Susţineţi iniţiativa: Troiţă la Comana pentru eroii români de la Cotul Donului 1942! (edu)

general-armata-radu-theodoru-initiativa-troita-cotul-donului-la-manastirea-comanaUn grup de patrioţi români, în frunte cu generalul (r) Radu Theodoru (90 de ani) a pornit o iniţiativă de construire a unui monument (o troiţă maramureşeană) în memoria celor 250.000 de români căzuţi în Bătălia de la Cotul Donului din 1942, despre care Statul Român nu s-a îngrijit deloc în ultimii 70 de ani.

Este vorba de istoria militarilor români căzuți în 1942 la Cotul Donului și în Stepa Calmucă (Rusia) –150.000 de soldați ai armatei române și 100.000 de militari transilvăneni din armata ungară au murit într-o operațiune care a constituit cea mai sângeroasă bătălie din istoria românilor, numită Bătălia de la Cotul Donului. De şaptezeci de ani nimeni nu se îngrijeşte de rămăşiţele eroilor români căzuţi la datorie, pentru ţară şi pentru graniţele ei.

Ostasi romani la Cotul Donului, toamna 1942

Ostasi romani la Cotul Donului, toamna 1942

„Este o tragedie ce s-a întâmplat la Cotul Donului. În 70 de ani, nimeni, nici din România, nici din Moldova, nu a călcat pe acolo. Ar trebui măcar o cruce, nici o cruce nu este în locul în care sunt căzuţi 150 de mii de români. Nimeni nu se îngrijeşte de acest loc. Să treacă 70 de ani şi nimeni să nu îşi aducă aminte de cei căzuţi acolo, este groaznic! Ei au fost trimişi de statul român nu să se scalde în Volga, au fost trimişi să elibereze Basarabia, să menţină Basarabia în limitele României. O sută cinzeci de mii de ostaşi români au căzut acolo în moarte de erou, prăpădiţi sărmanii şi să nu aibă parte de un cimitir! Oamenii din acel capăt de lume mă întrebau când vin românii să-şi ducă osemintele soldaţilor acasă, pentru că germanii, de exemplu, au făcut de mult acest lucru” – a declarat emoţionat Vasile Şoimaru, adăugând că 1 milion de litri de sânge românesc s-a vărsat la Cotul Donului. Potrivit autorului, operaţiunea din 1942 a fost ca o „maşină de tocat români”.

„E incredibil (!!!), să nu găsești măcar o troiță, o simplă cruce, nu mai zic de un cimitir de onoare, în memoria celor trimiși de Statul Român la moarte, aproape sigură, pentru dezrobirea teritoriilor românești, Basarabia și Nordul Bucovinei, pentru a readuce creștinismul în Rusia bolșevică? Pe mine, personal, rău m-a pus pe gânduri această neglijență și uituceală a politicienilor de la București, întrebându-mă dacă mai sunt români în fruntea statului român

Aceasta este batjocura față de memoria ostașilor români căzuți la datorie, pe Frontul de Est. Niciun cimitir, niciun monument, nicio troiță în memoria celor 624.540 de ostași români căzuți pe Frontul de Est…”  (Vasile Şoimaru, autorul cărţii Cotul Donului 1942)

În prezent există la Cotul Donului o singură cruce, improvizată de Vasile Şoimaru din crengi, scotch de lipit şi cu tricolor de hârtie:

cruce improvizata eroi romani crengi tricolor carte Cotul Donului 1942 Vasile Soimaru

Gen. Radu Theodoru are iniţiativa de a amplasa la Mânăstirea Comana o troiţă maramureşeană (din lemn) ca monument în memoria românilor căzuţi la Cotul Donului şi are nevoie de sprijinul nostru.

Acesta este proiectul troiţei:

proiect troita maramureseana lemn monument memorial eroi romani cazuti la batalia Cotul Donului

Aşa ar putea ajunge cu ajutorul nostru:

troita maramuresana din lemn pentru eroi romani cazuti pe campul de lupta 2

Aflaţi detalii despre toate acestea:

– Bătălia de la Cotul Donului

– Cartea lui Vasile Şoimaru

– Imagini de arhivă

– Povestea crucii improvizate din crengi

– Iniţiativa de a construi la Comana o TROIŢĂ Maramureşeană pentru eroii de la Cotul Donului…

….pe NOUL SITE: www.cotuldonului.wordpress.com.

.
Emilian, 9 aprilie 2015, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s