Mancare de post – ce mancam pentru un post cu folos

mancare-de-post-mancaruri-retete-vegetariene-sanatoase-importanta-postului-mancare-mazare-cartofiMancare de post este ceea ce cauta multi romani in aceasta perioada, pentru ca ne aflam in postul cel mare – Postul Pastilor, una dintre cele patru perioade de post de peste an, pe care Biserica Ortodoxa le pastreaza prin traditie. Este o perioada in care foarte multi romani incearca sa tina post si cred eu, au nevoie de cateva sfaturi cu privire la ce mancare de post sa aleaga pentru a trece aceasta perioada cu folos.

Iata ce veti afla daca veti citi acest text despre mancare de post:

Mancare de post – ce este postul si ce rol are el?

Care este alimentatia “obisnuita” si ce mancare de post este acceptata?

Mancare de post – ce rol are mancarea vegetala in post?

1. Detoxifiem organismul prin mancare de post

Alte recomandari legate de mancare de post

2. Carnea ne impiedica sa ne concentram pe partea spirituala

Mancare de post -> post cu folos -> crestere spirituala. De ce tot vorbim de “crestere spirituala”?

Postul – o ocazie sa devenim mai buni

Sa le luam pe rand:

Mancare de post – ce este postul si ce rol are el?

Ce este de fapt postul si ce rol are el? Din ce am inteles eu pana acum, postul este o perioada in care ne putem imbunatati MAI USOR comportamentele gresite si ne putem apropia mai mult de Biserica si Dumnezeu. Cu ce scop? Cu scopul de a fi oameni mai buni. Pe scurt, postul este o perioada in care Biserica ne este alaturi cu traditia legata de post alimentar, rugaciune, slujbe, spovedanie etc, astfel incat noi sa devenim niste oameni mai “curati” la suflet si mai buni cu cei din jur si in cadrul familiei noastre. Ăsta este rolul postului: ne ajuta sa fim mai buni! Si putem deveni mai buni daca vrem asta si intelegem ca avem, cu totii, greseli de comportament pe care le putem imbunatati. In perioada postului, Biserica face mai multe slujbe, mai puternice, mai multa rugaciune, spovedaniile sunt intensificate, credinciosii sunt chemati sa isi marturiseasca pacatele pentru a-si elibera sufletul si a trai mai impacati cu ei insisi si cu cei din jur. In acelasi timp, Biserica ne recomanda post alimentar pe toata perioada postului. Aici intervine aceasta mancare de post pe care ar trebui sa o consumam, in loc de alimentatia obisnuita.

Care este alimentatia “obisnuita” si ce mancare de post este acceptata?

La noi in tara alimentatia omului obisnuit contine legume, carne, lapte, branza, oua, cartofi, ciorbe, peste, prajeli, fructe etc. In diferite combinatii si retete. Nu o sa detaliem aici despre cat de nesanatos mananca multi oameni si cat de poluata este hrana care ne este vanduta in magazine, ca am mai scris pe blog. Trebuie insa sa detaliem care este considerata mancare de post acceptata in traditia romaneasca: este vorba de toate mancarurile care nu contin produse de origine animala – deci fara carne, lapte, branza, oua, unt etc. In unele zile este “dezlegare” la peste. Deci mancare de post inseamna strict vegetala. (sunt unii care sustin ca omul este anatomic facut sa fie vegetarian – vezi detalii AICI)

Mancare de post – ce rol are mancarea vegetala in post?

Inainte de a vorbi despre feluri concrete de mancare de post, sa intelegem rolul alimentatiei in post. De ce se recomanda aceste perioade de post alimentar, cu mancare de post strict vegetala? Pai cu un dublu scop: pe de o parte postul alimentar asigura o detoxifiere / curatire a organismului (si deci insanatosire a lui) si pe de alta parte, lipsa carnii si a produselor animale ne permite sa ne apropiem mai mult de cele spirituale si sa ne departam de cele materiale. Cateva detalii despre aceste avantaje in continuare.

