Astăzi vă invit să citiți câteva informații găsite în mai multe materiale despre limba română, despre cum limba română este considerată cea mai veche din lume, despre cât de bine seamănă cu sanscrita (comparație între cuvinte românești de azi – cuvinte din sanscrită), cum se păstrează în Asia cuvinte vechi românești etc. Pentru mai multe informații despre adevărata istorie a poporului român vedeți materialul ACESTA.
Ce este limba sanscrită – wikipedia:
Limba sanscrită (संस्कृतम् în sanscrită) este printre primele limbi indo-europene scrise. Considerată o limbă clasică, este și o limbă contemporană oficială a Indiei. În India, există în jur de 200.000 de vorbitori fluenți, toți nenativi, ai acestei limbi. În ultimii ani au fost multe proiecte pentru a aduce din nou la viață această limbă antică, care deși “moartă”, trăiește datorită vorbitorilor săi nenativi, toți oameni având o aleasă educație[necesită citare]. La perfecționarea gramaticii limbii sanscrite, o contribuție esențială au avut-o marii gramaticieni Panini și Patañjali. Studiati Eminescu, mare cunascator al limbii sanscrite, care a si predat aceasta limba, in secolul XIX, poetul national al Romaniei, cu opere traduse in multe limbi pe tot mapamondul. Cele mai vechi fabule cunoscute sunt cele din Pañchatantra, o colecție de fabule în limba sanscrită.
Alte detalii și aici: http://ro.nccmn.wikia.com/wiki/Limba_sanscrit%C4%83
Iată ce material postează cineva pe un forum străin, în engleză, în 2008:
Romanian, oldest european language – new developments:
Out of 60 scientifically works which are covering this domain, 30 of them localize the primitive origins of the man-kind in Europe, where 24 of them are localizing this origin in the actual Romania, (Carpathian- Danubian area); 10 are indicating western Siberia, 5 Jutland and/or actual Germany room, 4 for Russia, 4 for some Asian territories, 1 for actual France area and all these recognisied despite against the huge pride of those nations.
A huge number of specialists consider Romania the place of other Europeans origines and Romanian the oldest language in Europe, older even than Sanskrit.
According to the researchers and scientists, the Latin comes from the old Romanian (or Thracian) and not vice versa. The so called “slave” words are in fact pure Romanian words. The so called vulgar Latin is in fact old Romanian, or Thracian language, according to the same sources… (Mențiune Ce-i cu noi?: chestia asta cu limba latină e de fapt română veche este confirmată și de consilierul papei Miceal Ledwith în dec 2012 și în martie 2014)
In the limits of the language, please allow me to present a list of just a few (out of thousands of words), which are very similar/ even identical in Romanian and Sanskrit:
Romanian numerals: unu, doi, trei, patru, cinci, sase, sapte…100=suta
Sanskrit numerals: unu, dvi, tri, ciatru, penci, sas, saptan…100 = satan
Then, Romanian vs Sanskrit:
acasa acasha (at home)
acu acu (now)
lup lup ( wolf)
a iubi (considered slave) iub (love)
frate vrate (brother)
camera camera (room)
limba lamba (tongue)
nepot napat (neffew)
mandru mandra (proud)
lupta lupta (fight)
pandur pandur (infanterist)
nevasta navasti (wife)
prieten prietema (friend)
pranz prans (lunch time)
Ruman Ramana (Romanian)
saptamana saptnahan (week)
struguri strughuri (grapes)
vale vale (valley)
vadana vadana (widow)
a zambi dzambaiami (to smile)
umbra dumbra (shadow)
om om (man-kind)
dusman dusman (enemy)
a invata invati (to study)
a crapa crapaiami (to break something)
naiba naiba (evil)
apa apa (water) and not AQUA like in Latin. It looks like aqua came from apa and not the other way around…
and so on for more than thousand situations… (sursa AICI)
Apoi am dat peste alt material, cu și mai multe cuvinte românești (aproape) identice cu sanscrita, aici:
Cuvinte românești sanscrite – Napoleon Savescu
Printre care: 140.măduvă-meduva, 266.să te VĂD-satiavâdâmi, 271.săptămână-SAPTANAHAN, 367.ulcică-valâcica, 378.pe urmă-purma, 135.maimuţă-maiamuca, 156.MUTRA-murta, 25.balamuc-balimuca, 405.vraişte-variiste, 306.sunt gata-sangata :), 192.paparudă-paperuda, 167.nevastă-navasti, 220.poiană-puvana, 302.SULIŢĂ-sulica, 225.povaţă-povacia, 63.degeaba-duciaba, 44.cazma-cazma etc.
