

SURSA: https://basilica.ro/patriarhul-romaniei-3-invataturi-pentru-postul-pastilor/

………………….

Un demers interesant, un ajutor in imbunatatirea comportamentului in Postul Pastelui 2019:

Basilica.ro îţi este alături în Postul Mare prin campania #maitarecamoartea

Postul Mare stă să înceapă. Îţi propunem să parcurgi această perioadă duhovnicească alături de Agenţia de ştiri Basilica prin campania #maitarecamoartea care se va desfăşura în perioada 11 martie – 21 aprilie.

Scopul campaniei
Dorim ca prin intermediul acestui demers să devenim mai atenţi la anumite aspecte legate de trăirea duhovnicească, aspecte aparent simple, dar deloc uşor de pus în practică, mai ales în contextul contemporan.

Putem să devenim mărturisitori ai credinţei în societatea contemporană? Este vorba multă vătămătoare pentru suflet? Cum pot să îl urmez pe Hristos?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care intenționăm să răspundem prin intermediul materialelor media, din campanie.

#maitarecamoartea are ca fundament cuvântul evangheliei şi gândirea patristică, iar proiectul în sine se bazează pe experienţa noastră jurnalistică și pe dorința de a evidenția că postul planificat și trăit eficient are roade hristice.

De ce #maitarecamoartea?
Pentru că iubirea milostivă a lui Hristos este mai tare decât moartea şi păcatul. Pentru că în această perioadă de post suntem invitaţi să cultivăm virtuţile ca împreună cu Domnul să biruim moartea şi păcatul şi să ne bucurăm de Învierea lui Hristos.

În demersul nostru suntem inspiraţi de cuvintele Părintelui Patriarh Daniel care a subliniat în nenumărate rânduri faptul că „iubirea milostivă și smerită a lui Hristos pentru oameni este mai tare decât păcatul, decât moartea și decât iadul, ca forme de existență egoistă, însingurată și nefericită”.

#Maitarecamoartea, deoarece campania își propune să contribuie la biruința noastră asupra morții spirituale prin cultivarea unor virtuți care să ofere un răspuns practicilor contemporane deloc folositoare vieții noastre duhovnicești.

În ce constă campania?
Fiecărei săptămâni îi corespunde un îndemn aflat în strânsă legătură cu textul evanghelic duminical şi persoana/evenimentul căruia îi este dedicată fiecare duminică din Postul Mare, dar şi diferite articole tematice care vor trata subiecte actuale pentru creştinul secolului XXI.

De asemenea, vă propunem spre meditaţie un verset biblic şi o rugăciune pentru fiecare săptămână în parte.

Toate aceste materiale media vor evidenția virtuțile pe care trebuie să le valorificăm în fiecare săptămână de post, în antiteză cu slăbiciunile contemporane, tocmai pentru ca fiecare dintre noi să devină #maitarecamoartea.

Prin intermediul mesajelor de tip push şi al reţelelor de socializare vă vom transmite aceste fragmente duhovnicești care să ne aducă aminte că este necesar să depunem efort pentru ca la finalul postului să ne întâlnim cu Hristos, Cel care a biruit moartea.

Desfăşurarea campaniei

Săptămâna 11-17 martie 2019 – Duminica Ortodoxiei
Îndemn: Fiţi apărători ai dreptei credinţe!
Verset biblic: „Cel ce este credincios în foarte puţin, şi în mult e credincios; şi cel ce este nedrept în foarte puţin, şi în mult e nedrept” (Luca 10:16).
Rugăciune: „Doamne şi Stăpânul vieţii mele …”.
În această săptămână vă propunem să conștientizăm cât de important este să fim mărturisitori ai dreptei credințe în vremurile noastre, dar și rolul pe care mărturisirea îl are în dobândirea mântuirii.

Trăind și mărturisind dreapta credință, practic așezăm temelia pe care putem adăuga celelalte virtuți necesare în dezvoltarea noastră duhovnicească.

După cum o casă are nevoie de o fundație bună pentru a susține greutatea construcției, tot la fel noi avem nevoie de această virtute pe care să ne „reclădim” duhovniceşte având ca arhetip pe Hristos.

Săptămâna 18-24 martie 2019 – Duminica Sf. Grigorie Palama
Îndemn: Renunţaţi la vorba multă şi nefolositoare!
Verset biblic: „Pune, Doamne, pază gurii mele şi uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele” (Psalm 140:3).
Rugăciune: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”
A doua săptămână ne aduce în atenție personalitatea marcantă a Sfântului Grigorie Palama, de numele căruia se leagă rugăciunea inimii şi tăcerea mântuitoare.

Pe fundamentul credinţei, suntem chemaţi să continuăm demersul duhovnicesc prin cântărirea cuvintelor rostite. De cele mai multe ori vorbim în detrimentul aproapelui, dar şi a propriului suflet, având o raţiune adormită şi o limbă dezmorţită.

Ce-i drept şi înţelepciunea populară ne spune: „vorba multă sărăcia omului”, aşa că pentru a deveni bogaţi duhovniceşte vă propunem câteva modalităţi prin care puteţi transforma vorbirea nefolositoare în tăcere mântuitoare.