1. Detoxifiem organismul prin mancare de post

Alimentatia obisnuita a omului este greu digerabila de organism, iar corpul nostru are nevoie de pauze in care sistemul digestiv si excretor sa se relaxeze si el un pic. Postul are sens mai ales in ziua de azi, cand alimentatia obisnuita a omului “modern” este pur si simplu TOXICA pentru organism. Plina de chimicale si toxine vandute legal in magazine sub forma de “alimente”, ne imbolnavesc lent pana cand organismul cedeaza. Deci pe de o parte, postul alimentar are sens biologic/anatomic – el reprezinta o pauza in lupta organismului cu toxinele bagate zilnic in stomac ca si cum ar fi cos de gunoi. Reprezinta o perioada de DETOXIFIERE a organismului. Hrana vegetala este mai usor de procesat, de digerat si de excretat decat hrana de origine animala (carne, lactate etc). In plus, cele mai multe si nocive chimicale si toxine se gasesc cu precadere in produsele de origine animala (vezi fast food, mezeluri etc). Deci hrana vegetala pe aceasta perioada de post recomandata de Biserica ne ajuta sa ne curatim organismul si sa ne insanatosim. Desigur, conteaza si ce chestii “de post” mancam, pentru ca multe produse din supermarket-uri vandute ca mancare de post, au multe chimicale. Chiar daca nu perfecte, mie mi se par cele mai bune legumele din piata. Mergeti mai des in piata si veti gasi acolo suficiente produse pentru a tine post fara sa suferiti de foame.

Alte recomandari legate de mancare de post:

– evitati tipurile de mancare de post toxice, vandute legal in magazine: margarina (=produs petrolier cu pretentii de aliment), pateu vegetal plin de chimicale toxice, patiserii de tot felul pline de margarina si fara nutrienti pentru organism, prajeli nocive si greu de digerat (cartofi prajiti, legume super prajite si in mult ulei etc), mancare la conserve etc;
– faceti-va timp sa gatiti mai des; mancarea gatita e mai sanatoasa (stiti ce contine) si mai ieftina; sunt o gramada de retete cu mancare de post pe internet (de exemplu aici: http://www.crestinortodox.ro/retete-post/);
– obisnuiti-va sa faceti, conform traditiei romanesti, semnul crucii asupra mancarii si rugaciune inainte si dupa masa, ca semn de multumire;

2. Carnea ne impiedica sa ne concentram pe partea spirituala

Pe langa detoxifiere, hrana strict vegetala mai are un alt rol, pe care nu multa lume il cunoaste. Nu stiu daca este o chestie cunoscuta in lumea stiintifica / medicala, insa am intalnit multi oameni care au ajuns la aceeasi concluzie cu mine cu privire la efectul cărnii asupra organismului uman. Trecand peste tot ce tine de continutul de chimicale din carne si de tot ce tine de digestie, carnea mai are un efect nociv care poate fi rezumat asa: “ne aţâţă simturile animalice”. Noi oamenii avem doua mari parti: cea biologica / animalica (precum toate animalele de pe planeta) SI cea spirituala/sufletul. Cei mai “primitivi” oameni sunt foarte apropiati (si condusi) de partea lor biologica/animalica. Acesti oameni pot fi controlati cel mai usor de mafia care ne conduce din umbra, pentru ca printre armele mafiei se afla satisfacerea poftelor lumesti / materiale: sex, pornografie, mancare, lene, lux, alcool, tigari, comoditate, trandavie, avere etc etc etc. TOATE acestea sunt strans legate de partea noastra biologica/animalica. Cei mai evoluati (in termen religios – “duhovniciti”) oameni sunt foarte apropiati de partea spirituala. Cei care se afla cel mai sus pe aceasta scara evolutiva, cel mai aproape de cele sufletesti, de Dumnezeu si cei mai departati de cele “lumesti”, de cele materiale, departati de partea lor biologica/anatomica sunt sfintii, pustnicii, calugarii etc.

