Doua trupe de muzica romaneasca veche ce merita ascultate – Trei Parale și Anton Pann (m)

Trupe de muzica romaneasca melodii autentice romanesti veche ce merita ascultate - Trei Parale și formatia Anton Pann surorile osoianu selectie muzicaAvem la îndemână pe internet suficientă muzică românească autentică, de bună calitate. Când vrem să ne liniștim, să ne relaxăm, să ne simțim bine cu ajutorul muzicii, de ce să apelăm la ce ne livrează Sistemul prin Radio și TV și să nu profităm de muzica românească valoroasă ușor de găsit în ziua de azi pe internet? Să ne bucurăm de aceste creații ale poporului român și să le oferim și copiilor noștri încă de mici, atunci când vor să asculte muzică. Să ne ferim (și să îi ferim) pe cât putem de mizeria de muzică manipulatoare venită din SUA și promovată peste tot la Radio și TV și de mizeria de muzică comercială pentru mase tâmpe produsă și la noi în țară. Vă invit mai jos să aflați despre grupul Trei Parale și formația Anton Pann. Alte melodii românești interesante am pus AICI în perioada sărbătorilor de iarnă (vezi de ex Surorile Oșoianu). Și mai sunt și multe altele. Nu uitați că orice melodie de pe youtube poate fi descărcată ca mp3 în calculator, în mod gratuit, utilizând site-uri precum acesta: www.youtube-mp3.org.

Grupul Trei Parale:

trei parale muzica romaneasca veche autentica instrumente muzicale melodii vechi

Trei parale grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei,  ţigani, etc.).  Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (cobză, fluiere, cimpoi, țiteră) etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta şi-a câştigat o bogată  cunoaştere a muzicilor tradiţionale româneşti prin multiple cercetări de teren pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării. Îi stă alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), muzician cu o bogată experienţă în cântarea muzicilor vechi. Ceilalţi doi membrii ai formaţiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie).

În demersul de reconstituirea a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume numite  „Spitalul Amorului”. Se adăugă apoi: expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea  prin diverse culegeri de folclor muzical.

(Unul dintre instrumentele folosite de trupa Trei Parale – COBZA, este un instrument muzical arhaic al poporului traco-geto-dac. Vezi aici: COBZA “PIRATATĂ” DE UNGURI SI “PSEUDO-COBZA” DE LA CHISINĂU )

Site: www.treiparale.ro

Facebook: https://www.facebook.com/treiparale

Câteva melodii:

………………………………………..

Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann:

formatia anton pann anton pann muzica romaneasca veche autentica instrumente muzicale melodii vechi

Suntem o echipă de tineri muzicieni, ce împărtăşim pasiunea pentru cultura românească veche, constanţi în demersul dezvăluirii unei alte laturi a universului sonor, specific acestui spațiu în urmă cu câteva veacuri.

În esență, strădania noastră a fost aceea de a readuce în conștiința contemporaneității și, totodată, de a valorifica  repertoriul întâlnit odinioară la curțile domnești și boierești, fără a ignora, însă muzica mahalalelor și a satelor.

Muzica propusă nu are pretenții exhaustive, ci reprezintă o posibilă manieră de redare și înțelegere a muzicii vechi. Aranjamentele orchestrale sunt fundamentate pe cercetare, însă accentul cade pe oglindirea ethosului vremii și pe vitalizarea muzicii vechi, prin suflul tineresc al formației.

Un element important, specific formaţiei Anton Pann, este actualizarea şi însufleţirea muzicii vechi pe care o propunem ca o alternativă viabilă marelui public.

The Anton Pann group wishes to rediscover and promote old Romanian music since medieval period to the end of 19th century (this songs have never been sung), and enhance the value of Romanian musical tradition by trying to play as close to the musical ethos of the time. The orchestras repertoire is varied, including the authors like: Dimitrie Cantemir, George Ucenescu, Anton Pann, Ioan Caianu as from unknown volumes like: Codex Moldavae and Codex Valahae, as well as Western and Eastern medieval songs. The band also researches and performs songs with religious and secular character, like carols and other holiday habits, trying to expose to the world, as close as possible to reality, this musical jewels.

Site: www.antonpann.ro

Facebook: https://www.facebook.com/AntonPann

Câteva melodii:

………………………………

BONUS: Un maestru român la COBZĂ:

……..