Ştiaţi că în SANSCRITĂ, există aproximativ 500 de cuvinte, pe care savanţii le-au reconstituit ca cea mai veche limbă europeană, vorbită şi scrisă cu cel puţin 1000 de ani mai înainte de Imperiul Roman ??? Vi se pare normal că nici după aproape 80 de ani nu aţi aflat la şcoală că dintre cuvintele culese de savantul francez Burnouf Emil din sanscrită, peste 400 sunt româneşti, după Marin Bărbulescu-Dacul ??? Este important să vedem ce etimoane au fost date acestor cuvinte, pentru a şti cui puteau fi ele atribuite şi cum arăta limba rumână, în urmă cu 3000 de ani, din punctul de vedere al documentelor scrise. Câtă minte poate avea astăzi un academician lingvist, ca să mai susţină că limba ancestrală a rumânilor se trage de la Imperiul Roman, când ea nu are niciun cuvânt creat numai de acesta, niciun termen specific, administraţiei, armatei sau societăţii romane, din timpul imperiului, dar are toate cuvintele noastre latine, însumând doar 25 % din întreg vocabularul românesc, prezente în totalitate în India, unde romanii nu au ajuns niciodată, însă geţii au ajuns cu certitudine sub Alexandru Macedon, pe lângă indigeţii şi masageţii de dinaintea lui. (…) Fără nicio dovadă, fără nicio argumentaţie, originea limbii neamului românesc este pusă de autorităţile de la noi pe seama oricui, pe seama tuturor străinilor, numai pe seama noastră nu, a celor care o vorbim, a celor nativi în acest teritoriu al României. (…) Cuvântul românesc pătruns într-un mediu asiatic a suferit uneori modificări însă NUNTĂ, JUNE, a SECA, OIER, NANA, CUTRA, CUSUR, DUŞMAN, MALDĂR, MALAI, o ŢÂRĂ, a BĂGA, GHINION, etc, rămân identice. Şi atunci de ce domnilor oficali susţineţi minciuna că RUMÂNA se trage din latina ROMEI ??? (de AICI)
Despre limba română din Asia a scris și Cueșdan:
“După 20 de ani de studiu, am ajuns la concluzia că cele 80 de milioane de persoane ale comunităţii punjabi din India vorbesc o română arhaică. Au 2.000 de cuvinte identice, multe dintre ele comune şi cu latina. Dar dacă punjabi este o limbă vorbită cândva de geţi, înseamnă că neamurile getice vorbeau o limbă «latină» înainte de apariţia Imperiului Roman. De unde rezultă că limba română e mai veche decât latina. Concluzia e că într-un trecut imemorial exista o singură limbă europeană, cel mai probabil româna arhaică, sau getodaca, şi care printr-o serie de migraţii şi modificări a născut toate limbile numite indo-europene, printre care şi latina. Iar războiul dacoroman a fost unul fratricid. Până în ziua de azi se vorbeşte româna sau aromâna din nordul Mării Adriatice, până la Volga. Mai mult, în Kazahstan sunt acum, oficial, 20.000 de vorbitori de limbă română”, spune Lucian Iosif Cueşdean – vezi AICI.