Noi, sigur, nu suntem la nivelul lor, dar putem invata de la ei. In manastirile din Romania NU se mananca carne. DELOC. Nu doar in post, ci in general. De ce credeti? Tocmai pentru ca acest aliment – “carnea”, aţâţă simturile animalice, trezeste la viata animalul din noi, omul biologic, omul lumesc. Si nu doar ca il trezeste, ci ii indreapta atentia (gandurile, faptele) catre cele lumesti, si il departeaza de cele spirituale. Or’ noi suntem chemati in post sa ne apropiem mai mult de cele spirituale, de Dumnezeu, sa ne facem o auto-critica si sa luptam sa ne imbunatatim comportamentele gresite pe care le avem. Pai toate aceste lucruri tin de partea spirituala. Cum am putea sa ne concentram pe partea spirituala daca am consuma carne, carne care ne “satisface” simturile lumesti, ne aduce o placere a gustului si a indestularii burtii, carne care ne deschide usa catre toate celelalte placeri lumesti, cele mai multe nocive pentru noi. Deci acest al doilea rol al eliminarii carnii (si produselor animale) din alimentatie, pe perioada postului, se refera la sansele noastre de a ne apropia de cele spirtuale si de a nu mai fi atat de atenti/concentrati pe cele materiale. Pe scurt, eliminarea carnii din dieta ne permite sa fim mai apropiati de suflet, sa acordam o importanta mai mare celor spirituale si sa ne departam de patimile lumesti care ne ingreuneaza viata.

Nu stiu daca vreunul dintre aceste doua mari roluri ale postului alimentar este mai important decat celalalt. Cred ca amandoua sunt importante si se completeaza de minune. Impreuna, ne ofera beneficii si pentru corpul nostru fizic cat si pentru suflet si cresterea spirituala.

Mancare de post -> post cu folos -> crestere spirituala

Ce tot vorbim de crestere/evolutie spirituala? Pai e simplu: un popor cu oameni cat mai aproape de partea lor biologica inseamna un popor plin de patimi, inseamna un popor MULT MAI USOR DE CONTROLAT PRIN INTERMEDIUL ACELOR PATIMI. Va dau un singur mic exemplu: “patima trandavirii la TV”. Multi oameni au aceasta patima. Ce rezolva mafia care ne conduce prin promovarea acestei patimi? Pai mafia obtine un popor cu multi indivizi care au creierul anesteziat de emisiunile manipulatorii de la TV. Convingerile, dorintele si chiar comportamentele oamenilor sunt modelate prin televizor, muzica, filme, radio. Un popor cu creierul intoxicat si “modelat” precum se doreste este mult mai usor de controlat si exploatat. In plus, prin trandavirea la TV oamenii devin sedentari, deci bolnavi si fara chef de lupta pentru eliberarea poporului de sub jugul mafiei. In plus 2, prin trandavirea la TV oamenii PIERD TIMP AIUREA – o resursa valoroasa care ar fi putut fi investita inspre binele poporului in care traim. Observati cate probleme cauzeaza in societate o “simpla” patima lumeasca. Personal ajung sa cred din ce in ce mai tare ca TOATE patimile/pacatele de care ne vorbeste Biserica au o astfel de aplicabilitate practica in viata societatii. Luati la nimereala o alta patima si ganditi-va putin la efectul nociv pe care il are in societate.

Pe de alta parte, un popor cat mai “liber de patimi” si mai apropiat de cele spirituale, este un popor mult mai puternic in faţa acestui inamic secular (de care am tot vorbit pe blog) care ne subjuga tara, inclusiv prin promovarea materialismului.

Postul este deci o ocazie sa devenim mai buni. Mai buni pentru noi si familia noastra. Mai buni pentru poporul in care traim. Postul alimentar – eliminarea din dieta a carnii si produselor animale este doar o METODA prin care ne usuram acest drum spre a deveni mai buni din punct de vedere spiritual / comportamental. Postul alimentar si consumul strict de mancare de post NU trebuie sa fie un scop in sine! NU asta inseamna cele patru mari posturi pe care Biserica le tine prin traditie in fiecare an! Nu e vorba despre “a nu manca carne” si produse animale! Lipsa carnii este doar un ajutor pentru a indeplini scopul real al postului: cresterea noastra duhovniceasca / spirituala.

Urez tuturor un post cu folos in continuare!

Emilian, 4 aprilie 2016, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s