Săptămâna 25 – 31 martie 2019 – Duminica Sfintei Cruci
Îndemn: Fiţi următori ai lui Hristos!
Verset biblic: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Mc 8: 34).
Rugăciune: „Crucii Tale ne închinăm Hristoase…”
Pentru a deveni #maitarecamoartea trebuie să îl urmezi pe Cel care a biruit-o și să te jertfești. Hristos S-a adus jertfă pentru noi, iar noi suntem chemați să Îl urmăm și să ne jertfim pentru aproapele, acesta fiind o etapă importantă în evoluția noastră duhovnicească pe parcursul Postului Mare.

Starea de jertfă la care suntem chemați ne dezvoltă altruismul și contribuie la eradicarea egoismului atât de des întâlnit în vremurile de astăzi.

Săptămâna 1 – 7 aprilie 2019 – Duminica Sfântului Ioan Scărarul
Îndemn: Practicaţi iubirea milostivă!
Verset biblic: „Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este” (Luca 6: 36).
Rugăciune: „Dumnezeule al dragostei, Ție sunt dator a-Ți mulțumi pentru dulcele sim­țământ al dragostei și ocrotirii, de care mă bucur. O, Cel ce ești iz­vo­rul tutu­ror bunătăților, revarsă bine­cuvân­ta­rea și binefacerile Tale peste aceia pe care inima mea îi cinstește și îi iu­bește, peste robii Tăi (numele)…”.
Următoarea treaptă pe care trebuie să o urcăm în Postul Mare este iubirea milostivă. Exemplul concret în acest sens ni l-a oferit Hristos prin jertfa Sa de pe cruce, care din iubire milostivă a pătimit, a murit și a înviat ca noi să putem birui moartea.

Deci, Hristos ne-a oferit, din iubire milostivă, posibilitatea aceasta să devenim, fiecare dintre noi, #maitarecamoartea. Ca să facem acest lucru trebuie să exersăm iubirea milostivă, pentru că acesta este antidotul morții și anularea iadului.

În acest scop putem utiliza „Scara raiului” ca pe un manual duhovnicesc în care avem prezentate trepte de dobândire a iubirii milostive.

Săptămâna 8-14 aprilie 2019 – Duminica Sfintei Maria Egipteanca
Îndemn: Mărturisiţi-vă păcatele mai des!
Verset biblic: „În cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăieşte” (Luca 15: 7).
Rugăciune: „Doamne, nu cu mânia Ta să mă mustri pe mine, nici cu iuţimea Ta să mă cerţi. Miluieşte-mă, Doamne, că sunt neputincios; vindecă-mă, Doamne, că s-au desfăcut oasele mele şi Sufletul meu s-a spăimântat foarte şi Tu, Doamne, până când?…”.
Ca toate virtuțile acumulate să fie roditoare trebuie să avem în vedere un aspect important: spovedania mai deasă. În această perioadă de postire trebuie să mergem la duhovnicul nostru și să ne mărturisim păcatele la Taina Spovedaniei ori de câte ori simțim nevoia, iar acest lucru nu trebuie făcut doar în prima săptămână din Post sau în săptămâna patimilor.

Pocăința ne oferă bucuria lacrimilor și ne ajută să ajungem mai aproape de Hristos, ne pregătește de întâlnirea cu Domnul în sărbătoarea Paștilor.

O mai deasă cercetare a păcatelor ne oferă, de asemenea, o conștientizare a stării noastre duhovnicești și ne ajută să identificăm păcatele pe care le săvârșim mai des tocmai pentru a le elimina.

Săptămâna 15-20 aprilie 2019 – Sâmbăta lui Lazăr
Îndemn: Aveţi nădeje!
Verset biblic: „Fără Mine nu puteţi face nimic”. (Ioan 15:5)
Rugăciune: „Învierea lui Hristos văzând se ne închinăm…”.
Ultima săptămână din post ne aduce în atenție învierea lui Lazăr și ne arată finalitatea ostenelii din Postul Mare: învierea noastră din moartea păcatului.

Astfel, învățăm că trebuie să avem nădejde ca să ajungem, fiecare dintre noi, #maitarecamoartea pentru că Hristos este atent la osteneala noastră și ne oferă biruință asupra morții, viață spre Înviere.

Citeşte Basilica.ro şi rămâi cu noi în acest demers duhovnicesc din Postul Mare. De asemenea, ne poţi găsi pe reţelele de socializare prin intermediul hashtagului #maitarecamoartea.

Scopul campaniei noastre va fi atins dacă vom reuși să facem împreună măcar câțiva pași spre învierea sufletelor noastre până la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos!

Nu uita, luna martie este „Luna pentru viață”. Poți fi #maitarecamoartea și implicându-te în manifestările pro-viață.

SURSA: https://basilica.ro/basilica-ro-iti-este-alaturi-in-postul-mare-prin-campania-maitarecamoartea/

…………………..

(reclamele alaturate sunt impuse de wordpress si nu aduc niciun beneficiu blogului Ce-i cu noi?, din contra)

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s