Comemorarea lui Radu Gyr, poet român condamnat la moarte pentru o poezie patriotică – 29 apr 2015, Universitate (edu)

Invitație la comemorarea poetului Radu Gyr, condamnat la moarte pentru o poezie patriotică, marti, 29 aprilie 2015, Piața Univesității, București. Se vor recita poezii din spatele unor gratii.

comemorare poet radu gyr 40 ani de la moarte 29 aprilie 2015 poezie ridica-te gheorghe ridica-te ioane  eveniment universitate bucurestiSă ni-l amintim pe Radu Gyr – cel mai mare poet anti-comunist și poate cel mai mare poet român din secolului 20. Poetul care a fost condamnat la moarte pentru o poezie, care și astăzi își păstrează actualitatea.

Să ne întâlnim cu toții, cei care îl cunosc și cei care acum îl descoperă, la Fântâna de la Universitate, miercuri, 29 aprilie, între orele 18 și 20, pentru a recita liber din poeziile sale.

Dar nu de pe scenă, ci din spatele gratiilor, din celula 281 de la Aiud, celula în care comuniștii l-au ținut închis pe poet timp de 18 ani, pentru vina că a pus în versuri Dragostea de țară, și care va fi stilizată în Piața Universității, în mărime reală.

Detalii în continuare:

La 40 de ani de la trecerea sa în eternitate, oricare dintre noi va avea ocazia să retrăiască cu puterea imaginației felul în care Radu Gyr a privit cerul prin pătratul unei ferestre cu zăbrele, va putea să se apuce cu mâinile de gratii și să recite tare, curajos, din suflet, una dintre poeziile sale, la alegere.

Să nu ne temem că poate unii dintre noi nu avem talent de recitator, sau că emoțiile vor fi prea mari. Sinceritatea trăirii este ceea ce ne unește și să ne bucurăm că, prin prezența noastră și prin vocea noastră, ducem mai departe mesajul de generație pe care Radu Gyr ni l-a lăsat: ”Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane!”

EVENIMENT FB AICI

eveniment universitate comemorare poet radu gyr 40 ani de la moarte 29 aprilie 2015 poezie ridica-te gheorghe ridica-te ioane

Detalii despre Radu Gyr în acest articol:

http://www.marturisitorii.ro/2015/04/29/la-moastele-poetului-inchisorilor-radu-gyr-la-40-de-ani-de-la-trecerea-la-domnul-29-aprilie-1975/

……………….

Emilian, 29 apr 2015, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comprotamentul uman.

Advertisements

2 responses to “Comemorarea lui Radu Gyr, poet român condamnat la moarte pentru o poezie patriotică – 29 apr 2015, Universitate (edu)

  1. Daca ajungi te rog sa vii cu poze sau cu film, il preiau si eu pe blog
    ma bucur mult sa aud asta, ce initiativa extraordinara,!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s