Apoi, am dat peste acest articol, ce are și chestii despre ezoterism/zeități nu prea pe gustul meu, dar este poate cel mai bogat despre limba română:
…………
Emilian, 10 dec 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.
Este o prostie.Romana nu este cea mai veche limba din lume.Stramosii nostri Traci aveau cumva cuvintele:Biserica,Cruce,Dumnezeu,Mama,Tata etc ?Eu spun ca nu,astia sunt termeni pe care Romana le-a luat din Latina.60% din vocabularul fundamental al Romanei,este din Latina,deci Romana este o limba Romanica din familia limbilor Indo-europene.
ok
du te la nani ! ti-e somnic de aceea te comporti asa !
Esti idiot? Din articolul asta rezulta ca limba latina se trage din “romana veche” …
Off stii ca e trist sa tot sustii teoria asta a latinizarii. Daca o sa studiezi aprofundat o sa vezi ca e exact invers. E spectaculoasa istoria adevarata. Numai bine. P.S. Poate intre timp ai si descoperit o parte din adevar ….
In timp limbile vorbite se dezvolta, se transforma, dar gramatica lor si fonemele se conserva. Asa este si cu limba romana. Lingvistii specialisti in limbile europene sustin ca gramatica limbii romane este mai veche decat gramatica limbii latine si a limbii grecesti. Mai nou, s-a constatat ca gramatica idiomului romanesc din Pen.Istria, idiomul istro-roman, este chiar mai vechi decat gramatica limbii romane. Sa nu uitam ca arealul Pen. Istria, Banatul, campia Panoniei, Coasta Dalmatiei, zone locuite in protoistorie de triburile pelasge (stramosii tracilor, deci ai dacilor), este spatiul de unde au navalit triburile doriene in spatiul teritoriului unde s-a format poporul grec din contopirea ionienilor, aheilor, micenilor si dorienilor. Pe timpul lu Homer nu se putea vorbi de greci si nici despre eleni, acesti termeni apar mult mai tarziu prin sec.Vi-V-IV inainte de Christos. Pe timpul lui Homer vorbim despre ahei, micenieni. Ionienii erau dincolo de M.Egee, in arealul Milet, Efes, Paphlagonia, etc (actualmente in Turcia). Limba greaca veche contine cuvinte indentice cu corespondentul lor in limba romana.
Limba romana contine absolut toate fonemele limbilor europene, dar fiecare limba europeana contine doar o parte din fonemele aflate in limba romana. In limba romana exista o influenta a limbilor vechea greaca (demos, limba vulgului) si latina vulgaria (vorbita in popor), dar se constata ca sunt cuvinte inrudite care se foloseau in tot arealul limbilor primare. Ca de exemplu parastreia din limba straromana (vezi la cronicari, la aromani si populatiile valahe din Balkani) se gaseste in limba greaca in cuvantul pirostrias. In romaneste inca exista cuvantul para focului iar in greceste piros inseamna foc. Acum inca folosim cuvantul pirostria (ca in greceste) in limba romana vorbita in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, datorita influentei mai mari a limbii grecesti in sudul tarii si a fierarilor tzigani robi, care dupa caderea Constantinopolului au trecut Dunarea la nord urmandu-si stapanii lor mai vechi, boierii bizantini. Parastreia sau chirostreia erau piese folosite in vatra casei pentru sustinerea pe foc a cazanului si ceaunului. Este un triunghi de fier cu trei picioare (la fiecare colt). La insuratoare sau la incoronarea monarhului in vechime, la ceremonial se puneau chirostreile pe cap, in semn de legamant cu vatra care era loc sacru pentru stramosii nostri. Ulterior, biserica crestina a inlocuit chirostreile la cununia mirilor cu o diadema priciara, care in popor se chiama tot chirostrei, se spune “ca si-au pus chirostreile” mai pe la tzara, iar la oras ca si-au “pus pirostriile”, sau in Ardeal “parastreele”.