Emilian, 23 ian 2015, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

4 responses to “Doua trupe de muzica romaneasca veche ce merita ascultate – Trei Parale și Anton Pann (m)

 1. Cea mai multa muzica romaneasca folclorica veche, se gaseste pe canalul lui Fabr1s:
  https://www.youtube.com/user/Fabr1s/videos

  —————————–>
  Pe canalul lui MicaelNicolas2 mai gasesti muzica romaneasca,
  https://www.youtube.com/user/MicaelNicolas2/videos

  …inclusiv doua albume intregi Anton Pan.
  Zaharicale:

  Kalofonika:

  —————————–>
  Ca tot ai zis de cobza, sa-ti mai dau cate ceva:
  Dan Voicu si Ion Ionescu:

  Ion Serban:

  Ion Zlotea:

  Grigore Kiazim:

  Marin Cotoanta:

  Ion Albesteanu & Marin Cotoanta:

  Ion Vaduva & Marin Cotoanta:

  Ion Constantinescu & Marin Cotoanta:

  Florea Burnea & Marin Cotoanta:

  Ion Vacaru & Marin Cotoanta:

  Dumitru Zamfira & Marin Cotoanta:

  Ungurii mai au de invatat.

  —————————–>
  In primul minut, poti sa vezi o comparatie interesanta intre romani si aromanii din Grecia:

  Uite si o preluare moderna a unui cantec romanesc de catre o trupa de metal greceasca:

 2. Cand eu ma gandesc la muzica romaneasca autentica, manelele cantate de baietii propusi de tine nu-mi vin deloc in minte. Maneaua nu este specific romaneasca. A aparut in ultimii douazeci si ceva de ani la tigani pentru ca vorbeste despre o decadenta (otomana sau fanariota) care ar vrea ei sa se potriveasca traiului lor. Mie cand aud ritmurile lor turcesti imi vine sa pun mana pe pusca (probabil memoria ancestrala).Nu contest ca din randul tiganilor s-au ridicat mari lautari, dar ei cantau muzica romaneasca, cum canta de exemplu Zamfir in zilele noastre, nu manele. Romanul autentic pe care poti inca sa-l vezi in sate de munte unde nu a ajuns inca televizorul sau pe la stane, are bun simt, o sfiala care nu se portiveste cu maneaua. De altfel nu-mi pot imagina femeia romanca de la tara cu basma si fuste lungi, dansand din buric. Bunica mea a jucat la nunta surorii mele acum cativa ani in hora ca o tinerica. Dar sa zicem ca muzica populara nu mai e pe placul nostru (desi cui nu-i place Maria Tanase de exemplu sau o doina care-ti aduce lacrimi in ochi?). Eu as propune Mugur de fluier de la Phoenix (cand asculti simti ca esti roman), sau cantecele lor haiducesti Andrii Popa, Strunga (sunt mai multe) sau Amintire cu haiduci de la Valeriu Sterian. Ei haiducia cred eu ca e specifica unui neam care rezista de milenii intre imperii. Poate ca ne vom aduna in padurile din munti (daca or mai ramane) mai repede decat credem, dar si acum fiecare ne opunem sistemului mafiot dupa posibilitati. Uita-te la micii afaceristi, sau la domnul care si-a castigat in instanta dreptul de a i se transforma impozitul in ore de munca in folosul comunitatii ca sa nu mai poata fi furat, sau la cei care nu-si platesc amenzile, de exemplu pe cea de drum pe motiv ca statul fura banii iar drumurile raman tot gaurite, sau la biserica ortodoxa atat de atacata azi, cum se lupta cu noua familie si cu noua scoala. Cred ca sunt mai multe exemple, dar trebuie sa ma gandesc si poate deja m-am intins prea mult. Revenind la muzica as mai propune Cu caciulile pe frunte, de la Cenaclul Flacara sau alte patriotice, dar ai zis in alta postare ca te preocupa muzica patriotica, asa ca nu insist asupra ei.

  • Nu stiu daca pot fi considerate manele caietele cu melodii lasate de Anton Pann pe la 1800, dar daca ti e asa iti suna la ureche nu-i nicio pb, avem urechi diferite :). Stiu melodiile recomandate de tine (nu stiam aia cu Caciula) – toate imi plac.

   Ai amestecat multe chestii in acest comentariu. Nu e nicio problema pe viitor daca lasi mai multe comentarii pe acest blog, la textele pe care le citesti.

   Spor!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s