Moise Aghiorâtul – criza duhovnicească contemporană. Televizor, caracter, patimi, autocritică (edu)

Moise Aghiorâtul - criza duhovnicească contemporană. Televizor, caracter, patimi, autocritică educatieCâteva pasaje din textul Multă lume nu știe pentru ce trăiește, de AICI, pentru a vedea încă o dată câtă înţelepciune şi bună înţelegere a situaţiei în care ne aflăm ca omenire, există în Biserica Ortodoxă:

Trăim deja de ceva vreme o prăbușire a valorilor vieții. Este vorba despre o criză serioasă, nu atât economică, socială sau culturală, ci în primul rând, duhovnicească. Tot ceea ce s-a cucerit de veacuri, este acum insultat, batjocorit, călcat în picioare. Nici o emoție, nici un sentiment, nici un respect pentru tot ceea ce este sfânt.

A uitat, așadar, omul contemporan scopul principal al existenței lui. A considerat că este pe pământ nemuritor. S-a legat puternic de materie, de bani, de agoniseli, de lucruri. A fost îndumnezeită lăcomia banilor, adorarea trupului, înălțata iubire de slavă. A fost înfrumusețată ipocrizia.

În mijlocul acestui climat, Biserica a fost considerată deranjantă. Astfel, scandalurile existente ale reprezentanților ei care au greșit au fost exagerate și umflate, altele au fost căutate, întreținute, menținute, astfel încât lumea să se indigneze.

Ființa fiecărui om serios caută izvoarele curate ale apelor ca să înseteze cu adevărat. Diferitele rețete pentru plăcerea vremelnică au oferit în final un chin imens.

Mulți oameni sensibili ai vremurilor noastre se închid în ei înșiși.

Orașul a devenit întunecat și neprimitor. Satele sunt considerate foarte mici și fără bucurie. Mediul înconjurător a devenit zgomotos, poluat, tulburat. Oamenii, individualiști, capricioși, nervoși, superficiali, grăbiți.

Omul contemporan a înnebunit după realizările tehnologiei.

Și capitalismul și socialismul au spus multe neadevăruri și au făcut multe făgăduințe că toți vor fi egali, capabili, fericiți și bogați. În curând lumea a fost dezamăgită jalnic. A înțeles iute că a fost înșelată. Conducerile politice s-au arătat destul de nesincere.

Locul principal în casă îl are dumnezeul-televizor. A luat locul vechii vetre și a iconostasului. Rămâne neadormit precum candela. Să lumineze și să întunece, să pervertească, să prefacă, să hipnotizeze, să plăsmuiască idei noi, o nouă morală, o nouă stare a vieții.

Ca să te impui și să domini trebuie să fii numai tânăr, frumos și bogat. Nu mai vorbim despre moravuri, despre valoare, caracter, cuviință și celelalte.

Emisiunile prezintă neîncetat despre eliberarea homosexualității, conviețuirea liberă, avorturi, ba încă și narcoticele libere. Nenorocitul om își închipuie că este eliberat deplin prin anarhie și lipsa de control. Își reduce la tăcere conștiința, își întunecă mintea, își înnăbușă sentimentele, se aruncă nebunește în bucurarea de materie, ca într-o stranie sărbătoare a stricăciunii și corupției.

Hristos a insistat pentru privegherea lăuntrică, autocritica, introspecție, autocunoaștere, prihănirea de sine, auto-condamnarea.

Vitejie este să-ți biruiești patimile tale.

Omul astăzi, îngăduiți-mi să o spun este liber numai prin închipuire. Socotește că este bine, în vreme ce nu este bine deloc.

(Moise Aghioritul, Pathoktonia[Omorârea patimilor], Ed. Εν πλω, Atena, 2011)

Textul integral AICI.

Alte cuvinte ale lui Moise Aghiorâtul, de AICI:

Va trebui să recunoaştem cu toţii că putem să facem mult mai mult bine, pe care din diferite motive nu îl facem. Criza de acum este un bun prilej care ni se dă, ca să ne scoatem masca, să devenim mai adevăraţi, mai sinceri, să nu ne mai batem joc de noi înşine. Să lăsăm puţin fotoliul moale, să aprindem măcar o lumânare, să mângâiem, ca să fim şi noi mângâiaţi. Să lăsăm puţin televizorul, trândăvia şi confortul. Să devenim mai serioşi. Să ne venim în fire, să ne dezmeticim, să ne [trezim] şi să aruncăm superficialitatea.

Europa vrea să ne sugrume? Nu o vom lăsa să se piardă călcată în picioare. Vom readuce tradiţia noastră ortodoxă, cunoscuta noastră istorie, cumpătarea şi bunăcuviinţa. Slujitorii Biserici erau doctori de suflete şi înţelepţi desăvârşiţi, oameni învăţaţi şi învăţători ai poporului, iar binefăcătorii, suflete nobile.

Criza de azi dărâmă din temelii mentalitatea parvenitismului şi – de voie, de nevoie – ne reîntoarcem la un trai limitat la strictul necesar, la simplitate, la bărbăţie sufletească şi la îngăduinţă faţă de ceilalţi. În acest sens, mândria naţională nu este un păcat, iar ecumenicitatea Ortodoxiei este podoabă de mare preţ.

Această răsturnare a valorilor a fost brutală, dorită şi rapidă. Educaţia s-a călcat în picioare. Principiile, idealurile şi instituţiile, terfelite în mod repetat şi sistematic.

Iubirea de virtute îl va întrarma cu tărie pe grec (şi pe român – adăugare Ce-i cu noi?) pentru ieşirea din grava criză economică şi din orice criză. Aşa credem, nădăjduim şi ne rugăm.

Moise Aghiorâtul, sursa AICI.

Vezi și:

Ce este sufletul? Pilda cu lupul bun și lupul rău. Ce înseamnă „hrana” pentru suflet?

……..

Emilian, 26 martie 2015, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

2 responses to “Moise Aghiorâtul – criza duhovnicească contemporană. Televizor, caracter, patimi, autocritică (edu)

  1. Doamne -ajuta, poate se lamureste lumea incet-incet de nebunia asta cu televizorul, noi am inceput treptat, in post nu mai deschidem televizorul , e mai greu cu copiii dar nu imposibil, se obisnuiesc. Am tot mai multe cunostinte care renunta la TV.

    • Da, din ce in ce mai multa lume isi da seama că e multă pierdere de timp, minciuna si manipulare la TV. Trebuie gasite alternative – pentru informare, exista internetul. N-ai nevoie sa pierzi timpul ore la TV ca sa afli ce s-a mai intamplat, poti sa deschizi un site de stiri mai de bun simt, gen activenews.ro si afli mult mai rapid. Iar pentru copii, tot asa, trebuie gasita alternativă – de vazut ce fac ei la TV – se uita la desene? Pot fi vazute desene si pe net. Nu e nici internetul sfant, dar e mai bun decat Televizorul. Sau…gasite alte activitati care sa-i tina ocupati pe copii. E mai greu iarna cand e frig afara. Dar vara trebuie trimisi afara cu forta daca nu vor ;)). Sa stea cu orele in aer liber – mult mai bine decat captivi la tv. Eh.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s