Cuvantul BISERICA se spune ca vine de la cuvantul BAZILICA (si busuiocul folosit la altare pentru botezare, se chiama bazilic, sau basilic, vasilic, busilic, etc). Personal cred ca biserica este un cuvant geto-dacic si vine de la besii, popor tracic, care aveau temple de inchinare tipice numite “beserica” adica “de ale besilor”. Asa avem cuvantul “sarica” un fel de haina de vreme rea cu cluga (gulgus) facuta din lana de oaie basca (neagra) si tipica poporului tracic “saricii”, purtata si la noi de taranii din Campia Dunarii pana mai acum vreo 50-60 de ani. Besii au fost crestinati timpuriu, erau locuitori in Moesia Inferior si au dat cel mai numeros contingent de preoti crestini care s-au imprastiat in tot spatiul de la nord de Dunare.
Cuvantul CRUCE este mai vechi decat se poate crede, este inrudit cu cuvantul CRACIUN, insemna la batranii de alta data semn, moment de cruce, incercare grea, rascruce de vremi, Mos Craciun fiind o zeitate de la crucea anului, marca sfarsitul anului vechi si inceputul noului an agricol, solemnitatea sacra avea loc Primavara la echinoctiul de primavara, actualmente 21 Martie, trecerea Soarelui in zodia Ares. Ares (Berbecul) era zeul razboiului la arieni (aria=inchinatorii lui Ares), ulterior luna lui Ares a devenit luna Marte, alta denumire a zeului razboiului. Introducerea de catre ROMANI a lunilor imperiale Iulie (Iulius Cezar) si August (Augustus Octavianus- augustus in limba latina culta inseamna “cel sfant”), a impins sarbatoarea lui Mos Craciun inspre iarna, de aceea se canta la Craciun “florile dalbe flori de mar”, cantecul si sarbatoarea sunt la fel de stravechi. Spre lamurire vedeti si expresiile romanesti “in crucea anului” (la mijlocul anului), “in crucea vietii” (in floarea vietii), “la crucea apelor” (locul de intalnire a apelor. Cuvantul cruce este de origine geto-dacica.
Cuvantul DUMNEZEU este un cuvant compus din DOMNUL ZEU, zeul stapanitor, zeul cel mare, domnul zeilor. Cuvantul romanesc “zau!” spus cu tarie era cel mai puternic juramant. Daca cineva iti zicea sa confirmi ca este adevarat ceeace zici , iti spunea: “zi zau ca este asa!” In momentul cand ziceai ZAU! era cea mai aspra raspundere, era juramantul cel mai greu. Cuvantul Dumnezeu este de sorginte daco-getica. Cuvantul Mos (folosit la toti sfintii apropiati romanilor: Mos Craciun, Mos Nicolae, Mos Vasile, Mos Ene, etc) inseamna si batran venerat dar si foarte sacru, caci stramosii la geto-daci erau sacri, erau sfinti, erau invocati in rugaciunile care cereau ajutor. Cuvantul batran vine de la cuvantul vatra, deci vatran era un om al vetrei casei sau comunitatii, in timp a devenit vatran=batran= vetran=veteran=betran in limbile din arealul tracic in care era inclus si Latium si Tusculum (Etruria, etruscii)
Cuvintele Mama si Tata sunt cuvinte stravechi romanest aflate indentic si in limba sanscrita, limba Vedelor si Upanisadelor din religia hindusa. In Ceilon si in India se folosesc aceste cuvinte cu acelasi inteles. Jawarhal Nehru, autorul cartii “Mama India”, scrie ca stramosii indienilor au venit din Apus, de la Nordul Marii Negre si din arealul Carpato-Danubiano-Pontic. Deci nu este vorba de indo-europeni ci de euro-indieni. Populatia “tianghana” = intangibilii, stramosii tziganilor erau populatia aborigena in India (pe Valea Gangelui sunt numiti “baida”= oameni fara casa).
Pelasgii sunt grecii . Vechii ” phelos ” . Iar grecii la origini sunt africani cartaginezi, migrati ptin insula creta și lidia formănd civilizația monica și miceniana.
Aparent asa este, dar daca se cauta in profunzime, daca umbli prin lumea balcanica prin satele vlahe sau vlase, prin Ucraina prin satele volhine, prin Polonia prin satele goralilor din muntii Beskizi (Zakopane), pe la vlahii din regiunea autonoma vlaha din Moravia (Cehia), pe la ciobanii din Muntii Tatra, pe la romanshii din Elvetia, pe la italienii furlani din zona Friuli, pe la francezii din Laguedoc sau pe la Grenoble prin muntii Jura, sau pe la valonii din Belgia, veti constata cu stupoare ca noi romanii suntem o parte mic din ceeace a fost candva mai mare, populatia traca (pelasga?) din preistoria Europei. Daca mergeti in India veti descoperi ca acolo se sustine ca acei enigmatici indo-europeni au fost de fapt niste euro-indieni, care nu au venit de acolo inspre noi, ci au plecat de la noi inspre ei. legendele istorice ale religiei hindu povestesc despre cei care au navalit (ghyathy=geti, masa geti) pe Valea Indului urland “vrem vaci mai multe!” si care au bagat groaza in populatiile aborigene (tiangana =tiganii) cu topoarele lor de razboi. Ei nu cautau gloria, ei cautau ape curgatoare si iarba pentru vite. Muntii Carpati, Transilvania, Valea Dunarii inferioare au fost locurile unde s-a inventat agricultura, roata, s-au imblanzit caii, unde zeul razboiului era ARES=Berbecul, cu care arienii lui Ares au impanzit Eurasia. Vedeti cultura Cucuteni, veche de peste 9 milenii, mult mai veche decat piramidele si descoperirile de la Turdas, Vadastra, Piatra Neamt (Poiana Ciresului), Vincea, Cladova, cultura Boian, cultura Hamangia. Pamantul Romaniei ascunde inca dovezi uluitoare si unice despre preistoria Europei din timpurile cand teritoriul Europei stravechi era acoperit de mlastini si de pamanturi nelocuibile. Carpatii au pus omului preistoric la dispozitie grotele, numeroasele pesteri locuibile, lemnul si cel mai pretios mineral, muntii de sare gema, fara de care nici animalele si nici omul nu se poate inmulti, sare fiind un element vital pentru viata omului si a turmelor. Cate animale cresteau romanii? Iata un exemplu din istoria mai recenta, stiut fiind ca principatele dunarene erau furnizorul de hrana al Constantinopolului (Istanbul = Isty Polyia adica “marele oras”): Numai palatul sultanului Top Kapy, folosea zilnic pentru pregatirea hranei cca 5000 de oi, capre, vitei. La zile de sarbatoare (Bayram sau mesele date dupa victorii) se foloseau 25.000 de oi, miei, vitei, caprine. Sunt date luate din registrele palatului Top Kapy, cu referire la sec XVII. Si bine inteles ca se mai foloseau si alte produse, miere, faina, legume, etc.
Cetatea eterna Roma, a fost intemeiata tot de traci, iar Eneea, care a plecat de la Troia impreuna cu troienii (tot traci!), dupa infrangere si distrugerea cetatii, a intemeiat asezarea de pe colina Capitolina ( asa scrie Vergilius in “Eneida”). Arienii erau cunoscuti sub mai multe denumiri: pelasgi, troieni, arimani, rimani, ramani, romani. Noi ne zicem romani acuma in epoca moderna si contemporana, taranii isi ziceau rumuni, strainii ne-au zis valahi (polonezii si acum zic la italieni “vlohi” si la Italia “Vlohia”). Pana la urma chiar credeti ca taranii maramureseni se trag din romanii din Roma ? Romanii au stapanit efectiv scurt timp o portiune din Dacia, nu prea aveau cum sa ne invete latina din cauza ca siei vorbeau limbi tracice, latina vulgaris adica latina populara, taraneasca. E greu de crezut, ca romanii (stramosii) atat de coservatori cum se poate observa si astazi, s-au combinat cu strainii ca sa faca un nou popor, cand este cunoscut ca legiunile romane s-au comportat ca niste bestii in razboaiele dacice, vedeti pe Columna Traianee copiii de daci legati pe rotile carelor romane, iar exploatarea economica a Daciei a fost crunta, a supt tot ce se putea suge pentruca nu erau siguri de stapanirea indelunga a Daciei. Acuma timpurile s-au schimbat, dar cand eram copil romanii erau foarte stricti cu strainii, nu existau casatorii intre romani si straini. Femeia romana daca era violata de un strain isi baga cutitul in burta. Nu comparati popoarele cu lumea oraselor si targurilor. Tzara era la tzara, tzaranii erau populatia majoritara, chiar si boierimea era in parte straina (romei, greci, sarbi, bulgari, albanezi). Casatorii mixte nu existau absolut deloc. Asta pana recent, prin anii 1960-70. Castoriile erau aranjate de parinti si se respecta strict apartenenta la o clasa sau patura sociala. Taranii se casatoreau cu tarani, orasenii cu oraseni, boierii cu boieri. Casatoriile cu strainii erau extrem de rare, doar la cei bogati si nu erau incurajate de biserica.
Sint mindru ca sint Romin
Ultimul link nu functioneaza – (“Limba romana – cea mai veche limba vorbita pe planeta..) :(
cauta pe google titlul
Si dacă romanii nu au origini daco-tracice, atunci de ce Imparatul Traian, inainte de a incepe razboi in Dacia, a afirmat “ma intorc in tara stramosilor mei”? In scoala am invatat o istorie cel putin lacunara daca nu total gresita, or tot mai multi istorici, antropologi si lingvisti straini recunosc dezvoltarea unei culturi “carpatice” de prin mileniul 6-7 care a dat nastere limbilor europene de mai tarziu.
Culmea , chiar și etimologia cuvântului ” Europa ” aparținea unei prințese africane cartagineze de prin Fenicia . Pe bunica ei o chema Libia. Exact, sunt acei africani cartaginezi numiti generic ” greci ” , fiind migrati prin insula creta și lidia formănd civilizația monica și miceniana. Pe vremea aia , nu existau daci și nici romani. Romanii sunt migrati ulterior din insula lemnos în peninsula italica in secolul VIII Î.hr, unde deja acolo trăiau bun popor non-indo-european numit generic ” etrusci ” Brunetei foc precum grecii ! Pe aceste meleaguri trsoauninca din preistorie ” cimerienii ” . Un trib de neam iranian . Din afroca se migrează de peste 90.000 de ani si din india de peste 50.000 de ani. Deci, eate invers, pentru ca nuntoatendrumurile duc la Roma, ci duc in Africa !
Bineînţeles că românii vorbesc limba cea mai veche. Rădăcina lor genetică a fost aceea a atlanţilor. Altfel nu se explică faptul că geţii(dacii) au folosit ca etaloane de măsură chiar etaloanele piramidelor, adică cotul sacru şi degetul piramidal, stânjenul şi piciorul sfânt de 0,3249 m, pe care îl foloseau şi sumerienii. Ori toate aceste etaloane sunt încifrate în Piramida-Keops având o vechime de cel puţin 13 milenii. Cum de le aveau tocmai geto-dacii în timp ce celelalte popoare au fost nevoite să inventeze etaloane, dar culmea, bazate tot pe măsuri preluate din măsurile Piramidei-Keops.
Mai multe argumente în susţinerea acestor afirmaţii găsiţi în cartea „Miraculoasele etaloane de măsură ale geto-dacilor”.